ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17910/1225/ΦΕΚ Β 2129/04.08.2014

 

Προδιαγραφές ζωνών ασφαλείας, καθισμάτων και αγκυρώσεων ζωνών - καθισμάτων σε σχολικά λεωφορεία και διατάξεις μεταφοράς μαθητών.

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

 

   Έχοντας υπ' όψη:

 

   1. Τις διατάξεις:

   α. της παρ. 5 του άρθρου 12 και της παρ. 17 του άρθρου 81 του Κ.Ο.Κ. που κυρώθηκε με το Ν. 2696/99 (Α' 57) «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

   β. του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98)

   γ. της υ.α. 36144/3360/11 (Β' 2519) «Καθίσματα και ζώνες ασφαλείας σχολικών λεωφορείων», όπως ισχύει

   δ. της υ.α. 21504/1771/92 (Β' 408) «Περί καθορισμού τεχνικών προδιαγραφών τύπων λεωφορείων», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

   ε. της υ.α. 54847/2655/03 (Β' 607/2004) «Καθορισμός αποδεκτών αποκλίσεων μεταχειρισμένων λεωφορείων που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

   στ. της υ.α. 37492/1795/03 (Β' 922) «Καθορισμός τύπων και τεχνικών προδιαγραφών λεωφορείων για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία τους ως αστικών, υπεραστικών και ημιαστικών», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

   ζ. της κ.υ.α. 61841/4522/05 (Β' 851/2006) «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2005/40/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 για την τροποποίηση της οδηγίας 77/541/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στις ζώνες ασφαλείας και στα συστήματα συγκρατήσεως των οχημάτων με κινητήρα», όπως ισχύει.

   η. της υπ' αριθμ. 329/03.07.2013 (ΦΕΚ Β' 1655/04.07.2013) κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχαήλ Παπαδόπουλου.

 

   2. Την ανάγκη καθορισμού για τις ζώνες ασφαλείας, τα καθίσματα και τις αγκυρώσεις ζωνών - καθισμάτων που τοποθετούνται σε σχολικά λεωφορεία μεταφοράς νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας των μεταφερόμενων νηπίων και μαθητών.

 

   3. Τα παραδοτέα του ειδικού έργου του Εργαστηρίου Οχημάτων του Ε.Μ.Π. «Ανάπτυξη Προδιαγραφών για την Πιστοποίηση των Καθισμάτων - Ζωνών Ασφαλείας Σχολικών Λεωφορείων και Τεχνικό Εγχειρίδιο Εγκατάστασης αυτών» που ανατέθηκε με την αρ. Φ20/οικ.3746/281/06 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και τις τελευταίες τροποποιήσεις από το αναφερόμενο εργαστήριο τον 7/2014.

 

   4. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

 

   Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται στα πρωτοταξινομούμενα μεταχειρισμένα, σχολικά λεωφορεία μεταφοράς νηπίων και μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

   Στην παρούσα περιλαμβάνονται και διατάξεις μεταφοράς μαθητών και νηπίων με οποιοδήποτε λεωφορείο (π.χ. υπεραστικά, τουριστικά κ.λπ.).

 

’ρθρο 2

Ορισμοί

 

   1. Σχολικό νηπίων: Λεωφορείο μεταφοράς νηπίων μόνο.

   2. Σχολικό Α/βάθμιας εκπαίδευσης: Λεωφορείο μεταφοράς κυρίως μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης με δυνατότητα μεταφοράς και μαθητών Β/βάθμιας εκπαίδευσης.

   3. Σχολικό: Λεωφορείο μεταφοράς μαθητών Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Τα λεωφορεία αυτά δύνανται να μεταφέρουν μαθητές Α/βάθμιας αλλά επίσης δύνανται να μεταφέρουν και νήπια εφόσον είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα Συστήματα Συγκράτησης Παιδιών.

   4. Αριθμός καθήμενων επιβατών: Ο αριθμός των επιβατών που κάθονται και ο οποίος αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας και είναι μονοσήμαντα ορισμένος. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στο σύνολο των επιβατών είτε μόνο νήπια είτε μόνο μαθητές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα για σχολικά μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης το σύνολο των καθήμενων μπορεί να επιμερίζεται με αναγραφή σχετικής παρατήρησης στην άδεια κυκλοφορίας, σε αριθμό καθήμενων μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης και σε αριθμό καθήμενων Β/βάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον διαθέτουν τα κατάλληλα καθίσματα.

   5 Αριθμός ζωνών ασφαλείας: Ο αριθμός των ζωνών ασφαλείας που ισούται με τον αριθμό καθήμενων.

   6. Συστήματα συγκράτησης: Ο συνδυασμός καθίσματος, ατομικής ζώνης ασφαλείας και οι αγκυρώσεις τους.

   7. Ζώνη ασφαλείας: Ατομική ζώνη ασφαλείας σύμφωνα με την Οδηγία 77/541/ΕΟΚ, όπως ισχύει, τοποθετημένη σύμφωνα τις προδιαγραφές του Παραρτήματος III του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης για τα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών νηπίων και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και τις προδιαγραφές των αντίστοιχων οδηγιών της Ε.Ε. για τα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

   8. Ειδικό παιδικό κάθισμα (ΕΠΑΙΚ I): Κάθισμα που προορίζεται για τη μεταφορά νηπίων, οι προδιαγραφές - απαιτήσεις του οποίου θα είναι σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσας υπουργικής απόφασης ή έχει εγκριθεί σύμφωνα με οδηγία ή κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   9. Ειδικό παιδικό κάθισμα (ΕΠΑΙΚ II): Κάθισμα που προορίζεται για τη μεταφορά μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης, οι προδιαγραφές - απαιτήσεις του οποίου θα είναι σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσας υπουργικής απόφασης ή έχει εγκριθεί σύμφωνα με οδηγία ή κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   10. Τύπος ΕΠΑΙΚ: Ως τύπος ΕΠΑΙΚ θεωρούνται τα καθίσματα ιδίων διαστάσεων, κατασκευασμένα από τον ίδιο κατασκευαστή και που είναι ακριβώς όμοια μεταξύ τους.

   11. Συστήματα Συγκράτησης Παιδιών: Εγκεκριμένα συστήματα συγκράτησης παιδιών (Child Restraint Systems - CRS) σύμφωνα με το Κανονισμό αρ. 44/04 της ΟΕΕ/ΗΕ ή την Οδηγία 77/541/ΕΚ, όπως ισχύει.

   12. Βεβαίωση Καταλληλότητας Καθισμάτων - Ζωνών Σχολικών Λεωφορείων:

   Για τα σχολικά λεωφορεία μεταφοράς νηπίων και μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης Βεβαίωση από φορέα ή υπηρεσία που θα καθοριστεί, ότι τα καθίσματα και οι ζώνες που τοποθετήθηκαν σε αυτά, είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές-απαιτήσεις της παρούσας απόφασης.

 

’ρθρο 3

Προδιαγραφές-ταξινόμηση πρωτοταξινομούμενων μεταχειρισμένων σχολικών νηπίων και σχολικών μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης

 

   1. Οι ζώνες ασφαλείας, ο τύπος τους, ο αριθμός τους και οι αγκυρώσεις τους, όπως και τα καθίσματα και οι αγκυρώσεις τους που τοποθετούνται σε σχολικά λεωφορεία μεταφοράς νηπίων και σχολικά μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης, ακολουθούν τις προδιαγραφές των Παραρτημάτων I και III του άρθρου 9 της παρούσας.

 

   2. Για τη συμφωνία με τις απαιτήσεις που προδιαγράφονται με την παρούσα απόφαση στα Παραρτήματα I και III του άρθρου 9 αυτής, διενεργείται ειδικός έλεγχος αμαξώματος οχήματος σχολικού λεωφορείου (ΕΕΑΣΧ) σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας και εκδίδεται «Βεβαίωση Καταλληλότητας Καθισμάτων - Ζωνών Σχολικών Λεωφορείων». Η Βεβαίωση αυτή κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών για την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου αυτού. Ο ειδικός έλεγχος διενεργείται από Δημόσια ΚΤΕΟ ή ιδιωτικά ΚΤΕΟ Βαρέων Οχημάτων, που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ελέγχου αμαξώματος σύμφωνα με την Τ.Α. 21504/1771/92 όπως ισχύει. Ο έλεγχος διενεργείται από:

   Υπαλλήλους των Δημοσίων ΚΤΕΟ κλάδων ΠΕ Μηχανικών ή ΤΕ Μηχανικών με ισχύον πιστοποιητικό Ελεγκτή.

   Ελεγκτικό προσωπικό των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Βαρέων Οχημάτων που είναι διπλωματούχοι Μηχανικοί ή πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Μηχανικοί με ισχύον πιστοποιητικό Ελεγκτή.

   Για την ταξινόμηση του λεωφορείου, εκτός από την κατάθεση της παραπάνω βεβαίωσης απαιτείται και η κατάθεση των παρακάτω:

   α. Φωτ/πία της άδειας λειτουργίας αμαξοποιού που εκτέλεσε την διασκευή του λεωφορείου (τοποθέτηση καθισμάτων κλπ).

   β. Υπεύθυνη δήλωση του κατασκευαστή/αντιπροσώπου των εγκεκριμένων καθισμάτων όπου θα αναφέρεται ο αριθμός πλαισίου του λεωφορείου για το οποίο πούλησε/παρέδωσε τα εγκεκριμένα καθίσματα ο αριθμός αυτών και ο τύπος τους.

   γ. Υπεύθυνη δήλωση του αμαξοποιού όπου θα αναφέρεται ότι τοποθέτησε τα εγκεκριμένα καθίσματα σύμφωνα με τις οδηγίες που τα συνόδευαν σε συγκεκριμένο λεωφορείο (θα αναφέρεται ο αριθμός πλαισίου του λεωφορείου).

 

   3. Τα οχήματα του άρθρου αυτού ταξινομούνται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών και εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας με την παρατήρηση «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΑΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ......(τίθεται ο αριθμός αυτής της απόφασης)».

 

   4. Στα σχολικά μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης που ταξινομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης και μπορούν να προσαρμοστούν καθίσματα μεταφοράς μαθητών Β/βάθμιας εκπαίδευσης, στην άδεια κυκλοφορίας στο πεδίο S.1 θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των καθήμενων και σε παρατήρηση θα αναγράφεται ο αριθμός μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης και ο αριθμός μαθητών Β/βάθμιας εκπαίδευσης που το σχολικό έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό (καθίσματα και αγκυρώσεις καθισμάτων σύμφωνα με την οδηγία 74/408 ΕΚ όπως ισχύει, ζώνες και αγκυρώσεις τους σύμφωνα με τις οδηγίες 77/541 και 76/115 ΕΚ όπως ισχύουν αντίστοιχα). Σ' αυτές τις περιπτώσεις ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

   Το ενιαίο κάθισμα πρέπει να είναι του ιδίου τύπου (πχ Α/βάθμιας).

    Τα καθίσματα μεταφοράς μαθητών Β/βαθμιας εκπαίδευσης θα είναι «ομαδοποιημένα» από την ίδια πλευρά του διαδρόμου (δεξιά ή αριστερά) και με τέτοια διαρρύθμιση ώστε να μην τοποθετείται κάθισμα Α/βαθμιας ακριβώς πίσω από κάθισμα Β/βαθμιας, εκτός από την περίπτωση που μεσολαβεί ελεύθερο άνοιγμα θύρας επιβατών.

   Εφόσον κάθισμα τοποθετείται πίσω από κάθισμα άλλου τύπου, τότε θα πρέπει να φέρει ζώνη 3 σημείων. Τα καθίσματα της σειράς εναρμονίζονται με τις υπόλοιπες απαιτήσεις(διάδρομοι, απόσταση καθισμάτων κλπ) για τα καθίσματα μεταφοράς μαθητών της μεγαλύτερης βαθμίδας

 

   5. Για την ταξινόμηση των πρωτοταξινομούμενων μεταχειρισμένων ως σχολικών νηπίων ή σχολικών μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζεται η διαδικασία και διενεργούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 29 της υ.α. 21504/1771/92 όπως ισχύει, με την κατάθεση επιπλέον της πρωτότυπης «Βεβαίωσης Καταλληλότητας Καθισμάτων - Ζωνών Σχολικών Λεωφορείων».

 

   6. Η απόφαση 21504/1771/92 εφαρμόζεται στα σχολικά νηπίων και σχολικά μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης, για καθίσματα του άρθρου 8 για όλες τις προδιαγραφές που δεν καθορίζονται από την παρούσα. Οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να διενεργούνται από το ίδιο ΚΤΕΟ στο οποίο διενεργείται ο έλεγχος του άρθρου 5 της παρούσας, με την κατάθεση των απαιτουμένων, από την παραπάνω απόφαση, δικαιολογητικών.

 

’ρθρο 4

Προδιαγραφές-ταξινόμηση πρωτοταξινομούμενων μεταχειρισμένων σχολικών

 

   1. Οι ζώνες ασφαλείας, ο τύπος τους, ο αριθμός τους και οι αγκυρώσεις τους, όπως και τα καθίσματα και οι αγκυρώσεις τους σχολικών λεωφορείων ακολουθούν τις προδιαγραφές της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της υ.α. 36144/3360/11.

 

   2. Τα οχήματα του άρθρου αυτού ταξινομούνται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών και εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας με την παρατήρηση «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ......(τίθεται ο αριθμός αυτής της απόφασης)».

 

   3. Για την ταξινόμηση των πρωτοταξινομούμενων μεταχειρισμένων ως σχολικών, εφαρμόζεται η διαδικασία σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 29 της υ.α. 21504/1771/92 όπως ισχύει, με την κατάθεση επιπλέον των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 1 της υ.α. 36144/3360/11.

 

   4. Η απόφαση 21504/1771/92 εφαρμόζεται στα σχολικά μεταφοράς μαθητών Β/βαθμιας εκπαίδευσης για καθίσματα «γυμνασίου» για όλες τις προδιαγραφές που δεν καθορίζονται από την παρούσα. Το ΚΤΕΟ που διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους της υ.α. 21504/1771/92 ελέγχει ότι δικαιολογητικά αναφέρονται στο συγκεκριμένο σχολικό λεωφορείο και στην Τεχνική έκθεση που εκδίδεται σύμφωνα με την υ.α. 21504/1771/92 όπως ισχύει θα τίθεται η αναφορά «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ......(τίθεται ο αριθμός αυτής της απόφασης)

 

’ρθρο 5

Ειδικός έλεγχος αμαξώματος σχολικού νηπίων και σχολικού μεταφοράς μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης (ΕΕΑΣΧ).

 

   1. Καθιερώνεται ειδικός έλεγχος αμαξώματος για τα σχολικά λεωφορεία μεταφοράς νηπίων και σχολικά μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης (ΕΕΑΣΧ).

 

   2. Ο έλεγχος αυτός διενεργείται από δημόσιο ΚΤΕΟ ή ιδιωτικό ΚΤΕΟ Βαρέων Οχημάτων, που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό ελέγχου αμαξώματος σύμφωνα με την Τ.Α. 21504/1771/92 όπως ισχύει, με την καταβολή των τελών της παραγράφου 5 του άρθρου 2 της αριθμ. Φ23/51193/5992/18.5.2007 (Β 786) ΚΤΑ.

   Ο έλεγχος διενεργείται από:

   Υπαλλήλους των Δημοσίων ΚΤΕΟ κλάδων ΠΕ Μηχανικών ή ΤΕ Μηχανικών με ισχύον πιστοποιητικό Ελεγκτή.

   Ελεγκτικό προσωπικό των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Βαρέων Οχημάτων που είναι διπλωματούχοι Μηχανικοί ή πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Μηχανικοί με ισχύον πιστοποιητικό Ελεγκτή.

 

   3. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στην υπηρεσία της προηγούμενης παραγράφου Τεχνική Έκθεση εις διπλούν, σύμφωνα με τα Παραρτήματα I και III του άρθρου 9 της παρούσας, υπογεγραμμένη από διπλωματούχο Μηχανολόγο Μηχανικό ή Πτυχιούχο Μηχανολόγο Μηχανικό ΤΕ ή άλλων ειδικοτήτων με τα αυτά επαγγελματικά δικαιώματα. Η δομή και τα περιεχόμενα της Τεχνικής Έκθεσης περιγράφονται στο Παράρτημα III του άρθρου 9 της παρούσας.

 

   4. Το ΚΤΕΟ ελέγχει το όχημα και συμπληρώνει τον Πίνακα Ελέγχου του Παραρτήματος I του άρθρου 9 εις διπλούν σημειώνοντας τα αντίστοιχα σημεία. Η συμπλήρωση του Πίνακα Ελέγχου υποδηλώνει ότι τα αναφερόμενα στο αντίστοιχο σημείο της Τεχνικής Έκθεσης του Παραρτήματος III του άρθρου 9 ανταποκρίνονται στο λεωφορείο που ελέγχεται, επαληθεύοντας όπου αυτό είναι δυνατό την τεκμηρίωση της Τεχνικής Έκθεσης. Για τον επιτυχή έλεγχο δεν επιτρέπεται ουδεμία απόκλιση (ΟΧΙ).

 

   5. Μετά από επιτυχή έλεγχο εκδίδεται εις διπλούν «Βεβαίωση Καταλληλότητας Καθισμάτων - Ζωνών Σχολικών Λεωφορείων» που συνοδεύεται απαραίτητα από τον Πίνακα Ελέγχου του Παραρτήματος I του άρθρου 9 και την Τεχνική Έκθεση του Παραρτήματος III του άρθρου 9. Το ένα αντίγραφο της βεβαίωσης παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο.

 

   6. Οι διατάξεις του Παραρτήματος Α της εγκυκλίου 28631/3029/13 του Τπ ΥποΜεΔι (ΑΔΑ: ΒΛ1Ψ1-ΑΔΝ) περί προϋποθέσεων για την έγκριση ισοδυναμίας καθισμάτων και αγκυρώσεων τους και ζωνών ασφαλείας σχολικών λεωφορείων με αυτά των ΕΠΑΙΚ ισχύουν και για σχολικά μεταφοράς Α/Βαθμιας εκπαίδευσης. Εγκρίσεις ισοδυναμίας που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της 28631/3029/13 συνεχίζουν να ισχύουν.

 

’ρθρο 6

Έλεγχος συστημάτων συγκράτησης κυκλοφορούντων σχολικών λεωφορείων όλων των κατηγοριών που ταξινομήθηκαν σύμφωνα με την παρούσα

 

   Τα κυκλοφορούντα σχολικά όλων των κατηγοριών που ταξινομήθηκαν σύμφωνα με την παρούσα, ελέγχονται στα πλαίσια του υποχρεωτικού περιοδικού τεχνικού ελέγχου από τα ΚΤΕΟ της χώρας.

 

   1. Αναφορικά με τα συστήματα συγκράτησης, στα σχολικά νηπίων και Α/βάθμιας που φέρουν υποχρεωτικά στην άδεια κυκλοφορίας τους την παρατήρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της παρούσας, ελέγχονται οι ζώνες ασφαλείας και οι αγκυρώσεις τους, όπως και τα καθίσματα και οι αγκυρώσεις τους σύμφωνα με τα σημεία ελέγχου του Παραρτήματος II του άρθρου 9 της παρούσας και μεταφέρονται τα ευρήματα στο εκδιδόμενο ΔΤΕ.

 

   2. Στα σχολικά μεταφοράς μαθητών Β/βάθμιας εκπαίδευσης τα αντίστοιχα με την παρ. 1 συστήματα συγκράτησης ελέγχονται σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης 36144/3360/11.

 

’ρθρο 7

Ειδικές διατάξεις μεταφοράς

 

   1. Είναι δυνατή η μεταφορά νηπίων με το κατάλληλο Σύστημα Συγκράτησης Παιδιών (CRS ) ορθώς τοποθετημένο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του CRS:

   1.1 Σε καθίσματα ενηλίκων υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται Σύστημα Συγκράτησης Παιδιών (CRS ) κατάλληλο για την ασφαλή συγκράτηση του συστήματος με τη ζώνη ασφαλείας του οχήματος.

   1.2 Σε καθίσματα διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων:

   1.2.1 Νηπίων ηλικίας μικρότερης των 4 ετών η μεταφορά μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε κατηγορία σχολικού λεωφορείου. Το κατάλληλο Σύστημα Συγκράτησης Παιδιών (CRS ) που θα είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος από το εμπρόσθιο κάθισμα. Ο ελεύθερος χώρος ορίζεται ως η απόσταση από την ακμή της κάτω έδρας του ΣΣΠ και της πλάτης του εμπρόσθιου καθίσματος. Η απόσταση αυτή κατ' ελάχιστον πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη των 15 εκατοστών.

   1.2.2 Νηπίων ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των 4 ετών η μεταφορά διενεργείται σύμφωνα με την παρούσα.

 

   2. Μαθητές με ύψος μεγαλύτερο από 150 εκ. πρέπει να μεταφέρονται με καθίσματα ενηλίκων εφοδιασμένα με τις προβλεπόμενες ζώνες ασφαλείας, χωρίς τη χρήση Συστημάτων Συγκράτησης Παιδιών (συστήματα CRS). Μαθητές Α/Βαθμιας επιτρέπεται να μεταφέρονται σε καθίσματα τα οποία προορίζονται για τη μεταφορά μαθητών Β/βάθμιας.

