ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 96/ΦΕΚ Α/183/23.10.2018

 

Ειδικότερα Καθήκοντα Οικονομικών Επιθεωρητών των Ενόπλων Δυνάμεων, διαδικασία διενέργειας οικονομικών επιθεωρήσεων, ελέγχων, ερευνών και συναφή θέματα.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις:

   α. Του εδ. α της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4494/2017 «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις» (Α' 165).

   β. Του ν.δ. 721/1970 «Περί οικονομικής μερίμνης και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων» (Α' 251).

   γ. Της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4449/2017 «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις» (Α' 7).

 

   2. Το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από την 178/2018 εισήγηση του Προϊσταμένου των Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας, δεν προκαλείται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος επιπλέον δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

 

   3. Την υπ' αριθμόν 163/2018 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας:

 

   Με πρόταση του Υπουργού Εθνικής ’μυνας, αποφασίζουμε:

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

’ρθρο 1

Ορισμοί

 

   Για τους σκοπούς του παρόντος διατάγματος:

 

   α. Ως επιθεωρούμενοι από τη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ’μυνας (ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ) και από τις Περιφερειακές Μονάδες Οικονομικής Επιθεώρησης (ΠΕΜΟΕ) ή ελεγχόμενοι από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας (ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ) νοούνται οι Οικονομικές Υπηρεσίες και οι Διαχειρίσεις του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας ή υπάγονται σε αυτό, κάθε περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας ή τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται ή υπάγονται σε αυτό, κάθε περιουσιακό στοιχείο των ανωτέρω νομικών προσώπων και γενικά οι υπόλογοι, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 21του ν.δ. 721/1970 και στο άρθρο 32 του ν.δ. 496/1974 (Α' 204).

 

   β. Ως Οικονομικές Υπηρεσίες νοούνται οι υπηρεσίες που αναγράφονται στο άρθρο 23 του ν.δ. 721/1970, στις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση αυτού και στις οικείες καταστατικές διατάξεις των νομικών προσώπων που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής ’μυνας ή εποπτεύονται από αυτό. Οι Οικονομικές Υπηρεσίες αποτελούν τα όργανα με τα οποία διενεργείται η οικονομική μέριμνα, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ίδιου ν.δ., σύμφωνα με τους κανόνες του λογιστικού των ΕΔ σε κάθε επίπεδο διοίκησης.

 

   γ. Περιουσία των ΕΔ είναι τα μέσα υποστήριξης αυτών με τα οποία εκπληρώνεται η αποστολή τους, όπως ορίζονται στο άρθρο 7 του ν.δ. 721/1970, καθώς και το σύνολο των εκ της δραστηριότητας αυτών δημιουργούμενων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων πάσης φύσεως, όπως αναγράφεται στο άρθρο 8 του ιδίου ν.δ. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία συνιστούν την περιουσία των ΕΔ η οποία διοικείται, χρησιμοποιείται και διατίθεται από τα αρμόδια όργανα των ΕΔ που έχουν τις οικονομικές ευθύνες της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.δ. 721/1970.

 

   δ. Έκθεση οικονομικής επιθεώρησης και έκθεση εσωτερικού ελέγχου είναι δημόσια έγγραφα τα οποία συντάσσονται από τον Οικονομικό Επιθεωρητή (ΟΕ) που διενεργεί την οικονομική επιθεώρηση ή τον εσωτερικό έλεγχο και στα οποία εκτίθενται με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό τα αποτελέσματα της επιθεώρησης ή του ελέγχου και διατυπώνονται προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα πλαίσια του διοικητικού ελέγχου, όπως αυτός αναγράφεται στο άρθρο 86 του ν.δ. 721/1970.

 

   ε. Οι Διαχειρίσεις των ΕΔ είναι ανεξάρτητα τμήματα ή τμήματα ενταγμένα σε Μονάδες στα οποία προΐστανται δημόσιοι υπόλογοι στους οποίους είτε ανατίθεται, μόνιμα ή πρόσκαιρα, κατόπιν διαταγής, η διαχείριση, είτε αναλαμβάνουν, άνευ διαταγής, τη διαχείριση χρημάτων, υλικών, εφοδίων, εγκαταστάσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων των ΕΔ.

 

   στ. Ως εφαρμοστέο πλαίσιο χρηματοοικονομικής αναφοράς νοείται το σύνολο των διαδικασιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού που εφαρμόζονται από τον επιθεωρούμενο κατά την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων ή αναφορών και οι οποίες διαδικασίες προβλέπονται σε διάταξη νόμου ή σε κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 3 του άρθρου 32 του ν.δ. 721/1970.

 

   ζ. Οικονομικές καταστάσεις είναι μια δομημένη παρουσίαση ιστορικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων σχετικών σημειώσεων, στις οποίες αποτυπώνεται το σύνολο της περιουσίας του επιθεωρούμενου, οι οικονομικοί του πόροι ή οι δεσμεύσεις του σε ένα σημείο του χρόνου ή οι αλλαγές επί αυτών για μια χρονική περίοδο, σύμφωνα με ένα πλαίσιο χρηματοοικονομικής αναφοράς. Οι σχετικές σημειώσεις αποτελούν μια περίληψη των σημαντικών λογιστικών πολιτικών και άλλων επεξηγηματικών πληροφοριών.

 

   η. Ως οικονομική αναφορά νοείται το έγγραφο ή η κατάσταση που εκδίδεται από τις Οικονομικές Υπηρεσίες ή τις Διαχειρίσεις και είτε περιλαμβάνεται στο σύστημα αναφορών της λογιστικής κίνησης, είτε συντάσσεται με στοιχεία που περιλαμβάνονται στα τηρούμενα λογιστικά βιβλία του λογιστικού σχεδίου και του συστήματος κοστολόγησης των ΕΔ, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 28 του ν.δ. 721/1970.

 

   θ. Χρηματοοικονομικός έλεγχος είναι ο έλεγχος των αναγραφόμενων στα άρθρα 22 και 24 του ν.δ. 721/1970 διαδικασιών και λειτουργιών της οικονομικής μέριμνας και λογιστικού, τις οποίες εφαρμόζουν και ασκούν οι επιθεωρούμενοι.

 

   ι. Ως σύστημα διαχείρισης στις ΕΔ νοούνται οι διαδικασίες οικονομικής μέριμνας και λογιστικού με τις οποίες διεξάγεται η διαχείριση κάθε περιουσιακού στοιχείου σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν.δ. 721/1970 και όπως καθορίζεται στις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται με βάση την παρ. 3 του ίδιου άρθρου.

 

   ια. Σύστημα ελέγχου στις ΕΔ είναι οι δια των κανονιστικών πράξεων του άρθρου 88 του ν.δ. 721/1970 μέθοδοι, διαδικασίες και συστήματα ελέγχου των Υπηρεσιών και των οργάνων οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των ΕΔ, ως και κάθε δραστηριότητα που υποστηρίζεται με κεφάλαια εκτός κρατικού προϋπολογισμού, όπως αναγράφεται στα άρθρα του έκτου κεφαλαίου του ίδιου ν.δ.

 

   ιβ. Ως εσωτερικός έλεγχος νοείται ο έλεγχος του άρθρου 4 του ν. 3492/2006 (Α' 210). Στην έννοια του εσωτερικού ελέγχου εμπίπτει και κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην πρόληψη, διερεύνηση και δίωξη οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς που βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας ή των υπαγόμενων σε αυτό ή εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων ή των ΕΔ.

 

   ιγ. Ως σύστημα εσωτερικού ελέγχου νοείται το σύστημα ελέγχου του άρθρου 4 του ν. 3492/2006.

 

   ιδ. Ελεγκτικός κίνδυνος είναι η πιθανότητα μη διατύπωσης κατάλληλης ελεγκτικής γνώμης και μη παροχής της αντίστοιχης βεβαίωσης εκ μέρους του ΟΕ όταν τα επιθεωρούμενα χρηματοοικονομικά στοιχεία - δραστηριότητες περιλαμβάνουν ουσιώδεις διαφορές απογραφής, σφάλματα ή παραβάσεις σχετικών νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων.

 

   ιε. Πρόγραμμα ελέγχου είναι ο αναλυτικός καθορισμός των ελεγκτικών διαδικασιών με χρονοδιάγραμμα επί του συνόλου ή, κατόπιν κατάλληλης ελεγκτικής δειγματοληψίας, μέρους των επιθεωρούμενων χρηματοοικονομικών στοιχείων και δραστηριοτήτων των υποκείμενων σε οικονομική επιθεώρηση ή έλεγχο που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4494/2017, με γνώμονα τη μείωση του ελεγκτικού κινδύνου.

 

   ιστ. Ελεγκτικά τεκμήρια είναι έγγραφα και λοιπά στοιχεία καθώς και πληροφορίες που χρησιμοποιεί και αξιοποιεί ο ΟΕ, προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα που τεκμηριώνουν τη γνώμη του.

 

   ιζ. Ως ελεγκτική τεκμηρίωση νοείται το αρχείο των ελεγκτικών διαδικασιών που διενεργούνται, τα ελεγκτικά τεκμήρια που αποκτώνται, καθώς και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο ΟΕ.

 

   ιη. Ελεγκτική δειγματοληψία σε ποσοστό μικρότερο του 100% είναι η εφαρμογή ελεγκτικών διαδικασιών σε πληθυσμό που σχετίζεται με την οικονομική επιθεώρηση, έτσι ώστε όλες οι μονάδες δειγματοληψίας να έχουν μία πιθανότητα να επιλεγούν για να παράσχουν στον ΟΕ μία λελογισμένη βάση από την οποία θα εξάγει συμπεράσματα για ολόκληρο τον πληθυσμό.

 

   ιθ. Ως πληθυσμός θεωρείται η πλήρης σειρά δεδομένων από τα οποία επιλέγεται ένα δείγμα και για τα οποία ο ΟΕ επιθυμεί να εξάγει συμπεράσματα.

 

   κ. Εσωτερικές δικλίδες είναι οι ενέργειες που σχεδιάζει και υλοποιεί η Διοίκηση στο πλαίσιο των λειτουργιών και διαδικασιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των συστημάτων διαχείρισης, ελέγχου καθώς και του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, με σκοπό την εξασφάλιση:

   αα) Νόμιμης διαχείρισης.

   ββ) Νόμιμης σύναψης και εκτέλεσης των συμβάσεων.

   γγ) Σύνταξης και κατάρτισης των οικονομικών αναφορών και καταστάσεων, σύμφωνα με το εφαρμοστέο πλαίσιο χρηματοοικονομικής αναφοράς, απαλλαγμένων από ουσιώδη σφάλματα.

   δδ) Πρόβλεψης ή εντοπισμού και διόρθωσης οποιουδήποτε σφάλματος των παραπάνω.

 

   κα. Ως έλεγχος από την ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ νοείται ο εσωτερικός έλεγχος που διενεργείται στο Υπουργείο Εθνικής ’μυνας, σύμφωνα με την περίπτ. γ' της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4494/2017.

 

   κβ. Ως έρευνα νοείται η συστηματική, αντικειμενική και εξακριβωμένη αναζήτηση πληροφοριών που διενεργείται από την ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των περιπτ. α' και β' της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4494/2017.

 

   κγ. Σημαντικό, ειδικό ή ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος οικονομικό γεγονός, κίνηση και μεταβολή περιουσιακών στοιχείων που άπτεται των οικονομικών συμφερόντων του ΥΠΕΘΑ ή των υπαγόμενων ή εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων ή των ΕΔ, είναι αυτό του οποίου το αποτέλεσμα δύναται, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, να έχει ως συνέπεια ιδίως:

   αα) Τη θετική ζημία της περιουσίας τους ή γενικότερα του κρατικού προϋπολογισμού.

   ββ) Τη σημαντική μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης καθώς και της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης της περιουσίας τους.

   γγ) Τη σημαντική απορρόφηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού ή πόρων προερχόμενων από άλλες πηγές.

   δδ) Τον παράνομο πλουτισμό τρίτου ή τρίτων από τις παραπάνω ενέργειες.

