ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 449/2007/2007 - ΦΕΚ
190/Β'/7.2.2008
Τροποποίηση διατάξεων του Κ.Τ.Π. σε εναρμόνιση προς την Οδηγία 2006/52/ΕΚ του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5.7.2006 (ΕΕ
L 204 της 26.7.2006) για την τροποποίηση της Οδηγίας
95/2/ ΕΚ για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών και
της Οδηγίας 94/35/ΕΚ για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα
τρόφιμα.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
OΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1) Το υπ αριθμ. οικ. 1583/17.7.2007 έγγραφο
της Διεύθυνσης Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους.
2) Τις διατάξεις του άρθρου 1 (παρ. 1, 2 και 3) του ν. 1338/1983
«Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου» (Φ.Ε.Κ. 34/Α/1983) όπως τροποποιήθηκε από το
άρθρο 6 του ν. 1440/1984 «Συμμετοχή της Ελλάδος στο Κεφάλαιο, στα αποθεματικά
και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων, στο Κεφάλαιο της
Ευρωπαϊκής Κοινότητος Ανθρακος και Χάλυβος και του
Οργανισμού Εφοδιασμού ΕΥΡΑΤΟΜ» (Φ.Ε.Κ. 70/Α/1984)
καθώς και το άρθρο 65 του ν. 1892/1990 (Φ.Ε.Κ. 101/Α/1990).
3) Το εδάφιο δ της παρ. 8 του άρθρου 6 του ν. 4328/1929 (Φ.Ε.Κ.
272/Α/1929) «Περί συστάσεως Γενικού Χημείου του Κράτους», όπως αντικαταστάθηκε
από την παράγραφο 6 του άρθρου 11 του ν. 2343/1995, (Φ.Ε.Κ. 211/Α/11.10.1995).
4) Το άρθρο 4 του διατάγματος της 31.10.1929 «Περί κανονισμού της
λειτουργίας και των εργασιών του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου» (Φ.Ε.Κ.
391/Α/1929).
5) Το άρθρο 1 του ν. 115/1975 «Περί τροποποιήσεως διατάξεων τινών του
ν.4328/1929» (Φ.Ε.Κ. 172/Α/1975).
6) Τα π.δ. 284/1988 και 543/1989 «Οργανισμός
του Υπουργείου Οικονομικών» (Φ.Ε.Κ. 128 και 165/Α/1988 και 229/Α/1989).
7) Την υπ αριθμ. 1078204/927/0006 Α/6.8.1992 απόφαση των Υπουργών
Προεδρίας και Οικονομικών «Περιορισμός Συλλογικών Οργάνων του Υπουργείου Οικονομικών»
(Φ.Ε.Κ. 517/Β/1992).
8) Την υπ αριθμ. 42362/Υ252/28.9.2007 απόφαση του Πρωθυπουργού και
Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών
Οικονομίας και Οικονομικών» (Φ.Ε.Κ. 1948/Β/3.10.2007).
9) Τις διατάξεις του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση
και τα κυβερνητικά όργανα» που τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του π.δ. 62/2005 (Φ.Ε.Κ. 98/Α/2005) και το γεγονός ότι από τις
διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
*** Η παρούσα απόφαση
αναδημοσιεύεται επειδή η αρχική δημοσίευση στο ΦΕΚ
2312 τ. Β΄/5.12.2007 είχε εσφαλμένη μορφοποίηση των πινάκων.
Εγκρίνουμε την απόφαση υπ' αριθμ. 449/2007 του Ανωτάτου Χημικού
Συμβουλίου η οποία ελήφθη κατά τη συνεδρία της 25.7.2007 και η οποία έχει ως
εξής:
(Βλέπε καταχώρηση ΑΝΩΤΑΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, υπ'αριθμ.
449/2007, «Τροποποίηση διατάξεων του Κ.Τ.Π. σε
εναρμόνιση προς την Οδηγία 2006/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου της 5.7.2006 (ΕΕ L
204 της 26.7.2006) για την τροποποίηση της Οδηγίας 95/2/ ΕΚ για τα πρόσθετα
τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών και της Οδηγίας 94/35/ΕΚ για τα
γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα.» του 2008.
ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ
ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εγκρίνουμε την τροποποίηση διατάξεων του Κ.Τ.Π.
σε εναρμόνιση προς την Οδηγία 2006/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2006 (ΕΕ L 204 της 26ης Ιουλίου 2006) για την τροποποίηση
της Οδηγίας 95/2/ΕΚ για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των
γλυκαντικών και της Οδηγίας 94/35/ΕΚ για τα γλυκαντικά που προορίζονται να
χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα, ως ακολούθως:
Ι. Το άρθρο 33 «Πρόσθετα
Τροφίμων» του Κώδικα Τροφίμων τροποποιείται ως ακολούθως:
1. Στο άρθρο 33 του Κώδικα Τροφίμων στην παράγραφο 1, το εδάφιο γ)
αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«γ) «φορείς», συμπεριλαμβανομένων των διαλυτών-φορέων, οι ουσίες που
χρησιμοποιούνται για τη διάλυση, την αραίωση, τη διασπορά ή άλλη φυσική
τροποποίηση προσθέτου τροφίμων ή αρτύματος χωρίς να μεταβάλλουν τη λειτουργία
του (και χωρίς να ασκούν οι ίδιες τεχνολογικές επιδράσεις) προκειμένου να
διευκολύνουν το χειρισμό, την εφαρμογή ή τη χρήση του».
2. Στο άρθρο 33 του Κώδικα Τροφίμων στην παράγραφο 9, το εδάφιο β)
αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«β) Το εδάφιο (α) δεν εφαρμόζεται στις τροφές για βρέφη, στις τροφές
δεύτερης βρεφικής ηλικίας και στις μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά
και παιδικές τροφές, εκτός εάν υπάρχει ειδική σχετική πρόβλεψη».
