ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 3269/ΦΕΚ Β 5022/12.11.2018

 

Εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ -ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

 

   Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

 

   1) Του ν. 4563/2018 (Λ' 169) «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει και ιδίως το άρθρο 9, παρ. 2.

 

   2) Του ν. 4070/2012 (Α' 82) «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και ’λλες διατάξεις», όπως ισχύει.

 

   3) Του ν. 4555/2018 (Α' 133) «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α. [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»]

   - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ

   - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει.

 

   4) Του ν. 3852/2010 (Α' 87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως ισχύει.

 

   5) Του ν. 3013/2002 (Α' 102) «Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και λοιπές διατάξεις» και ιδίως το άρθρο 31, όπως ισχύει.

 

   6) Του ν. 4262/2014 (Α' 114) «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει και ιδίως το άρθρο 37.

 

   7) Του ν. 3861/2010 (Α' 112) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο "Πρόγραμμα Διαύγεια" και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει.

 

   8) Του π.δ. 123/2016 (Α' 208) «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

 

   9) Του π.δ. 125/2016 (Α' 210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

 

   10) Του π.δ. 88/2018 (Α' 160) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

 

   11) Τα ’ρθρα 54 και 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του π.δ. 63/2005 (Α' 98), όπως ισχύει.

 

   12) Του π.δ. 141/2017 (Α' 180) «Οργανισμός Υπουργείου Εσωτερικών», όπως ισχύει.

 

   13) Του π.δ. 82/2017 (Α' 117) «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης», όπως ισχύει.

 

   14) Του π.δ. 133/2017 (Α' 161) «Οργανισμός του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης», όπως ισχύει.

 

   15) Της υπ' αριθ. 42800/05.10.2012 (Β' 2704) κοινής απόφασης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος», όπως ισχύει.

 

   16) Της υπ' αριθ. 45858/1799/Φ150/12.09.2013 (Β' 2359) απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Περιορισμός του αριθμού των προς παροχή δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής Εθνικής και Περιφερειακής κάλυψης και καθορισμός του είδους της διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 3 του ν. 4070/2012», όπως ισχύει.

 

   17) Της υπ' αριθ. 716/003/2014 (Β' 1693) απόφασης της ΕΕΤΤ «Τροποποίηση και κωδικοποίηση της Απόφασης της ΕΕΤΤ ΑΠ 707/2/13-02-2014 «Χορήγηση στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΑΡΟΧΟΥ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ» και το διακριτικό τίτλο «DIGEA - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.», Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής για την εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών», όπως ισχύει.

 

   18) Το γεγονός ότι η παρούσα προκαλεί δαπάνη 24.183.924 ΕΥΡΩ στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

Αντικείμενο

 

   1. Αντικείμενο της παρούσας αποτελεί:

   α) ο καθορισμός της διαδικασίας υλοποίησης του έργου: «Εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας»,

   β) η εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων του άρθρου 3, παρ. 1 του ν. 4563/2018 (Α' 169) στο πλαίσιο της ως άνω διαδικασίας,

   γ) η εξειδίκευση και ο καθορισμός των ειδικότερων χαρακτηριστικών/προδιαγραφών των παρεχόμενων υπηρεσιών του άρθρου 5, παρ. 2 του ν. 4563/2018 (Α' 169) στο πλαίσιο του ως άνω έργου και

   δ) η ρύθμιση των επιμέρους ζητημάτων που αφορούν στην ομαλή και αποτελεσματική ολοκλήρωση της διαδικασίας της περ. α' του παρόντος άρθρου (λειτουργία πληροφοριακού συστήματος, οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου, ενημέρωση των δικαιούχων πολιτών κ.α.).

 

’ρθρο 2

Δικαιούχοι και πάροχοι του έργου

 

   1. Δικαιούχοι του έργου είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169).

 

   2. Μόνιμος κάτοικος Περιοχής Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΚΤ) είναι το φυσικό πρόσωπο που διατηρεί την κύρια και μόνιμη κατοικία του σε συγκεκριμένη περιοχή του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169).

 

   3. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των μόνιμων κατοίκων της παρ. 2 του παρόντος άρθρου ως δικαιούχων του έργου καθορίζεται στο άρθρο 7 της παρούσας.

 

   4. Πάροχοι του έργου είναι τα νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην υλοποίησή του, παρέχοντας στους δικαιούχους τις υπηρεσίες του άρθρου 5, παρ. 2 του ν. 4563/2018 (Α'169), όπως αυτές εξειδικεύονται στο άρθρο 3 της παρούσας. Οι πάροχοι του έργου μπορεί να είναι:

   α) αδειοδοτημένοι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή/και

   β) αδειοδοτημένοι πάροχοι δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

 

’ρθρο 3

Υπηρεσίες του έργου

 

   1. Οι υπηρεσίες που καλύπτει η δημόσια επιχορήγηση του άρθρου 6 του ν. 4563/2018 (Α'169) και παρέχονται υποχρεωτικά, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, από τους παρόχους που συμμετέχουν σε αυτό είναι, ανάλογα με την εκάστοτε τεχνολογία ευρυεκπομπής, οι ακόλουθες:

   α) Επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή:

   αα) χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού για την εγκατάσταση και τη λειτουργία αναμεταδότη επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (ψηφιακοί αναμεταδότες, δορυφορική κεραία, καλωδίωση, λοιπά συνοδευτικά εξαρτήματα κ.α.),

   αβ) παροχή, κατ' ελάχιστον, διετούς (2 έτη) εγγύησης για τον παραπάνω χορηγούμενο εξοπλισμό,

   αγ) εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του χορηγούμενου εξοπλισμού σε συγκεκριμένη τοποθεσία,

   αδ) παροχή, κατ' ελάχιστον, διετούς (2 έτη) εγγύησης για την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του χορηγούμενου εξοπλισμού,

   αε) παροχή, κατ' ελάχιστον, οκταετούς (8 έτη), συντήρησης του χορηγούμενου εξοπλισμού,

   αστ) χορήγηση του ψηφιακού αποκωδικοποιητή και των λοιπών συνοδευτικών εξαρτημάτων του (τηλεχειριστήριο, καλωδίωση κ.α.) στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους,

  αζ) παροχή, κατ' ελάχιστον, διετούς (2 έτη) εγγύησης για τον χορηγούμενο ψηφιακό αποκωδικοποιητή και τα συνοδευτικά εξαρτήματά του,

   αη) Οκταετή (8 έτη) πρόσβαση των δικαιούχων στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας που πληρούν τις εκάστοτε προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρία» (ΕΡΤ Α.Ε.),

   αθ) Οκταετή (8 έτη) πρόσβαση των δικαιούχων στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας που πληρούν τις εκάστοτε προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας, μεταδίδονται από τον πάροχο και αφορούν στην εκάστοτε Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) στην οποία ανήκει η εξυπηρετούμενη ΠΕΤΚ.

 

   β) Δορυφορική ευρυεκπομπή:

   βα) χορήγηση του απαραίτητου δορυφορικού εξοπλισμού (δορυφορικός αποκωδικοποιητής, δορυφορική κεραία, κάρτα πρόσβασης, τηλεχειριστήριο και λοιπά συνοδευτικά του εξοπλισμού εξαρτήματα) στον ενδιαφερόμενο δικαιούχο,

   ββ) παροχή, κατ' ελάχιστον, διετούς (2 έτη) εγγύησης για τον χορηγούμενο εξοπλισμό,

   βγ) εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του χορηγούμενου εξοπλισμού στην κύρια και μόνιμη κατοικία του ενδιαφερόμενου δικαιούχου,

   βδ) παροχή, κατ' ελάχιστον, εγγύησης ενός (1) έτους για την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του χορηγούμενου εξοπλισμού,

   βε) Οκταετή (8 έτη) πρόσβαση του δικαιούχου στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας που πληρούν τις εκάστοτε προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρία» (ΕΡΤ Α.Ε),

   βστ) Οκταετή (8 έτη) πρόσβαση του δικαιούχου στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας που πληρούν τις εκάστοτε προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας και μεταδίδονται από τον πάροχο.

