ΜΠρΚερκ 494/2006

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κτηματολόγιο - Ακίνητο "αγνώστου ιδιοκτήτη" - Αίτηση διόρθωσης πρώτης εγγραφής -.

 

Δεκτή η αίτηση διόρθωσης διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής των αιτουσών, οι οποίες, κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης της περιοχής παρέλειψαν να υποβάλουν δήλωση η μεν πρώτη ιδιοκτησίας και η δεύτερη ως προσημειούχου υποθήκης δανείστριας, με αποτέλεσμα το ακίνητο να μην αποτυπωθεί ως αυτοτελές οικόπεδο αλλά να φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται σε μία ευρύτερη έκταση, η οποία φέρεται με δικαιούχο κυριότητας "άγνωστο".

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

 

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Αριθμός απόφασης 494/2006

 

(Απόσπασμα) ... Κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 2 εδ. α` του ν. 2664/1998, όπως αυτός ισχύει μετά την τροποποίηση του από τους ν. 3127/2003 και 3481/2006, στο Κτηματολόγιο καταχωρούνται νομικές και τεχνικές πληροφορίες που αποσκοπούν στον ακριβή καθορισμό των ορίων των ακινήτων και στη δημοσιότητα των εγγραπτέων στα κτηματολογικά βιβλία δικαιωμάτων και βαρών, με τρόπο που διασφαλίζει τη δημόσια πίστη, προστατεύοντας κάθε καλόπιστο συναλλασσόμενο που στηρίζεται στις κτηματολογικές εγγραφές. Κατά, δε, τη διάταξη της παρ. 3 εδ. α` και β` του ιδίου άρθρου, από την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου σε καθεμία από τις κατά το ν. 2308/1995 κτηματογραφούμενες περιοχές αντικαθίσταται το υφιστάμενο έως τότε στις περιοχές αυτές σύστημα μεταγραφών και υποθηκών. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου συστήματος (κτηματολογίου) ορίζεται για καθεμία από τις κτηματογραφούμενες περιοχές με απόφαση του Οργανισμού Κτηματογραφήσεως και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Χ.Ε.), αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία και την τήρηση των προβλεπόμενων στη διάταξη αυτή διατυπώσεων. Περαιτέρω, κατά το άρθρο 6 παρ. 1, 2 και 3 του ίδιου νόμου ορίζεται "1. Πρώτες εγγραφές είναι εκείνες που καταχωρίζονται ως αρχικές εγγραφές στο κτηματολογικό βιβλίο κατά μεταφορά από τους κτηματολογικούς πίνακες σύμφωνα με την παράγραφο 2 περίπτωση β` του άρθρου 3. Οι πρώτες εγγραφές, επί των οποίων στηρίζεται κάθε μεταγενέστερη εγγραφή, υπόκεινται στις ρυθμίσεις του παρόντος κεφαλαίου.

 

 

2. Σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής μπορεί να ζητηθεί με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου καθ` ύλην και κατά τόπο Πρωτοδικείου η αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής. Η αγωγή (αναγνωριστική ή διεκδικητική) ασκείται από όποιον έχει έννομο συμφέρον μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ετών. Η αποκλειστική προθεσμία αυτής της παραγράφου αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος, που προβλέπει το άρθρο 1 παράγραφος 3. Η αγωγή απευθύνεται κατά του αναγραφόμενου ως δικαιούχου του δικαιώματος στο οποίο αφορά η πρώτη εγγραφή ή κατά των καθολικών του διαδόχων και κοινοποιείται, με ποινή απαραδέκτου της συζητήσεως, στον Προϊστάμενο του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου. 3. α) Στην περίπτωση των αρχικών εγγραφών με την ένδειξη "άγνωστου ιδιοκτήτη" κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 9, αντί της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου αγωγής, η διόρθωση μπορεί να ζητηθεί με αίτηση εκείνου που ισχυρίζεται ότι έχει εγγραπτέο στο Κτηματολόγιο δικαίωμα, η οποία υποβάλλεται ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή της τοποθεσίας του ακινήτου, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κατάθεση της και επί ποινή απαραδέκτου, η αίτηση αυτή κοινοποιείται από τον αιτούντα στο Ελληνικό Δημόσιο και εγγράφεται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου. Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση της κύριας παρέμβασης. Εάν στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου έχουν ήδη καταχωρισθεί και άλλες αιτήσεις ή κύριες παρεμβάσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο, η μεταγενέστερη αίτηση κοινοποιείται από τον αιτούντα επί ποινή απαραδέκτου και εντός της ως άνω προθεσμίας στους προηγούμενους αιτούντες ή κυρίως παρεμβαίνοντες. Η κοινοποίηση της αιτήσεως στις ανωτέρω περιπτώσεις γίνεται με επίδοση επικυρωμένου αντιγράφου της. Εφόσον η αίτηση γίνει τελεσιδίκως δεκτή, διορθώνεται η εγγραφή. Εάν η αίτηση απορριφθεί ως νόμω ή ουσία αβάσιμη, ο αιτών μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, β) Με την αίτηση της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να ζητηθεί η διόρθωση της εγγραφής και στην περίπτωση που ο αιτών επικαλείται ως τίτλο κτήσης πράξη μεταγραπτέα κατά το άρθρο 1192 αρ. 1-4 ΑΚ, η οποία δεν έχει μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο. Στην περίπτωση αυτή με την αίτηση ζητείται η διόρθωση της πρώτης εγγραφής και η καταχώριση του δικαιώματος στον φερόμενο στο μη μεταγεγραμμένο τίτλο ως αποκτώντα, εφόσον συντρέχουν όλες οι κατά το ουσιαστικό δίκαιο προϋποθέσεις για την κτήση του δικαιώματος".

 

Από τις ανωτέρω διατάξεις συνάγεται ότι όταν πρόκειται για ακίνητο, το οποίο στα κτηματολογικά βιβλία και συγκεκριμένα στις πρώτες εγγραφές φέρεται ως "αγνώστου ιδιοκτήτη", ο επικαλούμενος ότι είναι κύριος αυτού ή δικαιούχος οποιουδήποτε άλλου εγγραπτέου στο Κτηματολόγιο δικαιώματος επί του ακινήτου αυτού και επιπλέον, κατ' αναλογική εφαρμογή της παρ. 2 του ιδίου άρθρου (6 του Ν. 2664/1998), και όποιος έχει έννομο συμφέρον (π.χ. δανειστής του πραγματικού κυρίου) μπορεί, προκειμένου να διορθώσει την ανακριβή αυτή εγγραφή, να υποβάλει αίτηση ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή της τοποθεσίας του ακινήτου, δικάζοντος κατά την εκούσια δικαιοδοσία, με την οποία θα αιτείται τη διόρθωση του οικείου κτηματολογικού φύλλου, ώστε αντί για "άγνωστος" να αναγράφεται ο πραγματικός κύριος. Η εν λόγω αίτηση δεν στρέφεται κατά ουδενός, ο δε OKXE όπως και οι Προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων στα πλαίσια των δικών της εκούσιας δικαιοδοσίας δεν καθίστανται διάδικοι. ’λλωστε στην αιτιολογική έκθεση του πρόσφατου Ν. 3481/2006 (που αντικατέστησε για τα ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη" την αγωγή του άρθρου 6 παρ. 3 του Ν. 2664/1998, ως ίσχυε με το Ν. 3127/2003, που δικάζονταν κατά την τακτική διαδικασία και στρέφονταν κατά του OKXE, με την αίτηση ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή δικάζοντος κατά την εκούσια δικαιοδοσία, αναφέρεται ότι "από την εγγραφή υπέρ αγνώστου ιδιοκτήτη και μόνο δεν δημιουργείται πραγματική ιδιωτική διαφορά μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων και πάντως όχι μεταξύ του ενάγοντος και του ΟΚΧΕ, ο οποίος δεν διεκδικεί την μη καταχωρισθείσα στο κτηματολόγιο κυριότητα, αλλά απλά είναι η Αρχή που εξέδωσε την πράξη για την ολοκλήρωση των πρώτων εγγραφών και επομένως έμμεσα αμφισβήτησε την κυριότητα του ενάγοντος".

