ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 53/2004 ΦΕΚ 43/Α/ 11.2.2004

Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 85/384/ΕΟΚ του Συμβουλίου "για την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων πιστοποιητικών και άλλων τίτλων στον τομέα της αρχιτεκτονικής και τη θέσπιση μέτρων για τη διευκόλυνση της πραγματικής άσκησης του δικαιώματος εγκατάστασης και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών" (L223) ,όπως η Οδηγία αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1 Τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 1338/1983 "Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου" (Α' 34), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 6 του Ν. 1440/1984 "Συμμετοχή της Ελλάδας στο Κεφάλαιο, στα Αποθεματικά και στις Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ’νθρακα και Χάλυβα και του Οργανισμού ΕΥΡΑΤΟΜ" (Α' 70) και τελικώς τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του Ν. 2789/2000(Α'21) και τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1338/1983, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 65 του Ν. 1892 /1990 "Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις" (Α' 101).

 

2. Τις διατάξεις του Ν. 2077/1992 "Κύρωση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και των σχετικών πρωτοκόλλων και δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην τελική πράξη" (Α 136).

 

3. Τις διατάξεις του άρθρου δεύτερου του Ν. 2155/1993 "Κύρωση συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) μετά των Πρωτοκόλλων, Δηλώσεων, Παραρτημάτων και Πρακτικών αυτής και του Πρωτοκόλλου προσαρμογής της συμφωνίας για τον ΕΟΧ μετά των Παραρτημάτων ,τελικής Πράξης και Πρακτικών αυτού" (Α 104).

 

4. Τις διατάξεις του άρθρου 29 Α του Ν. 1558/1985 όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (ΑΙ 54) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2α του Ν.2449/1997(Α'38).

 

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

 

6. Την 450/2003 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αποφασίζουμε:

 

 

’ρθρο 1

Σκοπός του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος είναι η προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 85/384/ΕΟΚ του Συμβουλίου "για την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων στον τομέα της αρχιτεκτονικής και τη θέσπιση μέτρων για τη διευκόλυνση της πραγματικής άσκησης του δικαιώματος εγκατάστασης και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (L 223/21.8.85), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις Οδηγίες του Συμβουλίου 85/ 614/EOK (L376/31.12.85), 86/17/EOK (L27/1.2.86), όπως η τελευταία αυτή Οδηγία διορθώθηκε (L 87 /2.4.1986) και 90/658/ΕΟΚ (L 353/ 17.12.90), τις διατάξεις της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 2155/1993 (Α 104) "Κύρωση συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) μετά των Πρωτοκόλλων, Δηλώσεων, Παραρτημάτων και Πρακτικών αυτής και του Πρωτοκόλλου προσαρμογής της συμφωνίας για τον ΕΟΧ μετά των Παραρτημάτων, τελικής Πράξης και Πρακτικών αυτού", τις διατάξεις της Συνθήκης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και του Βασιλείου της Νορβηγίας, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας του Βασιλείου της Σουηδίας, σχετικά με την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που κυρώθηκε με το Ν. 2272/1994 "Κύρωση Συνθήκης μεταξύ: του Βασιλείου του Βελγίου, του Βασιλείου της Δανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας ,του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας (Κρατών- Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και του Βασιλείου της Νορβηγίας, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας ,του Βασιλείου της Σουηδίας, σχετικά με την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση" (Α'230), όπως οι διατάξεις της ανωτέρω Συνθήκης προσαρμόστηκαν με την 95/1/ΕΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ Απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ της 1ης Ιανουαρίου 1995 (L1) και τη δημοσιευθείσα στο τεύχος L 72/ 21.3.1996 της ΕΕ των ΕΚ διόρθωση της Απόφασης αυτής, την Οδηγία 2001/19/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 206/31.7.2001), την Απόφαση 2002/309/ΕΕ, Ευρατόμ του Συμβουλίου και της Επιτροπής ,σχετικά με τη Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας της 4ης Απριλίου 2002 για τη σύναψη επτά συμφωνιών με την Ελβετική Συνομοσπονδία (L114/30.4.2002), καθώς και προς τις διατάξεις της 2003/ C294/02 Ανακοίνωσης της Επιτροπής (C 294), που εκδόθηκε δυνάμει του άρθρου 7 της Οδηγίας 85/384/ΕΟΚ.

 

 

’ρθρο 2

Υπήκοοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) δύνανται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για να ασκήσουν δραστηριότητες στον τομέα της αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, μετά την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (TEE), κατά τις διατάξεις του παρόντος. Δύνανται επίσης, κατά τις διατάξεις του παρόντος, να παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

 

 

’ρθρο 3

 

(’ρθρα 3 και 4 παρ. 1 της Οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

 

1. Η εκπαίδευση που οδηγεί στην απόκτηση πτυχίων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που παρέχουν στον Έλληνα και στον υπήκοο άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα εξασφαλίζεται με σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, οι οποίες έχουν ως κύριο αντικείμενο την αρχιτεκτονική. Οι σπουδές αυτές επιδιώκουν τη σύμμετρη ανάπτυξη της θεωρητικής και της πρακτικής εκπαίδευσης στην αρχιτεκτονική και εξασφαλίζουν την απόκτηση :

α) Ικανότητας σύλληψης αρχιτεκτονικών δημιουργιών που να ικανοποιούν συγχρόνως αισθητικές και τεχνικές απαιτήσεις,

β) Προσήκουσας γνώσης της ιστορίας και των θεωριών της αρχιτεκτονικής όπως και των συναφών τεχνών, τεχνολογιών και ανθρωπίνων επιστημών.

γ) Γνώση των καλών τεχνών ως παραγόντων που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ποιότητα της αρχιτεκτονικής σύλληψης.

δ) Προσήκουσας γνώσης της πολεοδομίας ,του πολεοδομικού σχεδιασμού και των τεχνικών που εφαρμόζονται στη διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού.

ε) Της ικανότητας κατανόησης των σχέσεων, αφ' ενός ανάμεσα στους ανθρώπους και τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα και αφ' ετέρου ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα και το περιβάλλον τους, όπως και την ικανότητα κατανόησης της ανάγκης αρμονικού συνδυασμού των αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων με τους χώρους ανάλογα με τις ανάγκες και την ανθρώπινη κλίμακα.

στ) Της ικανότητας κατανόησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και του ρόλου του στην κοινωνία, ειδικότερα δια μέσου της επεξεργασίας σχεδίων στα οποία λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικοί παράγοντες.

ζ) Της γνώσης των μεθόδων τεκμηρίωσης και προπαρασκευής της οικοδομικής μελέτης.

η) Της γνώσης των προβλημάτων στατικού σχεδιασμού, οικοδομικής και έργων πολιτικού μηχανικού, τα οποία συνδέονται με τον σχεδιασμό των κτιρίων.

θ) Προσήκουσας γνώσης των προβλημάτων που έχουν σχέση με τις φυσικές ιδιότητες των κτιρίων, των τεχνολογιών, όπως επίσης και της γνώσης της λειτουργίας των κατασκευών ώστε να είναι εφοδιασμένες με όλα τα στοιχεία εσωτερικής άνεσης και κλιματικής προστασίας.

ι) Τεχνικής ικανότητας χάρη στην οποία ο αρχιτέκτονας θα μπορεί να επινοεί κατασκευές που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις αυτών που τις χρησιμοποιούν, σεβόμενος τους οικονομικούς περιορισμούς και τους οικοδομικούς κανονισμούς.