 

   3. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η μεταφορά μαθητών Β/βάθμιας ή Α/βάθμιας εκπαίδευσης σε καθίσματα τα οποία προορίζονται για τη μεταφορά νηπίων.

 

   4. Απαγορεύεται επίσης η μεταφορά μαθητών Β/βάθμιας εκπαίδευσης σε καθίσματα τα οποία προορίζονται για τη μεταφορά μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης, εξαιρουμένης της περίπτωσης μαθητών Β/βάθμιας με ύψος μικρότερο από 150 εκατοστά και βάρος μικρότερο από 36 κιλά, οι οποίοι επιτρέπεται να μεταφέρονται με καθίσματα ΕΠΑΙΚ II.

 

   5. Μεταφορά μαθητών, πλην της περίπτωσης δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, γίνεται μόνο με λεωφορεία:

   5.1 Υπεραστικά ή ημιαστικά που έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τις υ.α. 37492/1795/03 όπως ισχύει, ως καινούργια και την υ.α. 54847/2655/03 όπως ισχύει, ως μεταχειρισμένα. Για την τεκμηρίωση ότι τα λεωφορεία εντάσσονται σε αυτή την υποπαράγραφο, μετά από σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη, θα τίθεται παρατήρηση στην άδεια κυκλοφορίας «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ αριθμ. 37492/1795/03 ή 54847/2655/03» μετά από έλεγχο του φακέλου του λεωφορείου από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών αναφορικά με τα συστήματα συγκράτησης (καθίσματα - ζώνες - αγκυρώσεις).

   5.2 Τουριστικά που έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με την υ.α. 61841/4522/05/06. Για την τεκμηρίωση ότι τα λεωφορεία εντάσσονται σε αυτή την υποπαράγραφο, μετά από σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη, θα τίθεται παρατήρηση στην άδεια κυκλοφορίας «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ αριθμ. 61841/4522/05/06» αναφορικά με τα συστήματα συγκράτησης (καθίσματα - ζώνες - αγκυρώσεις).

   5.3 Υπεραστικά, ημιαστικά και τουριστικά που δεν υπάγονται στις υποπαραγράφους 5.1 και 5.2 αντίστοιχα καθώς και ΛΙΧ των δήμων που μεταφέρουν μαθητές, μπορεί μετά από σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη να υποβληθεί στις απαιτήσεις - διαδικασία της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της υ.α. 54847/2655/03. Μετά την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής και εφόσον το λεωφορείο καλύπτει τις απαιτήσεις αυτές, αναφορικά με τα συστήματα συγκράτησης (καθίσματα - ζώνες -αγκυρώσεις), εκδίδεται νέα άδεια κυκλοφορίας με την παρατήρηση «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ αριθμ. 54847/2655/03».

   5.4 Υπεραστικά, ημιαστικά, τουριστικά, ΛΙΧ δήμων και σχολικά για τα οποία έχει εκδοθεί δελτίο κοινοποίησης σύμφωνα με την κυα 29949/1841/09 (Β 2112). Μετά από σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη, θα τίθεται παρατήρηση

 

’ρθρο 8

ΕΠΑΙΚ (Ειδικό παιδικό κάθισμα)

 

   Για κάθε τύπο ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ II κατασκευασμένο σύμφωνα με το Παράρτημα III του άρθρου 9 απαιτούνται τα παρακάτω:

   1. Ο φορέας (κατασκευαστής) του ΕΠΑΙΚ διαθέτει εγκαταστάσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που αναφέρονται στο Αρθρο 2, παρ 1 του Ν.3325/05 (ΦΕΚ Α' 68) με στοιχεία α', β', γ', δ' και ε', με αντικείμενο κατασκευή άλλων μερών και εξαρτημάτων για μηχανοκίνητα οχήματα (κατά ΣΤΑΚΟΔ 2003: 343.0. Εναλλακτικά κατά ΣΤΑΚΟΔ 2008: κατηγοριών 29.32.1 ή Κατασκευή αμαξωμάτων για μηχανοκίνητα οχήματα· κατασκευή ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων(κατά ΣΤΑΚΟΔ 2003: 342.0. Εναλλακτικά κατά ΣΤΑΚΟΔ 2008: κατηγοριών 29.20. όπως κάθε φορά ισχύει.

   2. Για κάθε τύπο ΕΠΑΙΚ θα διατηρείται στις εγκαταστάσεις του φορέα τεχνικός φάκελος. Ο φορέας (κατασκευαστής) του ΕΠΑΙΚ διασφαλίζει ότι στον τεχνικό φάκελο, για κάθε τύπο ΕΠΑΙΚ, υπάρχουν τα παρακάτω:

   2.1. Κατασκευαστικά σχέδια σε κλίμακα 1:10 σε τρείς όψεις για κάθε τύπο ΕΠΑΙΚ. στην άδεια κυκλοφορίας «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ αριθμ. 29949/1841/09» αναφορικά με τα συστήματα συγκράτησης (καθίσματα - ζώνες - αγκυρώσεις).

   5.5 Σχολικά και σχολικά νηπίων που ταξινομούνται σύμφωνα με την παρούσα καιφέρουν την προβλεπόμενη τεκμηρίωση.

   5.6 Σχολικά μεταφοράς νηπίων, Α/βάθμιας και Β/βάθμιας που κυκλοφορούσαν πριν την ισχύ της παρούσας και συνεχίζουν να κυκλοφορούν εφόσον συμμορφώνονται με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο ταξινόμησης τους.

   2.2. Κάθε ΕΠΑΙΚ φέρει την ειδική σήμανση που περιλαμβάνει τουλάχιστον τον τίτλο του κατασκευαστή, τον τύπο του ΕΠΑΙΚ, σύμφωνα με το υπόδειγμα της Οδηγίας 74/408/ΕΟΚ όπως έχει τροποποιηθεί από την Οδηγία 2005/39/ΕΚ.

   2.3. Τεχνική μελέτη που συντάσσεται και υπογράφεται, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, από διπλωματούχο μηχανολόγο μηχανικό πανεπιστημιακού τομέα, ή πτυχιούχο μηχανολόγο μηχανικό τεχνολογικού τομέα, ή άλλης ειδικότητας διπλωματούχου ή πτυχιούχου μηχανικού σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ρυθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, για κάθε κατασκευαζόμενο τύπο ΕΠΑΙΚ σύμφωνα με τα Παραρτήματα IV, V και VI.

   2.4.Δύο μήνες από την ημερομηνία ανακοίνωσης από τη Δ/νση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπ. Υπο.Με.Δι. Τεχνικής Υπηρεσίας για τη διενέργεια δοκιμών από υπηρεσίες που θα υποδειχθούν σύμφωνα με τα Παραρτήματα IV, V και VI του άρθρου 8 της παρούσας, κάθε τύπος ΕΠΑΙΚ για σχολικά νηπίων συνοδεύεται από το αντίστοιχο φύλλο δοκιμών (Test Report) που θα εκδίδεται από την Τεχνική Υπηρεσία και θα κοινοποιείται στην Δ/νση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπ. Υπο.Με.Δι.

Η διαδικασία για την διενέργεια δοκιμών για κάθε τύπο ΕΠΑΙΚ είναι η παρακάτω:

   2.4.1 Αίτηση του φορέα για διενέργεια δοκιμών προς την Τεχνική Υπηρεσία σύμφωνα με το προσάρτημα 1 του παρατήματος IV, V, VI ανάλογα με την αιτούμενη δοκιμή.

   2.4.2 Προσκόμιση ΕΠΑΙΚ και διενέργεια δοκιμών

   2.4.3 Έκδοση φύλλου δοκιμών (Test Report) από την Τεχνική Yπηρεσία σύμφωνα με το προσάρτημα 2 του παραρτήματος IV, V, VI ανάλογα με την αιτούμενη δοκιμή.

   2.4.4 Κοινοποίηση στην Δ/νση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπ. Υπο.Με.Δι του φύλλου δοκιμών (Test Report) από την Τεχνική Υπηρεσία.

   2.5 Μέχρι την έκδοση φύλλου δοκιμών, σύμφωνα με την υποπαράγραφο 2.4, θα τίθεται δήλωση του κατασκευαστή ότι ο τύπος του ΕΠΑΙΚ είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις-προδιαγραφές του Παραρτήματος III του άρθρου 9.

   2.6 Ο ορισμός των Τεχνικών Υπηρεσιών που υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της οικ 39757/4917 (ΑΔΑ:ΒΛΩΝ1-ΣΤ0) Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνεχίζει και ισχύει. Η προαναφερόμενη Τεχνική Yπηρεσία εφόσον επιθυμεί, δύναται με δήλωση της να ορισθεί και για τη διενέργεια των αντίστοιχων δοκιμών κάθε τύπου ΕΠΑΙΚ για σχολικά μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης.

 

   3. Η αρμόδια Yπηρεσία του ΥποΜεΔι μπορεί να διενεργεί ελέγχους που θα καθορίζει δειγματοληπτικά σε οχήματα που διασκευάζονται σύμφωνα με την παρούσα προκειμένου να ελεγχθεί η αρτιότητα τους.

   Επισημαίνεται ότι δίνεται η δυνατότητα στον φορέα να θέτει στο φάκελο και οποιοδήποτε άλλο επιπλέον τεχνικό έγγραφο ή υπολογισμό θεωρεί ότι αυτό στοιχειοθετεί την επάρκεια της κατασκευής του.

 

   4. Ο φορέας για κάθε τύπο ΕΠΑΙΚ εκδίδει «Φύλλο προδιαγραφών ΕΠΑΙΚ» που θα περιέχει κατ' ελάχιστο

   4.1 Τον τύπο του ΕΠΑΙΚ

   4.2 Δείγμα της σήμανσης του ΕΠΑΙΚ

   4.3 Αριθμός του τεχνικού φακέλου του ΕΠΑΙΚ

   4.4 Τεχνικά σχεδία του ΕΠΑΙΚ σε τρείς όψεις σε φύλλο Α4 με τις διαστάσεις του ΕΠΑΙΚ και την θέση της σήμανσης.

   4.5 Υπεύθυνη δήλωση του κατασκευαστή περί τήρησης των τεχνικών απαιτήσεων του Παραρτήματος III του άρθρου 9.

   4.6 Αναλυτικές «Οδηγίες τοποθέτησης ΕΠΑΙΚ» με αναφορά στα κρίσιμα κατά τον φορέα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν.

   4.7 Αναλυτικές «Οδηγίες τοποθέτησης-αγκύρωσης της ζώνης ΕΠΑΙΚ» εφόσον αυτή δεν αγκυρώνεται στο ΕΠΑΙΚ

   Υπόδειγμα του φύλλου προδιαγραφών του ΕΠΑΙΚ με όλα τα απαιτούμενα πεδία θα εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Υπο.Με.Δι.

   5. Τα παραπάνω δεν απαιτούνται όταν:

   5.1 Το κάθισμα (ΕΠΑΙΚ) έχει εγκριθεί σύμφωνα με οδηγία ή κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   5.2 Το όχημα είναι εξοπλισμένο με ΕΠΑΙΚ και διατίθεται στην αγορά σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν λάβει έγκριση με αυτά εγκατεστημένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υποβάλλεται τεκμηρίωση σύμφωνα με την αντίστοιχη οδηγία ή κανονισμό.

   6. Τα δικαιολογητικά που ορίζονται στις παρ 2.4.3 και 2.4.4 όσον αφορά τις προδιαγραφές ζωνών ασφαλείας, καθισμάτων (ΕΠΑΙΚ) και αγκυρώσεων ζωνών -καθισμάτων σε σχολικά λεωφορεία μπορούν να αντικατασταθούν από την βεβαίωση για το ισοδύναμο σύστημα συγκράτησης που ορίζεται από τις διατάξεις του Παραρτήματος Α της εγκυκλίου 28631/3029/13 του Υπ ΥποΜεΔι (ΑΔΑ: ΒΛ1Ψ1-ΑΔΝ)

 

’ρθρο 9

 

   Ενσωματώνονται και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας τα Παραρτήματα I, II, III, IV, V και VI.

 

Παράρτημα I

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΩΤΟΤΑΞΙΝΟΜΟYΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Α ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

 

1.

Τεχνική Έκθεση

 

1.1

Συνοδεύεται το όχημα από αναλυτική τεχνική έκθεση για τα καθίσματα και τις ζώνες ασφαλείας

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

1.2

Αν ΝΑΙ στο 1.1, αναφέρονται στην τεχνική έκθεση όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες για τα καθίσματα και τις ζώνες ασφαλείας

ΝΑΙ

ΟΧΙ

2.

Όχημα

 

2.1

Το λεωφορείο έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ταξινόμησης (τελωνείου) ως λεωφορείο ή να είναι κατασκευασμένο σε πλαίσιο που έχει εκτελωνιστεί ως πλαίσιο λεωφορείου

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

2.2

α. Το λεωφορείο πληροί χωρίς παρέκκλιση, όλες τις διατάξεις της υπ. αριθμ. 21504/1771/92 (Β 408) υ.α.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

3.

Κατηγορίες Καθισμάτων

 

3.1

α. Ο αριθμός των θέσεων καθήμενων νηπίων ή μαθητών Α/βαθμιας ή και Β/βαθμιας εκπαίδευσης τους οποίους επιτρέπεται να μεταφέρει το όχημα, είναι σύμφωνος με την έγκριση τύπου, εφόσον υφίσταται.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

 

β. Ο αριθμός των θέσεων καθήμενων νηπίων ή μαθητών Α/βαθμιας ή και Β/βαθμιας εκπαίδευσης τους οποίους επιτρέπεται να μεταφέρει το όχημα, είναι σύμφωνος με τη μελέτη που υποβάλλεται δυνάμει της υπ. αριθμ. 21504/1771/92 (Β 408) υ.α.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Β ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ

Β1 ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΓΚΤΡΩΣΗΣ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

 

1.1

Το δάπεδο του λεωφορείου στο οποίο εδράζονται τα καθίσματα - ζώνες είναι συνδεδεμένο στο όχημα όπως φαίνεται στην τεχνική έκθεση;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

1.2

Είναι αγκυρωμένα τα καθίσματα σύμφωνα με την προσκομισθείσα τεχνική έκθεση;

(Μέθοδος αγκύρωσης, αριθμός σημείων σύνδεσης, κλπ)

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

1.3

Η απόσταση των καθισμάτων μεταξύ τους είναι σύμφωνα με την τεχνική έκθεση;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

1.4

Υπάρχει Grover μεταξύ κοχλία και περικοχλίου ή ροδέλα και περικόχλιο ασφαλείας στην αγκύρωση του καθίσματος στο δάπεδο;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

1.5

Οι κοχλίες αγκύρωσης των καθισμάτων ή κατευθυντήριων οδηγών είναι στερεωμένοι σε δομικά στοιχεία του πλαισίου/αμαξώματος;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

1.6

Εφόσον φέρει ΕΠΑΙΚ, η αγκύρωση - τοποθέτηση είναι σύμφωνη με τις «Οδηγίες τοποθέτησης ΕΠΑΙΚ»

ΝΑΙ

ΟΧΙ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Β2  ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ (ΕΠΑΙΚ)

1

Το κάθισμα ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ II είναι σύμφωνο με το «Φύλλο προδιαγραφών ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ II» αντίστοιχα.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

 

Γ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΖΩΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

 

 

1

Ο κατάλληλος τύπος της ζώνης (δύο ή τριών σημείων) είναι τοποθετημένες για κάθε θέση καθήμενου;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

2

Οι ζώνες είναι πιστοποιημένες (έχουν σήμανση ΕΚ) για την συγκεκριμένη χρήση τύπου Br3 ή Br4m ή Br4Nm ή Ar4m, Ar4Nm ;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

3

Η σήμανση της ζώνης δεν έχει αποκοπεί και είναι αναγνώσιμη (δεν έχει ξεθωριάσει σε τέτοιο βαθμό που να είναι αδύνατη η ανάγνωση της

ΝΑΙ

ΟΧΙ

4

Ο ιμάντας της ζώνης είναι ακέραιος (δε φέρει κοψίματα, ξεφτίσματα, κόμπους ή επιδιορθώσεις (ραμμένος, κολλημένος κ.ο.κ.) με έμφαση στα σημεία του που βρίσκονται πλησίον των αγκυρώσεων της πόρπης και των βρόχων αλλαγής κατεύθυνσης.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

5

Έχει τοποθετηθεί η πόρπη σωστά στον σκελετό του καθίσματος;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

6

Οι ζώνες είναι στερεωμένες με κοχλίες / αυτασφαλιζόμενα περικόχλια ή με ροδέλες ασφαλείας στο σκελετό του καθίσματος ή στο αμάξωμα;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

7

Οι πόρπες ασφαλίζουν καλά την ζώνη; (Ο μηχανισμός ασφάλισης της πόρπης δεν έχει βλάβη και ασφαλίζει ή / και απασφαλίζει σωστά, π.χ. μήπως είναι κολλημένα τα ελατήρια)

ΝΑΙ

ΟΧΙ

8

Θέση της πόρπης

8.1

Η πόρπη της ζώνης ασφαλείας είναι εύκολα προσβάσιμη;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

8.2

Η απελευθέρωση της ζώνης ασφάλειας γίνεται εύκολα και γρήγορα;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

9

Οι ζώνες ασφαλείας δεν βρίσκονται σε επαφή με επικίνδυνα για φθορά μέρη του καθίσματος;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

10

Ο συσπειρωτήρας της ζώνης ασφαλείας λειτουργεί σωστά εξασφαλίζοντας: α) την ανεμπόδιστη και πλήρη εκτύλιξη του ιμάντα της ζώνης β) την ενεργοποίηση του μηχανισμού εμπλοκή σε απότομη έλξη του ιμάντα της ζώνης και γ) την περιέλιξη του ιμάντα της ζώνης όταν αυτός είναι χαλαρός.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

11

Σε κάθε έναν κοχλία αγκυρώνεται το άκρο μία μόνο ζώνης;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

12

Εφόσον φέρει ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ II, η αγκύρωση - τοποθέτηση της ζώνης ασφαλείας είναι σύμφωνη με τις «Οδηγίες τοποθέτησης-αγκύρωσης της ζώνης ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ II» εφόσον αυτή δεν αγκυρώνεται στο ΕΠΑΙΚ ή είναι σύμφωνη με τις «Οδηγίες τοποθέτησης ΕΠΑΙΚ» εφόσον αυτή αγκυρώνεται στο ΕΠΑΙΚ;

ΝΑΙ

ΟΧΙ

13

ΖΑ: Οι αγκυρώσεις είναι απαλλαγμένες ελαττωμάτων ; όπως

1.Δεν παρουσιάζει φθορά, διάβρωση, ράγισμα, σπάσιμο στα σημεία αγκύρωσης της ζώνης ασφαλείας συμπεριλαμβανόμενης και της πόρπης. 2.Δεν είναι χαλαρωμένη η αγκύρωση της ζώνης ασφαλείας συμπεριλαμβανόμενης και της πόρπης. 3.0ι εύκαμπτοι μίσχοι (ράβδοι) των πορπών δεν παρουσιάζουν διαβρώσεις, αλλοιώσεις ή άλλες φθορές. 4.Μετά από έλξη του κάθε τμήματος του ιμάντα της ζώνης διαπιστώνεται ότι είναι ασφαλώς στερεωμένα.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

14

Ο περιοριστής τάνυσης ζώνης ασφαλείας υπάρχει και είναι κατάλληλος για το όχημα; (εφόσον η Z.A είναι εφοδιασμένη)

ΝΑΙ

ΟΧΙ

15

Ο προεντατήρας εμφανώς υπάρχει και είναι κατάλληλος για το όχημα.

(εφόσον η Z.A είναι εφοδιασμένη)

ΝΑΙ

ΟΧΙ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Δ. Οδηγίες συμπλήρωσης

   1. Ο Πίνακας Ελέγχου συμπληρώνεται από τις αρχές του άρθρου 3 της παρούσας.

   2. Η έννοια της συμπλήρωσης του Πίνακα Ελέγχου υποδηλώνει ότι τα αναφερόμενα στο αντίστοιχο σημείο της Τεχνικής Έκθεσης ανταποκρίνονται στο λεωφορείο που ελέγχεται.

   3. Δεν επιτρέπεται ουδεμία απόκλιση (ΟΧΙ)

   4. Το καθένα από τα παραπάνω σημεία ελέγχου τεκμηριώνεται στην Τεχνική Έκθεση ότι είναι σύμφωνο με το Παράρτημα III και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και της τεχνικής.

   5. Η υπηρεσία ελέγχου (ΚΤΕΟ) διενεργεί τους ελέγχους στα σημεία που είναι προσβάσιμα οπτικά είτε άμεσα είτε με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (πχ καθρέπτες)

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 6

α/α

απαιτησεισ

διαπιστούμενες μη αποδεκτεσ εφαρμογεσ ή κατασταση

παρατηρησεισ

διαβαθμιση σημειούμενης ελλειψησ βασει υα

44800/123/85 Δ.Ε= Δευτερεύουσα Έλλειψη Σ.Ε= Σοβαρή Έλλειψη Ε.Ε= Επικίνδυνη Έλλειψη)

 

Α.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

Α.1

Ο αριθμός καθήμενων είναι μονοσήμαντα καθορισμένος για το λεωφορείο (μόνο νηπίων -μόνο μαθητές Α' βάθμιας εκπαιδ.* ή και Β/βάθμιας εκπαιδ).

