ΠΔ 133/2005 - ΦΕΚ 193/Α'/2.8.2005

Προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος Κουρέα, Κομμωτή και Τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών, καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων αυτών καθώς και όροι ίδρυσης και λειτουργίας Κουρείων και Κομμωτηρίων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 8 του ν. 1875/1990 (ΦΕΚΑ 21).

β) Της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167), του εδαφίου ζ της παρ. 3 του άρθρου 2 και της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του ν. 2009/1992 «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 18), όπως το τελευταίο τροποποιήθηκε από το άρθρο 16 παρ. 9 του ν. 2743/1999 (ΦΕΚ Α 211) και ισχύει.

γ) Του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α 98).

δ) Της Δ15/Α/Φ19 οικ.4889/24.3.2004 Κοινής απόφασης Πρωθυπουργού και Υπουργού Ανάπτυξης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης Γεώργιο Σαλαγκούδη και Ιωάννη Παπαθανασίου» (ΦΕΚ 528/Β/ 23.3.2004).

ε) Της με αριθμ. 27304/17.3.2004 Κοινής Απόφασης Πρωθυπουργού και Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιο Γιαννόπουλο και Γεώργιο Κωνσταντόπουλο» (ΦΕΚ Β' / 517/2004).

 

2. Την υπ' αριθ. 7β/2005 Γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Ε.Ε.Κ., όπως αυτή διατυπώθηκε στη Συνεδρίαση αρ. 07/17.3.2005, κατά τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 2009/1992.

 

3. Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος.

 

4. Την γνωμοδότηση Δ. 122/8.6.2005 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των Υφυπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, αποφασίζουμε:

 

 

Αρθρο 1

 

Ορισμοί

 

1.α) Κουρέας είναι εκείνος που παρέχει πλήρεις υπηρεσίες αποκλειστικά στην παιδική και ανδρική κόμμωση, όπως ξύρισμα, κούρεμα απλό ή καλλιτεχνικό με ή χωρίς απλό λούσιμο και στέγνωμα μαλλιών, χωρίς όμως βαφές κατσάρωμα και συναφείς εργασίες.

β) Κουρέας Α': είναι εκείνος που παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο α', και μπορεί να εποπτεύει ομάδα αδειούχων κουρέων, τεχνιτών και βοηθών.

γ) Κομμωτής είναι εκείνος που παρέχει κάθε είδους εργασία κομμώσεως σε παιδιά, άνδρες και γυναίκες, όπως κούρεμα, χτένισμα απλό ή καλλιτεχνικό, απλό ή ειδικό λούσιμο, αποχρωματισμό, αποχρώσεις, ανταύγειες (MECHES) κατσάρωμα (PERMANENTE), ίσιωμα, τοποθέτηση τοπικής περούκας και περούκας και λοιπές καλλιτεχνικές εργασίες.

δ) Κομμωτής Α' είναι εκείνος που παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που αναφέρονται στα παραπάνω εδάφια α' και γ', και μπορεί να εποπτεύει ομάδα αδειούχων κομμωτών, τεχνιτών και βοηθών.

ε) Τεχνίτης περιποίησης χεριών και ποδιών είναι εκείνος που παρέχει υπηρεσίες στην περιποίηση χεριών (MANICURE) και ποδιών (PEDICURE).

στ) Βοηθός Κουρέα, Βοηθός Κομμωτή είναι εκείνος που εκτελεί βοηθητικές εργασίες ή υπεύθυνες εργασίες, αλλά πάντα υπό την εποπτεία και τις οδηγίες του Κουρέα, Κομμωτή αντίστοιχα.

ζ) Μαθητευόμενος είναι εκείνος που εκτελεί αποκλειστικά βοηθητικές εργασίες ή είναι μαθητής Σχολής του Δημοσίου ή αναγνωρισμένης Σχολής και εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του.

 

2.α) Κουρείο Ανδρών είναι το κατάστημα στο οποίο παρέχονται από τον Κουρέα οι υπηρεσίες που ορίζονται στο εδ. α της παραγράφου 1του παρόντος άρθρου.

β) Κομμωτήριο Ανδρών, Γυναικών, Παιδιών, είναι το κατάστημα όπου παρέχονται οι υπηρεσίες που ορίζονται στο εδ. γ της παραγράφου 1, του παρόντος άρθρου καθώς και οι υπηρεσίες περιποίησης χεριών (MANICURE) και ποδιών (PEDICURE) εφόσον αυτές παρέχονται από εξειδικευμένο τεχνίτη.

