ΥΑ Φ.380/164706/Σ.4651/ΦΕΚ Β 2428/2.11.2011

 

Κωδικοποίηση της Πολιτικής Χειρισμού Θεμάτων του Προγράμματος Στρατιωτικής Μορφωτικής Βοήθειας.

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

    Έχοντας υπόψη:

 

    α. Τη διάταξη του άρθρου 7 παράγραφος 2 του Ν. 1911/1990 «Εισαγωγή Γυναικών στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, Ρύθμιση Στρατολογικών Θεμάτων και άλλες Διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 166).

 

    β. Τις διατάξεις του άρθρου 32 και άρθρου 90 παρ.3 του Ν. 3386/2005 «Σπουδές σε Στρατιωτικές Σχολές» (ΦΕΚ Α' 212).

 

    γ. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του ΠΔ 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α' 98).

 

    δ. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

 

    ε. Την υπ' αριθμ. 21 γνωμάτευση της 8ης/26-3-2003 Συνεδριάσεως του ΣΑΓΕ, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

Πρόγραμμα Στρατιωτικής Μορφωτικής Βοήθειας

 

    1. Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Μορφωτικής Βοήθειας, αποτελεί Πρόγραμμα Εθνικής Πολιτικής και αποσκοπεί στην πρόσκληση, εκπαίδευση και απόδοση στελεχών ικανών για την στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων Χωρών, οι οποίες διάκεινται φιλικά προς την Ελλάδα, κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως Χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα επιθυμεί να συνάψει ιδιαίτερες σχέσεις στο μέλλον είτε σε διμερές επίπεδο είτε στα πλαίσια διεθνών οργανισμών.

 

    2. Η Στρατιωτική Μορφωτική Βοήθεια διακρίνεται:

 

    α. Στην παρεχόμενη δωρεάν από τη Χώρα μας, υπό μορφή υποτροφιών, με τις εξαιρέσεις, που καθορίζονται ρητά στα επόμενα άρθρα.

 

    β. Στην παρεχόμενη, με καταβολή όλων των εξόδων από τη Βοηθούμενη Χώρα (δίδακτρα, κατάλυμα, διατροφή, βιβλία, ταξίδια κλπ).

 

    3. Οι σπουδαστές των ανωτέρω υποπαραγράφων 2(α) και 2(β) ονομάζονται «Αλλοδαποί Υπότροφοι σπουδαστές» και «Αλλοδαποί μη υπότροφοι σπουδαστές», αντίστοιχα.

 

    4. Όπου στην παρούσα αναφέρεται ο όρος «ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ» ως τέτοια νοούνται τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α' 167).

 

’ρθρο 2

Εκπαιδευτικά Κριτήρια

 

    1. Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Μορφωτικής Βοήθειας αφορά κατάλληλο προσωπικό της αλλοδαπής, με στρατιωτική ή πολιτική ιδιότητα, που προορίζεται για φοίτηση σε Ελληνικά Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με σκοπό την ολοκλήρωση των σπουδών του και την ένταξή του στις ΕΔ της Χώρας του ή την παροχή μετεκπαίδευσης - εξειδίκευσης σε ελληνικά εκπαιδευτικά κέντρα των ΕΔ.

 

    2. Οι κατηγορίες του προσωπικού είναι:

 

    α. Απόφοιτοι σχολείων μέσης εκπαίδευσης (ελάχιστη απαίτηση τριτάξιου Λυκείου), που είναι δυνατή η φοίτηση τους σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) - Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), όπως ισχύει και για τους Έλληνες και Ελληνίδες υπηκόους.

 

    β. Στελέχη των ΕΔ της αλλοδαπής, αναλόγου βαθμού, για φοίτηση στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), τη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) και ανεξαρτήτως βαθμού για φοίτηση σε Σχολεία Επιμόρφωσης - Εξειδίκευσης - Πρακτικής Εξάσκησης των ΕΔ.

 

    γ. Αλλοδαποί απόφοιτοι των Ελληνικών ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ με επίδοση ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ και άνω, μετά την απονομή του εξελικτικού βαθμού από τη χώρα τους, για συνέχιση της φοίτησής τους στα αντίστοιχα Σχολεία Εφαρμογής των ΕΔ.

 

    3. Πέραν των εκπαιδευτικών κριτηρίων, το προσωπικό της υποπαραγράφου 2α του παρόντος άρθρου, πρέπει να πληροί τα καθοριζόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας, κριτήρια.

 

’ρθρο 3

Καθορισμός Χωρών του Προγράμματος

 

    1. Οι Χώρες, οι οποίες θα ωφελούνται από το πρόγραμμα Στρατιωτικής Μορφωτικής Βοήθειας, καθορίζονται ετησίως με απόφαση του ΥΕΘΑ, με την οποία κυρώνεται σχετικός πίνακας θέσεων εκπαίδευσης ανά Χώρα, κατόπιν συσκέψεως των αρμοδίων φορέων, των ΥΠΕΘΑ - ΥΠΕΞ που πραγματοποιείται στο ΓΕΕΘΑ, το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου εκάστου έτους.

 

    2. Ειδικότερα επιτρέπεται, η εισαγωγή και φοίτηση αλλοδαπών από Χώρες με την παρακάτω σειρά προτεραιότητας:

 

    α. Βαλκανικής Χερσονήσου και Καυκάσου.

 

    β. Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ).

 

    γ. Μέσης Ανατολής.

 

    δ. Βόρειας Αφρικής.

 

    ε. Υποσαχαρικής Αφρικής.

 

    στ. Νότιας Αφρικής.

 

    ζ. Υπόλοιπης Ευρώπης.

 

    η. Ασίας-Ωκεανίας.

 

    3. Η καθοριζόμενη, στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, σειρά προτεραιότητας, δύναται να διαφοροποιείται σε ετήσια βάση, κατόπιν προτάσεων των αρμοδίων Δνσεων των ΥΠΕΞ - ΥΠΕΘΑ και τελικής αποφάσεως του ΥΕΘΑ.

 

’ρθρο 4

Πολιτική Κατανομής Υποτροφιών

    1. Η κατανομή των υποτροφιών στο σύνολο της, ενεργείται με βάση τις γενικότερες κατευθύνσεις της Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής και σε απόλυτο συνδυασμό με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της Αμυντικής Πολιτικής της Χώρας μας.

 

    2. Η Στρατιωτική Μορφωτική Βοήθεια, παρέχεται στις Χώρες του Προγράμματος υπό μορφή υποτροφιών και μη υποτροφιών, για εκπαίδευση στα ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ των τριών Κλάδων των ΕΔ καθώς και τις Διακλαδικές Σχολές, που ανήκουν απευθείας στο ΓΕΕΘΑ, ήτοι:

 

    α. Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) - Στρατού Ξηράς (Κατεύθυνση).

 

    (1) Όπλων.

 

    (2) Σωμάτων.

 

    β. Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) - Πολεμικού Ναυτικού (Κατεύθυνση).

 

    (1) Μαχίμων.

 

    (2) Μηχανικών.

 

    γ. Σχολή Ικάρων (ΣΙ) - Πολεμικής Αεροπορίας (Κατεύθυνση).

 

    (1) Ιπταμένων.

 

    (2) Μηχανικών.

