ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Φ.821.2/652/Κ/40092/Ζ1/2009 -ΦΕΚ 689/Β'/14.4.2009

Καθορισμός όρων, κριτηρίων, οργάνων, τρόπου επιλογής και διάρκειας απόσπασης εκπαιδευτικών, κλ. ΠΕ02, για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Ιδρύματα Ερευνών του εξωτερικού.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 13 του ν. 2413/1996 «Η Ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό, η διαπολιτισμική εκ­παίδευση και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 124/τ.Α').

 

   2. Το π.δ. 272/1999 «Καθορισμός προσόντων και διαδικα­σίας απόσπασης εκπαιδευτικών της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Ιδρύματα Ερευνών του εξωτερικού» (ΦΕΚ 228/τ.Α').

 

   3. Το π.δ. 347/2003 (ΦΕΚ 315/2003/τ.Α').

 

   4. Τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ.3στ του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141/2003/τ.Α').

 

   5. Τη υπ' αριθμ. ΣΤ5/5557/19.1.2009 (ΦΕΚ 68/21.1.2009/τ.Β') κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός αρμο­διοτήτων Υφυπουργών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων».

 

   6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας από­φασης δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

   7. Τις ανάγκες της υπηρεσίας, αποφασίζουμε: Καθορίζουμε τους όρους, τα κριτήρια, τα όργανα, τον τρό­πο επιλογής και τη διάρκεια της απόσπασης εκπαιδευτικών, κλ. ΠΕ02, σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευ­σης και σε Ιδρύματα Ερευνών του εξωτερικού ως εξής:

 

   Αρθρο 1

Προσόντα

 

   1. Υποψήφιοι για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στα ως άνω Ιδρύματα είναι κατά τις δια­τάξεις του άρθρου 1 του π.δ. 272/1999 (ΦΕΚ 228/τ.Α'/ 1999) εκπαιδευτικοί κλάδου ΑΤ2 (ήδη ΠΕ2) του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/τ.Α'), οι οποίοι έχουν:

α) διετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε σχολεία της Δευτε­ροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά το χρόνο της απόσπασης και μέχρι 31 Αυγούστου του σχολικού έτους κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση.

β) επαρκή γνώση της γλώσσας της χώρας απόσπασης ή της αγγλικής, γαλλικής ή γερμανικής, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους.

 

   2. Τα επίσημα αποδεικτικά γνώσης της ξένης γλώσσας που αποδεικνύουν την επάρκεια και θα πρέπει να υπο­βληθούν από τον υποψήφιο, είναι:

Ι. Πτυχίο Ξένης γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής.

ΙΙ. Πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλω­μα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου τμήματος τριτοβάθμι­ας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, αναγνωρισμένο από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α ή Δ.Ο.Α.Τ.ΑΠ.

ΙΙΙ. Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2.

Ιν. Απολυτήριος τίτλος ισότιμος των ελληνικών σχολεί­ων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον έχει αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή.

V. Αδεια επάρκειας προσόντων διδασκαλίας του ΥΠ.Ε.Π.Θ. αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή της γλώσ­σας της χώρας απόσπασης.

VI. Λοιποί τίτλοι ή πιστοποιητικά που πιστοποιούν άρι­στη γνώση στην ξένη γλώσσα:

α) Για την αγγλική γλώσσα: Proficiency Cambridge ή Michigan ή άλλων Πανεπιστημίων δημοσίου χαρακτήρα, όπως αυτά καθορίζονται από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, ως επίπεδο Γ2.

β) Για τη γαλλική γλώσσα: Δίπλωμα Alliance Frangaise ή πιστοποιητικό Dalf γαλλικού Υπουργείου Παιδείας ή Diplome de Langue et Litterature Frangaises (Sorbonne II) του Πανεπιστημίου των Παρισίων ή άλλων Πανεπιστημίων δημοσίου χαρακτήρα, όπως αυτά καθορίζονται από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ως επίπεδο Γ2.

γ) Για τη γερμανική γλώσσα: Πιστοποιητικό Grosses Deutsches Sprachdiplom ή Kleines Deutsches Sprachdiplom ή πτυχίο Zertifikat V.B.L.T: Professionales Leben του Πα­νεπιστημίου Γενεύης ή άλλων Πανεπιστημίων δημοσίου χαρακτήρα, όπως αυτά καθορίζονται από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ως επίπεδο Γ2.

