ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ οικ. 8442/561/ΦΓ.9.6.4.ΦΕΚ Β/1644/03.07.2013

 

Καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου και της διαδικασίας έκδοσης των βεβαιώσεων αναγγελίας έναρξης της τεχνικής επαγγελματικής δραστηριότητας σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και καθορισμός των απαιτήσεων εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 3982/2011.

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ -ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις των άρθρων 1-16 του Ν. 3982/2011 «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» (Α' 143), όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με το άρθρο 228 παρ. 1-6 του Ν. 4072/2012 «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Νέα εταιρική μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων, αλιείας και άλλες διατάξεις» (Α' 86), ιδίως δε το άρθρο 5 παρ. 7 του νόμου αυτού.

 

   2. Το π.δ. 108/2013 (Α' 141) «Καθορισμός ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα», ιδίως δε τα άρθρα 5, 7, 9, 10 και 17 αυτού.

 

   3. Τις διατάξεις του Ν. 3919/2011 (Α'32) «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», ιδίως δε το άρθρο 3 αυτού.

 

   4. Το άρθρο 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98).

 

   5. Το π.δ. 229/86 (Α' 96) «Σύσταση και Οργάνωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας» όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 396/89 (Α' 172) «Οργανισμός της ΓΓΒ» και το π.δ. 189/95 (Α' 99) «Συμπλήρωση και τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 396/1989».

 

   6. Το π.δ. 85/2012 (Α' 141) «Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 118/2013 «Τροποποίηση του π.δ. 85/2012 (Α' 141) - Ίδρυση Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και μετονομασία των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αντιστοίχως» (Α' 152).

 

   7. Το π.δ. 119/2013 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 153).

 

   8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσης απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

 

   Η παρούσα απόφαση καθορίζει:

 

   α) τον τύπο, το περιεχόμενο και τη διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων αναγγελίας έναρξης της επαγγελματικής δραστηριότητας της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και

 

   β) τις απαιτήσεις εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 3982/2011.

 

’ρθρο 2

Διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης αναγγελίας

 

   1. Ο ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης της επαγγελματικής δραστηριότητας του τεχνίτη ηλεκτρολόγου Α' Ειδικότητας, του τεχνίτη ηλεκτρολόγου Γ' Ειδικότητας, του τεχνίτη ηλεκτρολόγου Δ' Ειδικότητας και του αρχιτεχνίτη ηλεκτρολόγου Δ' Ειδικότητας υποβάλλει αίτηση/υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται ο τόπος της επαγγελματικής του εγκατάστασης ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος, ο τόπος της μόνιμης διαμονής του, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 5 παρ. 1, στο άρθρο 7 παρ. 1 και άρθρο 17 παρ. 1.2.1, στο άρθρο 9 παρ. 1 και στο άρθρο 9 παρ. 2.Β. του π.δ. 108/2013 αντίστοιχα.

 

   Με την αίτησή του ο ενδιαφερόμενος αναγγέλλει ότι προτίθεται να ασκήσει μία ή περισσότερες από τις ως άνω επαγγελματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο π.δ. 108/2013 που έχει εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 3982/2011.

 

   2. Ο ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης της επαγγελματικής δραστηριότητας του εγκαταστάτη φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής κλίμακας υποβάλλει αίτηση/υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται ο τόπος της επαγγελματικής του εγκατάστασης ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος, ο τόπος της μόνιμης διαμονής του, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 5 παρ.3.Β. του π.δ. 108/2013.

 

   Με την αίτησή του ο ενδιαφερόμενος αναγγέλλει ότι προτίθεται να ασκήσει την ως άνω επαγγελματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο π.δ. 108/2013 που έχει εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 3982/2011.

 

   3. Ο ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης της επαγγελματικής δραστηριότητας του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου θεάτρου υποβάλλει αίτηση/υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται ο τόπος της επαγγελματικής του εγκατάστασης ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος, ο τόπος της μόνιμης διαμονής του, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 17 παρ. 2.2 του π.δ. 108/2013.

 

   Με την αίτησή του ο ενδιαφερόμενος αναγγέλλει ότι προτίθεται να ασκήσει την ως άνω επαγγελματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο π.δ. 108/2013 που έχει εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 3982/2011.

