ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Φ253/139109/Α5 ΦΕΚ Β 1882/08.09.2015

 

Τροποποίηση της Φ.253/27465/Β6/2009 (ΦΕΚ 493 Β') υπουργικής απόφασης «Πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου Ομάδας Β' στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

 

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις του Ν. 3748/2009 (ΦΕΚ 29 Α'), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

   2. Τις διατάξεις του Π.δ. 65/2015 (ΦΕΚ 106 Α') «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

 

   3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.1. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α'), κατ' εφαρμογή των οποίων βεβαιώνεται ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

   Τροποποιούμε την Φ.253/27465/Β6/2009 (ΦΕΚ 493 Β') υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ως ακολούθως:

 

ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ

 

   1. Η παρ. 2 του άρθρου 8 της Φ.253/27465/Β6/2009 (ΦΕΚ 493 Β') υπουργική απόφαση αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   «2. Σε κάθε σχολή ή τμήμα στέλνονται από το Υπουργείο Παιδείας σε ηλεκτρονική ή/και έντυπη μορφή επίσημο αντίγραφο του ονομαστικού πίνακα αυτών που επιλέχθηκαν, το ατομικό δελτίο επιτυχίας τους, καθώς και πίνακας των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση προεγγραφής μέσω κεντρικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας.»

 

   2. Το άρθρο 9 της Φ.253/27465/Β6/2009 (ΦΕΚ 493 Β') υπουργικής απόφασης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   «1. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιλογής και σε αποκλειστική προθεσμία που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι επιτυχόντες σε τμήματα και σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των ΤΕΙ οφείλουν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση προεγγραφής για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

   Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι σχολικές μονάδες παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες. Στη συνέχεια, οι επιτυχόντες οφείλουν να αποστείλουν με υπηρεσία ταχύ μεταφοράς ή αυτοπροσώπως στο τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους:

   α) Την εν λόγω αίτηση εγγραφής που θα εκτυπώσουν συμπληρωμένη από την ηλεκτρονική εφαρμογή και θα την έχουν υπογράψει με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής. Στην αίτηση θα είναι ενσωματωμένη Υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο εισαγόμενος δηλώνει ότι δεν είναι εγγεγραμμένος σε άλλη σχολή ή τμήμα από αυτά που περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της Φ.253/27465/Β6/2009 (ΦΕΚ 493 Β') υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και ότι θα αποστείλει ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως στο τμήμα εγγραφής όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

   Σε περίπτωση που από προηγούμενο έτος έχει εγγραφεί σε σχολή ή τμήμα από αυτά που περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της Φ.253/27465/Β6/2009 (ΦΕΚ 493 Β') υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με την Υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνει αφενός το τμήμα, στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένος και αφετέρου ότι θα προσκομίσει άμεσα τη διαγραφή από το προηγούμενο τμήμα, για να ολοκληρωθεί η εγγραφή του στο νέο τμήμα ή στη νέα σχολή, και ότι θα αποστείλει ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως στο τμήμα εγγραφής όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

   β) Ευκρινές φωτοαντίγραφο τίτλου απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου από το οποίο αποφοίτησε. Σε περίπτωση που εκ παραδρομής αποσταλεί απολυτήριο ή πτυχίο στην πρωτότυπη έκδοση του, αυτό μπορεί ν' αποσυρθεί, όταν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει ευκρινές φωτοαντίγραφο.

   γ) Ευκρινές φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης Πρόσβασης του άρθρου 4 του Ν. 3748/2009 (ΦΕΚ 29 Α').

   δ) Τέσσερις (4) φωτογραφίες, τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

   ε) Ευκρινές φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου δημόσιου εγγράφου, από το οποίο αποδεικνύεται η ακριβής ημερομηνία γέννησης και τα ονομαστικά του στοιχεία.

 

   2. Η γραμματεία του τμήματος ή σχολής, για την ολοκλήρωση της εγγραφής, ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν οι εισαγόμενοι, με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων και με τον πίνακα των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση, που θα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής και για εξαιρετικές περιπτώσεις, η γραμματεία δύναται αιτιολογημένα να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εισαγόμενους. Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, το τμήμα ή η σχολή επιτυχίας συντάσσει και αποστέλλει στο Υπουργείο Παιδείας σε ηλεκτρονική μορφή αρχείο όλων των τελικώς εγγραφέντων, συμπεριλαμβανομένων και των επιτυχόντων που ενεγράφησαν με τις διαδικασίες της παρ. 4 της παρούσας.

 

   3. Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων καθορίζεται και πραγματοποιείται από τα αρμόδια Υπουργεία.

 

   4. Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, όπως παρατεταμένη θεομηνία, σοβαρή ασθένεια, στράτευση ή απουσία στο εξωτερικό, ή για περίπτωση επιτυχόντα που δεν ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα και πλήρως τη διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής ή/και ταχυδρομικής αποστολής των δικαιολογητικών του, είναι δυνατή η εγγραφή, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, στην οποία εκτίθενται οι λόγοι της καθυστέρησης. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τόσο η σχετική αίτηση όσο και τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τον επιτυχόντα απευθείας στη γραμματεία του τμήματος χωρίς τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και με πιθανή υποχρέωση φυσικής παρουσίας στη γραμματεία του τμήματος σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής. Η εγγραφή ολοκληρώνεται ή μη με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου του τμήματος. Επιτυχών που δεν εγγράφηκε ούτε με τη διαδικασία των προηγουμένων εδαφίων αυτής της παραγράφου χάνει το δικαίωμα εγγραφής για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος καθώς και για τα επόμενα έτη για το συγκεκριμένο τμήμα επιτυχίας του.

 

   5. Υποψήφιος που έχει εγγραφεί σε Σχολή ή Τμήμα του άρθρου 1 της Φ.253/28934/Β6/2006 (ΦΕΚ 391 Β') υπουργικής απόφασης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δεν μπορεί να εγγραφεί στη νέα Σχολή ή στο Τμήμα εισαγωγής του, αν δεν διαγραφεί προηγουμένως από την σχολή ή το Τμήμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.

 

   6. Όλες οι ανωτέρω διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται είτε από τον ίδιο τον επιτυχόντα ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο.»

 

   Η ισχύς της απόφασης αυτής άρχεται από το χρονικό διάστημα εγγραφών των επιτυχόντων στο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.