 

   γ) Παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο:

   γα) χορήγηση του απαραίτητου ευρυζωνικού εξοπλισμού (ευρυζωνικός αποκωδικοποιητής, modem/router, τηλεχειριστήριο και λοιπά συνοδευτικά του εξοπλισμού εξαρτήματα) στον ενδιαφερόμενο δικαιούχο,

   γβ) παροχή, κατ' ελάχιστον, διετούς (2 έτη) εγγύησης για τον χορηγούμενο εξοπλισμό,

   γγ) εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του χορηγούμενου εξοπλισμού στην κύρια και μόνιμη κατοικία του ενδιαφερόμενου δικαιούχου, εφόσον αυτός το αιτηθεί,

   γδ) παροχή, κατ' ελάχιστον, εγγύησης ενός (1) έτους για την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του χορηγούμενου εξοπλισμού, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί από τον πάροχο,

   γε) Οκταετή (8 έτη) πρόσβαση του δικαιούχου στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας που πληρούν τις εκάστοτε προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρία» (ΕΡΤ Α.Ε),

   γστ) Οκταετή (8 έτη) πρόσβαση του δικαιούχου στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας που πληρούν τις εκάστοτε προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας και μεταδίδονται από τον πάροχο.

 

   2. Οι δικαιούχοι του έργου αποκτούν τις υπηρεσίες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου επιλέγοντας ελεύθερα την τεχνολογία ευρυεκπομπής και τον πάροχο της προτίμησής τους.

 

   3. Οι πάροχοι του έργου, στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής, μπορούν, πέραν των ως άνω ελάχιστων υπηρεσιών της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, να προσφέρουν στους δικαιούχους επιπρόσθετες ή συμπληρωματικές υπηρεσίες ή/και ευκολίες, δωρεάν ή έναντι καταβολής σαφώς ορισμένου χρηματικού αντιτίμου.

 

   4. Τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στις υπηρεσίες του έργου καθώς και η ακριβής διαδικασία παροχής τους στους δικαιούχους προβλέπονται στα άρθρα 9 - 11 της παρούσας.

 

’ρθρο 4

Διαδικασία υλοποίησης του έργου

 

   1. Η διαδικασία υλοποίησης του έργου διέπεται από τα ακόλουθα στάδια:

   α) Δήλωση συμμετοχής των παρόχων στην υλοποίηση του έργου.

   β) Υποβολή Αίτησης ένταξης - Υπεύθυνης δήλωσης των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) του Β' Μέρους του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169) στο έργο.

   γ) Πιστοποίηση των δικαιούχων του έργου.

   δ) Έλεγχος της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων του έργου.

   ε) Παροχή των υπηρεσιών του έργου στους δικαιούχους, μέσω της τεχνολογίας ευρυεκπομπής και του παρόχου της επιλογής τους.

   στ) Πληρωμή των παρόχων του έργου.

 

   2. Η διαδικασία υλοποίησης του έργου διενεργείται σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

   α) Η παροχή των υπηρεσιών του έργου πραγματοποιείται ανά νοικοκυριό. Εάν περισσότεροι δικαιούχοι διαμένουν μαζί, απαρτίζοντας ένα πολυπρόσωπο νοικοκυριό, ένας μόνο από αυτούς, μπορεί να κάνει χρήση, για μία μόνο φορά, της παρεχόμενης δημόσιας επιχορήγησης για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του έργου στο συγκεκριμένο νοικοκυριό.

   β) Ο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου και ο αριθμός της παροχής ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αποτελούν τα στοιχεία εξατομίκευσής του ίδιου και του νοικοκυριού του αντίστοιχα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της δημόσιας επιχορήγησης και την απόκτηση των υπηρεσιών του έργου είναι η γνωστοποίησή τους στις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης των Δικαιούχων και η καταχώρισή τους στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου.

 

   3. Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ως φορέας κεντρικού συντονισμού της υλοποίησης του έργου, δύναται να ρυθμίζει ειδικότερα ζητήματα που άπτονται της διαδικασίας υλοποίησης του και δεν προβλέπονται στην παρούσα.

 

’ρθρο 5

Δήλωση συμμετοχής των παρόχων στην υλοποίηση του έργου

 

   1. Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης του έργου και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους παρόχους να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε αυτό εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

 

   2. Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται στη ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ, υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του παρόχου και συνοδεύεται υποχρεωτικά από την/τις προσφορά/προσφορές του και από τα ακόλουθα νομιμοποιητικά έγγραφα και στοιχεία του:

   α) Επωνυμία

   β) Έδρα

   γ) ΑΦΜ και ΔΟΥ υπαγωγής

   δ) Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (ΔΑΤ) του νόμιμου εκπροσώπου του ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν και υπεύθυνου για το έργο προσώπου.

   ε) Αντίγραφο της εξουσιοδότησης του νόμιμου εκπροσώπου του (στην περίπτωση εκπροσώπησής του από το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο).

   στ) Στοιχεία Επικοινωνίας (τηλέφωνο, fax και e - mail) του νόμιμου εκπροσώπου του ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν και υπεύθυνου για το έργο προσώπου.

   ζ) Τα στοιχεία (επωνυμία/ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, Τ.Κ., ΑΦΜ/ΔΟΥ, τηλέφωνα, fax και e - mail) των καταστημάτων του ή/και των καταστημάτων των εξουσιοδοτημένων συνεργατών του που θα συμμετέχουν στο έργο και θα εξυπηρετούν τους δικαιούχους.

 

   3. Η ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ ελέγχει, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κατάθεσή τους σε αυτή, την/τις υποβληθείσα/ες προσφορά/ές του παρόχου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 5 του ν. 4563/2018 (Α'169) και στο άρθρο 3 της παρούσας καθώς και τα ως άνω νομιμοποιητικά έγγραφα και στοιχεία και τον ενημερώνει σχετικά με την έγκριση, την ανάγκη συμπλήρωσης/διόρθωσης ή την απόρριψη της αίτησής συμμετοχής του στο έργο.

 

   4. Ο πάροχος, του οποίου η αίτηση συμμετοχής στο έργο εγκρίθηκε από τη ΓΓΤΤ, συμμετέχει υποχρεωτικά στην υλοποίηση του έργου στο σύνολο των ΠΕΚΤ του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169), με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας.

 

   5. Με πρωτοβουλία της ΓΓΤΤ, η/οι προσφορά/προσφορές του παρόχου δημοσιοποιείται/ούνται, με κάθε πρόσφορο μέσο, στο ευρύ κοινό με στόχο την ενημέρωση των δικαιούχων του έργου.

 

’ρθρο 6

Υποβολή Αίτησης ένταξης - Υπεύθυνης δήλωσης των ΠΕΤΚ του Μέρους Β' του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169) στο έργο

 

   1. Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) προσκαλεί τους δήμους, στην εδαφική περιφέρεια των οποίων υπάγονται οι ΠΕΤΚ του Μέρους Β' του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169), να υποβάλουν την Αίτηση ένταξης -Υπεύθυνη δήλωση του Παραρτήματος VIII της παρούσας προκειμένου οι ως άνω περιοχές τους να ενταχθούν στο έργο.

