ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ4/Γ.Π. οικ. 74407/ΦΕΚ Β 5148

 

Αναγκαστική διάθεση κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας, εγκαταστάσεων και θαλάμων, στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας, από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19.  

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ  

 

   Έχοντας υπόψη: 

 

   1. Tην παρ. 3 του άρθρου 18, σε συνδυασμό με την παρ. 5 του άρθρου 5 και την παρ. 3 του άρθρου 21 του Συντάγματος. 

 

   2. Τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού» (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 85 του ν. 4745/2020 «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, σύμφωνα με τις επιταγές της παρ. 1 του άρθρου 6 της Ε.Σ.Δ.Α., ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις» (Α’ 214). 

 

   3. Τον ν. 3918/2011 «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» (Α’ 31). 

 

   4. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148). 

 

   5. Τον ν. 4633/2019 «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού, άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και λοιπές διατάξεις» (Α’ 161). 

 

   6. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121). 

 

   7. Την ανάγκη άμεσης αύξησης κλινών για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από νέο κορωνοϊό COVID-19 για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας και νοσηλείας ασθενών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης 

 

   8. Την υπό στοιχεία Β1α,B2/οικ.74406/19.11.2020 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας δυνάμει της περ. ε της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), σύμφωνα με την οποία από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη. 

 

   Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών, το ύψος της οποίας, θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν, θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 85 του ν. 4745/2020. 

 

   Η εν λόγω δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του υπό κατανομή ΑΛΕ 2910601058 «Πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό» του Ε.Φ. 1023-7110000000 (Γενικές Κρατικές Δαπάνες) του Υπουργείου Οικονομικών, με έκτακτη, ισόποση επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας, αποφασίζουμε: 

 

Άρθρο Μόνο 

 

   1. Την αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο, της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (επί της οδού Ιουστινιανού αρ. 28, ΤΚ 54631), όπως νόμιμα εκπροσωπείται, στο σύνολό της, ως προς όλες τις εγκαταστάσεις της, κλίνες πάσης φύσεως, επιμέρους χώρους, καθώς και όλες τις παρεπόμενες προς τη λειτουργία της, υπηρεσίες ιατρικές, νοσηλευτικές και βοηθητικές του προσωπικού της, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου, από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19. 

 

   2. Την αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο, της ΕUROMEDICA ΓENIKH ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (επί της οδού Μαρίας Κάλλας 11 και Γραβιάς 2, Περιοχή Ανθέων, Τ.Κ. 54645), όπως νόμιμα εκπροσωπείται στο σύνολό της, ως προς όλες τις εγκαταστάσεις της, κλίνες πάσης φύσεως, επιμέρους χώρους, καθώς και όλες τις παρεπόμενες προς τη λειτουργία της, υπηρεσίες ιατρικές, νοσηλευτικές και βοηθητικές του προσωπικού της, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου, από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19. 

 

   3. Ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές των παρ. 1 και 2 αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές των παρ. 1 και 2 από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών. Προς τον σκοπό αυτό, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ανωτέρω δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών των παρ. 1 και 2 παρέχουν πρόσβαση στο χώρο των κλινικών τους στον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της. 

 

   4. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η Διοίκηση των επιχειρήσεων των παρ. 1 και 2 στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης. 

 

   5. Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. 

 

   6. Ο τρόπος αποζημίωσης των αναγκαστικά ως άνω δεσμευμένων κλινικών εν συνόλω, θα οριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, όπως ορίζει η παρ. 4 του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 85 του ν. 4745/2020 (Α’ 214). 

 

   Η παρούσα κοινοποιείται στους νόμιμους εκπροσώπους των δεσμευόμενων επιχειρήσεων με κάθε πρόσφορο μέσο. 

 

   Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών. 

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

 

   Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2020