 

    (3) Ελεγκτών Αεράμυνας.

 

    δ. Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)-Διακλαδική (Κατεύθυνση).

 

    (1) Ιατρικής.

 

    (2) Οδοντιατρικής.

 

    (3) Φαρμακευτικής.

 

    (4) Κτηνιατρικής.

 

    (5) Οικονομικού.

 

    (6) Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων.

 

    (7) Ψυχολόγων.

 

    ε. Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) -Διακλαδική.

 

    στ. Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ΣΞ (ΣΜΥ) - Στρατού Ξηράς.

 

    ζ. Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)-Πολεμικού Ναυτικού.

 

    η. Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ)-Πολεμικής Αεροπορίας.

 

    θ. Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) - Πολεμικής Αεροπορίας.

 

    ι. Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) - Πολεμικής Αεροπορίας.

 

    3. Η Στρατιωτική Μορφωτική Βοήθεια στις Χώρες του Προγράμματος, υπό μορφή υποτροφιών ή μη, επεκτείνεται και εκτός των Σχολών Βασικής Φοίτησης, ήτοι:

 

    α. Σχολές Επιμόρφωσης: Διακλαδικές σχολές [Σχολή Εθνικής ’μυνας (ΣΕΘΑ) και Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ)], Σχολές Κατωτέρων Επιτελών, προκεχωρημένα τμήματα των σχολείων και κέντρων εκπαίδευσης. Για τη ΣΕΘΑ και ΑΔΙΣΠΟ με τους αριθμητικούς περιορισμούς που τίθενται είτε από τους οικείους οργανισμούς είτε από αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

 

    β. Σχολές Ειδικής Πρακτικής Εκπαίδευσης: Παροχή ειδικής πρακτικής εκπαίδευσης στα αντικείμενα καταδρομών, πεζοναυτών, χειριστών Ε/Π, υποβρυχίων καταστροφών, ανθυποβρυχιακού πολέμου, χειρισμού RADAR προηγμένων οπλικών συστημάτων, υπηρεσιών ΔΜ κ.λ.π.

 

    γ. Σχολές Εφαρμογής (Βασικό τμήμα): Παροχή ειδικής πρακτικής εκπαίδευσης, στους αποφοίτους των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ κατά την έννοια του Ν. 3883/2010 (ΦΕΚ 167Α), απαραίτητη για την ολοκλήρωση των γνώσεων που απέκτησαν σε αυτές.

 

    δ. Σχολές Εξειδίκευσης - Πρακτικής Εξάσκησης.

 

    4. Οι επίσημες αιτήσεις των διαφόρων Χωρών, κατ' αρχήν λαμβάνονται υπόψη, χωρίς όμως να δεσμεύουν τα συναρμόδια Υπουργεία για την αποδοχή τους. Σε κάθε περίπτωση αξιολογείται και η συνέπεια στην ανταπόκριση των ωφελουμένων Χωρών, με την προγενέστερη αποδοχή ή μη των προσφερομένων υποτροφιών από αυτές, καθώς και η συνολική τήρηση των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από την εφαρμογή του Προγράμματος. Προς τούτο, πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις διμερείς Συμφωνίες, τις οποίες συνάπτει η χώρα μας, ότι δεν υφίσταται υποχρέωσή μας για τη χορήγηση υποτροφιών και την αποδοχή των συναφών αιτήσεων των διαφόρων Χωρών.

 

    5. Οι παρεχόμενες υποτροφίες μετά την τελική έγκριση από τον ΥΕΘΑ ή τον ανώτατο εξουσιοδοτημένο φορέα, κοινοποιούνται μέσω της διπλωματικής οδού στις ενδιαφερόμενες Χώρες μέσω των αρμοδίων Δνσεων του ΥΠ ΕΞ και των Ελλήνων ΑΚΑΜ, εφόσον υφίστανται.

 

’ρθρο 5

Διαδικασίες Κατανομής - Ανακατανομής Υποτροφιών Χρονικές Λεπτομέρειες

 

    1. Εκπαίδευση σε Σχολές Βασικής Φοίτησης (ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ).

 

    α. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου συγκαλείται στο ΓΕΕΘΑ η ετήσια σύσκεψη για την κατανομή των υποτροφιών στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι αρμοδίων Διευθύνσεων Διμερών Σχέσεων των συναρμόδιων Υπουργείων ΥΠΕΞ -ΥΠΕΘΑ και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και ΓΕ των κλάδων των Ε.Δ.

 

    β. Σκοπός της σύσκεψης είναι η διαμόρφωση του πίνακα τελικής κατανομής υποτροφιών και η λήψη απόφασης επί θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που αφορούν στην εκπαίδευση των αλλοδαπών. Χρονολογικά οι κυριότερες ενέργειες στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος είναι:

 

    (1) Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, το ΓΕΕΘΑ, συντάσσει προτεινόμενο πίνακα κατανομής υποτροφιών ανά Χώρα και Σχολή (ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ), αφού λάβει υπόψη τις αιτήσεις των Χωρών και τον ετήσιο μέγιστο αριθμό υποτρόφων που δύναται να υποδεχθεί η κάθε Σχολή.

 

    (2) Εντός 30 ημερών από το πέρας της σύσκεψης, συντάσσεται πρακτικό των λαμβανομένων αποφάσεων με συνημμένο τον τελικό πίνακα κατανομής υποτροφιών, που υποβάλλεται ιεραρχικά για ενημέρωση και επικύρωση από τον ΥΕΘΑ.

 

    γ. Μετά την κύρωση από τον ΥΕΘΑ, ο πίνακας κατανομής, στον οποίο περιέχεται και αριθμός θέσεων στη διάθεση αυτού, κοινοποιείται στις ενδιαφερόμενες Χώρες, μέσω των αρμοδίων Δνσεων του ΥΠΕΞ και των Ελλήνων ΑΚΑΜ, εφόσον υφίστανται, το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.

 

    δ. Οι απαντήσεις αποδοχής των υποτροφιών από τις Χώρες, πρέπει οπωσδήποτε να περιέρχονται στο ΓΕΕΘΑ το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου. Σε περίπτωση που υφίσταται αριθμός αδιάθετων θέσεων και επί πλέον αιτήσεις (υποτρόφων ή μη υποτρόφων), πραγματοποιείται ανακατανομή των θέσεων, η οποία είναι και η τελική για το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, με σχετική απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ κατόπιν εξουσιοδότησης του ΥΕΘΑ. Ταυτόχρονα με την ανακατανομή, ρυθμίζεται και η οργάνωση των Σχολών Προπαίδευσης για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, με βάση την ενδιάμεση γλώσσα που ομιλείται από τους αλλοδαπούς.

 

    2. Εκπαίδευση εκτός Σχολών Βασικής Φοίτησης. (Σχολές Εφαρμογής -Επιμόρφωσης - Εξειδίκευσης -Πρακτικής Εξάσκησης των ΕΔ που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 4) της παρούσης.

 

    α. Το ΓΕΕΘΑ μέχρι το τέλος Μαΐου, συντάσσει την προτεινόμενη κατανομή υποτροφιών ανά Χώρα και Σχολή, αφού λάβει υπόψη τις αιτήσεις των Χωρών και τον ετήσιο μέγιστο αριθμό υποτρόφων που δύναται να υποδεχθεί το κάθε εκπαιδευτικό κέντρο.