--------------------------

Εάν ΟΧΙ

Σ.Ε

 

Β.

ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Ζ.Α)

 

 

 

 

Β.1

Ζ.Α τοποθετημένες σε κάθε θέση μεταφερόμενου επιβάτη (νηπίου, μαθητών Α/(3άθμιας Β/(3άθμιας) συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων του συνοδηγού και του οδηγού

--------------------------

Εάν ΟΧΙ

Ε.Ε

 

Β.2

Ζ.Α. ατομικές

 

Εάν ΟΧΙ

Ε.Ε

 

Β.3

Ζ.Α. πιστοποιημένες με συσπειρωτήρα τουλάχιστον δύο σημείων (δύο σημείων τύπου Br3, Br4m και Br4Nm ή με συσπειρωτήρα τριών σημείων τύπου Ar4m και Ar4Nm) όπου απαιτείται

 

Εάν ΟΧΙ

Σ.Ε

 

Β.4

 

Σήμανση που έχει αποκοπεί ή έχει ξεθωριάσει σε  τέτοιο  βαθμό  που είναι αδύνατη η ανάγνωση της

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε

Β.5

 

Ζ.Α. ατομική δύο σημείων τοποθετημένη διαγώνια

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε

Β.6

 

Ιμάντας ζώνης: Κοψίματα, ξεφτίσματα, κόμποι ή επιδιορθώσεις (ραμμένος, κολλημένος κ.ο.κ.) με έμφαση στα σημεία του ιμάντα που βρίσκονται πλησίον των αγκυρώσεων της πόρπης και των βρόχων αλλαγής κατεύθυνσης.

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε ή και Ε.Ε ανάλογα με το μέγεθος του ελαττώματος

Β.7

ZA στερεωμένες με κοχλίες / αυτασφαλιζόμενα περικόχλια ή με ροδέλες ασφαλείας στο σκελετό του καθίσματος

 

Εάν ΟΧΙ

Σ.Ε

Β.8

 

Ο μηχανισμός ασφάλισης της πόρπης έχει βλάβη και δεν ασφαλίζει ή / και δεν απασφαλίζει σωστά.

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε

Β.9

Έχει τοποθετηθεί η πόρπη σωστά στον σκελετό του καθίσματος;

Για ατομική Ζ.Α: δύο σημείων τύπου Br3, Br4m σύμφωνα με το Παράρτημα III, ειδάλλως συμφωνάμε την τεχνική έκθεση που συντάσσεται με βάση το Παράρτημα Χ της οδηγίας 77/541/ΕΟΚ

Εάν ΟΧΙ

Σ.Ε

Β.10

Η πόρπη της ζώνης ασφαλείας είναι εύκολα προσβάσιμη;

 

Εάν ΟΧΙ

Σ.Ε

B.ll

 

Ο συσπειρωτήρας της ζώνης ασφαλείας έχει βλάβη και δεν λειτουργεί σωστά μη εξασφαλίζοντας:

α) την ανεμπόδιστη και πλήρη εκτύλιξη του ιμάντα της ζώνης

β) την ενεργοποίηση του μηχανισμού εμπλοκή σε απότομη έλξη του ιμάντα της ζώνης και

γ) την περιέλιξη του ιμάντα της ζώνης όταν αυτός είναι χαλαρός.

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε

B.12

 

Αγκυρώνονται με έναν κοχλία τα άκρα δύο ή περισσότερων ζωνών ;

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε

B.13

 

Οι ζώνες ασφαλείας βρίσκονται σε επαφή με επικίνδυνα για φθορά μέρη του καθίσματος;

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε

B.14

 

ΖΑ: Ελαττώματα στην κατάσταση των αγκυρώσεων

1.Φθορά, διάβρωση, ράγισμα, σπάσιμο

2.Χαλαρωμένη αγκύρωση της ζώνης ασφαλείας συμπεριλαμβανόμενης και της πόρπης.

3.Οι εύκαμπτοι μίσχοι (ράβδοι) των πορπών παρουσιάζουν διαβρώσεις, αλλοιώσεις ή άλλες φθορές.

4.Μετά από έλξη του κάθε τμήματος του ιμάντα της ζώνης διαπιστώνεται ότι δεν είναι ασφαλώς στερεωμένα.

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε ή και Ε.Ε ανάλογα με το μέγεθος του ελαττώματος

 

 

 

 

 

Β.15

Ζ.Α εφοδιασμένη  με περιοριστή τάνυσης της ζώνης

Περιοριστής τάνυσης ζώνης ασφαλείας εμφανώς λείπει ή δεν είναι κατάλληλος για το όχημα, (εφόσον η Ζ.Α είναι εφοδιασμένη)

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε

Β.16

Ζ.Α εφοδιασμένη με προεντατήρα

Προεντατήρας εμφανώς λείπει ή δεν είναι κατάλληλος για το όχημα, (εφόσον η Ζ.Α είναι εφοδιασμένη)

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε

Γ.

ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

 

 

 

Γ.1

Αριθμός καθισμάτων σύμφωνος με την άδεια κυκλοφορίας

 

Εάν ΟΧΙ

Σ.Ε

Γ.2

 

Επικίνδυνες προεξοχές στο κάθισμα (ελάσματα, σωλήνες, κοχλίες, σύστημα αγκύρωσης ζώνης)

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε

Γ.3

Η πλάτη και η έδρα κάθε καθίσματος είναι καλυμμένα με ταπετσαρία / ύφασμα/κατάλληλο απορροφητικό υλικό

 

Εάν ΟΧΙ

Σ.Ε

Γ.4

 

Η ταπετσαρία / ύφασμα της πλάτης ή της έδρας κάθε καθίσματος είναι φθαρμένη

Εάν ΝΑΙ

Δ.Εή Σ.Ε

Γ.5

Είναι καλυμμένο το πίσω μέρος του καθίσματος με αφρώδες υλικό επαρκούς πάχους και πυκνότητας ή ισοδύναμο (βλ. Παράρτημα III);

 

Εάν ΟΧΙ

Σ.Ε

Γ.6

 

Εξαρτήματα ή επένδυση των καθισμάτων χαλαρωμένα ή φθαρμένα που εγκυμονούν κίνδυνο τραυματισμού

Επικίνδυνες προεξοχές στο κάθισμα (ελάσματα, σωλήνες, κοχλίες, σύστημα αγκύρωσης ζώνης)

Εάν ΝΑΙ

Σ.Ε ή και Ε.Ε ανάλογα με το μέγεθος του ελαττώματος

Γ. 7

 

Η επένδυση της πλάτης ή της

Εάν ΝΑΙ

Δ.Εή Σ.Ε

 

 

έδρας κάθε καθίσματος είναι

 

 

 

 

φθαρμένη, σχισμένη ή έχει άλλο

 

 

 

 

ελάττωμα

 

 

* για την κατηγορία σχολικών μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας δύναται να τοποθετηθούν και καθίσματα Β/βάθμιας. Το σύνολο των καθήμενων μπορεί να επιμερίζεται με αναγραφή σχετικής παρατήρησης στην άδεια κυκλοφορίας, σε αριθμό καθήμενων μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης και σε αριθμό καθήμενων Β/βάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον διαθέτουν τα κατάλληλα καθίσματα.

 

Παράρτημα III

Οδηγίες Τοποθέτησης και Εγκατάστασης

 

Ειδικών Παιδικών Καθισμάτων και Ζωνών Ασφαλείας στα Σχολικά Λεωφορεία Μεταφοράς Νηπίων ή μεταφοράς μαθητών Α/βαθμιαςεκπαίδευσης

 

   1. Σκοπός

Στο Παράρτημα αυτό αναφέρονται απαιτήσεις - προδιαγραφές των ζωνών ασφαλείας, των καθισμάτων, καθώς και οδηγίες της ορθής τοποθέτησης τους στα σχολικά λεωφορεία μεταφοράς μαθητών νηπιαγωγείου και μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

Οι οδηγίες που ακολουθούν εφαρμόζονται:

   1.1. Για καθίσματα και ζώνες ασφαλείας που προορίζονται για τη συγκράτηση και προστασία παιδιών ηλικίας από 4 έως και 6 ετών. Συνεπώς, αφορούν παιδιά νηπιαγωγείου ηλικίας από 4 ως 6 ετών, με μέσο όρο βάρους από 15 έως 25 κιλά και με ύφος που δεν ξεπερνάει τα 150 εκ.

   1.2. Για καθίσματα και ζώνες ασφαλείας που προορίζονται για τη συγκράτηση και προστασία παιδιών Α/βαθμιας εκπαίδευσης. Συνεπώς, αφορούν παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με μέσο όρο βάρους από 22 έως 36 κιλά και με ύφος που δεν ξεπερνάει τα 150 εκ.

 

   2. Τεχνικό Υπόβαθρο

   Τα καθίσματα και οι ζώνες ασφαλείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία και την άνεση των επιβατών. Σε περίπτωση πρόσκρουσης, το κάθισμα και οι ζώνες ασφαλείας υποβάλλονται σε σημαντικές δυνάμεις. Για το λόγο αυτό πρέπει να σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν επαρκή προστασία.

   Για τις ανάγκες εφαρμογής του Παραρτήματος αυτού, τα ειδικά παιδικά καθίσματα (ΕΠΑΙΚ) ταξινομούνται, ως:

   2.1. Κατηγορία Νηπίων (ΕΠΑΙΚ I): Καθίσματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας από 4 έως και 6 ετών και με μέσο όρο βάρους από 15 έως 25 κιλά

Διάσταση

Θέση Νηπίου

 

Ελάχιστη

Μέγιστη

Ύφος Έδρας (Η)

400 mm

Δ/Ε

Βάθος Έδρας (Κ)

300

Δ/Ε

Ημι-Πλάτος Έδρας (F)

130

180

Ημι-Πλάτος Διαθέσιμου Χώρου (G)

145

180

   Για τον υπολογισμό των επιπτώσεων θα λαμβάνεται 25 Kg μεταφερόμενου επιβάτη (νηπίου).

   Τα καθίσματα της κατηγορίας νηπίων έχουν τις ελάχιστες / μέγιστες διαστάσεις του Πίνακα 1, σύμφωνα και με την επεξήγηση των Σχημάτων 1 και 2 που ακολουθούν. Με βάση τις διαστάσεις των καθισμάτων και τον αριθμό των επιβατών που προορίζεται να μεταφέρει το κάθισμα, υπολογίζεται ο αριθμός των θέσεων καθήμενων του καθίσματος και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θέσεων καθήμενων του σχολικού λεωφορείου.

 

Πίνακας 1.

Ελάχιστες και μέγιστες κύριες διαστάσεις ΕΠΑΙΚ I

Σχήμα 2. Συμβολισμός διάστασης Ημί-Πλάτους (F) έδρας ΕΠΑΙΚ

 

   2.2 Κατηγορία μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΙΚ II): Καθίσματα που προορίζονται για παιδιά παιδιά δημοτικού με ηλικία από 6 έως 12 ετών, με μέσο βάρος από 22 έως 36 κιλά.

   Για τον υπολογισμό των επιπτώσεων θα λαμβάνεται 32 Kg μεταφερόμενου επιβάτη (μαθητής Α/βάθμιας).

Τα καθίσματα της κατηγορίας Α/βάθμιας έχουν τις ελάχιστες / μέγιστες διαστάσεις του Πίνακα 2, σύμφωνα και με την επεξήγηση των Σχημάτων 3 και 4 που ακολουθούν. Με βάση τις διαστάσεις των καθισμάτων και τον αριθμό των επιβατών που προορίζεται να μεταφέρει το κάθισμα, υπολογίζεται ο αριθμός των θέσεων καθήμενων του καθίσματος και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θέσεων καθήμενων του σχολικού λεωφορείου.

 

Πίνακας 2

Ελάχιστες και μέγιστες κύριες διαστάσεις ΕΠΑΙΚ II

Διάσταση

Θέση Μαθητού Δημοτικού

 

Ελάχιστη

Μέγιστη

Ύφος Έδρας (Η)

400 mm

Δ/Ε

Βάθος Έδρας (Κ)

300

Δ/Ε

Ημί-Πλάτος Έδρας (F) και Ημι-Πλάτος Διαθέσιμου Χώρου

180

200

 

Σχήμα 4. Συμβολισμός διάστασης Ημί-Πλάτους (F) έδρας ΕΠΑΙΚ II

   2.3 Το ημιπλάτος του διαθέσιμου χώρου του καθίσματος (G), είναι οριζόντιο τμήμα, που έχει ως αρχή μέτρησης ένα επίπεδο κατακόρυφο διερχόμενο από το κέντρο της θέσης του καθίσματος και είναι κάθετο προς την επιφάνεια του ερεισινώτου και η μέτρηση θα γίνεται σε ύφη μεταξύ 27 και 55 εκατοστόμετρα (cm) επάνω από την πλέον εξέχουσα επιφάνεια της ασυμπίεστης έδρας του καθίσματος

   Η ελάχιστη απόσταση για σχολικά μεταφοράς μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης μεταξύ του εμπρός μέρους του ερεισινώτου του καθίσματος και του πίσω μέρους του ερεισινώτου του εμπρόσθιου καθίσματος, μετρούμενο οριζόντια στο επίπεδο της άνω επιφάνειας της έδρας του καθίσματος και στο επίπεδο ενός σημείου απέχοντος 62 εκατοστά (cm) από το δάπεδο στήριξης των πελμάτων των καθήμενων επιβατών είναι 65 εκατοστά (cm) συμπεριλαμβανομένου και του πλάτους του αφρώδους υλικού, στην οπίσθια πλευρά του καθίσματος.

   Το πλάτος διαδρόμου σε κάθε τύπο σχολικού λεωφορείου λαμβάνεται από τον αντίστοιχο πίνακα της υπ' αρ. 21504/1771/1992 να για λεωφορεία κατηγορίας III, μεταφοράς μόνο καθήμενων επιβατών.

   Όλες οι λοιπές τεχνικές προδιαγραφές που δεν αναφέρονται στην παρούσα θα λαμβάνονται από την υπ' αριθμό 21504/1771/1992 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών (Α 408) «Περί καθορισμού τεχνικών προδιαγραφών τύπων λεωφορείων»

 

   3. Περιεχόμενα - απαιτήσεις Τεχνικής Έκθεσης

Η τεχνική έκθεση:

   υπογράφεται από διπλωματούχο Μηχανολόγο Μηχανικό ή Πτυχιούχο Μηχανολόγο Μηχανικό ΤΕ ή άλλων ειδικοτήτων με τα αυτά επαγγελματικά δικαιώματα (μελετητής)

   περιέχει τεχνική τεκμηρίωση που αποτελείται από τεχνικούς υπολογισμούς, τεχνική περιγραφή και σχέδια

   είναι μεγέθους Α4 με βιβλιοδεσία σπιράλ και αποτελείται από τα εξής τρία κεφάλαια:

Κεφάλαιο Α: «Τεκμηρίωση Πίνακα Ελέγχου» (βλ. Παράρτημα I)

   μελετητής τεκμηριώνει για κάθε σημείο ελέγχου του Πίνακα Ελέγχου του Παραρτήματος I του άρθρου 9 της παρούσας (με την αναφερόμενη σε αυτό αρίθμηση προς διευκόλυνση των υπηρεσιών ελέγχου), γιατί καλύπτονται οι αναφερόμενες σε αυτό απαιτήσεις, σε σχέση με τις οδηγίες του Παραρτήματος III του άρθρου 9 της παρούσας, αλλά και με τις γενικότερες απαιτήσεις της νομοθεσίας και της τεχνικής. Η περιγραφή είναι ακριβής, συνοπτική με αναφορά όλων εκείνων των σημείων που μπορούν να διαπιστωθούν κατά τον έλεγχο (π.χ. αριθμός έγκρισης τόπου των ζωνών ασφαλείας). Όπου κρίνεται σκόπιμο υπάρχουν παραπομπές σε συγκεκριμένα σημεία του Κεφαλαίου Β.

Κεφάλαιο Β: «Προδιαγραφές συστημάτων συγκράτησης»

   Τεκμηριώνεται ότι τα καθίσματα - ζώνες, καθώς και οι αγκυρώσεις αυτών είναι σύμφωνα με το παρόν Παράρτημα και τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής. Ακολουθείται η δομή και αρίθμηση των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος Παραρτήματος. Η τεκμηρίωση είναι αναλυτική, εμπεριέχει υπολογισμούς και σχέδια (όπου απαιτείται).

Κεφάλαιο Γ: «Βεβαιώσεις»

Εμπεριέχονται υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/86 με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής και συγκεκριμένα:

   του μελετητή όπου θα βεβαιώνεται η ακρίβεια των στοιχείων, η κάλυψη των απαιτήσεων της παρούσας απόφασης (δηλαδή ότι το προς ταξινόμηση ή μεταβίβαση λεωφορείο πληροί τις προδιαγραφές του Παραρτήματος III του άρθρου 9 της παρούσας) και ότι είναι σύμφωνο με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής

   του τοποθετητή - διασκευαστή. Απαιτείται εάν και εφόσον έγινε οποιαδήποτε επέμβαση - τροποποίηση - αντικατάσταση στο λεωφορείο ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της παρούσας. Στη βεβαίωση δηλώνεται ότι οι επεμβάσεις έγιναν σύμφωνα με την τεχνική έκθεση - μελέτη και ότι το λεωφορείο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής επισυνάπτοντας το δικαιολογητικό ββ του εδαφίου ε της παραγράφου 2 του άρθρου 31 της υ.α. 21504/1771/92 (Β 408).

 

   4. Ειδικό Παιδικό Κάθισμα (ΕΠΑΙΚ)

   4.1 Απαιτήσεις τοποθέτησης

Η τοποθέτηση καθισμάτων σχολικών λεωφορείων μεταφοράς νηπίων ή μεταφοράς μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης θα γίνεται με ΕΠΑΙΚ και οι αγκυρώσεις θα ακολουθούν τις «Οδηγίες τοποθέτησης ΕΠΑΙΚ» και τις «Οδηγίες τοποθέτησης-αγκύρωσης της ζώνης ΕΠΑΙΚ». Επιπλέον, θα πληρούνται και οι παρακάτω απαιτήσεις.

   Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καταλληλότητα του οχήματος πριν από την εγκατάσταση πρόσθετων καθισμάτων ή την αντικατάσταση υπαρχόντων. Τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν είναι τα εξής:

   Ο χώρος του οχήματος πρέπει να είναι επαρκής ώστε τα καθίσματα να τοποθετούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της υπ' αριθμ. 21504/1771/1992 απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και της παρούσας, ανάλογα με την κατηγορία του καθίσματος.

   Τα καθίσματα δεν πρέπει να τοποθετηθούν σε περιοχές όπου υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμού του καθήμενου.

   Η πρόσβαση από και προς τα καθίσματα πρέπει να είναι εύκολη ώστε οι επιβάτες να μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται του οχήματος χωρίς δυσκολία και να είναι δυνατή η χρήση των θυρών του οχήματος.

   Μέρη του οχήματος τα οποία βρίσκονται έμπροσθεν ενός καθίσματος και στα οποία, σε περίπτωση εμπρόσθιας πρόσκρουσης, ενδέχεται να προσκρούσει το κεφάλι, τα χέρια, το στήθος, τα πόδια, κλπ ενός καθήμενου επιβάτη πρέπει να προστατεύονται με απορροφητικό υλικό (αφρώδη υλικά μεγάλης πυκνότητας με σκληρότητα μικρότερης των 50° της κλίμακας Shore A).

   4.2 Απαιτήσεις Κατασκευής και Αγκύρωσης καθισμάτων

   Γενικά, επιτρέπεται η τοποθέτηση καθισμάτων ΕΠΑΙΚ όσον αφορά την αντοχή τους και την αγκύρωση τους στο δάπεδο του οχήματος, και φέρουν την απαιτούμενη σήμανση. Σε αυτήν την περίπτωση, η αγκύρωση του καθίσματος στο όχημα πρέπει να διεξάγεται σύμφωνα με τις «Οδηγίες τοποθέτησης ΕΠΑΙΚ» που καθορίζονται στο «Φύλλο προδιαγραφών ΕΠΑΙΚ». Επιπλέον, θα πληρούνται και οι παρακάτω απαιτήσεις.