 

 

Αρθρο 2

 

Αδεια άσκησης επαγγέλματος

 

Οι άδειες που χορηγούνται είναι: α) Βοηθού Κουρέα, Βοηθού Κομμωτή, β) Κουρέα, γ) Κομμωτή, δ) Κουρέα Α', ε) Κομμωτή Α', στ) Τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών.

 

 

Αρθρο 3

 

Προσόντα και διαδικασία για την απόκτηση αδειών

 

Για την απόκτηση οποιασδήποτε κατά το προηγούμενο άρθρο κατηγορίας άδειας απαιτούνται τα παρακάτω:

1. Βοηθού Κουρέα, Βοηθού Κομμωτή. Προϋπηρεσία ενός (1) έτους για τους μη έχοντες τίτλο σπουδών.

Η άδεια χορηγείται μετά τη συμπλήρωση της προϋπηρεσίας, χωρίς εξετάσεις.

2. Κουρέα.

α) Για τους μη έχοντες αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών, προϋπηρεσία δύο (2) ετών ως βοηθός, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπηρεσίας που απαιτείται για την απόκτηση άδειας βοηθού Κουρέα ή Βοηθού Κομμωτή.

β) Για τους κατόχους αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών:

β. 1. Πτυχίο Τεχνικής - Επαγγελματικής Σχολής Β/θμιας Εκπαίδευσης, ειδικότητας «Κομμώσεων και Βαφής Μαλλιών» ή Πτυχίο TEE Α' κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής και τέσσερις (4) μήνες προϋπηρεσία.

β.2. Πτυχίο TEE Β' κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, χωρίς προϋπηρεσία.

β.3. Δίπλωμα Ο.Ε.Ε.Κ. επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας «Κομμωτής - Τεχνικός περιποίησης κόμης» των Ι.Ε.Κ., ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, χωρίς προϋπηρεσία.

Ως προϋπηρεσία λογίζεται και η απασχόληση του ενδιαφερομένου ως κουρέα κατά τη στρατιωτική του θητεία, δεόντως πιστοποιουμένη.

3. Κομμωτή.

α) Για τους μη έχοντες αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών, προϋπηρεσία τριών (3) ετών με εξαρτημένη ή μη εργασία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η προϋπηρεσία για την απόκτηση της άδειας Κουρέα ή εφόσον στερείται άδειας Κουρέα η προϋπηρεσία για την απόκτηση της άδειας βοηθού Κουρέα ή Βοηθού Κομμωτή.

β) Για τους κατόχους αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών:

β. 1. Πτυχίο Τεχνικής - Επαγγελματικής Σχολής Β/θμιας Εκπαίδευσης, ειδικότητας «Κομμώσεων και Βαφής Μαλλιών» ή Πτυχίο TEE Α κύκλου σπουδών ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής και ένα (1) έτος προϋπηρεσία με εξαρτημένη ή μη εργασία σε κομμωτήριο ή κουρείο.

β.2. Πτυχίο TEE Β κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης», ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία εννέα (9) μηνών στην άσκηση του επαγγέλματος με εξαρτημένη ή μη εργασία σε κομμωτήριο ή κουρείο.

β.3.) Δίπλωμα Ο.Ε.Ε.Κ., επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης, ειδικότητας «Κομμωτής - Τεχνικός περιποίησης κόμης» των ΙΕΚ, ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία έξι (6) μηνών στην άσκηση του επαγγέλματος με εξαρτημένη ή μη εργασία σε Κομμωτήριο ή κουρείο.

4. Κουρέα Α'.

Αδεια Κουρέα, και προϋπηρεσία μετά τη λήψη της άδειας αυτής:

α) Για τους μη έχοντες αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών τρία (3) έτη προϋπηρεσία στην άσκηση του επαγγέλματος με εξαρτημένη ή μη εργασία σε κουρείο ή κομμωτήριο.

β) Για τους κατόχους αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών:

β.1. Πτυχίο TEE Α' κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία δύο (2) ετών στην άσκηση του επαγγέλματος του Κουρέα ή του Κομμωτή με εξαρτημένη ή μη εργασία σε κομμωτήριο ή κουρείο.

β.2. Πτυχίο TEE Β κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία ενός (1) έτους στην άσκηση του επαγγέλματος του Κουρέα ή του Κομμωτή με εξαρτημένη ή μη εργασία σε κομμωτήριο ή κουρείο.

β.3. Δίπλωμα Ο.Ε.Ε.Κ., επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης, της ειδικότητας «Κομμωτής - Τεχνικός περιποίησης κόμης» των Ι.Ε.Κ. ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία ενός (1) έτους στην άσκηση του επαγγέλματος του Κουρέα ή του Κομμωτή με εξαρτημένη ή μη εργασία σε κομμωτήριο ή κουρείο.