 

   2. Η Αίτηση ένταξης - Υπεύθυνη δήλωση του Παραρτήματος VIII της παρούσας υποβάλλεται στην ΓΓΤΤ, υπογράφεται από τον εκάστοτε αρμόδιο Δήμαρχο και περιέχει σαφή μνεία των προς ένταξη στο έργο περιοχών.

 

   3. Μετά την νομότυπη υποβολή της Αίτησης ένταξης -Υπεύθυνης δήλωσης του Παραρτήματος VIII της παρούσας στην ΓΓΤΤ, οι ΠΕΤΚ του Μέρους Β' του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169) για τις οποίες υποβλήθηκε σχετική αίτηση, εντάσσονται αυτόματα στο έργο και οι μόνιμοι κάτοικοί τους δύνανται να πιστοποιηθούν ως δικαιούχοι αυτού.

 

’ρθρο 7

Πιστοποίηση των δικαιούχων του έργου

 

   1. Οι μόνιμοι κάτοικοι των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) δύνανται να υπαχθούν στο έργο μόνο εφόσον πιστοποιηθούν ως δικαιούχοι αυτού. Η έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης καθορίζεται από τη ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ.

 

   2. Η πιστοποίηση των ενδιαφερομένων ως δικαιούχων του έργου πραγματοποιείται από τις Αρχές Πιστοποίησης των Δικαιούχων του έργου. Αρχές Πιστοποίησης των Δικαιούχων του έργου είναι οι Δήμοι και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), στην εδαφική περιφέρεια των οποίων υπάγονται οι ΠΕΤΚ του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169).

 

   3. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να πιστοποιηθούν ως δικαιούχοι του έργου οφείλουν να αποδείξουν ότι διατηρούν την κύρια, μόνιμη και πραγματική τους εγκατάσταση σε μία από τις ΠΕΤΚ του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169). Για τη διαπίστωση του ως άνω στοιχείου απαιτείται η προσκόμιση των κατά περίπτωση δικαιολογητικών εγγράφων του Παραρτήματος Ι της παρούσας στις Αρχές Πιστοποίησης των Δικαιούχων του έργου και ο έλεγχος τους από αυτές σύμφωνα με το Παράρτημα VI της παρούσας.

 

   4. Η διαδικασία της πιστοποίησης εκκινείται με πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου πολίτη και αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

   α) Υποβολή, με κάθε πρόσφορο τρόπο (δια ζώσης, ταχυδρομική αποστολή, τηλεομοιοτυπική αποστολή/ fax, ηλεκτρονική αποστολή/e-mail), των κατά περίπτωση δικαιολογητικών εγγράφων του Παραρτήματος Ι της παρούσας στις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης των Δικαιούχων του έργου,

   β) έλεγχος και αξιολόγηση των υποβληθέντων δικαιολογητικών εγγράφων από τις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης των Δικαιούχων του έργου. Η ακριβής διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης των δικαιολογητικών εγγράφων προσδιορίζεται στο Παράρτημα VI της παρούσας,

   γ) διαπίστωση της ιδιότητας του ενδιαφερόμενου πολίτη ως μόνιμου κατοίκου συγκεκριμένης ΠΕΤΚ του Παραρτήματος του ν. 4563/2018 (Α'169),

   δ) έλεγχος του Μητρώου Δικαιούχων του έργου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο ενδιαφερόμενος και το νοικοκυριό στο οποίο ανήκει έχουν ήδη υπαχθεί στο έργο. Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης των Δικαιούχων του έργου, βάσει του ΑΦΜ του και του μοναδικού αριθμού της παροχής ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του,

   ε) καταχώριση των ακόλουθων στοιχείων του δικαιούχου και της αίτησής του στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου από την αρμόδια Αρχή Πιστοποίησης των Δικαιούχων του έργου:

- Όνομα,

- Επώνυμο

- Πατρώνυμο

- Αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)

- Στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό ή/και κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)

- Περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ή/και τοπική κοινότητα και οικισμό της κύριας και μόνιμης κατοικίας του

- Διεύθυνση (οδός και αριθμός) της κύριας και μόνιμης κατοικίας του (εφόσον υφίσταται οδοαρίθμηση)

- Αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του

- Αριθμό της αίτησής του στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου

- Αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του στην αρμόδια Αρχή Πιστοποίησης

- Πάροχο της επιλογής του

- Εμπορική ονομασία του πακέτου υπηρεσιών της προτίμησή του, σε περίπτωση που ο πάροχος της επιλογής του έχει διαμορφώσει περισσότερα πακέτα υπηρεσιών.

- Εναλλακτικό πάροχο (πάροχο δεύτερης επιλογής) και εμπορική ονομασία του πακέτου υπηρεσιών της προ-τίμησή του, σε περίπτωση που ο πάροχος της πρώτης επιλογής του δικαιούχου είναι αδειοδοτημένος πάροχος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και ο εναλλακτικός πάροχος έχει διαμορφώσει περισσότερα πακέτα υπηρεσιών.

   στ) Υποβολή της αίτησης του δικαιούχου στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου από την αρμόδια Αρχή Πιστοποίησης.

 

   5. Η διαδικασία της πιστοποίησης του δικαιούχου ολοκληρώνεται με την υποβολή της αίτησής του στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου.

 

   6. Μετά την υποβολή της στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου, η αίτηση του δικαιούχου παραμένει υπό επεξεργασία για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών.

 

   Κατά τη διάρκεια του ως άνω χρονικού διαστήματος δύναται να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ενέργειες:

   α) ακύρωση της αίτησης από την αρμόδια Αρχή Πιστοποίησης που την υπέβαλε στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου, εφόσον διαπιστωθεί από αυτήν ότι ο δικαιούχος δεν πληροί τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις υπαγωγής του στο έργο,

   β) διόρθωση των καταχωρημένων στοιχείων της αίτησης από την αρμόδια Αρχή Πιστοποίησης που την υπέβαλε στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου, εφόσον διαπιστωθεί σχετικό σφάλμα.

   γ) αλλαγή του/των Παρόχου/ων ή/και του/των πακέτου/ων υπηρεσιών της προτίμησης του δικαιούχου κατόπιν σχετικού αιτήματός του προς την αρμόδια Αρχή Πιστοποίησης που υπέβαλε την αίτησή του στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου,

   δ) υπαγωγή της αίτησης σε έλεγχο από το Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου, σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσας.

 

   7. Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος της παρ. 6 του παρόντος άρθρου, η αίτηση του δικαιούχου οριστικοποιείται αυτόματα και δύναται να διεκπεραιωθεί από τον πάροχο της επιλογής του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 9 - 11 της παρούσας. Οι αιτήσεις που κατά το ως άνω χρονικό διάστημα υπήχθησαν στον έλεγχο του Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου οριστικοποιούνται και δύναται να διεκπεραιωθούν μετά την έγκρισή τους από αυτό.

 

   8. Το Μητρώο Δικαιούχων του έργου οριστικοποιείται όταν περατωθεί η διαδικασία πιστοποίησης των δικαιούχων, μετά την πάροδο των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 8, παρ. 1 του ν. 4563/2018 (Α'169).

 

’ρθρο 8

Έλεγχος της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων του έργου

 

   1. Ο έλεγχος της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων του έργου διενεργείται από το Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου.