Οι σκελετοί των καθισμάτων πρέπει να είναι κατασκευασμένοι κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχουν επικίνδυνες προεξοχές και αιχμηρές γωνίες, που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς

   Τα καθίσματα πρέπει να αγκυρώνονται σε ενισχυμένα σημεία της δομής του οχήματος για να αντέχουν τα επενεργούντα φορτία

   Τα καθίσματα που τοποθετούνται στα σχολικά λεωφορεία πρέπει από άποψη αντοχής να είναι ικανά να αντέχουν τα αναπτυσσόμενα φορτία

   Όλες οι συνδέσεις του σκελετού των καθισμάτων πρέπει να είναι συγκολλημένες σε όλη την περίμετρο της διατομής και οι συγκολλήσεις να έχουν γίνει από πιστοποιημένο συγκολλητή κατά ΕΝ-287 από φορέα πιστοποίησης διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ΑΕ ή άλλο ισότιμο φορέα διαπίστευσης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Στην βάση αλλά και την πλάτη του καθίσματος πρέπει να τοποθετηθεί κόντρα πλακέ με πάχος τουλάχιστον δέκα (10) χιλιοστά το οποίο να είναι στερεωμένο με ξυλόβιδες 5x20 χιλιοστά που απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 200 χιλιοστά. Τα άκρα του κόντρα πλακέ πρέπει να μην προεξέχουν περιμετρικά από τον σκελετό. Εναλλακτικά η κατασκευή του καθίσματος μπορεί να υλοποιηθεί και με άλλα υλικά εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις των Παραρτημάτων του άρθρου 9.

   Όλα τα μέρη του καθίσματος που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς σε περίπτωση πρόσκρουσης του οχήματος, πρέπει να είναι καλυμμένα από αφρώδες υλικό μεγάλης πυκνότητας με σκληρότητα μικρότερη των 50° της κλίμακας Shore A, τα οποία να είναι καλά στερεωμένα στον σκελετό του καθίσματος

   Η πλάτη του καθίσματος θα σχηματίζει γωνία από 5° έως 15° από την κατακόρυφο.

   Η έδρα του καθίσματος θα σχηματίζει γωνία από -3° έως -8° από το οριζόντιο επίπεδο.

   4.3 Απαιτήσεις Απορρόφησης Ενέργειας

   Όλα τα μέρη του οχήματος στα οποία είναι πιθανό να προσκρούσει το κεφάλι ενός επιβάτη σε μια σύγκρουση θα πρέπει να είναι καλυμμένα για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού. Μεταξύ των μερών αυτών είναι οι πλάτες όλων των καθισμάτων που βρίσκονται έμπροσθεν άλλων καθισμάτων. Για τα μέρη του οχήματος που βρίσκονται εμπρός από κάθισμα ΕΠΑΙΚ I σε απόσταση μεγαλύτερη των 900 mm ή των 1100 mm από κάθισμα ΕΠΑΙΚ II, θεωρείται ότι υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να προσκρούσει το κεφάλι ενός επιβάτη αν φοράει την ζώνη του καλά ρυθμισμένη σφικτά στο σώμα του.

   Προεξοχές, γωνίες ή άλλα αξεσουάρ καθισμάτων τα οποία είναι σκληρά και αιχμηρά και μπορούν να τραυματίσουν πρέπει να είναι καλυμμένα ή κατάλληλα διαμορφωμένα. Αν πρέπει να καλυφθούν από αφρώδες υλικό, το πάχος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 χιλιοστά ή με μικρότερου πάχους υλικό που παρουσιάζει τις ίδιες οι καλλίτερες προδιαγραφές.

   Τα ακόλουθα υλικά επένδυσης είναι αποδεκτά:

    Ημι-στιβαρή διογκωμένη (semi-rigid moulded) πολυουρεθάνη με πυκνότητα 300 kg/m3.

    Στιβαρή διογκωμένη (self-skinning rigid moulded) πολυουρεθάνη με πυκνότητα 300 kg/m3.

   Αφρός πολυαιθυλενίου κλειστών κυττάρων (closed cell polyethylene foam) με πυκνότητα 300 kg/m3.

   Αφρός EVA με κλειστά κύτταρα ( closed cell EVA foam) με πυκνότητα 300 kg/m3.

Αφρώδη υλικά που χρησιμοποιούνται ως υλικά επένδυσης δεν είναι εν γένει ικανά να παρέχουν από μόνα τους ικανοποιητική απορρόφηση ενέργειας. Επισημαίνεται ότι τα υλικά επένδυσης είναι μη εύφλεκτα ή χαρακτηρισμένα ως βραδύκαυστα.

 

   5. Ζώνες Ασφαλείας

   5.1 Απαιτήσεις Τοποθέτησης

   Όλες οι θέσεις καθήμενων πρέπει να εξοπλίζονται με ζώνες ασφαλείας, τουλάχιστον δύο σημείων. Η ζώνη ασφαλείας δύο σημείων χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως ζώνη κάτω του υπογαστρίου και ποτέ ως διαγώνια ζώνη (δηλαδή ως ζώνη που διέρχεται από το στήθος του επιβάτη). Κάθε ζώνη ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιείται από έναν και μόνο επιβάτη. Δηλαδή κάθε κάθισμα πρέπει να φέρει αριθμό ζωνών ασφαλείας ίσο με τις θέσεις καθήμενων για τις οποίες έχει σχεδιαστεί.

   Σε περίπτωση σχολικών μεταφοράς μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης στα οποία τοποθετούνται και καθίσματα μαθητών Β/βαθμιας εκπαίδευσης, τα οποία βρίσκονται πίσω από καθίσματα ΕΠΑΙΚ II, τότε αυτά πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ζώνες ασφαλείας 3 σημείων.

   Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να είναι εγκεκριμένες σύμφωνα με την Οδηγία 77/541/ΕΟΚ όπως ισχύει, και να φέρουν την κατάλληλη σήμανση που να το πιστοποιεί. Πρέπει να χρησιμοποιούνται καινούργιες ζώνες και όχι μεταχειρισμένες γιατί ακόμα και αν δεν είναι ορατή κάποια φθορά, μπορεί να έχουν χάσει την αντοχή τους και να μην συγκρατήσουν σωστά τον φέροντα την ζώνη σε περίπτωση σύγκρουσης.

   Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να φέρουν συσπειρωτήρα κατεπείγουσας ασφαλίσεως. Στην περίπτωση αυτή, στην σήμανση της ζώνης αναγράφεται η ένδειξη "Br4m". Γίνονται αποδεκτές και ζώνες που φέρουν συσπειρωτήρα αυτόματης ασφαλίσεως (τύπος "Br3").

   Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε όταν φοριέται η ζώνη, η πόρπη ασφάλισης της ζώνης να βρίσκεται στο πλάι και στο ίδιο ύφος με την κάτω έδρα του καθίσματος ή το πολύ στο ύφος του ισχίου (γοφού) του καθήμενου επιβάτη (max 8 cm από την κάτω έδρα του καθίσματος και 8 cm από την πλάτη του καθίσματος. Σε καμιά περίπτωση η πόρπη ασφάλισης της ζώνης δεν πρέπει να βρίσκεται πάνω στην λεκάνη ή στην κοιλιακή του χώρα του καθήμενου. Επίσης, πρέπει να είναι εύκολος ο χειρισμός ασφάλισης και απασφάλισης της ζώνης με την χρήση ενός και μόνο χεριού. Πιο συγκεκριμένα, το κομβίο απελευθέρωσης του γλωσσιδίου θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορεί να ελευθερωθεί ο καθήμενος ταχύτατα.

   5.2 Αγκύρωση Ζωνών Ασφαλείας

   Η αγκύρωση των ζωνών ασφαλείας πρέπει να γίνεται σε σημεία του οχήματος ή του καθίσματος τα οποία να είναι ικανά να αντέξουν τα φορτία. Ακόμα η θέση αγκύρωσης θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να συγκρατείται ασφαλώς ο καθήμενος επιβάτης. Η ζώνη ασφαλείας κάτω του υπογαστρίου, όταν φοριέται πρέπει να διέρχεται κάτω του υπογαστρίου (λεκάνη) του καθήμενου και όχι από την κοιλιακή χώρα.

   Κατά την τοποθέτηση μιας ζώνης ασφαλείας, ο ιμάντας δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με αιχμηρά μέρη ή γωνίες του καθίσματος, τα οποία μπορούν να του προκαλέσουν φθορές είτε χρησιμοποιείται η ζώνη από κάποιον επιβάτη είτε όχι.

Αν χρησιμοποιηθούν συστήματα με συσπειρωτήρα, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή της ζώνης όσον αφορά την τοποθέτηση και στερέωση της, για να διασφαλίζεται ότι η ζώνη θα λειτουργεί σωστά.

   Ο συνηθισμένος τρόπος αγκύρωσης της ζώνης ασφαλείας είναι η χρήση κοχλία Μ8 ο οποίος βιδώνει σε αντίστοιχο περικόχλιο, το οποίο με την σειρά του είναι συγκολλημένο στον μεταλλικό σκελετό του καθίσματος ή του αμαξώματος. Θα πρέπει να προσεχθεί ώστε η συγκόλληση να γίνει σε όλο το 'κοινό' μήκος περικοχλίου και σκελετού. Όπου είναι εφικτό πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτασφαλιζόμενα περικόχλια ή άλλο κατάλληλο σύστημα ασφαλίσεως έναντι αποκοχλιώσεως. Η σύνδεση της ζώνης ασφαλείας στον σκελετό του καθίσματος δίνεται στο Σχήμα 5.

   5.3 Θέση Αγκύρωσης Ζωνών Ασφαλείας

   Οι δύο κάτω αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας, πρέπει να τοποθετούνται στις αντίθετες πλευρές και συμμετρικά, ως προς τον άξονα συμμετρίας μίας θέσης καθήμενου και σύμφωνα με το Σχήμα 6.

   Επειδή οι ζώνες έχουν τυποποιημένο μήκος, είναι σημαντικό να τοποθετείται η αγκύρωση πίσω από την πλάτη, ώστε η πόρπη να βρίσκεται στο πλάι του ισχίου (γοφού) του καθήμενου επιβάτη.

   Η απόσταση των κάτω αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας πρέπει να επιλέγεται έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος οι πόρπες να τραυματίσουν τον επιβάτη.

Κάθε αγκύρωση πρέπει να αφορά μια μόνο ζώνη ασφαλείας, δηλαδή να μην αγκυρώνονται με έναν κοχλία τα άκρα δύο ή περισσότερων ζωνών.

Σχήμα 6. Θέσεις των κάτω αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Προδιαγραφές Καθισμάτων Σχολικών Λεωφορείων και Αγκυρώσεως αυτών στο Όχημα

 

   1. Σκοπός

   1.1. Οι απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος εφαρμόζονται στα καθίσματα των οχημάτων των κατηγοριών Μ2 ή Μ3 που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως σχολικά λεωφορεία για τη μεταφορά νηπίων και μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης όσον αφορά:

   1.1.1. κάθε κάθισμα του σχολικού λεωφορείου το οποίο προορίζεται για χρήση από τα μεταφερόμενα παιδιά και τοποθετείται με μέτωπο προς τα εμπρός, καθώς και

   1.1.2. τις αγκυρώσεις των καθισμάτων που διαθέτει το όχημα και προορίζονται για τη στερέωση των καθισμάτων της προηγούμενης παραγράφου

   1.2. Για τα καθίσματα και τις αγκυρώσεις των καθισμάτων των οχημάτων Μ2 ή Μ3 που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως σχολικά λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών Β/βαθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζονται οι απαιτήσεις του Π.Δ. 502/1983 (A' 189), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ή της Οδηγίας 74/408/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί από την Οδηγία 2005/39/ΕΚ. Οι ίδιες απαιτήσεις εφαρμόζονται για τα καθίσματα και τις αγκυρώσεις των καθισμάτων που προορίζονται για τη συγκράτηση ενηλίκων, όπως ο οδηγός, ο συνοδηγός ή κάθε ενήλικας επιβάτης του οχήματος.

 

   2. Ορισμοί

   2.1. Φύλλο δοκιμών για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, νοείται το Φύλλο δοκιμών ενός τύπου οχήματος σχετικά με την αντοχή των καθισμάτων και των αγκυρώσεών τους στο όχημα.

   2.2. Φύλλο δοκιμών Καθίσματος ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ II, νοείται το Φύλλο δοκιμών ενός τύπου καθίσματος, ως κατασκευαστικό στοιχείο οχήματος, σχετικά με την προστασία των καθήμενων νηπίων ή μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης στα καθίσματα με μέτωπο προς τα εμπρός, όσον αφορά την αντοχή τους και τον σχεδιασμό της πλάτης τους. Το Φύλλο δοκιμών τύπου καθίσματος εφαρμόζεται σε καθίσματα παραγόμενα σε μικρές σειρές τα οποία προορίζονται να τοποθετηθούν σε οχήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως σχολικά νηπίων ή μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

   2.3. Μετασκευαστής Οχήματος, νοείται το φυσικό πρόσωπο ή η εταιρία που αναλαμβάνει την κατασκευή εκείνου του σταδίου διαμόρφωσης του οχήματος που αφορά την τοποθέτηση και αγκύρωση των καθισμάτων επί ενός ημιτελούς οχήματος, και ενδεχόμενα την τροποποίηση-μετασκευή τμημάτων της δομής ενός ημιτελούς οχήματος για την τοποθέτηση των καθισμάτων αυτών. Ο μετασκευαστής του οχήματος είναι υπεύθυνος προς την Αρμόδια Υπηρεσία για όλες τις πτυχές της έγκρισης τύπου του οχήματος, όσον αφορά την αντοχή των καθισμάτων και των αγκυρώσεών τους, καθώς και για την διασφάλιση της συμμόρφωσης της παραγωγής.

   2.4. Φορέας / Κατασκευαστής καθίσματος ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ II, νοείται το φυσικό πρόσωπο ή η εταιρία που κατασκευάζει καθίσματα που προορίζονται για τοποθέτηση σε σχολικά λεωφορεία. Ο κατασκευαστής του καθίσματος είναι υπεύθυνος προς την Αρμόδια Υπηρεσία για όλες τις πτυχές του Φύλλου δοκιμών του καθίσματος.

   2.5. Τύπος ΕΠΑΙΚ / Τύπος Καθίσματος, νοείται η ομάδα καθισμάτων που δεν διαφέρουν ουσιωδώς, όσον αφορά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά τους τα οποία ενδέχεται να επηρεάζουν την αντοχή τους:

   2.5.1. Δομή, μορφή, διαστάσεις και υλικά των τμημάτων παραλαβής των φορτίων

   2.5.2. Δομή, διαστάσεις και υλικά των στοιχείων σύνδεσης και των εδράσεων (π.χ. ποδαρικά)

   2.6. Τύπος Οχήματος, νοείται ομάδα οχημάτων που δεν διαφέρουν ουσιωδώς όσον αφορά:

   2.6.1. τα κατασκευαστικά στοιχεία που σχετίζονται με την παρούσα, και

   2.6.2. τον τύπο ή τους τύπους των καθισμάτων, που έχουν λάβει Φύλλο δοκιμών ως κατασκευαστικό στοιχείο, και τοποθετούνται στο όχημα.

   2.7. Ειδικό παιδικό κάθισμα (ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ ΙΙ)/Κάθισμα, νοείται μία κατασκευή ικανή να στερεωθεί στην δομή του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων της ταπετσαρίας-καλύμματος και των στοιχείων σύνδεσης, που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από νήπια ή μαθητή Α/βαθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα και να τοποθετηθεί σε όχημα που προορίζεται για χρήση ως σχολικό λεωφορείο.

   2.8. Κάθισμα με μέτωπο προς τα εμπρός, νοείται κάθισμα που κατά την κίνηση του οχήματος, έχει προσανατολισμό προς το εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος κατά τρόπο ώστε το κατακόρυφο επίπεδο συμμετρίας του καθίσματος να διαγράφει γωνία όχι μικρότερη από +10° ή -10° σε σχέση με το κατακόρυφο επίπεδο συμμετρίας του οχήματος.

   2.9. Αγκύρωση, νοείται το τμήμα του δαπέδου ή του αμαξώματος του οχήματος στο οποίο στερεώνεται το κάθισμα.

   2.10. Στοιχεία σύνδεσης, νοούνται κοχλίες ή άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την σύνδεση του καθίσματος στο όχημα.

   2.11. Επίπεδο Αναφοράς, νοείται το επίπεδο που περνάει παράλληλα από τα σημεία σύνδεσης των ποδαρικών του καθίσματος στο δάπεδο του οχήματος.

   2.12. Ύφος Αναφοράς, νοείται το ύφος του υψηλότερου σημείου του καθίσματος (πλάτης) πάνω από το επίπεδο αναφοράς.

   2.13. Σημείο Αναφοράς Καθίσματος, νοείται το σημείο που προσεγγίζεται από το κέντρο ενός δίσκου διαμέτρου 100 mm που έχει τοποθετηθεί σε επαφή με την έδρα και την πλάτη του καθίσματος και περνάει από το μέσο της επιφάνειας μίας θέσης καθήμενου.

   2.14. Ζώνη Αναφοράς, νοείται ο γεωμετρικός χώρος που διαμορφώνεται μεταξύ δύο κατακόρυφων διαμηκών (στον άξονα κίνησης του οχήματος) επιπέδων, που βρίσκονται σε απόσταση 400 mm μεταξύ των και συμμετρικά ως προς το σημείο αναφοράς του καθίσματος και η οποία καθορίζεται από την περιστροφή μίας ευθύγραμμης και άκαμπτης διάταξης μήκους 600 mm από την κατακόρυφη θέση μέχρι την θέση όπου το άνω άκρο της διάταξης βρίσκεται 25 mm υψηλότερα από το οριζόντιο επίπεδο που περνάει από το σημείο αναφοράς του καθίσματος. Για την εύρεση της ζώνης αναφοράς, η περιστροφή της διάταξης γίνεται με το κάτω άκρο της διάταξης να αποτελεί το κέντρο της περιστροφικής κίνησης (κέντρο του τόξου που διαγράφει το άνω άκρο της διάταξης) και το κέντρο αυτό να ταυτίζεται με το σημείο αναφοράς του καθίσματος.

 

   3. Αίτηση για Έκδοση Φύλλου δοκιμών

   3.1. Η αίτηση για έκδοση Φύλλου δοκιμών τύπου καθίσματος κατατίθεται στην Τεχνική Υπηρεσία του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης, από τον κατασκευαστή του καθίσματος.

   3.2. Στην αίτηση αναγράφεται το όνομα ή η επωνυμία του κατασκευαστή/ μετασκευαστή και συνοδεύεται εις τριπλούν από φάκελο πληροφοριών ο οποίος περιέχει τα στοιχεία των παραγράφων 3.3 και 3.4 ανά περίπτωση.

   3.3. Για το Φύλλο δοκιμών τύπου καθίσματος, κατατίθεται συμπληρωμένο το έγγραφο πληροφοριών του Προσαρτήματος 1, στο οποίο πρέπει απαραίττ\τα να επισυνάπτονται:

   3.3.1. Αναλυτική τεχνική περιγραφή του καθίσματος και των στοιχείων σύνδεσης αυτού.

   3.3.2. Σχέδια, σε κατάλληλη κλίμακα και με ικανοποιητική λεπτομέρεια, του καθίσματος και των σημείων σύνδεση του.

   3.4. Σε κάθε περίπτωση, στον Φάκελο Πληροφοριών επισυνάπτονται:

   3.4.1. Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της μονάδας του μετασκευαστή/κατασκευαστή.

   3.4.2. Αντίγραφα των τυχών πιστοποιητικών συμμόρφωσης της παραγωγής ή συμμόρφωσης του προϊόντος που διαθέτει ο κατασκευαστής/μετασκευαστής.

   3.4.3. Στην Τεχνική Υπηρεσία του άρθρου 8 της παρούσας που διεξάγει τους ελέγχους παραδίνεται δύο δείγματα καθισμάτων, αντιπροσωπευτικά του τύπου του καθίσματος που προορίζεται για Έκδοση Φύλλου δοκιμών.

Εφόσον το ζητήσει ο μετασκευαστής και συμφωνήσει η τεχνική υπηρεσία το αντιπροσωπευτικό όχημα δύναται να μην παραδοθεί στην τεχνική υπηρεσία, αλλά να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του μετασκευαστή, εφόσον διασφαλιστεί από τον μετασκευαστή ότι η τεχνική υπηρεσία μπορεί απρόσκοπτα να επιβλέπει και επιθεωρεί το όχημα καθ' όλη την διάρκεια διεξαγωγής των ελέγχων.

 

   4. Έκδοση Φύλλου δοκιμών

   4.1. Εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις της παραγράφου 5, εκδίδεται Φύλλο δοκιμών τύπου καθίσματος ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ II. Δείγμα του πιστοποιητικού καθορίζεται στο Προσάρτημα 2 του παρόντος Παραρτήματος.

   4.2. Καταχωρείται ένας οκταψήφιος αριθμός έγκρισης για κάθε τύπο καθίσματος ή οχήματος που εγκρίνεται στα πλαίσια της παρούσης. Τα πρώτα δύο ψηφία του αριθμού έγκρισης καθορίζουν τον κωδικό της ΤΤ. Τα επόμενα δύο ψηφία την αναθεωρημένη έκδοση της παρούσης, όπου για την συγκεκριμένη έκδοση λαμβάνουν την τιμή 00. Τα τέσσερα επόμενα ψηφία είναι ο αύξων αριθμός του πιστοποιητικού έγκρισης (για το πρώτο πιστοποιητικό ο αύξων αριθμός είναι 0001)

   4.3. Πάνω σε κάθε κάθισμα ή όχημα που συμμορφώνεται με τον εγκεκριμένο τύπο, πρέπει να σημαίνεται, με καθαρό και ευανάγνωστο τρόπο και σε σημείο που καθορίζεται στο πιστοποιητικό Φύλλο δοκιμών τύπου, μία σήμανση έγκρισης η οποία αποτελείται από GR ακολουθούμενα από τον αριθμό έγκρισης της παραγράφου 4.2 (π.χ. GR - 01000001).