3. Τα Παραρτήματα του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων τροποποιούνται ως
ακολούθως:
- 3.1. Το Παράρτημα I «Γενικώς
επιτρεπόμενα πρό
σθετα τροφίμων που δεν αναφέρονται στην
παράγραφο 6» τροποποιείται
ως εξής:
3.1.1. Στις εισαγωγικές σημειώσεις, προστίθεται η ακόλουθη σημείωση:
«4. Οι ουσίες που περιλαμβάνονται στις καταχωρίσεις για τα E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407α, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, Ε 418 και Ε 440 δεν επιτρέπεται
να χρησιμοποιούνται σε ζελεδομπουκίτσες οι οποίες
νοούνται, για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ως στερεά ζελέ ζαχαροπλαστικής
πολύ μικρού μεγέθους με ημίσκληρο περίβλημα που
καταπίνονται με μια μπουκιά ασκώντας πίεση στο περίβλημα προκειμένου να
εκτιναχθεί το ζελέ στο στόμα.».
- 3.1.2. Στον πίνακα, παρεμβάλλεται η ακόλουθη καταχώριση:
"E
462 |
Αιθυλοκυτταρίνη |
3.2. To Παράρτημα II «Τρόφιμα στα οποία μπορεί να
χρησιμοποιείται περιορισμένος αριθμός προσθέτων του Παραρτήματος I» τροποποιείται ως εξής:
- 3.2.1. Η καταχώριση για το «Τυρί που έχει υποστεί ωρίμανση»
αντικαθίσταται από την ακόλουθη καταχώριση:
«Τυρί που έχει υποστεί ωρίμαση |
Ε 170 Ανθρακικό ασβέστιο Ε 504 Ανθρακικά άλατα μαγνησίου Ε 509 Χλωριούχο ασβέστιο Ε 575 Γλυκονοδλακτόνη Ε 500ii Όξινο ανθρακικό νάτριο |
quantum satis |
quantum
satis (μόνο για το τυρί από ξινόγαλο)» |
3.2.2. Στην καταχώριση για το «Pain courant français (γαλλικό ψωμί)», μετά τις λέξεις «Pain courant français (γαλλικό ψωμί)» προστίθενται οι
ακόλουθες λέξεις: «Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek».
3.2.3. Στην καταχώριση για το «Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras», μετά τις λέξεις «Foie
gras, foie gras entier, blocs de foie gras» προστίθενται οι ακόλουθες λέξεις: «Libamáj, libamáj egészben, libamáj tömbben».
3.3. Το Παράρτημα III «Επιτρεπόμενα υπό όρους
Συντηρητικά και Αντιοξειδωτικά» τροποποιείται ως
εξής:
3.3.1. Το Τμήμα A΄ «Σορβικές,
βενζοϊκές και pυδροξυβενζοϊκές
ενώσεις» τροποποιείται ως εξής:
3.3.1.1 Στον πίνακα «Σορβικές, βενζοϊκές και pυδροξυβενζοϊκές
ενώσεις», οι καταχωρίσεις για τα «E 216 pΥδροξυβενζοϊκό προπύλιο»
και «E 217 pΥδροξυβενζοϊκού
προπυλίου, άλας με νάτριο» διαγράφονται.
3.3.1.2. Ο πίνακας για τα τρόφιμα τροποποιείται ως εξής:
3.3.1.2.1. Διαγράφονται οι ακόλουθες καταχωρίσεις:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.3.1.2.2. Προστίθενται οι
ακόλουθες καταχωρίσεις:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.3.1.2.3. Οι λέξεις «Διαιτητικές τροφές για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς»
αντικαθίστανται από τις λέξεις «Διαιτητικές τροφές για ειδικούς ιατρικούς
σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ»
3.3.2. Στο Τμήμα Β «Διοξείδιο του θείου και θειώδη άλατα», ο πίνακας
τροφίμων τροποποιείται ως εξής:
3.3.2.1. Η καταχώριση «Καρκινοειδή και κεφαλόποδα» αντικαθίσταται από
την ακόλουθη καταχώριση:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.3.2.2. Η καταχώριση «Αμυλο (εκτός από το
άμυλο για τροφές απογαλακτισμού, τροφές δεύτερης βρεφικής ηλικίας και τροφές
νηπίων)» αντικαθίσταται από την καταχώριση «Αμυλο
(εκτός από το άμυλο των παρασκευασμάτων για βρέφη, των παρασκευασμάτων δεύτερης
βρεφικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων τροφών με βάση τα
δημητριακά, και των τροφών για βρέφη)».
3.3.2.3. Προστίθενται οι ακόλουθες καταχωρίσεις:
«Salsicha fresca |
450 |
Επιτραπέζια σταφύλια |
10 |
Νωπά λίτσι |
10 (σε εδώδιμα μέρη)». |
3.3.3. Στο Τμήμα Γ' «Αλλα συντηρητικά», ο
πίνακας για τα Ε 249, Ε 250, Ε 251 και Ε 252
αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
α) Όταν τα νιτρώδη άλατα φέρουν την επισήμανση «για χρήση στα τρόφιμα»,
επιτρέπεται να πωλούνται μόνο σε μείγμα με μαγειρικό αλάτι ή υποκατάστατό του.
β) τιμή Fo 3 ισοδυναμεί με θέρμανση επί 3 λεπτά
σε θερμοκρασία 121 oC (μείωση του βακτηριακού
φορτίου από 1 δισεκατ. σπόρια ανά 1 000 δοχεία σε 1
σπόριο ανά 1 000 δοχεία).
γ) Νιτρικά άλατα ενδέχεται να υπάρχουν σε ορισμένα θερμικώς
επεξεργασμένα προϊόντα ως αποτέλεσμα της φυσικής μετατροπής των νιτρωδών αλάτων
σε νιτρικά άλατα εντός περιβάλλοντος χαμηλής οξύτητας.
1 Τα
προϊόντα κρέατος εμβαπτίζονται σε συντηρητικό διάλυμα που περιέχει νιτρώδη ή/και νιτρικά άλατα, αλάτι και άλλα συστατικά, ενδέχεται δε
να υφίστανται και άλλες επεξεργασίες, π.χ. υποκαπνισμό.
1.1 Εγχέεται
στο κρέας συντηρητικό διάλυμα, ακολουθεί δε διατήρηση με εμβάπτιση
επί 3 έως 10 ημέρες. Η άλμη εμβάπτισης περιέχει και
μικροβιακές καλλιέργειες εκκίνησης.
1.2 Διατηρημένα
με εμβάπτιση επί 3 έως 5 ημέρες. Το προϊόν δεν
υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία και έχει υψηλή ενεργότητα
νερού.
1.3 Διατηρημένα
με εμβάπτιση επί 4 τουλάχιστον ημέρες και προμαγειρευμένα.