 

   2. Το Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου διενεργεί επιτόπιους και εξ' αποστάσεως δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά το χρονικό διάστημα της παρ. 6 του άρθρου 7 της παρούσας αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή τήρηση της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων από τις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης. Κατά τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, μεταξύ άλλων, εξετάζεται:

- η ορθότητα του ελέγχου και της αξιολόγησης των δικαιολογητικών εγγράφων πιστοποίησης του Παραρτήματος Ι της παρούσας,

- η ορθότητα της καταχώρισης των στοιχείων της περ. ε', της παρ. 4, του άρθρου 7 της παρούσας στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου,

- η τήρηση της υποχρέωσης των Αρχών Πιστοποίησης του έργου για τη δημιουργία αρχείου, ανά δικαιούχο, με το σύνολο των δικαιολογητικών εγγράφων πιστοποίησης του Παραρτήματος Ι της παρούσας.

 

   3. Για την ομαλή και αποτελεσματική διενέργεια των προβλεπόμενων δειγματοληπτικών ελέγχων, οι Αρχές Πιστοποίησης των Δικαιούχων του έργου, μεταξύ άλλων, υποχρεούνται:

- να συνεργάζονται με το Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου,

- να εφαρμόζουν τις οδηγίες και τις υποδείξεις του,

- να διατηρούν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών από την ημερομηνία οριστικοποίησης του Μητρώου Δικαιούχων του έργου, στο αρχείο τους το σύνολο των δικαιολογητικών εγγράφων του Παραρτήματος Ι της παρούσας για τους δικαιούχους που πιστοποίησαν,

- να διαβιβάζουν άμεσα στο Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου κάθε πληροφορία ή δικαιολογητικό έγγραφο τους ζητηθεί.

 

   4. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων ή πλημμελειών ως προς τη διαδικασία πιστοποίησης των δικαιούχων του έργου, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) ενημερώνει τις εκάστοτε αρμόδιες Αρχές προκειμένου να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα και να εκκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σύμφωνα με την κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

 

’ρθρο 9

Παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής

 

   1. Η διαδικασία παροχής των υπηρεσιών του έργου μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

   α) Συνεργασία του αρμόδιου δήμου με τον αδειοδοτημένο πάροχο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής για τον καθορισμό των επιμέρους ζητημάτων που αφορούν στην ενεργοποίηση των υπηρεσιών του άρθρου 3, παρ. 1, περ. α' της παρούσας (θέση εγκατάστασης του/ των επίγειου/ων ψηφιακού/κών αναμεταδότη/των, επιτεύξιμη πληθυσμιακή κάλυψη του επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, κόστος παροχής των υπηρεσιών κ.α.).

   β) Ενημέρωση της ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ και των δικαιούχων από τον αρμόδιο δήμο για τη δυνατότητα παροχής των υπηρεσιών του έργου στην περιοχή τους μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και δημοσιοποίηση των βασικών προϋποθέσεων που διέπουν την παροχής τους (θέση εγκατάστασης του/των επίγειου/ων ψηφιακού/κών αναμεταδότη/των, επιτεύξιμη πληθυσμιακή κάλυψη του επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, απαιτούμενο κόστος για την παροχή των υπηρεσιών κ.α.).

   γ) Σύνδεση του αρμόδιου δήμου στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου.

   δ) Ενημέρωση του αρμόδιου δήμου για το πλήθος και για τα επιμέρους στοιχεία των οριστικοποιημένων αιτήσεων των δικαιούχων που κατοικούν σε ΠΕΚΤ της εδαφικής του περιφέρειας και επέλεξαν την απόκτηση των υπηρεσιών του έργου μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

   ε) ’θροιση των οριστικοποιημένων αιτήσεων των δικαιούχων της περ. δ' με στόχο τη συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού για την κάλυψη του κόστους παροχής των υπηρεσιών του έργου μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

   στ) Συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού οριστικοποιημένων αιτήσεων για την παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

   ζ) Ενημέρωση της ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ και των δικαιούχων από τον αρμόδιο δήμο για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού αιτήσεων.

   η) Παροχή των υπηρεσιών του άρθρου 3, παρ. 1, περ. α' της παρούσας από τον αδειοδοτημένο πάροχο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

   θ) Υπογραφή της βεβαίωσης παράδοσης/παραλαβής του ψηφιακού εξοπλισμού (αποκωδικοποιητή) και ενεργοποίησης των λοιπών υπηρεσιών του άρθρου 3, παρ. 1, περ. α' της παρούσας από τον δικαιούχο και τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του αδειοδοτημένου παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

 

   2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών του έργου μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής είναι οι ακόλουθοι:

   α) Η παρεχόμενη δημόσια επιχορήγηση καλύπτει αποκλειστικά και μόνο το κόστος παροχής των υπηρεσιών του άρθρου 3, παρ. 1, περ. α' της παρούσας.

   β) Το κόστος λειτουργίας του εξοπλισμού επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (έξοδα ηλεκτροδότησης, φύλαξης κ.α.) βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον αρμόδιο δήμο.

   γ) Ο αρμόδιος δήμος υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης του άρθρου 9, παρ. 1, περ. β' της παρούσας εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας υλοποίησης του έργου.

   δ) Ο αρμόδιος δήμος υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης του άρθρου 9, παρ. 1, περ. ζ' της παρούσας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού αιτήσεων.

   ε) Στην περίπτωση της συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού αιτήσεων για την παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής:

   εα) Ο αρμόδιος δήμος υποχρεούται να διαθέσει στον πάροχο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής της επιλογής των δικαιούχων τον κατάλληλο ή τους κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

   εβ) Ο αρμόδιος δήμος υποχρεούται να ολοκληρώσει το σύνολο των εκάστοτε προβλεπόμενων διαδικασιών που τον αφορούν και είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της υλοποίησης του έργου από τον πάροχο της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (π.χ. διάθεση του χώρου εγκατάστασης κ.α.) εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από την ημερομηνία της συγκέντρωσης των αιτήσεων.

   εγ) Ο πάροχος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής υποχρεούται να ολοκληρώσει το σύνολο των εκάστοτε προβλεπόμενων διαδικασιών που τον αφορούν (προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, αδειοδότηση του κεραιοσυστήματος, εγκατάσταση του εξοπλισμού, κ.α.) και να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του άρθρου 3, παρ. 1, περ. α' της παρούσας εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία συγκέντρωσης των αιτήσεων.

   εδ) Εάν ο αδειοδοτημένος πάροχος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής δεν ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του άρθρου 3, παρ. 1, περ. α' της παρούσας εντός της προθεσμίας της περ. εγ', ο δικαιούχος αποκτά τις υπηρεσίες του έργου από τον εναλλακτικό πάροχο της επιλογής του (πάροχος δεύτερης επιλογής), μέσω της τεχνολογίας ευρυεκπομπής που χρησιμοποιεί ο τελευταίος.

   στ) Στην περίπτωση της αδυναμίας συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού αιτήσεων για την παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής:

   στα) Ο αρμόδιος δήμος υποχρεούται να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης της ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ και των δικαιούχων. Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος δήμος οφείλει να εκπληρώσει την ως άνω υποχρέωση εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία οριστικοποίησης του Μητρώου Δικαιούχων του έργου.

   στβ) Οι δικαιούχοι αποκτούν τις υπηρεσίες του έργου από τον εναλλακτικό πάροχο της επιλογής τους (πάροχος δεύτερης επιλογής), μέσω της τεχνολογίας ευρυεκπομπής που εκείνος χρησιμοποιεί.

