ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 2/54310/0025/2007 - ΦΕΚ 1858/Β'/13.9.2007

Παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες για τις ρυθμίσεις οφειλών και τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Εύβοιας και στην περιοχή Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, οι οποίοι Νομοί επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

    Έχοντας υπόψη:

 

    1. Tις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 2322/12.7.1995 (ΦΕΚ 143/12.7.1995) «Παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση δανείων και πιστώσεων και άλλες διατάξεις».

 

    2. Την υπ' αριθμ. 37930/ΔΙΟΕ1624 (ΦΕΚ Β' 1432/14.10.2005) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών», όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 5733/ΔΙΟΕ 179/9.2.2006 (ΦΕΚ 204/13.2.2006 τ. Β΄) όμοια.

 

    3. Την υπ’ αριθμ. 36579/Β.1666/27.8.2007 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Δάνεια για κεφάλαια κίνησης και λοιπές Πιστωτικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και Επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007 στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Εύβοιας καθώς και στην περιοχή Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας».

 

    4. Την υπ’ αριθμ. 38600/Β.1750/5.9.2007 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία τροποποιείται η υπ' αριθμ. 36579/Β.1666/27.8.2007 υπουργική απόφαση.

 

    5. Την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης Ε.Κ. στις κρατικές ενισχύσεις με τη μορφή εγγυήσεων (2000/C71/07).

 

    6. Την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής του άρθρου 5 του ν. 2322/1995 (Συνεδρίαση αριθ. 37/12.9.2007) με την οποία παρασχέθηκε η σύμφωνη γνώμη της στον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης και ρυθμίσεις οφειλών προερχομένων από δάνεια που έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Εύβοιας και την περιοχή Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007, αποφασίζουμε:

 

 

    1) Παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για τη ρύθμιση των μέχρι 25.8.2007 ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών που προέρχονται από δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τα Πιστωτικά Ιδρύματα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν, ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης, στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ευβοίας και στην περιοχή Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, οι οποίοι νομοί επλήγησαν από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του έτους 2007, σε ένα νέο δάνειο, το οποίο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες χρεολυτικές ή τοκοχρεολυτικές δόσεις, με περίοδο χάριτος από 25.8.2007 μέχρι 31.12.2009. Η συνολική διάρκεια του δανείου της ρύθμισης ορίζεται σε δέκα (10) χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος. Η πρώτη δόση του εν λόγω δανείου θα καταβληθεί την 30.6.2010.

 

    Το επιτόκιο του δανείου της ρύθμισης επιδοτείται και ορίζεται σύμφωνα με τους όρους της απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με αριθ. 36579/ Β.1666/27.8.2007.

 

    Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα ισχύει για το 80% των ρυθμιζόμενων οφειλών και των αναλογούντων σ’ αυτές τόκων και μέχρι του ποσού των € 20.000.000,00 ανά επιχείρηση.

 

    Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα παρέχεται και για τις εμπορικές επιχειρήσεις, εγγεγραμμένα μέλη των επιμελητηρίων, και για τους επαγγελματίες των ως άνω Νομών, των οποίων οι προς ρύθμιση οφειλές δεν υπερβαίνουν το ποσό των € 100.000,00.

 

    Οι τόκοι της περιόδου χάριτος κεφαλαιοποιούνται την 31.12.2009, ενώ η πρώτη δόση του εν λόγω δανείου θα καταβληθεί την 30.6.2010.

 

    Σε περίπτωση μη καταβολής τριών συνεχόμενων χρεολυτικών δόσεων με τους αναλογούντες τόκους ή τριών τοκοχρεολυτικών δόσεων που προκύπτουν από την ανωτέρω ρύθμιση θα καθίσταται ολόκληρο το ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Οι Τράπεζες, προκειμένου να εξοφληθούν από το Δημόσιο, οι εγγυημένες απαιτήσεις τους, θα πρέπει αφού περάσει ένα τρίμηνο από τη λήξη της τρίτης δόσης, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 2/478/0025/4.1.2006 (ΦΕΚ16/ τ.Β/13.1.2006) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

 

    2) Παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης, πενταετούς διάρκειας συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος, σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν, ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης, στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ευβοίας και στην περιοχή Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του έτους 2007.