 

   5. Απαιτήσεις για τα Καθίσματα

   Κάθε τύπος καθίσματος υπόκειται στους ελέγχους της παραγράφου 8 και της παραγράφου 10 του παρόντος. Οι έλεγχοι διεξάγονται είτε με υπολογιστική προσομοίωση, είτε με εργαστηριακή δοκιμή.

   Στο Φύλλο δοκιμών αναγράφονται το είδος των ελέγχων στις οποίες υποβλήθηκε ο τύπος του καθίσματος.

 

   6. Απαιτήσεις για τις Αγκυρώσεις των Καθισμάτων ενός Τύπου Οχήματος

   6.1. Οι αγκυρώσεις του καθίσματος πρέπει να είναι ικανής αντοχής ώστε να ανθίστανται τις δυνάμεις ελέγχου της παραγράφου 9.

Ο έλεγχος διεξάγεται είτε με υπολογιστική προσομοίωση είτε με εργαστηριακή δοκιμή.

   6.2. Όταν στο όχημα υφίστανται περισσότεροι του ενός τύπου αγκυρώσεις, για να μπορεί να χορηγηθεί Φύλλο δοκιμών τύπου οχήματος, πρέπει κάθε τύπος αγκύρωσης να ελέγχεται χωριστά.

   6.3. Οι απαιτήσεις της παραγράφου 6.1 θεωρείται ότι πληρούνται στην περίπτωση που, οι αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας των αντίστοιχων θέσεων καθήμενων στερεώνονται άμεσα πάνω στο κάθισμα και αυτές οι αγκυρώσεις των ζωνών συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Παραρτήματος VI.

 

   7. Απαιτήσεις για την Τοποθέτηση των Καθισμάτων

   7.1. Όλα τα καθίσματα που τοποθετούνται στο όχημα με μέτωπο προς τα εμπρός πρέπει να έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραγράφου 5 και υπόκεινται στις ακόλουθες συνθήκες:

   7.1.1. το ύφος αναφοράς του καθίσματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 650 mm από το οριζόντιο επίπεδο της ασυμπίεστης έδρας του καθίσματος για τα νήπια και του καθίσματος για μαθητές Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

   7.1.2. Το ύφος της πάνω επιφάνειας της έδρας του καθίσματος που βρίσκεται άμεσα όπισθεν του υπό έλεγχο καθίσματος, πρέπει να βρίσκεται όχι περισσότερο από 70 mm ψηλότερα από την πάνω επιφάνεια της έδρας του υπό έλεγχο καθίσματος. Για τον υπολογισμό του ύψους η πάνω επιφάνεια της έδρας του καθίσματος λαμβάνεται στην ασυμπίεστη θέση της.

   7.2. Πρέπει να έχει διεξαχθεί το σύνολο των ελέγχων της παραγράφου 5 εκτός των ακόλουθων περιπτώσεων:

   7.2.1. Ο έλεγχος της παραγράφου 8 (Αντοχή Καθίσματος) δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που στο πίσω μέρος της πλάτης του καθίσματος δεν υπάρχει δυνατότητα να προσκρούσει κάποιος επιβαίνοντας (δηλαδή δεν βρίσκεται άλλο κάθισμα με μέτωπο προς τα εμπρός, όπισθεν του υπό έλεγχο καθίσματος).

   7.2.2. Ο έλεγχος της παραγράφου 10 (απορρόφηση ενέργειας) δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που

   7.2.2.1. στο πίσω μέρος της πλάτης του καθίσματος δεν υπάρχει δυνατότητα να προσκρούσει κάποιος επιβαίνοντας, ή

   7.2.2.2. το κάθισμα που βρίσκεται όπισθεν του υπό έλεγχο καθίσματος φέρει ζώνες ασφαλείας τριών σημείων για κάθε θέση καθήμενου, με αγκυρώσεις ζωνών που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Παραρτήματος VI.

 

   8. Έλεγχος Αντοχής Καθίσματος

   8.1. Ο έλεγχος αποσκοπεί στον προσδιορισμό του κατά πόσο:

   8.1.1. τα καθήμενα παιδιά συγκρατούνται επαρκώς από το κάθισμα που βρίσκεται έμπροσθεν αυτών,

   8.1.2. τα καθήμενα παιδιά δεν κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά, και

   8.1.3. το κάθισμα και η έδραση του καθίσματος αντέχουν επαρκώς.

   8.2. Το κάθισμα θεωρείται ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις της παραγράφου 8.1.1 εφόσον, μετά την εφαρμογή των δυνάμεων ελέγχου F1 και F2 της παραγράφου 8.6, η μέγιστη οριζόντια μετατόπιση του σημείου εφαρμογής εκάστης των δυνάμεων ελέγχου F1 και F2 τα 250 mm για τα νήπια ή τα 300 mm για μαθητές Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

   8.3. Το κάθισμα θεωρείται ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις της παραγράφου 8.1.2 εφόσον, μετά την εφαρμογή των δυνάμεων ελέγχου F1 και F2 της παραγράφου 8.6, ισχύουν τα ακόλουθα.

   8.3.1. Η μέγιστη οριζόντια μετατόπιση του σημείου εφαρμογής της δύναμης ελέγχου F1 δεν είναι μικρότερη από 40 mm για τα νήπια ή από 50 mm για μαθητές Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

   8.3.2. Η μέγιστη οριζόντια μετατόπιση του σημείου εφαρμογής της δύναμης ελέγχου F2 δεν είναι μικρότερη από 20 mm για τα νήπια ή από 30 mm για μαθητές Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

   8.3.3. Όλα τα εξαρτήματα που συνθέτουν το πίσω μέρος της πλάτης του καθίσματος ή ο εξοπλισμός που φέρει η πλάτη θα είναι τέτοια ώστε να είναι αδύνατον να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στον επιβάτη λόγω πρόσκρουσης στο πίσω μέρος της πλάτης.

   8.4. Το κάθισμα θεωρείται ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις της παραγράφου 8.1.3 εφόσον μετά την εφαρμογή των δυνάμεων ελέγχου F1 και F2 της παραγράφου 8.6:

   8.4.1. Κανένα τμήμα του καθίσματος, της έδρασης του καθίσματος ή των εξαρτημάτων του καθίσματος δεν αποσπάται πλήρως

   8.4.2. Το κάθισμα συνεχίζει να συγκρατείται στην θέση του πάνω στο δάπεδο του λεωφορείου, ακόμα κι αν μία ή περισσότερες αγκυρώσεις του καθίσματος έχουν αποσυνδεθεί μερικώς.

   8.4.3. Κανένα δομικό στοιχείο του καθίσματος ή του εξοπλισμού του καθίσματος δεν παρουσιάζει σπάσιμο ή αιχμηρά άκρα ή γωνίες που ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους τραυματισμού του παιδιού.

   8.5. Διάταξη Ελέγχου

   8.5.1. Η διάταξη ελέγχου αποτελείται από κυλινδρικές επιφάνειες με ακτίνα καμπυλότητας ίση με 70 ± 3 mm και πλάτος

   8.5.1.1. όσον αφορά την διάταξη εφαρμογής της δύναμης F1, τουλάχιστον ίσο με το πλάτος της πλάτης που αντιστοιχεί σε κάθε θέση καθήμενου του καθίσματος που εξετάζεται,

   8.5.1.2. και όσον αφορά την διάταξη εφαρμογής της δύναμης F2, τουλάχιστον 130 mm για κάθισμα νηπίου και τουλάχιστον 180 mm για κάθισμα μαθητή Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

   8.5.2. Στην περίπτωση εργαστηριακής δοκιμής, η επιφάνεια της διάταξης, στα σημεία που έρχεται σε επαφή με την πλάτη αποτελείται από υλικό του οποίου η σκληρότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 80 Shore Α. Επίσης, κάθε κυλινδρική επιφάνεια πρέπει να εξοπλίζεται με τουλάχιστον ένα μετατροπέα δύναμης (Force Transducer) ικανό να καταγράφει τις ασκούμενες δυνάμεις.

   8.6. Δυνάμεις Ελέγχου

   8.6.1. Μέσω της διάταξης ελέγχου, εφαρμόζεται στο πίσω μέρος του καθίσματος, η δύναμη ελέγχου F1, που καθορίζεται στην παράγραφο 8.6.3.

   Η κατεύθυνση εφαρμογής της δύναμης τοποθετείται στο κατακόρυφο μέσο επίπεδο της θέσης καθήμενου, στην οριζόντια κατεύθυνση και με φορά από το πίσω μέρος της πλάτης προς τα εμπρός.

   Το σημείο εφαρμογής της δύναμης βρίσκεται σε ύφος Η1 πάνω από το επίπεδο αναφοράς, όπως το ύφος αυτό καθορίζεται στην παράγραφο 8.6.3. Το ακριβές ύφος προδιαγράφεται από τον κατασκευαστή.

   8.6.2. Μέσω της διάταξης ελέγχου, εφαρμόζεται στο πίσω μέρος του καθίσματος, ταυτόχρονα με την F1, η δύναμη ελέγχου F2, που καθορίζεται στην παράγραφο 8.6.3, με κατεύθυνση και φορά όπως η F1.

   Το σημείο εφαρμογής της δύναμης βρίσκεται σε ύφος Η2 πάνω από το επίπεδο αναφοράς, όπως το ύφος αυτό καθορίζεται στην παράγραφο 8.6.3. Το ακριβές ύφος προδιαγράφεται από τον κατασκευαστή.

   8.6.3. Το μέτρο των δυνάμεων ελέγχου και το σημείο εφαρμογής των, καθορίζονται στον Πίνακα 1 για τα καθίσματα που προορίζονται για τα νήπια καιγια μαθητές Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

 

Πίνακας 1. Μέτρο και Σημείο Εφαρμογής των Δυνάμεων Ελέγχου

 

Καθίσματα

 

Τύπος Υπολογισμού

Σημείο Εφαρμογής

Νηπίων

F1

290/H1 ± 15 N

ύφος H1 πάνω από επίπεδο αναφοράς (0.62-0.70m)

 

F2

580/H2 ± 30 N

ύφος H2 πάνω από επίπεδο αναφοράς (0,44-0,51m)

Α/βαθμιας

F1

425/H1 ± 20 N

ύφος H1 πάνω από επίπεδο αναφοράς (0.66-0.74m)

 

F2

850/H2 ± 45 N

ύφος H2 πάνω από επίπεδο αναφοράς (0,44-0,53m)

   8.6.4. Στην περίπτωση που το κάθισμα συνίσταται από περισσότερες της μίας θέσης καθήμενων, οι δυνάμεις που αντιστοιχούν σε κάθε θέση καθήμενου πρέπει να εφαρμόζονται ταυτόχρονα και πρέπει να υπάρχουν τόσες άνω και κάτω διατάξεις ελέγχου όσες και οι θέσεις καθήμενων.

   8.6.5. Για την περίπτωση εργαστηριακής δοκιμής, οι δυνάμεις εφαρμόζονται όσο το δυνατόν πιο ακαριαία και για διάρκεια 0.2 sec τουλάχιστον.

 

   9. Δοκιμή Ελέγχου Αντοχής Αγκυρώσεων Καθίσματος επί του Οχήματος

   9.1. Διάταξη Ελέγχου

   9.1.1. Χρησιμοποιείται το τμήμα της δομής του οχήματος που έχει παραδοθεί για του ελέγχους και στο οποίο προορίζεται να στερεωθεί κάποιο κάθισμα. Κατά την υπολογιστική προσομοίωση σχεδιάζεται, με χρήση σύγχρονου σχεδιαστικού προγράμματος, το κατασκευαστικό μοντέλο της δομής του οχήματος.

   9.1.2. Αναπαράγεται μία στιβαρή κατασκευή, η οποία πρέπει να αντιπροσωπεύει και χαρακτηρίζει ικανοποιητικά το κάθισμα που πρόκειται να στερεωθεί στην δομή του οχήματος. Η στιβαρή κατασκευή εδράζεται, με τα μέσα στερέωσης που προμηθεύει ο κατασκευαστής (κοχλίες, μπουλόνια, κλπ), στην δομή του οχήματος.

   9.1.3. Αν στον ίδιο τύπο αγκύρωσης πρόκειται να στερεωθούν περισσότεροι του ενός τύποι καθισμάτων, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά την απόσταση μεταξύ του έμπροσθεν και όπισθεν ποδαρικού στερέωσης, ο έλεγχος διεξάγεται για την περίπτωση της μικρότερης απόστασης. Η απόσταση αυτή καταγράφεται στο πιστοποιητικό Φύλλο δοκιμών τύπου.

   9.2. Δυνάμεις Ελέγχου

   9.2.1. Εφαρμόζεται η δύναμη ελέγχου, που καθορίζεται στην παράγραφο 9.2.3, σε ύφος πάνω από το επίπεδο αναφοράς, που επίσης καθορίζεται στην ίδια παράγραφο.

   Το σημείο εφαρμογής της δύναμης βρίσκεται σε ύφος Η πάνω από το επίπεδο αναφοράς και στην κατακόρυφη γραμμή που περιέχει το γεωμετρικό κέντρο της επιφάνειας πολυγώνου που δημιουργείται από τα σημεία αγκυρώσεων ως κορυφές.

   Το ύφος Η εφαρμογής της δύναμης καθορίζεται στην παράγραφο 9.2.3.

Η δύναμη εφαρμόζεται στην οριζόντια διεύθυνση και με κατεύθυνση προς το εμπρός μέρος του οχήματος.

   9.2.2. Για την περίπτωση εργαστηριακής δοκιμής, η δύναμη εφαρμόζεται όσο το δυνατόν πιο ακαριαία και για διάρκεια 0.2 sec τουλάχιστον.

   9.2.3. Το μέτρο και το ύφος εφαρμογής της δύναμης ελέγχου πάνω από το επίπεδο αναφοράς, για την αγκύρωση του καθίσματος που προορίζεται για τη μεταφορά νηπίων, δίνεται από την σχέση: F=(1500 ± 15) x i, σε Newton όπου i ο αριθμός των θέσεων καθήμενων του καθίσματος και το ύφος εφαρμογής είναι 650 mm και για τη μεταφορά μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης, δίνεται από την σχέση: F=(2100 ± 25) x i, σε Newton όπου i ο αριθμός των θέσεων καθήμενων του καθίσματος και το ύφος εφαρμογής είναι 700 mm

   9.2.4. Για την περίπτωση εργαστηριακής δοκιμής, οι δυνάμεις εφαρμόζονται όσο το δυνατόν πιο ακαριαία και για διάρκεια 0.2 sec τουλάχιστον.

 

   10. Χαρακτηριστικά απορρόφησης ενέργειας του οπίσθιου μέρους της πλάτης των καθισμάτων των σχολικών λεωφορείων

   10.1. Τα μέρη και τα εξαρτήματα του οπίσθιου μέρους της πλάτης του καθίσματος που βρίσκονται εντός της ζώνης αναφοράς, όπως η ζώνη αναφοράς έχει οριστεί στην παράγραφο 2.14 του παρόντος παραρτήματος, πρέπει να επιβεβαιώνεται, εφόσον το ζητήσει ο κατασκευαστής, ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Προσαρτήματος 6 του Παραρτήματος III της Οδηγίας 74/408/ΕΟΚ όπως έχει τροποποιηθεί από την Οδηγία 2005/39/ΕΚ η νεώτερη.

   10.2. Η διενέργεια του ελέγχου για την απορρόφηση ενέργειας πρέπει να αναφέρεται στο Φύλλο δοκιμών του καθίσματος (παράγραφος 4 του παρόντος). Στο Φύλλο δοκιμών πρέπει να επισυνάπτεται ένα σχέδιο, στο οποίο να παρουσιάζεται η επιφάνεια του οπίσθιου μέρους της πλάτης του καθίσματος που έχει επιβεβαιωθεί ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις απορρόφησης ενέργειας.

   10.3. Η παράγραφος 10.1 για την απορρόφηση ενέργειας εφαρμόζεται, εφόσον το ζητήσει ο κατασκευαστής/μετασκευαστής και για άλλα τμήματα ή εξοπλισμό του οχήματος, πέραν των καθισμάτων, που ενδέχεται να βρίσκονται εντός της ζώνης αναφοράς του καθίσματος.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 1

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ αριθ......

σχετικά με την Έκδοση Φύλλου δοκιμών τύπου καθισμάτων ΕΠΑΙΚ και αγκυρώσεων αυτών ως κατασκευαστικών στοιχείων

 

   Κατ' εφαρμογή του Παραρτήματος IV της παρούσας σχετικά με την "Έκδοση Φύλλου δοκιμών τύπου καθισμάτων ΕΠΑΙΚ και αγκυρώσεων αυτών ως κατασκευαστικών στοιχείων που τοποθετούνται σε σχολικά λεωφορεία.

   Οι ακόλουθες πληροφορίες παρέχονται, κατά περίπτωση, εις τριπλούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραγράφου 3 του Παραρτήματος IV της παρούσας και περιλαμβάνουν πίνακα περιεχομένων. Τυχόν σχέδια υποβάλλονται υπό κατάλληλη κλίμακα σε μέγεθος Α4 ή διπλωμένα στο μέγεθος αυτό και είναι επαρκώς λεπτομερή. Τυχόν φωτογραφίες δείχνουν επαρκείς λεπτομέρειες.

 

0. ΓΕΝΙΚΑ

Τύπος ΕΠΑΙΚ I / II (διαγράφεται ότι δεν ισχύει)

0.1. Εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή:

0.2. Τύπος και γενική (-ες) εμπορική (-ες) περιγραφή (-ες):

0.3. Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή:

0.4. Θέση και τρόπος εναπόθεσης του σήματος έγκρισης κατασκευαστικών στοιχείων και ιδιαίτερων τεχνικών ενοτήτων:

0.5. Διεύθυνση(-εις) του(των) εργοστασίου (-ων) συναρμολόγησης:

 

1. Περιγραφή της διάταξης

1.1. Χαρακτηριστικά: περιγραφή και σχέδια

1.1.1 των καθισμάτων και των αγκυρώσεων τους:

1.1.2 του συστήματος ρύθμισης:

1.1.3 των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας (αν είναι ενσωματωμένες στο κάθισμα):

Ημερομηνία

Φάκελος Συνημμένων (πίνακας περιεχομένων)

Ανακοίνωση που αφορά:

   - Φύλλο δοκιμών τύπου1

   - επέκταση Φύλλο δοκιμών τύπου1

   - απόρριψη Φύλλο δοκιμών τύπου1

   - ανάκληση Φύλλο δοκιμών τύπου1

ενός τύπου κατασκευαστικού στοιχείου / ιδιαίτερης τεχνικής ενότητας1 σχετικά με την παρούσα απόφαση.

Αριθμός Φύλλο δοκιμών:

Λόγος επέκτασης:

Μέρος I

0.1. Μάρκα (εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή):

0.2. Τύπος και γενική(-ες) εμπορική(-ες) περιγραφή (-ες):

0.3. Θέση και τρόπος εναπόθεσης του σήματος έγκρισης του κατασκευαστικού στοιχείου / ιδιαίτερης τεχνικής ενότητας1:

0.4. Κατηγορία οχήματος2:

0.5. Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή:

0.6. Διεύθυνση(-εις) του (των) εργοστασίου(-ων) συναρμολόγησης:

Μέρος II

1. Πρόσθετες πληροφορίες:

1.1 Έλεγχος απορρόφησης ενέργειας

1.2 Προαιρετικός Έλεγχος απορρόφησης ενέργειας

2. Τεχνική υπηρεσία υπεύθυνη για την εκτέλεση των δοκιμών:

3. Ημερομηνία του πρακτικού δοκιμής:

4. Αριθμός του πρακτικού δοκιμής:

5. Τυχόν παρατηρήσεις:

6. Τόπος:

7. Ημερομηνία:

8. Υπογραφή:

9. Επισυνάπτεται το κατατεθειμένο στην αρμόδια υπηρεσία ευρετήριο του πληροφοριακού τεύχους, που διατίθεται αν ζητηθεί.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Προδιαγραφές Ζωνών Ασφαλείας Σχολικών Λεωφορείων

 

   1. Σκοπός

   Οι απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος εφαρμόζονται για οχήματα κατηγορίας Μ2 ή Μ3 που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως σχολικά λεωφορεία για την μεταφορά νηπίων και μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης, και αφορά την τοποθέτηση και χρήση των ζωνών ασφαλείας του οχήματος για την συγκράτηση των μεταφερόμενων παιδιών.

   Για την τοποθέτηση και χρήση των ζωνών ασφαλείας των οχημάτων Μ2 ή Μ3 που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως σχολικά λεωφορεία για την μεταφορά μαθητών Β/βαθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζονται οι απαιτήσεις του Π.Δ.503/1983 (A'190) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ή της Οδηγίας 77/541/ΕΟΚ όπως ισχύει. Οι ίδιες απαιτήσεις εφαρμόζονται για την τοποθέτηση και χρήση κάθε ζώνης ασφαλείας που προορίζονται για την συγκράτηση ενηλίκων, όπως ο οδηγός, ο συνοδηγός ή κάθε ενήλικας επιβάτης του οχήματος.