   ζ) H βεβαίωση παράδοσης/παραλαβής του ψηφιακού εξοπλισμού (αποκωδικοποιητή) και ενεργοποίησης των λοιπών υπηρεσιών του άρθρου 3, παρ. 1, περ. α' της παρούσας:

   - συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα,

   - αναγράφει υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου και του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής που ενεργοποίησε τις υπηρεσίες του έργου, τον ΑΦΜ του δικαιούχου, τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσής του (δήμος, δημοτική ή/και τοπική κοινότητα, οικισμός, Τ.Κ., οδός και αριθμός, εφόσον υφίσταται οδοαρίθμηση) και την ημερομηνία υπογραφής της,

   - υπογράφεται από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και τον δικαιούχο.

   η) Σε κάθε περίπτωση (μετεγκατάσταση του δικαιούχου σε άλλη κατοικία κ.α.), ο ψηφιακός εξοπλισμός (ψηφιακός αποκωδικοποιητής, τηλεχειριστήριο και λοιπά συνοδευτικά του εξαρτήματα) παραμένει υποχρεωτικά στην κατοικία στην οποία ενεργοποιήθηκε αρχικά, όπως αυτή εξατομικεύεται από τα στοιχεία της διεύθυνσή της και από τον μοναδικό αριθμό της παροχής ηλεκτροδότησής της που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου από τις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης των δικαιούχων.

   θ) Η κείμενη νομοθεσία που αφορά στην εγκατάσταση, στη συνεγκατάσταση, στην αδειοδότηση και στη λειτουργία κεραιοσυστημάτων εφαρμόζεται και στο πλαίσιο υλοποίησης του παρόντος έργου.

 

’ρθρο 10

Παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω της δορυφορικής ευρυεκπομπής

 

   1. Η διαδικασία παροχής των υπηρεσιών του έργου μέσω της δορυφορικής ευρυεκπομπής αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

   α) Σύνδεση του παρόχου στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου.

   β) Ενημέρωση του παρόχου για το πλήθος και για τα επιμέρους στοιχεία των οριστικοποιημένων αιτήσεων των δικαιούχων που τον επέλεξαν για την απόκτηση των υπηρεσιών του έργου.

   γ) Επικοινωνία του παρόχου με τον δικαιούχο για τη διευθέτηση των διαδικαστικών ζητημάτων ενεργοποίησης των υπηρεσιών του (υπογραφή της σύμβασης, τόπος, ημερομηνία και χρόνος εγκατάστασης του δορυφορικού εξοπλισμού και ενεργοποίησης των υπηρεσιών κ.α.).

   δ) Υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του παρόχου και του δικαιούχου για την ενεργοποίηση των σχετικών υπηρεσιών.

   ε) Εγκατάσταση του δορυφορικού εξοπλισμού στην κύρια και μόνιμη κατοικία του δικαιούχου και ενεργοποίηση των σχετικών υπηρεσιών από τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου.

   στ) Υπογραφή της βεβαίωσης εγκατάστασης του δορυφορικού εξοπλισμού και ενεργοποίησης των υπηρεσιών του έργου από τον δικαιούχο και τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου.

   ζ) Ενημέρωση του Μητρώου Δικαιούχων του έργου για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του έργου στον δικαιούχο.

 

   2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών του έργου μέσω της δορυφορικής ευρυεκπομπής είναι οι ακόλουθοι:

   α) Ο δορυφορικός εξοπλισμός δεν περιέρχεται στην κατοχή του δικαιούχου πριν την εγκατάστασή του στην κύρια και μόνιμη κατοικία του.

   β) Η εγκατάσταση του δορυφορικού εξοπλισμού και η ενεργοποίηση των λοιπών υπηρεσιών του άρθρου 3, παρ. 1, περ. β' πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στην κύρια και μόνιμη κατοικία του δικαιούχου, η οποία βρίσκεται σε συγκεκριμένη ΠΕΤΚ και εξατομικεύεται από τα στοιχεία της διεύθυνσή της και από τον μοναδικό αριθμό της παροχής ηλεκτροδότησής της που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου από τις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης των δικαιούχων.

   γ) Η εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία του δορυφορικού εξοπλισμού διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο από τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης των Παρόχων.

   δ) Η βεβαίωση εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του δορυφορικού εξοπλισμού:

- συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα,

- αναγράφει υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου και του εξουσιοδοτημένου τεχνικού εγκατάστασης του παρόχου, τον ΑΦΜ του δικαιούχου, την ημερομηνία και τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης εγκατάστασης του δορυφορικού εξοπλισμού (δήμος, δημοτική ή/και τοπική κοινότητα, οικισμός, Τ.Κ., οδός και αριθμός, εφόσον υφίσταται οδοαρίθμηση),

- υπογράφεται από τον τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου και τον δικαιούχο.

   ε) Σε περίπτωση αδυναμίας του παρόχου ή του εξουσιοδοτημένου τεχνικού εγκατάστασής του να εντοπίσουν τον δικαιούχο προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες του άρθρου 3, παρ. 1, περ. β', για χρονικό διάστημα το οποίο υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησής του, ο πάροχος δικαιούνται να ακυρώσει το σχετικό αίτημα ενεργοποίησης του δικαιούχου.

   στ) Οι υπηρεσίες του έργου προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για οικιακούς χρήστες.

   ζ) Σε κάθε περίπτωση (μετεγκατάσταση του δικαιούχου σε άλλη κατοικία, διακοπή των υπηρεσιών του έργου από τον δικαιούχο κ.α.), ο δορυφορικός εξοπλισμός (δορυφορικός αποκωδικοποιητής, δορυφορική κεραία, κάρτα πρόσβασης, τηλεχειριστήριο και λοιπά συνοδευτικά του εξοπλισμού εξαρτήματα) παραμένει υποχρεωτικά στην κατοικία στην οποία εγκαταστάθηκε/ ενεργοποιήθηκε αρχικά από τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό του παρόχου, όπως αυτή εξατομικεύεται από τα στοιχεία της διεύθυνσή της και από τον μοναδικό αριθμό της παροχής ηλεκτροδότησής της που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου από τις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης των δικαιούχων.

 

’ρθρο 11

Παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο

 

   1. Η διαδικασία παροχής των υπηρεσιών του έργου μέσω σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

   α) Σύνδεση του παρόχου στο Μητρώο Δικαιούχων του Έργου.

   β) Ενημέρωση του παρόχου για το πλήθος και για τα επιμέρους στοιχεία των οριστικοποιημένων αιτήσεων των δικαιούχων που τον επέλεξαν για την απόκτηση των υπηρεσιών του έργου.

   γ) Επικοινωνία του παρόχου με τον δικαιούχο για τη διευθέτηση των διαδικαστικών ζητημάτων ενεργοποίησης των υπηρεσιών του (υπογραφή της σύμβασης, τόπος, ημερομηνία και χρόνος παραλαβής ή αποστολής ή εγκατάστασης του ευρυζωνικού εξοπλισμού κ.α.).

   δ) Υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του παρόχου και του δικαιούχου για την ενεργοποίηση των σχετικών υπηρεσιών.

   ε) Παραλαβή του ευρυζωνικού εξοπλισμού από το κατάστημα του παρόχου ή αποστολή του στον δικαιούχο ή εγκατάστασή του στην κύρια και μόνιμη κατοικία του από τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου και ενεργοποίηση των σχετικών υπηρεσιών.

   στ) Υπογραφή της βεβαίωσης παράδοσης/παραλαβής ή εγκατάστασης του ευρυζωνικού εξοπλισμού και ενεργοποίησης των υπηρεσιών του έργου από τον δικαιούχο και τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο ή τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου.