 

    β. Η κατανομή των υποτροφιών υποβάλλεται στον Α/ΓΕΕΘΑ για έγκριση. Μετά την κύρωση της από τον Α/ΓΕΕΘΑ, κοινοποιείται στις ενδιαφερόμενες Χώρες, μέσω των αρμοδίων Δνσεων του ΥΠΕΞ και των Ελλήνων ΑΚΑΜ, εφόσον υφίστανται, το αργότερο μέχρι τέλος Μαΐου.

 

    γ. Οι απαντήσεις αποδοχής των υποτροφιών από τις Χώρες, πρέπει οπωσδήποτε να περιέρχονται στο ΓΕΕΘΑ το αργότερο μέχρι 15 Ιουλίου. Οι λοιπές χρονικές λεπτομέρειες μέχρι την άφιξη των αλλοδαπών, θα καθορίζονται με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Δνσεις των ΓΕ καθότι σχετίζονται με το χρόνο έναρξης των εκπαιδεύσεων.

 

’ρθρο 6

Προκαταρκτικές Εργασίες

 

    1. Η υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και των Χωρών που εντάσσονται στο Πρόγραμμα ή πρόκειται στο μέλλον να ωφεληθούν από αυτό, είναι υποχρεωτική και κυρώνεται νομοθετικά.

 

    2. Οι όροι παροχής υποτροφιών που μνημονεύονται στις συμφωνίες είναι υποχρεωτικοί για την εισαγωγή στη Σχολή του οιουδήποτε αλλοδαπού σπουδαστή.

 

    3. Συμφωνία, που υπογράφεται για πρώτη φορά, διαβιβάζεται σε σχέδιο, μέσω των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Χώρας μας με ευθύνη του ΥΠΕΞ και υπογράφεται από τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους των δύο Χωρών, εκτός αν διαφορετικά αποφασιστεί.

 

    4. Η υπογεγραμμένη συμφωνία με τους διαλαμβανόμενους στο επόμενο άρθρο όρους, αφού υπογραφεί, περιέρχεται στο ΓΕΕΘΑ το αργότερο μέχρι τέλους Αυγούστου εκάστου έτους και πριν την άφιξη των υποτρόφων σπουδαστών, επισήμως μεταφρασμένη στην Ελληνική γλώσσα με ευθύνη του ΥΠΕΞ.

 

    5. Για παροχή εκπαίδευσης μη υποτρόφων αλλοδαπών, απαιτείται υπογραφή ειδικής προς τούτο Συμφωνίας και κυρώνεται νομοθετικά.

’ρθρο 7

Επιλογή Αλλοδαπών Σπουδαστών Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

 

    1. Η επιλογή των αλλοδαπών σπουδαστών για την αποστολή τους στην Χώρα μας, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ωφελούμενης Χώρας και ο έλεγχος εγκυρότητας και πληρότητας των απαιτουμένων δικαιολογητικών πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.

 

    2. Τα προσόντα, που πρέπει να διαθέτει κάθε αλλοδαπός υποψήφιος σπουδαστής, προκειμένου να γίνει δεκτός από τη Χώρα μας για φοίτηση στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ είναι:

 

    α. Απολυτήριο 12ετούς φοίτησης, ή άλλο αντίστοιχο, που του παρέχει δικαίωμα εισαγωγής σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Χώρας του (ελαχίστη απαίτηση).

 

    β. Συμπλήρωση του δεκάτου εβδόμου έτους και μη υπέρβαση του εικοστού τετάρτου έτους της ηλικίας, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατάταξης στη Σχολή.

 

    γ. Να μην έχει καταδικασθεί για αξιόποινο αδίκημα, ήτοι:

 

    (1) Να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, ανυποταξία λιποταξία ή για παράβαση των Νόμων περί προστασίας της Χώρας, του Πολιτεύματος και της ελευθερίας των Πολιτών και ούτε να έχει παραπεμφθεί σε δίκη ή να διώκεται για κάποιο από αυτά τα εγκλήματα.

 

    (2) Να μη διώκεται για εγκλήματα ή αδικήματα που συνεπάγονται τις παρεπόμενες ποινές των άρθρων 59 - 65 του Ποινικού Κώδικα.

 

    (3) Να μην έχει εκπέσει του βαθμού του ή εξέλθει του Στρατεύματος ή Σχολής των Ενόπλων Δυνάμεων για λόγους πειθαρχίας ή άλλης αιτίας.

 

    δ. Να μην είναι εγγεγραμμένος στον «κατάλογο ανεπιθύμητων προσώπων» που προβλέπεται στο άρθρο 82 του Ν. 3386/2005.

 

    ε. Να είναι υγιής με άρτια σωματική διάπλαση σύμφωνα με τα καθοριζόμενα κριτήρια υγειονομικής καταλληλότητας των Σχολών.

 

    στ. Να έχει υποστεί τους απαραίτητους εμβολιασμούς.

 

    3. Ειδικότερα οι προοριζόμενοι για το τμήμα ιπταμένων της ΣΙ πλέον των ανωτέρω πρέπει να διαθέτουν:

 

    α. Ανάστημα όχι μεγαλύτερο από 1.90 μ. β. Οπτική και ακουστική οξύτητα αρίστη.

 

    4. Αλλοδαποί σπουδαστές, που δεν πληρούν τα προαναφερόμενα προσόντα, επαναπατρίζονται αμέσως, ανεξάρτητα από το χρόνο διαπιστώσεως του γεγονότος και της φάσεως εκπαιδεύσεως που βρίσκονται.

 

    5. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή αλλοδαπού σπουδαστή στη Σχολή, για την οποία προορίζεται, είναι:

 

    α. Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει η ημερομηνία γεννήσεως και η οικογενειακή του κατάσταση (έκδοσης το νωρίτερο 3 μήνες πριν την εγγραφή του αλλοδαπού σπουδαστή στη Σχολή).

 

    β. Πιστοποιητικό ή τίτλος σπουδών.

 

    γ. Πιστοποιητικό υγειονομικής κατάστασης.

 

    δ. Πιστοποιητικό ή βεβαίωση ότι δεν έχει καταδικαστεί ή δεν διώκεται για τα αδικήματα της παραγράφου 2, εδάφιο V, περ. (1) και (2) του παρόντος άρθρου.

 

    ε. Βεβαίωση επιλογής για συγκεκριμένη Σχολή και τμήμα εξειδίκευσης.

στ. Ειδικότερα οι προοριζόμενοι για φοίτηση στη ΣΣΑΣ:

 

    (1) Βεβαίωση του Υπουργείου της ωφελούμενης Χώρας στην οποία να φαίνεται ότι ο αναφερόμενος μπορεί να εγγραφεί στο αντίστοιχο Πανεπιστήμιο της Χώρας του με τον τίτλο σπουδών που κατέχει.

 

    (2) Πρωτότυπο απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου ή τριταξίου Λυκείου.

 

    6. Όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι επικυρωμένα από τις κατά τόπους διπλωματικές αντιπροσωπείες της Χώρας μας, με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων διεθνών συμβάσεων και επίσημα μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΞ.