δ) Για την ιταλική, ισπανική και ρωσική γλώσσα: Τίτλοι επιπέδου Γ2, όπως αυτοί ορίζονται από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

ε) Για τις λοιπές χώρες: Τίτλοι επιπέδου Γ2, όπως αυ­τοί ορίζονται από τις οικείες διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα.

VII. Πιστοποιητικά αντίστοιχου επιπέδου άλλων φορέων (πανεπιστημίων ή μη) ανεξάρτητα από τη νομική τους μορ­φή, εφόσον είναι πιστοποιημένοι ή αναγνωρισμένοι από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας για να διενεργούν εξετάσεις και να χορηγούν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας στο αντίστοιχο επίπεδο. Εάν δεν υπάρχει φορέας πι­στοποίησης ή αναγνώρισης στην οικεία χώρα, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα ότι τα πιστοποιητικά που χορηγού­νται από τους παραπάνω φορείς σε τρίτους, οι οποίοι δεν έχουν ως μητρική την υπό εξέταση γλώσσα, είναι αποδεκτά σε δημόσιες υπηρεσίες της αυτής χώρας ως έγκυρα αποδεικτικά γνώσης της γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο. Ως οικεία χώρα νοείται η χώρα στην οποία η μητρική ή επίσημη γλώσσα είναι η υπό εξέταση γλώσσα. Στην περίπτωση αυτή, οι υποψήφιοι οφείλουν να συνυποβάλουν την αντίστοιχη βεβαίωση.

 

   Αρθρο 2

Διαδικασία απόσπασης

 

   1. Σύμφωνα με το π.δ. 272/1999, με προκήρυξη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που δη­μοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο, καλούνται οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλ. ΠΕ02, που πληρούν τα προσόντα της παρούσας, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής. Την πρό­σκληση συνοδεύει πίνακας στον οποίο περιλαμβάνονται οι προς πλήρωση θέσεις των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Ιδρυμάτων Ερευνών των χωρών του εξωτερικού.

 

   2. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, οι οποίες έχουν την έννοια εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση, προκει­μένου να συνταχθούν οι σχετικοί πίνακες, ικανοποιούνται, εφόσον υπάρχουν οι σχετικές ανάγκες και υποβάλλονται στη ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέσω των αρμοδίων Διευ­θύνσεων και Γραφείων εκπαίδευσης των νομών μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που τάσσεται με την προκήρυξη της προηγουμένης παραγράφου.

 

   3. Οι έντυπες αιτήσεις συμπληρώνονται με προσοχή από τους υποψηφίους και στη συνέχεια θεωρούνται με ευθύ­νη του Προϊσταμένου της οικείας Δ/νσης ή του οικείου Γραφείου Β/θμιας εκπ/σης.

Στην αίτηση επισυνάπτονται από τον υποψήφιο:

α) Ενυπόγραφο βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο περι­λαμβάνεται και η εκπαιδευτική, επιστημονική, συγγραφική και κοινωνική δραστηριότητά του.

β) Επικυρωμένο αντίγραφο διδακτορικού διπλώματος, τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών, μετεκπαίδευσης ή επι­μόρφωσης.

γ) Επικυρωμένα αντίγραφα άλλων πτυχίων που έχει αποκτήσει ο υποψήφιος.

δ) Επίσημα αποδεικτικά της γνώσης της απαιτούμενης ξένης γλώσσας, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσας.

ε) Δημοσιευμένες συγγραφικές εργασίες, συνοδευόμενες από σχετικό πίνακα.

στ) Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θα μπορούσε να βοηθήσει την Επιτροπή Επιλογής για αξιολογική και αξιοκρατική κρίση.

Όσα εκ των ανωτέρω παραστατικών στοιχείων προέρχονται από Αρχές του εξωτερικού θα είναι απαραίτητα επικυρωμένα. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα λαμβά­νονται υπόψη. Επίσης θα πρέπει τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας να είναι επικυρωμένα από την εκδούσα αρχή και μεταφρασμένα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΕΞ. ή από εξουσιοδοτημένο δικηγόρο.