 

   κδ. Βεβαίωση, σύμφωνα με την περίπτ. γ' της παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 4494/2017, είναι το συμπέρασμα - πόρισμα του ΟΕ μέσω της διατύπωσης γνώμης για το αν τα επιθεωρούμενα στοιχεία των επιθεωρούμενων είναι απαλλαγμένα από ουσιώδη διαφορά απογραφής, ουσιώδες σφάλμα ή ουσιώδη παράβαση σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης.

 

   κε. Ως οικονομική δικαιοδοσία νοείται το δικαίωμα προς λήψη αποφάσεων επί οικονομικών θεμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από υπηρεσιακά όργανα εντός καθοριζομένου ορίου των αρμοδιοτήτων τους.

 

   κστ. Ουσιώδη σφάλματα, συμπεριλαμβανομένων και των παραλείψεων στις οικονομικές καταστάσεις και αναφορές είναι τα σφάλματα, τα οποία, μεμονωμένα ή συνολικά, δύναται να επηρεάσουν τις αποφάσεις των υπηρεσιακών οργάνων με ανάλογη οικονομική δικαιοδοσία.

 

   κζ. Ως ποιοτικός έλεγχος νοείται ο έλεγχος των αποφάσεων τις οποίες λαμβάνει και των ενεργειών στις οποίες προβαίνει ο οικονομικός επιθεωρητής κατά την οργάνωση και διενέργεια της οικονομικής επιθεώρησης, του ελέγχου ή της έρευνας.

 

’ρθρο 2

Θέματα δεοντολογίας οικονομικών επιθεωρητών

 

   1. Κατά τη διενέργεια της οικονομικής επιθεώρησης, του ελέγχου ή της έρευνας ο ΟΕ:

   α. Με την άφιξή του στην έδρα του επιθεωρούμενου κοινοποιεί το σκοπό της παρουσίας και την ιδιότητά του στο Διευθυντή - Διοικητή αυτού.

   β. Επιδεικνύει ευπρεπή συμπεριφορά και επαγγελματισμό.

   γ. Τηρεί εχεμύθεια για γεγονότα ή πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή λόγω της ιδιότητάς του.

   δ. Μεριμνά, στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων του, ώστε να εξασφαλίζεται, κατά το δυνατόν, η απρόσκοπτη λειτουργία των Οικονομικών Υπηρεσιών και Διαχειρίσεων των ΕΔ που υπόκεινται σε επιθεώρηση, έλεγχο ή έρευνα.

 

   2. Αφού ολοκληρωθεί η οικονομική επιθεώρηση ή ο έλεγχος και πριν ο ΟΕ αποχωρήσει, ενημερώνει προφορικά και συνοπτικά το Διοικητή - Διευθυντή του επιθεωρούμενου ή ελεγχόμενου για τα αποτελέσματα αυτών.

 

   3. Ο ΟΕ οφείλει να απέχει από τη διενέργεια οικονομικής επιθεώρησης, ελέγχου ή έρευνας εφόσον:

   α. η οικονομική επιθεώρηση, ο έλεγχος ή η έρευνα πρόκειται να διενεργηθεί σε Μονάδα, Υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο στα οποία έχει υπηρετήσει με οποιαδήποτε ιδιότητα και έχει προσυπογράψει πράξεις εκκαθαρίσεως ή ελέγχου λογαριασμών της επιθεωρούμενης περιόδου,

   β. η ικανοποίηση προσωπικού του συμφέροντος συνδέεται με την έκβαση της επιθεώρησης, του ελέγχου ή της έρευνας,

   γ. είναι σύζυγος ή συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και σε πλάγια έως και τέταρτου βαθμού, με τον επιθεωρούμενο,

   δ. έχει ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τον επιθεωρούμενο.

 

   4. Ο ΟΕ, κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

 

   α. Οφείλει να:

   (1) Διαπνέεται από αυξημένη επαγρύπνηση και διερευνητικό πνεύμα.

   (2) Προβαίνει σε κριτική αξιολόγηση των αποδεικτικών εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών τεκμηρίων της οικονομικής επιθεώρησης.

   (3) Είναι δίκαιος, αξιόπιστος και να αποφεύγει πράξεις που ενδεχομένως θεωρηθούν ότι ασκούν επιρροή στην επαγγελματική του κρίση.

   (4) Είναι αμερόληπτος κατά την εκτέλεση του ελεγκτικού του έργου.

   (5) Προστατεύει την αντικειμενικότητα με την απαιτούμενη συμπεριφορά του.

   (6) Είναι επιμελής και εχέμυθος.

   (7) Επιδεικνύει επαγγελματική συμπεριφορά ενεργώντας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε σχετικούς νόμους και κανονισμούς.

   (8) Εκτελεί το ελεγκτικό του έργο λαμβάνοντας υποχρεωτικά υπόψη τα διεθνή πρότυπα ελέγχου, τις διατάξεις του παρόντος και κάθε άλλη σχετική διάταξη που αφορά στην οικονομική επιθεώρηση.

   (9) Συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια έναντι των επιθεωρούμενων.

   (10) Διασφαλίζει το κύρος της επιθεώρησης.

   (11) Διεξάγει την οικονομική επιθεώρηση κατά τρόπο αντικειμενικό και ανεξάρτητο από κάθε είδους επιρροή του επιθεωρούμενου.

   (12) Τηρεί αμερόληπτη στάση σε αντικρουόμενες απόψεις των επιθεωρούμενων ή άλλων ενδιαφερομένων, εκφράζοντας τις αντικειμενικές διαπιστώσεις και υποδείξεις που βασίζονται στην εργασία του, χωρίς περιττούς χαρακτηρισμούς.

   (13) Είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός όταν στον επιθεωρούμενο υπηρετούν καθ' οιονδήποτε τρόπο συγγενικά ή φιλικά προς αυτόν πρόσωπα.

   (14) Τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο,

 

   β. Δεν πρέπει να:

   (1) Χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ιδίου ή προσκείμενου σ' αυτόν προσώπου.

   (2) Αναβάλλει ή εγκαταλείπει χωρίς δικαιολογημένο λόγο εργασία που του ανατίθεται.

   (3) Δυσφημεί, απειλεί, προσβάλλει ή εκβιάζει τον επιθεωρούμενο.

   (4) Αποφασίζει ο ίδιος σε θέματα αρμοδιότητας του επιθεωρούμενου.

   (5) Έχει οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο οικονομικό συμφέρον καθ' οιονδήποτε τρόπο από την πορεία των εργασιών του επιθεωρούμενου ή από το πόρισμα του ελέγχου του.

   (6) Αποδέχεται παρεμβάσεις του επιθεωρούμενου ή τρίτων στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

   (7) Δέχεται από τον επιθεωρούμενο διευκολύνσεις ή δώρα που υπερβαίνουν το μέτρο της απλής φιλοξενίας στον επαγγελματικό χώρο αυτού.

   (8) Κάνει χρήση καθ' οιονδήποτε τρόπο, για δικό του όφελος ή τρίτων, των γεγονότων και των πληροφοριών που περιέρχονται σε γνώση του κατά την εκτέλεση του έργου του, εκτός αν η αποκάλυψη αυτών είναι αναγκαία για την υπεράσπισή του ενώπιον δικαστικής αρχής ή την υποστήριξη των θέσεων κατά τη διάρκεια του ποιοτικού ελέγχου της εργασίας του ή ενώπιον του Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών Επιθεωρητών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ’μυνας (ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ) και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ’μυνας (Α/ΓΕΕΘΑ).

   (9) Έχει καμία οικονομική ανάμειξη με τον επιθεωρούμενο.

   (10) Αποκαλύπτει γεγονότα ή πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση του κατά την εκτέλεση του έργου του, εκτός αν υπέχει τέτοια υποχρέωση από το νόμο.

 

   5. Επιπλέον, οι αξιωματικοί ΟΕ:

   α. Παρακολουθούν την εξέλιξη του εθνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, της νομολογίας των δικαστηρίων καθώς και την εν γένει λειτουργία των ΕΔ.

   β. Παρακολουθούν την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, που αφορά στην αποκάλυψη και δίωξη οικονομικών εγκλημάτων.

   γ. Τηρούν για τα παραπάνω ενημερωμένο αρχείο.

 

   6. Στους ΟΕ δεν ανατίθενται καθήκοντα πέραν αυτών που καθορίζονται στο ν. 4494/2017 και στο παρόν διάταγμα.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

 

’ρθρο 3

Σχεδιασμός οικονομικής επιθεώρησης - ελέγχου - έρευνας

 

   1. Ο ΟΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, δρα ελεγκτικά και συμβουλευτικά επιδιώκοντας την πρόληψη των οικονομικών εγκλημάτων στο χώρο των ΕΔ.

 

   2. Ο ΟΕ σχεδιάζει την οικονομική επιθεώρηση, τον έλεγχο ή την έρευνα ώστε, στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής λειτουργίας του επιθεωρούμενου, να εκτελούνται κατά τον πλέον σύντομο, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα ελέγχου.

 

   3. Πριν από τη διενέργεια οικονομικής επιθεώρησης, ελέγχου ή έρευνας, ο ΟΕ μελετά τους φακέλους ελέγχου των προηγούμενων οικονομικών επιθεωρήσεων, ελέγχων ή ερευνών.

 

   4. Ο ΟΕ προσδιορίζει τα απαιτούμενα ελεγκτικά τεκμήρια. Ειδικότερα:

 

   α. Εξετάζει τον ελεγκτικό κίνδυνο με βάση τα παρακάτω συστατικά στοιχεία αυτού:

 

   (1) Τον κίνδυνο ύπαρξης σφάλματος στα χρηματοοικονομικά στοιχεία - δραστηριότητες που πρόκειται να επιθεωρηθούν. Ειδικότερα:

   (α) Τον εγγενή κίνδυνο ο οποίος συνίσταται στη δεκτικότητα χρηματοοικονομικών στοιχείων - δραστηριοτήτων σε σφάλμα πριν ο ΟΕ εξετάσει και αξιολογήσει τις σχετικές εσωτερικές δικλίδες των λειτουργιών και διαδικασιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.

   (β) Τον κίνδυνο των εσωτερικών δικλίδων ο οποίος έγκειται στη μη δυνατότητα πρόβλεψης ή εντοπισμού και διόρθωσης σφάλματος από τα όργανα και τις εσωτερικές δικλίδες των λειτουργιών και διαδικασιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.

 

   (2) Τον κίνδυνο μη εντοπισμού σφάλματος το οποίο, ενδεχομένως, προκύπτει ή οφείλεται σε σφάλμα των λειτουργιών και διαδικασιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου και το οποίο ενδέχεται να είναι σημαντικό, είτε από μόνο του, είτε σωρευτικά με άλλα σφάλματα. Ειδικότερα:

   (α) Τον δειγματοληπτικό κίνδυνο ο οποίος υφίσταται όταν το συμπέρασμα που εξάγει ο ΟΕ στηριζόμενος σε συγκεκριμένο δείγμα, διαφέρει από το συμπέρασμα που θα εξήγε εάν το σύνολο του πληθυσμού είχε υποβληθεί στις ίδιες ελεγκτικές διαδικασίες.

   (β) Τον μη δειγματοληπτικό κίνδυνο ο οποίος συνίσταται στον κίνδυνο ο οικονομικός επιθεωρητής να εξαγάγει εσφαλμένο συμπέρασμα για οποιοδήποτε λόγο που δεν σχετίζεται με τον δειγματοληπτικό κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση το σφάλμα υπάρχει στο δείγμα αλλά ο ΟΕ δεν το επισημαίνει λόγω εσφαλμένων ελεγκτικών διαδικασιών.

