ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΠΠρΙωαννίνων 12/2023

 

Ανακοπή κατά της εκτέλεσης - Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής - Παράβαση εξουσίας εκπροσώπησης κοινοπραξίας - Σκοπός κοινοπραξίας - Σύμβαση πίστωσης με ανοιχτό τρεχούμενο λογαριασμό - Ακύρωση σύμβασης εγγύησης -.

 

Απαλλαγή του εγγυητή σε τραπεζικό δάνειο (ακυρώνει την εγγύηση). Ακύρωση σύμβασης εγγύησης για την εξόφληση σύμβασης πίστωσης με ανοιχτό τρεχούμενο λογαριασμό που υπογράφηκε από διαχειριστή ως εκπρόσωπο κοινοπραξίας καθ’ υπέρβαση των ορίων της εξουσίας εκπροσώπησης της ανακόπτουσας κοινοπραξίας και εκτός του σκοπού και του αντικειμένου δραστηριότητάς της. Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής και κατά της εκτέλεσης. Έλλειψη παθητικής νομιμοποίησης των ανακοπτόντων στην έκδοση της προσβαλλόμενης διαταγής πληρωμής. Ακύρωση διαταγής πληρωμής και η επιταγή προς πληρωμή.

 

 

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

 

Αριθμός απόφασης 12/2023

(Αριθμός εκθ. κατάθεσης ανακοπής ./31-8-2021)

(Αριθμός εκθ, κατάθεσης πρόσθετων λόγων ανακοπής ./5-5-2022)

ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Ευανθία Αντωνάκη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Αρετή Κουκουτίμπα, Πρωτοδίκη - Εισηγήτρια και Θεοδώρα Καλούδη, Πρωτοδίκη, καθώς και τη Γραμματέα Ελένη Παππά.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριο του την 19-5-2022 για να δικάσει τη με αριθμό κατάθεσης ./31-8-2021 ανακοπή και τους με αριθμό κατάθεσης ./5-5-2022 πρόσθετους λόγους ανακοπής, μεταξύ:

 

ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΠΤΟΝΤΩΝ - ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ: 1) της ήδη τελούσας υπό εκκαθάριση κοινοπραξίας με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕΒΕ - . - έργο αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων στις επεκτάσεις του Δήμου Κοζάνης», που εδρεύει στα Ιωάννινα, νόμιμα εκπροσωπούμενη και 2) του ., κατοίκου Ιωαννίνων, που παραστάθηκαν δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του ΔΣ Τρικάλων Αντωνίου Τίγκα, οποίος κατέθεσε προτάσεις.

 

ΤΗΣ ΚΑΘ' ΗΣ Η ΑΝΑΚΟΠΉ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΥΤΗΣ: της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ» που εδρεύει στα Ιωάννινα, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, που παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της του ΔΣ Ιωαννίνων Παναγιώτη Ζάκκα, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.

 

Οι ανακόπτοντες ζητούν να γίνει δεκτή η με αριθμό κατάθεσης ./31-8-2021 ανακοπή τους, καθώς και οι με αριθμό κατάθεσης ./5-5-2022 πρόσθετοι λόγοι ανακοπής, που προσδιορίσθηκε να συζητηθεί αρχικά για τη δικάσιμο της 2-12-2021 και μετ' αναβολή κατά τη δικάσιμο που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας.

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ της υπόθεσης οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης και τις προτάσεις τους.