Εάν έχουν χορηγηθεί τίτλοι από Πανεπιστήμια του εξω­τερικού, απαιτείται η αναγνώρισή τους από το ΔΙ.ΚΑ.Τ.ΣΑ ή Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η αναγνώριση θα ληφθεί υπόψη μόνο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης συμμε­τοχής στη διαδικασία επιλογής.

 

   5. Οι αιτήσεις των υποψηφίων της ημεδαπής με τα παρα­πάνω δικαιολογητικά θα υποβληθούν από τους ενδιαφε­ρομένους στις αρμόδιες Δ/νσεις και στα Γραφεία Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την τελευταία δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο.

 

   6. Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορεί να υποβληθούν από τους ενδιαφερό­μενους στο Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης της περιοχής τους ή στις οικείες Διπλωματικές ή Προξενικές Αρχές, όπου δεν υπάρχουν γραφεία Συντονιστών Εκπ/σης, εντός της αυτής προθεσμίας.

 

   7. Τα γραφεία των Συντονιστών εκπαίδευσης ή κατά περίπτωση οι Διπλωματικές ή Προξενικές Αρχές θα απο­στείλουν στις οικείες Δ/νσεις ή στα Γραφεία εκπ/σης των νομών, όπου υπάγονται οργανικά οι υποψήφιοι, τις αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να γίνει ο έλεγ­χος και η θεώρησή τους από τον αρμόδιο Προϊστάμενο, εντός δέκα (10) ημερών μετά την εκπνοή της αποκλειστικής προθεσμίας των παραπάνω τριάντα (30) ημερών.

 

   8. Οι Δ/νσεις και τα Γραφεία εκπ/σης της ημεδαπής, συγκεντρώνουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ΕΛΕΓ­ΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, προβαίνουν στη θεώρηση των αιτήσεων και τις διαβιβάζουν μαζί με όλα τα σχετικά δικαι­ολογητικά των υποψηφίων στην αρμόδια Δ/νση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε) του ΥΠ.Ε.Π.Θ., εντός δέκα (10) ημερών από την εκπνοή της παραπάνω αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών της προηγουμένης παραγράφου 5 της παρούσας προκειμένου περί των υποψηφίων της ημεδαπής και εντός δέκα (10) ημερών μετά την εκπνοή του δεκαημέρου της προηγουμένης παραγράφου 7 της παρούσας προκειμένου περί των υποψηφίων της αλλοδαπής.

Παράλληλα, οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων και Γραφείων των νομών αποστέλλουν απαραιτήτως Φ.Μ. Ποιότητας των εκπ/κών, οι οποίοι επιθυμούν τη συμμετοχή τους στη σχε­τική διαδικασία, συμπληρώνουν αυτά και τα θεωρούν.

Εφιστούμε την προσοχή των Προϊσταμένων Δ/νσεων και Γραφείων εκπ/σης στον έλεγχο της ακρίβειας και πληρότητας των δηλουμένων στοιχείων, δεδομένου ότι τηρούν τους ατομικούς υπηρεσιακούς φακέλους των εκ­παιδευτικών, όπως π.χ. στη διετή εκπαιδευτική υπηρεσία, στη γνώση της ξένης γλώσσας, στους τίτλους μεταπτυ­χιακών σπουδών κλπ.

Ιδιαιτέρως επισημαίνουμε την αναγραφή της ημερομη­νίας εισόδου της αίτησης και θεώρησης αυτής.

 

   Αρθρο 3

Όροι απόσπασης -ωράριο αποσπασμένων εκπαιδευτικών

 

   1. Δεν είναι δυνατή η απόσπαση εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν αποσπασθεί κατά το παρελθόν σε οποιαδήποτε θέση στο εξωτερικό και η απόσπασή τους ανακλήθηκε ή διακόπηκε εξαιτίας πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους ή ανεπάρκειας στην άσκηση αυτών ή αδυναμίας ανταπόκρισης στα ειδικά καθήκοντά τους.

 

   2. Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει οκταετή απόσπαση σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για νέα απόσπαση στα Πανεπιστήμια.

 

   3. Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τριετή απόσπαση σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού και έχει διαπιστωθεί η λήξη της απόσπασής τους, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν νέα απόσπαση σε άλλο Πανεπιστήμιο ύστερα από συμμετοχή τους στη διαδικα­σία επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, ο συνολικός χρόνος απόσπασης δεν υπερβαίνει τα οκτώ έτη.

