ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΦΕΚ Α 100/19.08.2015

 

Προσθήκη διάταξης στο ν. 2292/1995 «Οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» (Α' 35)

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος.

 

   2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη ρύθμιση του υπηρεσιακού και μισθολογικού καθεστώτος του Α/ΓΕΕΘΑ, εν όψει του διορισμού του ως Προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της Ε.Ε., με τριετή θητεία, που αρχίζει στις 6 Νοεμβρίου 2015, σύμφωνα με την Απόφαση 2014/920/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου της Ε.Ε. (E.E. L 363 της 18.12.2014, σελ. 149).

 

   3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

 

Αρθρο Πρώτο

 

   Στο άρθρο 11 του ν. 2292/1995 «Οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου Εθνικής Aμυνας, διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» (Α' 35), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 17 ως εξής:

 

   «17. Στην περίπτωση επιλογής του ως Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου διεθνούς οργανισμού, τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που εκδίδεται ένα (1) τουλάχιστον μήνα πριν την ημεροχρονολογία ανάληψης των νέων του καθηκόντων, όπως αυτή καθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές του κατά περίπτωση διεθνούς οργανισμού. Με την ίδια απόφαση, ο απερχόμενος Α/ΓΕΕΘΑ ανακαλείται στην ενέργεια για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία του, με το βαθμό που έφερε πριν τη θέση του σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, αποξενούμενος πλήρως της εν γένει λειτουργίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ως Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου διεθνούς οργανισμού, λαμβάνει το σύνολο των αποδοχών εσωτερικού του βαθμού που έφερε πριν την αποστρατεία του, πλην των εξόδων παράστασης, το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης και τις λοιπές δαπάνες και μη μισθολογικές παροχές του Έλληνα Πρέσβη στη χώρα της έδρας του διεθνούς οργανισμού, όπως αυτά προσδιορίζονται και περιγράφονται στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών (άρθρα 155 παρ. 4, 157, 159, 161, 163, 164, 165, 167 του ν. 3566/2007, Α' 117). Οι σχετικές πιστώσεις αντλούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Aμυνας. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Aμυνας ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. Η έκδοση της απόφασης αυτής δεν συνιστά προϋπόθεση για την εφαρμογή των ανωτέρω».

 

’ρθρο Δεύτερο

 

   Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.