 

    7. Όλα τα δικαιολογητικά υποψηφίων υποτρόφων αλλοδαπών, θα διαβιβάζονται από ΥΠΕΞ στο ΓΕΕΘΑ για τον τελικό έλεγχο και αποστολή στις Στρατιωτικές Σχολές, προκειμένου να τοποθετηθούν στον ατομικό φάκελο κάθε αλλοδαπού σπουδαστή.

 

    8. Ο έλεγχος και η αποστολή των δικαιολογητικών θα περατούται μέχρι τέλος Αυγούστου, ανυπερθέτως, εκτός αν ειδικοί λόγοι, που κρίνονται από το ΥΠΕΞ και το ΓΕΕΘΑ, επιβάλλουν τη χορήγηση παράτασης για την υποβολή τους.

 

    9. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι οι όροι -παροχές των υποτροφιών αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υποτρόφους σπουδαστές.

 

’ρθρο 8

’φιξη Αλλοδαπών Σπουδαστών

 

    1. Για την είσοδο στη χώρα μας των αλλοδαπών σπουδαστών, οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί για φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές απαιτείται ειδική θεώρηση εισόδου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του Ν. 3386/2005 και την υπ' αριθμ. 3497.3/550/ΑΣ 4000/ ΦΕΚ ΒΙ912/30-12-2005 απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

 

    2. Η άφιξη των αλλοδαπών σπουδαστών των ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

 

    3. Η ενδιαφερόμενη Χώρα υποχρεούται επίσης, να ενημερώσει τις διπλωματικές αντιπροσωπείες, τους Έλληνες ΑΚΑΜ (όπου υφίστανται) και στη συνέχεια μέσω ΓΕΕΘΑ ή μέσω των σχολών τις Αστυνομικές αρχές της Χώρας μας για:

 

    α. Τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων.

 

   β. Την ακριβή ημερομηνία - ώρα άφιξης στην Χώρα μας.

 

    γ. Το επίσημο σημείο εισόδου στη Χώρα μας.

 

    4. Η ενημέρωση γίνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα προ της αφίξεως. Η υποδοχή των νεοαφικνούμενων υποψηφίων σε οποιοδήποτε σημείο εισόδου της Χώρας μας, θα γίνεται με μέριμνα της Σχολής υποδοχής. Ως Σχολή υποδοχής ορίζεται αυτή στην οποία θα λειτουργήσει το αντίστοιχο τμήμα Προπαιδεύσεως.

 

    5. Με την ολοκλήρωση άφιξης όλων των αλλοδαπών σπουδαστών στις Σχολές Προπαίδευσης, τα ΓΕ και οι υπαγόμενες στο ΓΕΕΘΑ Διακλαδικές Σχολές, υποβάλλουν στο ΓΕΕΘΑ κατάσταση με πλήρη στοιχεία και κωδικούς αριθμούς Μητρώου τους.

 

’ρθρο 9

Υγειονομική Εξέταση - Υγειονομική Ανεπάρκεια

 

    1. Όλοι οι αλλοδαποί, ανεξάρτητα από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο άρθρο 7 της παρούσας και πριν την έναρξη του σταδίου Προπαίδευσης, υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις σύμφωνα με τα υγειονομικά κριτήρια των Σχολών, στις οποίες θα φοιτήσουν μετά το πέρας της προ-παίδευσής τους.

 

    2. Οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί κρίσεως σωματικής ικανότητας υγειονομικής καταλληλότητας, που ισχύουν για τους ημεδαπούς υποψηφίους Στρατιωτικών Σχολών, εφαρμόζονται χωρίς καμία εξαίρεση και για τους αλλοδαπούς.

 

    3. Επιπλέον των ανωτέρω, οι υγειονομικές υπηρεσίες των κλάδων των ΕΔ θα διενεργούν ειδικές ιατρικές εξετάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης υγειονομική καταλληλότητα των αλλοδαπών, προερχομένων από τρίτες Χώρες όπου υφίστανται διαφορετικές υγειονομικές συνθήκες διαβίωσης.

 

    4. Μετά την ολοκλήρωση του σταδίου Προπαίδευσης όλοι οι αλλοδαποί υφίστανται και δεύτερη υγειονομική εξέταση με τα ίδια κριτήρια, που ισχύουν για τους ημεδαπούς πρωτοετείς σπουδαστές.

 

    5. Σε κάθε περίπτωση υγειονομικής ακαταλληλότητας αλλοδαπού σπουδαστή και ανεξάρτητα από το χρόνο διαπίστωσης της, αυτός διαγράφεται από τη δύναμη της Σχολής με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ και επαναπατρίζεται με μέριμνα του ΥΠ ΕΞ και δαπάνες της Χώρας του.

 

    6. Ο διαγραφόμενος για λόγους υγείας αλλοδαπός και μέχρι οριστικοποιήσεως της διαγραφής του από το ΓΕΕΘΑ, είναι δυνατόν να διαμένει και να σιτίζεται εντός της Σχολής του ή να παραμένει νοσηλευόμενος σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

 

’ρθρο 10

Προπαίδευση Αλλοδαπών

 

    1. Οι αλλοδαποί υποψήφιοι σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών Βασικής Φοίτησης, μετά την άφιξη τους στη Χώρα μας θα εκπαιδεύονται για εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και βελτίωση των γνώσεών τους σε Μαθηματικά, Φυσική και ενδεχομένως σε οποιοδήποτε άλλο μάθημα, που κατά την κρίση της Σχολής Προπαίδευσης θεωρείται αναγκαίο να διδαχθεί.

 

    2. Κατά το στάδιο Προπαίδευσης αλλοδαπών καταβάλλεται προσπάθεια ουσιαστικής επιλογής των υποψηφίων, με κύρια κριτήρια την γνώση ενδιάμεσης γλώσσας για εκμάθηση της αντίστοιχης Ελληνικής, τις επιδόσεις στα βασικά μαθήματα των Μαθηματικών και Φυσικής καθώς και τη δυνατότητα ταχείας και ομαλής προσαρμογής στο Στρατιωτικό περιβάλλον.

 

    3. Ως ενδιάμεση γλώσσα για την εκμάθηση των ανωτέρω μαθημάτων θα χρησιμοποιείται μία εκ των Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας, σε επίπεδο γνώσης τουλάχιστον κατηγορίας «Καλή». Η διαπίστωση του επιπέδου γλωσσομάθειας γίνεται με ευθύνη της αποστέλλουσας Χώρας και επιβεβαιώνεται κατά το στάδιο της Προπαίδευσης.

 

    4. Χρησιμοποίηση της μητρικής γλώσσας των αλλοδαπών σπουδαστών (πέραν των προαναφερθεισών) για εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εφόσον ο αριθμός δικαιολογεί δημιουργία ιδιαιτέρου τμήματος και κατόπιν αποφάσεως του ΓΕΕΘΑ. Στη περίπτωση αυτή το αρμόδιο ΓΕ, που προΐσταται της Σχολής Προπαίδευσης δύναται να προσλαμβάνει έκτακτους καθηγητές σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

 

    5. Επιδίωξη είναι η λειτουργία τμημάτων Προπαίδευσης από όλες τις Σχολές (ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ). Σε περίπτωση αδυναμίας τότε θα λειτουργεί ανά Επιτελείο και Δια-κλαδική Σχολή οπωσδήποτε ένα ανάλογο τμήμα.

