ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ1γ/Γ.Π/36831/ΦΕΚ Β 3373/16.12.2014

 

Οροι λειτουργίας επιχειρήσεων εμπορίας, ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τον Α.Ν 2520/1940 (Φ.Ε.Κ 273 τ.Α') «Περί Υγειονομικών Διατάξεων» όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε μεταγενέστερα.

 

   2. Το Ν. 4025/2011 (Φ.Ε.Κ. 228 τ.Α') «Ανασυγκρότηση φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ, και ’λλες Διατάξεις», άρθρο 43 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4075/2012 (Φ.Ε.Κ. 89 τ.Α') «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης Ι.Κ.Α - Ε.Τ.Α.Μ. Ασφαλιστικών Φορέων,.. », άρθρο 58 και το Ν.4235/2014 (ΦΕΚ 32/τ.Α'/ 11-2-2014).

 

   3. Τους Ν. 3172/2003, 3370/2005, 3918/2011 όπως αυτοί τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

 

   4. Το Ν. 3463/2006 Φ.Ε.Κ. 114 τ.Α') «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» άρθρα 75, 80 και 81.

 

   5. Το Ν. 3852/4-7-2010 (Φ.Ε.Κ 87 τ.Α') «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».

 

   6. Το Ν. 4262/2014 (ΦΕΚ 114/τ.Α'/10-5-2014) «Απλούστευση της αδειοδότησης και άλλες διατάξεις».

 

   7. Το Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ118/τ.Α'/15-5-2014) «’σκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις».

 

   8. Το Π.Δ. 95/2000 (Φ.Ε.Κ 76 τ.Α') «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

   9. Το Π.Δ. 119/2013 (Φ.Ε.Κ 153/τ.Α') «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

 

   10. Την κοινή υπουργική απόφαση ΔΙΑΔΠ/ Φ.Α.21/31600 (ΦΕΚ 3106/τ.Β/9-12-2013) «Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρου και κινηματογράφου».

 

   11. Το Π.Δ. 89/2014 (Φ.Ε.Κ 134/τ.Α') «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

 

   12. Το άρθρο 69 της Υγειονομικής Διάταξης της 1411-1938 (ΦΕΚ 275/τ.Β'), «Περί καθηκόντων των Υγειονομικών Επιτροπών Δήμων και Κοινοτήτων και λήψεως μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας εν τω Νομώ Αττικοβοιωτίας».

 

   13. Την υπ. αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/2012(ΦΕΚ Β'2718) Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις όπως ισχύει.

 

   14. Την υπ' αριθμ. 1010/10/5 (ΦΕΚ 1948/τ.Β/1-9-2011) απόφαση «’σκηση του επαγγέλματος αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών και των ασχολουμένων με την αγοραπωλησία ή τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων και κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών.

 

   15. Τον Νόμο 3991/2011 (ΦΕΚ 162/τ.Α/25-7-2011) Κύρωση του αναθεωρημένου Δ.Υ.Κ του Π.Ο.Υ.

 

   16. Το γεγονός ότι η έκδοση της απόφασης επιβάλλεται από επιτακτικούς λόγους Δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται άμεσα με την προστασία της Δημόσιας υγείας, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας.

 

   17. Το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

   Την έκδοση της παρούσας Υγειονομικής Διάταξης η οποία ισχύει σε όλη την επικράτεια.

 

’ρθρο 1

Σκοπός

 

   Σκοπός της παρούσας Υγειονομικής Διάταξης είναι η ρύθμιση των αναγκαίων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για την λειτουργία Επιχειρήσεων εμπορίας, ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

’ρθρο 2

Πεδίο Εφαρμογής Υγειονομικοί όροι και Προϋποθέσεις

 

   Η Εμπορία, ενοικίαση και πώληση μεταχειρισμένων ειδών όπως, ιματισμού, ενδυμάτων, υποδημάτων, διενεργείται από εμπορικές επιχειρήσεις ή μέσω διαδικτύου ή σε πάγκους εμποροπανηγύρεων, κ.λπ.