 

   2. Ορισμοί

   2.1. Εγκεκριμένη Ζώνη Ασφαλείας, νοείται ζώνη ασφαλείας που έχει λάβει ευρωπαϊκή έγκριση τύπου από αρμόδια αρχή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 77/541/ΕΟΚ όπως ισχύει και συνοδεύεται από ισχύον πιστοποιητικό έγκρισης τύπου ΕΚ.

   2.2. Μετασκευαστής Οχήματος, νοείται το φυσικό πρόσωπο ή η εταιρία που αναλαμβάνει την κατασκευή εκείνου του σταδίου διαμόρφωσης του οχήματος που αφορά την τοποθέτηση των ζωνών ασφαλείας επί του οχήματος. Ο μετασκευαστής του οχήματος είναι υπεύθυνος προς την Αρμόδια Υπηρεσία για όλες τις πτυχές της έγκρισης τύπου του οχήματος, όσον αφορά την τοποθέτηση των ζωνών ασφαλείας, καθώς και για την διασφάλιση της συμμόρφωσης της παραγωγής.

   2.3. Ζώνη Ασφαλείας, νοείται ένα σύστημα ιμάντων σε συνδυασμό με πόρπη ασφάλισης, διατάξεις ρύθμισης και συνδέσεις το οποίο μπορεί να στερεωθεί σε ένα όχημα και έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο τραυματισμού του επιβάτη που το φοράει, σε τυχών πρόσκρουση ή απότομη επιβράδυνση του οχήματος, μέσω περιορισμού της κινητικότητας του σώματος του επιβάτη. Ένα τέτοιο σύστημα αναφέρεται και ως σύστημα ζώνης, για να καταδεικνύεται ότι συμπεριλαμβάνεται και κάθε διάταξη απορρόφησης ενέργειας ή συσπείρωσης της ζώνης.

   2.3.1. ζώνη κάτω του υπογαστρίου, νοείται η ζώνη που περνάει κατά μήκος και μπροστά από την περιοχή της λεκάνης του φέροντα την ζώνη.

   2.3.2. διαγώνιος ζώνη, νοείται η ζώνη που περνάει διαγώνια μπροστά από το στήθος του φέροντα την ζώνη, από το ισχίο προς τον αντίθετο ώμο.

   2.3.3. ζώνη τριών σημείων, νοείται η ζώνη που ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό μίας διαγώνιας ζώνης και μίας ζώνης κάτω του υπογαστρίου.

   2.4. Τύπος ζώνης, νοείται μία ομάδα ζωνών ασφαλείας που δεν διαφέρουν ουσιωδώς όσον αφορά:

   2.4.1. τα στιβαρά τμήματα (πόρπη, συνδέσεις, συσπειρωτήρας, κλπ),

   2.4.2. τα υλικά, την πλέξη, τις διαστάσεις και το χρωματισμό των ιμάντων,

   2.4.3. τη γεωμετρία του συστήματος της ζώνης.

   2.5. Ιμάντας, νοείται το ελαστικό στοιχείο που έχει σχεδιαστεί για να συγκρατεί το σώμα και να μεταφέρει τις ασκούμενες τάσεις στις αγκυρώσεις της ζώνης.

   2.6. Πόρπη, νοείται ο μηχανισμός άμεσης απασφάλισης που επιτρέπει στον φέροντα την ζώνη να συγκρατείται από αυτήν και χρησιμεύει για την ασφάλιση ή απασφάλιση της ζώνης.

   2.7. Διάταξη Ρύθμισης, νοείται η διάταξη ή ο μηχανισμός που επιτρέπει στην ζώνη να ρυθμίζεται ανάλογα με τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του εκάστοτε επιβάτη ή ανάλογα με την θέση του καθίσματος. Η διάταξη ρύθμισης ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της πόρπης, του συσπειρωτήρα ή κάθε άλλου μέρους της ζώνης ασφαλείας.

   2.8. Συνδέσεις, νοούνται τμήματα του συστήματος της ζώνης, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων στοιχείων ασφάλισης, που επιτρέπουν την σύνδεση του συστήματος στις αγκυρώσεις των ζωνών.

   2.9. Συσπειρωτήρας, νοείται μία διάταξη για την διευθέτηση και ρύθμιση του μήκους του ιμάντα της ζώνης ασφαλείας, τμηματικά ή εξ' ολοκλήρου. Οι τύποι των συσπειρωτήρων καθορίζονται στο Π.Δ. 503/1983 (A'190). Οι τύποι που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα είναι:

   2.9.1. Συσπειρωτήρας αυτόματης ασφαλίσεως (τύπος 3), νοείται συσπειρωτήρας που επιτρέπει την εξαγωγή του επιθυμητού μήκους ιμάντα και ο οποίος, όταν η πόρπη ασφαλίζει, προσαρμόζεται αυτόματα το μήκος του ιμάντα στον φέροντα την ζώνη. Κατόπιν, δεν είναι δυνατή η εξαγωγή επιπρόσθετου μήκους ιμάντα χωρίς να προηγηθεί εσκεμμένη ενέργεια από τον φέροντα την ζώνη

   2.9.2. Συσπειρωτήρας κατεπειγούσης ασφαλίσεως (τύπος 4), νοείται συσπειρωτήρας που, υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης, δεν περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του φέροντα την ζώνη. Διαθέτει ρυθμιστική διάταξη που προσαρμόζει αυτόματα το μήκος του ιμάντα στο σωματότυπο του φέροντα την ζώνη και μηχανισμό κλειδώματος που ενεργοποιείται σε επείγουσα ανάγκη όπως η απότομη επιβράδυνση του οχήματος ή άλλα αυτόματα μέσα.

   2.9.3. Συσπειρωτήρας κατεπειγούσης ασφαλίσεως με υψηλά όρια απόκρισης (τύπος 4Ν), νοείται συσπειρωτήρας κατεπειγούσης ασφαλίσεως ο οποίος όμως διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την χρήση του σε οχήματα των κατηγοριών Μ2 και Μ3.

   2.10. Αγκυρώσεις Ζωνών, νοούνται τα τμήματα της δομής του οχήματος ή της δομής του καθίσματος ή κάθε άλλου μέρους του οχήματος στα οποία στερεώνονται και ασφαλίζονται οι ζώνες.

   2.11. Τύπος Οχήματος, όσον αφορά τις ζώνες ασφαλείας νοούνται οχήματα που δεν διαφέρουν ουσιωδώς όσον αφορά τις διαστάσεις και τα σχεδιαστικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των στοιχείων της δομής του οχήματος ή της δομής του καθίσματος στα οποία συνδέονται οι ζώνες ασφαλείας.

   2.12. Ειδικό παιδικό κάθισμα (ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ ΙΙ)/Κάθισμα, νοείται μία κατασκευή που ενδέχεται να είναι ή να μην είναι ενσωματωμένη στην δομή του οχήματος καλυμμένη με επένδυση, που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από νήπιο ή μαθητή Α/|3αθμιας εκπαίδευσης κατά την μεταφορά του με σχολικά λεωφορεία. Ο όρος καλύπτει τόσο το ανεξάρτητο κάθισμα όσο και το τμήμα του πάγκου που προορίζεται για να κάθεται ένα νήπιο ή μαθητής Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

   2.13. Κάθισμα με μέτωπο προς τα εμπρός, νοείται κάθισμα που κατά την κίνηση του οχήματος, έχει προσανατολισμό προς το εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος με τέτοιον τρόπο ώστε το κατακόρυφο επίπεδο συμμετρίας του καθίσματος να διαγράφει γωνία όχι μικρότερη από +10° ή -10° σε σχέση με το κατακόρυφο επίπεδο συμμετρίας του οχήματος.

   2.14. Αγκύρωση Καθίσματος, νοείται το τμήμα του δαπέδου ή του αμαξώματος του οχήματος στο οποίο στερεώνεται το κάθισμα

   2.15. Σημείο Αναφοράς Καθίσματος, νοείται το σημείο που προσεγγίζεται από το κέντρο ενός δίσκου διαμέτρου 100 mm που έχει τοποθετηθεί σε επαφή με την έδρα και την πλάτη του καθίσματος και περνάει από το μέσο της επιφάνειας μίας θέσης καθήμενου.

   2.16. Ζώνη Αναφοράς, νοείται ο γεωμετρικός χώρος που διαμορφώνεται μεταξύ δύο κατακόρυφων διαμηκών (στον άξονα κίνησης του οχήματος) επιπέδων, που βρίσκονται σε απόσταση 400 mm μεταξύ των και συμμετρικά ως προς το σημείο αναφοράς του καθίσματος και η οποία καθορίζεται από την περιστροφή μίας ευθύγραμμης και άκαμπτης διάταξης μήκους 600 mm από την κατακόρυφη θέση μέχρι την θέση όπου το άνω άκρο της διάταξης βρίσκεται 25 mm υψηλότερα από το οριζόντιο επίπεδο που περνάει από το σημείο αναφοράς του καθίσματος. Για την εύρεση της ζώνης αναφοράς, η περιστροφή της διάταξης γίνεται με το κάτω άκρο της διάταξης να αποτελεί το κέντρο της περιστροφικής κίνησης (κέντρο του τόξου που διαγράφει το άνω άκρο της διάταξης) και το κέντρο αυτό να ταυτίζεται με το σημείο αναφοράς του καθίσματος.

 

   3. Αίτηση για Έκδοση Φύλλου Δοκιμών

   3.1. Ο μετασκευαστής του οχήματος καταθέτει στην Τεχνική Τπηρεσία του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης, αίτηση για τη χορήγηση Φύλλο δοκιμών, όσον αφορά την τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας σε σχολικό λεωφορείο.

   3.2. Στην αίτηση αναγράφεται το όνομα ή η επωνυμία του μετασκευαστή και συνοδεύεται εις τριπλούν από φάκελο πληροφοριών ο οποίος περιέχει τα στοιχεία των παραγράφων 3.3 και 3.4.

   3.3. Για την Έκδοση Φύλλου Δοκιμών, κατατίθεται συμπληρωμένο το έγγραφο πληροφοριών του Προσαρτήματος 1, στο οποίο πρέπει απαραίτητα να επισυνάπτονται:

   3.3.1. Κατασκευαστικά σχέδια της δομής του πλήρους οχήματος σε κατάλληλη κλίμακα, στα οποία να φαίνονται οι θέσεις τοποθέτησης των ζωνών ασφαλείας, καθώς και λεπτομερή σχέδια των ζωνών ασφαλείας και των σημείων που συνδέονται αυτές στο όχημα ή στο κάθισμα.

   3.3.2. Προδιαγραφές των υλικών που χρησιμοποιούνται και που μπορεί να επηρεάζουν την αντοχή των ζωνών ασφαλείας.

   3.3.3. Τεχνική περιγραφή των ζωνών ασφαλείας

   3.3.4. Στην περίπτωση που οι ζώνες ασφαλείας στερεώνονται στην δομή του καθίσματος

   3.3.4.1. Αναλυτική περιγραφή του τύπου του οχήματος όσον αφορά τον σχεδιασμό των καθισμάτων, τις αγκυρώσεις των καθισμάτων και τα συστήματα ρύθμισης και κλειδώματος των καθισμάτων.

   3.3.4.2. Σχέδια, σε κατάλληλη κλίμακα και με ικανοποιητική ακρίβεια, για τα καθίσματα, τις αγκυρώσεις τους στο όχημα και τα συστήματα ρύθμισης και κλειδώματος αυτών.

   3.3.5. Πιστοποιητικά έγκρισης τύπου ΕΚ των ζωνών ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στο όχημα.

   3.3.6. Το πιστοποιητικό Εθνικής ή Ευρωπαϊκής έγκρισης τύπου του ημιτελούς οχήματος, πλήρεις λεπτομέρειες των αλλαγών και προσθηκών που έχει επιφέρει ο αιτών στο ημιτελές όχημα για την τοποθέτηση των ζωνών ασφαλείας, καθώς και βεβαίωση ότι οι όποιες αλλαγές και προσθήκες δεν επηρεάζουν τα τεχνικά στοιχεία του ημιτελούς οχήματος για τα οποία έχει εκδοθεί η εθνική ή ευρωπαϊκή έγκριση τύπου.

   3.4. Σε κάθε περίπτωση, στον Φάκελο Πληροφοριών επισυνάπτονται:

   3.4.1.Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της μονάδας του μετασκευαστή,

   3.4.2.Αντίγραφα των τυχών πιστοποιητικών συμμόρφωσης της παραγωγής ή συμμόρφωσης του προϊόντος που διαθέτει ο μετασκευαστής.

   3.4.3. Εφόσον οι εργασίες του μετασκευαστή αφορούν τροποποίηση ή μετασκευή του δαπέδου ή του αμαξώματος ενός οχήματος, όπου τα προηγούμενα στάδια κατασκευής έχουν πραγματοποιηθεί από άλλον κατασκευαστή, απαιτείται βεβαίωση του κατασκευαστή του αμέσως προηγούμενου σταδίου κατασκευής, ότι ο αιτών διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για την διενέργεια τροποποιήσεων ή μετασκευών.

   3.5. Ο αιτών παραδίδει στην τεχνική υπηρεσία που διεξάγει το έλεγχο ένα αντιπροσωπευτικό όχημα του τύπου του οχήματος για το οποίο ζητείται έγκριση τύπου καθώς και ένα δείγμα από κάθε τύπο ζώνης που τοποθετείται στο όχημα.

   Εφόσον το ζητήσει ο μετασκευαστής και συμφωνήσει η τεχνική υπηρεσία το αντιπροσωπευτικό όχημα δύναται να μην παραδοθεί στην τεχνική υπηρεσία, αλλά να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του μετασκευαστή, εφόσον διασφαλιστεί από τον μετασκευαστή ότι η τεχνική υπηρεσία μπορεί απρόσκοπτα να επιβλέπει και επιθεωρεί το όχημα καθ' όλη την διάρκεια διεξαγωγής των ελέγχων.

 

   4. Έκδοση Φύλλου Δοκιμών_

   4.1. Εφόσον πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις της παραγράφου 5, εκδίδεται Φύλλο δοκιμών όσον αφορά τις ζώνες ασφαλείας σχολικού λεωφορείου. Δείγμα του Φύλλου δοκιμών καθορίζεται στο Προσάρτημα 2 του παρόντος παραρτήματος.

   4.2. Καταχωρείται ένας οκταψήφιος αριθμός έγκρισης για κάθε τύπο καθίσματος ή οχήματος που εγκρίνεται στα πλαίσια της παρούσης. Τα πρώτα δύο ψηφία του αριθμού έγκρισης καθορίζουν τον κωδικό της ΤΤ. Τα επόμενα δύο ψηφία του αριθμού έγκρισης καθορίζουν την αναθεωρημένη έκδοση της παρούσης, όπου για την συγκεκριμένη έκδοση λαμβάνουν την τιμή 00. Τα τέσσερα επόμενα ψηφία είναι

ο αύξων αριθμός του πιστοποιητικού έγκρισης (για το πρώτο πιστοποιητικό ο αύξων αριθμός είναι 0001).

   4.3. Πάνω σε κάθε όχημα που συμμορφώνεται με τον εγκεκριμένο τύπο, πρέπει να σημαίνεται, με καθαρό και ευανάγνωστο τρόπο και σε σημείο που καθορίζεται στο πιστοποιητικό έγκρισης τύπου, μία σήμανση έγκρισης η οποία αποτελείται από τα αρχικά GR ακολουθούμενα από τον αριθμό έγκρισης της παραγράφου 4.2 (π.χ. GR-01000001).

 

5. Απαιτήσεις για την Τοποθέτηση Ζωνών Ασφαλείας_

   5.1. Εξοπλισμός Οχήματος

   5.1.1. Όλα τα καθίσματα του οχήματος στα οποία κάθονται νήπια ή μαθητές Α/βαθμιας εκπαίδευσης, πρέπει να είναι εξοπλισμένα σε κάθε θέση καθήμενου, με ζώνες ασφαλείας που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της παρούσης παραγράφου.

   5.1.2. Κάθε ζώνη ασφαλείας που τοποθετείται στο όχημα πρέπει να έχει εγκριθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 77/541/ΕΟΚ όπως ισχύει ή με τις απαιτήσεις της πλέον πρόσφατης έκδοσης του Κανονισμού Αρ.16 της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών. Η ζώνη ασφαλείας πρέπει να φέρει την κατάλληλη σήμανση που καθορίζεται στα ανωτέρω νομοθετικά κείμενα.

   5.1.3. Οι ζώνες ασφαλείας που τοποθετούνται πρέπει να είναι εξοπλισμένες με συσπειρωτήρες αυτόματης ασφαλίσεως (τύπος 3) ή συσπειρωτήρες κατεπειγούσης ασφαλίσεως (τύπος 4). Ωστόσο η χρήση των συσπειρωτήρων αυτόματης ασφαλίσεως επιτρέπεται μόνο εφόσον, κατά την χρήση της ζώνης ασφαλείας και όταν η ζώνη ασφαλείας συνδεθεί στην πόρπη, η αυτόματη συσπείρωση δεν μειώνει την άνεση του καθήμενου και εφόσον δεν αναμένεται να δυσχεράνει την χρήση της ζώνης ασφάλειας.

   5.1.4. Κάθε ζώνη τριών σημείων που τοποθετείται στο όχημα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα συσπειρωτήρα στην διαγώνιο ζώνη.

   5.1.5. Ο σχεδιασμός, η τοποθέτηση και η λειτουργία της ζώνης ασφαλείας πρέπει να εξασφαλίζουν την εύκολη και άμεση τοποθέτηση της γύρω από το σώμα του παιδιού καθώς και το εύκολο κλείσιμο και άνοιγμα της με την χρήση ενός και μόνο κομβίου.

   5.1.6. Σε κάθε θέση καθήμενου τοποθετείται ζώνη τριών σημείων ενός εκ των τύπων της παραγράφου 5.1.7. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ζώνης κάτω του υπογαστρίου ενός εκ των τύπων της παραγράφου 5.1.7, εφόσον εκπληρώνεται κάποια από τις ακόλουθες συνθήκες:

   αμέσως μπροστά από την υπόψη θέση καθήμενου βρίσκεται κάθισμα που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της παραγράφου 5 του Παρατήματος IV της παρούσης, ή

   αμέσως μπροστά από την υπόψη θέση καθήμενου βρίσκεται κάθισμα ή τμήμα του οχήματος που συμμορφώνεται με το Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος III της Οδηγίας 74/408/ΕΟΚ, ή

   όταν όχημα είναι εν κινήσει, κανένα τμήμα του οχήματος δεν βρίσκεται ή δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί εντός της ζώνης αναφοράς της συγκεκριμένης θέσης καθήμενου, ή

   τμήματα του οχήματος που ενδέχεται να βρεθούν στην προαναφερθείσα ζώνη αναφοράς συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις απορρόφησης ενέργειας είτε του Προσαρτήματος 6 του Παραρτήματος III της Οδηγίας 74/408/ΕΟΚ είτε της παραγράφου 10 του Παρατήματος IV της παρούσης.

   5.1.7. Επιτρέπεται η τοποθέτηση των ακόλουθων τύπων ζωνών ασφαλείας:

   στην περίπτωση ζώνης ασφαλείας τριών σημείων οι τύποι Ar4Nm και Ar4Nm,

   στην περίπτωση ζώνης ασφαλείας δύο σημείων οι τύποι Br3, Br4m και Br4Nm,

   5.2. Γενικές Απαιτήσεις

   5.2.1. Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να στερεώνονται σε αγκυρώσεις που συμμορφώνονται και έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 76/115/ΕΟΚ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ή με τις απαιτήσεις της πλέον πρόσφατης έκδοσης του Κανονισμού Αρ. 16 της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών.

   Εναλλακτικά, οιαγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας δύνανται να εγκριθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Παραρτήματος VI.

   5.2.2. Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο ώστε, όταν η ζώνη φοριέται σωστά θα λειτουργεί ικανοποιητικά και θα μειώνει τον κίνδυνο σωματικού τραυματισμού στην περίπτωση ατυχήματος. Συγκεκριμένα, οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο ώστε:

   5.2.2.1. να μην υπάρχει δυνατότητα κακής εφαρμογής και χρήσης των ιμάντων που να εγκυμονεί κινδύνους,

   5.2.2.2. να μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος γλιστρήματος της ζώνης από τον ώμο του φέροντα την ζώνη, ως αποτέλεσμα της προς τα εμπρός κίνησης του, όταν η ζώνη έχει φορεθεί σωστά,

   5.2.2.3. να μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα φθοράς του ιμάντα λόγω επαφής με αιχμηρά μέρη του οχήματος ή του καθίσματος,

   5.2.3. Για τις ζώνες τριών σημείων, στην περιοχή του λαιμού του παιδιού, ο ιμάντας της ζώνης κορμού πρέπει, να απέχει από το λαιμό τουλάχιστον 80 mm.