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Φέρονται προς συζήτηση ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου η με αριθμό κατάθεσης ./31-8-2021 ανακοπή, καθώς και οι με αριθμό κατάθεσης ./5-5-2022 πρόσθετοι λόγοι ανακοπής, οι οποίες υπάγονται στην ίδια ειδική διαδικασία και πρέπει να συνεκδικαστούν, λόγω της μεταξύ τους συνάφειας, καθόσον αφορούν στους ίδιους διαδίκους και επιπρόσθετως, διότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται και επιταχύνεται η διεξαγωγή της δίκης (άρθρα 31 παρ. 1, 246 και 591 παρ. 1 εδ. α' ΚΠολΔ],

 

Στην προκείμενη περίπτωση οι ανακόπτοντες ζητούν για τους λόγους που αναφέρουν αναλυτικά στην υπό κρίση ανακοπή τους, την ακύρωση της με αριθμό ./2021 διαταγής πληρωμής του Δικαστή αυτού του Δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε ύστερα από αίτηση της καθ' ής η ανακοπή τραπεζικής εταιρίας κατά των ανακοπτόντων, με βάση σύμβαση πίστωσης, η οποία υπεγράφη στις 25-8-2009, μεταξύ της Τράπεζας και της εδρεύουσας στα Ιωάννινα ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «.ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΒΕΤΕ», όπως νόμιμα εκπροσωπείται ως πιστούχου και των .. ως εγγυητών και με την οποία η καθ' ής χορήγησε στην παραπάνω εταιρία πίστωση με ανοικτό τρεχούμενο λογαριασμό μέχρι του ποσού των 500.000 Ευρώ, με τους ειδικότερους όρους που αναγράφονται στη σύμβαση, καθώς και των πρόσθετων πράξεων αυτής, με τις οποίες αυξήθηκε το όριο της πίστωσης σε 600.000 Ευρώ, ενώ παράλληλα εγγυήθηκαν για την ολοσχερή του εξόφληση, πέραν των ανωτέρω εγγυητών, η ... και η πρώτη των ανακοπτόντων κοινοπραξία, της οποίας μέλος είναι ο δεύτερος των ανακοπτόντων, τούτου συνεπαγόμενου την προσωπική ευθύνη και του ιδίου, καθώς και της επιταγής προς πληρωμή κάτωθι αντιγράφου εξ απογράφου πρώτου εκτελεστού της προσβαλλομένης διαταγής πληρωμής, με την οποία οι ανακόπτοντες (μεταξύ άλλων υπόχρεων) υποχρεώθηκαν να καταβάλουν στην καθ' ής η ανακοπή το συνολικό ποσό των 361.272,66 Ευρώ και ειδικότερα ως κεφάλαιο το ποσό των 337.355,16 Ευρώ, για τόκους το ποσό των 17.158,30 Ευρώ, για δικαστική δαπάνη το ποσό των 6.010,00 Ευρώ, για λήψη απογράφου ποσό 2,00 Ευρώ και για σύνταξη επιταγής ποσό 400,00 Ευρώ, νομιμοτόκως για το κεφάλαιο με τον συνομολογηθέντα τόκο υπερημερίας από 14-11-2020 και έως την έκδοση της διαταγής πληρωμής και εφεξής με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας, των δε λοιπών κονδυλίων από την επίδοση της επιταγής και μέχρι την πλήρη εξόφληση.

 