ια) Προσήκουσας γνώσης των βιομηχανιών, οργανώσεων, κανονισμών και διαδικασιών που έχουν σχέση με την υλοποίηση των κτιριακών μελετών και την ένταξη των σχεδίων στον γενικό σχεδιασμό.

 

2. Η προαναφερθείσα εκπαίδευση περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 έτη σπουδών με πλήρη απασχόληση σε πανεπιστήμιο ή ανάλογο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή τουλάχιστον 6 έτη σπουδών σε πανεπιστήμιο ή ανάλογο εκπαιδευτικό ίδρυμα εκ των οποίων τουλάχιστον 3 έτη με πλήρη απασχόληση.

Η εκπαίδευση επισφραγίζεται με την επιτυχία σε διαγωνισμό πανεπιστημιακού επιπέδου.

 

 

’ρθρο 4

 

(’ρθρα 10, 12 και 14 της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

 

Τα κατωτέρω πτυχία .πιστοποιητικά ή άλλοι τίτλοι, που χορηγούνται από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τα κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) σε Έλληνες και σε υπηκόους των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ, οι οποίοι είχαν τα απαιτούμενα για την απόκτηση των πτυχίων αυτών προσόντα την 5η Αυγούστου 1985 ή, το αργότερο κατά το τρίτο ακαδημαϊκό έτος μετά την ανωτέρω ημερομηνία, είχαν αρχίσει σπουδές που οδηγούν στην απόκτηση των σχετικών πτυχίων, πιστοποιητικών και τίτλων, αναγνωρίζονται ως επαρκή στην Ελλάδα για την άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος, και έχουν την ίδια ισχύ με τα πτυχία που χορηγεί η Ελλάδα στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

α) Τα αναφερόμενα στο άρθρο 13 παράρτημα Ι του παρόντος.

β) Οι βεβαιώσεις που χορηγούνται σε Έλληνες και σε υπηκόους των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τα άλλα κράτη-μέλη ,στα οποία ίσχυαν την 5η Αυγούστου 1985 ή θεσπίστηκαν μέχρι την 5η Αυγούστου 1987 κανονιστικές διατάξεις για το δικαίωμα ανάληψης και άσκησης δραστηριοτήτων στον τομέα της αρχιτεκτονικής, υπό τον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα. Οι ανωτέρω βεβαιώσεις πιστοποιούν, ότι ο δικαιούχος είχε άδεια να φέρει τον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα είτε πριν από την 5η Αυγούστου 1985 είτε κατά την ημερομηνία αυτή και έχει ασχοληθεί ουσιαστικά στα πλαίσια των ανωτέρω αναφερομένων διατάξεων με τις δραστηριότητες στον τομέα της αρχιτεκτονικής για διάστημα τουλάχιστον 3 συνεχών ετών κατά τα πέντε χρόνια πριν από τη χορήγηση των βεβαιώσεων.

γ) Οι βεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που πιστοποιούν την αντίστοιχη ισοτιμία των τίτλων εκπαίδευσης που έχουν χορηγηθεί μετά τις 8 Μαΐου 1945 από τις αρμόδιες αρχές της τέως Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας με τους τίτλους του άρθρου 13 Παραρτήματος Ι στοιχείο Α.

 

 

’ρθρο 5

 

(’ρθρα 2, 5, 4 παρ. 2, 6 και 6α της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

 

1. Τα κατωτέρω πτυχία, πιστοποιητικά και άλλοι τίτλοι που χορηγούνται από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης (ΕΕ) και τα κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) στους Έλληνες και στους υπηκόους των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), αναγνωρίζονται και έχουν την ίδια ισχύ με τους χορηγούμενους στην Ελλάδα τίτλους που επιτρέπουν την άσκηση δραστηριοτήτων αρχιτεκτονικής με τον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα σύμφωνα με της διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος:

α. Πτυχία, πιστοποιητικά ή άλλοι τίτλοι που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράρτημα 11 τα οποία πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 3 του παρόντος, έχουν γνωστοποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 της οδηγίας 85/384 και έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Ανακοίνωση 2003/C 294/02, δημοσιευθείσα στην ΕΕ, τεύχος C 294/ 4.12.2003).

Το παράρτημα II του άρθρου 13 τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόνον σύμφωνα με της πίνακες που δημοσιεύονται περιοδικά στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατ' εφαρμογή του άρθρου 7 παρ. 2 της Οδηγίας 85/384 ΕΟΚ.

β. Τα πιστοποιητικά, που βεβαιώνουν ότι οι κάτοχοί τους επιτρέπεται να φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα κατ' εφαρμογή του νόμου που αναγνωρίζει τη δυνατότητα στην αρμόδια αρχή του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) να απονέμει τον τίτλο αυτό σε υπηκόους των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που έχουν εξαιρετικά διακριθεί για την ποιότητα των επιτευγμάτων τους στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

γ. Οι βεβαιώσεις που χορηγούνται από της αρμόδιες αρχές κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) ή κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), μετά από επιτυχία σε διαγωνισμό επιπέδου ισοδύναμου με διαγωνισμό τερματισμού πανεπιστημιακών σπουδών του άρθρου 3 παρ. 2 εδάφιο β' του παρόντος, σε πρόσωπα τα οποία έχουν ολοκληρώσει προγράμματα πανεπιστημιακών σπουδών με μερική απασχόληση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 παρ. 2 εδάφιο α του παρόντος, εφόσον η εκπαίδευση τους πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παρ. 1 του παρόντος και εργάζονται τουλάχιστον 7 χρόνια στον τομέα της αρχιτεκτονικής υπό τον έλεγχο αρχιτέκτονα ή γραφείου αρχιτεκτόνων.

 

2. To TEE στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, εξετάζει τα διπλώματα, τα πιστοποιητικά και τους άλλους τίτλους στον τομέα της αρχιτεκτονικής που ο ενδιαφερόμενος απέκτησε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εφόσον τα εν λόγω διπλώματα, τα πιστοποιητικά ή οι άλλοι τίτλοι έχουν αναγνωριστεί σε άλλο κράτος μέλος καθώς και την εκπαίδευση και /ή την επαγγελματική πείρα που απέκτησε ο ενδιαφερόμενος σε άλλο κράτος μέλος.

To TEE εκδίδει την απόφαση του εντός τριών μηνών από την υποβολή του πλήρους φακέλλου του ενδιαφερομένου.

Όταν η αίτηση απορρίπτεται η εν λόγω απόφαση πρέπει να είναι δεόντως αιτιολογημένη. Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως.

 

 

’ρθρο 6

 

(’ρθρο 17, 18 και 19 της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

 

1. Για την απόκτηση της ανωτέρω άδειας άσκησης επαγγέλματος από το TEE απαιτούνται:

α. Αίτηση του ενδιαφερόμενου

β. Πτυχίο, πιστοποιητικό ή άλλος τίτλος από εκείνους που μνημονεύονται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος με ένδειξη του χρόνου έναρξης σπουδών όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Στην περίπτωση που οι ανωτέρω τίτλοι και τα ιδρύματα που τα χορηγούν δεν αναφέρονται ονομαστικά στα παραρτήματα Ι και II του άρθρου 13 του παρόντος, όπως κάθε φορά ισχύουν, αναγράφεται στην αίτηση του ενδιαφερομένου η Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην οποία αυτοί έχουν δημοσιευθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2 της Οδηγίας 85/384/ ΕΟΚ.