   5.2.4.Η τοποθέτηση στο όχημα ή στο κάθισμα των εξαρτημάτων που συνθέτουν την ζώνη ασφαλείας όπως οι πόρπες κλεισίματος, καθώς και των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι δυνάμεις συγκράτησης που μεταφέρονται στο παιδί από την ζώνη κάτω του υπογαστρίου, σε περίπτωση πρόσκρουσης του οχήματος, να επιδρούν αποκλειστικά και μόνο στην λεκάνη του παιδιού. Απαγορεύεται η μεταφορά των δυνάμεων αυτών διαμέσου της κοιλιακής χώρας του παιδιού.

   5.3. Η ζώνη ασφαλείας πρέπει να επιλέγεται και τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε:

   5.3.1.να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι τραυματισμού του παιδιού ή των λοιπών επιβατών από αιχμηρά άκρα ή προεξοχές.

   5.3.2.να μην προκαλούνται πιέσεις στο αδύναμα σημεία του σώματος του παιδιού (κοιλιακή χώρα, καβάλος, κ.λ.π.) λόγω επιπρόσθετων αδρανειακών δυνάμεων.

   5.3.3.να εξασφαλίζεται ότι τα στιβαρά τμήματα της ζώνης ασφαλείας δεν παρουσιάζουν αιχμηρά άκρα ή προεξοχές στα σημεία που έρχονται σε επαφή με τον ιμάντα της ζώνης ασφαλείας.

   5.4. Ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τα στιβαρά τμήματα της ζώνης ασφαλείας.

   5.4.1. Τα στιβαρά τμήματα, όπως οι πόρπες, οι συνδέσεις και οι διατάξεις ρύθμισης, δεν επιτρέπεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σωματικού τραυματισμού του φέροντα την ζώνη ή κάθε άλλου επιβάτη του οχήματος στην περίπτωση ατυχήματος.

   5.4.2. Η διάταξη απελευθέρωσης της πόρπης πρέπει να είναι πλήρως ορατή στον φέροντα την ζώνη και να προσεγγίζεται εύκολα καθώς και να είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να μην είναι δυνατόν να ανοιχτεί κατά λάθος ή τυχαία. Η πόρπη πρέπει επίσης να τοποθετείται σε τέτοια θέση που να είναι προσιτή, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, από κάποιον τρίτο που επιχειρεί να ελευθερώσει τον φέροντα την ζώνη.

   Η πόρπη πρέπει να τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε, τόσο όταν δεν βρίσκεται υπό φορτίο όσο και όταν συγκρατεί τη μάζα του φέροντα την ζώνη, να είναι δυνατή η απελευθέρωση της από τον ίδιο τον φέροντα την ζώνη με μία απλή κίνηση ενός χεριού προς μία κατεύθυνση.

   Πρέπει να ελέγχεται η πόρπη ώστε στην περίπτωση που έρχεται σε επαφή με το σώμα του φέροντα την ζώνη, το πλάτος της επιφάνειας επαφής δεν είναι μικρότερο από 46 mm.

   5.4.3. Οι ζώνες ασφαλείας που διαθέτουν συσπειρωτήρα πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο ώστε ο συσπειρωτήρας να λειτουργεί ορθά και ο ιμάντας να τυλίγεται ξετυλίγεται αποτελεσματικά.

 

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 1

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ αριθ......

 

   Κατ' εφαρμογή του Παραρτήματος V της παρούσας σχετικά με την έκδοση Φύλλου δοκιμών όσον αφορά τις ζώνες ασφαλείας

   Οι ακόλουθες πληροφορίες παρέχονται, κατά περίπτωση, εις τριπλούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραγράφου 3 του Παραρτήματος V της παρούσας και περιλαμβάνουν πίνακα περιεχομένων. Τυχόν σχέδια υποβάλλονται υπό κατάλληλη κλίμακα σε μέγεθος Α4 ή διπλωμένα στο μέγεθος αυτό και είναι επαρκώς λεπτομερή. Τυχόν φωτογραφίες δείχνουν επαρκείς λεπτομέρειες.

   0. ΓΕΝΙΚΑ

   0.1 Εμπορική ονομασία μετασκευαστή του οχήματος:

   0.1.1 Τύπος και γενική (-ες) εμπορική (-ες) περιγραφή (-ες) του οχήματος:

   0.2 Όνομα και διεύθυνση του μετασκευαστή:

   0.2.1 Διεύθυνση (-εις) του (των) εργοστασίου (-ων) συναρμολόγησης:

   0.3 Μέσα αναγνώρισης του τύπου, εφόσον υπάρχει σχετική σήμανση στο όχημα:

   0.3.1 Θέση της εν λόγω σήμανσης:

   0.4 Μάρκα ή εμπορική ονομασία κατασκευαστή του ημιτελούς οχήματος:

   0.4.1 Τύπος και γενική (-ες) εμπορική (-ες) περιγραφή (-ες):

   0.4.2 Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή του ημιτελούς οχήματος ή του νόμιμου αντιπροσώπου του:

   0.5 Κατηγορία Οχήματος:

 

   1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ TOΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

   1.1 Φωτογραφίες ή/και σχέδια αντιπροσωπευτικού οχήματος:

   2. ΑΜΑΞΩΜΑ

   2.1 Καθίσματα

   2.1.1 Αριθμός:

   2.1.2 Θέση και διάταξη:

   2.1.2.1 Θέσεις καθήμενων για τα οποία προορίζονται (νήπια):

   2.1.2.2 Θέσεις καθήμενων που προορίζονται για μαθητές δημοτικού/γυμνασίου/λυκείου ή για άλλους ενήλικες επιβάτες:

   2.2 Ζώνες ασφαλείας ή/και συστήματα συγκράτησης που χρησιμοποιούνται

   2.2.1 Αριθμός και θέση των ζωνών ασφαλείας καθώς και των καθισμάτων στα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

 

 

Σήμα πλήρους έγκρισης ΕΚ τύπου

Παραλλαγή (αναλόγως)

Διάταξη ρύθμισης του ύψους της ζώνης

(ναι / όχι / προαιρετικό)

Πρώτη σειρά καθισμάτων

Α

 

 

 

 

Κ

 

 

 

 

Δ

 

 

 

Δεύτερη σειρά καθισμάτων (*)

Α

 

 

 

 

Κ

 

 

 

 

Δ

 

 

 

 

(*) Ο πίνακας μπορεί να επεκταθεί όσο είναι αναγκαίο για οχήματα με περισσότερες από δύο σειρές καθισμάτων ή εάν υπάρχουν περισσότερα από τρία καθίσματα κατά πλάτος του οχήματος (Α= αριστερό κάθισμα, Κ= κεντρικό κάθισμα, Δ= δεξί κάθισμα)

   2.2.2 Είδος και θέση συμπληρωματικών συστημάτων συγκράτησης (να σημειωθεί ναι/ όχι / προαιρετικά)

 

 

Εμπρόσθιος αερόσακος

Πλευρικός αερόσακος

Μηχανισμός προφόρτισης ζώνης

Πρώτη σειρά καθισμάτων

Α

 

 

 

 

Κ

 

 

 

 

Δ

 

 

 

Δεύτερη σειρά καθισμάτων (*)

Α

 

 

 

 

Κ

 

 

 

 

Δ

 

 

 

 

   (*) Ο πίνακας μπορεί να επεκταθεί όσο είναι αναγκαίο για οχήματα με περισσότερες από δύο σειρές καθισμάτων ή εάν υπάρχουν περισσότερα από τρία καθίσματα κατά πλάτος του οχήματος (Α= αριστερό κάθισμα, Κ= κεντρικό κάθισμα, Δ= δεξί κάθισμα)

   2.2.3 Αριθμός και θέση των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας και απόδειξη συμμόρφωσης (π.χ. αριθμός έγκρισης τύπου και αντίγραφο έγκρισης τύπου ή πρακτικό δοκιμής) προς τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας:

Ημερομηνία

Φάκελος Συνημμένων (πίνακας περιεχομένων)

 

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 2

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

 

   Φύλλο δοκιμών αναφορικά με τις ζώνες ασφαλείας - συστήματα συγκράτησης

   Σφραγίδα της διοικητικής αρχής

   Ανακοίνωση που αφορά:

   - Φύλλο δοκιμών 1

   - επέκταση Φύλλο δοκιμών 1

   - απόρριψη Φύλλο δοκιμών 1

   - ανάκληση Φύλλο δοκιμών 1

ενός τύπου οχήματος/ κατασκευαστικού στοιχείου / ιδιαίτερης τεχνικής ενότητας 1, σχετικά με την παρούσα απόφαση και την Οδηγία 77/541/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Αριθμός Φύλλου δοκιμών:

Λόγος επέκτασης:

Μέρος I

0.1. Μάρκα (εμπορική επωνυμία του μετασκευαστή):

0.2. Τύπος και γενική(-ες) εμπορική(-ες) περιγραφή(-ες) οχήματος:

0.3. Μέσα αναγνώρισης του τύπου, εφόσον υπάρχει σχετική σήμανση στο όχημα /κατασκευαστικό στοιχείο / ιδιαίτερη τεχνική ενότητα 1, 2:

0.3.1. Θέση της εν λόγω σήμανσης

0.4. Κατηγορία οχήματος3:

0.5. Όνομα και διεύθυνση του μετασκευαστή:

0.6. Διεύθυνση(-εις) του (των) εργοστασίου(-ων) συναρμολόγησης:

Μέρος II

1 Πρόσθετες πληροφορίες (κατά περίπτωση) βλέπε προσθήκη:

2. Τεχνική υπηρεσία υπεύθυνη για την εκτέλεση των δοκιμών:

3. Ημερομηνία του πρακτικού δοκιμής:

4. Αριθμός του πρακτικού δοκιμής:

 

1 Διαγράφεται ό,τι δεν ισχύει.

2 Αν τα μέσα αναγνώρισης του τύπου περιέχουν χαρακτήρες άσχετους προς την περιγραφή του τύπου του οχήματος, του κατασκευαστικού στοιχείου ή της ιδιαίτερης τεχνικής ενότητας που καλύπτονται από το παρόν πιστοποιητικό έγκρισης τύπου, οι χαρακτήρες αυτοί αναπαρίστανται στο δικαιολογητικό με το σύμβολο «?» (π.χ. ABC??123??).

3 Όπως ορίζεται στο παράρτημα II.Α της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ, όπως ισχύει

 

5. Τυχόν παρατηρήσεις (βλέπε προσθήκη):

6. Τόπος:

7. Ημερομηνία:

8. Υπογραφή:

9. Επισυνάπτεται το κατατεθειμένο στην αρμόδια υπηρεσία ευρετήριο του πληροφοριακού τεύχους, που διατίθεται αν ζητηθεί.

 

Προσθήκη στο Φύλλο δοκιμών αριθ. ... όσον αφορά την οδηγία 77/541/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

 

1. Πρόσθετες πληροφορίες

1.1. Υπόδειξη των ζωνών ασφαλείας και των συστημάτων συγκράτησης που μπορούν να τοποθετηθούν στο όχημα

1.1.1 Μάρκα

1.1.2 Σήμα έγκρισης τύπου ως κατασκευαστικό στοιχείο

1.1.3 Θέση στο όχημα

1.2 Αγκυρώσεις ζωνών ασφαλείας

1.2.1 Αριθμός Φύλλου δοκιμών

1.3 Καθίσματα

1.3.1 Τυχόν αριθμός Φύλλου δοκιμών

2. Παρατηρήσεις

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Προδιαγραφές Αγκυρώσεων Ζωνών Ασφαλείας Σχολικών

Λεωφορείων

 

   1. Σκοπός

   Οι απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος εφαρμόζονται για τις αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας που προορίζονται να τοποθετηθούν σε οχήματα κατηγορίας Μ2 ή Μ3 και να χρησιμοποιηθούν ως σχολικά λεωφορεία για την μεταφορά νηπίων και μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

   Για τις αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας των οχημάτων Μ2 ή Μ3 που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως σχολικά λεωφορεία για την μεταφορά μαθητών Β/βαθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζονται οι απαιτήσεις του Π.Δ. 530/1983 (A 204) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ή της Οδηγίας 76/115/ΕΟΚ όπως έχει τροποποιηθεί από την Οδηγία 2005/41/ΕΚ. Οι ίδιες απαιτήσεις εφαρμόζονται για κάθε αγκύρωση ζώνης ασφαλείας που προορίζεται για την συγκράτηση ενηλίκων, όπως ο οδηγός, ο συνοδηγός ή κάθε ενήλικας επιβάτης του οχήματος.

 

   2. Ορισμοί

   2.5. Τύπος Οχήματος, όσον αφορά την αγκύρωση των ζωνών ασφαλείας νοείται μία κατηγορία οχημάτων που δεν διαφέρουν όσο αφορά τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους όπως οι διαστάσεις και τα σχεδιαστικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των στοιχείων της δομής του οχήματος ή της δομής του καθίσματος στα οποία στερεώνονται οι αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας.

   2.6. Εγκεκριμένη Ζώνη Ασφαλείας, νοείται ζώνη ασφαλείας που έχει λάβει ευρωπαϊκή έγκριση τύπου από αρμόδια αρχή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 77/541/ΕΟΚ όπως ισχύει και συνοδεύεται από ισχύον πιστοποιητικό έγκρισης τύπου ΕΚ.

   2.7. Μετασκευαστής Οχήματος, νοείται το φυσικό πρόσωπο ή η εταιρία που αναλαμβάνει την κατασκευή εκείνου του σταδίου διαμόρφωσης του οχήματος που αφορά την τοποθέτηση των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας επί του οχήματος.

   Ο μετασκευαστής του οχήματος είναι υπεύθυνος προς την Αρμόδια Υπηρεσία για όλες τις πτυχές της έγκρισης τύπου του οχήματος, όσον αφορά την τοποθέτηση των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας, καθώς και για την διασφάλιση της συμμόρφωσης της παραγωγής.

   2.8. Αγκυρώσεις Ζωνών Ασφαλείας, νοούνται τα τμήματα της δομής του οχήματος ή της δομής του καθίσματος ή κάθε άλλου μέρους του οχήματος στα οποία στερεώνονται και ασφαλίζονται οι ζώνες.

   2.9. Δάπεδο, νοείται το κάτω μέρος του αμαξώματος του οχήματος που συνδέει τα πλευρικά τοιχώματα του οχήματος. Υπό αυτήν την έννοια συμπεριλαμβάνονται νεύρα, θόλοι, διαμορφώσεις και κάθε πιθανή ενίσχυση, ακόμα και εάν βρίσκεται κάτω από το πάτωμα, όπως διαμήκη και εγκάρσια στοιχεία.

   2.10 Ειδικό παιδικό κάθισμα (ΕΠΑΙΚ I ή ΕΠΑΙΚ II )/Κάθισμα, νοείται μία κατασκευή που ενδέχεται να είναι ή να μην είναι ενσωματωμένη στην δομή του οχήματος καλυμμένη με επένδυση, που προορίζεται για να κάθεται ένα νήπιο ή ένας μαθητής Α/βαθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα κατά την μεταφορά του με σχολικά λεωφορεία. Ο όρος καλύπτει τόσο ένα ανεξάρτητο κάθισμα όσο και το τμήμα του πάγκου που προορίζεται για να κάθεται ένα νήπιο ή ένας μαθητής Α/βαθμιας εκπαίδευσης.

   2.10. Πάγκος, νοείται μία κατασκευή, καλυμμένη με επένδυση, η οποία προορίζεται για να κάθονται περισσότερα του ενός νήπια.

   2.11. Ομάδα Καθισμάτων, νοείται είτε ένας πάγκος είτε ανεξάρτητα καθίσματα αλλά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο και τα οποία παρέχουν περισσότερες της μία θέσεις καθήμενων νηπίων.

   2.12. Κάθισμα με μέτωπο προς τα εμπρός, νοείται κάθισμα που κατά την κίνηση του οχήματος, έχει προσανατολισμό προς το εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος με τέτοιον τρόπο ώστε το κατακόρυφο επίπεδο συμμετρίας του καθίσματος να διαγράφει γωνία όχι μικρότερη από +10° ή -10° σε σχέση με το κατακόρυφο επίπεδο συμμετρίας του οχήματος.

   2.13. Αγκύρωση Καθίσματος, νοείται το τμήμα του δαπέδου ή του αμαξώματος του οχήματος στο οποίο στερεώνεται το κάθισμα

   2.14. Σημείο Αναφοράς Καθίσματος, νοείται το σημείο που προσεγγίζεται από το κέντρο ενός δίσκου διαμέτρου 100 mm που έχει τοποθετηθεί σε επαφή με την έδρα και την πλάτη του καθίσματος και περνάει από το μέσο της επιφάνειας μίας θέσης καθήμενου.

   2.15. Ζώνη Αναφοράς, νοείται ο γεωμετρικός χώρος που διαμορφώνεται μεταξύ δύο κατακόρυφων διαμηκών (στον άξονα κίνησης του οχήματος) επιπέδων, που βρίσκονται σε απόσταση 400 mm μεταξύ των και συμμετρικά ως προς το σημείο αναφοράς του καθίσματος και η οποία καθορίζεται από την περιστροφή μίας ευθύγραμμης και άκαμπτης διάταξης μήκους 600 mm από την κατακόρυφη θέση μέχρι την θέση όπου το άνω άκρο της διάταξης βρίσκεται 25 mm υψηλότερα από το οριζόντιο επίπεδο που περνάει από το σημείο αναφοράς του καθίσματος. Για την εύρεση της ζώνης αναφοράς, η περιστροφή της διάταξης γίνεται με το κάτω άκρο της διάταξης να αποτελεί το κέντρο της περιστροφικής κίνησης (κέντρο του τόξου που διαγράφει το άνω άκρο της διάταξης) και το κέντρο αυτό να ταυτίζεται με το σημείο αναφοράς του καθίσματος.

 

   3. Αίτηση για Έκδοση Φύλλου Δοκιμών

   3.1 Ο μετασκευαστής του οχήματος καταθέτει στην Τεχνική Υπηρεσία του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης, αίτηση για τη έκδοση Φύλλου Δοκιμών, όσον αφορά την τοποθέτηση των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας σε σχολικό λεωφορείο

   3.2. Στην αίτηση αναγράφεται το όνομα ή η επωνυμία του μετασκευαστή και συνοδεύεται εις τριπλούν από φάκελο πληροφοριών ο οποίος περιέχει τα στοιχεία των παραγράφων 3.3 και 3.4.

   3.3. Για την έκδοση Φύλλου Δοκιμών, κατατίθεται συμπληρωμένο το έγγραφο πληροφοριών του Προσαρτήματος 1, στο οποίο πρέπει απαραίττ\τα να επισυνάπτονται:

   3.3.1. Κατασκευαστικά σχέδια της δομής του πλήρους οχήματος σε κατάλληλη κλίμακα, στα οποία να φαίνονται οι θέσεις τοποθέτησης των ζωνών ασφαλείας, καθώς και λεπτομερή σχέδια των ζωνών

ασφαλείας και των σημείων που συνδέονται αυτές στο όχημα ή στο κάθισμα.

   3.3.2. Κατασκευαστικά σχέδια, σε κατάλληλη κλίμακα, της γενικής δομής του οχήματος που να παρουσιάζονται οι θέσεις των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας καθώς και αναλυτικά κατασκευαστικά σχέδια των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας και των σημείων που έχουν τοποθετηθεί.

   3.3.3. Προδιαγραφές των υλικών που χρησιμοποιούνται και ενδέχεται να επηρεάζουν την αντοχή των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας.

   3.3.4. Τεχνική περιγραφή των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας

   3.3.5. Στην περίπτωση που οι αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας στερεώνονται στην δομή του καθίσματος

   3.3.5.1. Αναλυτική περιγραφή του τύπου του οχήματος όσον αφορά τον σχεδιασμό των καθισμάτων, τις αγκυρώσεις των καθισμάτων και τα συστήματα ρύθμισης και κλειδώματος των καθισμάτων.

   3.3.5.2. Σχέδια, σε κατάλληλη κλίμακα και με ικανοποιητική ακρίβεια, για τα καθίσματα, τις αγκυρώσεις τους στο όχημα και τα συστήματα ρύθμισης και κλειδώματος αυτών.

   3.3.6. Το πιστοποιητικό Εθνικής ή Ευρωπαϊκής έγκρισης τύπου του ημιτελούς οχήματος, πλήρεις λεπτομέρειες των αλλαγών και προσθηκών που έχει επιφέρει ο αιτών στο ημιτελές όχημα για την τοποθέτηση των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας, καθώς και βεβαίωση ότι οι όποιες αλλαγές και προσθήκες δεν επηρεάζουν τα τεχνικά στοιχεία του ημιτελούς οχήματος για τα οποία έχει εκδοθεί η εθνική ή ευρωπαϊκή έγκριση τύπου.

   3.4. Σε κάθε περίπτωση, στον Φάκελο Πληροφοριών επισυνάπτονται:

   3.4.1. Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της μονάδας του μετασκευαστή,

   3.4.2. Αντίγραφα των τυχών πιστοποιητικών συμμόρφωσης της παραγωγής ή συμμόρφωσης του προϊόντος που διαθέτει ο μετασκευαστής.