1.4 Εγχέεται
στο κρέας συντηρητικό διάλυμα, ακολουθεί δε διατήρηση με εμβάπτιση.
Χρόνος επεξεργασίας 14 έως 21 ημέρες, εν συνεχεία δε ωρίμανση με υποκαπνισμό εν ψυχρώ επί 4-5 εβδομάδες.
1.5 Διατήρηση
με εμβάπτιση επί 4-5 ημέρες σε 5-7 oC, ωρίμανση κατά κανόνα επί 24-40 ώρες
σε 22 oC, ενδεχομένως υποκαπνισμός
επί 24 ώρες σε 20-25 oC και αποθήκευση επί 3 έως 6 εβδομάδες
σε 12-14 oC.
1.6 Ο
χρόνος διατήρησης εξαρτάται από το σχήμα και το βάρος των τεμαχίων κρέατος και
είναι περίπου 2 ημέρες/kg, ακολουθείται δε από σταθεροποίηση/ωρίμανση.
2 Η
ξηρή μέθοδος διατήρησης έγκειται στην εφαρμογή συντηρητικού μίγματος νιτρωδών ή/και νιτρικών αλάτων, αλατιού και άλλων συστατικών στην
επιφάνεια του κρέατος, ακολουθούμενη από χρονικό διάστημα σταθεροποίησης/ωρίμανσης.
Τα προϊόντα κρέατος ενδέχεται να υφίστανται και άλλες επεξεργασίες, π.χ. υποκαπνισμό.
2.1 Διατήρηση
με ξηρή μέθοδο και εν συνεχεία ωρίμανση επί 4 τουλάχιστον ημέρες.
2.2 Διατήρηση
με ξηρή μέθοδο, με διάστημα σταθεροποίησης τουλάχιστον 10 ημερών και διάστημα
ωρίμανσης άνω των 45 ημερών.
2.3 Διατήρηση
με ξηρή μέθοδο επί 10-15 ημέρες, την οποία ακολουθεί διάστημα σταθεροποίησης 30
έως 45 ημερών και διάστημα ωρίμανσης τουλάχιστον 2 μηνών.
2.4 Διατήρηση
με ξηρή μέθοδο επί 3 ημέρες συν 1 ημέρα/kg, ακολουθεί
δε 1 εβδομάδα περαιτέρω αλατίσματος και περίοδος γήρανσης και ωρίμανσης η οποία
διαρκεί από 45 ημέρες έως 18 μήνες.
2.5 Ο
χρόνος διατήρησης εξαρτάται από το σχήμα και το βάρος των τεμαχίων κρέατος και
είναι περίπου 10 έως 14 ημέρες, ακολουθείται δε από σταθεροποίηση/ωρίμανση.
3 Διατήρηση
με συνδυασμένη χρήση εμβάπτισης και ξηράς μεθόδου, ή
περιπτώσεις όπου σύνθετο προϊόν περιέχει νιτρώδη ή/και
νιτρικά άλατα ή εγχέεται στο προϊόν συντηρητικό διάλυμα πριν από το ψήσιμο. Τα
προϊόντα ενδέχεται να υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία, π.χ. υποκαπνισμό.
3.1 Διατήρηση
με συνδυασμένη χρήση ξηράς μεθόδου και εμβάπτισης
(χωρίς έγχυση συντηρητικού διαλύματος). Ο χρόνος διατήρησης εξαρτάται από το
σχήμα και το βάρος των τεμαχίων κρέατος και είναι περίπου 14 έως 35 ημέρες,
ακολουθείται δε από σταθεροποίηση/ωρίμανση.
3.2 Έγχυση
συντηρητικού διαλύματος ακολουθούμενη, ύστερα από 2 τουλάχιστον ημέρες, από
βράσιμο σε βραστό νερό επί 3 ώρες το πολύ.
3.3 Προϊόν
με διάρκεια ωρίμανσης τουλάχιστον 4 εβδομάδων και λόγο νερού/πρωτεΐνης
μικρότερο του 1,7.
3.4 Διάρκεια
ωρίμανσης τουλάχιστον 30 ημερών.
3.5 Το
ξηραμένο προϊόν ψήνεται στους 70 oC, υφίσταται δε ακολούθως διεργασία
ξήρανσης και υποκαπνισμού διάρκειας 8 έως 12 ημερών. Το
προϊόν ζύμωσης υφίσταται διεργασία ζύμωσης τριών σταδίων διάρκειας 14 έως 30
ημερών και εν συνεχεία υποκαπνισμό.
3.6 Αψητο αλλαντικό που έχει υποστεί
ξήρανση και ζύμωση χωρίς προσθήκη νιτρωδών αλάτων. Το προϊόν υποβάλλεται σε
ζύμωση σε θερμοκρασίες 18-22 oC ή χαμηλότερες (10-12 oC), ακολουθεί δε περίοδος γήρανσης/ωρίμανσης τουλάχιστον 3 εβδομάδων. Το προϊόν έχει
λόγο νερού/πρωτεΐνης μικρότερο του 1,7.».
3.3.4 Το
Τμήμα Δ «Αλλα αντιοξειδωτικά»
τροποποιείται ως εξής:
3.3.4.1 Η
σημείωση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «Ο αστερίσκος (*) στον πίνακα
αναφέρεται στον κανόνα της αναλογικότητας: όταν χρησιμοποιούνται συνδυασμοί
εστέρων του γαλλικού οξέος, ΤΒΗQ, BHA και BHT, τα επιμέρους επίπεδα πρέπει να
μειώνονται κατ αναλογία.».
3.3.4.2 Οι καταχωρίσεις Ε 310 έως Ε 321 και Ε 310 έως Ε 320
αντικαθίστανται από τις ακόλουθες καταχωρίσεις:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.3.4.3 Προστίθεται η ακόλουθη καταχώριση:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.4 To Παράρτημα
IV «Αλλα επιτρεπόμενα πρόσθετα» τροποποιείται ως εξής: 3.4.1 Η καταχώριση για το Ε 385
αντικαθίσταται από την ακόλουθη καταχώριση:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.4.2 Παρεμβάλλεται
η ακόλουθη καταχώριση μετά την καταχώριση για το E 967:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.4.3 Προστίθεται η ακόλουθη καταχώριση:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.4.4 Στην
καταχώριση για το E 468, οι λέξεις «Στερεά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής»
αντικαθίστανται από τις λέξεις «Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην
οδηγία 2002/46/ΕΚ, που παρέχονται σε στερεά μορφή».