γ. Πιστοποιητικά ιθαγένειας ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

δ. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 ότι ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει την ελληνική γλώσσα στον αναγκαίο βαθμό για την άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα.

ε. Απόσπασμα ποινικού μητρώου ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο ή δήλωση του ενδιαφερομένου ,σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 530/1991 "Διευκόλυνση της ασκήσεως του δικαιώματος εγκαταστάσεως και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών" (205 Α').

στ. Βεβαίωση της αρμόδιας αρχής του κράτους-μέλους καταγωγής ή προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) σχετικά με τα μέτρα ή τις κυρώσεις επαγγελματικού ή διοικητικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί κατά του ενδιαφερομένου, εφόσον έχει ασκήσει το επάγγελμα στο κράτος αυτό.

ζ. Πληρωμή στο TEE δικαιώματος για τη χορήγηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, σύμφωνα με τις γενικά ισχύουσες, για τους Έλληνες αρχιτέκτονες, διατάξεις.

 

2. Τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων β, γ, ε, και στ της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ή από τις αρμόδιες αρχές της χώρας καταγωγής ή προέλευσης.

 

3. Ο ενδιαφερόμενος που στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης του δεν έχει το δικαίωμα συντάξεως στατικής μελέτης και αντισεισμικού ελέγχου κτιρίων δεν έχει ούτε στην Ελλάδα το δικαίωμα αυτό.

 

4. Εάν το TEE γνωρίζει σοβαρά και συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία συνέβησαν έξω από την ελληνική επικράτεια πριν από την εγκατάσταση του ενδιαφερόμενου στην Ελλάδα ή εάν γνωρίζει ότι τα στοιχεία των περιπτώσεων ε και στ της παρ. 1 περιέχουν λανθασμένες πληροφορίες, οι οποίες είναι δυνατόν να έχουν συνέπειες στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του αρχιτέκτονα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ζητεί πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα αυτά ή σχετικά με τα παραπάνω στοιχεία από το κράτος-μέλος καταγωγής ή προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή το κράτος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Σε περίπτωση που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους-μέλους καταγωγής ή προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και μετά από σχετική εξέταση, τα γεγονότα αυτά σημαίνουν έλλειψη ήθους ή εντιμότητας και έχουν συνέπειες σ' αυτό το κράτος-μέλος στο δικαίωμα άσκησης της δραστηριότητας του αρχιτέκτονα ή αντίκεινται στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία περί ασκήσεως του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, η αίτηση για χορήγηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από το TEE απορρίπτεται. Εάν η άδεια έχει χορηγηθεί, αυτή ανακαλείται .

Οι ελληνικές αρχές εξασφαλίζουν το απόρρητο των διαβιβαζομένων πληροφοριών.

 

5. Τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 περιπ. ε και στ του παρόντος άρθρου δεν μπορούν να υποβληθούν μετά την πάροδο τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης τους.

 

 

’ρθρο 7

 

(’ρθρο 20 της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

 

1. Η διαδικασία χορήγησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος από το TEE ολοκληρώνεται, υπό την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, μέσα σε τρείς μήνες από την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο όλων των απαιτουμένων δικαιολογητικών οπότε, με τη χορήγηση της σχετικής άδειας αποκτά το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα.

 

2. Η ανωτέρω προθεσμία αναστέλλεται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 του παρόντος.

Η διαδικασία της παραγρ. 1 συνεχίζεται μόλις ληφθεί η απάντηση από το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή το κράτος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ από το οποίο ζητήθηκαν οι πληροφορίες ή μετά τη λήξη τριμήνου από την ημερομηνία που ζητήθηκαν οι σχετικές πληροφορίες.

 

3. Κατά της απόρριψης ή της παράλειψης χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος εντός της κατά τα ανωτέρω οριζόμενης προθεσμίας ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 επ. του Π.Δ. 18/1999 (Α 18),όπως εκάστοτε ισχύει.

 

 

’ρθρο 8

Οι υπήκοοι των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που εγκαθίστανται στην Ελλάδα και αποκτούν την άδεια άσκησης επαγγέλματος σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγγράφονται υποχρεωτικά στο TEE για την άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας και τους κανόνες της επαγγελματικής δεοντολογίας για τους διπλωματούχους αρχιτέκτονες μηχανικούς.

 

 

’ρθρο 9

 

(’ρθρο 22 της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

 

1. Υπήκοοι των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ, που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος-μέλος, κάτοχοι των πτυχίων, πιστοποιητικών ή άλλων τίτλων των άρθρων 4 και 5, με την επιφύλαξη της παραγρ. 3 του άρθρου 6 του παρόντος, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το TEE και τα περιφερειακά τμήματα του τηρούν ειδικό μητρώο, στο οποίο εγγράφουν υποχρεωτικώς τους παρέχοντες υπηρεσίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής υπηκόους των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Για την εγγραφή αυτή δεν απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.

 

2. Σε περίπτωση που η παροχή υπηρεσιών συνεπάγεται την εκπόνηση μελέτης στην Ελλάδα, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλλει προηγουμένως στο TEE δήλωση σχετικά με την παροχή υπηρεσιών.

 

3. Κατ' εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (TEE) βεβαίωση της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ,στο οποίο είναι εγκατεστημένος, α) ότι ασκεί νόμιμα τις σχετικές δραστηριότητες στο κράτος αυτό, β) ότι διαθέτει τα πτυχία, πιστοποιητικά ή τους άλλους τίτλους, που απαιτούνται για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών και ανταποκρίνονται στα κριτήρια των άρθρων 3, 4 και 5 του παρόντος. Η ανωτέρω βεβαίωση δεν μπορεί να υποβληθεί μετά την πάροδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοση της.

 

4. Δεν επιτρέπεται εγγραφή στο μητρώο παρεχόντων υπηρεσίες όταν από τον ενδιαφερόμενο έχει αφαιρεθεί προσωρινά ή οριστικά το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή το κράτος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή στην Ελλάδα, με απόφαση του TEE.

 

5. Διαγραφή αρχιτέκτονα από τα ανωτέρω μητρώα γίνεται όταν συντρέχουν οι λόγοι της προηγούμενης παραγράφου , καθώς και όταν ο ενδιαφερόμενος ασκήσει το δικαίωμα εγκαταστάσεως στην Ελλάδα.

 

6. Όταν το TEE αφαιρεί προσωρινά ή οριστικά από μέλος του, Έλληνα ή υπήκοο άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) εγκατεστημένο στην Ελλάδα, το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα ανακαλεί προσωρινά ή οριστικά τη βεβαίωση της παρ. 3 περιπτ. ατού άρθρου αυτού.

 

7. Οι υπήκοοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής, όπως ορίζεται στο παρόν άρθρο, έχουν στην Ελλάδα όσον αφορά στην παροχή των υπηρεσιών όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των διπλωματούχων αρχιτεκτόνων μηχανικών και υπόκεινται στις πειθαρχικές διατάξεις επαγγελματικού ή διοικητικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις διατάξεις που αφορούν στην εγγραφή στο TEE.

 

 

’ρθρο 10

 

(’ρθρα 26 παρ. 1, 27 και 28 της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

 

1. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε περίπτωση δικαιολογημένων αμφιβολιών μπορεί να απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) τη βεβαίωση της γνησιότητας των πτυχίων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που έχουν εκδοθεί στο κράτος αυτό και αναφέρονται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος.

 

2. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παρέχει στους ενδιαφερόμενους τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και την επαγγελματική δεοντολογία.