 

   4. Η μετακίνηση του εκπαιδευτικού σε άλλο πανεπι­στήμιο της ίδιας ή άλλης χώρας είναι δυνατή από την υπηρεσία στην αποκλειστική περίπτωση μόνο που θα παύσει η λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο διδάσκει.

 

   5. Το ωράριο διδασκαλίας των ανωτέρω μόνο συγκεκρι­μένων εκπαιδευτικών προσδιορίζεται από τις ανάγκες του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών της αλλοδαπής.

Προς κάλυψη του ανωτέρω εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκα­λίας, είναι δυνατό να περιλαμβάνονται και ερευνητικές ή άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αφορούν στη λειτουργία του Τμήματος του Πανεπιστημίου στο οποίο αποσπώνται.

 

   Αρθρο 4

Όργανο επιλογής

 

   1. Για την επιλογή των υποψηφίων εκπαιδευτικών συγκρο­τείται, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Επιτροπή Επιλογής, αποτελούμενη από:

α) Ένα μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπι­κού (Δ.Ε.Π.) του φιλολογικού τμήματος της φιλοσοφικής σχολής των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ως Πρόεδρο.

β) Ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκ­παίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.) ή ένα μέλος του Διδακτικού Επιστη­μονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), με τον αναπληρωτή του, ως Αντιπρόεδρο.

γ) Τον Δ/ντή της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.) ή Προϊστάμενο Τμήματος της ίδιας Δ/νσης ή άλλο Δ/ντή της Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ, ως μέλος.

δ) Ένα (1) Σχολικό Σύμβουλο κλάδου ΠΕ2, ως μέλος.

ε) Έναν (1) εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Δευτ/θμιας Εκπ/σης (Ο.Λ.Μ.Ε.), ως μέλος.

 

   2. Όλα τα μέλη ορίζονται με τον αναπληρωτή τους.

 

   3. Γραμματέας της επιτροπής επιλογής και βοηθός γραμματέα ορίζονται με την ως άνω απόφαση διοικητικοί υπάλληλοι της Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ ή εκπαιδευτικοί αποσπα­σμένοι στην Υπηρεσία αυτή.

 

   4. Με απόφαση του Προέδρου της επιτροπής επιλογής και ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων των υποψηφίων ορίζεται το απαραίτητο εκπαιδευτικό ή διοικητικό προ­σωπικό για την επικουρία του έργου της.

 

   5. Στην περίπτωση που δεν προτείνεται εκπρόσωπος της Ο.Λ.Μ.Ε. εντός της προθεσμίας που τάσσεται με το σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΠΘ, ορίζεται με την απόφαση της παρ. 1, ως μέλος, εκπ/κός Δ.Ε. κλάδου ΠΕ2, με βαθμό Α'.

 

   6. Η διαπίστωση της επαρκούς γνώσης της ξένης γλώσ­σας του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης στον προφο­ρικό λόγο γίνεται ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής από εξεταστές - αξιολογητές, που προέρχονται από εκπαιδευ­τικούς λειτουργούς Τριτοβάθμιας Εκπ/σης, ειδικότητας ξένων γλωσσών, ή Σχολικούς Συμβούλους των κλάδων ΠΕ5, ΠΕ6, ΠΕ7 ή εκπροσώπους ξένων Διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα ή από δημοσίους υπαλλήλους γνώστες της γλώσσας ή ιδιώτες στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εξεταστές από τις ανωτέρω κατηγορίες στην συγκεκρι­μένη γλώσσα και οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για κάθε γλώσσα ορίζονται δύο (2) εξεταστές - αξιολογητές.

 