3.4.5 Στις
καταχωρίσεις για τα Ε 338 έως Ε 452, οι λέξεις «Διαιτητικά συμπληρώματα
διατροφής» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Συμπληρώματα διατροφής, όπως
ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ».
3.4.6 Στην
καταχώριση για το Ε 405, στην καταχώριση για το E 416, στις καταχωρίσεις για τα E 432 έως E 436, στις καταχωρίσεις για τα E 473 και E 474, στην καταχώριση για το E 475, στις καταχωρίσεις για τα E 491 έως E 495, στις καταχωρίσεις για τα E 551 έως E 559, και στις καταχωρίσεις για τα Ε
901 έως E
904, οι λέξεις «Διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής» αντικαθίστανται από τις
λέξεις «Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ».
3.4.7 Στις
καταχωρίσεις για τα Ε 1201 και Ε 1202, οι λέξεις «Συμπληρώματα των διαιτητικών
τροφών δισκία και δισκία με επικάλυψη» αντικαθίστανται από τις λέξεις
«Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, υπό μορφή
δισκίων και δισκίων με επικάλυψη».
3.4.8 Στην
καταχώριση για το E 405, στις καταχωρίσεις για τα E 432 έως E 436, στις καταχωρίσεις για τα E 473 και E 474, στην καταχώριση για το E 475, στην καταχώριση για το E 477, στις καταχωρίσεις για τα E 481 και E 482 και στις καταχωρίσεις για τα E 491 έως E 495, οι λέξεις «Διαιτητικές τροφές για
ειδικούς ιατρικούς σκοπούς» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Διαιτητικές τροφές
για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ».
3.4.9 Οι
καταχωρίσεις E
1505 έως E
1520 αντικαθίστανται από τις ακόλουθες καταχωρίσεις:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.4.10 Προστίθενται
οι ακόλουθες καταχωρίσεις:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
3.5 Το
Παράρτημα V «Επιτρεπόμενοι φορείς και διαλύτες -
φορείς» τροποποιείται ως εξής:
3.5.1 Παρεμβάλλεται
η ακόλουθη καταχώριση μετά την καταχώριση για το E 967:
«E 968 Ερυθριτόλη»
3.5.2 Παρεμβάλλεται
η ακόλουθη καταχώριση μετά την καταχώριση για το E 466:
«Ε462 Αιθυλοκυτταρίνη»
3.5.3 Στην
τρίτη στήλη της καταχώρισης για το Ε 551 και το Ε 552 προστίθεται
η ακόλουθη πρόταση:
«Για το Ε 551: στο Ε 171
διοξείδιο του τιτανίου και Ε 172 οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου (το
πολύ 90 % σε σχέση με τη χρωστική ουσία).».
3.6 To Παράρτημα VI «Επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων στις τροφές για βρέφη και νήπια»
τροποποιείται ως εξής:
3.6.1 Στην
πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη παράγραφο της εισαγωγικής σημείωσης, οι λέξεις
«τροφές απογαλακτισμού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μεταποιημένες τροφές με
βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές».
3.6.2 Στο
ΜΕΡΟΣ 3, στον τίτλο, στις καταχωρίσεις για τα Ε 170 έως Ε 526, στις
καταχωρίσεις για τα Ε 500, Ε 501 και Ε 503, στην
καταχώριση για το Ε 338, στις καταχωρίσεις για τα Ε 410 έως Ε 440,
στις καταχωρίσεις για τα Ε 1404 έως Ε 1450 και στην καταχώριση
για το Ε 1451, οι λέξεις «τροφές απογαλακτισμού» αντικαθίστανται από τις
λέξεις «μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές».
3.6.3 Στο
ΜΕΡΟΣ 4, μετά την καταχώριση Ε 472γ παρεμβάλλεται η ακόλουθη καταχώριση:
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ. ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ
Φ.Ε.Κ.).
ΙΙ. Το άρθρο 68 «Γλυκαντικά τροφίμων» του
Κώδικα Τροφίμων τροποποιείται ως ακολούθως:
1. Στο εδάφιο β της παραγράφου 2 στο τέλος του καταλόγου γλυκαντικών
μετά την τελευταία καταχώρηση Ε 967 Ξυλιτόλη
προστίθεται: «Ε 968 Ερυθριτόλη».
2. Το Παράρτημα του άρθρου 68 τροποποιείται ως εξής:
2.1. Στην πρώτη στήλη της καταχώρισης για τα E 420 έως E 967, προστίθεται ο κωδικός «E 968».
2.2. Στη δεύτερη στήλη της καταχώρισης για τα E 420 έως E 967, προστίθεται η λέξη «Ερυθριτόλη». III. Γίνονται οι
ακόλουθες αναγκαίες τροποποιήσεις σε επί μέρους άρθρα του Κώδικα Τροφίμων.
Αρθρο 41
Μαγιονέζα - Σάλτσες και παρεμφερή
προϊόντα.
1. Το υπεδάφιο 2 του εδαφίου α της παραγράφου
7 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «2) Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ Ε319, ΒΗA Ε320 σύμφωνα με
τους όρους του εν λόγω παραρτήματος».
2. Στο εδάφιο β της παραγράφου 7, στην αναφορά στις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968,».
3. Στο εδάφιο β της παραγράφου 7, μετά την αναφορά στις «σορβιτάνες Ε 491, Ε 492, Ε 493, Ε 494, Ε 495» προστίθεται:
«, Ημικυτταρίνη σόγιας Ε 426».
4. Η τελευταία περίοδος στο υπεδάφιο ii του εδαφίου β της παραγράφου 13 αντικαθίσταται ως
ακολούθως: «Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ
Ε319, ΒΗA Ε320 σύμφωνα με τους όρους του εν λόγω
παραρτήματος».
5. Στο υπεδάφιο iii
του εδαφίου β της παραγράφου 13, στην αναφορά στις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968,».
6. Στο υπεδάφιο iii
του εδαφίου β της παραγράφου 13 μετά την αναφορά στις «σορβιτάνες
Ε 491, Ε 492, Ε 493, Ε 494, Ε 495» προστίθεται: «, Ημικυτταρίνη
σόγιας Ε 426».
