ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ οικ. 2/57679/ΔΛΓΚ/ΦΕΚ Β 3014/25.7.2018

 

Σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 και καθορισμός των οργάνων και του τρόπου διαχείρισης και λειτουργίας αυτού.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις,

   α) της από 24/07/2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018» (ΦΕΚ 135 Α),

   β) του άρθρου 69 Α του ν. 4270/2014 (ΦΕΚ 143 Α') όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 80 του ν. 4549/2018 «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων -Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 105),

   γ) του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α' 98),

   δ) του π.δ. 142/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» (ΦΕΚ Α' 178),

   ε) του π.δ. 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (ΦΕΚ Α' 73),

   στ) την αριθμ. Υ29/08-10-2015 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη» (ΦΕΚ Β' 2168).

 

   2. Το γεγονός ότι συντρέχει έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης λόγω των καταστρεπτικών πυρκαγιών που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

 

   3. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της παρούσας προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

’νοιγμα και σκοπός του Ειδικού Λογαριασμού

 

   1. Το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος υπό την ομάδα λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου 234 «Διάφοροι Ειδικοί Λογαριασμοί» No 23/ 2341195169 με ΙΒΑΝ GR4601000230000002341195169 και ονομασία «Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Πυρόπληκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018».

 

   2. Μέσω του λογαριασμού αυτού χρηματοδοτούνται κάθε είδους δράσεις για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

 

’ρθρο 2

Πόροι του Λογαριασμού

 

   Οι πόροι του Λογαριασμού προέρχονται από:

   α) Τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

   β) Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

   γ) Εισφορές φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αλλοδαπών κρατών, διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών.

 

   Στο λογαριασμό θα μεταφέρονται επίσης ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες για τον ίδιο σκοπό.

 

’ρθρο 3

Διαχείριση και κίνηση λογαριασμού

 

   1. Όργανο διαχείρισης του λογαριασμού είναι τριμελής επιτροπή, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, καλούμενη εφεξής «Επιτροπή», η οποία είναι ανεξάρτητη από το όργανο κίνησης του λογαριασμού της παρ. 4 του παρόντος άρθρου και έχει ως μέλη,

   α) τον Πρόεδρο της Βουλής, ως Πρόεδρο,

   β) τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και

   γ) τον Υπουργό Οικονομικών. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, τα μέλη της δύνανται να ορίσουν αναπληρωτές τους.

 

   2. Η Επιτροπή συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, οποτεδήποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο ή αν αυτό ζητηθεί από οποιονδήποτε από τους Υπουργούς που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 13 επ. του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

   Χρέη Γραμματέα της Επιτροπής και αναπληρωτή γραμματέα ασκούν υπάλληλοι που ορίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

 

   3. Η Επιτροπή έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

   α. Εγκρίνει τις δράσεις και τις αντίστοιχες δαπάνες που προτείνουν τα Υπουργεία και οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

   β. Εγκρίνει τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό κίνησης του λογαριασμού.

   Οι αναγκαίες συμβάσεις για την υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το λογαριασμό υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

 

   4. Αρμόδιο όργανο κίνησης του λογαριασμού ορίζεται ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ενεργεί, μέσω των εντεταλμένων οργάνων του, κάθε είδους πληρωμές μετά από σχετική εντολή της Επιτροπής.

 

   5. Η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού διενεργείται κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημόσιου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημόσιων επενδύσεων, ανάθεσης μελετών, σύναψης συμβάσεων, καθώς και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

 

’ρθρο 4

Έλεγχος των κονδυλίων του Λογαριασμού

 

   1. Ο λογαριασμός ελέγχεται οποτεδήποτε και, σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτικά σε ετήσια βάση. Ο έλεγχος διενεργείται από δύο (2) ορκωτούς ελεγκτές, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σχετικής πρότασης της Επιτροπής. Το πόρισμα του ελέγχου υποβάλλεται στα όργανα διαχείρισης και κίνησης του λογαριασμού, καθώς και στον Υπουργό Οικονομικών έως το τέλος του πρώτου τριμήνου κάθε ημερολογιακού έτους για τη διαχείριση του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

 

   2. Τα στοιχεία διαχείρισης του λογαριασμού και το πόρισμα ελέγχου αυτού από τους ορκωτούς ελεγκτές υποβάλλονται από τον Υπουργό Οικονομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο για κατασταλτικό έλεγχο.

 

   Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.