5. Κομμωτή Α'.

Αδεια Κομμωτή, και προϋπηρεσία μετά τη λήψη της άδειας αυτής:

α) Για τους μη έχοντες αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών τριών (3) έτη προϋπηρεσία στην άσκηση του επαγγέλματος με εξαρτημένη ή μη εργασία σε κομμωτήριο ή κουρείο.

β) Για τους κατόχους αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών:

β.1. Πτυχίο TEE Α' κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία δύο (2) ετών στην άσκηση του επαγγέλματος του Κομμωτή ή του Κουρέα.

β.2. Πτυχίο TEE Β' κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία ενός (1) έτους στην άσκηση του επαγγέλματος του Κομμωτή ή του Κουρέα.

β.3. Δίπλωμα Ο.Ε.Ε.Κ., επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης, της ειδικότητας «Κομμωτής - Τεχνικός περιποίησης κόμης» των Ι.Ε.Κ. ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία ενός (1) έτους στην άσκηση του επαγγέλματος του Κομμωτή ή του Κουρέα.

6.  Τεχνίτη περιποίησης χεριών ποδιών (MANICURE -PEDICURE).

α) προϋπηρεσία δύο (2) ετών ως βοηθός ή μαθητευόμενος στη συγκεκριμένη ειδικότητα για τους μη έχοντες τίτλο σπουδών.

β) Πτυχίο Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Β/θμιας Εκπαίδευσης ειδικότητας «Κομμώσεων και Βαφής Μαλλιών» ή Πτυχίο TEE Α' κύκλου σπουδών ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία δώδεκα (12) μηνών, στην άσκηση του επαγγέλματος του τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών.

γ) Πτυχίο TEE Β' κύκλου σπουδών ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με προϋπηρεσία εννέα (9) μηνών, στην άσκηση του επαγγέλματος του τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών.

δ) Δίπλωμα Ο.Ε.Ε.Κ., επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης, ειδικότητας «Αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών» των ΙΕΚ ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, μετά από προϋπηρεσία έξι (6) μηνών, στην άσκηση του επαγγέλματος του τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών.

7. Η προϋπηρεσία αποδεικνύεται με πιστοποιητικά προϋπηρεσίας ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία, όπως προσδιορίζονται περιοριστικά στην παρούσα παράγραφο του αρμόδιου ασφαλιστικού του φορέα, στα οποία πρέπει να αναγράφονται: τα στοιχεία του εργοδότη, τα στοιχεία του υποψήφιου για τη χορήγηση της αδείας και ο ακριβής χρόνος απασχόλησης του σε ημέρες ή χρόνια σε κάθε ειδικότητα.

Η ανωτέρω απαιτούμενη προϋπηρεσία είναι δυνατόν να έχει πραγματοποιηθεί πριν ή μετά από την αποφοίτηση των μαθητών ή κατά την διάρκεια της φοίτησης, προκειμένου να χορηγηθεί η αιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος, αρκεί να μην αποτελεί προϋπόθεση απόκτησης τίτλου σπουδών.

Οι εκμεταλλευόμενοι κουρεία και κομμωτήρια κατά τις διατάξεις του παρόντος, υποχρεούνται να χορηγούν στους απασχολουμένους σ' αυτά πιστοποιητικά προϋπηρεσίας.

Τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας συνυποβάλλονται με αίτηση - δήλωση του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75Α'), όπως ισχύει, στην οποία δηλώνεται η προϋπηρεσία που προκύπτει από τα συνυποβαλλόμενα πιστοποιητικά.

Τα πιστοποιητικά που χορηγούνται σε εργαζόμενους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, πρέπει να θεωρούνται για την ακρίβεια του περιεχομένου τους από τον οικείο Επόπτη Εργασίας.

Σε περίπτωση έλλειψης στοιχείων, που μπορεί να προέρχεται είτε από καταστροφή αρχείων ή καταστάσεων εργασίας είτε από άλλες αιτίες, για τον προσδιορισμό του είδους και του χρόνου εργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία τα βιβλιάρια ενσήμων των ασφαλιστικών οργανισμών.