 

    Το επιτόκιο των ανωτέρω δανείων επιδοτείται και ορίζεται σύμφωνα με τους όρους της απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με αριθμ. 36579/ Β.1666/27.8.2007.

 

    Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγούνται σε όλες τις επιχειρήσεις των ως άνω Νομών κατ’ ανώτατο ύψος μέχρι 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2006 και με ανώτατο ύψος δανείου τα € 90.000,00 ανά επιχείρηση. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δεν πραγματοποίησαν πωλήσεις κατά το προηγούμενο έτος 2006 ή έκαναν έναρξη των εργασιών τους από 1.1.2007 έως 27.8.2007 θα προσδιοριστεί από τις αγορές που πραγματοποίησαν κατά το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας τους το έτος 2007 επί δύο (2) και το ποσό θα προκύψει αφού υπολογιστεί μικτός συντελεστής κέρδους 45%.

 

    Τα ως άνω δάνεια θα εξοφλούνται σε ισόποσες εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, με περίοδο χάριτος για το κεφάλαιο από την ημέρα της εκταμίευσης ως την 31.12.2009. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 30.6.2010. Το μη επιδοτούμενο μέρος των τόκων της περιόδου χάριτος θα καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις.

 

    Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν μέσω μίας νέας αυτοτελούς δανειακής σύμβασης.

 

    Για τα ανωτέρω δάνεια θα παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για το 80% του κεφαλαίου και των αναλογούντων τόκων της περιόδου χάριτος και της κανονικής περιόδου για όλες τις επιχειρήσεις.

 

    Σε περίπτωση μη καταβολής τριών συνεχόμενων χρεολυτικών δόσεων με τους αναλογούντες τόκους ή τριών τοκοχρεολυτικών δόσεων που προκύπτουν από την ανωτέρω ρύθμιση θα καθίσταται ολόκληρο το ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Οι Τράπεζες, προκειμένου να εξοφληθούν από το Δημόσιο, οι εγγυημένες απαιτήσεις τους, θα πρέπει αφού περάσει ένα τρίμηνο από τη λήξη της τρίτης δόσης, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 2/478/0025/4.1.2006 (ΦΕΚ16/τ.Β/13.1.2006) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

 

    Οι προαναφερόμενες Τράπεζες πρέπει να επιδιώκουν μέσα στον ανωτέρω οριζόμενο χρόνο των τριών (3) μηνών για τον οποίο το Δημόσιο καλύπτει με την εγγύησή του τους τόκους υπερημερίας, την είσπραξη από τους πρωτοφειλέτες των ληξιπρόθεσμων εγγυημένων από το Δημόσιο δόσεων με την ίδια επιμέλεια που δείχνουν και για τα δάνεια που χορηγούν χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου.

 

    Το Ελληνικό Δημόσιο, ως εγγυητής, αναλαμβάνει την υποχρέωση εξόφλησης των εγγυημένων απαιτήσεων των Τραπεζών, που θα περιλαμβάνουν το ανεξόφλητο εγγυημένο ποσό κεφαλαίου, τους ανεξόφλητους τόκους (συμβατικούς και υπερημερίας μέχρι ενός τριμήνου) και τέλος, τα έξοδα επίδοσης της αναγγελίας κλεισίματος λογαριασμού.

 

    Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

 

    A) Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, των ως άνω Νομών, θα υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις τους στην 25η Δ/νση του Γ.Λ.Κ. - Τμήμα Δ΄, συνυποβάλλοντας υποχρεωτικά τα κάτωθι δικαιολογητικά:

 

    i) Τις δημοσιευθείσες Λογιστικές Καταστάσεις της επιχείρησης του έτους 2006 (όσες επιχειρήσεις τηρούν βιβλία β΄κατηγορίας θα υποβάλλουν το έντυπο Ε3 του οικονομικού έτους 2007). Οι επιχειρήσεις που δεν πραγματοποίησαν πωλήσεις το έτος 2006 ή έκαναν έναρξη των εργασιών τους από 1.1.2007 έως 31.8.2007 θα υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. των δύο πρώτων τριμήνων του έτους 2007.