 

 

’ρθρο 11

 

(’ρθρο 16 της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

 

1. Αναγνωρίζεται στους υπηκόους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), που πληρούν της προϋποθέσεις των άρθρων 4 ή 5 του παρόντος και οι οποίοι έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν ή να παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα αρχιτεκτονικής βάσει των άρθρων 2, 6 και 9 του παρόντος, το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το νόμιμο τίτλο σπουδών τους και τη σχετική σύντμηση του κράτους - μέλους καταγωγής ή προέλευσης τους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ή του κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) στη γλώσσα του κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ή του κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) αυτού. Ο τίτλος αυτός συνοδεύεται από το όνομα και τον τόπο, όπου βρίσκεται το εκπαιδευτικό ίδρυμα ή αναφέρει την εξεταστική επιτροπή που τον έχει χορηγήσει.

 

2. Εάν ο τίτλος εκπαίδευσης του κράτους-μέλους καταγωγής ή προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με τίτλο, ο οποίος στην Ελλάδα απαιτεί συμπληρωματική εκπαίδευση που δεν έχει αποκτηθεί από τον ενδιαφερόμενο, ο τύπος του τίτλου του κράτους-μέλους καταγωγής ή προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που θα χρησιμοποιηθεί, καθορίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (TEE).

 

 

’ρθρο 12

 

(’ρθρο 29 της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

 

Οι διατάξεις του παρόντος διατάγματος εφαρμόζονται και για τους υπηκόους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) οι οποίοι ασκούν ή θα ασκήσουν το επάγγελμα στον τομέα της αρχιτεκτονικής ως μισθωτοί σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΟΚ αριθμός 1612/88,όπως ισχύει.

 

 

’ρθρο 13

Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τους παρόντος τα παραρτήματα Ι και ΙΙ τα οποία έχουν ως ακολούθως:

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΕΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ*

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 περ. (α).

(’ρθρο 11 ,όπως ισχύει, και 13 της Οδηγίας 85/384/ΕΟΚ)

Α) ΓΕΡΜΑΝΙΑ

1. Τα πτυχία που χορηγούν οι Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών (Dipl.-lng. Architekt (Hfbk)

2. Τα πτυχία που χορηγούν οι Technische Hochschulen, τμήμα αρχιτεκτονικής (Architektur/Hochbau), τα τεχνικά πανεπιστήμια, τμήμα αρχιτεκτονικής (Architektur/ Hochbau), τα πανεπιστήμια, τμήμα αρχιτεκτονικής (Architektur/ Hochbau) όπως επίσης και οι Gesamthochschulen, τμήμα αρχιτεκτονικής (Architektur/ Hochbau), εφόσον τα ιδρύματα αυτά έχουν ενοποιηθεί σε Gesamthochschulen, (Dipl. - Ing. και άλλες ονομασίες που είναι δυνατόν να δοθούν αργότερα στα διπλώματα αυτά).

3. Τα διπλώματα που χορηγούν οι Fachhochschulen τμήμα αρχιτεκτονικής (Architektur/ Hochbau) και εφόσον τα ιδρύματα αυτά έχουν ενοποιηθεί σε Gesamthochschulen, οι Gesamthochschulen, τμήμα αρχιτεκτονικής, (Architektur/Hochbau), που συνοδεύονται, όταν η διάρκεια σπουδών είναι κατώτερη των 4 ετών, αλλά διαρκεί το λιγότερο 3 έτη, από πιστοποιητικό που βεβαιώνει μία περίοδο επαγγελματικής εμπειρίας τεσσάρων ετών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το οποίο έχει χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφο 1 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ από τον επαγγελματικό σύλλογο στα μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο αρχιτέκτονας (Ingenieur grad), και άλλες ονομασίες που είναι δυνατόν να δοθούν αργότερα στα διπλώματα αυτά).

4. Τα πιστοποιητικά (Prufungszeugnisse) που έχουν χορηγήσει, πριν από την 1η Ιανουαρίου 1973, οι Ingenieurschulen, τμήμα αρχιτεκτονικής, και οι Werkkunstschulen, τμήμα αρχιτεκτονικής που συνοδεύονται από βεβαίωση των αρμοδίων αρχών, η οποία πιστοποιεί ότι ο ενδιαφερόμενος έχει επιτύχει σε εξετάσεις βάσει των τίτλων, σύμφωνα με το άρθρο 13 της Οδηγίας 85/384/ΕΟΚ. Ο διαγωνισμός βάσει τίτλων περιλαμβάνει την κρίση μελετών που εκπόνησε και εκτέλεσε ο υποψήφιος κατά την πρακτική άσκηση των δραστηριοτήτων στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περίοδο έξι χρόνων το λιγότερο.

Β) ΒΕΛΓΙΟ

1. Τα πτυχία που χορηγούν οι Εθνικές Ανώτατες Σχολές Αρχιτεκτονικής ή τα Ανώτατα Ινστιτούτα Αρχιτεκτονικής (Architecte - Architect).

2. Τα πτυχία που χορηγεί η επαρχιακή Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Hasselt (Architect).

3. Τα πτυχία που χορηγούν οι Βασιλικές Ακαδημίες Καλών Τεχνών (Architecte - Architect).

4. Τα πτυχία που χορηγούν οι σχολές Saint -Luc (Architecte-Architect).

5. Τα πανεπιστημιακά πτυχία πολιτικού μηχανικού που συνοδεύονται από πιστοποιητικό πρακτικής εξάσκησης, που χορηγεί η Ένωση Αρχιτεκτόνων, και τα οποία δίνουν δικαίωμα στον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα (Architecte-Architect).

6. Τα πτυχία αρχιτέκτονα που χορηγεί η Κεντρική ή Κρατική Επιτροπή Εξετάσεων Αρχιτεκτονικής (Architecte - Architect).

7. Τα πτυχία πολιτικού μηχανικού αρχιτέκτονα και μηχανικού - αρχιτέκτονα που χορηγούν οι σχολές εφηρμοσμένων επιστημών των πανεπιστημίων και η Faculte Poly-technique της Mons (Ingenieur - Architecte, Ingenieur - Architect).

Γ) ΔΑΝΙΑ

1. Τα πτυχία που χορηγούν οι Εθνικές Σχολές Αρχιτεκτονικής της Κοπεγχάγης και του Arhus (Arkitekt).

 

* Όσον αφορά την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία και τα πτυχία που αναφέρονται στο άρθρο 11 της οδηγίας 85/385/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε από την πράξη ένταξης, η έναρξη των σπουδών μπορεί να τοποθετηθεί μετά το ακαδημαϊκό έτος 1988-1989, αλλά πριν από το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999.

 

2. Το ειδικό πιστοποιητικό που χορηγεί η Επιτροπή Αρχιτεκτόνων, σύμφωνα με το Νόμο αριθμός 202 της 28ης Μαΐου 1975 (Registeret Arkitekt).

 

3. Τα πτυχία που χορηγούν οι Ανώτατες Σχολές Πολιτικών Μηχανικών (Bygningskonstruktor) που συνοδεύονται από βεβαίωση των αρμοδίων αρχών, που πιστοποιεί ότι ο ενδιαφερόμενος έχει επιτύχει σε εξετάσεις, βάσει τίτλων σύμφωνα με το άρθρο 13 της Οδηγίας 85/304/ΕΟΚ.

Ο διαγωνισμός βάσει τίτλων περιλαμβάνει την κρίση μελετών που εκπόνησε και εκτέλεσε ο υποψήφιος κατά την πρακτική άσκηση των δραστηριοτήτων στον τομέα αρχιτεκτονικής για περίοδο 6 χρόνων το λιγότερο.