   7. Έργο της επιτροπής επιλογής είναι η παραλαβή των αιτήσεων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών, η απόρριψη των αιτήσεων των υποψηφίων που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα, η κατάρτιση αλφαβητικού πίνακα των υπο­ψηφίων που έχουν τα τυπικά προσόντα (στους οποίους παραθέτει και το σύνολο των μονάδων που προκύπτουν από τα μοριοδοτούμενα στοιχεία των κριτηρίων επιλογής του άρθρου 5), ο ορισμός ημερομηνιών συνέντευξης και η πρόσκληση των υποψηφίων με τη φροντίδα της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε., η προφορική συνέντευξη και αξιολόγηση των υποψηφίων, η σύνταξη των αξιολογικών πινάκων, κατά φθίνουσα συ­νολική βαθμολογία (που προκύπτει από το σύνολο των κριτηρίων επιλογής, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 5) για αγγλόφωνες, γαλλόφωνες, γερμανόφωνες και λοιπές χώρες και ο αποκλεισμός αυτών που δεν συγκεντρώνουν βαθμολογία τουλάχιστον δέκα (10) στην προφορική εξέ­ταση της ξένης γλώσσας, καθώς και εκείνων που δεν προσέρχονται στην προφορική συνέντευξη. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία λαμβάνονται υπό­ψη, κατά σειρά, τα αναφερόμενα στην περίπτωση Α' του άρθρου 5 της παρούσας κριτήρια.

Η σύνταξη των αξιολογικών πινάκων γίνεται κατ' αρχάς με τη γλώσσα της χώρας απόσπασης και εναλλακτικά με την αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασης. Σε περίπτωση ισο­βαθμίας στον πίνακα της χώρας απόσπασης λαμβάνονται υπόψη, κατά σειρά, τα αναφερόμενα στην περίπτωση Α' του άρθρου 5 της παρούσας κριτήρια.

Οι αξιολογικοί πίνακες, με τη φροντίδα της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε., κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρη­σκευμάτων, δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυ­βερνήσεως και ισχύουν για δύο (2) ακαδημαϊκά έτη.

 

   Αρθρο 5

Κριτήρια επιλογής

 

   Τα κριτήρια επιλογής και η αποτίμησή τους σε αξιολο­γικές μονάδες είναι τα εξής:

Α.1. Διδακτορικό δίπλωμα: α) γενικά στην ειδικότητα (ιστο­ρία, λαογραφία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία), μονά­δες δέκα (10), β) σε κλάδους της φιλολογίας (γλωσσολογία, αρχαία ελληνική γλώσσα ή/και γραμματεία, βυζαντινά ή νεοελληνική γλώσσα), μονάδες οκτώ (8), γ) στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, μονάδες έξι (6).

2. Μεταπτυχιακός τίτλος ειδίκευσης Master ή αντίστοι­χος: α) στην ειδικότητα, μονάδες πέντε (5), β) σε κλάδους της φιλολογίας (γλωσσολογία, αρχαία ελληνική γλώσσα ή/και γραμματεία, βυζαντινά ή νεοελληνική γλώσσα), μο­νάδες τέσσερις (4), γ) στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, μονάδες τρεις (3).

3. Διδακτική εμπειρία σε Α.Ε.Ι. του εσωτερικού ή σε αναγνωρισμένα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, μονάδες δύο (2) για κάθε έτος και μέχρι τέσσερις (4) μονάδες συνολικά.

4. Μετεκπαίδευση εσωτερικού ή εξωτερικού διετούς διάρκειας μονάδες τέσσερις (4).

5. Επιμόρφωση εσωτερικού ή εξωτερικού τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας μονάδες δύο (2).

6. Δεύτερο Πανεπιστημιακό πτυχίο Ξένης Φιλολογί­ας εσωτερικού ή εξωτερικού αναγνωρισμένου από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α ή Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, μονάδες τέσσερις (4).

7. Δεύτερο Πανεπιστημιακό πτυχίο ή πτυχίο άλλης Ανώ­τατης Σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού αναγνωρισμένου από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α ή Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, μονάδες δύο (2).

8. Διετής τουλάχιστον υπηρεσία Σχολικού Συμβούλου ειδικότητας φιλολόγων ή Συντονιστή Εκπαίδευσης (φιλο­λόγου), μονάδες δύο (2), 1 για κάθε έτος.

9. Στην περίπτωση που συντρέχει διδακτορικό δίπλωμα και τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών (Master κ.λ.π.) στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνο το διδακτορικό και στην περίπτωση που συντρέχουν δύο διδακτορικά μοριοδοτεί-ται το ένα σύμφωνα με την παρ. Α1 του παρόντος άρθρου. Το αυτό ισχύει και για τους μεταπτυχιακούς τίτλους.

 

   Β. Ικανότητα χρήσης της ξένης γλώσσας στον προφορι­κό λόγο, όπως αυτή διαπιστώνεται κατά την συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής του άρθρου 4, μονάδες είκοσι (20).