Με αυτό το περιεχόμενο και αιτήματα, η υπό κρίση ανακοπή, στο δικόγραφο της οποίας σωρεύονται ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής του άρθρου 632 ΚΠολΔ και ανακοπή κατά της εκτέλεσης του άρθρου 933 ΚΠολΔ, αρμοδίως καθ' ύλην και κατά τόπον φέρονται προς συζήτηση ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου (άρθρα 18, 632 παρ,Ι εδ. α' και 933 παρ. 1 και 2 ΚΠολΔ) κατά την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών (614 επ. ΚΠολΔ). Περαιτέρω, οι ανωτέρω ανακοπές παραδεκτά σωρεύονται στο ίδιο δικόγραφο, κατ' εφαρμογή του άρθρου 218 παρ. 1 ΚΠολΔ, καθόσον υπάγονται στο ίδιο καθ' ύλην και κατά τόπον αρμόδιο Δικαστήριο και δικάζονται με το ίδιο είδος διαδικασίας, επιπλέον δε η σύγχρονη εκδίκαση τους δεν επιφέρει κατά την κρίση του Δικαστηρίου σύγχυση (βλ Πανταζόπουλο Στ., Η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής, 2016, σελ. 426, όπου και παραπομπές σε νομολογία). Ol ανακοπές ασκήθηκαν νομότυπα και εμπρόθεσμα (άρθρα 585, 632 παρ. 1 και 933, 934 παρ. 1 περ. α' και β' και παρ. 2 ΚΠολΔ) και ειδικότερα ως προς την ανακοπή του άρθρου 632 ΚΠολΔ, η προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής επιδόθηκε στους ανακόπτοντες στις 14-7-2021 (όπως προκύπτει από την σχετική επισημείωση του δικαστικού επιμελητή στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ..., η δε κρινόμενη ανακοπή κατατέθηκε στη Γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου στις 31-8-2021 και αντίγραφο αυτής επιδόθηκε στην καθ' ης η ανακοπή την ίδια ημέρα [όπως προκύπτει από την υπ' αριθμ. ...β/31-8-2021 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ..), ήτοι η άσκηση της ολοκληρώθηκε εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε εργάσιμων ημερών, στις οποίες δεν προσμετράται το χρονικό διάστημα του μηνός Αυγούστου κατ' άρθρο 147 'ΚΠολΔ. Ομοίως δε και η ανακοπή του άρθρου 933  ΚΠολΔ. καθόσον οι λόγοι της αφορούν την προδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και την απαίτηση, καθώς δεν αποδεικνύεται ότι μετά την επίδοση της επιταγής προς πληρωμή έλαβε χώρα άλλη πράξη εκτέλεσης (934 παρ. 1 εδ. α' και β' ΚΠολΔ). Πρέπει, επομένως, να γίνουν τυπικά δεκτές οι ανακοπές και να ερευνηθούν περαιτέρω ως προς το παραδεκτό, νόμω και ουσία βάσιμο των λόγων τους. Συνακόλουθα, το δικόγραφο των πρόσθετων λόγων επιδόθηκε στην καθ' ης οκτώ (8) ημέρες πριν από τη δικάσιμο (933 παρ. 1 εδ. γ' ΚΠολΔ) (βλ. τη με αριθμό .β/5-5-2022 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ...). Επομένως, η κρινόμενη ανακοπή, με τους πρόσθετους λόγους της, πρέπει να ερευνηθεί ως προς το ορισμένο, τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα των λόγων της.

 

Με τον πρώτο λόγο της ανακοπής οι ανακόπτοντες ισχυρίζονται ότι δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού συστήθηκε η πρώτη ανακόπτουσα κοινοπραξία, με αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση του έργου «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων στις επεκτάσεις του Δήμου Κοζάνης» και μέλη της την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α8ΕΤΕ», όπως νόμιμα εκπροσωπείται (πιστούχου), καθώς και τον δεύτερο ανακόπτοντα, οι οποίοι είχαν οριστεί και διαχειριστές αυτής, ενεργούντες από κοινού και κατά μόνας, μόνο για θέματα που άπτονταν του σκοπού της κοινοπραξίας, ενώ μετά την εκτέλεση του ανωτέρω έργου, η κοινοπραξία διαλύθηκε. Ότι ο ., ως νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της πιστούχου, αλλά και ως ένας εκ των διαχειριστών της κοινοπραξίας, συμβλήθηκε εκπροσωπώντας την τελευταία (κοινοπραξία) σε σύμβαση εγγύησης της κοινοπραξίας υπέρ της πιστούχου κατά παράβαση της εξουσίας εκπροσώπησης και εκτός του σκοπού και του αντικειμένου δραστηριότητας της, με αποτέλεσμα να τυγχάνει άκυρη η σύμβαση εγγύησης, οι δε ανακόπτοντες να μην νομιμοποιούνται παθητικά στην έκδοση της προσβαλλόμενης διαταγής πληρωμής. Ο λόγος αυτός της ανακοπής είναι νόμιμος, στηρίζεται δε στις διατάξεις των άρθρων 211 ΑΚ και 257 Ν. 4072/2012 και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα.