 

Δ) ΓΑΛΛΙΑ

1. Τα πτυχία "Architecte Diplome Par Le Gouvernement", που χορηγήθηκαν μέχρι το 1959 από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και μετά την ημερομηνία αυτή από το Υπουργείο Πολιτιστικών υποθέσεων (Architect Dplg).

 

2. Τα πτυχία που χορηγεί η "Ecole D' Architecture" (Arch itecteDesa).

3. Τα πτυχία που χορηγεί από το 1955 και μετά η Ecole Nationale Superieure Des Arts Et Industries De Strasbourg (Εθνική Ανώτατη Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων του Στρασβούργου) (Ex Ecole Nationale D' Ingenieurs De Strasbourg) (Πρώην Εθνική Σχολή Μηχανικών του Στρασβούργου) τμήμα αρχιτεκτονικής (Architecte Ensais).

 

Ε) ΙΡΛΑΝΔΙΑ

1. Ο τίτλος του "Bachelor Of Architecture" που χορηγείται από το "National University Of Ireland" B. Arch (NUI) στους κατόχους πτυχίων αρχιτεκτονικής του "University College" του Δουβλίνου.

2. Το πτυχίο αρχιτεκτονικής πανεπιστημιακού επιπέδου που χορηγεί το "College Of Technology", Bolton Street, Dublin (Dipl. Arch).

3. Η βεβαίωση που πιστοποιεί την ιδιότητα τακτικού μέλους του "Royal Institute Of Architects Of Ireland" (ARIAI).

4.  Η βεβαίωση που πιστοποιεί την ιδιότητα μέλους του "Royal Institute Of Archtects Of Ireland" (MRIAI).

 

ΣΤ) ΙΤΑΛΙΑ

1. Τα πτυχία "Laurea In Architettura" που χορηγούν τα Πανεπιστήμια, Πολυτεχνικά Ινστιτούτα και Ανώτατα Ινστιτούτα Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και του Reggio - Calabria, τα οποία συνοδεύονται από πτυχίο που δίνει το δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα. Το πτυχίο αυτό χορηγείται από το Υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης, αφού ο υποψήφιος υποστεί με επιτυχία ενώπιον ειδικής επιτροπής τον κρατικό διαγωνισμό που δίνει το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα (Dott. Architetto).

2. Τα πτυχία "Laurea In Ingegneria" στον τομέα των κατασκευών που χορηγούν τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνικά Ινστιτούτα, και τα οποία συνοδεύονται από πτυχίο που δίνει το δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το πτυχίο αυτό χορηγείται από το Υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης, αφού ο υποψήφιος υποστεί με επιτυχία ενώπιον ειδικής επιτροπής τον κρατικό διαγωνισμό που δίνει το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος (Dott. Ing. Ar-chitetto-Dott. Ing. In Ingegneria Civile).

 

Ζ) ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

1. Η βεβαίωση που πιστοποιεί την επιτυχία στο διαγωνισμό για το πτυχίο αρχιτεκτονικής, το οποίο χορηγείται από τα τμήματα αρχιτεκτονικής των Ανωτάτων Τεχνικών Σχολών του Delft ή του Eindhoven (Bouwkundig Ingenieur).

2. Τα πτυχία των Ακαδημιών Αρχιτεκτονικής που είναι αναγνωρισμένες από το κράτος (Architect).

3. Τα πτυχία που χορηγήθηκαν έως το 1971 από τα παλαιά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στην αρχιτεκτονική (Hoger Bouwkunstonderricht) (Architect Hbo).

4. Τα πτυχία που χορηγήθηκαν μέχρι το 1970 από τα παλαιά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στην αρχιτεκτονική (Voortgezet Bouwkunstonderricht) (Architect Vbo).

5. Η βεβαίωση που πιστοποιεί την επιτυχία σε διαγωνισμό που οργανώνει το συμβούλιο αρχιτεκτόνων του "Bond Van Nederlandse ΑΓοηίΙβοΙβη"(Σύλλογος αρχιτεκτόνων των Κάτω Χωρών, ΒΝΑ) (Architect).

6. Το πτυχίο του Stichting Institut Voor Architectuur ("Ίδρυμα Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής"), (IVA), που χορηγείται μετά από σειρά μαθημάτων που οργανώνει το Ίδρυμα αυτό διάρκειας τεσσάρων τουλάχιστον χρόνων (Architect), και που συνοδεύεται από βεβαίωση των αρμοδίων αρχών η οποία πιστοποιεί ότι ο ενδιαφερόμενος επέτυχε σε εξετάσεις βάσει τίτλων, σύμφωνα με το άρθρο 13 της Οδηγίας 85/384/ΕΟΚ. Ο διαγωνισμός βάσει τίτλων περιλαμβάνει την κρίση μελετών που εκπόνησε και εκτέλεσε ο υποψήφιος κατά την πρακτική άσκηση των δραστηριοτήτων στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περίοδο έξι χρόνων το λιγότερο.

7. Η βεβαίωση των αρμοδίων αρχών που πιστοποιεί ότι πριν από την έναρξη της ισχύος της οδηγίας 8S/384/ ΕΟΚ/5 Αυγούστου 1985 ο ενδιαφερόμενος επέτυχε στο διαγωνισμό "Kandidaat In De Bouwkunde", που οργανώνει η Ανώτατη Τεχνική Σχολή του Delft ή του Eindhoven και ότι, για μία περίοδο τουλάχιστον πέντε χρόνων, αμέσως πριν την ημερομηνία αυτή, έχει ασκήσει αρχιτεκτονικές δραστηριότητες, η φύση και η σημασία των οποίων εγγυώνται, σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα στις Κάτω Χώρες κριτήρια, επαρκή ικανότητα για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών (Architect).

8. Η βεβαίωση των αρμοδίων αρχών που χορηγείται μόνο στα άτομα που έχουν ηλικία σαράντα ετών, πριν από την έναρξη ισχύος της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ/5 Αυγούστου 1985 και που πιστοποιεί ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ασκήσει για μία περίοδο το λιγότερο πέντε χρόνων αμέσως πριν από την ημερομηνία αυτή, αρχιτεκτονικές δραστηριότητες, των οποίων η φύση και η σημασία εγγυώνται, σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα στις Κάτω Χώρες κριτήρια, επαρκή ικανότητα για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών (Architect).

Σημείωση: Οι βεβαιώσεις που αναφέρονται στο έβδομο και όγδοο εδάφιο θα πάψουν να ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νομικών και κανονιστικών διατάξεων σχετικά με το δικαίωμα άσκησης αρχιτεκτονικών δραστηριοτήτων και την άσκηση τους υπό τον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα, εφόσον οι βεβαιώσεις αυτές δεν παρέχουν, δυνάμει των παραπάνω διατάξεων, δικαίωμα άσκησης των δραστηριοτήτων αυτών υπό τον παραπάνω επαγγελματικό τίτλο.

 

Η) ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

1. Οι τίτλοι που χορηγούνται μετά από επιτυχείς εξετάσεις :

* στο Royal Institute of British Architects

* στις Σχολές Αρχιτεκτονικής των Πανεπιστημίων, Ανωτάτων Πολυτεχνικών Κολλεγίων, Κολλεγίων, Ακαδημιών (ιδιωτικά κολλέγια), Κολλέγια τεχνολογίας και καλών τεχνών, τα οποία ήταν, ή είναι αναγνωρισμένα κατά την 5η Αυγούστου 1985, από το Architects Registration Council του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου για την εγγραφή στο Μητρώο του επαγγέλματος (Architect).

2. Πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι ο δικαιούχος έχει το κεκτημένο δικαίωμα να διατηρήσει τον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα σύμφωνα με το μέρος 6 παράγραφο 1 σημεία α) και β), ή σύμφωνα με το μέρος 6 παράγραφο 1 σημείο δ) της Architects Registration Act του 1931 (Architect).

3. Πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι ο δικαιούχος έχει το κεκτημένο δικαίωμα να διατηρήσει τον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα σύμφωνα με το μέρος 2 της Architects Registration Act του 1938 (Architect).

 

Θ) ΙΣΠΑΝΙΑ

1. Ο επίσημος τίτλος του αρχιτέκτονα (Titulo Oficial De Arquitecto) που χορηγούν το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών ή τα Πανεπιστήμια.

Ι) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

1. Το πτυχίο "Diploma Do Curso Especial De Arquitectura) που χορηγούν οι Σχολές Καλών Τεχνών της Λισαβώνας και του Porto.

2. Το πτυχίο αρχιτέκτονα (Diploma De Arquitecto) που χορηγούν οι Σχολές Καλών Τεχνών της Λισαβώνας και του Porto.

3. Το πτυχίο "Diploma Do Curso De Arquitectura" που χορηγούν οι Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών της Λισαβώνας και του Porto.

4. Το πτυχίο "Diploma De Licenciatura Em Arquitectura" που χορηγεί η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Λισαβώνας.

5. Το πτυχίο "Carta De Curso De Licenciatura Em Arquitectura" που χορηγούν το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας και το Πανεπιστήμιο του Porto.

6. Το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού (Licenciatura Em Engenharia Civil) που χορηγεί το Ανώτατο Τεχνικό Ινστιτούτο του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Λισαβώνας.

7. Το πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού (Licenciatura Em Engenharia Civil) που χορηγεί η Σχολή Μηχανικών (Engenharia) του Πανεπιστημίου του Porto.

8. Το πτυχίο πολιτικού Μηχανικού (Licenciatura Em Engenharia Civil) που χορηγεί η σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου του Coimbra.

9. Το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού παραγωγής (Licenciatura Em Engenharia Civil, Producao) που χορηγεί το Πανεπιστήμιο του Minho.

 

ΙΑ) ΑΥΣΤΡΙΑ

1. Τα πτυχία των τεχνικών πανεπιστημίων Γράτζ και Βιέννης, καθώς και του Πανεπιστημίου Ίνσμπρουκ, σχολές πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτονικής, ειδικότητες Architektur, Bauingenieurwesen (Hochbau) KaiWirtschaftsin-genieurwesen - Bauwesen.

2. Τα διπλώματα που χορηγούνται από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης στην αρχιτεκτονική ("Meister-schule Fur Architektur").

3. Τα πτυχία που χορηγούνται από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης στην αρχιτεκτονική ("Meisterklasse Fur Architektur").

4. Τα αναγνωρισμένα από το κράτος πτυχία μηχανικών

που χορηγούνται από τα Ανώτερα Τεχνικά Κολλέγια ή τα Τεχνικά Κολλέγια Πολιτικών Μηχανικών, καθώς και επαγγελματική άδεια "Baumeister", που πιστοποιεί επαγγελματική πείρα τουλάχιστον 6 ετών στην Αυστρία, η οποία χορηγείται κατόπιν εξετάσεων.

5. Τα πτυχία που χορηγούνται από τα Πανεπιστημιακά Κολλέγια Βιομηχανικού Σχεδίου της Linz στην αρχιτεκτονική ("Meisterklasse fur Architektur").

6. Τα πιστοποιητικά απόκτησης του τίτλου του πολιτικού μηχανικού ή του τεχνικού συμβούλου στον τομέα των κατασκευών ("Hochbau", "Bauwesen", "Wirtschaftsinge-nieurwesen - Bauwesen", "Kulturtechnik und Wasser-wirtschaft") σύμφωνα με το νόμο Ziviltechnikergesetz (BG-BLNr 156/1994)

 

IB) ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

1. Τα πτυχία που χορηγούνται από τα τμήματα αρχιτεκτονικής των τεχνικών πανεπιστημίων και το πανεπιστήμιο του Oulu (arkkitehti - arkitekt)

2. Τα πτυχία που χορηγούνται από τα Τεχνικά Ινστιτούτα (rakennusarkkitehti / byggnadsarkitekt)

 

ΙΓ) ΣΟΥΗΔΙΑ

1. Τα πτυχία που χορηγούνται από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Chalmers και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Lund (arkitekt, πτυχίο αρχιτεκτονικής)

2. Η βεβαίωση που πιστοποιεί την ιδιότητα μέλους του "Svenska Arkitekters Riksforbund" (SAR) εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει εκπαιδευτεί σε ένα κράτος στο οποίο ισχύει η οδηγία 85/384/ΕΟΚ.

 

ΙΔ) ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Τα διπλώματα, τα πιστοποιητικά και οι άλλοι τίτλοι που χορηγούνται σε ένα άλλο κράτος στο οποίο ισχύει η οδηγία 85/384/ΕΟΚ και που απαριθμούνται στο άρθρο 11 της Οδηγίας αυτής, εφόσον συνοδεύονται από πιστοποιητικό πρακτικής ασκήσεως που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές.

 

ΙΕ) ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ

Τα πτυχία του Ανώτερου Τεχνικού Κολλεγίου (Hohere Technische Lehranstalt: Architekt HTL)

 

ΙΣΤ) ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Τα πτυχία (sivilarkitekt) που χορηγούνται από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Trondheim, από το Κολλέγιο Αρχιτεκτονικής του Oslo και από το Κολλέγιο Αρχιτεκτονικής του Bergen

Η βεβαίωση που πιστοποιεί την ιδιότητα του μέλους του "Norske Arkitekters Landsforbund" (NAL) εφόσον το εν λόγω άτομο έχει εκπαιδευτεί σε ένα κράτος στο οποίο ισχύει η οδηγία 85/384/ΕΟΚ.

 

ΙΖ) ΕΛΒΕΤΙΑ

Τα πτυχία που χορηγούνται από τις ecoles polytechniques federales/Eidgenossische Technische Hochschulen/Po-litecnici Federal: arch.dipl.EPF/ dipl.Arch.ETH/ arch. dipl.PF.

Τα πτυχία που χορηγούνται από την Ecole d 'architecture de I'Universite de Geneve: architecte diplome EAUG.

Τα πιστοποιητικά του Fondation des registres suisses des ingenieurs, des architectes et des techniciens/Stiftung der Schweizerischen Register der Ingenieure, der Architekten und der Techniker/Fondazione dei Registri svizzeri degli ingegneri, degli architetti edei tecnici (REG): architecte REG A/Architekt REG A/architetto REG A.

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡ. 1α

 

Α) ΒΕΛΓΙΟ

1. Τα πτυχία (Architecte - Architect) που χορηγούνται από τις Εθνικές Ανώτατες Σχολές Αρχιτεκτονικής (Ecoles nationales superieures d'architecture / Nationale hogescholen voor architectuur) ή τα Ανώτατα Ινστιτούτα αρχιτεκτονικής (Ιηstituts superieures d'architecture / Hogere - architectuur- Instituten).