   3.4.3. Εφόσον οι εργασίες του μετασκευαστή αφορούν τροποποίηση ή μετασκευή του δαπέδου ή του αμαξώματος ενός οχήματος, όπου τα προηγούμενα στάδια κατασκευής έχουν πραγματοποιηθεί από άλλον κατασκευαστή, απαιτείται βεβαίωση του κατασκευαστή του αμέσως προηγούμενου σταδίου κατασκευής, ότι ο αιτών διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για την διενέργεια τροποποιήσεων ή μετασκευών.

   3.5. Με επιλογή του μετασκευαστή παραδίδεται στην τεχνική υπηρεσία που διεξάγει το έλεγχο, είτε ένα αντιπροσωπευτικό όχημα του τύπου του οχήματος για το οποίο ζητείται έκδοση φύλλου δοκιμών είτε εκείνα τα τμήματα της δομή του οχήματος που θεωρούνται από την τεχνική υπηρεσία ουσιώδη για την διεξαγωγή των ελέγχων.

   Εφόσον το ζητήσει ο μετασκευαστής και συμφωνήσει η τεχνική υπηρεσία το αντιπροσωπευτικό όχημα δύναται να μην παραδοθεί στην τεχνική υπηρεσία, αλλά να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του μετασκευαστή, εφόσον διασφαλιστεί από τον μετασκευαστή ότι η τεχνική υπηρεσία μπορεί απρόσκοπτα να επιβλέπει και επιθεωρεί το όχημα καθ' όλη την διάρκεια διεξαγωγής των ελέγχων.

 

   4. Έκδοση Φύλλου Δοκιμών

   4.2. Εφόσον πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις της παρούσης εκδίδεται Φύλλο δοκιμών όσον αφορά την αγκύρωση των ζωνών ασφαλείας σχολικού λεωφορείου. Δείγμα του Φύλλου δοκιμών καθορίζεται στο Προσάρτημα 2 του παρόντος παραρτήματος.

   4.3. Καταχωρείται ένας οκταψήφιος αριθμός έγκρισης για κάθε τύπο καθίσματος ή οχήματος που εγκρίνεται στα πλαίσια της παρούσης. Τα πρώτα δύο ψηφία του αριθμού έγκρισης καθορίζουν τον κωδικό της ΤΤ. Τα επόμενα δύο ψηφία του αριθμού έγκρισης καθορίζουν την αναθεωρημένη έκδοση της παρούσης, όπου για την συγκεκριμένη έκδοση λαμβάνουν την τιμή 00. Τα τέσσερα επόμενα ψηφία είναι ο αύξων αριθμός του πιστοποιητικού έγκρισης (για το πρώτο πιστοποιητικό ο αύξων αριθμός είναι 0001).

   4.4. Πάνω σε κάθε όχημα που συμμορφώνεται με τον εγκεκριμένο τύπο, πρέπει να σημαίνεται, με καθαρό και ευανάγνωστο τρόπο και σε σημείο που καθορίζεται στο πιστοποιητικό έγκρισης τύπου, μία σήμανση έγκρισης η οποία αποτελείται από τα αρχικά GR ακολουθούμενα από τον αριθμό έγκρισης της παραγράφου 4.2 (π.χ. GR-01000001).

 

   5. Απαιτήσεις

   5.2. Εξοπλισμός Οχήματος

Όλα τα καθίσματα του οχήματος στα οποία κάθονται νήπια ή μαθητές Α/βαθμιας εκπαίδευσης ετών πρέπει να είναι εξοπλισμένα, σε κάθε θέση καθήμενου, με ζώνες ασφαλείας που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της παρούσης απόφασης.

   5.3. Γενικές Απαιτήσεις

   5.3.1. Οι αγκυρώσεις για τις ζώνες ασφαλείας πρέπει να σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε.

   5.3.1.1. να επιτρέπουν την εγκατάσταση μίας κατάλληλης ζώνης ασφαλείας. Αν κάποια αγκύρωση είναι κατάλληλη μόνο για έναν συγκεκριμένο τύπο ζώνης ασφαλείας, αυτοί οι κατάλληλοι τύποι πρέπει να αναγράφονται στο πιστοποιητικό της παραγράφου 4.2.

   5.3.1.2. να μειώνουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο να γλιστρήσει η ζώνη όταν αυτή φοριέται σωστά.

   5.3.1.3. να μειώνουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο καταστροφής του ιμάντα εξαιτίας τυχόν επαφής με τα στιβαρά τμήματα της δομής του οχήματος ή του καθίσματος

   5.4. Ελάχιστος αριθμός αγκυρώσεων ζωνών ασφαλείας.

   5.4.1. Τα σχολικά λεωφορεία πρέπει να εξοπλίζονται με αγκυρώσεις ζωνών ασφαλείας που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της παρούσης.

   5.4.2. Ο ελάχιστος αριθμός αγκυρώσεων ζωνών ασφαλείας για την συγκράτηση των παιδιών για κάθε θέση καθήμενου είναι τρεις (3). Ωστόσο μπορούν να εγκατασταθούν δύο (2) αγκυρώσεις ζωνών ασφαλείας στις περιπτώσεις που ισχύει μία από τις ακόλουθες συνθήκες:

   5.4.2.1. αμέσως μπροστά από την υπόψη θέση καθήμενου βρίσκεται κάθισμα που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της παραγράφου 5 του Παρατήματος IV της παρούσης, ή

   5.4.2.2. αμέσως μπροστά από την υπόψη θέση καθήμενου βρίσκεται κάθισμα ή τμήμα του οχήματος που συμμορφώνεται με το Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος III της Οδηγίας 74/408/ΕΟΚ, ή

   5.4.2.3. όταν όχημα είναι εν κινήσει, κανένα τμήμα του οχήματος δεν βρίσκεται ή δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί εντός της ζώνης αναφοράς της συγκεκριμένης θέσης καθήμενου, ή

   5.4.2.4. τμήματα του οχήματος που ενδέχεται να βρεθούν στην προαναφερθείσα ζώνη αναφοράς συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις απορρόφησης ενέργειας είτε του Προσαρτήματος 6 του Παραρτήματος III της Οδηγίας 74/408/ΕΟΚ είτε της παραγράφου 10 του Παρατήματος IV της παρούσης.

   5.5. Θέση των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας.

   5.5.1. Γενικά.

   5.5.1.1. Οι ακυρώσεις των ζωνών ασφαλείας για κάθε ζώνη μπορούν να ενσωματωθούν είτε πλήρως στην δομή του οχήματος ή στην δομή του καθίσματος ή σε κάθε άλλο τμήμα του οχήματος, είτε να διανέμονται μεταξύ αυτών των θέσεων.

   5.5.1.2. Κάθε αγκύρωση ζώνης ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την σύνδεση των άκρων δύο διαδοχικών ζωνών ασφαλείας, εφόσον ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των δοκιμών.

   5.5.2. Θέση των αγκυρώσεων

   5.5.2.1. Η θέση των αγκυρώσεων πρέπει να συμφωνεί με τις απαιτήσεις της παραγράφου 4.4 του Παραρτήματος I της Οδηγίας 76/115/ΕΟΚ όπως έχει τροποποιηθεί από την Οδηγία 2005/41/ΕΚ για την θέση των πραγματικών αγκυρώσεων, εκτός από την παρ. 4.4.3.5 όπου η απόσταση μεταξύ των 2 αγκυρώσεων της ίδιας ζώνης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 220mm.

 

   6. Έλεγχοι

   6.2. Γενικές Απαιτήσεις

   6.2.1. Οι έλεγχοι διεξάγονται με υπολογιστική προσομοίωση.

Στην περίπτωση εφαρμογής εργαστηριακής δοκιμής εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της παραγράφου 5 του Παραρτήματος 1 της Οδηγίας 76/115/ΕΟΚ όπως ισχύει, με εφαρμογή των δυνάμεων ελέγχου που καθορίζονται στην παράγραφο 6.3 του παρόντος παραρτήματος.

   6.2.2. Οι έλεγχοι δύνανται να περιορίζονται στις αγκυρώσεις που αφορούν μόνο ένα κάθισμα ή ομάδα καθισμάτων εφόσον ισχύουν ταυτόχρονα τα ακόλουθα

   6.2.2.1. όλες οι αγκυρώσεις των υπόλοιπων καθισμάτων ή ομάδων καθισμάτων παρουσιάζουν τα ίδια δομικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά με τις προς δοκιμή αγκυρώσεις

   6.2.2.2. στην περίπτωση που οι προς έλεγχο αγκυρώσεις εγκαθίστανται πλήρως ή μερικώς στο κάθισμα ή στην ομάδα καθισμάτων, τα δομικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του καθίσματος ή της ομάδας καθισμάτων είναι ίδια με τα υπόλοιπα καθίσματα ή ομάδες καθισμάτων

   6.2.3. Όλες οι αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας μίας ομάδας καθισμάτων πρέπει να ελέγχονται ταυτόχρονα.

   6.3. Ειδικές Απαιτήσεις Ελέγχων

   6.3.1. Έλεγχος για τις αγκυρώσεις ζωνών τριών σημείων

   6.3.1.1. Ασκείται δύναμη μέτρου Fu, η οποία εφαρμόζεται ταυτόχρονα στις δύο αγκυρώσεις της διαγώνιας ζώνης (πάνω και κάτω απέναντι αγκύρωση). Η δύναμη που ασκείται σε κάθε αγκύρωση αποτελεί ποσοστό της συνολικής δύναμης Fu, έτσι ώστε να προσομοιώνεται η μεταφορά της δύναμης του ιμάντα της διαγώνιας ζώνης στις δύο αγκυρώσεις.

   6.3.1.2. Ασκείται δύναμη μέτρου Fl, η οποία εφαρμόζεται ταυτόχρονα στις δύο αγκυρώσεις της ζώνης κάτω του υπογαστρίου (δύο κάτω αγκυρώσεις). Η δύναμη που ασκείται σε κάθε αγκύρωση αποτελεί ποσοστό της συνολικής δύναμης Fl, έτσι ώστε να προσομοιώνεται η μεταφορά της δύναμης του ιμάντα της ζώνης κάτω του υπογαστρίου στις δύο αγκυρώσεις.

   6.3.1.3. Οι δυνάμεις Fu και Fl ασκούνται ταυτόχρονα.

Για την περίπτωση αγκυρώσεων ζωνών ασφαλείας που προορίζονται για την μεταφορά νηπίων το μέτρο της δύναμης Fu ισούται με 200 daN και το μέτρο της δύναμης Fl ισούται επίσης με 200 daN,αντίστοιχα για την μεταφορά μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης το μέτρο της δύναμης Fu ισούται με 310 daN και το μέτρο της δύναμης Fl ισούται επίσης με 310 daN.

   6.3.2. Έλεγχος για τις αγκυρώσεις ζωνών κάτω του υπογαστρίου.

   Ασκείται δύναμη μέτρου F, η οποία εφαρμόζεται ταυτόχρονα και στις δύο κάτω αγκυρώσεις. Η δύναμη που ασκείται σε κάθε αγκύρωση αποτελεί ποσοστό της συνολικής δύναμης F, έτσι ώστε να προσομοιώνεται η μεταφορά της δύναμης του ιμάντα της ζώνης κάτω του υπογαστρίου στις δύο αγκυρώσεις.

Για την περίπτωση αγκυρώσεων ζωνών ασφαλείας που προορίζονται για την μεταφορά νηπίων το μέτρο της δύναμης F ισούται με 325 (daN), για την μεταφορά μαθητών Α/βαθμιας εκπαίδευσης το μέτρο της δύναμης F ισούται με 520 (daN).

   6.3.3. Έλεγχος για τις αγκυρώσεις ζωνών ασφαλείας που ενσωματώνονται πλήρως ή μερικώς στην δομή του καθίσματος

   6.3.3.1. Ασκούνται οι δυνάμεις που καθορίζονται στις παραγράφους 6.3.1 ή 6.3.2 ανάλογα με την περίπτωση, και μία επιπρόσθετη δύναμη που προσομοιώνει την αδρανειακή μάζα του καθίσματος ή της ομάδας καθισμάτων, όπως περιγράφεται αμέσως παρακάτω

   6.3.3.2. Ασκείται μία επιπλέον αδρανειακή δύναμη ίση με 10 φορές την συνολική μάζα του καθίσματος ή της ομάδας των καθισμάτων. Αυτή η αδρανειακή δύναμη ασκείται στο κάθισμα ή στα σχετικά τμήματα του καθίσματος έτσι ώστε να προσομοιώνεται το φυσικό αποτέλεσμα που επιφέρει η αδρανειακή μάζα του καθίσματος στις αγκυρώσεις του καθίσματος.

 

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 1

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ αριθ......

 

   Κατ' εφαρμογή του Παραρτήματος VI της παρούσας σχετικά με την έκδοση Φύλλου δοκιμών, όσον αφορά την αγκύρωση των ζωνών ασφαλείας.

   Οι ακόλουθες πληροφορίες παρέχονται, κατά περίπτωση, εις τριπλούν σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της παραγράφου 3 του Παραρτήματος IV της παρούσας και περιλαμβάνεται πίνακας περιεχομένων. Τυχόν σχέδια υποβάλλονται υπό κατάλληλη κλίμακα σε μέγεθος Α4 ή διπλωμένα στο μέγεθος αυτό και είναι επαρκώς λεπτομερή.

   Τυχόν φωτογραφίες δείχνουν επαρκείς λεπτομέρειες.

 

   0. ΓΕΝΙΚΑ

   0.1. Εμπορική ονομασία μετασκευαστή οχήματος:

   0.1.1. Τύπος και γενική (-ες) εμπορική (-ες) περιγραφή (-ες) οχήματος: 0.2. Όνομα και διεύθυνση του μετασκευαστή:

   0.2.1. Διεύθυνση (-εις) του (των) εργοστασίου (-ων) συναρμολόγησης:

   0.3. Μέσα αναγνώρισης του τύπου, εφόσον υπάρχει σχετική σήμανση στο όχημα:

   0.3.1. Θέση της εν λόγω σήμανσης:

   0.4. Μάρκα ή εμπορική ονομασία κατασκευαστή του ημιτελούς οχήματος:

   0.4.1. Τύπος και γενική (-ες) εμπορική (-ες) περιγραφή (-ες):

   0.4.2. Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή του ημιτελούς οχήματος ή του νόμιμου αντιπροσώπου του:

   0.5. Κατηγορία Οχήματος:

 

   1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

   1.1. Φωτογραφίες ή/και σχέδια αντιπροσωπευτικού οχήματος:

   2. ΑΜΑΞΩΜΑ

   2.3. Καθίσματα

   2.3.1. Αριθμός:

   2.3.2. Θέση καιδιάταξη:

   2.3.2.1. Θέσεις καθήμενων ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών για τα οποία προορίζονται (νήπια, δημοτικού):

   2.3.2.2. Θέσεις καθήμενων που προορίζονται για μαθητές δημοτικού /γυμνασίου/λυκείου ή για άλλους ενήλικες επιβάτες:

   2.3.3. Μάζα

   2.3.3.1. Καθισμάτων νηπίων:

   2.3.3.2. Καθισμάτων ενηλίκων:

   2.3.4. Χαρακτηριστικά για τα καθίσματα.

   2.3.5. Περιγραφή και σχέδια:

   2.3.5.1. των καθισμάτων και των αγκυρώσεων τους:

   2.3.5.2. των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας (εάν είναι ενσωματωμένες στο κάθισμα):

   2.5. Αγκυρώσεις Ζωνών Ασφαλείας

   2.5.1. Φωτογραφίες ή/και σχέδια του αμαξώματος, όπου παρουσιάζονται η θέση και οι διαστάσεις των αγκυρώσεων:

   2.5.2. Σχέδια αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας και των μερών της δομής του οχήματος όπου είναι στερεωμένα τα ανωτέρω (με ένδειξη του υλικού):

   2.5.3. Προσδιορισμός των τύπων των ζωνών ασφαλείας που επιτρέπεται να τοποθετούνται στις αγκυρώσεις με τις οποίες είναι εφοδιασμένο το όχημα:

 

 

 

 

Σημείο αγκύρωσης

Σειρά

Κάθισμα

Θέση αγκύρωσης

Σώμα οχήματος

Σώμα καθίσματος

Πρώτη σειρά καθισμάτων

Δεξί κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

 

Κεντρικό κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

 

Αριστερό κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

Δεύτερη σειρά καθισμάτων #

Δεξί κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

 

Κεντρικό κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

 

Αριστερό κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

(#) Ο πίνακας μπορεί να επεκταθεί, εφόσον χρειάζεται, όταν τα οχήματα έχουν άνω των δύο σειρών καθισμάτων ή διαθέτουν άνω των τριών καθισμάτων κατά πλάτος του οχήματος

Ημερομηνία

Φάκελος Συνημμένων (πίνακας περιεχομένων)

 

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 2

 

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Φύλλο Δοκιμών όσον αφορά την αγκύρωση των ζωνών ασφαλείας

 

   Σφραγίδα της διοικητικής αρχής

   Ανακοίνωση που αφορά:

   - Φύλλο Δοκιμών1

   - επέκταση Φύλλου Δοκιμών1

   - απόρριψη Φύλλου Δοκιμών1

   - ανάκληση Φύλλου Δοκιμών1

   ενός τύπου οχήματος/ κατασκευαστικού στοιχείου / ιδιαίτερης τεχνικής ενότητας1, σχετικά με την παρούσα απόφαση και την Οδηγία 76/115/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

   Αριθμός Φύλλου Δοκιμών:

   Λόγος επέκτασης:

   Μέρος I

   0.1. Μάρκα (εμπορική επωνυμία του μετασκευαστή):

   0.2. Τύπος και γενική(-ες) εμπορική(-ες) περιγραφή (-ες) οχήματος:

   0.3. Μέσα αναγνώρισης του τύπου, εφόσον υπάρχει σχετική σήμανση στο όχημα /κατασκευαστικό στοιχείο / ιδιαίτερη τεχνική ενότητα1,2:

   0.3.1. Θέση της εν λόγω σήμανσης

   0.4. Κατηγορία οχήματος3:

   0.5. Όνομα και διεύθυνση του μετασκευαστή:

   0.6. Διεύθυνση(-εις) του (των) εργοστασίου(-ων) συναρμολόγησης:

   Μέρος II

   1 Πρόσθετες πληροφορίες (κατά περίπτωση) βλέπε προσθήκη:

   2. Τεχνική υπηρεσία υπεύθυνη για την εκτέλεση των δοκιμών:

   3. Ημερομηνία του πρακτικού δοκιμής:

 

1. Διαγράφεται ότι δεν ισχύει

1. Διαγράφεται ότι δεν ισχύει

1. Διαγράφεται ότι δεν ισχύει

1. Διαγράφεται ότι δεν ισχύει

2 Αν τα μέσα αναγνώρισης του τύπου περιέχουν χαρακτήρες άσχετους προς την περιγραφή του τύπου του οχήματος, του κατασκευαστικού στοιχείου ή της ιδιαίτερης τεχνικής ενότητας που καλύπτονται από το παρόν πιστοποιητικό έγκρισης τύπου, οι χαρακτήρες αυτοί αναπαρίστανται στο δικαιολογητικό με το σύμβολο «?» (π.χ. ABC??123??).

3. Όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ.Α της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ, όπως ισχύει.

 

   4. Αριθμός του πρακτικού δοκιμής:

   5. Τυχόν παρατηρήσεις (βλέπε προσθήκη):

   6. Τόπος:

   7. Ημερομηνία:

   8. Υπογραφή:

   9. Επισυνάπτεται το κατατεθειμένο στην αρμόδια υπηρεσία ευρετήριο του πληροφοριακού τεύχους, που διατίθεται αν ζητηθεί.

 

 

 

 

Σημείο αγκύρωσης

Σειρά

Κάθισμα

Θέση αγκύρωσης

Σώμα οχήματος

Σώμα καθίσματος

Πρώτη σειρά καθισμάτων

Δεξί κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

 

Κεντρικό κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

 

Αριστερό κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

Δεύτερη σειρά καθισμάτων #

Δεξί κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

 

Κεντρικό κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

 

Αριστερό κάθισμα

Κάτω εξωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Κάτω εσωτερική αγκύρωση

 

 

 

 

Ανω αγκύρωση (αγκυρώσεις)

 

 

(#) Ο πίνακας μπορεί να επεκταθεί, εφόσον χρειάζεται, όταν τα οχήματα έχουν άνω των δύο σειρών καθισμάτων ή διαθέτουν άνω των τριών καθισμάτων κατά πλάτος του οχήματος

 

   2. Παρατηρήσεις

Προσθήκη στο Φύλλο Δοκιμών αριθ. ... όσον αφορά την έκδοση Φύλλου Δοκιμών όσον αφορά την αγκύρωση των ζωνών ασφαλείας (οδηγία 76/115/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)

   1. Πρόσθετες πληροφορίες

   1.1. Κατηγορία οχήματος

   1.2. Προσδιορισμός των τύπων των ζωνών ασφαλείας που επιτρέπεται να τοποθετούνται στις αγκυρώσεις με τις οποίες είναι εφοδιασμένο το όχημα:

 

’ρθρο 10

 

   1. Από την ισχύ της παρούσας καταργείται κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει το ίδιο θέμα με την παρούσα και αντίκειται στις διατάξεις της.

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.