 

Από την εκτίμηση του συνόλου των εγγράφων, τα οποία οι διάδικοι επικαλούνται και νόμιμα προσκομίζουν, αποδείχθηκαν, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Δυνάμει της με αριθμό ./25-8-2009 σύμβασης πίστωσης, η οποία καταρτίστηκε στα Ιωάννινα, ανάμεσα στην καθ' ής η ανακοπή Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία ως πιστοδότρια και της εδρεύουσας στα Ιωάννινα ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ABETΕ», όπως νόμιμα εκπροσωπείται, καθώς και του . και του . ως εγγυητών, η ανωτέρω Τράπεζα χορήγησε στην πιστούχο πίστωση με ανοικτό τρεχούμενο λογαριασμό μέχρι του ποσού των 500.000,00 Ευρώ, με τους ειδικότερους όρους που αναγράφονται στη σύμβαση. Ακολούθως, με τη με αριθμ. ././17-3-2010 σύμβαση τροποποίησης ποσού και όρων της εν λόγω πίστωσης, το ποσό αυτής αυξήθηκε σε 600.000,00 Ευρώ. Την εμπρόθεσμη και ολοκληρωτική εξόφληση κάθε τυχόν υπολοίπου που θα προκύψει από τη σύμβαση εγγυήθηκαν εξάλλου τόσο ο δεύτερος και τρίτος των καθ' ών η διαταγή πληρωμής, όσο και η τέταρτη εξ αυτών, ευθυνόμενοι εις ολόκληρον και ως πρωτοφειλέτες. Ωστόσο, με τη με αριθμ. ./Ε3/10-6-2013 σύμβαση εγγύησης φέρεται να συμβάλλεται ως εγγυήτρια η ανακόπτουσα κοινοπραξία και ήδη πέμπτη των καθ' ών η προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής και λόγω του χαρακτήρα της ως εν τοις πράγμασι ομόρρυθμης εταιρίας, λόγω μη τήρησης των διατυπώσεων δημοσιότητας (όπως  αναλύεται κατωτέρω) ευθυνόμενου δεύτερου ανακόπτοντα .. Πλην όμως η ως άνω διαχειριστική πράξη που τελέστηκε από τον . τοποθετείται εκτός του σκοπού σύστασης και λειτουργίας της κοινοπραξίας αυτής. Και τούτο, πιο συγκεκριμένα, διότι η ανακόπτουσα κοινοπραξία συστάθηκε με το από 30-1-2013 ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης κοινοπραξίας, σε συνδυασμό με το απρ 2-9-2013 συμφωνητικό και το με αριθμ. ./14-1-2013 συμβολαιογραφικό έγγραφο της Συμβολαιογράφου Ιωαννίνων ., με τα οποία συστάθηκε κοινοπραξία με την επωνυμία   «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕΒΕ . έργο αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων στις επεκτάσεις του Δήμου Κοζάνης». Ως σκοπός, ήτοι συνεργατική επιδίωξη, ορίστηκε η εκτέλεση του έργου της ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων στις επεκτάσεις του Δήμου Κοζάνης. Η λειτουργία της ως άνω κοινοπραξίας ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν. 4072/2012. Εξάλλου, η ως άνω κοινοπραξία συστήθηκε χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του άρθρου 293 Ν. 4072/2012, περί καταχώρισης της σύστασης στο ΓΕΜΗ και συνεπώς λειτουργεί, ως ομόρρυθμη «εν τοις πράγμασι» εταιρία, με όλες τις απορρέουσες από αυτό συνέπειες, όπως ο κανόνας της ατομικής εκπροσώπησης, υπό την έννοια ότι κάθε κοινοπρακτών μπορεί να δεσμεύσει έναντι τρίτων την κοινοπραξία. Επίσης, για τα χρέη της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας, η οποία λειτουργεί ως «εν τοις πράγμασι» ομόρρυθμη εταιρία, ευθύνονται αλληλέγγυα με το νομικό πρόσωπο αυτής και οι εταίροι της. Περαιτέρω, από τα ίδια αποδεικτικά μέσα προέκυψε ότι στα πλαίσια της καταρτισθείσας με αριθμ. ./25-8-2009 σύμβασης χορήγησης πίστωσης, που καταρτίστηκε στα Ιωάννινα, μεταξύ της καθ' ής και της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «.-ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», ως πιστούχου και των . και ., ως εγγυητών και με την οποία, όπως προεκτέθηκε, η καθ' ής χορήγησε στην ως άνω ανώνυμη εταιρία πίστωση μέχρι του ποσού των 500.000 Ευρώ, ενώ στη συνέχεια, δυνάμει της ./17-3-2010 σύμβασης τροποποίησης ποσού και όρων χορηγηθείσας πίστωσης, το όριο της πίστωσης αυξήθηκε κατά 100.000 ευρώ, ανερχόμενου στο συνολικό ποσό των 600.000 Ευρώ, στις 10-6-2013, ο ., ως νόμιμος εκπρόσωπος της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας, κατάρτισε με την καθ' ής και την ./Ε3/10-6-2013 σύμβαση παροχής εγγύησης, για την εξασφάλιση της απαίτησης, που διατηρούσε η καθ' ή ς έναντι της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «.-. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας ήταν ο ., η οποία απέρρεε από την ως άνω ./25-8-2009 σύμβαση χορήγησης πίστωσης και την τροποποιητική αυτής. Με τον τρόπο αυτό ο . κατέστησε την πρώτη ανακόπτουσα συνοφειλέτρια της απαίτησης, που απέρρεε από την ./25-8-2009 σύμβαση χορήγησης πίστωσης και τον δεύτερο ανακόπτοντα, ως υπέχοντα ευθύνη με την ιδιότητα του εν τοις πράγμασι ομόρρυθμου μέλους, συνοφειλέτη εις ολόκληρον της ως άνω απαίτησης. Ωστόσο, λόγω του ότι η πιστούχος ως άνω ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «.-. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», υπήρξε ασυνεπής ως προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις, η καθ' ής, στις 13-11-2020, κατήγγειλε τη σύμβαση πίστωσης, Ακολούθως, η καθ' ής, με αίτηση της, την οποία έστρεφε μεταξύ άλλων, κατά της ως άνω ανώνυμης εταιρίας «. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», ως πιστούχου και κατά της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας, ως εγγυήτριας, πέτυχε την έκδοση της με αριθμ. ./2021 Διαταγής Πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, δυνάμει της οποίας η πρώτη ανακόπτουσα κοινοπραξία και οι υπόλοιποι καθ' ών η ως άνω διαταγή πληρωμής υποχρεώθηκαν να καταβάλουν, εις ολόκληρον ο καθένας τους, στην καθ' ής το ποσό των 337.355,16 ευρώ, εντόκως από τις 14-11-2020 και με ανατοκισμό των τόκων, πλέον δικαστικοί και λοιπών εξόδων. Εν συνεχεία ανακόπτοντες κατέθεσαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων τη με αριθμό ./31-8-2021 αίτηση αναστολής, με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η εκτέλεση της ανωτέρω διαταγής πληρωμής και η οποία έγινε δεκτή, εκδοθησομένης της υπ' αριθμ. 416/2021 απόφασης του ως άνω Δικαστηρίου. Περαιτέρω, από τα ως άνω αποδεικτικά μέσα, αποδείχθηκε ότι η με αριθμ. ./Ε./10-6-2013 σύμβαση παροχής εγγύησης, που κατάρτισε με την καθ' ής, στις 10-6-2013, ο ., εκπροσωπώντας την πρώτη ανακόπτουσα κοινοπραξία, για την εξασφάλιση της απαίτησης, που διατηρούσε η καθ' ής έναντι της ανώνυμης εταιρίας «.-. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας ήταν ο ., υπερέβαινε εκ μέρους του . τα όρια εξουσίας εκπροσώπησης της κοινοπραξίας, διότι η ως άνω σύμβαση παροχής εγγύησης-συνήφθη για οφειλή απορρέουσα από τη με αριθμ. ./25-8-2009 σύμβαση χορήγησης πίστωσης, που καταρτίστηκε μεταξύ της καθ' ής και της ως άνω ανώνυμης εταιρίας και ως εκ τούτου η εν λόγω σύμβαση χορήγησης πίστωσης βρίσκεται εκτός του σκοπού της πρώτης   ανακόπτουσας κοινοπραξίας, Η δε καθ' ής όφειλε να γνωρίζει ότι η καταρτισθείσα με τον . σύμβαση εγγύησης δεν εμπίπτει στην επιδίωξη του σκοπού της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας, διότι η καθ' ής γνώριζε τον σκοπό της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας, που συστήθηκε, ως εταιρία ευκαιρίας και ο οποίος εξαντλήθηκε στην ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων στις επεκτάσεις του Δήμου Κοζάνης, μετά την εκτέλεση του οποίου η κοινοπραξία έπαυσε να λειτουργεί, δοθέντος ότι η καθ' ής και το συμφωνητικό σύστασης της πρώτης κοινοπραξίας είχε στη διάθεση της και εγγυητική επιστολή είχε εκδώσει υπέρ της πρώτης ανακόπτουσας, στις 31-12-2012. Ο δε ισχυρισμός της καθ' ής ότι η ως άνω σύμβαση εγγύησης, που κατάρτισε με τον ., ως διαχειριστή και εκπρόσωπο της πρώτης ανακόπτουσας, για την εξασφάλιση της απαίτησης της καθ' ής από τη σύμβαση χορήγησης πίστωσης, που είχε καταρτίσει προγενέστερα με την ανώνυμη  εταιρία «.-. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ   ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας ήταν ο ., συνέχεται με το σκοπό της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας, διότι εξασφάλισε ρευστότητα στην ως άνω ανώνυμη εταιρία και διαμέσω της ανώνυμης εταιρίας εξασφάλισε ρευστότητα και στην πρώτη ανακόπτουσα κοινοπραξία, δοθέντος ότι η ανώνυμη αποτελεί το ένα εκ των δύο κοινοπρακτούντων μερών δεν είναι βάσιμος, διότι η σύμβαση παροχής εγγύησης σε σύμβαση πίστωσης, μεταξύ της καθ' ής και της ανώνυμης εταιρίας .-. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ   ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», συνολικού ύψους 600.000 Ευρώ, δημιούργησε εις ολόκληρον οφειλή της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας και δέσμευσε υπέρμετρα τόσο την πρώτη ανακόπτουσα, όσο και τον δεύτερο ανακόπτοντα, προς όφελος της παραπάνω ανώνυμης εταιρίας, για οφειλή της τελευταίας. Και τούτο, δίχως καμία διασφάλιση, ότι τυχόν ρευστότητα θα διατεθεί για τους σκοπούς της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας, η οποία, αν είχε ανάγκη από ρευστότητα για την υλοποίηση του έργου, που ανέλαβε, είχε τη δυνατότητα να ζητήσει η ίδια πίστωση. Επομένως, κατά την κατάρτιση της ως άνω σύμβασης εγγύησης, ο μεν . υπερέβη τα όρια εκπροσώπησης της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας, η δε καθ' ής όφειλε να γνωρίζει ότι η σύμβαση εγγύησης κινείται εκτός του σκοπού της πρώτης ανακόπτουσας και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, η υπέρβαση της εκπροσωπευτίκής εξουσίας δύναται να προβληθεί κατά της καθ' ής. Αλλά και σε κάθε περίπτωση, η παροχή εγγύησης εκ μέρους της πρώτης ανακόπτουσας, για ατομική οφειλή του ενός εκ των κοινοπρακτούντων μελών και δη της ανίόνυμης εταιρίας «.-. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», απορρέουσα από σύμβαση καταρτισθείσα προ της σύστασης της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας και αφορώσα αποκλειστικά την ως άνω ανώνυμη εταιρία, αποτελεί πράξη εκτός της συνήθους διοίκησης της πρώτης ανακόπτουσας κοινοπραξίας, καθόσον δέσμευσε υπέρμετρα την πρώτη ανακόπτουσα και τον δεύτερο ανακόπτοντα, ομόρρυθμο μέλος της εν τοις πράγμασι ομόρρυθμης εταιρίας και ήδη πρώτης ανακόπτουσας και ως εκ τούτου το Δικαστήριο οδηγείται στην κρίση ότι η καθ' ής όφειλε και είχε τη δυνατότητα, για την κατάρτιση της συγκεκριμένης σύμβασης εγγύησης, ως πράξης εκτός της συνήθους διοίκησης, να ζητήσει τη συναίνεση και του έτερου κοινοπρακτούντος μέλους, δηλαδή του δεύτερου ανακόπτοντος. Ως εκ τούτου και ενόψει όλων των όσων μνημονεύτηκαν παραπάνω, ο υπό κρίση λόγος ανακοπής θα πρέπει να γίνει δεκτός ως ουσιαστικά βάσιμος, όπως και η ανακοπή και οι συνεκδικαζόμενοι πρόσθετοι λόγοι αυτής και ακολούθως να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής, καθώς και η επιταγή προς πληρωμή κάτωθι αντιγράφου εξ απογράφου πρώτου εκτελεστού της προσβαλλομένης διαταγής πληρωμής, με την οποία οι ανακόπτοντες (μεταξύ άλλων υπόχρεων) υποχρεώθηκαν να καταβάλουν στην καθ' ής η ανακοπή το συνολικό ποσό των 361.272,66 Ευρώ, πλέον τόκων και λοιπών εξόδων και μέχρι την πλήρη εξόφληση. Εξάλλου, γενόμενου δεκτού του ανωτέρω λόγου ανακοπής, παρέλκει η εξέταση των λοιπών λόγων της ανακοπής και των πρόσθετων λόγων αυτής, των οποίων δεν θα ερευνηθεί η νομική και ουσιαστική βασιμότητα, αφού κατατείνουν στο αυτό αποτέλεσμα, ήτοι την ακύρωση της προσβαλλόμενης διαταγής πληρωμής και της βάσει αυτής συνταχθείσας επιταγής προς εκτέλεση. Τέλος, τα δικαστικά έξοδα των ανακοπτόντων πρέπει να επιβληθούν σε βάρος της καθ' ής η ανακοπή λόγω της ήττας της (άρθρο 176 ΚΠολΔ).