Εάν και από αυτά δεν μπορεί να βεβαιωθεί το είδος και ο χρόνος της εργασίας, ο αρμόδιος κατά τα ανωτέρω για τη θεώρηση του πιστοποιητικού θα πρέπει να συντάξει έκθεση που να αιτιολογεί την αδυναμία αυτή. Στην περίπτωση αιτιολογημένης αδυναμίας της θεώρησης του πιστοποιητικού, σύμφωνα με τα παραπάνω, αυτό μπορεί να γίνει δεκτό, εφόσον υπάρχει βεβαίωση της Επαγγελματικής Οργάνωσης ή του Σωματείου του αιτούντος υποψήφιου, ότι αυτός είναι μέλος του.

Τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή, πρέπει να είναι θεωρημένα από την Ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου έκδοσης του πιστοποιητικού ή σε περίπτωση έλλειψης αυτής, της πλησιέστερης προς αυτόν πόλης, ή από διπλωματική αρχή της χώρας προέλευσης στην Ελλάδα.

Πιστοποιητικά προϋπηρεσίας που εκδίδουν Δημόσιες Υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Τράπεζες, Οργανισμοί και Επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης υπογράφονται από τις Διοικήσεις τους και δεν χρειάζεται προσυπογραφή από οποιοδήποτε άλλο φυσικό πρόσωπο ή θεώρηση άλλης αρχής.

Η προϋπηρεσία των εγγεγραμμένων, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, ως επιτηδευματιών σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της ΔΟΥ ή από τα αποδεικτικά στοιχεία του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, τα οποία τηρούν οι επιτηδευματίες αυτοί κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους, όπως τιμολόγια ή δελτία παροχής υπηρεσιών.

Τα παραπάνω πιστοποιητικά και στοιχεία, κρίνονται από την Εξεταστική Επιτροπή του άρθρου 4 του παρόντος, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να αιτιολογεί στο οικείο πρακτικό που συντάσσει, την αποδοχή ή την απόρριψη τους.

 

 

Αρθρο 4

 

Εξέταση υποψηφίων

 

1. Για την απόκτηση των αδειών που περιγράφονται στο άρθρο 2 εκτός από τα προσόντα σύμφωνα με το άρθρο 3 απαιτείται και επιτυχής εξέταση θεωρητική (προφορική ή γραπτή κατά την κρίση της Επιτροπής) και πρακτική στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή, όπως αυτή καθορίζεται παρακάτω, εκτός από τις εξής περιπτώσεις:

α) Στην άδεια κουρέα, εφόσον ο υποψήφιος κατέχει Πτυχίο Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής ή TEE Α' κύκλου σπουδών και προϋπηρεσία τεσσάρων (4) μηνών ή Πτυχίο TEE Β' κύκλου σπουδών ή Δίπλωμα Ο.Ε.Ε.Κ., επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης.

β) Στην άδεια Κομμωτή, εφόσον ο υποψήφιος κατέχει Πτυχίο TEE Β' κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή Δίπλωμα Ο.Ε.Ε.Κ., επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας «Κομμωτής - Τεχνικός Περιποίησης Κόμης».

γ) Στην άδεια Τεχνίτη περιποίησης χεριών ποδιών (MANICURE-PEDICURE), εφόσον ο υποψήφιος κατέχει Δίπλωμα Ο.Ε.Ε.Κ., επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης, ειδικότητας «Αισθητικός Ποδολογίας και Καλλωπισμού Ονύχων».

 

2. Οι άδειες που προβλέπονται στο άρθρο 2 εκδίδονται από τις Δ/νσεις Υγείας ή Δ/νσεις Υγείας Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας.

 

3. Οι εξετάσεις διενεργούνται στις έδρες των παραπάνω υπηρεσιών από Επιτροπή που καθορίζεται με Απόφαση του οικείου Νομάρχη και αποτελείται από:

α) Υγειονολόγο γιατρό ή άλλο γιατρό της Δ/νσης Υγείας ή Δ/νσης Υγείας - Πρόνοιας ή ελλείψει αυτών επόπτη δημόσιας υγείας, ως Πρόεδρο.

β) Ενα φαρμακοποιό της ίδιας υπηρεσίας ή άλλου κρατικού φορέα, ως μέλος.

γ) Εναν εκπαιδευτικό της Δημόσιας Β/θμιας εκπαίδευσης της Νομαρχίας ειδικότητας χημικού ή βιολόγου ή φαρμακοποιού ή συναφούς ειδικότητας, ως μέλος.

δ) Εναν εκπρόσωπο της Ανωτάτης Συνδικαλιστικής Καλλιτεχνικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών - Κουρέων - Κομμωτών Ελλάδος «ΑΣΚΟΚΚΚΕ», ως μέλος.