2. Τα πτυχία (Architect) που χορηγούνται από την Επαρχιακή Ανώτατη Σχολή της Αρχιτεκτονικής του Hasselt (Ecole provinciale superieure d'architecture de Hasselt / Provinciaal Hoger Instituut voor Architectuur te Hasselt)

3. Τα πτυχία (Architecte - Architect) που χορηγούνται από τις Βασιλικές Ακαδημίες Καλών Τεχνών (Academies royales des Beaux Arts / Koninklijke Academies voor SchoneKunsten).

4. Τα πτυχία (Architecte - Architect) που χορηγούνται από τις Σχολές Saint-Luc (Ecoles Saint - Luc / Sint - Lucasscholen)

4. Τα πτυχία (Ingenieur - civil architecte/ Burgerlijke in-genieur - architect) που χορηγούνται από τις Σχολές Εφηρμοσμένων Επιστημών των Πανεπιστημίων (Facultes des sciences appliquees des Universites / Faculteiten Toegepaste Wetenschappen) και η Πολυτεχνική Σχολή της Mons (Faculte Polytechnique de Mons / Faculte Poly-tecnhiquevan Mons).

Β) ΔΑΝΙΑ

1. Τα πτυχία (Arkitekt cand. arch) που χορηγούνται από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγης (Kunstakademiets Arkitektskole i Koben-havn) και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Arhus (Architek-tskolen i Arhus).

Γ) ΓΕΡΜΑΝΙΑ

1. Τα πτυχία (Diplom - Ingenieur) που χορηγούνται από τα Πανεπιστήμια (Universitaten) τμήματα αρχιτεκτονικής (Architektur/Hochbau),

2. Τα πτυχία (Diplom - Ingenieur Universitat) που χορηγούνται από τις Ανώτατες Τεχνικές Σχολές (Technische Hochschulen), τμήματα αρχιτεκτονικής  (Architektur/ Hochbau), τα Τεχνικά Πανεπιστήμια (Technische Universitaten) τμήματα αρχιτεκτονικής (Architektur/Hochbau), τα Πανεπιστήμια (Universitaten) που έχουν ενοποιηθεί σε Gesamthochschulen τμήματα αρχιτεκτονικής (Architektur/Hochbau), οι Ανώτατες Σχολές Εικαστικών Τεχνών (Hochschulen fur bildende Kunste), οι Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών (Hochschulen fur Kunste).

3. Τα πτυχία (Diplom - Ingenieur, Diplom- lngenieur FH) που χορηγούνται anOTaFachhochschulen τμήματα αρχιτεκτονικής (Architektur/Hochbau)1 και τα Πανεπιστήμια (Universitaten) που έχουν ενοποιηθεί σε Gesamthochschulen, τμήμα αρχιτεκτονικής (Architektur/Hochbau) στο πλαίσιο εκπαίδευσης αντίστοιχης με αυτή των Fachhochschulen.

1 Τα διπλώματα αυτά αναγνωρίζονται ανάλογα με το χρόνο εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 4 § 1 εδάφια 1 ή 2 της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ.

Κατά παρέκκλιση αναγνωρίζονται για τους σκοπούς του παρόντος τα πτυχία που χορηγούνται έπειτα από τριετή τουλάχιστον εκπαίδευση σε Fachhochschule, η οποία υφίστατο ήδη στις 5 Αυγούστου 1985 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, εφόσον συνοδεύονται από πιστοποιητικό που βεβαιώνει μια περίοδο πρακτικής εξάσκησης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας διάρκειας τεσσάρων ετών και χορηγείται από τον επαγγελματικό σύλλογο στα Μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο αρχιτέκτονας.

 

Δ) ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο επίσημος τίτλος του αρχιτέκτονα (Titulo oficial de ar-quitecto) που χορηγούν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων (Rectores de la universidades) που απαριθμούνται κατωτέρω:

1. Το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Cataluna, Ανώτατες Τεχνικές Σχολές Αρχιτεκτονικής της Barcelona ή του Del Valles.

2. Το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Madrid, Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Madrid.

3. Το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Las Palmas, Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Las Palmas.

4. Το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Valencia, Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Valencia.

5. Το Πανεπιστήμιο της Sevilla, Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Sevilla.

6. Το Πανεπιστήμιο της Valladolid, Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Valladolid.

7. Το Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela, Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της La Coruna.

8. Το Πανεπιστήμιο του Pais Vasco, Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής του San Sebastian.

9. Το Πανεπιστήμιο της Navarra, Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Pamplona.

10. Το Πανεπιστήμιο της Alcala de Henares. Πολυτεχνική Σχολή της Alcala de Henares (1999/2000).

11. Το Πανεπιστήμιο Alfonso XElSabio. Ανώτατο Πολυτεχνικό Κέντρο της Villanueva de la Canada (1999/2000).

12. To Πανεπιστήμιο του Alicante. Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή του Alicante (1997/1998).

13. Το Πανεπιστήμιο Europeade Madrid (1998/1999).

14. Το Πανεπιστήμιο της Cataluna. Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Barcelona (1999/2000).

15. Το Πανεπιστήμιο Ramon Llull. Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της La Salle (1998/1999).

16. Το Πανεπιστήμιο SΕΚ της Segovia. Centre de Estudios Integrados de Arquitectura της Segovia (1999/2000).

 

Ε) ΓΑΛΛΙΑ

1. To πτυχίο αρχιτέκτονα (Diplome d' Architecte DPLG) που χορηγεί ο αρμόδιος για την αρχιτεκτονική Υπουργός, συμπεριλαμβανομένων των πτυχίων που χορηγούνται στα πλαίσια της διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης και της κοινωνικής αναβάθμισης.

2. Το πτυχίο αρχιτέκτονα (Diplome d' Architecte ESA) που χορηγείται από την Ecole speciale d' architecture de Paris.

3. To πτυχίο αρχιτέκτονα (Diplome d' Architecte ENSAIS) που χορηγείται από την Ecole nationale superieure des arts et industries de Strasbourg, τμήμα αρχιτεκτονικής (section architecture).

 

ΣΤ) ΙΡΛΑΝΔΙΑ

1. Το πτυχίο "Degree of Bachelor of Architecture" (Β. Arch.NUI) που χορηγείται από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας (National University of Ireland) στους κατόχους πτυχίων αρχιτεκτονικής του "University College of Dublin".

2. To πτυχίο "Degree of Bachelor of Architecture" (B.Arch.) που χορηγείται από το "Dublin Institute of Technology", Bolton Street, Dublin.

Προηγουμένως, μέχρι το έτος 2002 το πτυχίο αρχιτεκτονικής πανεπιστημιακού επιπέδου "Degree standard diploma in architecture" (Dipl. Arch) που χορηγείται από το "College of Technology", Bolton Street, Dublin.

3. Η βεβαίωση που πιστοποιεί την ιδιότητα τακτικού μέλους (Certificate of associateship (ARIAI)) που χορηγείται από το Royal Institute of Architects of Ireland .

4. Η βεβαίωση που πιστοποιεί την ιδιότητα μέλους (Certificate of Membership (MRIAI)) που χορηγείται από το Royal Institute Of Architects of Ireland.

 

Ζ) ΙΤΑΛΙΑ

1. Τα πτυχία αρχιτεκτονικής (Laurea In Architettura) που χορηγούνται απότα Πανεπιστήμια των Camerino, Catania με έδρα στη Siracusa, Chieti, Ferrara, Firenze, Geneva, Napoli Federico II, Napoli II, Palermo,Parma, Reggio Calabria, Roma III, Roma "La Sapienza" Trieste, τα Πολυτεχνεία των Bari, Milano, Torino και το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Venezia.