 

   β. Αναπτύσσει μια γενική κατεύθυνση οικονομικής επιθεώρησης με την οποία καθορίζει τη φύση, την έκταση και το χρόνο εκτέλεσης των ελεγκτικών διαδικασιών, εντός του ενδεικτικού χρονικού πλαισίου που δύναται να τίθεται από το Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή των ΠΕΜΟΕ, κατά περίπτωση. Εφόσον απαιτηθεί σημαντικά μεγαλύτερος χρόνος, ο ΟΕ δύναται να αιτηθεί την παράταση του χρονικού πλαισίου. Όταν δεν υπάρχουν ή δεν εφαρμόζονται αξιόπιστα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου καθώς και σύστημα εσωτερικού ελέγχου, ο ΟΕ επιλέγει την άμεση κατεύθυνση, διενεργώντας έλεγχο των υπολοίπων των λογαριασμών, της λογικότητας και της επιβεβαίωσης των συναλλαγών και σχεδιάζοντας εκτενείς και αναλυτικές διαδικασίες. Όταν υπάρχει και εφαρμόζεται ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, ο ΟΕ επιλέγει την έμμεση κατεύθυνση, σχεδιάζοντας λιγότερο εκτενείς και αναλυτικές διαδικασίες και κυρίως έλεγχο της επάρκειας των δικλίδων ασφαλείας των λειτουργιών και διαδικασιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.

 

   γ. Καταρτίζει πρόγραμμα ελέγχου σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο παρόν άρθρο, προκειμένου να μειωθεί ο ελεγκτικός κίνδυνος.

 

   δ. Τροποποιεί τη γενική κατεύθυνση της οικονομικής επιθεώρησης και το πρόγραμμα ελέγχου, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

 

   ε. Τεκμηριώνει τη γενική κατεύθυνση της οικονομικής επιθεώρησης και το πρόγραμμα ελέγχου, συμπεριλαμβάνοντας τις σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής.

 

   5. Ο ΟΕ, προκειμένου να επιλέξει την κατεύθυνση της επιθεώρησης και να καταρτίσει το πρόγραμμα ελέγχου:

 

   α. Λαμβάνει υπόψη:

   (1) Τις ισχύουσες κανονιστικές και διοικητικές πράξεις που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της οικονομικής επιθεώρησης και του επιθεωρούμενου.

   (2) Τα περιεχόμενα του φακέλου ελέγχου της προηγούμενης οικονομικής επιθεώρησης.

   (3) Τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οργάνωση και λειτουργία του επιθεωρούμενου, τη μορφή και το είδος των επιθεωρούμενων χρηματοοικονομικών στοιχείων - δραστηριοτήτων.

   (4) Το έργο των οργάνων του διοικητικού ελέγχου οικονομικής μέριμνας και λογιστικού που προβλέπονται στο άρθρο 86 του ν.δ. 721/1970

 

   β. Μελετά τις λειτουργίες και διαδικασίες οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου, προκειμένου, αφενός να προσδιορίσει και να αξιολογήσει τους κινδύνους ουσιωδών ανακριβειών στα επιθεωρούμενα χρηματοοικονομικά στοιχεία - δραστηριότητες και, αφετέρου, να εκτελέσει περαιτέρω ελεγκτικές διαδικασίες.

 

   γ. Αξιολογεί και ελέγχει την εφαρμογή των λειτουργιών και διαδικασιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου σε σημαντικούς τομείς της δραστηριότητας του επιθεωρούμενου.

 

   δ. Καθορίζει το επίπεδο σπουδαιότητας των επιθεωρούμενων χρηματοοικονομικών στοιχείων - δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τον υφιστάμενο ελεγκτικό κίνδυνο.

 

   ε. Εντοπίζει τα σημαντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία - δραστηριότητες, τις αντίστοιχες διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας, τους σχετικούς ελεγκτικούς κινδύνους και τις υφιστάμενες εσωτερικές δικλίδες αυτών των διαδικασιών.

 

   στ. Εντοπίζει τα σημεία των παραπάνω διαδικασιών στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, επειδή εμπεριέχουν ελεγκτικούς κινδύνους και οι υφιστάμενες εσωτερικές δικλίδες, είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν κρίνονται επαρκείς.

 

’ρθρο 4

Συλλογή ελεγκτικών τεκμηρίων

 

   1. Ο ΟΕ διεξάγει ελεγκτικές διαδικασίες επί των υποκείμενων σε οικονομική επιθεώρηση ή έλεγχο με σκοπό την απόκτηση ελεγκτικών τεκμηρίων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

   α. Επισκόπηση η οποία συνίσταται στην εξέταση εσωτερικών ή εξωτερικών αρχείων ή εγγράφων, ηλεκτρονικής ή έντυπης μορφής, καθώς και στη φυσική εξέταση περιουσιακού στοιχείου.

   β. Παρατήρηση η οποία έγκειται στην παρουσία του οικονομικού επιθεωρητή κατά τη διάρκεια μιας σειράς ενεργειών ή μιας διαδικασίας που εκτελείται από άλλους.

   γ. Εξωτερική επιβεβαίωση, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, η οποία αποκτάται από τον ΟΕ ως άμεση έγγραφη απάντηση προς αυτόν από τρίτο μέρος.

   δ. Επανυπολογισμό ο οποίος συνίσταται στη διασταύρωση της μαθηματικής ακρίβειας εγγράφων ή αρχείων και δύναται να διεξάγεται χειρογραφικά ή ηλεκτρονικά.

   ε. Επανεκτέλεση η οποία περιλαμβάνει την ανεξάρτητη εκτέλεση από τον ΟΕ διαδικασιών και δικλίδων που αρχικά εκτελέστηκαν ως μέρος των εσωτερικών δικλίδων των συστημάτων διαχείρισης, ελέγχου και εσωτερικού ελέγχου του επιθεωρούμενου.

   στ. Αναλυτικές διαδικασίες οι οποίες αποτελούνται από αξιολογήσεις χρηματοοικονομικών πληροφοριών μέσω ανάλυσης των λογικών σχέσεων μεταξύ τόσο χρηματοοικονομικών όσο και μη χρηματοοικονομικών δεδομένων. Αυτές περιλαμβάνουν επίσης τη διερεύνηση των εντοπισμένων διακυμάνσεων ή σχέσεων που είναι ασυνεπείς με άλλες σχετικές πληροφορίες ή που διαφέρουν σημαντικά από τις αναμενόμενες αξίες.

 

   2. Οι πληροφορίες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως ελεγκτικά τεκμήρια πρέπει να έχουν:

   α. Συνάφεια με το αντικείμενο της οικονομικής επιθεώρησης και αξιοπιστία.

   β. Σχετικότητα η οποία αφορά τη λογική σύνδεση με το σκοπό της ελεγκτικής διαδικασίας ή την επίδραση επ' αυτού και, όπου ενδείκνυται, με το υπό εξέταση θέμα.

 

   3. Ο ΟΕ, δύναται να αιτείται και να λαμβάνει από τη Διοίκηση του επιθεωρούμενου ή ελεγχόμενου την παροχή συγκεκριμένων στοιχείων που σχετίζονται με την επιθεώρηση ή τον έλεγχο.

 

   4. Ο ΟΕ τεκμηριώνει τα τελικά συμπεράσματά του σχετικά με τα επιθεωρούμενα στοιχεία με βάση το αρχείο των ελεγκτικών διαδικασιών που έχει διεξάγει και τα ελεγκτικά τεκμήρια που έχει αποκτήσει.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

 

’ρθρο 5

Κατηγορίες οικονομικής επιθεώρησης

 

   Οι οικονομικές επιθεωρήσεις διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

   α. Τακτικές Οικονομικές Επιθεωρήσεις.

   β. Έκτακτες Οικονομικές Επιθεωρήσεις.

   γ. Ειδικές Οικονομικές Επιθεωρήσεις.

 

’ρθρο 6

Τακτική οικονομική επιθεώρηση

 

   1. Η τακτική οικονομική επιθεώρηση είναι προγραμματισμένη και διενεργείται από τους ΟΕ που υπηρετούν στη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή στις, κατά τόπο, αρμόδιες ΠΕΜΟΕ.

 

   2. Κατά την τακτική οικονομική επιθεώρηση ελέγχεται επιτόπου η ορθή λογιστική απεικόνιση των χρηματοοικονομικών - διαχειριστικών γεγονότων από τους υπόλογους συγκεκριμένης χρονικής περιόδου με αφετηρία την προηγούμενη τακτική οικονομική επιθεώρηση. Ειδικότερα επιθεωρείται:

   α. Η εύρυθμη και κανονική λειτουργία των υποκείμενων σε επιθεώρηση.

   β. Η επάρκεια των λειτουργιών και διαδικασιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των υφιστάμενων συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 15.

   γ. Η ορθότητα των καταχωρημένων λογιστικών εγγραφών και η τεκμηρίωσή τους.

   δ. Η ορθή απεικόνιση της περιουσιακής κατάστασης και χρηματοοικονομικής διάρθρωσης.

   ε. Η εκτέλεση των ρυθμιστικών - κανονιστικών διαταγών που εκδίδονται στο πλαίσιο του διοικητικού ελέγχου οικονομικής μέριμνας και λογιστικού που προβλέπονται στο άρθρο 86 του ν.δ. 721/1970.

   στ. Η υιοθέτηση των προτάσεων προηγουμένων οικονομικών επιθεωρήσεων καθώς και η εκτέλεση των προβλεπόμενων μέτρων διοικητικού ελέγχου επί της εκθέσεως οικονομικής επιθεώρησης, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων της υποπερίπτωσης (Ι) της περίπτ. γ' της παρ. 3.

   ζ. Η συμμόρφωση με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης.

 

   3. Μετά την έγκριση του προγραμματισμού διενέργειας των τακτικών οικονομικών επιθεωρήσεων, κατά τα καθοριζόμενα στο άρθρο 9, ο Διευθυντής της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή ο κατά τόπο αρμόδιος Διευθυντής της ΠΕΜΟΕ ενεργεί όπως παρακάτω:

 

   α. Πριν από την έναρξη της οικονομικής επιθεώρησης:

   (1) Ορίζει τους ΟΕ.

   (2) Παρέχει οδηγίες για την καλύτερη προετοιμασία και διεξαγωγή της επιθεώρησης από όλους τους εμπλεκόμενους.

   (3) Ενημερώνει εγγράφως, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τον επιθεωρούμενο για τη διενέργεια της επιθεώρησης.

   (4) Αποφασίζει, κατόπιν αιτήματος του επιθεωρούμενου, για αναβολή έναρξης της επιθεώρησης .

   (5) Αιτείται τη διάθεση πραγματογνώμονα, εφόσον απαιτείται.

 

   β. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής επιθεώρησης:

   (1) Παρέχει οδηγίες για την απρόσκοπτη και ταχύτερη ολοκλήρωση της επιθεώρησης.

   (2) Αντικαθιστά ή ορίζει νέους ΟΕ, εφόσον το επιβάλλουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

   (3) Σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών οικονομικών ατασθαλιών και πριν από τη σύνταξη της έκθεσης οικονομικής επιθεώρησης, ενημερώνει αμέσως τον Α/ΓΕΕΘΑ καθώς και τον Αρχηγό του αντίστοιχου Κλάδου.

 

   γ. Μετά την ολοκλήρωση της οικονομικής επιθεώρησης:

   (1) Αποστέλλει έγγραφο προς τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας ή των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ), κατά περίπτωση, το οποίο περιέχει τις ουσιώδεις παρατηρήσεις και, συνημμένα, την έκθεση οικονομικής επιθεώρησης, προκειμένου αυτά να λάβουν εντός τριάντα (30) ημερών, τα προβλεπόμενα μέτρα διοικητικού ελέγχου επί της εκθέσεως οικονομικής επιθεώρησης.

   (2) Παρακολουθεί το πέρας υλοποίησης των διαλαμβανομένων στις προηγούμενες υποπεριπτώσεις.

 

’ρθρο 7

Έκτακτη οικονομική επιθεώρηση

 

   1. Η έκτακτη οικονομική επιθεώρηση είναι μη προγραμματισμένη, σύντομη και συνοπτική και αποβλέπει στη διαπίστωση σε δεδομένο χρόνο, της εύρυθμης και κανονικής λειτουργίας του επιθεωρούμενου και της ύπαρξης, στα χέρια των υπευθύνων - υπολόγων, των περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτά προκύπτουν από τα αντίστοιχα διαχειριστικά και λογιστικά βιβλία καθώς και από τις αντίστοιχες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και αναφορές.