 

 

Επίσης, η διατύπωση της διάταξης "αντί της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 αγωγής, η διόρθωση μπορεί να ζητηθεί με αίτηση εκείνου που ισχυρίζεται ότι έχει εγγραπτέο στο Κτηματολόγιο δικαίωμα, η οποία υποβάλλεται ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας", δεν έχει την έννοια της δυνατότητας του αξιώνοντος δικαίωμα κυριότητας επί ακινήτου, που φέρεται ως "αγνώστου", να επιλέξει αν θα ασκήσει την αγωγή του άρθρου 6 παρ. 2 κατά την τακτική διαδικασία ή την αίτηση του άρθρου 6 παρ. 3 κατά την εκούσια, αλλά εάν θα επιλέξει μεταξύ: α) της εξωδικαστικής διόρθωσης της ανακριβούς εγγραφής κατά τη διαδικασία την προβλεπόμενη από την παρ. 4 του ίδιου άρθρου και εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις και β) της διορθώσεως με δικαστική απόφαση εκδιδόμενη επί αιτήσεως του άρθρου 6 παρ. 3. Μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί ως αβάσιμη η τελευταία, μπορεί ο αξιώνων εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου "αγνώστου ιδιοκτήτη" να εγείρει την αγωγή του άρθρου 6 παρ. 2 στρεφόμενος πλέον κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Ζήτημα γεννάται αν με την εν λόγω αίτηση του άρθρου 6 παρ. 3 μπορεί να περιληφθεί και αίτημα αναγνώρισης της κυριότητας, πέραν της διορθώσεως της ανακριβούς εγγραφής. Με δεδομένο ότι η εκδιδόμενη επί της αιτήσεως του άρθρου 6 παρ. 3 απόφαση είναι αναγκαίο να κρίνει επί της κυριότητας του ακινήτου, ώστε ακολούθως να διατάξει τη διόρθωση της ανακριβούς εγγραφής, κατά την άποψη του παρόντος Δικαστηρίου, αν και δεν ορίζεται ρητά στη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 3, αλλά κατ` ανάλογη εφαρμογή της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, πρέπει στην αίτηση να περιλαμβάνεται και αίτημα αναγνωριστικό της κυριότητας και κατ` επέκταση σχετική διάταξη στην εκδιδόμενη απόφαση (ΜονΠρΘεσ 43451/2006, ΝΟΜΟΣ).

 

 