 

   Οι ανωτέρω επιχειρήσεις είναι μεν εμπορικές επιχειρήσεις όμως λόγω της φύσεως των ειδών που εμπορεύονται και για την προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει να τηρούνται τα εξής:

 

   Οι επιχειρήσεις εμπορίας, ενοικίασης, πώλησης μεταχειρισμένων ειδών (όπως ενδύματα, αποκριάτικες στολές αμφίεσης, εθνικές ενδυμασίες, νυφικά, ιματισμός, υποδήματα) πρέπει να διαθέτουν αποδεικτικό καθαρισμού ή και απολύμανσης από νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις ή ανάλογο αποδεικτικό από τη χώρα εισαγωγής επίσημα μεταφρασμένο αντίστοιχα για όλα τα διατιθέμενα είδη.

   Τα είδη ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης που διατίθενται πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, επισκευασμένα και καθαρά.

   Κάθε τεμάχιο θα φέρει σήμανση από την εταιρεία που πραγματοποίησε τον καθαρισμό του ή την απολύμανση.

   Στο παράρτημα, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, περιγράφονται οι κίνδυνοι και δίδονται οδηγίες καθαρισμού.

   Μεταχειρισμένα είδη που προσφέρονται από ή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή δωρίζονται απευθείας σε πολίτες της χώρας, πρέπει να βρίσκονται σε καλή γενική κατάσταση, επισκευασμένα και καθαρά.

   Τα καταστήματα εμπορίας, πώλησης ή και ενοικίασης μεταχειρισμένων ειδών καθώς και οι χώροι διανομής ρούχων "από δεύτερο χέρι", πρέπει να διαθέτουν αναρτημένες οδηγίες προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, ώστε να γίνεται επιπλέον επιμελής εξέταση και καθαρισμός των ειδών, από τον τελικό καταναλωτή/ χρήστη, πριν την χρησιμοποίησή τους.

 

’ρθρο 3

Διαδικασία έναρξης λειτουργίας επιχείρησης εμπορίας, ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης - Δικαιολογητικά.

 

   Για την έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, ο ενδιαφερόμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αίτηση έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεως εμπορίας, ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης της οποίας δεν απαιτείται προηγούμενη χορήγηση προέγκρισης.

 

   1) Η αίτηση συνοδεύεται από:

   Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή άλλου εγγράφου από τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 2690/1999, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με το άρθρο 25 του Ν. 3731/2008 (σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων) και εάν ο αιτών είναι αλλοδαπός πολίτης κράτους μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φωτοαντίγραφο ισχύουσας άδειας διαμονής που του επιτρέπει την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι ομογενής υποβάλλει ειδική ταυτότητα ομογενούς ή προξενική θεώρηση για επαναπατρισμό.

   Στην περίπτωση όπου αίτηση υποβάλλει εταιρεία, κατατίθεται:

   α) Αντίγραφο του ισχύοντος και καταχωρημένου στο Μητρώο καταστατικού της εταιρείας θεωρημένο από την αρμόδια για την τήρηση του Μητρώου αυτής Αρχή.

   β) Πιστοποιητικό της αρμόδιας για την τήρηση του Μητρώου διοικητικής ή δικαστικής αρχής περί τροποποιήσεων καταστατικού/μη λύσης της εταιρείας.

 

   2) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 που θα δηλώνει:

   i) Τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

   ii) Τη διεύθυνση λειτουργίας της επιχείρησης.

   iii) Τον υγειονομικώς και αγορανομικώς υπεύθυνο οριζόμενο από τον εκπρόσωπο της εταιρείας.

   iv) Ότι όλα τα διατιθέμενα είδη συνοδεύονται από αποδεικτικό καθαρισμού ή και απολύμανσης από νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις ή ανάλογο αποδεικτικό από τη χώρα εισαγωγής επίσημα μεταφρασμένο.

 

   3) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 αποδοχής, από τον υγειονομικώς και αγορανομικώς ορισθέντα.

 

   4) Βεβαίωση της οικείας ΔΟΥ περί υποβολής έναρξης δραστηριότητας (ΚΑΔ).

   Η άδεια χορηγείται εντός πέντε ημερών από την υποβολή της αίτησης με απόφαση Δημάρχου και κοινοποιείται στις Υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για τη διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων.

   Η επιχείρηση υποχρεούται με την έναρξη λειτουργίας της να τηρεί φάκελο αρχείων με τα αποδεικτικά καθαρισμού ή και απολύμανσης των προς πώληση ειδών, τα οποία είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει σε κάθε υγειονομικό έλεγχο.