   ζ) Ενημέρωση του Μητρώου Δικαιούχων του έργου για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του έργου στον δικαιούχο.

 

   2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών του έργου μέσω σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι οι ακόλουθοι:

   α) η σύμβαση μεταξύ του παρόχου και του δικαιούχου για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του έργου μέσω σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο συνάπτεται μόνο εφόσον πληρούνται όλες οι αναγκαίες τεχνικές προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την ομαλή και ποιοτική τους παροχή στον δικαιούχο (ύπαρξη ευρυζωνικής σύνδεσης με τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές κ.α.).

   β) Ο ευρυζωνικός εξοπλισμός, ανάλογα με τη βούληση του δικαιούχου, μπορεί να παραληφθεί από αυτόν, κατόπιν επίσκεψής του σε κατάστημα του παρόχου ή εξουσιοδοτημένου συνεργάτη του παρόχου, να αποσταλεί σε αυτόν ταχυδρομικά από τον πάροχο ή να εγκατασταθεί στην κύρια και μόνιμη κατοικία του από εξουσιοδοτημένο τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του δικαιούχου.

   γ) Σε κάθε περίπτωση, ο παρεχόμενος ευρυζωνικός εξοπλισμός εγκαθίσταται και τίθεται σε λειτουργία αποκλειστικά και μόνο στην κύρια και μόνιμη κατοικία του δικαιούχου, η οποία βρίσκεται σε συγκεκριμένη ΠΕΤΚ και εξατομικεύεται από τα στοιχεία της διεύθυνσή της και από τον μοναδικό αριθμό της παροχής ηλεκτροδότησής της που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου από τις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης των δικαιούχων.

   δ) H βεβαίωση παράδοσης/παραλαβής του ευρυζωνικού εξοπλισμού και ενεργοποίησης των λοιπών υπηρεσιών του άρθρου 3, παρ. 1, περ. γ' της παρούσας:

   - συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα,

   - αναγράφει υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου και του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του παρόχου, τον ΑΦΜ του δικαιούχου, τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσής του (δήμος, δημοτική ή/και τοπική κοινότητα, οικισμός, Τ.Κ., οδός και αριθμός, εφόσον υφίσταται οδοαρίθμηση) και την ημερομηνία υπογραφής της,

   - υπογράφεται από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του παρόχου και τον δικαιούχο.

   ε) Στην περίπτωση εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του ευρυζωνικού εξοπλισμού από τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου η βεβαίωση εγκατάστασης του ευρυζωνικού εξοπλισμού και ενεργοποίησης των υπηρεσιών του έργου:

   - συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα,

   - αναγράφει υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου και του εξουσιοδοτημένου τεχνικού εγκατάστασης του παρόχου, τον ΑΦΜ του δικαιούχου, την ημερομηνία και τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης εγκατάστασης του ευρυζωνικού εξοπλισμού (δήμος, δημοτική ή/και τοπική κοινότητα, οικισμός, Τ.Κ., οδός και αριθμός, εφόσον υφίσταται οδοαρίθμηση),

   - υπογράφεται από τον τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου και τον δικαιούχο.

   στ) Οι υπηρεσίες του έργου προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για οικιακούς χρήστες.

   ζ) Σε περίπτωση αδυναμίας του παρόχου ή του εξουσιοδοτημένου τεχνικού εγκατάστασής του να εντοπίσουν τον δικαιούχο προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες του άρθρου 3, παρ. 1, περ. γ', για χρονικό διάστημα το οποίο υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησής του, ο πάροχος δικαιούνται να ακυρώσει το σχετικό αίτημα ενεργοποίησης του δικαιούχου.

   η) Σε κάθε περίπτωση (μετεγκατάσταση του δικαιούχου σε άλλη κατοικία, διακοπή των υπηρεσιών του έργου από τον δικαιούχο κ.α.), ο ευρυζωνικός εξοπλισμός (ευρυζωνικός αποκωδικοποιητής, modem/router, τηλεχειριστήριο και λοιπά συνοδευτικά του εξοπλισμού εξαρτήματα) παραμένει υποχρεωτικά στην κατοικία στην οποία εγκαταστάθηκε/ ενεργοποιήθηκε αρχικά, όπως αυτή εξατομικεύεται από τα στοιχεία της διεύθυνσή της και από τον μοναδικό αριθμό της παροχής ηλεκτροδότησής της που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου από την αρμόδια Αρχή Πιστοποίησης του δικαιούχου.

 

’ρθρο 12

Πληρωμή των παρόχων του έργου

 

   1. Προϋπόθεση για την πληρωμή των παρόχων είναι η πιστοποίηση της ορθής παροχής των υπηρεσιών του έργου στους δικαιούχους. Η πιστοποίηση διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ).

 

   2. Η διαδικασία πληρωμής των παρόχων του έργου αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

   α) Υποβολή αιτήματος πληρωμής και αποστολή των δικαιολογητικών του παραρτήματος VΙΙ της παρούσας στη ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ από τους παρόχους του έργου.

   β) Έλεγχος των δικαιολογητικών πληρωμής του παραρτήματος VΙΙ της παρούσας από το Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου.

   γ) Πιστοποίηση της ορθής παροχής των υπηρεσιών του έργου στους δικαιούχους από τη ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ.

   δ) Καταβολή του σχετικού χρηματικού ποσού στους παρόχους του έργου.

 

   3. Τα αιτήματα πληρωμής των παρόχων υποβάλλονται εγγράφως στη ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ με κάθε πρόσφορο τρόπο (δια ζώσης, ταχυδρομικά, ηλεκτρονικά) και συνοδεύονται υποχρεωτικά από cd/dvd που περιέχει τον κατάλογο των προς πληρωμή αιτήσεων των δικαιούχων και τα επιμέρους δικαιολογητικά πληρωμής του παραρτήματος VN της παρούσας που τις αφορούν.

 

   4. Στον ως άνω ηλεκτρονικό συγκεντρωτικό κατάλογο απαριθμούνται οι προς πληρωμή αιτήσεις των δικαιούχων που αφορούν στο συγκεκριμένο αίτημα του παρόχου και παρουσιάζονται τα ακόλουθα στοιχεία τους:

- Αριθμός αίτησης στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου

- Ονοματεπώνυμο του δικαιούχου

- Α.Φ.Μ. του δικαιούχου

- Αριθμός παροχής ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου

- Διεύθυνση της κύριας και μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου (δήμος, δημοτική ή/και τοπική κοινότητα, οικισμός, Τ.Κ., οδός και αριθμός, εφόσον υφίσταται οδοαρίθμηση).

 

   5. Τα δικαιολογητικά πληρωμής του παραρτήματος VII της παρούσας βρίσκονται ταξινομημένα σε ηλεκτρονικούς φακέλους, ο κάθε ένας από τους οποίους φέρει ως τίτλο τον αριθμό της αίτησης του δικαιούχου στο Μητρώο Δικαιούχων του έργου και περιέχει σε ξεχωριστά ηλεκτρονικά αρχεία τα επιμέρους δικαιολογητικά πληρωμής που αφορούν στην εν λόγω αίτηση.

 

   6. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών πληρωμής του παραρτήματος VII της παρούσας πραγματοποιείται από το Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου. Κατά τη διενέργειά του ελέγχεται η πληρότητα και η ορθότητα των ως άνω δικαιολογητικών, προκειμένου να διαπιστωθεί ή ορθή παροχή των υπηρεσιών του έργου στους δικαιούχους. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις ή παραλείψεις, το Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου ενημερώνει τον πάροχο για την ανάγκη συμπλήρωσης/διόρθωσής τους. Ο πάροχος οφείλει να συμμορφώνεται με τις ως άνω υποδείξεις εντός της τασσόμενης προθεσμίας.