7. Η τέταρτη παύλα στο υπεδάφιο ii του εδαφίου γ της παραγράφου 14 αντικαθίσταται ως
ακολούθως: « Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ
Ε319, ΒΗA Ε320 σύμφωνα με τους όρους του εν λόγω
παραρτήματος»».
8. Στο υπεδάφιο iii
του εδαφίου γ της παραγράφου 14, στην αναφορά στις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968,».
9. Στο υπεδάφιο iii
του εδαφίου γ της παραγράφου 14 μετά την αναφορά στις «σορβιτάνες
Ε 491, Ε 492, Ε 493, Ε 494, Ε 495» προστίθεται: «, Ημικυτταρίνη
σόγιας Ε 426».
10. Το υπεδάφιο v
του εδαφίου γ της παραγράφου 14 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Γλυκαντικά (Ε
420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε 959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε
967, Ε 968) σύμφωνα με τους όρους του Παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα
Τροφίμων.»
Αρθρο 42
Είδη κυρίως αρτυμάτων.
Η τελευταία φράση της παραγράφου 5 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Επιτρέπεται η χρήση γλυκαντικών (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 953, Ε
954, Ε 955, Ε 959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968) σύμφωνα με τους όρους του
Παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων.»
Αρθρο 44
Αρωματικές Ύλες: Γενικοί όροι διάθεσης
και χρήσης.
1. Στο τέλος της δεύτερης παύλας στην τέταρτη παύλα της παραγράφου 4
μετά την βουτυλική υδροξυανισόλη
Ε 320 προστίθεται «τριτοβουτυλουδροκινόνη E 319.»
2. Στην τελευταία παύλα της τέταρτης παύλας της παραγράφου 4 το «Κιτρικό
τριαιθύλιο Ε1505» αντικαθίσταται με τον «Κιτρικό τριαιθυλεστέρα Ε1505».
Αρθρο 45
Αιθέρια έλαια.
Στο τέλος του κειμένου που ακολουθεί την παράγραφο 49 μετά την βουτυλική υδροξυανισόλη
προστίθεται «τριτοβουτυλουδροκινόνη E 319.».
Αρθρο 58
Προϊόντα απομίμησης σοκολάτας.
Η τελευταία φράση του εδαφίου δ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως
ακολούθως:
«Στα προϊόντα πολτώδους μορφής, με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα, είναι δυνατό να προστεθούν γλυκαντικά (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε
952, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε 959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968) σύμφωνα με
τους όρους του Παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων.»
Αρθρο 70
Χαρακτηρισμός και γενικοί όροι
επεξεργασίας και διάθεσης στην κατανάλωση.
Το υπεδάφιο 2 του εδαφίου δ της παραγράφου 6
αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ
Ε319, ΒΗA Ε320, ΒΗT Ε321 σε
λίπη και έλαια για επαγγελματική παρασκευή θερμικώς
επεξεργασμένων τροφίμων, σε λίπη και έλαια για τηγάνισμα, εκτός του
πυρηνελαίου, σε χοιρινό λίπος (λαρδί), ιχθυέλαιο, λίπος βοοειδών, πουλερικών
και προβάτων.».
Αρθρο 80
Eίδη γάλακτος.
Στην παράγραφο 13 το εδάφιο 2 αντικαθίσταται ως εξής: «2) Εστέρες
γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ Ε319, ΒΗA Ε320 σε γάλα σε σκόνη για μηχανήματα πωλήσεως.».
Αρθρο 83
Τυροκομικά προϊόντα.
Στην Ενότητα Α1 Τυριά από γάλα, με ωρίμανση στο εδάφιο 1.3.2. γίνονται
οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
1. Στο υπεδάφιο β η δεύτερη περίοδος
αντικαθίσταται ως εξής:
«Επίσης επιτρέπεται η χρήση, σύμφωνα με την αρχή του quantum satis, των παραπάνω προσθέτων καθώς και:
- των κυτταρινών Ε460 σε τριμμένο ή κομμένο σε
φέτες τυρί που έχει υποστεί ωρίμανση,
- του όξινου ανθρακικού νατρίου Ε 500ii σε τυρί από ξινόγαλο.».
2. Στο υπεδάφιο γ το σημείο 5) αντικαθίσταται
ως ακολούθως:
«5) Νιτρικό κάλιο Ε251, νιτρικό νάτριο Ε252 σε σκληρό, ημίσκληρο και ημιμαλακό τυρί και
απομιμήσεις τυριού με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ανώτατη προστιθέμενη
ποσότητα κατά την παρασκευή 150mg/kg,
εκφραζόμενη ως NaNO3».
Αρθρο 84
Ρυζόγαλο - Κρέμα - Επιδόρπια με βάση το
γάλα.
1. Στο υπεδάφιο i
του εδαφίου α της παραγράφου 4, στην αναφορά στις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται «Ε968,».
2. Στο τέλος του υπεδαφίου i
του εδαφίου α της παραγράφου 4, προστίθεται «, Ημικυτταρίνη
σόγιας Ε 426 σε ποτά με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα προοριζόμενα για λιανική
πώληση.».
3. Η πρώτη παύλα του υπεδαφίου iii του εδαφίου α της παραγράφου 4 αντικαθίσταται ως
ακολούθως: «Παρασκευάσματα με βάση το γάλα και τα παράγωγά του με μειωμένες
θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 952, Ε 953, Ε
954, Ε 955, Ε 959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).».
Αρθρο 87
Αυγά.
Στο τέλος του εδαφίου β της παραγράφου 5 προστίθεται:
«5) Ημικυταρρίνη σόγιας Ε426 σε αφυδατωμένα,
συμπυκνωμένα, κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα
προϊόντα αυγών».
Αρθρο 90
Βοηθητικές (συνδετικές), αρτυματικές και πρόσθετες ύλες προϊόντων με βάση το κρέας.
1. Στο εδάφιο β της παραγράφου 3, στην τρίτη παύλα παρεμβάλλεται μετά το
«Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras» η φράση «και σε Libamαj,
libamαj egιszben, libamαj tφmbben».
2. Στο εδάφιο γ της παραγράφου 3, στην πρώτη και στην δεύτερη παύλα στην
αναφορά στα παραϋδροξυβενζοϊκά διαγράφονται τα
πρόσθετα «Ε 216, Ε217».
3. Στο εδάφιο γ της παραγράφου 3, στην τέταρτη παύλα προστίθεται σημείο
6) ως εξής:«6) Salsicha fresca».