 

   2. Η έκτακτη οικονομική επιθεώρηση διενεργείται με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ ή του Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ. Οι Διευθυντές των ΠΕΜΟΕ δύναται να εισηγούνται προς το Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ τη διενέργεια έκτακτης οικονομικής επιθεώρησης εντός της περιοχής ευθύνης τους. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας δύναται να εισηγούνται στον Α/ΓΕΕΘΑ τη διενέργεια έκτακτης οικονομικής επιθεώρησης, εφόσον υπάρχουν ουσιώδη ελλείμματα ή υπόνοιες για σοβαρές διαχειριστικές ελλείψεις - δυσλειτουργίες.

 

   3. Μετά την εντολή ή την έγκριση διενέργειας έκτακτης οικονομικής επιθεώρησης ο Διευθυντής της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή ο, κατά τόπο, αρμόδιος Διευθυντής της ΠΕΜΟΕ ενεργεί ως εξής:

   α. Ορίζει τους ΟΕ.

   β. Παρέχει οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους για την εύρυθμη διεξαγωγή της επιθεώρησης.

   γ. Αποστέλλει έγγραφο προς τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας ή των ΓΕ το οποίο περιέχει τις ουσιώδεις παρατηρήσεις και, συνημμένα, την έκθεση οικονομικής επιθεώρησης, προκειμένου αυτά να λάβουν εντός τριάντα (30) ημερών, τα προβλεπόμενα μέτρα διοικητικού ελέγχου επί της εκθέσεως οικονομικής επιθεώρησης.

   δ. Μετατρέπει την έκτακτη επιθεώρηση σε τακτική εφόσον ο ΟΕ διαπιστώνει σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται ανάλογα η διαδικασία για τις τακτικές οικονομικές επιθεωρήσεις και ενημερώνεται η ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ.

 

   4. Σε περίπτωση που ο επιθεωρούμενος απουσιάζει, η έκτακτη επιθεώρηση ακυρώνεται με απόφαση του Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή του κατά τόπο αρμόδιου Διευθυντή της ΠΕΜΟΕ. Στην περίπτωση αυτή συντάσσεται σχετική έκθεση από τον επιθεωρητή με βάση στοιχεία που προσκομίζονται από το Διοικητή - Διευθυντή του επιθεωρούμενου και δικαιολογούν την απουσία.

 

   5. Σε περίπτωση που το αυτό άτομο έχει ορισθεί ως υπόλογος διαχειριστής δύο χρηματικών διαχειρίσεων και επιθεωρείται η πρώτη διαχείριση, στη δεύτερη διαχείριση διενεργείται υποχρεωτικά έκτακτη οικονομική επιθεώρηση. Στην περίπτωση αυτή ενημερώνεται η ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή η κατά τόπο αρμόδια ΠΕΜΟΕ και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση που συντάσσεται.

 

’ρθρο 8

Ειδική οικονομική επιθεώρηση

 

   1. Η ειδική οικονομική επιθεώρηση διενεργείται κατόπιν ειδικής διαταγής στην οποία αναφέρεται ο σκοπός της επιθεώρησης, τα επιθεωρουμενα αντικείμενα και η χρονική περίοδος την οποία αυτή καταλαμβάνει. Με αυτές επιδιώκεται η διερεύνηση ορισμένων περιπτώσεων καθώς επίσης και η διαλεύκανση συγκεκριμένων ανωμαλιών, είτε μετά από ειδική καταγγελία, είτε μετά από αίτηση της δικαστικής Αρχής, είτε για οποιοδήποτε λόγο για τον οποίο η Διοίκηση κρίνει ότι επιβάλλεται η διενέργεια ειδικής οικονομικής επιθεώρησης.

 

   2. Ο Διευθυντής της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ εισηγείται ιεραρχικά, κατά περίπτωση, στον Υπουργό Εθνικής ’μυνας (ΥΕΘΑ) ή στον Α/ΓΕΕΘΑ την έγκριση διενέργειας ειδικής οικονομικής επιθεώρησης. Ο Διευθυντής της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ μετά την έγκριση προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

   α. Ορίζει τους ΟΕ και τα ειδικότερα αντικείμενα επιθεώρησης.

   β. Παρέχει οδηγίες για την καλύτερη προετοιμασία και διεξαγωγή της επιθεώρησης από όλους τους εμπλεκόμενους.

   γ. Αντικαθιστά ή ορίζει νέους ΟΕ, εφόσον το επιβάλλουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

   δ. Εφόσον κρίνει αναγκαίο, ενημερώνει εγγράφως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τους επιθεωρούμενους για τη διενέργεια της επιθεώρησης.

   ε. Αιτείται τη διάθεση πραγματογνώμονα, εφόσον απαιτείται.

 

   3. Ο Διευθυντής της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ εισηγείται ιεραρχικά κατά λόγο αρμοδιότητα στον ΥΕΘΑ ή στον Α/ΓΕΕΘΑ, αναφορικά με:

   α. Τυχόν αίτημα αναβολής έναρξης, διακοπής ή ακύρωσης της επιθεώρησης.

   β. Την αποστολή εγγράφου προς τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας ή των ΓΕ, το οποίο περιέχει τις ουσιώδεις παρατηρήσεις και, συνημμένα την έκθεση οικονομικής επιθεώρησης, προκειμένου αυτά να λάβουν εντός τριάντα (30) ημερών, τα προβλεπόμενα μέτρα διοικητικού ελέγχου επί της εκθέσεως οικονομικής επιθεώρησης.

 

   4. Η οικονομική επιθεώρηση που διενεργείται σε Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας και σε φορείς ή νομικά πρόσωπα που διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο και εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας αποτελεί ειδική οικονομική επιθεώρηση.

 

’ρθρο 9

Χρονικές περίοδοι διενέργειας οικονομικών επιθεωρήσεων - Προγραμματισμός οικονομικών επιθεωρήσεων

 

   1. Ο χρόνος διενέργειας και η περιοδικότητα των οικονομικών επιθεωρήσεων καθορίζονται με γνώμονα την ανάλυση κινδύνου των υποκείμενων σε οικονομική επιθεώρηση, με ανώτερο όριο τα δύο έτη για τους υποκείμενους σε οικονομική επιθεώρηση Α' Βαθμού προτεραιότητας, τα τρία έτη για τους Β' Βαθμού προτεραιότητας και τα τέσσερα έτη για τους Γ' Βαθμού προτεραιότητας.

 

   2. Με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ, κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ και σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καθορίζονται οι βαθμοί προτεραιότητας για όλους τους υποκείμενους σε οικονομική επιθεώρηση.

 

   3. Ο προγραμματισμός είναι εξαμηνιαίος, συντάσσεται από τη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ και τις ΠΕΜΟΕ και εγκρίνεται από τον Α/ΓΕΕΘΑ, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ.

 

’ρθρο 10

Διαδικασία επιθεώρησης

 

   1. Ο ΟΕ υλοποιεί το πρόγραμμα ελέγχου που έχει καταρτίσει κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού της οικονομικής επιθεώρησης.

 

   2. Ο ΟΕ συντάσσει ιδιαίτερα φύλλα ελέγχου - πρακτικά καταμέτρησης για κάθε αντικείμενο επιθεώρησης τα οποία περιλαμβάνουν τις διαπιστώσεις - ευρήματα των επιθεωρητών και τις οριστικές διαφοροποιήσεις εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων των επιθεωρούμενων. Αυτά υπογράφονται άμεσα από τους επιθεωρητές και από τα αρμόδια όργανα των επιθεωρούμενων και αμφότεροι λαμβάνουν από ένα αντίγραφο.

 

   3. Ο ΟΕ, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, συντάσσει και υπογράφει φύλλα εργασίας τα οποία περιλαμβάνουν αναλυτικά ή συνοπτικά, διαπιστώσεις - ευρήματα από περισσότερα του ενός φύλλα ελέγχου.

 

   4. Τα φύλλα ελέγχου και τα φύλλα εργασίας αποτελούν τη βάση για την ορθή σύνταξη της σχετικής έκθεσης και ενημέρωση της ιεραρχίας. Τα πρωτότυπα φύλλα ελέγχου και τα φύλλα εργασίας τηρούνται στο σχετικό φάκελο ελέγχου που τηρούν η ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ και οι ΠΕΜΟΕ.

 

   5. Σε περίπτωση διαπίστωσης διαφοράς απογραφής (ελλειμματικής ή πλεονασματικής), σφάλματος ή παράβασης σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης, ο ΟΕ αναφέρει στο φύλλο ελέγχου την ως άνω διαπίστωση στη Διοίκηση - Διεύθυνση του επιθεωρούμενου, επισημαίνοντας την επίδραση αυτού στα επιθεωρούμενα στοιχεία και προτείνοντας τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την επιτόπια, εάν είναι δυνατόν, διόρθωση με βάση τα στοιχεία που έχει ο επιθεωρούμενος.

 

   6. Στην περίπτωση ελλειμματικής διαφοράς απογραφής, στην οποία ο επιθεωρούμενος δύναται να συμφωνήσει ή διαφωνήσει, ο ΟΕ προτείνει στη Διοίκηση - Διεύθυνση του επιθεωρούμενου τη λήψη των προβλεπόμενων για την εξασφάλιση της σχετικής απαίτησης μέτρων και θέτει, κατά τη κρίση του, σχετική σημείωση στην παράγραφο των «παρατηρήσεων» ή της «έμφασης» της έκθεσης επιθεώρησης.

 

   7. Στις περιπτώσεις πλεονασματικής διαφοράς απογραφής, σφάλματος ή παράβασης σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης ο επιθεωρούμενος επί των αναγραφόμενων στην παρ. 5, δύναται να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει.

 

   8. Σε περίπτωση συμφωνίας:

   α. Όταν υφίσταται η δυνατότητα επιτόπιας διόρθωσης, είτε με στοιχεία του επιθεωρούμενου είτε με στοιχεία που αιτείται και λαμβάνει άμεσα ο επιθεωρητής κατά την διάρκεια της επιθεώρησης, η πλεονασματική διαφορά απογραφής, το σφάλμα ή η παράβαση σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης δεν αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης και μνημονεύονται στη παράγραφο των «’λλων Θεμάτων» ή της «Έμφασης» της έκθεσης επιθεώρησης, σύμφωνα με την κρίση του επιθεωρητή. Ο επιθεωρητής επιβλέπει τη διόρθωση.

   β. Όταν δεν υφίσταται η δυνατότητα επιτόπιας διόρθωσης και η πλεονασματική διαφορά απογραφής, το σφάλμα ή η παράβαση σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης, κατά την εκτίμηση του επιθεωρητή, δεν επηρεάζει ουσιωδώς στην παροχή της αντίστοιχης βεβαίωσης μέσω της διατύπωσης γνώμης, γίνεται σχετική αναφορά στην παράγραφο «Έμφαση» της έκθεσης του ΟΕ.

   γ. Όταν δεν υφίσταται η δυνατότητα επιτόπιας διόρθωσης και η πλεονασματική διαφορά απογραφής, το σφάλμα ή η παράβαση σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης, κατά την εκτίμηση του επιθεωρητή, επηρεάζει ουσιωδώς στην παροχή της αντίστοιχης βεβαίωσης μέσω της διατύπωσης γνώμης, γίνεται σχετική αναφορά στην παράγραφο «Παρατηρήσεις» της έκθεσης του ΟΕ.

 

   9. Σε περίπτωση διαφωνίας:

   α. Όταν κατά την εκτίμηση του επιθεωρητή η πλεονασματική διαφορά απογραφής, το σφάλμα ή η παράβαση σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης δεν επηρεάζει ουσιωδώς στην παροχή αντίστοιχης βεβαίωσης μέσω της διατύπωσης γνώμης, τίθεται σχετική σημείωση στην παράγραφο «Έμφαση» της έκθεσης του ΟΕ.

   β. Όταν κατά την εκτίμηση του επιθεωρητή η πλεονασματική διαφορά απογραφής, το σφάλμα ή η παράβαση σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης επηρεάζει ουσιωδώς στην παροχή αντίστοιχης βεβαίωσης μέσω της διατύπωσης γνώμης, τίθεται σχετική σημείωση στην παράγραφο «Παρατηρήσεις» της έκθεσης του ΟΕ.

