ΑΠΟΦΑΣΗ 19/2018/ΦΕΚ Β 1972/1.6.2018

 

Έγκριση της κατάρτισης του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Ειρηνοδικείου Ιστιαίας, που επήλθε με την υπ' αριθμ. 63/2016 πράξη.

 

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

(Σε συμβούλιο)

 

   Σήμερα, 15 Μαρτίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00', στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου και στην αίθουσα διασκέψεων της Ολομέλειας (γρ. 205 του 2ου ορόφου) συνήλθε, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, η, κατά τα άρθρα 14 και 17 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (κυρωτικός ν. 1756/1988, όπως ισχύει σήμερα), Ολομέλεια σε συμβούλιο, στην οποία έλαβαν μέρος οι:

   1) Βασίλειος Πέππας, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, 2) Ιωάννης Γιαννακόπουλος, 3) Γεώργιος Σακκάς, 4) Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, 5) Αγγελική Αλειφεροπούλου, 6) Πηνελόπη Ζωντανού, 7) Μαρία Χυτήρογλου, Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, 8) Δημητρούλα Υφαντή, 9) Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, 10) Ευγενία Προγάκη, 11) Χαράλαμπος Καλαματιανός, 12) Ειρήνη Καλού, 13) Αρτεμισία Παναγιώτου, 14) Χρήστος Βρυνιώτης, 15) Δημήτριος Γεώργας, 16) Δημήτριος Τζιούβας, 17) Δήμητρα Κοκοτίνη, 18) Γεώργιος Χοϊμές, 19) Αβροκόμη Θούα, 20) Νικήτας Χριστόπουλος, 21) Πέτρος Σαλίχος, 22) Ιωάννης Φιοράκης, 23) Ιωάννης Μπαλιτσάρης, 24) Γεώργιος Παπαηλιάδης, 25) Γεώργιος Μιχολιάς,

26) Αγγελική Τζαβάρα, 27) Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, 28) Παρασκευή Καλαϊτζή, 29) Ναυσικά Φράγκου, 30) Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, 31) Μαρία Γκανιάτσου, 32) Μαρία Τζανακάκη, 33) Νικόλαος Πιπιλίγκας, 34) Αρετή Παπαδιά, 35) Γεώργιος Παπανδρέου - Εισηγητής, 36) Αντιγόνη Καραΐσκου-Παλόγου, 37) Κυριάκος Οικονόμου, 38) Βασιλική Μπαζάκη-Δρακούλη, 39) Σοφία Τζουμερκιώτη, 40) Γρηγόριος Κουτσοκώστας, 41) Χρήστος Τζανερρίκος και 42) Λουκάς Μόρφης, Αρεοπαγίτες. Κωλύονται και δεν παρέστησαν οι λοιποί Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου και Αρεοπαγίτες.

 

   Παραστάθηκαν ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ως νόμιμος αναπληρωτής της κωλυόμενης Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου και του κωλυομένου αρχαιότερου του παραστάντος Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίου Παντελή, και η Γραμματέας της Ολομελείας Αικατερίνη Φωτοπούλου, αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Γραμματείας του Αρείου Πάγου.

 

   Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος γνωστοποίησε στα μέλη της Ολομέλειας ότι στον ’ρειο Πάγο υπηρετούν, εκτός από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, 10 Αντιπρόεδροι και 63 Αρεοπαγίτες.

 

   Κατόπιν, μετά από εντολή του Προέδρου, η Γραμματέας της Ολομέλειας, εκφώνησε τα ονόματα των υπηρετούντων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και Αρεοπαγιτών, όπου διαπιστώθηκε ότι, από τους 74 υπηρετούντες Δικαστές, είναι παρόντες οι αναφερόμενοι στην αρχή της παρούσας σαράντα δύο (42), δηλαδή είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά μέλη της, άρα υπάρχει η προβλεπόμενη από το νόμο απαρτία (άρθρο 14 παρ. 5 του ν. 1756/1988, όπως ισχύει).