Η επιλογή από το νομοθέτη της εκούσιας δικαιοδοσίας για την επίλυση της εν λόγω διαφοράς, η οποία επιβλήθηκε από λόγους οικονομίας και επιτάχυνσης της δίκης, δεν εμποδίζει την κρίση του Δικαστηρίου επί της κυριότητας με σχετική διάταξη και τούτο διότι: 1) Για το παραδεκτό της αναγνωριστικής αγωγής πρέπει να συντρέχουν δύο διαδικαστικές προϋποθέσεις, ήτοι: α) η έννομη σχέση της οποίας ζητείται η διάγνωση υπό την έννοια της βιοτικής σχέσης ενός προσώπου προς άλλο πρόσωπο ή πράγμα, η οποία ρυθμίζεται από την έννομη τάξη και β) το έννομο συμφέρον που δικαιολογεί την άσκηση της από τον ενάγοντα (βλ. Β. Βαθρακοκοίλης ΕρμΚΠολΔ στο άρθρο 70 τόμος Α σελ. 438 επ.), αμφότερες, δε, οι προϋποθέσεις συντρέχουν και στην περίπτωση της αιτήσεως του άρθρου 6 παρ. 3 του Ν. 2664/1998, όπως ισχύει σήμερα και 2) υπάρχει νομοθετικό και νομολογιακό προηγούμενο, όπου με διάταξη νόμου υποθέσεις κυριότητας ακινήτων υπάγονται στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Συγκεκριμένα η προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων, που αφορά την κυριότητα των κτημάτων που απαλλοτριώνονται προς αποκατάσταση ακτημόνων γεωργών, εκδικάζεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο κατά την εκούσια δικαιοδοσία σύμφωνα με το άρθρο 246 παρ. 1 και 5 του Αγροτικού Κώδικα, όπως η παρ. 1 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 27 παρ. 1 ν.δ. 3194/1955. Στις εν λόγω υποθέσεις το Δικαστήριο με διάταξη του αναγνωρίζει την κυριότητα του προσφεύγοντος επί ακινήτου (ΑΠ 526/1980, ΝοΒ 1980.1947, Εφθεσ 2318/1990, Αρμεν. 1990, 1122, Εφθεσ 516/1990, ΕλλΔνη 31.1330). Επίσης, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του άρθρου 6 παρ. 3, για το παραδεκτό της εν λόγω αίτησης θα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις: 1) να ασκηθεί αυτή εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των πέντε ετών, αρχομένης από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της αποφάσεως του ΟΚΧΕ περί ενάρξεως του Κτηματολογίου στη συγκεκριμένη περιοχή, 2) να καταχωρισθεί στο οικείο κτηματολογικό φύλλο μέσα σε προθεσμία, κατ` ανώτατο όριο είκοσι (20) ημερών από την κατάθεση της, 3) να κοινοποιηθεί, ήτοι με επίδοση αντιγράφου της αίτησης, στο Ελληνικό Δημόσιο εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κατάθεση και 4) σε περίπτωση που στο οικείο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου έχουν ήδη καταχωρισθεί και άλλες αιτήσεις ή κύριες παρεμβάσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο, η μεταγενέστερη αίτηση πρέπει να κοινοποιείται από τον αιτούντα εντός 20 ημερών από την κατάθεση της στους προηγούμενους αιτούντες ή κυρίως παρεμβαίνοντες.

 

 

Με την υπό κρίση αίτηση, όπως το περιεχόμενο αυτής ορθά εκτιμάται από το Δικαστήριο, η πρώτη αιτούσα εκθέτει ότι κατέστη κυρία με παράγωγο και με πρωτότυπο τρόπο του αναλυτικά περιγραφόμενου κατά θέση, έκταση και όρια στην αίτηση ακινήτου, το οποίο κείται στη θέση ... εντός του οικισμού .... του ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Φαιάκων Κέρκυρας, εμβαδού 2.035,55 τ.μ. Το ακίνητο αυτό φέρεται στα τηρούμενα κτηματολογικά βιβλία να αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου ακινήτου εκτάσεως 2.580,67, στο κτηματολογικό φύλλο του οποίου με ΚΑΕΚ 240520118130/0/0, αναγράφεται ως δικαιούχος "άγνωστος". Επί του ακινήτου δε της πρώτης αιτούσας, η δεύτερη αιτούσα ομόρρυθμη εταιρία έχει εγγράψει υπέρ της και δυνάμει της υπ` αριθμ. 6/1997 του Δικαστηρίου αυτού α` προσημείωση υποθήκης για εξασφάλιση απαίτησης της και μέχρι του ποσού των 15.000.000 δρχ. Επειδή η ως άνω εγγραφή, όμως, είναι ανακριβής και προσβάλλει αφενός το εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας της α` αιτούσας και αφετέρου το εμπράγματο δικαίωμα ως προσημειούχου δανείστριας της β` αιτούσας επί του ως άνω περιγραφόμενου ακινήτου ζητούν: α) να αναγνωρισθούν τα εμπράγματα δικαιώματα τους επί του ως άνω τμήματος του ακινήτου με ΚΑΕΚ ….., β) να αποτυπωθεί αυτό (τμήμα) ως αυτοτελές γεωτεμάχιο με ιδιαίτερο ΚΑΕΚ και γ) να διορθωθούν σχετικά οι πρώτες εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Επιλιμνίων Κέρκυρας.