 

’ρθρο 11

Σύνταξη και υποβολή εκθέσεων

 

   1. Σε κάθε οικονομική επιθεώρηση συντάσσεται έκθεση από τους ΟΕ, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

 

   α. Γενικά Στοιχεία στα οποία αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία:

 

   (1) Ονομασία και διοικητική υπαγωγή του επιθεωρούμενου .

   (2) Βαθμός, ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου ΟΕ και επιθεωρούμενων οργάνων καθώς και αριθμός ειδικού δελτίου ταυτότητας ΟΕ.

   (3) Τόπος, διαταγή διενέργειας και είδος επιθεώρησης.

   (4) Ημερομηνία έναρξης και λήξης επιθεώρησης και επιθεωρούμενη χρονική περίοδος.

   (5) Λογιστικές αρχές και λοιπές νομοθετικές - κανονιστικές διατάξεις που εφαρμόστηκαν από τον επιθεωρούμενο.

 

   β. Πόρισμα - Συμπέρασμα το οποίο περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

 

   (1) Βεβαίωση μέσω της διατύπωσης γνώμης για το εάν τα επιθεωρούμενα στοιχεία των υποκείμενων σε επιθεώρηση είναι απαλλαγμένα από ουσιώδη διαφορά απογραφής, σφάλμα ή παράβαση σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης, με τις παρακάτω μορφές:

 

   (α) Διατύπωση θετικής γνώμης (παροχή βεβαίωσης χωρίς επιφύλαξη).

 

   (β) Διατύπωση θετικής γνώμης με επιφύλαξη (παροχή βεβαίωσης με την επιφύλαξη όσων αναγράφονται στην παράγραφο των παρατηρήσεων ή των θεμάτων έμφασης). Αυτή η μορφή βεβαίωσης παρέχεται όταν ο ΟΕ:

   1/ Αποκτά επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια και συμπεραίνει ότι οι διαφορές απογραφής, τα σφάλματα ή οι παραβάσεις σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης είναι ουσιώδη αλλά μη διάχυτα στα επιθεωρούμενα στοιχεία.

   2/ Αδυνατεί να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για να βασίσει τη γνώμη του, αλλά συμπεραίνει ότι οι πιθανές επιπτώσεις των μη εντοπιζόμενων διαφορών απογραφής, σφαλμάτων ή παραβάσεων σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης επί των επιθεωρούμενων στοιχείων, είναι μεν ουσιώδεις αλλά όχι διάχυτες.

 

   (γ) Διατύπωση αρνητικής γνώμης (μη παροχή βεβαίωσης). Αυτή η μορφή γνώμης παρέχεται όταν ο επιθεωρητής έχοντας αποκτήσει κατάλληλα και επαρκή ελεγκτικά τεκμήρια συμπεραίνει ότι τα αναγραφόμενα στην παράγραφο των παρατηρήσεων σφάλματα, διαφορές απογραφής, ή παραβάσεις σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης είναι και ουσιώδη και διάχυτα στα ελεγχόμενα στοιχεία των υποκειμένων σε επιθεώρηση.

 

   (δ) Αδυναμία διατύπωσης γνώμης (αδυναμία παροχής βεβαίωσης). Αυτή η μορφή γνώμης δίδεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν ο επιθεωρητής:

   1/ Αδυνατεί να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για να βασίσει τη γνώμη του και συμπεραίνει ότι οι πιθανές επιπτώσεις των μη εντοπιζόμενων διαφορών απογραφής, σφαλμάτων ή παραβάσεων σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης, εάν υπάρχουν, επί των επιθεωρούμενων στοιχείων θα μπορούσαν να είναι και ουσιώδεις και διάχυτες.

   2/ Δεν λαμβάνει από τα όργανα της Διοίκησης - Διεύθυνσης του επιθεωρούμενου τα στοιχεία της παρ. 3 του άρθρου 4.

 

   (ε) Στις περιπτώσεις διατύπωσης θετικής γνώμης με επιφύλαξη και διατύπωσης αρνητικής γνώμης ο ΟΕ περιγράφει και ποσοτικοποιεί, εφόσον είναι εφικτό, στην αντίστοιχη παράγραφο της έκθεσης, τις χρηματοοικονομικές επιπτώσεις των διαφορών απογραφής, των σφαλμάτων ή των παραβάσεων σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης.

 

   (2) Παρατηρήσεις

 

   Περιλαμβάνουν τις διαφορές απογραφής, τα σφάλματα ή τις παραβάσεις σχετικής νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης που επηρεάζουν ουσιωδώς στην παροχή βεβαίωσης μέσω της διατύπωσης γνώμης. Στις παρατηρήσεις μνημονεύονται τυχόν μη υλοποιηθείσες κύριες προτάσεις προηγούμενων οικονομικών επιθεωρήσεων ή παρεκκλίσεις από λογιστικές αρχές, μεθόδους, νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις.

 

   (3) Θέματα Έμφασης

 

   Αναφέρονται θέματα, τα οποία, αν και δεν αναγράφονται σαν παρατηρήσεις, εντούτοις, κατά την κρίση του επιθεωρητή, είναι σημαντικά, θεμελιώδη και κρίσιμα για να κατανοήσουν οι προϊστάμενοι των επιθεωρούμενων τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της επιθεώρησης. Στα Θέματα Έμφασης μνημονεύονται τυχόν μη ουσιώδεις ελλειμματικές διαφορές απογραφής και παρεκκλίσεις από λογιστικές αρχές, μεθόδους, νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις.

 

   (4) ’λλα θέματα

 

   Περιλαμβάνεται οτιδήποτε κρίνει ο ΟΕ ως άξιο αναφοράς που δεν περιλαμβάνεται στις παρατηρήσεις και στα θέματα έμφασης και γίνεται αναφορά στην εξέλιξη αποκατάστασης μη ουσιωδών παρατηρήσεων προηγούμενων εκθέσεων.

 

   γ. Προτάσεις προς υλοποίηση

 

   Περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επιθεωρητή με βάση τα αναγραφόμενα στις προηγούμενες θεματικές ενότητες.

 

   2. Εφόσον δίδεται εντολή διενέργειας οικονομικής επιθεώρησης κατ' εφαρμογή των περιπτ. α' και β' της παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 4494/2017, στην έκθεση του ΟΕ περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου πλην αυτών της υποπερίπτωσης (1) της περίπτ. β' παρ. 1.

 

   3. Σε περίπτωση διενέργειας οικονομικής επιθεώρησης από περισσότερους του ενός ΟΕ, η έκθεση υπογράφεται από όλους.

 

   4. Η οικονομική επιθεώρηση ολοκληρώνεται με τη σύνταξη και υποβολή της έκθεσης του οικονομικού επιθεωρητή στον διατάξαντα την οικονομική επιθεώρηση.

 

’ρθρο 12

Λοιπές διατάξεις οργάνωσης οικονομικών επιθεωρήσεων

 

   1. Εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα των ΓΕ υποβάλλονται στη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ πίνακες με τους επιθεωρούμενους. Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας υποβάλλουν στη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ πίνακες με τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται ή υπάγονται σε αυτό καθώς και κάθε περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας ή τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται ή υπάγονται σε αυτό. Τυχόν τροποποιήσεις επί των ως άνω πινάκων, κοινοποιούνται αμελλητί στη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ.

 

   2. Όλα τα έγγραφα που αφορούν σε θέματα της οικονομικής επιθεώρησης και τα οποία εκδίδονται με βάση τις διατάξεις του παρόντος μνημονεύουν τη διαταγή διενέργειας της επιθεώρησης και χαρακτηρίζονται με βαθμό ασφαλείας «εμπιστευτικό» και άνω.

 

   3. Οι εκθέσεις οικονομικής επιθεώρησης ή εσωτερικού ελέγχου δύναται μετά από εισήγηση του Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ και έγκριση, κατά λόγο αρμοδιότητας, από τον ΥΕΘΑ ή τον Α/ΓΕΕΘΑ, να αποστέλλονται σε μη στρατιωτικές και στρατιωτικές δικαστικές Αρχές. Σε περίπτωση διαταγής από εκείνον που ενεργεί την ανάκριση για παράδοση των εκθέσεων οικονομικής επιθεώρησης ή εσωτερικού ελέγχου στη δικαστική Αρχή, εφαρμόζεται το άρθρο 261 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε αυτή την περίπτωση οι εκθέσεις υποβάλλονται από το Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή τους Διευθυντές των ΠΕΜΟΕ, κατά περίπτωση.

 

   4. Η οικονομική επιθεώρηση διενεργείται κυρίως στην έδρα του επιθεωρούμενου.

 

   5. Η διενέργεια οικονομικής επιθεώρησης ανατίθεται σε έναν (1) ΟΕ ή σε ομάδα, η οποία αποτελείται από δύο (2) τουλάχιστον ΟΕ. Στο έργο της οικονομικής επιθεώρησης δύναται να συνδράμουν και άλλοι ΟΕ και λοιπό αναγκαίο, κατά περίπτωση, βοηθητικό προσωπικό.

 

   6. Ο ΟΕ δύναται να ζητήσει από τον Διοικητή - Διευθυντή του επιθεωρούμενου ή από τις προϊστάμενες αυτών Διοικήσεις, την καταμέτρηση των επιθεωρούμενων περιουσιακών στοιχείων. Προς τούτο συγκροτούνται επιτροπές καταμέτρηση, τα πρακτικά των οποίων, κατά την κρίση και το σχεδιασμό του επιθεωρητή, αποτελούν δικαιολογητικά παραδεκτά για τη διενέργεια της οικονομικής επιθεώρησης.

 

   7. Για κάθε συγκεκριμένη χρονική περίοδο επιτρέπεται μία (1) το πολύ τακτική οικονομική επιθεώρηση. Τυχόν επιβεβλημένη αναδρομή νέας τακτικής οικονομικής επιθεώρησης πρέπει να αιτιολογείται πλήρως και επαρκώς.

 

   8. Οι ΟΕ πιστοποιούν με σχετική ένδειξη τις επιθεωρούμενες εγγραφές επί των λογιστικών βιβλίων, στοιχείων, χρηματοοικονομικών καταστάσεων και αναφορών και μονογράφουν τα δικαιολογητικά που στηρίζουν αυτές τις εγγραφές χρησιμοποιώντας κόκκινη γραφή. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση κόκκινης γραφής από όργανα που διενεργούν άλλη μορφή ελέγχου ή επιθεώρησης.

 

’ρθρο 13

Αρχείο οικονομικών επιθεωρήσεων

 

   1. Οι ΟΕ καταρτίζουν φακέλους ελέγχου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για κάθε επιθεώρηση που διενεργούν. Οι φάκελοι αυτοί περιλαμβάνουν, με απόλυτη χρονολογική σειρά, το σχεδιασμό της επιθεώρησης, την έκθεση οικονομικής επιθεώρησης, τα συνημμένα έγγραφα αυτής, τα ελεγκτικά τεκμήρια, τα έγγραφα των παρ. 3 και 4 του άρθρου 15 του παρόντος και τυχόν άλλα έγγραφα που, κατά την κρίση των ΟΕ, τεκμηριώνουν την εργασία τους. Οι φάκελοι ελέγχου τηρούνται από τη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή τις ΠΕΜΟΕ, κατά περίπτωση.

 

   2. Το ηλεκτρονικό αρχείο των φακέλων ελέγχου αποθηκεύεται σε δύο (2) διαφορετικά μέσα και τηρείται για είκοσι έτη, ενώ το έντυπο τηρείται ως εξής:

 

   α. Για πέντε έτη, μετά την περάτωση των οικονομικών επιθεωρήσεων, όταν, κατά τη διενέργεια αυτών, διαπιστώθηκαν οικονομικές διαφορές, οι οποίες συνίστανται σε μη αναγνωρισμένες απαιτήσεις και υποχρεώσεις ή σε ζημίες, ελλείμματα και ουσιώδη σφάλματα.

 

   β. Μέχρι τη λήψη της έκθεσης της επόμενης τακτικής ή ειδικής οικονομικής επιθεώρησης όταν:

   (1) Η αποκατάσταση των παραπάνω οικονομικών διαφορών γίνεται σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών.

   (2) Δεν διαπιστώνονται οικονομικές διαφορές.