 

   Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

 

   Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε νομίμως, κατόπιν της από 1ης Μαρτίου 2018 έγγραφης πρόσκλησης του Προέδρου του Αρείου Πάγου, προς τους υπηρετούντες στον ’ρειο Πάγο δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 14 παρ. 2 εδ. α' ν. 1756/1988, όπως αντικ. από το άρθρο 3 παρ. 1 του ν. 1868/1989), προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της υπ' αριθμ. 63/2016 πράξης του Ειρηνοδικείου Ιστιαίας, η οποία διαβιβάσθηκε με το υπ' αριθμ. 193/20-6-2017 έγγραφο της Ειρηνοδίκη Ιστιαίας, Ελένης Νταλαμανή, το οποίο έχει ως ακολούθως: «Σας στέλνουμε ακριβές υπηρεσιακό αντίγραφο της υπ' αριθμ. 63/2016 πράξης που αφορά κατάρτιση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου Ιστιαίας, για την κύρωσή του».

 

   Ο Εισηγητής - Αρεοπαγίτης Γεώργιος Παπανδρέου, αφού έθεσε υπόψη των μελών της Ολομέλειας: α. το παραπάνω έγγραφο της Ειρηνοδίκη Ιστιαίας και β. την υπό κρίση υπ' αριθμ. 63/2016 πράξη του ως άνω Ειρηνοδικείου, εισηγήθηκε την έγκριση της κατάρτισης του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Ειρηνοδικείου Ιστιαίας, σύμφωνα με την εν θέματι πράξη του Ειρηνοδικείου αυτού, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό και το διατακτικό της παρούσας.

 

   Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ανέπτυξε την πρόταση του και συμφώνησε με την άποψη του Εισηγητή. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδ. γ' του ν. 1756/1988, όπως αντικ. με το άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 3388/2005, αποχώρησε.

 

   ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

   Επειδή, κατά την παρ. 7 του στοιχείου Α «Κανονισμοί» του άρθρου 17 του ν. 1756/1988 «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης δικαστικών λειτουργών», όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 86 παρ. 2 του ν. 4055/2012, οι καταρτιζόμενοι κανονισμοί εσωτερικής υπηρεσίας των δικαστηρίων, καθώς και οι τροποποιήσεις τους, υποβάλλονται αμέσως στις οικείες ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων, οι οποίες έχουν δικαίωμα συμπλήρωσης, τροποποίησης ή ακύρωσης αυτών, ως προς όλα τα σημεία και ειδικότερα ως προς τον αριθμό των δικασίμων και των υποθέσεων που προσδιορίζονται σε κάθε δικάσιμο. Οι κανονισμοί ισχύουν μόνο μετά την τελική έγκρισή τους από τις ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων και αφού διαβιβασθούν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

   Στην προκειμένη περίπτωση, η Ειρηνοδίκης Ιστιαίας, με την υπ' αριθ. 63/2016 πράξη, κατάρτισε τον κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δικαστηρίου αυτού, προκειμένου να εναρμονισθεί με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015).

 

   Στη συνέχεια, η Ολομέλεια, μετά από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της, έκρινε, ομόφωνα, ότι πρέπει να εγκριθεί η ως άνω γενομένη κατάρτιση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Ειρηνοδικείου Ιστιαίας, σύμφωνα με την 63/2016 πράξη.

 

   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

   Εγκρίνεται ο καταρτισθείς, με την υπ' αριθ. 63/2016 πράξη του Ειρηνοδικείου Ιστιαίας, Κανονισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του, ο οποίος έχει ως ακολούθως:

 

«ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ-ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

 

