ΑΠΟΦΑΣΗ 17/2018/ΦΕΚ Β 1972/1.6.2018

 

Έγκριση της κατάρτισης του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πταισματοδικείου Καρδίτσας, που επήλθε με την υπ' αριθμ. 37/2017 απόφαση της Ολομέλειας αυτού.

 

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

(Σε συμβούλιο)

 

   Σήμερα, 15 Μαρτίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00', στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου και στην αίθουσα διασκέψεων της Ολομέλειας (γρ. 205 του 2ου ορόφου) συνήλθε, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, η, κατά τα άρθρα 14 και 17 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (κυρωτικός νόμος 1756/1988, όπως ισχύει σήμερα), Ολομέλεια σε συμβούλιο, στην οποία έλαβαν μέρος οι:

   1) Βασίλειος Πέππας, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, 2) Ιωάννης Γιαννακόπουλος, 3) Γεώργιος Σακκάς, 4) Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, 5) Αγγελική Αλειφεροπούλου, 6) Πηνελόπη Ζωντανού, 7) Μαρία Χυτήρογλου, Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, 8) Δημητρούλα Υφαντή, 9) Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, 10) Ευγενία Προγάκη, 11) Χαράλαμπος Καλαματιανός, 12) Ειρήνη Καλού, 13) Αρτεμισία Παναγιώτου, 14) Χρήστος Βρυνιώτης, 15) Δημήτριος Γεώργας, 16) Δημήτριος Τζιούβας, 17) Δήμητρα Κοκοτίνη, 18) Γεώργιος Χοϊμές, 19) Αβροκόμη Θούα, 20) Νικήτας Χριστόπουλος, 21) Πέτρος Σαλίχος, 22) Ιωάννης Φιοράκης, 23) Ιωάννης Μπαλιτσάρης, 24) Γεώργιος Παπαηλιάδης, 25) Γεώργιος Μιχολιάς, 26) Αγγελική Τζαβάρα, 27) Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, 28) Παρασκευή Καλαϊτζή, 29) Ναυσικά Φράγκου, 30) Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, 31) Μαρία Γκανιάτσου, 32) Μαρία Τζανακάκη, 33) Νικόλαος Πιπιλίγκας, 34) Αρετή Παπαδιά, 35) Γεώργιος Παπανδρέου - Εισηγητής, 36) Αντιγόνη Καραΐσκου-Παλόγου, 37) Κυριάκος Οικονόμου, 38) Βασιλική Μπαζάκη-Δρακούλη, 39) Σοφία Τζουμερκιώτη, 40) Γρηγόριος Κουτσοκώστας, 41) Χρήστος Τζανερρίκος και 42) Λουκάς Μόρφης, Αρεοπαγίτες. Κωλύονται και δεν παρέστησαν οι λοιποί Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου και Αρεοπαγίτες.

 

   Παραστάθηκαν ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ως νόμιμος αναπληρωτής της κωλυόμενης Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου και του κωλυομένου αρχαιότερου του παραστάντος Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίου Παντελή, και η Γραμματέας της Ολομελείας Αικατερίνη Φωτοπούλου, αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Γραμματείας του Αρείου Πάγου.

 

   Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος γνωστοποίησε στα μέλη της Ολομέλειας ότι στον ’ρειο Πάγο υπηρετούν, εκτός από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, 10 Αντιπρόεδροι και 63 Αρεοπαγίτες.

 

   Κατόπιν, μετά από εντολή του Προέδρου, η Γραμματέας της Ολομέλειας, εκφώνησε τα ονόματα των υπηρετούντων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και Αρεοπαγιτών, όπου διαπιστώθηκε ότι, από τους 74 υπηρετούντες Δικαστές, είναι παρόντες οι αναφερόμενοι στην αρχή της παρούσας σαράντα δύο (42), δηλαδή είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά μέλη της, άρα υπάρχει η προβλεπόμενη από το νόμο απαρτία (άρθρο 14 παρ. 5 του ν. 1756/1988, όπως ισχύει).

 

   Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

   Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε νομίμως, κατόπιν της από 1ης Μαρτίου 2018 έγγραφης πρόσκλησης του Προέδρου του Αρείου Πάγου, προς τους υπηρετούντες στον ’ρειο Πάγο δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 14 παρ. 2 εδ. α' ν. 1756/1988, όπως αντικ. από το άρθρο 3 παρ. 1 του ν. 1868/1989), προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της υπ' αριθμ. 37/2017 απόφασης της Ολομέλειας του Πταισματοδικείου Καρδίτσας, η οποία διαβιβάσθηκε με το υπ' αριθμ. 105/ 23-6-2017 έγγραφο του Διευθύνοντος το Πταισματοδικείο Καρδίτσας, Ευάγγελου Αγατιανού, Πταισματοδίκη, το οποίο έχει ως ακολούθως: «Σας υποβάλλουμε δύο (2) υπηρεσιακά αντίγραφα της υπ' αριθμ. 37/23-06-2017 απόφασης της Ολομέλειας του Πταισματοδικείου Καρδίτσας, η οποία αφορά στην κατάρτιση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πταισματοδικείου Καρδίτσας και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες (άρθρο 86 παρ. 2 ν. 4055/2012)».

 

   Ο Εισηγητής - Αρεοπαγίτης Γεώργιος Παπανδρέου, αφού έθεσε υπόψη των μελών της Ολομέλειας: α. το παραπάνω έγγραφο του Διευθύνοντος το Πταισματοδικείο Καρδίτσας και β. την υπό κρίση υπ' αριθμ. 37/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ως άνω Πταισματοδικείου, εισηγήθηκε την έγκριση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Πταισματοδικείου Καρδίτσας, σύμφωνα με την εν θέματι απόφαση της Ολομέλειας αυτού, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό και το διατακτικό της παρούσας.