 

    6. Σε περίπτωση θεωρητικής ανεπάρκειας εξετάζεται η δυνατότητα επανάληψης του σταδίου Προπαίδευσης ή επαναπατρισμού κατόπιν αποφάσεως του Α/ΓΕΕΘΑ, ύστερα από εισήγηση των Σχολών και του αρμοδίου Κλάδου, συνεκτιμώμενης της άποψης της ωφελούμενης Χώρας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική.

 

    7. Πέραν της θεωρητικής ανεπάρκειας, ουσιαστικό κριτήριο κρίσεως για τη συνέχιση της Προπαίδευσης αλλοδαπού είναι η εν γένει στάση και συμπεριφορά αυτού σε σχέση με τη τήρηση των κανονισμών, των εντολών και οδηγιών που καθορίζονται από τους οικείους Οργανισμούς των Σχολών.

 

’ρθρο 11

Φοίτηση Αλλοδαπών Σπουδαστών

 

    1. Όλοι οι αλλοδαποί σπουδαστές (υπότροφοι και μη υπότροφοι), κατά την είσοδό τους στη σχολή υποχρεούνται να δώσουν την ακόλουθη υπόσχεση στην Αγγλική ή την ενδιάμεση γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε κατά το στάδιο Προπαιδεύσεως των:

 

    «Υπόσχομαι να συμμορφώνομαι προς τους Κανονισμούς της Σχολής, να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της εκπαιδεύσεως και να μη μεταδώσω οποιαδήποτε πληροφορία Στρατιωτικής αξίας σε αναρμόδια πρόσωπα».

 

     2. Οι αλλοδαποί σπουδαστές έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους αντίστοιχους ημεδαπούς. Οφείλουν να συμμορφώνονται κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους, με τους Οργανισμούς και Κανονισμούς των Σχολών φοίτησής τους, υπόκεινται δε, κατά τον ίδιο τρόπο, στους κανόνες πειθαρχίας και υφίστανται τις ίδιες πειθαρχικές κυρώσεις.

 

    3. Η θεωρητική ανεπάρκεια αλλοδαπού σπουδαστή, ορίζεται σύμφωνα με τους οικείους Οργανισμούς και τους Κανονισμούς λειτουργίας των Σχολών. Σε περίπτωση θεωρητικής ανεπάρκειας αλλοδαπού διακόπτεται άμεσα η εκπαίδευσή του και επαναπατρίζεται με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ με δαπάνη της Χώρας του, και χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη αυτής.

 

    4. Σε περίπτωση υστερήσεως αλλοδαπού σπουδαστή σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, η Σχολή του επιδίδει έγγραφη προειδοποίηση, την οποία κοινοποιεί και στη Χώρα του. Το ίδιο ισχύει και για πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία θεωρούνται σοβαρά, σύμφωνα με τους Οργανισμούς και τους Κανονισμούς των Σχολών.

 

    5. Οι ωφελούμενες Χώρες θα ενημερώνονται στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού έτους για την πρόοδο των σπουδαστών τους ή οποτεδήποτε αν απαιτηθεί κατά την κρίση της Σχολής.

 

    6. Απαγορεύεται η έγκριση αιτήματος Χώρας για ανάκληση διαταγής διαγραφής και μετάταξης σε άλλη Στρατιωτική Σχολή. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι περιπτώσεις απόρριψης αλλοδαπού λόγω πτητικής ή ναυτικής ανεπάρκειας (ειδική ανεπάρκεια), οπότε το θέμα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 12 της παρούσας.

 

    7. Η μετάβαση αλλοδαπών σπουδαστών σε τρίτες Χώρες, ή στη Χώρα τους κατά τις πολυήμερες άδειες, καθώς και η παραμονή τους στην Ελλάδα, απαιτεί την έγγραφη έγκριση των αρχών της αποστέλλουσας Χώρας.

 

    8. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την θεωρητική ανεπάρκεια αλλοδαπού σπουδαστή, εφαρμόζονται επακριβώς τα καθοριζόμενα στους οικείους Κανονισμούς Οργάνωσης και Λειτουργίας των Σχολών, για ημεδαπούς σπουδαστές.

 

    9. Κατά την τελετή αποφοίτησης λαμβάνουν μέρος στην τελετή ορκωμοσίας, με τη στολή της Χώρας τους ή ελλείψει αυτής με τη στολή του σπουδαστή, αλλά δεν ορκίζονται, δικαιούνται δε, ξίφους αξιωματικού όπως οι ημεδαποί. Η συμμετοχή τους στην τελετή ορκωμοσίας, κατ' ουδέν τρόπο συνιστά απονομή στρατιωτικής ιδιότητος.

 

    10. Οι Χώρες των αποφοιτούντων, ειδοποιούμενες από τις Σχολές μέσω ΥΠΕΞ, οφείλουν να απονείμουν στους υπηκόους τους, τον προβλεπόμενο βαθμό, κοινοποιώντας σχετικά στο ΓΕΕΘΑ, καθώς επίσης και να μεριμνήσουν για τα έξοδα των στολών τους, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία ορκωμοσίας.

 

’ρθρο 12

Ειδική Ανεπάρκεια Εκπαιδευομένων Αλλοδαπών

 

    1. Η ειδική ανεπάρκεια εκπαιδευομένων αλλοδαπών, αφορά στη ναυτική ή πτητική ανεπάρκεια, η οποία κρίνεται ακριβώς με τα ίδια κριτήρια, που ισχύουν και για τους ημεδαπούς.

 

    2. Η ναυτική ανεπάρκεια των αλλοδαπών σπουδαστών, θα διέπεται από τον Οργανισμό της ΣΝΔ και αποτελεί λόγο για άμεση διαγραφή και επαναπατρισμό, εκτός αν το ΓΕΝ κατά κρίση του προτείνει την συνέχιση της εκπαίδευσης σε τμήμα Σχολής, που δεν δυσχεραίνει την ομαλή φοίτηση και μετά από σύμφωνη γνώμη της ωφελούμενης Χώρας.

 

    3. Η πτητική ανεπάρκεια ή απαρέσκεια πτήσεων των ιπταμένων αλλοδαπών σπουδαστών θα διέπεται από τον Οργανισμό της ΣΙ. Οι κρινόμενοι πτητικά ανεπαρκείς θα διαγράφονται άμεσα από το τμήμα Ιπταμένων και θα επαναπατρίζονται, εκτός αν το ΓΕΑ κατά κρίση του, προτείνει την συνέχιση της εκπαίδευσης σε τμήμα Σχολής, που δεν δυσχεραίνει την ομαλή φοίτηση και μετά από σύμφωνη γνώμη της ωφελούμενης Χώρας.

 

    4. Σε περίπτωση εισηγήσεως διαγραφής, λόγω ανεπάρκειας ή παραιτήσεως, οι αλλοδαποί σπουδαστές διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής, και ακολουθούν το πρόγραμμα των συμμαθητών τους κατά την κρίση της Διοικήσεως της Σχολής μέχρι την οριστική έγκριση της διαγραφής από τον Α/ΓΕΕΘΑ.