 

   3. Τα κατασχεθέντα, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 11 του ν. 4494/2017 (Α' 165), στοιχεία τηρούνται από τη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή τις ΠΕΜΟΕ μέχρι την ολοκλήρωση της διενεργούμενης ανακριτικής διαδικασίας.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

 

’ρθρο 14

Επιθεώρηση επάρκειας συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου

 

   1. Ο ΟΕ, προκειμένου να παρέχει τη βεβαίωση που προβλέπεται στην υποπερίπτωση δδ' της περίπτ. γ' της παρ. 3 άρθρου 10 του ν. 4494/2017 αξιολογεί, κατά το σχεδιασμό και τη διενέργεια της οικονομικής επιθεώρησης, τις διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται οι λειτουργίες της οικονομικής μέριμνας και του λογιστικού των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου.

 

   2. Ο Διευθυντής της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ και οι διευθυντές των ΠΕΜΟΕ μετά το πέρας των οικονομικών επιθεωρήσεων αξιολογούν συνολικά τη διαδικασία απαλλαγής των υπόλογων, μετά τον έλεγχο των αποδιδόμενων λογαριασμών που αναφέρεται στις παραγράφους 1, 3, 4, 5, 6 και 7 του άρθρου 81 του ν.δ. 721/1970 και υποβάλλουν σχετική εισήγηση στον Α/ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου αυτού.

 

   3. Οι ΟΕ, κατά την ως άνω αξιολόγηση, ελέγχουν, κατά κατηγορία υπόλογου, τα εξής:

 

   α. Πρώτη κατηγορία, η οποία αφορά τους γενικούς διαχειριστές χρηματικού για τις λοιπές, πλην των πληρωμών, πράξεις λογιστικής απεικόνισης των χρηματοοικονομικών - διαχειριστικών γεγονότων:

   (1) Την έκδοση του εγγράφου ανάληψης των προβλεπόμενων, κατά Κλάδο, ενεργειών διοικητικού ελέγχου επί των αποτελεσμάτων της τακτικής οικονομικής επιθεώρησης.

   (2) Το έγγραφο των αρμόδιων οργάνων του Κλάδου για την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών διοικητικού ελέγχου, το οποίο επέχει θέση απαλλακτικής πράξης του άρθρου 81 του ν.δ. 721/1970.

 

   β. Δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά τους διαχειριστές κεφαλαίων εκτός κρατικού προϋπολογισμού για όλες τις πληρωμές και τις πράξεις λογιστικής απεικόνισης των χρηματοοικονομικών - διαχειριστικών γεγονότων και περιουσιακής διάρθρωσης:

   Όπως η πρώτη κατηγορία.

 

   γ. Τρίτη κατηγορία, η οποία αφορά τους διαχειριστές υλικού, εφοδίων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων:

   (1) Την έκδοση του εγγράφου ανάληψης των προβλεπόμενων, κατά Κλάδο, ενεργειών διοικητικού ελέγχου (κανονιστική - ρυθμιστική διαταγή) επί των αποτελεσμάτων της τακτικής οικονομικής επιθεώρησης.

   (2) Το έγγραφο των αρμόδιων οργάνων του Κλάδου για την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών διοικητικού ελέγχου, το οποίο δεν επέχει θέση απαλλακτικής πράξης.

   (3) Την ολοκλήρωση των ενεργειών από τα αρμόδια, κατά Κλάδο, όργανα που προβλέπονται στο ν.δ. 721/1970 και στο Γενικό Κανονισμό Ελέγχου των Υπηρεσιών και των Οργάνων Οικονομικής Μέριμνας και Λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Β' 23/1982), αφού ληφθούν υπόψη τα παραπάνω.

 

   4. Ο Διευθυντής της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ, καταρτίζει και υποβάλλει στον Α/ΓΕΕΘΑ ετήσιο απολογισμό της λειτουργίας των λειτουργιών και διαδικασιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου στον οποίο αναφέρονται, συγκεντρωτικά και συνοπτικά, ανά οικονομική επιθεώρηση και έλεγχο, τα εξής:

   α. Τα αποτελέσματα των οικονομικών επιθεωρήσεων και ελέγχων.

   β. Η έκδοση του εγγράφου ανάληψης των προβλεπόμενων κατά Κλάδο ενεργειών διοικητικού ελέγχου επί των αποτελεσμάτων της οικονομικής επιθεώρησης ή του ελέγχου.

   γ. Το έγγραφο των αρμοδίων οργάνων του κλάδου για την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών, όπως κατά κατηγορία αναφέρεται στην παρ. 3.

 

   5. Η ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ενημερώνεται σχετικά με οποιαδήποτε τροποποίηση ή κατάργηση των διαδικασιών και λειτουργιών οικονομικής μέριμνας και λογιστικού.

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΕΘΑ

 

’ρθρο 15

Κατηγορίες ελέγχου - Προγραμματισμός

 

   Οι ΟΕ που υπηρετούν στην ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ διενεργούν εσωτερικούς ελέγχους, οι οποίοι διακρίνονται σε έκτακτους και ειδικούς. Ο ειδικός έλεγχος διενεργείται είτε προγραμματισμένα, βάσει αναλύσεως κινδύνου των υποκείμενων σε έλεγχο, είτε κατόπιν ειδικής καταγγελίας ή αιτήσεως δικαστικής αρχής. Ο έκτακτος έλεγχος είναι μη προγραμματισμένος και διενεργείται με διαταγή του ΥΕΘΑ κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

 

’ρθρο 16

Έκτακτος έλεγχος

 

   1. Οι ΟΕ, κατά τον έκτακτο έλεγχο, διενεργούν διαχειριστικό έλεγχο των παγίων προκαταβολών του ελεγχόμενου για να διαπιστώσουν σε δεδομένο χρόνο την εύρυθμη και κανονική λειτουργία των ελεγχόμενων Διαχειρίσεων και την ύπαρξη των περιουσιακών στοιχείων όπως αυτά προκύπτουν από τα αντίστοιχα διαχειριστικά και λογιστικά βιβλία και από τις αντίστοιχες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και αναφορές.

 

   2. Μετά την έγκριση διενέργειας έκτακτου ελέγχου, ο Διευθυντής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ ασκεί αναλόγως τις αρμοδιότητες των περιπτ. α' έως δ' της παρ. 3 του άρθρου 7 του παρόντος.

 

   3. Ο Διευθυντής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ ενημερώνει τη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ, εφόσον ο ΟΕ, κατά τον έκτακτο έλεγχο, διαπιστώνει έλλειμμα. Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος ολοκληρώνεται και το σχετικό πόρισμα αποστέλλεται στη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή τακτικής οικονομικής επιθεώρησης από ΟΕ της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή των ΠΕΜΟΕ.

 

   4. Σε περίπτωση που το αυτό άτομο έχει ορισθεί ως υπόλογος διαχειριστής δύο χρηματικών Διαχειρίσεων και ελέγχεται η πρώτη Διαχείριση, διενεργείται υποχρεωτικά έκτακτος έλεγχος και στη δεύτερη . Στην περίπτωση αυτή ενημερώνεται η ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση που συντάσσεται.

 

’ρθρο 17

Ειδικός έλεγχος

 

   1. Οι ΟΕ, κατά τον ειδικό έλεγχο, ασκούν τις αρμοδιότητες της περίπτ. β' της παρ. 2 του άρθρου 4 της Φ.800/265/139770/23.12.2014 (Β' 3465) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής ’μυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 

   2. Ο Διευθυντής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ εισηγείται στον ΥΕΘΑ την έγκριση έκδοσης διαταγής διενέργειας ειδικού ελέγχου στην οποία αναφέρονται ο σκοπός του ελέγχου, τα ελεγχόμενα αντικείμενα-διαδικασίες και η χρονική περίοδος την οποία αυτός καταλαμβάνει. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρ. 2 έως 4 του άρθρου 8 του παρόντος.

 

   3. Ο Διευθυντής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ ενημερώνει τη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ, εφόσον ο ΟΕ κατά τον ειδικό έλεγχο διαπιστώνει έλλειμμα. Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος ολοκληρώνεται και το σχετικό πόρισμα αποστέλλεται και στη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή τακτικής οικονομικής επιθεώρησης από ΟΕ της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή των ΠΕΜΟΕ.

 

   4. Σε περίπτωση που το αυτό άτομο έχει ορισθεί ως υπόλογος διαχειριστής δύο χρηματικών Διαχειρίσεων και ελέγχεται η πρώτη Διαχείριση, διενεργείται υποχρεωτικά έκτακτος έλεγχος και στη δεύτερη. Στην περίπτωση αυτή ενημερώνεται η ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο πόρισμα που συντάσσεται.

 

’ρθρο 18

Διαδικασία ελέγχου - Σύνταξη και υποβολή έκθεσης εσωτερικού ελέγχου

 

   1. Σε κάθε έλεγχο συντάσσεται έκθεση εσωτερικού ελέγχου από τους ΟΕ. Ως προς τη διαδικασία ελέγχου και τη σύνταξη και υποβολή της εκθέσεως ελέγχου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρ. 1 έως 5 και 7 έως 9 του άρθρου 10 και του άρθρου 11 του παρόντος με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου.

 

   2. Στην περίπτωση ουσιώδους ελλειμματικής διαφοράς απογραφής, ο ΟΕ:

   α. Προτείνει στη Διοίκηση - Διεύθυνση του ελεγχόμενου τη λήψη των προβλεπόμενων, για την εξασφάλιση της σχετικής απαίτησης, μέτρων και θέτει υποχρεωτικά σχετική σημείωση στην παράγραφο των «παρατηρήσεων» της εκθέσεως ελέγχου.

   β. Δεν παρέχει βεβαίωση.

   γ. Προτείνει τη διενέργεια τακτικής οικονομικής επιθεώρησης από τη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή τις ΠΕΜΟΕ.

 

’ρθρο 19

Λοιπές διατάξεις οργάνωσης εσωτερικών ελέγχων

 

   1. Εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα των ΓΕ υποβάλλονται στην ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ πίνακες των επιθεωρούμενων και ελεγχόμενων της παρ. 1 του άρθρου 12. Τυχόν τροποποιήσεις επί των ως άνω πινάκων, κοινοποιούνται αμελλητί στην ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

 

   2. Οι εκθέσεις εσωτερικών ελέγχων δύναται, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ και έγκριση του ΥΕΘΑ, να αποστέλλονται στις αρμόδιες, κατά περίπτωση Αρχές.

 

   3. Οι ΟΕ πιστοποιούν με σχετική ένδειξη τις ελεγχόμενες εγγραφές επί των λογιστικών βιβλίων, στοιχείων, χρηματοοικονομικών καταστάσεων και αναφορών και μονογράφουν τα δικαιολογητικά που στηρίζουν αυτές τις εγγραφές, χρησιμοποιώντας μαύρη γραφή. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μαύρης γραφής από όργανα που ενεργούν οιαδήποτε άλλη μορφή ελέγχου ή επιθεώρησης .

 

   4. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρ. 2, 4, 5, 6 και 10 του άρθρου 12 του παρόντος.

 

   5. Οι προγραμματισμοί και οι εντολές εσωτερικού ελέγχου κοινοποιούνται στον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Κατόπιν σχετικού αιτήματος, η έκθεση εσωτερικού ελέγχου κοινοποιείται και στον Εισαγγελέα.

 

’ρθρο 20

Αρχείο εσωτερικών ελέγχων

 

   1. Οι ΟΕ καταρτίζουν φακέλους ελέγχου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, για κάθε έλεγχο. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν, με απόλυτη χρονολογική σειρά, το σχεδιασμό του ελέγχου, την έκθεση εσωτερικού ελέγχου, τα συνημμένα έγγραφα αυτής, τα λοιπά ελεγκτικά τεκμήρια καθώς και τα έγγραφα:

   α. Ανάληψης των προβλεπόμενων, κατά Κλάδο ή Γενική Διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ, ενεργειών διοικητικού ελέγχου επί των αποτελεσμάτων του ελέγχου της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

   β. Βεβαίωσης των αρμόδιων οργάνων του Κλάδου ή της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΘΑ για την ολοκλήρωση των ενεργειών διοικητικού ελέγχου.