 

   Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ανέπτυξε την πρόταση του και συμφώνησε με την άποψη του Εισηγητή. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδ. γ' του ν. 1756/1988, όπως αντικ. με το άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 3388/2005, αποχώρησε.

 

   ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

   Επειδή, κατά την παρ. 7 του στοιχείου Α «Κανονισμοί» του άρθρου 17 του ν. 1756/1988 «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης δικαστικών λειτουργών», όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 86 παρ. 2 του ν. 4055/2012, οι καταρτιζόμενοι κανονισμοί εσωτερικής υπηρεσίας των δικαστηρίων, καθώς και οι τροποποιήσεις τους, υποβάλλονται αμέσως στις οικείες ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων, οι οποίες έχουν δικαίωμα συμπλήρωσης, τροποποίησης ή ακύρωσης αυτών, ως προς όλα τα σημεία και ειδικότερα ως προς τον αριθμό των δικασίμων και των υποθέσεων που προσδιορίζονται σε κάθε δικάσιμο. Οι κανονισμοί ισχύουν μόνο μετά την τελική έγκριση τους από τις ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων και αφού διαβιβασθούν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

   Στην προκειμένη περίπτωση, η Ολομέλεια του Πταισματοδικείου Καρδίτσας, με την υπ' αριθ. 37/2017 απόφαση της κατάρτισε τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δικαστηρίου αυτού, προκειμένου να εναρμονισθεί με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015).

 

   Στη συνέχεια, η Ολομέλεια, μετά από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της, έκρινε, ομόφωνα, ότι πρέπει να εγκριθεί η ως άνω γενομένη κατάρτιση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πταισματοδικείου Καρδίτσας, σύμφωνα με την 37/2017 απόφαση της Ολομέλειάς του.

 

   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

   Εγκρίνεται ο καταρτισθείς με την υπ' αριθ. 37/ 23-06-2017 απόφαση της Ολομέλειας του Πταισματοδικείου Καρδίτσας Κανονισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του, ο οποίος έχει ως ακολούθως:

 

   «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

   Το Πταισματοδικείο ενεργεί προανάκριση και δικάζει τις ποινικές υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του τις ακόλουθες ημέρες:

 

   ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ: Κάθε ημέρα δύναται να ενεργείται προανάκριση σε όλες τις εργάσιμες ώρες, εφόσον παρίσταται ανάγκη.

 

   ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ Αστυνομικών (κοινών), Αγροτικών, Δασικών και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πταίσματα:

   Οι συνεδριάσεις του Δικαστηρίου αυτού μπορούν να είναι από μια (1) έως και τρεις (3) και λαμβάνουν χώρα τις τρεις (3) πρώτες Τετάρτες κάθε μήνα και από 9η πρωινή ώρα, ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων και τις ανάγκες της υπηρεσίας, σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα των δικαστικών αιθουσών.

 

   Μια εβδομάδα πριν και μια εβδομάδα μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα και κατά τον Μήνα Αύγουστο δεν θα γίνεται εκδίκαση υποθέσεων.

 

   ΑΥΤΟΦΩΡΑ ΠΤΑΙΣΜΑΤΑ: Δικάζονται κάθε ημέρα

   ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

   Η Γραμματεία του Πταισματοδικείου λειτουργεί ως Τμήμα και οι εργασίες της διακρίνονται σε διοικητικής φύσεως και σε ποινικής φύσεως:

 

   Διοικητικής φύσεως εργασίες είναι: η τήρηση γενικού και εμπιστευτικού πρωτοκόλλου, βιβλίου αδειών, βιβλίου εκθέσεων πράξεων κ.λπ., η φύλαξη των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων, η εποπτεία και σύνταξη πινάκων εργασιών, η μέριμνα προμηθειών κ.λπ.

 

   Ποινικής φύσεως εργασίες είναι:

   α) η τήρηση και σύνταξη - καθαρογραφή αποφάσεων (όταν συντρέχει περίπτωση) των πρακτικών - αποφάσεων των συνεδριάσεων του Πταισματοδικείου

   β) η τήρηση και ενημέρωση των βιβλίων,

   γ) η έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, η χορήγηση αντιγράφων,

   δ) η εκκαθάριση και είσπραξη των ποινών και εξόδων που επιβάλλονται με καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου και η βεβαίωση για είσπραξη στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. των ερήμην καταδικαστικών αποφάσεων, η τήρηση των σχετικών βιβλίων και

   ε) η σύμπραξη στη διενέργεια της προανάκρισης.

 

   Η Γραμματεία του Πταισματοδικείου, η οποία αποτελείται από Δικαστικούς Υπαλλήλους και Επιμελητές Δικαστηρίων, διευθύνεται απ' τον Προϊστάμενο αυτής σε συνεννόηση με τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας (Πταισματοδίκη) και επίσης εκτελεί τις άνω διοικητικής φύσεως εργασίες. Τις άνω εργασίες ποινικής φύσεως εκτελούν οι εκάστοτε υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι του Πταισματοδικείου, ενώ οι Επιμελητές Δικαστηρίων διενεργούν επιδόσεις, για τις οποίες είναι αρμόδιοι, είναι επιφορτισμένοι με την τακτοποίηση του Αρχείου και γενικά εκτελούν τις εξωτερικές εργασίες (Ταχυδρομείο κ.λπ.) και τις εργασίες που τους ανατίθενται από τον Πταισματοδίκη ή τον Προϊστάμενο της Γραμματείας».

 

   Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και εκδόθηκε, στην Αθήνα, στις 15 Μαρτίου 2017.