 

   4. Αντίστοιχη αίτηση/υπεύθυνη δήλωση για τη χορήγηση βεβαίωσης αναγγελίας υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται ο τόπος της επαγγελματικής τους εγκατάστασης ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος, ο τόπος της μόνιμης διαμονής τους, και οι διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού Τομέα με την οποία αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που επιθυμούν σύμφωνα με τα οριζόμενα ειδικότερα στο άρθρο 10 παρ. 1.(Α) και στο άρθρο 10 παρ. 1.(Β) και 1.(Δ) του π.δ. 108/2013 αντίστοιχα. Η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στις παραπάνω ειδικότερες διατάξεις.

 

   Στην ως άνω αίτηση ο ενδιαφερόμενος δύναται να αναγγείλει την έναρξη του συνόλου ή μέρους των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τις οποίες επιτρέπεται να ασκεί σύμφωνα με το π.δ. 108/2013 που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 4 παρ. 4 του Ν. 3982/2011, οπότε και στη βεβαίωση αναγγελίας που εκδίδεται προσδιορίζονται αντίστοιχα οι αναγγελθείσες επαγγελματικές δραστηριότητες.

 

   5. Οι ανωτέρω βεβαιώσεις αναγγελίας χορηγούνται και σε υπήκοο κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος επιθυμεί να ασκήσει στην Ελλάδα τις επαγγελματικές δραστηριότητες που ρυθμίζονται στο π.δ. 108/2013 και έχει αποκτήσει τα επαγγελματικά του προσόντα σε άλλο κράτος είτε ως αυτοαπασχολούμενος είτε ως μισθωτός. Για τη χορήγηση της βεβαίωσης αναγγελίας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση/υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται ο τόπος της επαγγελματικής του εγκατάστασης ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος, ο τόπος της μόνιμης διαμονής του, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 10 παρ. 6 του π.δ. 108/2013.

 

   6. Η αίτηση/υπεύθυνη δήλωση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου, που αντιστοιχεί σε ορισμένη ημερομηνία (ημερομηνία κατάθεσης), από την οποία ο ενδιαφερόμενος αποκτά το δικαίωμα άσκησης ελευθέρως των αναγγελθεισών επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

 

   7. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας εξετάζει τα υποβληθέντα δικαιολογητικά και εφόσον διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει σχετική βεβαίωση σύμφωνα με τα υποδείγματα των Παραρτημάτων Α, Β ή Γ κατά περίπτωση, στην οποία προσδιορίζονται ακριβώς οι αναγγελθείσες επαγγελματικές δραστηριότητες, καθώς και η ημερομηνία από την οποία ο ενδιαφερόμενος έλαβε το δικαίωμα να τις ασκεί.

 

   8. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση σχετικής βεβαίωσης αναγγελίας είναι ένας μήνας από την υποβολή της αίτησης/υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 11 του Ν. 3982/2011.

 

   9. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να φέρει πάντα πάνω του κατά την άσκηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων τη βεβαίωση αναγγελίας που αφορά σε αυτές.

 

’ρθρο 3

Διαδικασία αναγγελίας νέας δραστηριότητας

 

   1. Ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος διαθέτει βεβαίωση αναγγελίας έναρξης άσκησης ορισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων του π.δ. 108/2013, μπορεί με νέα αίτηση/υπεύθυνη δήλωσή του στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται ο τόπος της επαγγελματικής του εγκατάστασης, να αναγγείλει νέα δραστηριότητα ή δραστηριότητες του εν λόγω π.δ., υποβάλλοντας με την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

   2. Η αίτηση/υπεύθυνη δήλωση, εφόσον συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου, που αντιστοιχεί σε ορισμένη ημερομηνία (ημερομηνία κατάθεσης της νέας αίτησης), από την οποία ο ενδιαφερόμενος αποκτά το δικαίωμα άσκησης ελευθέρως των νέων αναγγελθεισών επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

 

   3. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας εξετάζει τα υποβληθέντα δικαιολογητικά και εφόσον διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις εκδίδει νέα βεβαίωση αναγγελίας. Στη βεβαίωση αυτή αναγράφεται το σύνολο των αναγγελθεισών εκ μέρους του επαγγελματικών δραστηριοτήτων, προγενέστερων και νέων, με την ημερομηνία για κάθε μία από την οποία ο ενδιαφερόμενος έλαβε το δικαίωμα να τις ασκεί.