 

    ii) Συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το ειδικό έντυπο του Γ.Λ.Κ. «για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που αιτούνται την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου», το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ. (www.mof-glk.gr).

 

    iii) Βεβαιώσεις από τις Τράπεζες, στις οποίες θα παρουσιάζονται αναλυτικά οι προς ρύθμιση οφειλές, με υπόλοιπα 25.8.2007, της επιχείρησης προς αυτές. (Η υποχρέωση αυτή ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που αιτούνται ρύθμιση των οφειλών τους προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα).

 

    iv) Πιστοποιητικό εγγραφής στο Επιμελητήριο του Νομού, στον οποίο είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση (οι Κτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα προσκομίσουν βεβαίωση έναρξη επιτηδεύματος από την οικεία Δ.Ο.Υ.).

 

    v) Μελέτη βιωσιμότητας συνοδευόμενη με τις προτεινόμενες εμπράγματες εξασφαλίσεις (μόνο για όσες επιχειρήσεις αιτούνται ρύθμιση οφειλών για ποσό μεγαλύτερο των € 100.000,00).

 

    Στην εν λόγω μελέτη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 

    α) Οι συνολικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά τη ρύθμιση των οφειλών προς το πιστωτικό σύστημα, τους προμηθευτές της, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και την αγορά γενικότερα, καθώς και οι συμφωνίες - ρυθμίσεις αποπληρωμής των υποχρεώσεων αυτών.

 

    β) Οι δημοσιευθείσες Λογιστικές Καταστάσεις της επιχείρησης της τελευταίας τριετίας (όσες επιχειρήσεις τηρούν βιβλία β΄κατηγορίας θα υποβάλλουν τα έντυπα Ε3 και Ε9 της τελευταίας τριετίας).

 

    γ) Το ταμειακό πρόγραμμα της εταιρείας για την επόμενη τριετία (εισπράξεις -πληρωμές).

 

    δ) Οι προβλέψεις εσόδων και κερδών της εταιρείας για την επόμενη τριετία.

 

    ε) Τα κεφάλαια κίνησης που θα απαιτηθούν για την λειτουργία της εταιρείας και τις πηγές άντλησής τους.

 

    στ) Οι υφιστάμενες εξασφαλίσεις, οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις των υφιστάμενων εξασφαλίσεων που καλύπτουν τις ρυθμιζόμενες οφειλές, καθώς και οι νέες προτεινόμενες εμπράγματες εξασφαλίσεις για τις προς ρύθμιση οφειλές (μόνο εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των € 100.000,00).

 

    Β. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες των ως άνω Νομών, εφόσον επιθυμούν μόνο νέο δάνειο για κεφάλαιο κίνησης από τις πυρκαγιές, θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην 25η Δ/νση του Γ.Λ.Κ. - Τμήμα Δ΄, συνυποβάλλοντας υποχρεωτικά τα κάτωθι δικαιολογητικά:

 

    α) Τις δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις της επιχείρησης της τελευταίας τριετίας (όσες επιχειρήσεις τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας θα υποβάλλουν τα έντυπα Ε3 και Ε9 της τελευταίας τριετίας).

 

    β) Το ταμειακό πρόγραμμα της εταιρείας για την επόμενη τριετία (εισπράξεις - πληρωμές).

 

    γ) Οι προβλέψεις εσόδων και κερδών της εταιρείας για την επόμενη τριετία.

 

    δ) Πιστοποιητικό εγγραφής στο Επιμελητήριο του Νομού, στον οποίο είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση (οι Επαγγελματίες και οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα προσκομίσουν βεβαίωση έναρξη επιτηδεύματος από την οικεία Δ.Ο.Υ.).