2. Τα πτυχία Δομικού Μηχανικού/Αρχιτέκτονα (Laurea in ingegneria edile/ architettura) που χορηγούνται από τα Πανεπιστήμια της L' Aquila, της Pavia και της Roma "La Sapienza" των οποίων οι σπουδές άρχισαν από το ακαδημαϊκό έτος 1998/1999.

3. Το πτυχίο εξειδίκευσης (Laurea specialistica quinquennale in Architettura) που χορηγείται από την Prima Facolta di Architettura dell' Universita di Roma "La Sapienza" (των οποίων οι σπουδές άρχισαν από το ακαδημαϊκό έτος 2002/2003), από τα Πανεπιστήμια των Ferrara ,Genova,Palermo και τα Πολυτεχνεία των Milano και Bari (που θα χορηγηθούν μετά το ακαδημαϊκό έτος 2003/2004).

Όλα αυτά τα πτυχία πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση που δίνει το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος, που χορηγείται από το Υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης, μετά από επιτυχείς κρατικές εξετάσεις του υποψηφίου ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.

 

Η) ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

1.  Η βεβαίωση (getuigschrift) που πιστοποιεί την επιτυχία στις πτυχιακές εξετάσεις του αρχιτεκτονικού κλάδου, τμήμα αρχιτεκτονικής (studierichting, bouwkunde, afstudeerrichting Architectuur), που χορηγεί το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft (Technische Universiteitte Delft).

2. Η βεβαίωση (getuigschrift) που πιστοποιεί την επιτυχία στις πτυχιακές εξετάσεις του αρχιτεκτονικού κλάδου, τμήμα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας (studierichting bouwkunde, differentiate architectuur en urbanistiek) που χορηγεί το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven (Techis-che Universiteitte Eindhoven).

3. Η βεβαίωση ανώτατης επαγγελματικής εκπαίδευσης (getuigschrift) που χορηγείται μετά από επιτυχία στο διαγωνισμό κατά την περάτωση της δεύτερης φάσης της εκπαίδευσης στα επαγγέλματα του αρχιτεκτονικού τομέα από τις εξεταστικές επιτροπές των:

* Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten του Amsterdam.

* Hogeschool Rotterdam en omstreken του Rotterdam.

* Hogschool Katholieke Leergangen του Tilburg.

* Hogeschool voor de Kunsten του Arnhem.

* Rijkshogeschool Groningen του Groningen.

* Hogeschool Maastricht του Maastricht.

Οι διάφορες αυτές βεβαιώσεις πρέπει να συνοδεύονται από δήλωση του Γραφείου Μητρώου Αρχιτεκτόνων (Bureau Architectenregister) που πιστοποιεί ότι η εκπαίδευση ανταποκρίνεται στα κριτήρια των άρθρων 3 και 4 της οδηγίας 85/384/ΕΟΚ.

 

Θ) ΑΥΣΤΡΙΑ

1. Τα πτυχία (Diplom-lngenieur, Dipl. Ing.) που χορηγούνται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς Technische Universitat Graz (Erzherzog-Johann-Universitat Graz),

2. Τα πτυχία (Diplom-lngenieur, Dipl.-lng.) που χορηγούνται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Tech-nische-Universitat Wien),

3. Τα πτυχία (Diplom - lngenieur, Dipl. Ing.) που χορηγούνται από το Πανεπιστήμιο Innsbruck (Leopold - Franzens - Universitat Innsbruck),

4. Τα πτυχία (Magister der Architektur, Magister Architekturae, Mag.Arch.) που χορηγούνται από το Hochschule fur Angewandte Kunst in Wien,

5. Τα πτυχία (Magister der Architektur, Magister Architekturae, Mag.Arch) που χορηγούνται από την Akademie der Bildenden Kunste in Wien,

5. Τα πτυχία (Magister der Architektur, Magister Architekturae, Mag.Arch) που χορηγούνται από το Hochschule fur kunstlerische und industrielle Gestaltung in Linz.

 

Ι) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

1. To πτυχίο αρχιτεκτονικής (Carta de curso de Licenciatura em Arquitectura) που χορηγείται από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας (Faculdade de arquitectura da Universidade tecnica de Lisboa), η Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Πόρτο (Faculdade de arquitectura da Universidade do Porto) και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Porto (Es-colaSuperior Artistica do Porto).

 

ΙΑ) ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Τα πτυχία (Arkkitehdin tutkinto / Arkitektexamen) που χορηγούνται από την Ανώτατη Τεχνική Σχολή του Ελσίνκι (Teknillinen korkeakoulu / Tekniska hogskolan (Helsinski)), από την Ανωτάτη Σχολή του Tampere / Tammerfors (Tampereen teknillinen korkeakoulu / Tamerfors tekniska hogskolan) και από το Πανεπιστήμιο του Oulun/Uleaborgs (Oulun yliopisto/ Uleaborgs universitet) (1998/1999).

 

IB) ΣΟΥΗΔΙΑ

Τα πτυχία (Arkitekteexamen) που χορηγούνται από την Ανώτατη Τεχνική Σχολή ΑΒ του Chalmers (Chalmers tekniska hogskola AB), από την Ανώτατη Βασιλική Σχολή (Kungliga tekniska hogskolan) και το Πανεπιστήμιο της Lund (Lunds universitet).

 

ΙΓ) ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

1. Τα πτυχία αρχιτεκτονικής (Diplomas in Architecture) που χορηγούνται από τα Πανεπιστήμια (Universities), τα Colleges of Art και τα Schools of Art.

2. Τα πτυχία (Degrees in Architecture) που χορηγούν τα Πανεπιστήμια.

3. Η Final examination που χορηγεί η "Architectural Association",

4. Η Examination in Architecture που χορηγεί το "Royal College of Art".

5. Η Examination Part II που χορηγεί το "Royal Institute of British Architects".

Τα ανωτέρω διπλώματα, πτυχία και εξετάσεις πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης (Certificate of architectural education) που εκδίδεται από το Architects Registration Board *.

 

ΙΔ) ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Τα πτυχία (Sivilarkitekt) που χορηγούνται από το Τεχνικό- Φυσικών Επιστημών Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας (Norgesteknisk - naturvitenskapelige universitet), από την Ανωτάτη Αρχιτεκτονική Σχολή του Όσλο (Arkitek - thogskoleni Oslo) και από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Bergen (Bergen arkitektskole). Για τα πτυχία των οποίων οι σπουδές ξεκίνησαν το ακαδημαϊκό έτος 1997/1998.

 

ΙΕ) ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ

Τα πτυχία (Dipl.- Arch. FH) που χορηγούνται από τη Fachhochschule του Liechtenstein.

Για αρχιτεκτονικές σπουδές που ξεκίνησαν το ακαδημαϊκό έτος 1999/2000, συμπεριλαμβανομένων και των σπουδαστών που ακολούθησαν το Πρόγραμμα σπουδών Model Β μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2000/2001, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί στο ακαδημαϊκό έτος 2001/2002 έχουν λάβει μια επιπρόσθετη και συμψηφιστική εκπαίδευση.

 

 

’ρθρο 14

1. Οι ισχύουσες διατάξεις οι σχετικές με την άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα εφαρμόζονται εφόσον δεν αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.

 

2. Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος τα π.δ. 107/1993 (Α'49) και 272/2000 (Α'224) καθώς και η Δ11δ/0 /2/77/27.5.2003 (Β'757) απόφαση της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ καταργούνται.

 

’ρθρο 15

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.