 

   4. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας κατά την έκδοση της νέας βεβαίωσης αναγγελίας ανακαλεί ρητά κάθε προηγούμενη βεβαίωση.

 

   5. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να φέρει πάντα πάνω του κατά την άσκηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων την ισχύουσα βεβαίωση αναγγελίας.

 

’ρθρο 4

Σύστημα εσωτερικού ελέγχου και διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών αδειοδότησης των Περιφερειών

 

   1. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για τη χορήγηση αδειών καθιστά γνωστές στους ενδιαφερομένους το σύνολο των πληροφοριών που απαιτούνται για τη χορήγηση των βεβαιώσεων αναγγελίας, όπως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα παράβολα, τις διαδικασίες και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία, τις οποίες και αναρτά στο δικτυακό της τόπο της Περιφέρειας.

 

   2. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για την αδειοδότηση πρέπει να έχει την κατάλληλη διοικητική οργάνωση, η οποία την καθιστά ικανή να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις αρμοδιότητές της. Ειδικότερα, πρέπει να διαθέτει επαρκή αριθμό προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα, κατάρτιση, εμπειρία και ικανοποιητική γνώση του συνόλου των απαιτήσεων της διαδικασίας αδειοδότησης.

 

   3. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας χορήγησης αδειών διαθέτει την κατάλληλη κατάρτιση και εμπειρία και έχει τη συνολική ευθύνη για τη λειτουργία της υπηρεσίας. Αυτός επιβλέπει τους υφισταμένους του ως προς την επιτέλεση των αρμοδιοτήτων τους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης.

 

   4. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας οφείλει να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που έρχονται εις γνώση τους επ' ευκαιρία της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

 

   5. Η υπηρεσία τηρεί αρχεία με τα ακαδημαϊκά προσόντα, την κατάρτιση, τη δεξιότητα και την επαγγελματική εμπειρία του ως άνω αναφερόμενου προσωπικού.

 

   6. Η υπηρεσία τηρεί αρχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι υποβαλλόμενες αιτήσεις, τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, και οι χορηγούμενες βεβαιώσεις αναγγελίας. Αυτά περιλαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες, οι οποίες επιτρέπουν την ικανοποιητική αξιολόγηση των σταδίων της αδειοδότησης. Συγκεκριμένα, περιέχουν όλα τα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης, ήτοι την εξέταση των δικαιολογητικών, την έκδοση και την τυχόν ανάκληση της βεβαίωσης αναγγελίας, καθώς και άλλο σχετικό έγγραφο. Τα αρχεία αυτά διατηρούνται σε ασφαλές περιβάλλον για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται εν ζωή το πρόσωπο για τον οποίο έχει εκδοθεί βεβαίωση αναγγελίας. Όλα τα αρχεία, ηλεκτρονικά και μη, πρέπει να αποθηκεύονται με τρόπο ασφαλή για προκαθορισμένη περίοδο ώστε να είναι δυνατή η ανάκτησή τους.

 

   7. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ενημερώνει το προβλεπόμενο στο άρθρο 9 παρ. 1 του Ν. 3982/2011 Μητρώο Τεχνικών Επαγγελμάτων.

 

   8. Τα αποτελέσματα των ελέγχων, τους οποίους διεξάγουν οι υπηρεσίες είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν καταγγελίας, για τις ανάγκες της αδειοδότησης πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά σε εκθέσεις ελέγχου, οι οποίες συντάσσονται από το προσωπικό που διενήργησε τον έλεγχο.

 

   9. Η υπηρεσία οφείλει να διαθέτει διαδικασίες τέτοιες, ώστε να αποφαίνεται επί των διοικητικών προσφυγών εντός των τασσόμενων από τον νόμο χρονικών προθεσμιών.

 

   10. Σε περίπτωση που μετά την χορήγηση της βεβαίωσης αναγγελίας διαπιστωθεί ότι συντρέχουν λόγοι ανάκλησής της, η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει πράξη ανάκλησης και μεριμνά ούτως ώστε ο έχων εις χείρας του την ανακληθείσα βεβαίωση αναγγελίας να την καταθέσει στην υπηρεσία.

 

’ρθρο 5

 

   Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης τα κάτωθι Παραρτήματα:

 

   (Ακολουθούν παραρτήματα βλέπε στο οικείο ΦΕΚ)

 

’ρθρο 6

 

   Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

    Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.