 

   Γ. Συνέντευξη, συνολικά μέχρι είκοσι (20) μονάδες. Κατά την προφορική συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής αξιολογείται η γενικότερη προσφορά του επιστημονικού, διδακτικού και συγγραφικού έργου του, η κοινωνική δραστηριότητά του και η όλη συγκρό­τηση της προσωπικότητάς του.

Ο υποψήφιος για να έχει δικαίωμα εγγραφής στους αξιολογικούς πίνακες πρέπει να βαθμολογηθεί τόσο στην προφορική εξέταση στην ξένη γλώσσα όσο και στην προ­φορική συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής με βαθμό τουλάχιστον δέκα (10).

 

   Αρθρο 6

Επιλογή - απόσπαση

 

   1. Μετά τη σύνταξη των αξιολογικών πινάκων από την Επιτροπή Επιλογής και την κύρωσή τους από τον Υπουρ­γό του ΥΠΕΠΘ, καλούνται οι εγγεγραμμένοι εκπ/κοί να υποβάλουν, εντός ορισμένης προθεσμίας, δήλωση για την απόσπασή τους, με σειρά προτίμησης, σε ένα ή περισσό­τερα Ιδρύματα μιας ή περισσότερων χωρών.

 

   2. Με απόφαση του Υπουργού Εθν. Παιδείας και Θρη­σκευμάτων αποσπώνται οι εγγεγραμμένοι στους αξιολο­γικούς πίνακες κατά τη σειρά εγγραφής, αφού ληφθούν υπόψη και οι δηλωθείσες προτιμήσεις. Οι εκπαιδευτικοί αποσπώνται καταρχάς με τη γλώσσα της χώρας απόσπα­σης και, σε περίπτωση που έχει εξαντληθεί ο σχετικός αξιολογικός πίνακας ή δεν υπάρχουν υποψήφιοι με τη γλώσσα της χώρας απόσπασης, με μια από τις τρεις εναλλακτικές γλώσσες, αγγλική, γαλλική ή γερμανική. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στον εναλλακτικό αξιολογικό πίνακα αποσπάται ο υποψήφιος, ο οποίος γνωρίζει την επικρατέστερη στη χώρα απόσπασης γλώσσα.

Επιπροσθέτως, στην περίπτωση που ένα ίδρυμα έχει εκφράσει επιθυμία για απόσπαση εκπαιδευτικού με συγκε­κριμένο αντικείμενο σπουδών (π.χ. Μέσων και Νεωτέρων ελληνικών χρόνων), ο υποψήφιος με το αντικείμενο αυτό προηγείται των άλλων υποψηφίων, έστω κι αν δεν προ­ηγείται στην μοριοδότηση.

 

   3. Οι υπηρετούντες σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευ­σης, εφόσον αποσπασθούν, θεωρούνται αυτοδικαίως παραιτηθέντες από την προηγούμενη θέση τους με την ανάληψη υπηρεσίας στο εξωτερικό.

α) Οι συντονιστές εκπαίδευσης ασκούν τις πειθαρχικές αρμοδιότητες στους εκπαιδευτικούς αντίστοιχες με τις πειθαρχικές αρμοδιότητες των προϊσταμένων των διευ­θύνσεων εκπαίδευσης του εσωτερικού (άρθρο 14 παρ. 8 του ν. 2413/1996).

β) Οι διευθύνσεις εκπαίδευσης εσωτερικού είναι αρμόδι­ες για τη ρύθμιση των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης αυτών (άρθρο 16 παρ. 9 του ν. 1566/1985) πλην των κατά την 3α περίπτωση του παρόντος άρθρου εκτός εάν δεν υπάρχει Συντονιστής Εκπαίδευσης στη χώρα απόσπασής τους, οπότε αυτές οι διευθύνσεις ασκούν και τις πειθαρ­χικές αρμοδιότητες.

 

   4. Αν μετά τη λήξη της διαδικασίας επιλογής παραμέ­νουν κενές θέσεις και στους αξιολογικούς πίνακες πε­ριλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που δεν αποσπώνται στα Ιδρύματα που είχαν ήδη δηλώσει, μπορεί να τους ζητη­θεί να υποβάλουν νέα δήλωση για τις κενές θέσεις που απέμειναν.