   1. Όλες οι υποθέσεις του Ειρηνοδικείου Ιστιαίας θα δικάζονται μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, μέχρι την τρίτη (3η) ημέρα πριν την έναρξη των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, θα ορίζονται δυο (2) δικάσιμοι κάθε μήνα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται όλες οι διαδικασίες, σε ημέρα Τετάρτη και με ώρα έναρξης της συνεδρίασης την 09:00. Το σύνολο των υποθέσεων (πρωτοείσακτες και αναβλητικές) που θα εισάγονται σε κάθε δικάσιμο, εξαιρουμένων των ασφαλιστικών μέτρων, δεν θα υπερβαίνουν τις είκοσι πέντε (25). Στο Πινάκιο της Τακτικής διαδικασίας, θα προσδιορίζονται σύνολο (πρωτοείσακτες και αναβλητικές) μέχρι πέντε (5) υποθέσεις σε κάθε δικάσιμο. Στο Πινάκιο των υποθέσεων της ειδικής διαδικασίας (αυτοκινήτων, εργατικών, ανακοπών, μισθωτικών), θα προσδιορίζονται σύνολο (πρωτοείσακτες και αναβλητικές) μέχρι επτά (7) υποθέσεις σε κάθε δικάσιμο, ενώ στο Πινάκιο των υποθέσεων της εκούσιας δικαιοδοσίας, θα προσδιορίζονται στο σύνολο (πρωτοείσακτες και αναβλητικές) μέχρι δέκα (10) υποθέσεις σε κάθε δικάσιμο. Με απόφαση του Ειρηνοδίκη και εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες (π.χ. κατεπείγον), είναι δυνατόν να αυξηθεί κατ' εξαίρεση και μέχρι τρεις (3) ο αριθμός των προσδιορισμένων, εκτός Πινακίων, υποθέσεων σε κάθε δικάσιμο.

 

   2. Κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών (1 Ιουλίου μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου), κατά τις επίσημες αργίες, καθώς και τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, δεν ορίζονται δικάσιμοι. Εξαιρούνται υποθέσεις τις οποίες ο Ειρηνοδίκης χαρακτηρίζει κατεπείγουσες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 27 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων. Κατά τον μήνα Αύγουστο δεν εκδίδονται Διαταγές Πληρωμής.

 

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

 

   1. Ορίζεται μία (1) δικάσιμος τους μήνες Ιανουάριο, Μάρτιο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο κάθε έτους, για τη συνεδρίαση του Πταισματοδικείου. Η συνεδρίαση του Πταισματοδικείου θα πραγματοποιείται ημέρα Τρίτη και με ώρα έναρξης της συνεδρίασης την 09:00. Με απόφαση του Ειρηνοδίκη και εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες (π.χ. παραγραφή), είναι δυνατόν να αυξηθεί κατ' εξαίρεση ο αριθμός των δικασίμων.

 

   2. Προανακρίσεις θα διενεργούνται όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και θα προσδιορίζονται από τον Ειρηνοδίκη.

 

ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

   Ένορκες βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και η σύνταξη διαφόρων εκθέσεων θα συντάσσονται όλες τις εργάσιμες ημέρες τις εβδομάδας. Τα αιτούμενα πιστοποιητικά θα διεκπεραιώνονται μετά παρέλευση τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ή και νωρίτερα αν το επιτρέπει ο φόρτος εργασίας.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

 

   Συστήνεται μία (1) οργανική μονάδα Τμήματος της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου Ιστιαίας.

 

   Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας είναι υπεύθυνος, πέραν της διεκπεραίωσης των διοικητικών υποθέσεων (τήρηση ατομικών φακέλων, μισθοδοσίας, στατιστικών στοιχείων και αλληλογραφίας-πρωτοκόλλου και εμπιστευτικού πρωτοκόλλου, διαχείριση των διαφόρων προμηθειών γραφικής ύλης, καθαριότητας κ.λπ.) και για την τήρηση των αιτήσεων σωματείων-συλλόγων για διορισμό δικαστικού αντιπροσώπου και την επιμέλεια: για την επιθεώρηση των Ληξιαρχείων και των Δικαστικών Επιμελητών, για τη δημοσίευση των πολιτικών αποφάσεων, των διαταγών και των αποφάσεων του Πταισματοδικείου, την κατάθεση ενδίκων μέσων (Εφέσεων, Ανακοπών, Ερημοδικίας, Αναιρέσεων, Αναψηλαφήσεων και Ανακλήσεων ή Μεταρρυθμίσεων και Τριτανακοπών επί αποφάσεων Εκούσιας Δικαιοδοσίας), καθώς και την τήρηση των βιβλίων της Υπηρεσίας.

 

   Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας, μετά από συνεννόηση με τον Προϊστάμενο του Ειρηνοδικείου, ορίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που δεν υπερβαίνουν το ένα (1) δικαστικό έτος, το αντικείμενο της εργασίας των υπαλλήλων του Ειρηνοδικείου και, εφόσον το επιβάλουν ειδικές υπηρεσιακές ανάγκες, μπορεί να αναθέτει σε υπάλληλο ή υπαλλήλους ορισμένου τομέα την εκτέλεση εργασιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλου τομέα . Σε περίπτωση αλλαγής τομέα εργασίας, ο εξερχόμενος υπάλληλος του φορέα υποχρεούται να ενημερώσει πλήρως εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος τον εισερχόμενο περί του αντικειμένου εργασίας, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Γραμματείας του Δικαστηρίου.