4. Στο εδάφιο γ της παραγράφου 3, η έκτη παύλα αντικαθίσταται ως εξής:
«Νιτρώδες κάλιο Ε249, νιτρώδες νάτριο Ε250 σε
- 1) Προϊόντα κρέατος και σε
- 2)Αποστειρωμένα προϊόντα κρέατος, στα οποία τα μέγιστα επιτρεπτά
επίπεδα των νιτρωδών αλάτων ορίζονται ως «προστιθέμενη ποσότητα» και σε
- 3) Ορισμένα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος και προϊόντα κρέατος που
παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο και παρόμοια προϊόντα, τα οποία
κατονομάζονται στο Τμήμα Γ΄ του Παρατήματος III του Αρθρου 33, για τα οποία ορίζονται μέγιστα επίπεδα
καταλοίπων ή ανώτατη προστιθέμενη ποσότητα.».
5. Στο εδάφιο γ της παραγράφου 3, η έβδομη παύλα αντικαθίσταται ως εξής:
«Νιτρικό κάλιο Ε252, Νιτρικό νάτριο Ε251 σε
- 1) προϊόντα κρέατος μη θερμικώς
επεξεργασμένα, στα οποία τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα των νιτρικών αλάτων
ορίζονται ως «προστιθέμενη ποσότητα» και σε
- 2) ορισμένα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος και προϊόντα κρέατος που
παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο και παρόμοια προϊόντα, τα οποία
κατονομάζονται στο Τμήμα Γ΄ του Παρατήματος III του Αρθρου 33, για τα οποία ορίζονται μέγιστα επίπεδα
καταλοίπων ή ανώτατη προστιθέμενη ποσότητα.».
6. Στο εδάφιο γ της παραγράφου 3, η όγδοη παύλα αντικαθίσταται ως εξής:
«Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310,
Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ Ε319, ΒΗA
Ε320 σε 1)Αφυδατωμένο κρέας, 2) Αφυδατωμένες σούπες και ζωμούς».
7. Στην τρίτη παύλα του εδαφίου δ της παραγράφου 3, στην αναφορά στις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968».
8. Στο τέλος του εδαφίου δ της παραγράφου 3 προστίθεται παύλα ως εξής: «
Αλας του EDTA με ασβεστιονάτριο
Ε385 σε Libamαj, libamαj egιszben, libamαj tφmbben».
Αρθρο 91
Προϊόντα με βάση το κρέας.
Μέρος Α ΙΙ.
1. Στην τρίτη περίοδο του εδαφίου α της παραγράφου 1, στο σημείο 3) στην
αναφορά στις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται «
Ε968».
2. Στην τέταρτη περίοδο του υπεδαφίου i του εδαφίου β της παραγράφου 1:
- στο σημείο 2) στην αναφορά στα παραϋδροξυβενζοϊκά
διαγράφονται τα πρόσθετα «Ε 216, Ε217».
- στο σημείο 3) στην αναφορά στις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968».
3. Στην τέταρτη περίοδο του εδαφίου γ της παραγράφου 1, στο σημείο 2)
στην αναφορά στα παραϋδροξυβενζοϊκά διαγράφονται τα
πρόσθετα «Ε 216, Ε217».
4. Στην τελευταία περίοδο του εδαφίου α της παραγράφου 2:
- στο σημείο 2) στην αναφορά στα παραϋδροξυβενζοϊκά
διαγράφονται τα πρόσθετα «Ε 216, Ε217».
- στο σημείο 3) στην αναφορά στις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968».
5. Στην τελευταία περίοδο του εδαφίου β της παραγράφου 2:
- στο σημείο 2) διαγράφεται η αναφορά «νιτρικά Ε251, Ε252,»
- στο σημείο 3) στην αναφορά στις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968».
6. Στην τελευταία περίοδο του εδαφίου α της παραγράφου 3 :
- στο σημείο 2) διαγράφεται η αναφορά «νιτρικά Ε251, Ε252,»
- στο σημείο 3) στην αναφορά στις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968».
7. Στην τελευταία περίοδο του εδαφίου β της παραγράφου 3 στην αναφορά
στα παραϋδροξυβενζοϊκά διαγράφονται τα πρόσθετα «Ε
216, Ε217».
8. Στην τελευταία περίοδο του εδαφίου γ της παραγράφου 3 διαγράφεται το
σημείο 2: «2) Νιτρικά Ε251, Ε252.».
9. Στην προτελευταία περίοδο του εδαφίου δ της παραγράφου 3 στο σημείο 2
διαγράφεται η αναφορά «Νιτρικά (Ε251, Ε252),».
Μέρος Β ΙΙ.
1. Στο εδάφιο γ της πρώτης παραγράφου στην αναφορά στα παραϋδροξυβενζοϊκά διαγράφονται τα πρόσθετα «Ε 216, Ε217».
2. Στο πρώτη παύλα της παραγράφου 3, το σημείο 2) αντικαθίσταται ως
εξής:
«Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ
Ε319, ΒΗA Ε320 σε αφυδατωμένες σούπες και ζωμούς».
Αρθρο 93
Νωπά και κατεψυγμένα ιχθυηρά.
1. Στο εδάφιο β της παραγράφου 5 το υπεδάφιο 1
αντικαθίσταται ως εξής: «1) Θειώδη Ε220, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε226, Ε227,
Ε228 σε 1) Καρκινοειδή και κεφαλόποδα i) νωπά,
κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα ii)
καρκινοειδή των οικογενειών Penaeidae, Solenoceridae, Aristaeidae».
2. Στο εδάφιο β της παραγράφου 5 προστίθεται υπεδάφιο
3 ως εξής: «3) 4Εξυλορεσορκινόλη Ε586 σε νωπά, κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα καρκινοειδή».
3. Στο υπεδάφιο 3 του εδαφίου γ της παραγράφου
5 μετά την αναφορά στην Ε967 προστίθεται «Ε968».
Αρθρο 98
Διατηρημένα αυγά ψαριών.
Στο σημείο 2 της τελευταίας περιόδου της παραγράφου 18, στην αναφορά
στις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968».
Αρθρο 99
Διάφορα σκευάσματα ιχθυηρών.
1. Το εδάφιο β της παραγράφου 5 τροποποιείται ως εξής:
1. Στο σημείο 2 της πρώτης παύλας αντικαθίσταται το «Μαγειρεμένες
γαρίδες» με «Μαγειρεμένα καρκινοειδή και μαλάκια».