 

   5. Στην περίπτωση εξάντλησης των σχετικών πινάκων επιλογής πριν από την παρέλευση της διετίας ή άρνησης των συμπεριλαμβανομένων στους ανωτέρω πίνακες εκ­παιδευτικών να καλύψουν τις κενές θέσεις, είναι δυνατή η έκδοση προκήρυξης για την πλήρωση των κενών αυτών.

 

   6. Η ανάληψη υπηρεσίας των επιλεγέντων θα γίνει στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Ίδρυμα Ερευνών της χώρας απόσπασης, θα βεβαιωθεί από το αρμόδιο όργανο του Ιδρύματος και θα θεωρηθεί από τον οικείο Συντονιστή Εκπαίδευσης ή όπου δεν υπάρχει, από την οικεία Διπλωματική ή Προξενική Αρχή.

 

   7. Σε περίπτωση μη αποδοχής του επιλεγέντος εκπαι­δευτικού από το Εκπ/κό Ίδρυμα της χώρας απόσπασης απαιτείται επαρκής και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση από τον υπεύθυνο του Τμήματος ή του Τομέα ή, στην περί­πτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος ή άλλου συλλογικού οργάνου του Πανεπιστημίου. Αλλως, η Υπηρεσία διατηρεί το δικαί­ωμα της μη απόσπασης άλλου εκπαιδευτικού.

 

   8. Το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού θα καταβάλλεται από το οικείο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης

 

   Αρθρο 7

Διάρκεια της απόσπασης

 

   1. Οι υποψήφιοι αποσπώνται για τρία (3) ακαδημαϊκά έτη και η απόσπασή τους, πέραν της τριετίας, μπορεί να ανα­νεώνεται κατ' έτος, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέχρι τη συμπλήρωση οκτώ (8) ακαδημαϊκών ετών συνολικά, εφόσον αυτή κρίνεται απαραίτητη από την αρμόδια Διεύθυνση Παιδείας Ομο­γενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από πρόταση του οικείου Ιδρύματος.

 

   2. Η παρούσα διαδικασία είναι ανεξάρτητη αυτής της απόσπασης εκπ/κών σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού. Επομένως τα έτη απόσπασης των δύο διαδικασιών δεν συνυπολογίζονται.

 

   3. Η απόσπαση του εκπαιδευτικού μπορεί να διακοπεί πριν από τη συμπλήρωση της τριετίας στις περιπτώσεις:

α) πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του ή ανεπάρ­κειας στην άσκηση αυτών ή αδυναμίας ανταπόκρισης στα ειδικά καθήκοντά του,

β) συχνής και μακράς απουσίας από τα καθήκοντά του,

γ) υποβολής σχετικής αίτησης του εκπαιδευτικού, εφό­σον συντρέχουν σοβαροί λόγοι και δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος.

δ) Η διακοπή της απόσπασης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση για τις προηγούμενες περιπτώσεις α και β του κατά το άρθρο 4 οργάνου επιλογής. Στην περί­πτωση αυτή, το όργανο επιλογής θα πρέπει να λάβει υπόψη του και να εκτιμήσει πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά συνάγονται από την παρακολούθηση και τη γενική αξιο­λόγηση της κατά το άρθρο 72 του ν. 2413/1996 επιτροπής, εφόσον υπάρχουν, καθώς και από εξαμηνιαίες εκθέσεις του υπευθύνου για τις Ελληνικές Σπουδές καθηγητή του Ιδρύμα­τος, στο οποίο είναι αποσπασμένος ο εκπαιδευτικός.

Η ανωτέρω ετήσια έκθεση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ/νση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΔΙΠΟΔΕ) δια του οικείου γραφείου Σ.Ε. του εξωτερικού ή όπου δεν υπάρχει, δια της Διπλω­ματικής ή Προξενικής Αρχής της χώρας απόσπασης.

 

   Αρθρο 8

Καταργούμενες αποφάσεις

 

   Από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργούνται οι υπ' αριθμ. Φ.821.2/ 1182Κ/35535/Ζ1/6.4.2006 (ΦΕΚ 466/τ.Β'/13.4.2006) και Φ.821.2/ 3354Ε/141085/Ζ1/7.12.2007 (ΦΕΚ 2359/τ.Β'/13.4.2006) Υπουρ­γικές αποφάσεις.

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.