 

    5. Ομοίως στην περίπτωση εισηγήσεως για μετάταξη σε άλλη ειδικότητα, ο αλλοδαπός δύναται να παρακολουθεί την προταθείσα εκπαίδευση ή τμήμα εξειδικεύσεως πριν την κοινοποίηση της οριστικής απόφασης επ' αυτού.

 

’ρθρο 13

Δαπάνες Εκπαιδεύσεως

 

    1. Για τους αλλοδαπούς υποτρόφους ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ:

 

    α. Οι δαπάνες εκπαιδεύσεως των αλλοδαπών υποτρόφων των ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ, που αφορούν διαμονή, διατροφή, ιματισμό και λοιπά έξοδα, που απαιτούνται για την Προπαίδευση και τη Βασική εκπαίδευση, βαρύνουν τον προϋπολογισμό των οικείων Γενικών Επιτελείων.

 

    β. Οι δαπάνες μετεκπαίδευσης των αποφοίτων αλλοδαπών των ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ (φοίτηση σε σχολεία εφαρμογής), που αφορούν στη διαμονή και διατροφή, βαρύνουν επίσης, τον προϋπολογισμό των οικείων Γενικών Επιτελείων. Για την εκπαίδευση αυτή η ενδιαφερόμενη Χώρα θα πρέπει να ενημερώσει το ΓΕΕΘΑ τουλάχιστο έξι (6) μήνες πριν την αποφοίτηση.

 

    γ. Οι δαπάνες καυσίμων αεροσκαφών για την εκπαίδευση των αλλοδαπών Ικάρων βαρύνουν την αποστέλλουσα Χώρα, εκτός αν διαφορετικά αποφασιστεί από

τον ΥΕΘΑ.

 

    2. Για τους αλλοδαπούς μη υποτρόφους: Όλες οι δαπάνες, που αφορούν στην εκπαίδευση βαρύνουν την αποστέλλουσα Χώρα. Η κάλυψη των δαπανών πραγματοποιείται με βάση αναλυτική κατάσταση, που συντάσσει η αρμόδια οικονομική διεύθυνση του Κλάδου που ανήκει η Σχολή και αποστέλλεται με μέριμνα του ΥΠΕΞ στην ενδιαφερόμενη Χώρα, η οποία οφείλει να προκαταβάλλει το κόστος εκπαίδευσης, το αργότερο μέχρι την έναρξη εκάστου ακαδημαϊκού έτους.

 

    3. Για τους αλλοδαπούς Αξκούς και Υπξκούς των Σχολείων Επιμόρφωσης - Εξειδίκευσης - Πρακτικής Εξάσκησης:

 

    α. Όλες οι δαπάνες που αφορούν στην εκπαίδευση (δίδακτρα, κατάλυμα, διατροφή, βιβλία, ταξίδια κλπ), καλύπτονται σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 3 της παρούσης. Όσοι έχουν γίνει δεκτοί προς φοίτηση ως υπότροφοι των ανωτέρω Σχολών και Ειδικών Σχολείων, δεν υποχρεούνται στην καταβολή παραβόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212 Α').

 

    β. Τα ανωτέρω είναι δυνατό να τροποποιηθούν μετά από επίσημο αίτημα της ενδιαφερόμενης Χώρας στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο εισηγείται ανάλογα προς τον ΥΕΘΑ. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται το νομικό πλαίσιο που ορίζεται από την διμερή συμφωνία συνεργασίας στην Στρατιωτική εκπαίδευση.

 

    4. Ουδεμία χρηματική επιχορήγηση παρέχεται στους αλλοδαπούς υπό μορφή μισθού. Τα ατομικά έξοδα των σπουδαστών, καλύπτονται από την ωφελούμενη Χώρα με αποστολή εμβασμάτων υπό μορφή μισθού ή επιδόματος καθ' όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους. Η ανωτέρω κατάσταση δύναται να τροποποιηθεί κατόπιν επισήμου αιτήματος της Χώρας τους και αποφάσεως του ΥΕΘΑ.

 

    5. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πραγματική ανάγκη χρηματικής ενίσχυσης αλλοδαπών σπουδαστών, λόγω ανωτέρας βίας και κατόπιν επισήμου αιτήματος της Χώρας τους τότε είναι δυνατόν, με απόφαση του ΥΕΘΑ και κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ, να χορηγηθεί σχετικό χρηματικό βοήθημα.

 

    6. Ασυνέπεια οποιασδήποτε ωφελούμενης Χώρας σε σχέση με τις ανωτέρω οικονομικές υποχρεώσεις της, θα αποτελεί λόγο επαναπατρισμού των σπουδαστών αυτής (υποτρόφων ή μη υποτρόφων).

 

’ρθρο 14

Δικαιοδοσία

 

    1. Οι αλλοδαποί σπουδαστές καθόλη την διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα υπόκεινται στους, Ελληνικούς Ποινικούς Νόμους για αξιόποινες παραβάσεις που διαπράττονται απ αυτούς στο Ελληνικό έδαφος, ακόμη και αν αυτές δεν θεωρούνται αξιόποινες, κατά τη Νομοθεσία της Χώρας τους. Οι αλλοδαποί σπουδαστές δωσιδικούν στα κοινά ποινικά δικαστήρια καθώς αυτοί εισερχόμενοι στις Στρατιωτικές Σχολές δεν αποκτούν αυτοδίκαια και την Στρατιωτική ιδιότητα που αποκτά ο Έλληνας σπουδαστής.

 

    2. Παράβαση των Ελληνικών Ποινικών Νόμων η οποία για τους Έλληνες σπουδαστές έχει σαν συνέπεια τη διαγραφή τους από τη Σχολή, για τον αλλοδαπό σπουδαστή, επισύρει, εκτός των λοιπών κυρώσεων, τον άμεσο επαναπατρισμό του, ως ανεπιθύμητου για τη Χώρα μας.

 

’ρθρο 15

Τελωνείο και Διαδικασίες Διαβατηρίων

 

    1. Οι αλλοδαποί σπουδαστές κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τη Χώρα μας, καθώς και κατά τη διάρκεια παραμονής και εκπαιδεύσεώς τους, υπόκεινται στους τελωνειακούς κανονισμούς της Ελλάδος.

 

    2. Τα Διαβατήριά τους παραδίδονται κατά την είσοδό τους στη σχολή προπαίδευσης, η οποία τους χορηγεί Δελτίο Ταυτότητας σπουδαστή, όμοιο με αυτό των ημεδαπών σπουδαστών.

 

’ρθρο 16

’δειες Παραμονής Αλλοδαπών

 

    1. Οι αλλοδαποί που φοιτούν στα ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ και τα Ειδικά Σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνουν άδεια διαμονής για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους.

 

    2. Όσοι έχουν γίνει δεκτοί για φοίτηση ως υπότροφοι των ως άνω Σχολών και Ειδικών Σχολείων, δεν υποχρεούνται στην καταβολή παραβόλου, κατ' εφαρμογή του

άρθρου 32 ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212 Α').