II. Στην πέμπτη παύλα διαγράφεται το σημείο
«α) μαγειρεμένες ουρές από ποταμοκαραβίδες και προσυσκευασμένα, μαριναρισμένα και μαγειρεμένα μαλάκια».
III. Η δεύτερη παύλα αντικαθίσταται ως εξής: «
Θειώδη Ε220, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε226, Ε227, Ε228 σε
- 1) Καρκινοειδή και κεφαλόποδα i) μαγειρεμένα
ii) μαγειρεμένα καρκινοειδή των οικογενειών Penaeidae, Solenoceridae, Aristaeidae.
- 2) απομιμήσεις ψαριών και καρκινοειδών με βάση πρωτεΐνες.».
2. Στην όγδοη παύλα του εδαφίου γ της παραγράφου 5 μετά την Ε967
παρεμβάλλεται « Ε968».
Αρθρο 103
Διάφορα προϊόντα Δημητριακών.
1. Η πρώτη περίοδος του εδαφίου γ της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως
ακολούθως: «Σιτηρά ή προϊόντα με βάση τα σιτηρά, προοριζόμενα για πρωινό, με
μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να περιέχουν γλυκαντικό (Ε
420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968) σύμφωνα με τους όρους του
Παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων.».
2. Η τρίτη παύλα του υπεδαφίου ii, του εδαφίου δ της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως
ακολούθως:
«Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ
Ε319, ΒΗA Ε320 σε προμαγειρευμένα
δημητριακά».
3. Στην πέμπτη παύλα του υπεδαφίου iii του εδαφίου δ της παραγράφου 1 στην αναφορά στις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968».
4. Το εδάφιο β της παραγράφου 4 τροποποιείται ως εξής:
- Στην πρώτη παύλα στην αναφορά στα παραϋδροξυβενζοϊκά
διαγράφονται τα πρόσθετα «Ε 216, Ε217».
- Η τρίτη παύλα αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Εστέρες γαλλικού οξέος
Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ Ε319, ΒΗA
Ε320 σε σνάκς με βάση τα δημητριακά».
5. Στην έκτη παύλα του εδαφίου γ της παραγράφου 4 στην αναφορά στις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται « Ε968».
Αρθρο 110
Αμυλο.
Στην δεύτερη πρόταση της παραγράφου 9, η φράση «Αμυλο
(εκτός από το άμυλο για τροφές απογαλακτισμού, τροφές δεύτερης βρεφικής ηλικίας
και τροφές νηπίων)» αντικαθίσταται από την φράση «Αμυλο
(εκτός από το άμυλο των παρασκευασμάτων για βρέφη, των παρασκευασμάτων δεύτερης
βρεφικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων τροφών με βάση τα
δημητριακά, και των τροφών για βρέφη)».
Αρθρο 111
Αρτος.
1. Στο εδάφιο β της παραγράφου 16, στο τέλος του σημείου 1) μετά τις
λέξεις «σε γαλλικό ψωμί (Pain courant franηais)» προστίθεται η ακόλουθη φράση «και σε
ψωμί Friss bϊzakenyιr, fehιr ιs fιlbarna kenyerek».
2. Στη δεύτερη παύλα του εδαφίου δ της παραγράφου 16 μετά την Ε967
προστίθεται « Ε968».
Αρθρο 113
Απλά αρτοσκευάσματα.
Στο εδάφιο β της παραγράφου 2 στην αναφορά για τις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται «Ε968».
Αρθρο 114
Διάφορα αρτοσκευάσματα.
1. Στο εδάφιο γ της παραγράφου 2 στην αναφορά για τις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται «Ε968».
2. Στο εδάφιο γ της παραγράφου 2 προστίθεται παύλα ως ακολούθως: «Ημικυταρρίνη σόγιας Ε426 σε προσυσκευασμένα
εκλεκτά αρτοσκευάσματα προοριζόμενα για λιανική πώληση».
3. Η πρώτη παύλα του εδαφίου ε της παραγράφου 5 αντικαθίσταται ως
ακολούθως: «Εκλεκτά αρτοσκευάσματα με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).»
Αρθρο 119
Νωπά τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Στο εδάφιο α της παραγράφου 5 προστίθεται παύλα:
« Θειώδη Ε220, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε226, Ε227, Ε228 σε 1)
Επιτραπέζια σταφύλια 2) Νωπά λίτσι».
Αρθρο 121
Διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής
προέλευσης.
1. Η δεύτερη παύλα του εδαφίου γ της παραγράφου 8 αντικαθίσταται ως
ακολούθως: « Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ
Ε319, ΒΗA Ε320 σε αφυδατωμένες πατάτες.».
2. Στην δεύτερη παύλα του εδαφίου στ της παραγράφου 11 στην αναφορά στα παραυδροξυβενζοϊκά διαγράφονται τα πρόσθετα «Ε 216, Ε 217».
3. Η τρίτη παύλα του εδαφίου στ της παραγράφου 11 αντικαθίσταται ως
ακολούθως: « Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ
Ε319, ΒΗA Ε320 σε επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς.».
Αρθρο 123
Τρόφιμα φυτικής προέλευσης διατηρημένα
με αλάτι, ξύδι, λάδι ή οινόπνευμα.
Στην πρώτη παύλα του υπεδαφίου iii του εδαφίου β της παραγράφου 3 στην αναφορά για τις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται «Ε968».
Αρθρο 125
Χυμοί και εκχυλίσματα λαχανικών -Σούπες
Διάφορα προϊόντα τροφίμων φυτικής προέλευσης.
1. Η δεύτερη παύλα του εδαφίου β της παραγράφου 5 αντικαθίσταται ως
ακολούθως:
«Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ
Ε319, ΒΗA Ε320 σε αφυδατωμένες σούπες και ζωμούς.».
2. Στην τέταρτη παύλα του εδαφίου γ της παραγράφου 8 στην αναφορά για
τις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται «Ε968».
Αρθρο 131
Γενικά για προϊόντα με γλυκαντικές
ύλες.
1. Το εδάφιο β της παραγράφου 13 τροποποιείται ως εξής:
1. Η πρώτη παύλα του εδαφίου β αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Οπωροσκευάσματα με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα εκτός από τα προοριζόμενα για την παρασκευή ποτών από χυμούς φρούτων (Ε
420, Ε 421, Ε 953, Ε 955, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).».