 

    ε) Συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το ειδικό έντυπο του Γ.Λ.Κ. «για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που αιτούνται την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου», το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ. (www.mof-glk.gr).

 

    Δεν απαιτείται να προταθούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για κάλυψη των νέων δανείων για κεφάλαια κίνησης για όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων.

 

    Οι αιτήσεις και οι μελέτες βιωσιμότητας θα αξιολογούνται από το Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της Εγγυητικής Ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου (’ρθρο 37 του ν. 3458/2006, Φ.Ε.Κ. 94/Α΄/8.5.2006), πριν την τελική έγκριση για την παροχή της εγγύησης με βάση τα προβλεπόμενα από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (’ρθρο 87 και 88 της συνθήκης των Ε.Κ.) σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες και τις προτεινόμενες εξασφαλίσεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν πλήρως τις προς ρύθμιση οφειλές (όπου αυτό απαιτείται).

 

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υποβληθεί όλα τα ως άνω δικαιολογητικά από τις επιχειρήσεις, οι σχετικές μελέτες βιωσιμότητάς τους δεν θα αξιολογούνται και θα τίθενται στο αρχείο της 25η Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μέχρι συμπληρώσεως των δικαιολογητικών.

 

    Ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων (τόσο για τη ρύθμιση οφειλών όσο και για τα νέα κεφάλαια κίνησης) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών ορίζεται η 31.12.2007.

 

    Οι δανείστριες Τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - Δ.25-Δ΄:

 

    1. Κάθε μήνα σε ηλεκτρονική μορφή, κατάσταση στην οποία να αναφέρονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα με τα παρακάτω στοιχεία:

 

    Κωδικός Τράπεζας

    Αριθμός λογαριασμού

    Υποκατάστημα

    Επώνυμο δανειολήπτη

    Όνομα δανειολήπτη

    Α.Φ.Μ δανειολήπτη

    Δ.Ο.Υ. Κωδικός

    Δ.Ο.Υ. Όνομα

    Αρχική κοινή υπουργική απόφαση

    Ημερομηνία αρχικής κοινής υπουργικής απόφασης

    Τροποποιητική κοινή υπουργική απόφαση

    Ημερομηνία τροπ/κής κοινής υπουργικής απόφασης

    Απόφαση εγγύησης

    Ημερομηνία απόφασης

    Αριθμός σύμβασης

    Ημερομηνία σύμβασης

    Εγκριθέν κεφάλαιο δανείου

    Ημερομηνία εκταμίευσης

    Ποσό εκταμίευσης

    Ποσοστό εγγυημένου δανείου

    Διάρκεια δανείου

    Συνολικός αριθμός δόσεων

    Τυχόν Ενυπόθηκη διασφάλιση

    Λοιπές ασφάλειες

 

    2. Κάθε τρίμηνο σε ηλεκτρονική μορφή, κατάσταση στην οποία να αναφέρονται τα ανεξόφλητα υπόλοιπα, των εν λόγω δανείων κατά κοινή υπουργική απόφαση και απόφαση εγγύησης.

 

    Ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης, καθώς και η αντιμετώπιση στα πλαίσια αυτής των προβλημάτων που θα ανακύπτουν κατά την υλοποίηση, ανατίθεται στη Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών (Γ.Λ.Κ.- Δ.25 -Τμ. Δ΄).

 

    Το ύψος της δαπάνης, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τις υπό ρύθμιση οφειλές και τα δάνεια για νέα κεφάλαια κίνησης δεν δύναται να προσδιορισθεί και θα καλυφθεί από τον ειδικό λογαριασμό εκτός Π/Υ GR1301000230000000002340396 «Γ.Λ.Κ. Δ25 - «Κεφάλαιον Ασφαλίσεως Χρηματοδοτήσεων εκ Κεφαλαίων ή εγγυήσει του Ελληνικού Δημοσίου».

 

    Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.