 

   7. Η ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ πιστοποιεί την ορθή παροχή των υπηρεσιών του έργου στις περιπτώσεις όπου, βάσει των σχετικών ελέγχων του Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου, διαπιστώθηκε η προσήκουσα ενεργοποίησή τους στους δικαιούχους. Μετά την πιστοποίηση των ως άνω περιπτώσεων προβαίνει στις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες για την πληρωμή των παρόχων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι συγκεκριμένες αιτήσεις δικαιούχων δεν διεκπεραιώθηκαν καθόλου ή διεκπεραιώθηκαν πλημμελώς με υπαιτιότητα των παρόχων, η ΓΓΤΤ δεν τις πιστοποιεί, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξόφλησής τους στο πλαίσιο του έργου.

 

   8. Σε κάθε περίπτωση, οι πάροχοι του έργου υποχρεούνται, πριν την καταβολή του εκάστοτε χρηματικού ποσού, να έχουν εκδώσει το σχετικό τιμολόγιο.

 

   9. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας πληρωμής των παρόχων του έργου καθώς και κάθε συναφές ζήτημα, το οποίο δεν ρυθμίζεται στην παρούσα, καθορίζονται από τη ΓΓΤΤ.

 

’ρθρο 13

Πληροφοριακό σύστημα του έργου

 

   1. Η υλοποίηση του έργου υποστηρίζεται από το Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) του έργου.

 

   2. Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), ως φορέας κεντρικού συντονισμού της υλοποίησης του έργου, είναι ο κεντρικός διαχειριστής του Π.Σ.

 

   3. Πρόσβαση στο Π.Σ. του έργου έχει το εξουσιοδοτημένο προσωπικό:

   α) της ΓΓΤΤ,

   β) των Αρχών Πιστοποίησης των Δικαιούχων του έργου,

   γ) των παρόχων του έργου,

   δ) του Γραφείου Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου.

 

   4. Το Π.Σ. του έργου επιτελεί, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες λειτουργίες:

   α) διασφαλίζει την ομαλή υλοποίηση του έργου,

   β) διασφαλίζει την σύννομη και ορθή χρήση της δημόσιας επιχορήγησης από τους δικαιούχους του έργου,

   γ) φιλοξενεί το Μητρώο Δικαιούχων του έργου,

   δ) συμβάλλει στον έλεγχο της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων,

   ε) συμβάλλει στην παρακολούθηση της πορείας διεκπεραίωσης των αιτημάτων των δικαιούχων,

   στ) συμβάλλει στον έλεγχο των δικαιολογητικών πληρωμής του Παραρτήματος VII της παρούσας,

   ζ) υποστηρίζει τη διαδικασία πληρωμής των παρόχων,

   η) επιτρέπει την εξαγωγή συγκεντρωτικών αναφορών και στατιστικών στοιχείων που αφορούν στο έργο.

 

’ρθρο 14

Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου

 

   1. Την ορθή και ομαλή υλοποίηση του έργου υποστηρίζει το Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου.

 

   2. Οι αρμοδιότητες του Γραφείου Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου είναι:

   α) η εξασφάλιση της ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων του έργου, των παρόχων που συμμετέχουν σε αυτό καθώς και των δικαιούχων για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην διαδικασία υλοποίησής του,

   β) η παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων στους εμπλεκόμενους φορείς του έργου, στους παρόχους που συμμετέχουν σε αυτό καθώς και στους δικαιούχους, σχετικά με τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία υλοποίησής του,

   γ) ο έλεγχος της ορθής τήρησης της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων του έργου από τις αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης,

   δ) η παρακολούθηση της πορείας διεκπεραίωσης των αιτημάτων των δικαιούχων και η ενημέρωσή τους αναφορικά με αυτήν,

   ε) ο έλεγχος των δικαιολογητικών πληρωμής και η διαπίστωση της ορθής παροχής των υπηρεσιών του έργου στους δικαιούχους,

   στ) η εκτέλεση των επιμέρους καθηκόντων που δύνανται να του ανατεθούν από τη ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ,

   ζ) η παροχή εν γένει συνδρομής στη ΓΓΤΤ του ΥΨΗΠΤΕ κατά την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου.

 

   3. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της παρ. 2 του παρόντος άρθρου δύναται να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη της ΓΓΤΤ, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 75, παρ. 6 του ν. 4070/2012 (Α' 82). Σε κάθε περίπτωση, το Γραφείο Υποστήριξης της Υλοποίησης του Έργου εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία ρυθμίζει κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά στη λειτουργία και στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του (ενδεικτικά: έδρα, χρονικό διάστημα και ωράριο λειτουργίας, τρόποι επικοινωνίας με αυτό κ.α.).

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Δικαιολογητικά Έγγραφα Πιστοποίησης των Δικαιούχων του Έργου

 

   Τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτείται να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος στο δήμο της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ή στο αρμόδιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, προκειμένου να πιστοποιηθεί ως δικαιούχος του έργου, σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας, είναι, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα:

   1. Πρώτη (1η) περίπτωση: ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου εκδίδεται στα στοιχεία του:

- Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος II της παρούσας,

- αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (Δ.Α.Τ.) ή άλλου επίσημου πιστοποιητικού της ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, άδεια παραμονής κ.α.) του ενδιαφερόμενου,

- αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους,

- αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΚΟ του ενδιαφερόμενου ή αντίγραφο κάθε άλλου εγγράφου (π.χ. μισθωτήριο βεβαιωμένο από την οικεία Δ.Ο.Υ, απόδειξη επαγγελματικής δραστηριότητας κ.α.), από το οποίο να προκύπτει επαρκώς η μόνιμη και πραγματική εγκατάσταση του σε συγκεκριμένη περιοχή εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Σε κάθε περίπτωση, η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δύναται να αποδειχτεί με κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο (π.χ. διενέργεια αυτοψίας από τα αρμόδια όργανα κ.α.) πέραν του παραπάνω εγγράφου,

- αντίγραφο του λογαριασμού ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου, ο οποίος να έχει εκδοθεί μέχρι και έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων του έργου του άρθρου 7 της παρούσας.

   2. Δεύτερη (2η) περίπτωση: ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου εκδίδεται στα στοιχεία άλλου προσώπου:

- Τα δικαιολογητικά έγγραφα της πρώτης (1ης) περίπτωσης και

- την Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος III της παρούσας. Η σχετική Υπεύθυνη Δήλωση υπογράφεται από το πρόσωπο στα στοιχεία του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης και φέρει υποχρεωτικά τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.

   3. Τρίτη (3η) περίπτωση: ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου εκδίδεται στα στοιχεία προσώπου που έχει αποβιώσει:

- Τα δικαιολογητικά έγγραφα της πρώτης (1ης) περίπτωσης και

- αντίγραφο της Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου του αποβιώσαντος προσώπου.

   4. Τέταρτη (4η) περίπτωση: μη ταύτιση των στοιχείων (όνομα ή/και επώνυμο) του ενδιαφερομένου με εκείνα του λογαριασμού ηλεκτροδότησης της κύρια και μόνιμης κατοικίας του, λόγω μεταβολής τους:

- Τα δικαιολογητικά έγγραφα της πρώτης (1ης) περίπτωσης και

- την Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος IV της παρούσας. Η σχετική Υπεύθυνη Δήλωση υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο και φέρει υποχρεωτικά τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.