II. Η πέμπτη παύλα του εδαφίου β
αντικαθίσταται ως ακολούθως:
« Πολτός για επάλειψη με βάση το κακάο, το γάλα, τους ξηρούς καρπούς ή
λιπαρές ουσίες με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε
950, Ε 951, Ε 952, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε 959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε
968).».
III. Η έκτη παύλα του εδαφίου β αντικαθίσταται
ως ακολούθως:
«Τσίκλες χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 953, Ε
954, Ε 955, Ε 957, Ε 959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).».
2. Η τρίτη παύλα του εδαφίου β της παραγράφου14 αντικαθίσταται ως εξής:
«Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310, Ε311, Ε312 και ΤΒΗQ
Ε319, ΒΗA Ε320, BHT E321 σε τσίχλες».
3. Στο εδάφιο γ της παραγράφου 14 στην
αναφορά για τις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται
«Ε968».
Αρθρο 132
Μαρμελάδες - Ζελέ, Μαρμελάδες -
εσπεριδοειδών, Κρέμα κάστανου.
Η πρώτη παύλα της παραγράφου 6 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Μαρμελάδες, ζελέδες, μαρμελάδες εσπεριδοειδών με μειωμένες θερμίδες ή
χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).».
Αρθρο 135
Οπωροζαχαρωτά - Ζαχαρωμένοι Καρποί (FRUITS Glaces).
Η παράγραφος 8 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Οι κρυσταλλωμένοι
(ζαχαρωμένοι) καρποί με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα επιτρέπεται
να περιέχουν γλυκαντικό (Ε 420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968)
σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων.».
Αρθρο 137
Παγωτά.
1. Η δεύτερη περίοδος του εδαφίου α της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως
ακολούθως:
«Παγωτά με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα επιτρέπεται να
περιέχουν γλυκαντικά (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε 957, Ε
959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968) σύμφωνα με τους όρους του παραρτήματος
του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων.».
2. Στο εδάφιο ιδ της παραγράφου 1 στην αναφορά
για τις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται «Ε968».
Αρθρο 139
Καραμέλλες - Κουφέτα.
Στο εδάφιο β της παραγράφου 2 στην αναφορά για τις πολυόλες
μετά την Ε967 προστίθεται «Ε968».
Αρθρο 141
Γλυκίσματα.
1. Στο υπεδάφιο i)
του εδαφίου β της παραγράφου 5 προστίθεται η ακόλουθη περίοδος:
«Οι ουσίες που περιλαμβάνονται στις καταχωρίσεις για τα E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407α, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, Ε 418 και Ε 440 του Παραρτήματος
Ι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε ζελεδομπουκίτσες
οι οποίες νοούνται ως στερεά ζελέ ζαχαροπλαστικής πολύ μικρού μεγέθους με ημίσκληρο περίβλημα που καταπίνονται με μια μπουκιά
ασκώντας πίεση στο περίβλημα προκειμένου να εκτιναχθεί το ζελέ στο στόμα.».
2. Η πέμπτη παύλα του υπεδαφίου ii, του εδαφίου β της παραγράφου 5 αντικαθίσταται ως εξής:
«Εστέρες γαλλικού οξέος Ε310,
Ε311, Ε312, ΤΒΗQ Ε319, ΒΗA
Ε320 σε μίγματα για παρασκευή γλυκισμάτων».
3. Στην δεύτερη παύλα του υπεδαφίου iii του εδαφίου β της παραγράφου 5 στην αναφορά στα παραυδροξυβενζοϊκά διαγράφονται τα πρόσθετα «Ε 216, Ε 217».
4. Στην έκτη παύλα του υπεδαφίου iii του εδαφίου β της παραγράφου 5 στην αναφορά για τις πολυόλες μετά την Ε967 προστίθεται «Ε968».
5. Το εδάφιο γ της παραγράφου 5 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«γ) Επιτρέπεται η χρήση γλυκαντικών σύμφωνα, κατά περίπτωση, με τους
όρους του παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων στα ακόλουθα προϊόντα:
- Αρωματισμένα επιδόρπια με βάση το νερό, με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς
πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 952, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε
959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).
- Επιδόρπια με βάση φρούτα και λαχανικά, με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς
πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 952, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε
959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).
- Επιδόρπια με βάση τα αυγά, με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 952, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε 959, Ε 962,
Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).
- Επιδόρπια με βάση τα σιτηρά, με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 952, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε 959, Ε 962,
Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).
- Επιδόρπια με βάση λιπαρές ουσίες, με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς
πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 952, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε
959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).
- Γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 953,
Ε 954, Ε 955, Ε 957, Ε 959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).
- Είδη ζαχαροπλαστικής με βάση το άμυλο, με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς
πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 953, Ε 954, Ε 955, Ε 959, Ε
962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).
- Είδη ζαχαροπλαστικής με βάση το κακάο ή ξηρούς καρπούς, με μειωμένες
θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (Ε 420, Ε 421, Ε 950, Ε 951, Ε 953, Ε 954, Ε
955, Ε 957, Ε 959, Ε 962, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 968).»
6. Στο υπεδάφιο iii
του εδαφίου β της παραγράφου 5, προστίθεται παύλα: «Ημικυταρρίνη
σόγιας Ε426 σε ζελέ ζαχαροπλαστικής, εκτός από τις ζελεδομπουκίτσες».
Αρθρο 144
Αλκοολούχα ποτά.
Στο εδάφιο δ της παραγράφου 12 στην αναφορά για τις πολυόλες
σε λικέρ μετά την Ε967 προστίθεται «Ε968».
Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως κατά τρόπον ώστε:
α) να επιτρέπεται η εμπορία και η χρήση των προϊόντων που συμμορφώνονται
με την παρούσα απόφαση,
β) να απαγορεύεται η εμπορία και η χρήση των προϊόντων που δεν
συμμορφώνονται με την παρούσα απόφαση μετά την 15.8.2008.
Ωστόσο, η εμπορία προϊόντων που δεν συμμορφώνονται προς την παρούσα
απόφαση και διατέθηκαν στην αγορά ή επισημάνθηκαν πριν από τις 15 Αυγούστου
2008 επιτρέπεται, μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων.