ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 18532/ΦΕΚ Β 961/16.04.2014

 

Ωράριο τροφοδοσίας Καταστημάτων (SUPER MARKETS) και των Υπεραγορών Λιανικού Εμπορίου (πολυκαταστήματα, αλυσίδες καταστημάτων).

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ KAI ΔΙΚΤΥΩΝ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ -ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις του άρθρου 2 της από 18 Ιουνίου 1982 πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το Ν. 1327/1983 «Αντιμετώπιση έκτακτων επεισοδίων ρύπανσης του περιβάλλοντος και ρύθμιση συναφών θεμάτων» (Α' 21) καθώς και τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 52 του Ν. 2696/1999 «Κ.Ο.Κ.» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

   2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (Α' 98).

 

   3. Το υπ' αρ. 160548/29.1.2014 έγγραφο του Τμήματος Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (Ε.Α.Ρ.Θ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

   4. Το γεγονός ότι από τη μελέτη των μετρητικών στοιχείων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αθήνας, έχει αποδειχθεί ότι τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής παρουσιάζεται αιχμή στις τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ιδιαίτερα όσον αφορά ρύπους, στο σχηματισμό των οποίων, σημαντικά συμμετέχει η κυκλοφορία των οχημάτων.

 

   5. Το γεγονός ότι η μείωση της αιχμής της κυκλοφορίας θα έχει θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αιχμής της ρύπανσης, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια έκθεση του Τμήματος Ποιότητας Ατμόσφαιρας της Δ/νσης Ε.Α.Ρ.Θ. που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ (http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=xYIPlFΟ6rIg %3d&tabid=490&language=el-GR).

 

   6. Το γεγονός ότι από τις κανονιστικές διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του οικείου OTA, αποφασίζουμε:

 

   1. α) Απαγορεύεται η τροφοδοσία των SUPER MARKETS και των Υπεραγορών Λιανικού Εμπορίου (πολυκαταστήματα, αλυσίδες καταστημάτων) στο κέντρο της πόλης της Αθήνας (εντός του εσωτερικού δακτυλίου) από 1 Ιανουαρίου 2014 και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 κατά τις ώρες 07:00 π.μ. έως 10:30 π.μ., με φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

 

   β) Οι διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου ισχύουν και: Ι. Για τις περιμετρικές οδούς του εσωτερικού δακτυλίου:

- Πανόρμου

- Πατησίων, Αριστοτέλους, Γ' Σεπτεμβρίου, Αχαρνών, Λιοσίων, Κυψέλης, Λένορμαν, Γαλατσίου (περιοχή Αθηνών)

- Φιλολάου (περιοχή Παγκρατίου)

- Φορμίωνος (από Ριζάρη μέχρι Καραολή και Δημητρίου) (περιοχές Παγκράτι -Βύρωνα)

- Υμηττού (από Βρυαξίδος μέχρι Χίου) (περιοχή Παγκρατίου)

- Γ. Παπανδρέου (από Παπάγου μέχρι τη συμβολή της με Κοκκινοπούλου) (περιοχή Ζωγράφου)

- Ούλοφ Πάλμε (περιοχή Ιλισίων)

- Στην Ιερά Οδό (από Κηφισού έως Θηβών) (περιοχή Αιγάλεω)

- Στην Θηβών (από λόφο Αξιωματικών έως Ιερά Οδό) (περιοχή Αιγάλεω)

- Λεωφόρο Βουλιαγμένης

- Αγ. Δημητρίου - Στριγγάρι (ευρύτερη περιοχή Πλατείας Καλογήρων)

- Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) - Δημοσθένους - Σιβιταγίδου - Δαβάκη (περιοχή Καλλιθέας)

- Ελ. Βενιζέλου - Αρτάκης - Μάχης - Αναλάτου - Ομήρου 25ης Μαρτίου και 2ας Μαΐου (πλατεία Ν. Σμύρνης) (περιοχή Νέας Σμύρνης)

- Αχιλλέως - Αμφιθέας - Αγ. Βαρβάρας (περιοχή Παλαιού Φαλήρου)

- Λαγουμιτζή - Δημητρακοπούλου - Βεΐκου - Πειραιώς (περιοχή Αθηνών)

 

   ΙΙ. Για τη Λεωφόρο Μεσογείων

 

   2. Από τις απαγορεύσεις του εδαφίου (α') της προηγούμενης παραγράφου εξαιρείται η τροφοδοσία καταστημάτων νωπών αλιευμάτων Βαρβακείου Αγοράς.

 

   3. Για την τροφοδοσία των καταστημάτων που βρίσκονται στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας εφαρμόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΜΕΟ/στ/ οικ./1190/1995 «Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας» (Β' 252), όπως ισχύει.

 

   4. Στους παραβάτες των παραπάνω διατάξεων επιβάλλονται οι ποινές της παραγράφου 8 του άρθρου 52 του Ν. 2696/1999 «Κ.Ο.Κ.» (α' 57), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 46 του Ν. 3542/2007 «Τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α' 50).

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.