 

’ρθρο 4

Κυρώσεις

 

   Η λειτουργία των ανωτέρω επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας σφραγίζονται αυτεπάγγελτα από την αδειοδοτούσα αρχή.

   Η σφράγιση επιβάλλεται και στις περιπτώσεις άρνησης ή παρεμπόδισης ελέγχου με ταυτόχρονη προσωρινή αφαίρεση της άδειας για 15 μέρες ύστερα από εισήγηση της υπηρεσίας που πραγματοποιεί τον έλεγχο προς την αδειοδοτούσα αρχή.

   Η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφαιρείται προσωρινά για 15 ημέρες ή ανακαλείται, από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή ιδίως στις περιπτώσεις της υποτροπής (ίδια παράβαση για τρείς φορές) ή της μη συμμόρφωσης.

   Η προσωρινά αφαιρεθείσα άδεια λειτουργίας επαναχορηγείται στις περιπτώσεις συμμόρφωσης της επιχείρησης ύστερα από εισήγηση της υγειονομικής υπηρεσίας.

   Στους παραβάτες των Υγειονομικών Διατάξεων επιβάλλονται, οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 43 του Νόμου 4025/2011 (ΦΕΚ 228/τ.Α/2-11-2011) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

   Σε λίαν εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν από τη λειτουργία επιχείρησης Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, κινδυνεύει άμεσα η Δημόσια Υγεία μετά από πλήρως αιτιολογημένη γνωμοδότηση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας, ο Περιφερειάρχης εκδίδει απόφαση για την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας της και σφράγισης αυτής, η οποία εκτελείται αμέσως από την αδειοδοτούσα αρχή.

   Η επιχείρηση δύναται να επαναλειτουργήσει μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας προς τον Περιφερειάρχη, άλλως η προσωρινή απαγόρευση καθίσταται οριστική.

 

’ρθρο 5

Καταργούμενες διατάξεις

 

   Από την ισχύ της παρούσας καταργείται κάθε άλλη Διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με αυτή.

 

’ρθρο 6

Έναρξη ισχύος

 

   Η ισχύς της παρούσας αρχίζει δεκαπέντε μέρες από την δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΥΤΩΝ

 

Ο κίνδυνος από μεταχειρισμένα είδη, για τη Δημόσια Υγεία, υπό τη μορφή λοίμωξης ή παρασιτικής προσβολής, είναι σχετικά μικρός και αφορά σε:

   Βακτήρια όπως οι στρεπτόκοκκοι και οι σταφυλόκοκκοι που φαίνεται ότι είναι πολύ απίθανο να επιβιώνουν για μακρό χρονικό διάστημα και σε επαρκείς αριθμούς πάνω σε είδη ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων, ώστε να θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή.

   Οι συνήθεις ιοί, ομοίως, δε φαίνεται να είναι σε θέση να επιβιώσουν για μακρό χρονικό διάστημα πάνω σε ρουχισμό.

   Αντίθετα, παράσιτα και μύκητες ενδέχεται να επιβιώσουν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Παρ' όλο ότι η μετάδοση αυτών των οργανισμών είναι σχετικά απίθανη, κάποια μεταχειρισμένα είδη που δεν έχουν υποστεί καλό καθαρισμό μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

 

Έτσι λοιπόν, εκτιμάται ότι οι κυριότεροι κίνδυνοι μπορούν να συνοψισθούν στον παρακάτω πίνακα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κίνδυνος

Επιβίωση εκτός του ανθρώπινου ξενιστή, Μετάδοση κλπ.

Ψώρα (Σαρκοπτική ψώρα) - Sarcoptes scabiei

   Επιβίωση εκτός ανθρώπινου ξενιστή τέσσερις (4) ημέρες

   Με άμεση επαφή με μολυσμένο άτομο και σε μικρότερο βαθμό μέσω μολυσμένων ρούχων

Φθείρες-ψείρες σώματος (Pediculus humanis)

   Κυρίως τρέφονται από το ανθρώπινο αίμα και ζούνε μεταξύ του ανθρώπινου δέρματος και του ρουχισμού

   Μέσω μολυσμένου ρουχισμού, σεντονιών και επίπλων

Φθείρες εφηβαίου (Pthirus pubis)

   Τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα και συνήθως βρίσκονται σε περιοχές με αραιή σγουρή τριχοφυΐα, όπως στην περιοχή του εφηβαίου, των φρυδιών και στα γένια

   Η πιο συχνή μετάδοση είναι μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά ακόμη και ο δανεισμός μολυσμένων ρούχων ή επαφή μέσω μολυσμένων σεντονιών μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή από το παράσιτο

Φθείρες στο τριχωτό της κεφαλής (Pediculus capitus)

   Ζούνε και τρέφονται στο ανθρώπινο κεφάλι. Μπορούν να επιβιώσουν το πολύ 1-2 ημέρες εκτός τριχωτού

   Στενή επαφή κεφαλής με κεφαλή, λαστιχάκια για τα μαλλιά, καπέλα και μαντήλια ενέχει μικρό κίνδυνο μετάδοσης

Παρασιτικά έντομα κοριοί (Cimex)

   Το είδος Cimex lectularius) ζει στην επίπλωση του κρεβατιού.

   Τρέφεται από το ανθρώπινο αίμα

   Μπορεί να επιβιώσει για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να τρέφεται με αίμα (για τα ενήλικα έντομα το διάστημα είναι πέραν του ενός χρόνου)

Μύκητες

   Κυτταρικά στοιχεία της επιδερμίδας ή τρίχες που αποπίπτουν μπορεί να παραμείνουν μολυσματικά για μακρό χρόνο στο περιβάλλον.

   Πρόκειται για λοίμωξη του δέρματος, των νυχιών ή και των μαλλιών και είναι υψηλής μεταδοτικότητας.

   Μπορεί να μεταδοθεί από την άμεση επαφή δέρμα με δέρμα ή μέσω μολυσμένων ρούχων, υποδημάτων κι από επιφάνειες με νερό, όπως δάπεδα ντους

Μολυσματικό Κηρίο

   Πρόκειται για λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο ή και από τα δύο

   Ιδιαίτερα, μέσω δέρματος, μεταδοτική λοίμωξη

   Σε πολύ μικρότερο βαθμό μεταδοτική από χειρισμούς με ρούχα ή λοιπά μολυσμένα αντικείμενα

 

   Από τα υπάρχοντα δεδομένα προκύπτει ότι γενικότερα, ο όποιος κίνδυνος ελαχιστοποιείται εφ' όσον μεσολαβήσει πλύσιμο σε πλυντήριο σε θερμοκρασία άνω των 60ο Κελσίου και ακολουθήσει επιμελές σιδέρωμα με ατμό.

   Για λόγους προστασίας και διασφάλισης της Ατομικής και Δημόσιας Υγείας, πρέπει:

   Τα εν λόγω είδη, να διατίθενται σε καλή γενική κατάσταση, επισκευασμένα και καθαρά. Ενδύματα ή άλλα αντικείμενα πολύ ακάθαρτα πρέπει να απορρίπτονται.

   Οι επιχειρήσεις εμπορίας/ πώλησης μεταχειρισμένων ειδών (όπως ενδυμάτων, ιματισμού κ.τ.ο.), οφείλουν πριν την προσφορά των εν λόγω ειδών, να μεριμνούν ώστε αυτά προηγουμένως να έχουν υποβληθεί σε κατάλληλο καθαρισμό, που επιτυγχάνεται σε επιχειρήσεις (π.χ. στεγνοκαθαριστήρια) με πλύση σε πλυντήριο, σε καυτό νερό με επιθυμητή θερμοκρασία άνω των 60ο C (βαθμών Κελσίου), με απορρυπαντικό και να έχει ακολουθήσει στη συνέχεια, επιμελές σιδέρωμα με ατμό.

   Αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν, όπως π.χ. μαξιλάρια, στολές και άλλα ευαίσθητα είδη, θα πρέπει να υποβάλλονται σε άλλες μεθόδους καθαρισμού, ανάλογες του υλικού κατασκευής αυτών, όπως π.χ. στεγνό καθάρισμα, τοποθέτηση σε στεγνωτήριο στην υψηλότερη θερμοκρασία του στεγνωτηρίου ή σε επιτρεπόμενη θερμοκρασία αντοχής του υλικού, για δέκα λεπτά (10') της ώρας τουλάχιστον.

   Αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη, οι προαναφερόμενοι κανόνες υγιεινής, να τηρούνται και από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση ενδυμάτων αμφίεσης (Αποκρεών), ενοικίασης νυφικών, κ.τ.ο.

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.