ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ1α/Γ.Π.οικ.22819/ΦΕΚ Β 1166/3.4.2020

 

Επιβολή των μέτρων εργαστηριακού ελέγχου και προσωρινού περιορισμού ομάδας προσώπων εισερχόμενων στην Επικράτεια από χώρα υψηλής μετάδοσης της νόσου, για το χρονικό διάστημα από 22.3.2020 έως και 4.4.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις:

   α. της παρ. 1 του άρθρου τετάρτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19» (Α' 64),

   β. του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α' 42) και ιδίως της περίπτωσης ε', σε συνδυασμό με τις περιπτώσεις α' και β', της παραγράφου 2 και της περ. γ; σε συνδυασμό με την περίπτωση   της παρ. 4 αυτού,

   γ. του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α' 148),

   δ. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 121).

 

   2. Την από 22.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

 

   3. Την αδυναμία αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 με διαφορετικό τρόπο, όπως προκύπτει από την αριθμ. 8861/22.3.2020 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

 

   4. Την αριθμ. Β1α/οικ. 20350/23.3.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο Μόνο

 

   1. Σε συνέχεια της από 22.3.2020 και με αριθμ. 8861/2020 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, περί εφαρμογής μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοιού (COVID-19) και συγκεκριμένα:

   α) της απόφασης επιβολής μεταφοράς και απομόνωσης ομάδων προσώπων, εντός δωματίων του ξενοδοχείου STANLEY και

   β) απόφασης διενέργειας σε αυτούς, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), του απαραίτητου προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη προσβολή τους από τη νόσο COVID-19, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσής της και για λόγους επιτακτικούς δημοσίου συμφέροντος και ενόψει της από 22.3.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και των ανωτέρω επιχειρησιακών δράσεων που ήδη αναλήφθηκαν κατ' εφαρμογή τους, ορίζουμε τα κάτωθι επιβαλλόμενα μέτρα για τις κάτωθι κατηγορίες φυσικών προσώπων εισερχόμενων στην Επικράτεια από χώρα υψηλής μετάδοσης της νόσου (ως αναλυτικά ορίζονται στους συνημμένους κατάλογους), στον οριζόμενο στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου χώρο και συγκεκριμένα:

   α. Την επιβολή του μέτρου του εργαστηριακού ελέγχου διακοσίων εξήντα τριών (263) φυσικών προσώπων, για την επιβεβαίωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους (ως συνημμένος κατάλογος α) και

   β. τον προσωρινό περιορισμό για το χρονικό διάστημα από 22.3.2020 έως και 4.4.2020, όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου, της ως άνω υπό στοιχείο α, ομάδας διακοσίων εξήντα τριών (263) φυσικών προσώπων, των επαφών κρουσμάτων και όσων εκ των εξετασθέντων αδυνατούν με ασφάλεια να μεταβούν σε κατ' οίκον περιορισμό ενόψει του κινδύνου μετάδοσης του ιού σε τρίτους (λόγω έκθεσης σε μέσα μεταφοράς ή συγκατοίκους ομάδας υψηλού κινδύνου (ως συνημμένος κατάλογος β).

 

   2. Για την εφαρμογή του περιοριστικού μέτρου της παραγράφου 1, ορίζεται ως ειδικός χώρος προσωρινής διαμονής, το τουριστικό κατάλυμα με την επωνυμία «ΣΤΑΝΛΕΥ Α.Ε. ΤΟΥΡ.ΞΕΝ.ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ», με διακριτικό τίτλο «The Stanley Hotel Athens», με έδρα την Αθήνα και επί της οδού Οδυσσέως αρ. 1 (Τ.Κ. 10437), το οποίο δεσμεύθηκε αναγκαστικά προς τον σκοπό υλοποίησης της παρούσας. Το ως άνω τουριστικό κατάλυμα ορίζεται ως χώρος στον οποίον θα διανυθεί το χρονικό διάστημα επιβολής μέτρου προσωρινού περιορισμού, προς αποφυγή της επαφής των καθ' ων με τρίτα πρόσωπα προς τα οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση του ιού Covid-19. Φορέας υλοποίησης όλων των ανωτέρω επιχειρησιακών δράσεων έχει οριστεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο ΕΟΔΥ, κατά τον λόγο αρμοδιότητας εκάστου εξ αυτών.

 

   3. Η παρούσα ισχύει από την ημερομηνία υπογραφής της και επιβολής των μέτρων και των επιχειρησιακών δράσεων και γνωστοποιείται σε καθένα εκ των υποβαλλόμενων στα ανωτέρω μέτρα, με κάθε πρόσφορο μέσο (τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συστημένη επιστολή), συμπεριλαμβανομένης και της ενημέρωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τηλεφωνικής ενημέρωσης από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας. Αντίγραφό της δύναται να χορηγείται σε νόμιμους κηδεμόνες, συμπαραστάτες, συζύγους και συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού, από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί χωρίς τους συνημμένους ονομαστικούς καταλόγους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.