 

 

Με αυτό το περιεχόμενο και αίτημα η υπό κρίση αίτηση αρμοδίως και παραδεκτά φέρεται ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού που είναι καθ` ύλην και κατά τόπο αρμόδιο (άρθρο 29, άρθρο 6 παρ. 3 του ν. 2664/1998, όπως αυτός ισχύει σήμερα μετά την τροποποίηση του από τους ν. 3127/2003 και 3481/2006) για να συζητηθεί κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 739 επ. σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παρ. 3 του ως άνω νόμου). Είναι, δε, νόμιμη στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 999, 1000, 1002, 1033, 1192, 1257, 1268, 1274, 1276 ΑΚ καθώς και στις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1, 2 και 3 του ν. 2664/1998, όπως αυτός ισχύει σήμερα μετά την τροποποίηση του από τους ν. 3127/2003 και 3481/2006. Πρέπει, επομένως, η αίτηση να ερευνηθεί περαιτέρω και ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα, δεδομένου ότι για το παραδεκτό της αυτή (αίτηση) καταχωρίσθηκε νομίμως και εμπροθέσμως στο τηρούμενο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου κατ' άρθρο 6 παρ. 3 του ως άνω νόμου (βλ. το από 15.11.2006 πιστοποιητικό καταχώρισης εγγραπτέας πράξης) και κοινοποιήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο εντός της από την ίδια διάταξη προβλεπόμενης προθεσμίας των 20 ημερών από την κατάθεση της (βλ. την υπ` αριθμ. 2658Γ7 2.11.2006 έκθεση επίδοσης του αρμόδιου δικαστικού επιμελητή στο Πρωτοδικείο Αθηνών ...). Από την εκτίμηση της ένορκης κατάθεσης του μάρτυρα που εξετάσθηκε νόμιμα στο ακροατήριο και εμπεριέχεται στα ταυτάριθμα με την παρούσα πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης του Δικαστηρίου αυτού καθώς και από όλα τα έγγραφα που νόμιμα προσκομίζονται, αποδεικνύονται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: η α` αιτούσα κατέστη δυνάμει του υπ` αριθμ. 6210/24.2.1983 συμβολαίου δωρεάς του συμβολαιογράφου Επιλιμνίων Κέρκυρας ..., το οποίο μεταγράφηκε νόμιμα στον τόμο 115 και με αριθμό 6298 στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Επιλιμνίων, αποκλειστική κυρία ενός οικοπέδου, το οποίο κείται στη θέση .. εντός του οικισμού ... του Ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Φαιάκων Κέρκυρας. Η α` αιτούσα, όμως, κατέστη κυρία επί του αυτού ως άνω ακινήτου και δυνάμει των προσόντων της έκτακτης χρησικτησίας, αφού το νέμει και το κατέχει από το έτος 1982 με διάνοια αποκλειστικού κυρίου ασκώντας σ` αυτό όλες τις αρμόζουσες στη φύση και τον προορισμό του πράξεις νομής και κατοχής και συγκεκριμένα το περιέφραξε και γενικά το επιτηρεί και το εξουσιάζει χωρίς ποτέ να ενοχληθεί από κανέναν. Το ακίνητο αυτό συνορεύει βόρεια με ιδιοκτησία ..., ανατολικά με ιδιοκτησία ..., νότια με ιδιοκτησία Ν.Δ. και δυτικά με αγροτική οδό. Επί του ακινήτου αυτού η δεύτερη αιτούσα ενέγραψε δυνάμει της υπ` αριθμ. 6/1997 απόφασης του Δικαστηρίου αυτού προσημείωση υποθήκης προς εξασφάλιση απαίτησης της κατά της πρώτης αιτούσας και μέχρι του ποσού των 15.000.000 δρχ., η οποία μεταγράφηκε νόμιμα στον τόμο 63 και με αριθμό 3136 στα βιβλία υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου Επιλιμνίων Κέρκυρας (βλ. το από 15.1.1997 πιστοποιητικό της Υποθηκοφύλακα Επιλιμνίων Κέρκυρας).