 

’ρθρο 17

Απώλειες - Βλάβες - Αποζημιώσεις

 

    1. Οι απαιτήσεις αποζημιώσεως, που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις αλλοδαπού σπουδαστή, κατά το χρόνο που αυτός τελούσε σε εκπαίδευση ή άλλη διατεταγμένη υπηρεσία και αφορά τρίτα πρόσωπα, επιδικάζονται σύμφωνα με τους Ελληνικούς Νόμους και καταβάλλονται από τη Χώρα του.

 

    2. Οι απαιτήσεις αποζημιώσεως κατά αλλοδαπού σπουδαστή, που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις αυτού και οι οποίες συνέβησαν όταν αυτός ΔΕΝ ήταν σε εκπαίδευση ή άλλη διατεταγμένη υπηρεσία, βαρύνουν τον ίδιο, εκτός αν η ωφελούμενη Χώρα, αποφασίσει χαριστική αποζημίωση για λογαριασμό του.

 

    3. Για τυχόν απώλειες ή βλάβες που προκλήθηκαν, χωρίς δόλο και χωρίς προφανή παράλειψη από αλλοδαπό σπουδαστή, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, δεν μπορεί να απαιτηθούν αποζημιώσεις από το ΥΠΕΘΑ.

 

    4. Κάθε ωφελούμενη Χώρα διατηρεί το δικαίωμα να παρευρίσκεται με εκπρόσωπό της κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του υπηκόου σπουδαστή της.

 

’ρθρο 18

Βαριά Ασθένεια - Θάνατος Αλλοδαπού Σπουδαστή

 

    1. Σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού αλλοδαπού υποτρόφου, αυτός νοσηλεύεται από Στρατιωτικά Νοσοκομεία ή αν απαιτηθεί, από Πολιτικά Νοσοκομεία της Χώρας μας και τα έξοδα νοσηλείας βαρύνουν τον προϋπολογισμό των οικείων ΓΕ. Στην περίπτωση, που ο αλλοδαπός τραυματιστεί σε ατύχημα σε χρόνο μη διατεταγμένης υπηρεσίας ή από σκόπιμη ενέργειά του (αυτοτραυματισμός), τα έξοδα νοσηλείας βαρύνουν τη χώρα του, στην οποία κοινοποιούνται με μέριμνα του αρμόδιου ΓΕ στο οποίο υπάγεται η Σχολή, με τη συνδρομή της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΞ.

 

    2. Σε περίπτωση θανάτου αλλοδαπού σπουδαστή, υποτρόφου ή μη, κατά την διάρκεια παραμονής του στη Χώρα μας, η φύλαξη της σορού, η μεταφορά μέχρι το επίσημο σημείο εξόδου από τη Χώρα μας και η λήψη προστατευτικών μέτρων υγιεινής, θα γίνονται με μέριμνα του αρμόδιου ΓΕ, στο οποίο υπάγεται η Σχολή, με τη συνδρομή της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΞ.

 

    3. Η μεταφορά της σορού στην ωφελούμενη Χώρα θα γίνεται με μέριμνα των διπλωματικών αρχών αυτής ή εφόσον αυτό είναι αδύνατο, με μέριμνα του ΥΠΕΞ, κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης από ΓΕΕΘΑ.

 

    4. Οι απαιτούμενες δαπάνες, που σχετίζονται με την συνολική κάλυψη των προαναφερθέντων, εκτός της υποπερίπτωσης της παραγράφου 1, εδάφιο α του παρόντος άρθρου, βαρύνουν την ωφελούμενη Χώρα, εκτός αν άλλως αποφασιστεί σε Διμερή Συμφωνία.

 

’ρθρο 19

Επαναπατρισμός Αλλοδαπών

 

    1. Ομαλή αποφοίτηση: Οι αλλοδαποί που αποφοιτούν κανονικά από τη Σχολή τους, διαγράφονται από αυτές, με τη διαταγή κυρώσεως των αποτελεσμάτων αποφοίτησης.

 

    2. Μη ομαλή αποφοίτηση:

 

    α. Υγειονομική ακαταλληλότητα: Διαγράφονται με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ και επαναπατρίζονται με δαπάνες της Χώρας τους, σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί η συνέχιση της εκπαίδευσης τους, όπως αναφέρεται στη παράγραφο 5 του άρθρου 9 της παρούσης.

 

    β. Παραίτηση - Αποβολή λόγω πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων - Ακαδημαϊκή ανεπάρκεια: Διαγράφονται με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ και επαναπατρίζονται άμεσα με δαπάνες της Χώρας τους.

 

    γ. Ειδική ανεπάρκεια (άρθρο 12): Διαγράφονται με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ και επαναπατρίζονται άμεσα με δαπάνες της Χώρας τους, σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί η συνέχιση της εκπαίδευσης τους σε άλλο τμήμα ή Σχολή.

 

    3. Όλες οι περιπτώσεις επαναπατρισμού υλοποιούνται με μέριμνα του ΥΠΕΞ. Σε κάθε περίπτωση η Σχολή συνεργάζεται έγκαιρα με τη διεύθυνση αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το ΥΠΕΞ και μέσω αυτού με την διπλωματική αντιπροσωπεία της ωφελούμενης Χώρας, εφόσον βρίσκεται στη Χώρα μας.

 

    4. Οι προαναφερθείσες δαπάνες επαναπατρισμού, καλύπτουν τη μετάβαση από την εμπλεκόμενη Σχολή μέχρι τα θεσμοθετημένα σημεία εξόδου της Χώρας μας που βαρύνουν τον Π/Υ του οικείου Γ.Ε και τη συνακόλουθη μετάβαση στην ωφελούμενη Χώρα με μέριμνα της ιδίας.

 

    5. Οι περιπτώσεις αλλοδαπών σπουδαστών, οι οποίοι μετά την ομαλή ή μη διαγραφή τους, παραμένουν στην Ελλάδα, λόγω αδιαφορίας της ωφελούμενης Χώρας να τους εξασφαλίσει τα εισιτήρια επαναπατρισμού, θα αντιμετωπίζονται με ευθύνη και μέριμνα του ΥΠΕΞ.

 

’ρθρο 20

Εκπαίδευση Αλλοδαπών εκτός Βασικών Στρατιωτικών Σχολών Προϋποθέσεις

 

    1. Η εκπαίδευση αυτή αφορά:

 

    α. Στην παροχή ειδικής πρακτικής εκπαίδευσης, αμέσως μετά την αποφοίτηση των υποτρόφων από την Σχολή Βασικής Φοίτησης (του άρθρου 4 παρ. 2 της παρούσας απόφασης) απαραίτητη για την ολοκλήρωση των γνώσεων που απέκτησαν σε αυτές. (Σχολεία Εφαρμογής - Βασική εκπαίδευση Ανθυπολοχαγών - Σημαιοφόρων - Ανθυποσμηναγών).

 

    β. Στη μετεκπαίδευση στελεχών των ξένων Χωρών, αποφοίτων ή μη των σχολών της προηγούμενης υποπαραγράφου, σε Σχολές Επιμόρφωσης (ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ), σχολές κατωτέρων Επιτελών και προκεχωρημένα τμήματα των σχολών και κέντρων εκπαιδεύσεως των Ε.Δ.