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

-ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων τη με αριθμό κατάθεσης ./31-8-2021 ανακοπή, καθώς και τους με αριθμό κατάθεσης ./5-5-2022 πρόσθετους λόγους ανακοπής.

 

-ΔΕΧΕΤΑΙ αμφότερες.

 

-ΑΚΥΡΩΝΕΙ τη με αριθμό ./2021 προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής, η οποία εκδόθηκε από τον Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, καθώς και τη βάσει αυτής συνταχθείσα επιταγή προς εκτέλεση.

 

-ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την καθ' ής στα δικαστικά έξοδα των ανακοπτόντων, τα οποία προσδιορίζει στο ποσό των πεντακοσίων (500,00) Ευρώ.

 

ΚΡΙΘΗΚΕ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ στα Ιωάννινα στις 30 Ιανουαρίου 2023.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ίδιο τόπο με άλλη σύνθεση μετά τη μετάθεση και αναχώρηση από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων των Δικαστών Ευανθίας Αντωνάκη, Προέδρου Πρωτοδικών και Αρετής Κουκουτίμπα, Πρωτοδίκη, αποτελούμενη από τους Κωνσταντίνο Πάνου, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Αγγελική Γρίβα και Θεοδώρα Καλούδη, Πρωτοδίκες, σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του στα Ιωάννινα στις 20 Φεβρουαρίου 2023, χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