 

   2. Το ηλεκτρονικό αρχείο αποθηκεύεται σε δύο διαφορετικά μέσα και τηρείται για είκοσι (20) έτη. Το έντυπο αρχείο τηρείται για δύο (2) έτη μετά τη λήψη από την ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ του εγγράφου με το οποίο τα αρμόδια όργανα του Κλάδου ή της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΘΑ βεβαιώνουν την ολοκλήρωση των ενεργειών διοικητικού ελέγχου.

 

   3. Τα κατασχόμενα, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 11 του ν. 4494/2017, στοιχεία τηρούνται από την ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ μέχρι την ολοκλήρωση της διενεργούμενης ανακριτικής διαδικασίας.

 

’ρθρο 21

Ετήσιος απολογισμός εσωτερικών ελέγχων ΥΠΕΘΑ

 

   Ο Διευθυντής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ καταρτίζει και υποβάλλει στον ΥΕΘΑ, με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, ετήσιο απολογισμό των ελέγχων, στον οποίο αναφέρονται συγκεντρωτικά και συνοπτικά, ανά έλεγχο, τα εξής:

   α. Τα αποτελέσματα των ελέγχων.

   β. Η έκδοση του εγγράφου ανάληψης των προβλεπόμενων, κατά Κλάδο ή Γενική Διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ, ενεργειών διοικητικού ελέγχου επί των αποτελεσμάτων του ελέγχου της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

   γ. Η έκδοση εγγράφου από τα αρμόδια όργανα του Κλάδου ή της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΘΑ για την ολοκλήρωση των ενεργειών διοικητικού ελέγχου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'

ΕΡΕΥΝΕΣ

 

’ρθρο 22

Κατηγορίες - Προγραμματισμός ερευνών

 

   1. Οι ΟΕ, στο πλαίσιο άσκησης των προβλεπόμενων στις περιπτ. α' και β' της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4494/2017 αρμοδιοτήτων τους, διενεργούν έρευνες οι οποίες διακρίνονται σε προγραμματισμένες και ειδικές.

 

   2. Οι προγραμματισμένες έρευνες εγκρίνονται από τον ΥΕΘΑ και κοινοποιούνται στον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

 

   3. Ο χρόνος διενέργειας των προγραμματισμένων ερευνών καθορίζεται με γνώμονα την ανάλυση κινδύνου των, κατά το άρθρο 24, εντοπισμένων προς έρευνα αντικειμένων.

 

’ρθρο 23

Αντικείμενα προγραμματισμένης έρευνας

 

   Αντικείμενα της έρευνας αποτελούν σημαντικά, ειδικά ή ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος οικονομικά γεγονότα, κινήσεις και μεταβολές που άπτονται των οικονομικών συμφερόντων του ΥΠΕΘΑ ή των υπαγόμενων ή εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων ή των ΕΔ.

 

’ρθρο 24

Ειδικότερα καθήκοντα ΟΕ κατά την έρευνα

 

   1. Ο ΟΕ για να εντοπίσει τα αντικείμενα της έρευνας, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 23, παρακολουθεί και μελετά, κατά περίπτωση:

   α. Τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

   β. Τις έγγραφες επώνυμες καταγγελίες.

   γ. Τους προϋπολογισμούς (με τις αναμορφώσεις αυτών) όλων των φορέων του ΥΠΕΘΑ, των νομικών προσώπων που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτό, των στρατιωτικών νοσοκομείων καθώς και τα μνημόνια συνεργασίας του ΥΠΕΘΑ με άλλους φορείς και υπηρεσίες.

   δ. Τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

   ε. Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τον τρόπο δημιουργίας τους, την πορεία εξόφλησής τους καθώς και τις πληρωμές ή δόσεις πληρωμών μεγάλων προμηθειών.

   στ. Τις διάφορες απαιτήσεις, τον τρόπο και τις συνθήκες δημιουργίας τους καθώς και την πορεία είσπραξής τους.

   ζ. Τις δωρεές και την περιέλευση, με οποιαδήποτε μορφή, περιουσιακών στοιχείων στις ΕΔ, που παρουσιάζουν σημαντική αξία και σπουδαιότητα.

   η. Τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων για μεγάλες προμήθειες και τη διατυπωμένη αναγκαιότητα και σκοπιμότητα αυτών, τις χρηματοοικονομικές κινήσεις των προμηθευτών και των αντιπροσώπων τους και την πορεία υλοποίησης της πρότασης για προμήθεια έως την υπογραφή και εκτέλεση της σχετικής σύμβασης.

   θ. Τον τρόπο διαχείρισης, αξιοποίησης και εκποίησης της περιουσίας των ΕΔ και των νομικών προσώπων καθώς και οποιαδήποτε μεγάλη μεταβολή στην χρηματοοικονομική διάρθρωσή της.

   ι. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και πόρους εκτός κρατικού προϋπολογισμού που διατίθενται ή χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση των αναγκών των ΕΔ.

   ια. Τον τρόπο ανάδειξης των προμηθευτών στις στρατιωτικές εκμεταλλεύσεις.

   ιβ. Τις αλλαγές των τεχνικών προδιαγραφών σε υλικά που προμηθεύονται οι ΕΔ.

   ιγ. Οποιοδήποτε άλλο χρηματοοικονομικό στοιχείο ή πληροφορία που, κατά τη κρίση του, δύναται να επηρεάσει, άμεσα ή έμμεσα, τα οικονομικά συμφέροντα του ΥΠΕΘΑ ή των υπαγόμενων ή εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων ή των ΕΔ.

 

   2. Ως προς τη συλλογή των ελεγκτικών τεκμηρίων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου 4 του παρόντος.

 

’ρθρο 25

Προγραμματισμένη έρευνα

 

   1. Ο ΟΕ κατά την προγραμματισμένη έρευνα αναλύει, αξιολογεί και διατυπώνει πρόταση για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

 

   2. Ο Διευθυντής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ μετά την έγκριση της προγραμματισμένης έρευνας ενεργεί όπως παρακάτω:

 

   α. Πριν από την έναρξη της έρευνας:

   (1) Ορίζει τους ΟΕ.

   (2) Παρέχει οδηγίες για την καλύτερη προετοιμασία και διεξαγωγή της έρευνας από όλους τους εμπλεκόμενους.

   (3) Αιτείται τη διάθεση πραγματογνώμονα, εφόσον απαιτείται,

 

   β. Κατά τη διάρκεια της έρευνας:

   (1) Παρέχει οδηγίες για την απρόσκοπτη και ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας.

   (2) Αντικαθιστά ή ορίζει νέους ΟΕ, εφόσον το επιβάλλουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

 

   γ. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, με βάση τα ευρήματα και τις προτάσεις που αναγράφονται στο πόρισμα της έρευνας, εισηγείται στον ΥΕΘΑ κατά περίπτωση:

   (1 ) Τη διενέργεια ειδικού ελέγχου από την ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

   (2) Την αποστολή του πορίσματος της έρευνας στις εισαγγελικές ή άλλες Αρχές για περαιτέρω ενέργειες αρμοδιότητάς τους.

   (3) Την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

 

   3. Ο Διευθυντής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ δύναται παράλληλα με την έρευνα να εισηγηθεί στον ΥΕΘΑ τη διενέργεια ειδικού ελέγχου, όταν αυτό απαιτείται για την επίτευξη του σκοπού της έρευνας.

 

’ρθρο 26

Ειδική έρευνα

 

   1. Η ειδική έρευνα διενεργείται με σκοπό την πρόληψη και διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς που βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα του ΥΠΕΘΑ ή των υπαγόμενων σε αυτό ή εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων ή των ΕΔ. Οι ΟΕ για το σκοπό αυτό:

   α. Διενεργούν προκαταρτική εξέταση ή προανάκριση κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

   β. Συνεργάζονται με τις συναρμόδιες υπηρεσίες καθώς και τις εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

   2. Ο διευθυντής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ:

   α. Όταν η ειδική έρευνα διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτ. α' της παρ. 1, ορίζει έναν (1) ή περισσότερους ΟΕ, κατόπιν έγκρισης του ΥΕΘΑ και τους επιδίδει τη σχετική εντολή της εισαγγελικής Αρχής, ενημερώνοντας σχετικά τον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

   β. Όταν η ειδική έρευνα διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτ. β' της παρ. 1, εισηγείται στον ΥΕΘΑ την έγκριση διενέργειας ειδικής έρευνας, ενημερώνοντας σχετικά τον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Στη διαταγή ειδικής έρευνας αναφέρεται ο ειδικότερος σκοπός της έρευνας, τα αντικείμενα προς έρευνα, καθώς και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές.

 

   3. Μετά την έγκριση διενέργειας της ειδικής έρευνας της περίπτ. β' της παρ. 2, ο Διευθυντής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ ενεργεί αναλόγως σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 2 και 3.

 

’ρθρο 27

Διαδικασία - Πόρισμα έρευνας

 

   1. Ως προς τη διαδικασία της προγραμματισμένης έρευνας εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρ. 1 έως 4 του άρθρου 10 και των παρ. 2, 5, και 10 του άρθρου 12.

 

   2. Ως προς τη διαδικασία και το πόρισμα της ειδικής έρευνας εφαρμόζονται οι οδηγίες της δικαστικής Αρχής και κατά περίπτωση ο κοινός σχεδιασμός με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και διωκτικές Αρχές.

 

   3. Η έρευνα διενεργείται σε χώρο που κρίνεται κατάλληλος από τον ΟΕ μετά από έγκριση του Διευθυντή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

 

   4. Για κάθε προγραμματισμένη έρευνα συντάσσεται πόρισμα το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

   α. Ειδικότερα αντικείμενα που διερευνήθηκαν.

   β. Βαθμό, ονοματεπώνυμο, αριθμό μητρώου ΟΕ και αριθμό ειδικού δελτίου ταυτότητας ΟΕ.

   γ. Διαταγή διενέργειας και είδος έρευνας.

   δ. Ημερομηνία έναρξης και λήξης έρευνας και ερευνώμενη χρονική περίοδος.

   ε. Συμπεράσματα έρευνας.

   στ. Διατύπωση πρότασης για τον τρόπο αξιοποίησης των ερευνηθέντων αντικειμένων. Εφόσον προτείνεται η διενέργεια ελέγχου, καταγράφονται τα ειδικότερα αντικείμενα που πρέπει να περιληφθούν σε αυτόν.

 

   5. Τα πορίσματα της παρ. 4, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ και έγκριση του ΥΕΘΑ αποστέλλονται στις αρμόδιες, κατά περίπτωση, Αρχές με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

 

’ρθρο 28

Αρχείο προγραμματισμένων ερευνών

 

   1. Οι ΟΕ καταρτίζουν φακέλους ερευνών, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, για κάθε προγραμματισμένη έρευνα που διενεργούν. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν, με απόλυτη χρονολογική σειρά, το σχεδιασμό της έρευνας, το πόρισμα της έρευνας, τα συνημμένα έγγραφα αυτής, τα λοιπά ελεγκτικά τεκμήρια και λοιπά έγγραφα που, κατά την κρίση των ΟΕ, τεκμηριώνουν την εργασία τους.

 

   2. Το ηλεκτρονικό αρχείο αποθηκεύεται σε δύο διαφορετικά μέσα και τηρείται για είκοσι (20) έτη, ενώ το έντυπο τηρείται ως εξής:

   α. Για δύο (2) έτη, μετά την περάτωση των ερευνών, όταν στο πόρισμα έρευνας δεν διατυπώνεται πρόταση για αξιοποίηση των ερευνηθέντων αντικειμένων.

   β. Για πέντε (5) έτη σε κάθε άλλη περίπτωση. Το διάστημα των πέντε (5) ετών δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί με απόφαση του ΥΕΘΑ κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ και σύμφωνης γνώμης του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ'

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

’ρθρο 29

Καταργούμενες διατάξεις

 

   Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται τα άρθρα 34 έως και 47 του Γενικού Κανονισμού Ελέγχου των Υπηρεσιών και των Οργάνων Οικονομικής Μέριμνας και Λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Β' 23/1982).

 

’ρθρο 30

Έναρξη ισχύος

 

   Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

   Στον Υπουργό Εθνικής ’μυνας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του διατάγματος αυτού.