   5. Πέμπτη (5η) περίπτωση: αδυναμία του αιτούντος ενδιαφερομένου να υποβάλει αυτοπροσώπως στην αρμόδια Αρχή Πιστοποίησης τα δικαιολογητικά έγγραφα για την πιστοποίηση του (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κ.α.):

- Τα ως άνω δικαιολογητικά έγγραφα, ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση (βλ. παρ. 1, 2, 3 και 4 του παρόντος) και

- την εξουσιοδότηση του Παραρτήματος V της παρούσας ή σχετική έγγραφη δήλωση του ενδιαφερομένου, με την οποία εξουσιοδοτεί συγκεκριμένο πρόσωπο να διενεργήσει στο όνομα και για λογαριασμό του πρώτου (αιτούντος ενδιαφερομένου) τις απαραίτητες ενέργειες πιστοποίησης του ως δικαιούχου του έργου. Η σχετική εξουσιοδότηση υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο και φέρει υποχρεωτικά τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.

 

   (ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ ΦΕΚ Β’ 5022/12.11.2018).

 

Παράρτημα VI

Διαδικασία Ελέγχου και Αξιολόγησης των Δικαιολογητικών Εγγράφων Πιστοποίησης των Δικαιούχων του Έργου

 

   Οι αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης των δικαιούχων του έργου είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση και τον έλεγχο της πληρότητας και της εγκυρότητας των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών εγγράφων του Παραρτήματος Ι της παρούσας. Η ακριβής διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης των ως άνω εγγράφων είναι, κατά περίπτωση, η ακόλουθη:

   1. Πρώτη (1η) περίπτωση: ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου εκδίδεται στα στοιχεία του:

- Ταυτοποίηση του ενδιαφερομένου, βάσει του αντιγράφου του πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας του (ΔΑΤ, διαβατήριο, άδεια παραμονής κ.α.).

- Έλεγχος ορθής συμπλήρωσης της Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης του Παραρτήματος ΙΙ.

- Συσχέτιση των στοιχείων του αντιγράφου του πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας του και της Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης του Παραρτήματος II (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ κ.α.) με τα στοιχεία των λοιπών προσκομιζόμενων εγγράφων και διαπίστωση της ταύτισης τους.

- Έλεγχος της ημερομηνίας έκδοσης του προσκομιζόμενου λογαριασμού ηλεκτροδότησης.

- Προσδιορισμός της διεύθυνσης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου, βάσει των προσκομιζόμενων εγγράφων.

- Συσχέτιση της διεύθυνσης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου με την διεύθυνση ακινήτου που αναγράφεται στον προσκομιζόμενο λογαριασμό ηλεκτροδότησης και διαπίστωση της ταύτισης τους.

- διαπίστωση της ιδιότητα του ενδιαφερομένου ως μόνιμου κατοίκου συγκεκριμένης περιοχής εκτός τηλεοπτικής κάλυψης.

 

   2. Δεύτερη (2η) περίπτωση: ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου εκδίδεται στα στοιχεία άλλου προσώπου:

- Τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης των δικαιολογητικών εγγράφων της πρώτης περίπτωσης (βλ. παρ. 1 του παρόντος).

- Συσχέτιση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ κ.α.) του προσκομιζόμενου λογαριασμού ηλεκτροδότησης με τα στοιχεία του υπογράφοντος την Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος III της παρούσας και διαπίστωση της ταύτισης τους.

- Έλεγχος ορθής συμπλήρωσης της Υπεύθυνης Δήλωσης του Παραρτήματος III.

   3. Τρίτη (3η) περίπτωση: ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου εκδίδεται στα στοιχεία προσώπου που έχει αποβιώσει:

- Τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης των δικαιολογητικών εγγράφων της πρώτης περίπτωσης (βλ. παρ. 1 του παρόντος).

- Συσχέτιση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο κ.α.) του προσκομιζόμενου λογαριασμού ηλεκτροδότησης με τα στοιχεία της προσκομιζόμενης Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου και διαπίστωση της ταύτισης τους.

Τέταρτη (4η) περίπτωση: μη ταύτιση των στοιχείων (όνομα ή/και επώνυμο) του ενδιαφερομένου με εκείνα του λογαριασμού ηλεκτροδότησης της κύρια και μόνιμης κατοικίας του, λόγω μεταβολής τους:

- Τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης των δικαιολογητικών εγγράφων της πρώτης περίπτωσης (βλ. παρ. 1 του παρόντος).

- Έλεγχος ορθής συμπλήρωσης της Υπεύθυνης Δήλωσης του Παραρτήματος IV.

   5. Πέμπτη (5η) περίπτωση: αδυναμία του ενδιαφερομένου να υποβάλει αυτοπροσώπως στην αρμόδια αρχή πιστοποίησης τα δικαιολογητικά έγγραφα για την πιστοποίηση του (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κ.α.):

- Τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης των δικαιολογητικών εγγράφων, ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση (βλ. παρ. 1, 2, 3, και 4 του παρόντος) και

- έλεγχος ορθής συμπλήρωσης της Εξουσιοδότησης του Παραρτήματος V της παρούσας ή έλεγχος των τυπικών στοιχείων και του περιεχομένου της σχετικής έγγραφης δήλωσης του εξουσιοδοτούντος ενδιαφερομένου.

 

Παράρτημα VII

Δικαιολογητικά πληρωμής των παροχών του έργου

 

   Τα δικαιολογητικά πληρωμής των παροχών του έργου είναι, ανά περίπτωση, τα ακόλουθα:

   1. Παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής:

- Αντίγραφο της υπογεγραμμένης βεβαίωσης παράδοσης/παραλαβής του ψηφιακού εξοπλισμού και ενεργοποίησης των υπηρεσιών του έργου από τον δικαιούχο και τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του αδειοδοτημένου παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής

- Υπεύθυνη Δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του αδειοδοτημένου παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής με την οποία βεβαιώνει την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του άρθ. 3, παρ. 1, περ. α' της παρούσας στους δικαιούχους του έργου και υποβάλλει στη ΓΓΤΤ τα στοιχεία δημοσίευσης της ηλεκτρονικής δήλωσης του άρθρου 6 της υπ' αριθμ. 27217/505/2013 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 1442) και τον σχετικό αριθμό εγγραφής της στο αρχείο της ΕΕΤΤ.

   2. Παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω της δορυφορικής ευρυεκπομπής:

- Αντίγραφο της υπογεγραμμένης βεβαίωσης εγκατάστασης του δορυφορικού εξοπλισμού και ενεργοποίησης των υπηρεσιών του έργου από τον δικαιούχο και τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου.

   3. Παροχή των υπηρεσιών του έργου μέσω σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο:

- Αντίγραφο της υπογεγραμμένης βεβαίωσης παράδοσης/παραλαβής του ευρυζωνικού εξοπλισμού και ενεργοποίησης των υπηρεσιών του έργου από τον δικαιούχο και τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του παρόχου ή

- Αντίγραφο της υπογεγραμμένης βεβαίωσης εγκατάστασης του ευρυζωνικού εξοπλισμού και ενεργοποίησης των υπηρεσιών του έργου από τον δικαιούχο και τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου, στην περίπτωση της εγκατάστασης του εξοπλισμού στην κατοικία του δικαιούχου από εξουσιοδοτημένο τεχνικό εγκατάστασης του παρόχου.

 

   (ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ ΦΕΚ Β’ 5022/12.11.2018).

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.