 

 

Κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης της περιοχής οι αιτούντες παρέλειψαν να υποβάλουν δήλωση η μεν πρώτη ιδιοκτησίας και η δεύτερη ως προσημειούχου υποθήκης δανείστριας, με αποτέλεσμα το ανωτέρω οικόπεδο να μην αποτυπωθεί ως αυτοτελές οικόπεδο αλλά να φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται σε μία ευρύτερη έκταση εμβαδού 2.581 τ.μ., η οποία φέρει ΚΑΕΚ 240520118130/0/0 και με δικαιούχο κυριότητας "άγνωστο". Επομένως, η ανωτέρω πρώτη εγγραφή είναι ανακριβής και προσβάλλει αφενός το δικαίωμα κυριότητας της πρώτης αιτούσας και αφετέρου το εμπράγματο δικαίωμα της β` αιτούσας ως προσημειούχου υποθήκης δανείστριας. Σύμφωνα με το από Οκτωβρίου 2006 τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού ..., που διενεργήθηκε μετά από εντολή των αιτούντων, το ανωτέρω ακίνητο εμβαδού 2.035,55 τ.μ. απεικονίζεται σε σχέση με το κτηματολογικό διάγραμμα του ακινήτου με ΚΑΕΚ … με τα στοιχεία: 14`, 4, 3, 2, 6, 8, 13, 26, 27, 28, 32, 39, 43, 49, 52, 55, 6ο, 57, 59, 64, 70, 71, 75, 83, 86, 90, 92,102, 97, 99, 100, 103, 104, 101, 98, 95, 89, 87, 84, 73, 56, 46, 38, 14` και έχει τις ακόλουθες συντεταγμένες σύμφωνα με το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987:...

 

 

Πρέπει, επομένως, η αίτηση να γίνει δεκτή και ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα και να αναγνωρισθεί: α) η πρώτη αιτούσα κυρία του οικοπέδου εκτάσεως 2.035,55 τ.μ., το οποίο κείται στη θέση .. εντός του οικισμού ... του Ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Φαιάκων Κέρκυρας, συνορεύει βόρεια με ιδιοκτησία ..., ανατολικά με ιδιοκτησία Φ.Κ., νότια με ιδιοκτησία .. και δυτικά με αγροτική οδό και το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ακινήτου ευρύτερης έκτασης 2.581 τ.μ., το οποίο φέρει ΚΑΕΚ 240520118130/0/0 και β) η δεύτερη αιτούσα ως προσημειούχου δανείστριας επί του αυτού ως άνω ακινήτου και μέχρι του ποσού των 15.000.000 δρχ. Περαιτέρω, πρέπει να διαταχθεί η διόρθωση της ανακριβούς πρώτης εγγραφής στα κτηματολογικά βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Επιλιμνίων Κέρκυρας, ώστε να αποτυπωθεί το ανωτέρω ακίνητο ως αυτοτελές, να δημιουργηθεί ιδιαίτερο κτηματολογικό φύλλο για αυτό με ξεχωριστό ΚΑΕΚ στο οποίο θα αναγράφεται ως αποκλειστικός κύριος η πρώτη αιτούσα, .. συζ. ... το γένος ..., με τίτλο κτήσης το υπ' αριθμ. 6210/24.2.1983 συμβόλαιο δωρεάς του συμβολαιογράφου Επιλιμνίων Κέρκυρας ...., το οποίο μεταγράφηκε νόμιμα στον τόμο 115 και με αριθμό 6298 στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Επιλιμνίων καθώς και με έκτακτη χρησικτησία και να αναγράφεται η δεύτερη αιτούσα ομόρρυθμη εταιρία με την επωνυμία "... και Σία ΟΕ", η οποία εδρεύει στο Β. Αρκαδίας, ως έχουσα εμπράγματο δικαίωμα προσημείωσης υποθήκης επ` αυτού προς εξασφάλιση της απαίτησης της και μέχρι του ποσού των 15.000.000 δρχ., η οποία ενεγράφη δυνάμει της υπ` αριθμ. 6/1997 απόφασης του Δικαστηρίου, η οποία μεταγράφηκε νόμιμα στον τόμο 63 και με αριθμό 3136 στα βιβλία υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου Επιλιμνίων Κέρκυρας. Τέλος, πρέπει να διορθωθεί σχετικά το στοιχείο του εμβαδού του ακινήτου με ΚΑΕΚ ……., ώστε να αφαιρεθεί από το αναγραφόμενο 2.581 τ.μ. το τμήμα των 2.035,55 τ.μ.