 

   Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2018

 


ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 97 (2)

 

Τρόπος, κριτήρια και διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου της άσκησης των καθηκόντων των Οικονομικών Επιθεωρητών των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

   Έχοντας υπόψη:

   α. Τις διατάξεις του εδ. β της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4494/2017 (Α' 165).

   β. Το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από την 179/2018 εισήγηση του Προϊσταμένου των Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας, δεν προκαλείται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος επιπλέον δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

   γ. Την υπ' αριθμ. 164/2018 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

   Με πρόταση του Υπουργού Εθνικής ’μυνας, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

Ορισμοί

 

   Για τους σκοπούς του παρόντος διατάγματος:

   α. Οικονομικός επιθεωρητής είναι ο αξιωματικός του Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών των Ενόπλων Δυνάμεων.

   β. Ποιοτικός έλεγχος είναι ο έλεγχος των αποφάσεων τις οποίες λαμβάνει και των ενεργειών στις οποίες προβαίνει ο οικονομικός επιθεωρητής κατά την οργάνωση και διενέργεια της οικονομικής επιθεώρησης, του ελέγχου ή της έρευνας.

   γ. Πρόγραμμα ελέγχου είναι ο αναλυτικός καθορισμός των ελεγκτικών διαδικασιών με χρονοδιάγραμμα επί του συνόλου ή, κατόπιν κατάλληλης ελεγκτικής δειγματοληψίας, μέρους των επιθεωρούμενων χρηματοοικονομικών στοιχείων και δραστηριοτήτων των υποκειμένων σε οικονομική επιθεώρηση ή έλεγχο που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4494/2017, με γνώμονα τη μείωση του ελεγκτικού κινδύνου.

   δ. Φάκελος ελέγχου είναι το ηλεκτρονικό ή έντυπο αρχείο που καταρτίζεται από τον οικονομικό επιθεωρητή για κάθε επιθεώρηση, έλεγχο ή έρευνα, το οποίο περιλαμβάνει με απόλυτη χρονολογική σειρά, τα έγγραφα σχεδιασμού της επιθεώρησης, του ελέγχου ή της έρευνας, την έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή με τα συνημμένα σε αυτήν αρχεία, τα λοιπά ελεγκτικά τεκμήρια, καθώς και τα έγγραφα των αρμοδίων οργάνων των Γενικών Επιτελείων που αφορούν την υλοποίηση των προτάσεων του ΟΕ και την αποκατάσταση των προβλημάτων που αναγράφονται στη σχετική έκθεση.

 

’ρθρο 2

Υποκείμενοι σε ποιοτικό έλεγχο

 

   Σε ποιοτικό έλεγχο με βάση τις διατάξεις του παρόντος υπόκεινται:

   α. Το Τμήμα Επιθεωρήσεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Επιθεωρητών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ’μυνας (ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ) και των Περιφερειακών Μονάδων Οικονομικής Επιθεώρησης (ΠΕ.Μ.Ο.Ε.).

   β. Τα Τμήματα Ελέγχων και Ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας (ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ).

   γ. Οι οικονομικοί επιθεωρητές του Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών των Ενόπλων Δυνάμεων για τις διενεργηθείσες από αυτούς οικονομικές επιθεωρήσεις.

 

’ρθρο 3

Όργανα ποιοτικού ελέγχου - Είδη ελέγχων

 

   1. Οι έλεγχοι διακρίνονται σε τακτικούς και έκτακτους και διενεργούνται:

   α. Από κλιμάκιο οικονομικών επιθεωρητών της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ στην έδρα του επιθεωρούμενού ή από το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ στην έδρα αυτής, όταν ελεγχόμενος είναι οικονομικός επιθεωρητής της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή των ΠΕ.Μ.Ο.Ε.

   β. Από το Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ, όταν ελεγχόμενος είναι οικονομικός επιθεωρητής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

 

   2. Η σύνθεση του κλιμακίου της περίπτ. α' της προηγούμενης παραγράφου καθορίζεται με διαταγή του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ.

 

   3. Το πρόγραμμα των τακτικών ελέγχων των κλιμακίων οικονομικών επιθεωρητών της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ εκδίδεται σε ετήσια βάση με διαταγή του Διευθυντή της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ όταν πρόκειται για ελέγχους της περίπτ. α' της παρ. 1 και με διαταγή του Διευθυντή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ όταν πρόκειται για ελέγχους της περίπτ. β' της παρ. 1. Οι έκτακτοι έλεγχοι διατάσσονται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ή τον Υπουργό Εθνικής ’μυνας αντίστοιχα.

 

’ρθρο 4

Κριτήρια ποιοτικού ελέγχου

 

   Για την επιλογή των φακέλων οικονομικών επιθεωρήσεων που θα υπαχθούν σε ποιοτικό έλεγχο, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

   α. Η φύση, η αποστολή και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της Υπηρεσίας ή του Φορέα που επιθεωρήθηκε.

   β. Οι παρατηρήσεις που αναγράφονται στις εκθέσεις οικονομικών επιθεωρήσεων σε συνδυασμό με τα ληφθέντα μέτρα διοικητικού ελέγχου.

   γ. Καταγγελίες και αναφορές που έχουν περιέλθει σε γνώση των οργάνων ποιοτικού ελέγχου.

   δ. Ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας που άπτονται ελεγκτικών θεμάτων.

   ε. Τα αποτελέσματα προηγούμενων ποιοτικών ελέγχων.

   στ. ’λλα θέματα, κατά την κρίση του Διευθυντού της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

 

’ρθρο 5

Περιεχόμενο ποιοτικού ελέγχου

 

   1. Ο ποιοτικός έλεγχος αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τον έλεγχο των ενεργειών και αποφάσεων του οικονομικού επιθεωρητή κατά τη διάρκεια της οικονομικής επιθεώρησης, με βάση το σχεδιασμό αυτής και τις εντολές που έχει λάβει ο οικονομικός επιθεωρητής. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τον έλεγχο της ορθής σύνταξης και τεκμηρίωσης της έκθεσης οικονομικής επιθεώρησης και της πληρότητας του φακέλου ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα.

 

   2. Περιεχόμενο του ποιοτικού ελέγχου αποτελούν:

   α. Ο τρόπος κατάρτισης, τεκμηρίωσης και τήρησης του φακέλου ελέγχου κάθε οικονομικής επιθεώρησης.

   β. Ο τρόπος σχεδιασμού, κατάρτισης και υλοποίησης του προγράμματος ελέγχου.

   γ. Ο τρόπος αξιολόγησης των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου καθώς και του συστήματος εσωτερικού ελέγχου του επιθεωρούμενου.

   δ. Η ταχύτητα και η αρτιότητα ολοκλήρωσης μιας οικονομικής επιθεώρησης, λαμβανομένης υπόψη της φύσης, του μεγέθους και του ελεγκτικού κινδύνου.

   ε. Ο τρόπος λειτουργίας του Τμήματος Επιθεωρήσεων της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ και των ΠΕ.Μ.Ο.Ε. και των Τμημάτων Ελέγχων και Ερευνών της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

   στ. ’λλα θέματα κατά την κρίση του Διευθυντού της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

 

’ρθρο 6

Υποχρεώσεις όσων υπόκεινται σε ποιοτικό έλεγχο

 

   1. Οι υποκείμενοι σε ποιοτικό έλεγχο έχουν την υποχρέωση πλήρους και απρόσκοπτης συνεργασίας με τα όργανα που διενεργούν τον ποιοτικό έλεγχο.

 

   2. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την άμεση ανταπόκριση των υποκείμενων σε ποιοτικό έλεγχο σε κάθε αίτημα των οργάνων του ποιοτικού ελέγχου για:

   α. Παροχή πρόσβασης σε έγγραφα, στοιχεία και πληροφορίες που σχετίζονται με τον υπό εκτέλεση ποιοτικό έλεγχο.

   β. Παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων μέσω συνεντεύξεων, γραπτών αναφορών ή κάθε άλλου πρόσφορου μέσου, κατά την κρίση των οργάνων ποιοτικού ελέγχου.

 

   3. Οι υποκείμενοι σε ποιοτικό έλεγχο δεν μπορούν να επικαλεστούν λόγους επαγγελματικού απορρήτου για τη μη συμμόρφωση τους με τις ως άνω υποχρεώσεις τους.

 

’ρθρο 7

Έκθεση ποιοτικού ελέγχου

 

   1. Τα όργανα ποιοτικού ελέγχου αποστέλλουν τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων ελέγχων στους ελεγχθέντες, για την ενημέρωση και την εντός εύλογου χρόνου διατύπωση των απόψεών τους, προκειμένου εν συνεχεία, να συντάξουν την έκθεση ποιοτικού ελέγχου. Ο εύλογος χρόνος του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να είναι κατώτερος των πέντε (5) ημερών από της κοινοποιήσεως των αποτελεσμάτων.

 

   2. Η έκθεση ποιοτικού ελέγχου περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

   α. Την ταυτότητα και τα υπηρεσιακά στοιχεία του ελεγχθέντος.

   β. Την ημερομηνία ποιοτικού ελέγχου.

   γ. Το βαθμό, το ονοματεπώνυμο και τα καθήκοντα των διενεργησάντων τον ποιοτικό έλεγχο.

   δ. Τα αντικείμενα που ελέγχθηκαν.

   ε. Τις απόψεις του ελεγχθέντος (συνοπτικά).

   στ. Τα συμπεράσματα για κάθε ελεγχθέν αντικείμενο.

   ζ. Το συνολικό συμπέρασμα.

 

   3. Η έκθεση ποιοτικού ελέγχου αποτελεί εμπιστευτικό έγγραφο και αντίγραφό της αποστέλλεται στον ελεγχθέντα για την ενημέρωσή του. Αντίγραφα των κυριότερων εκθέσεων που συντάσσονται από τα όργανα ποιοτικού ελέγχου της περίπτ. α' της παρ. 1 και της περίπτ. β' της παρ. 1 του άρθρου 3, με συνοπτικές παρατηρήσεις επ' αυτών, υποβάλλονται στην στρατιωτική ιεραρχία ή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας αντίστοιχα, προς ενημέρωση.

 

   4. Η έκθεση ποιοτικού ελέγχου με τα συνημμένα σ' αυτήν έγγραφα και τις απόψεις του ελεγχόμενου τηρείται σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή από το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ, όταν ελεγχόμενος είναι οικονομικός επιθεωρητής της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ ή των ΠΕ.Μ.Ο.Ε., ή τον Διευθυντή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ, όταν ελεγχόμενος είναι οικονομικός επιθεωρητής της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ.

 

   5. Οι συντασσόμενες από το Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ εκθέσεις ποιοτικού ελέγχου είναι δυνατόν να κοινοποιούνται στη ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ, μετά από έγκριση του Υπουργού Εθνικής ’μυνας.

 

   6. Το έντυπο αρχείο των εκθέσεων ποιοτικού ελέγχου καταστρέφεται δύο έτη μετά την αποστρατεία των ελεγχθέντων οικονομικών επιθεωρητών.

 

’ρθρο 8

Αποτελέσματα Ποιοτικού Ελέγχου

 

   1. Τα αποτελέσματα του ποιοτικού ελέγχου λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση των επαγγελματικών προσόντων των οικονομικών επιθεωρητών.

 

   2. Σε περίπτωση που από τον ποιοτικό έλεγχο διαπιστωθεί πλημμελής άσκηση των καθηκόντων του οικονομικού επιθεωρητή, κινούνται οι διαδικασίες για τον πειθαρχικό έλεγχο του υπαιτίου, λαμβανομένων υπόψη των προβλέψεων της περίπτ. δ' της παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 4494/2017.

 

   3. Το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της ΔΟΕ/ΓΕΕΘΑ μεριμνά για τη σύνταξη συγκεντρωτικών εκθέσεων με αντικείμενο θέματα και παρατηρήσεις που προκύπτουν από τους διενεργούμενους ποιοτικούς ελέγχους. Οι εκθέσεις αυτές κοινοποιούνται στο σύνολο των οικονομικών επιθεωρητών για την ενημέρωσή τους.

 

’ρθρο 9

Έναρξη ισχύος

 

   Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

   Στον Υπουργό Εθνικής ’μυνας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του διατάγματος αυτού.

 

   Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2018