 

    γ. Στην παροχή ειδικής πρακτικής εκπαιδεύσεως σε στελέχη αλλοδαπής στα αντικείμενα καταδρομών, πεζοναυτών, χειριστών Ε/Π, υποβρυχίων καταστροφών, ανθυποβρυχιακού πολέμου, χειρισμού RADAR προηγμένων οπλικών συστημάτων, υπηρεσιών ΔΜ κ.λ.π.

 

    2. Η αποδοχή σχετικού αιτήματος ξένης Χώρας προϋποθέτει:

 

    α. Την ύπαρξη διμερούς συμφωνίας για παροχή εκπαίδευσης.

 

    β. Τη διατύπωση άποψης του ΥΠΕΞ.

 

    γ. Τη γνώση της Ελληνικής γλώσσας σε πολύ καλό βαθμό, από το προς εκπαίδευση προσωπικό. Η διαπίστωση του επιπέδου γλωσσομάθειας γίνεται με ευθύνη της αποστέλλουσας Χώρας.

 

    δ. Την προγενέστερη ενημέρωση της Ελληνικής πλευράς επί της δυνατότητας της ξένης Χώρας για κάλυψη των δαπανών ενδιαίτησης (διαμονή-διατροφή - προσωπικά έξοδα).

 

    3. Οι δαπάνες που απαιτούνται για την εκπαίδευση όλων των αλλοδαπών στελεχών, καλύπτονται από την ενδιαφερόμενη Χώρα, εκτός της περιπτώσεως παραγράφου 1α του παρόντος άρθρου, στην οποία τα έξοδα διαμονής - διατροφής καλύπτονται από τον Π/Υ των οικείων ΓΕ ή καλύπτονται σύμφωνα με την οικονομική πρόβλεψη τυχόν διμερούς Συμφωνίας.

 

    4. Τα διάφορα αιτήματα φοίτησης περιέρχονται στο ΓΕΕΘΑ το αργότερο μέχρι 25 Μαρτίου εκάστου έτους και σε συνδυασμό με τα ανωτέρω καθοριζόμενα, καθώς και τις συγκεκριμένες δυνατότητες των Σχολών.

 

’ρθρο 21

Οικονομικά - Προϋπολογισμοί

 

    1. Οι αρμόδιοι φορείς εκπαίδευσης, σε απόλυτη συνεργασία με τους οικονομικούς φορείς των ΓΕ, προϋπολογίζουν όλες τις εκπαιδεύσεις που καθορίζονται στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση μέχρι τέλους Μαρτίου κάθε έτους.

 

    2. Στις περιπτώσεις παροχής εκτάκτων εγκρίσεων εκπαίδευσης, το ΓΕΕΘΑ συνεργάζεται με το κατά περίπτωση αρμόδιο Γενικό Επιτελείο, για την εξασφάλιση των απαιτουμένων πιστώσεων.

 

’ρθρο 22

Περιπτώσεις έκτακτης Ανάγκης

 

    1. Οι αλλοδαποί σπουδαστές δεν συμμετέχουν, στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως ο όρος αυτός προσδιορίζεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

 

    2. Σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, κατά τις οποίες οι ημεδαποί σπουδαστές τίθενται σε επιφυλακή ή μετέχουν στην αντιμετώπισή τους, οι αντίστοιχοι αλλοδαποί δύνανται να εξέρχονται από τις Σχολές, μόνο εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλειά τους.

 

    3. Σε περίπτωση πολέμου ή κρίσεως, οι αλλοδαποί σπουδαστές επαναπατρίζονται άμεσα, για λόγους ασφαλείας, με απόφαση του ΥΕΘΑ και μέριμνα του ΥΠΕΞ.

 

’ρθρο 23

Διάφορα Θέματα Αλλοδαπών

 

    1. Το ΥΠΕΞ αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει ετησίως το ΓΕΕΘΑ για τις επίσημες αργίες των ωφελούμενων Χωρών, προκειμένου να χορηγούνται στους σπουδαστές ανάλογες άδειες, πάντοτε όμως στα πλαίσια των δυνατοτήτων, που υφίστανται κατά Σχολή, από απόψεως εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

    2. Οι σχολές μεριμνούν, εφόσον είναι δυνατόν, για τη διάθεση κατάλληλου χώρου εντός των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, στον οποίο οι αλλόθρησκοι αλλοδαποί σπουδαστές, θα δύνανται να ενασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

 

    3. Οι επισκέψεις εκπροσώπων των ωφελουμένων Χωρών (ΑΚΑΜ, διπλωματικοί υπάλληλοι) στις Σχολές, όπου φοιτούν αλλοδαποί σπουδαστές τους, επιτρέπονται κατόπιν εγκρίσεως του ΓΕΕΘΑ και παράλληλη ενημέρωση του ΥΠΕΞ.

 

    4. Διαγραφή αλλοδαπού από την σχολή του, για οποιοδήποτε λόγο, συνεπάγεται προηγουμένως ενημέρωση της Χώρας του. Σε περίπτωση καθυστέρησης απάντησης εκ μέρους της ενδιαφερόμενης Χώρας, το ΓΕΕΘΑ θα προωθεί άμεσα την προβλεπόμενη διαδικασία διαγραφής.

 

    5. Τα ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ τηρούν μηχανογραφημένο αρχείο των αποφοίτων αλλοδαπών σπουδαστών, με συνεργασία δε των αρμοδίων φορέων τους, επιδιώκουν την διατήρηση της επαφής με αυτούς, με σκοπό την ενδεχόμενη επαναπρόσκλησή τους για φοίτηση στις Σχολές Επιμορφώσεως ή άλλες Σχολές στελεχών.

 

    6. Στις παρεχόμενες κατ' έτος υποτροφίες συμπεριλαμβάνονται και θέσεις γυναικών υπό τον όρο ότι προβλέπονται στις Ένοπλες Δυνάμεις των ωφελουμένων Χωρών. Τα ΓΕ προσδιορίζουν τον αριθμό ανάλογα με τις δυνατότητες των Σχολών.

 

’ρθρο 24

Τελικές Διατάξεις

 

    1. Το ΓΕΕΘΑ είναι υπεύθυνο για την έκδοση αναλυτικού Κανονισμού Εκπαιδεύσεως Αλλοδαπών εντός των Σχολών, με βάση την παρούσα κοινή υπουργική απόφαση και τους Οργανισμούς των Σχολών.

 

    2. Ειδικές περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από την παρούσα και δεν σχετίζονται με την εκπαίδευση ρυθμίζονται από το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ ή το αντίστοιχο ΓΕ.

 

’ρθρο 25

Καταργούμενες Διατάξεις

 

    Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργούνται:

 

    α. Η Φ.380/131544/Σ.1481/23-10-1991 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής ’μυνας (ΦΕΚ'Β 970).

 

    β. Η Φ.380/129161/28-05-1993 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής ’μυνας (ΦΕΚ 'Β 445).

 

    γ. Η Φ.380/107/131555/13-09-1993 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής ’μυνας (ΦΕΚ 'Β 747).

    δ. Η Φ.380/32/135021/Σ.5291/10-11-1995 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής ’μυνας.

 

    ε. Η Φ.380/189246/Σ. 1225/06-05-1997 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής ’μυνας.

 

’ρθρο 26

Έναρξη Ισχύος

 

    Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

    Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.