 

   Οι γραμματείς μετέχουν στην συγκρότηση του Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου κατά την εκδίκαση διαφόρων υποθέσεων, καθώς και για την διενέργεια των προανακριτικών και προκαταρκτικών παραγγελιών, διεκπεραιώνουν όλες τις υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους και τηρούν τα πιο κάτω βιβλία:

 

   1. Εισαγωγικών Δικογράφων :

   Τακτικής Διαδικασίας, Ειδικής Διαδικασίας, Εκούσιας Δικαιοδοσίας (συμπεριλαμβανομένων και των Διατάξεων), Ασφαλιστικών Μέτρων, Μικροδιαφορών και Διαταγών Πληρωμής.

 

   2. Εκδοθεισών Αποφάσεων :

   Πολιτικών Αποφάσεων (συμπεριλαμβανομένων και των Διατάξεων), Διαταγών Πληρωμής και Αποφάσεων Πταισματοδικείου.

 

   3. Λοιπά Βιβλία:

   α) Βιβλία Ειρηνοδικείου: Απογράφων, Εφέσεων, Πρακτικών Συμβιβασμού-Ματαιωθεισών - Παραιτήσεων κ.α, Εκθέσεων και Πράξεων, Καταθέσεων και Αποδόσεων Εγγυοδοσιών, Προγραμμάτων Πλειστηριασμού, Καταστάσεων Εξόδων Δικαστικών Επιμελητών, Συμβολαιογράφων κ.λπ., Εκθέσεων Επιδόσεων Διαταγών Πληρωμής, Πινάκια Τακτικής Διαδικασίας, Ειδικής Διαδικασίας, Εκούσιας Δικαιοδοσίας, Δημοσιεύσεων Διαθηκών, Αποποιήσεων Κληρονομιών, Πιστοποιητικών Γραμματέων, Μητρώο Αστικών και Αγροτικών-Δασικών Συνεταιρισμών, Ανακοπών Ερημοδικίας-Αναιρέσεων-Αναψηλαφήσεων

   β) Βιβλία Πταισματοδικείου: Εισερχόμενων - Περαιωμένων Προκαταρκτικών και Προανακριτικών Παραγγελιών, Αναβολών, Αντιρρήσεων, Εφέσεων και Απολήψιμων ερήμην - αντιμωλία καταδικαστικών αποφάσεων του Πταισματοδικείου.

 

   Επίσης οι Γραμματείς είναι υπεύθυνοι για την καθαρογραφή των πάσης φύσεως αποφάσεων και για τη δακτυλογράφηση των διαφόρων εγγράφων του Δικαστηρίου, για τη σύνταξη των εκθέσεων σφραγίσεων και αποσφραγίσεων, για την παραλαβή των προγραμμάτων εκθέσεων κατασχέσεων των δικαστικών επιμελητών και την καταχώρηση αυτών στα ειδικά βιβλία και στην τήρηση του αρχείου του Δικαστηρίου.

 

   Με την ως άνω τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού διευκολύνεται η εύρυθμη λειτουργία του Ειρηνοδικείου, αν ληφθεί υπόψη ότι στο Ειρηνοδικείο Ιστιαίας έχουν συγχωνευθεί τα Ειρηνοδικεία Λίμνης και Αγ. ’ννας και ότι υπηρετεί ένας (1) Ειρηνοδίκης, που καλύπτει την μία (1) και μοναδική οργανική θέση Ειρηνοδίκη και τέσσερις (4) Δικαστικοί Γραμματείς (σε σύνολο πέντε (5) οργανικών θέσεων Δικαστικών Γραμματέων και ενός (1) Δικαστικού Επιμελητή), εκ των οποίων μία (1) Γραμματέας υπηρετεί σε θέση που έχει μεταφερθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών».

 

   Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και εκδόθηκε, στην Αθήνα, στις 15 Μαρτίου 2017.