ε) Εναν εκπρόσωπο του αρμόδιου Συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων του Νομού ή άλλου Νομού, εφόσον στο Νομό δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, ως μέλος.

στ) Έναν εκπρόσωπο από το Εργατικό Κέντρο του Νομού, ως μέλος.

ζ) Εναν εκπρόσωπο του οικείου Επιμελητηρίου, ως μέλος.

η) Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος της Δ/νσης Υγείας ή Δ/νσης Υγείας - Πρόνοιας.

Η Επιτροπή συνεδριάζει σε εργάσιμες για Δημόσιες Υπηρεσίες ημέρες κάθε τέσσερις (4) μήνες τα δε μέλη της αμοίβονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η Επιτροπή λειτουργεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί συλλογικών οργάνων, που ισχύουν κάθε φορά.

 

4.  Κατά των αποφάσεων της ως άνω Επιτροπής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν σε Β/θμια Επιτροπή, η οποία αποτελείται από μέλη που υποδεικνύονται από τις αυτές υπηρεσίες και φορείς που ορίζουν τα μέλη της Α'θμιας Εξεταστικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του οικείου Νομάρχη ή του νόμιμου αναπληρωτή του. Τα μέλη της Επιτροπής αυτής είναι βαθμού τουλάχιστον ίσου ή ανωτέρου των μελών της Α'θμιας Επιτροπής.

Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει κάθε έξι (6) μήνες.

 

5. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν στην Α'θμια Εξεταστική Επιτροπή αίτηση, πιστοποιητικά προϋπηρεσίας εφόσον απαιτούνται και τα εξής δικαιολογητικά:

α. Πιστό φωτοαντίγραφο του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

β. Αντίγραφο πτυχίου Τεχνικής Επαγγελματικής Σχο-λής ειδικότητας «κομμώσεων και βαφής μαλλιών» ή TEE Α ή Β' κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής τέχνης» ή δίπλωμα Ο.Ε.Ε. Κ. επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης της ειδικότητας «Κομμωτής-Τεχνικός Περιποίησης Κόμης» ή της ειδικότητας «Αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στην περίπτωση που υπάρχουν.

γ. Πρόσφατο απόσπασμα ποινικού μητρώου, περί μη καταδίκης του ενδιαφερόμενου για κακούργημα ή για πλημμέλημα κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, πλαστογραφίας ή κατάχρησης ενσήμων, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης των δανειστών, τοκογλυφίας, λαθρεμπορίας, εμπορίας ναρκωτικών και εγκλήματα περί το νόμισμα, εκτός εάν ειδικότερες διατάξεις νόμων εισάγουν εξαιρέσεις.

δ. Ατομικό βιβλιάριο υγείας, σύμφωνα με το άρθρο. 14 της Α1/β/8577/83 Υγειονομικής Διάταξης όπως τροποποιήθηκε με την 8405/29.10.92 (ΦΕΚ 665/92 τ.Β') Υγειονομική Διάταξη.

ε. Πάτους ομογενείς και τους αλλοδαπούς άδεια εργασίας και παραμονής των αρμοδίων υπηρεσιών πλην των προερχομένων από Κράτη- Μέλη της Ε. Ε.

 

6.  Ο τύπος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Βοηθού Κουρέα - Κομμωτή, Κουρέα, Κουρέα Α, Κομμωτή, Κομμωτή Α', Τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών παρατίθεται σε παράρτημα στο τέλος του παρόντος.

 

7. Οι Δ/νσεις Υγείας ή Δ/νσεις Υγείας - Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων υποχρεούνται να τηρούν ειδικά μητρώα στα οποία θα καταχωρούνται οι σχετικές άδειες.

 

 

Αρθρο 5

 

Εξεταστέα ύλη

 

Το πλαίσιο της εξεταστέας ύλης καθορίζεται κατά άδεια ως κατωτέρω:

1) Κουρέα

α) Υποδοχή και προστασία πελάτη - ειδικότερα παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.

β) Λούσιμο: τεχνική, επιλογή κατάλληλου κατά περίπτωση σαμπουάν και εφαρμογές ειδικών λοσιόν.

γ) Κούρεμα: τύποι και τεχνικές κουρεμάτων.

- Απλά και καλλιτεχνικά κουρέματα.

- Επιλογή και χρήση κατάλληλων εργαλείων.

- Τεχνικές και εργαλεία στεγνώματος και φορμαρίσματος μαλλιών.

δ) Κούρεμα παιδικό:

- Τύποι και τεχνικές.

- Εργαλεία παιδικών κουρεμάτων,

ε) Ξύρισμα:

- Διάγνωση δέρματος και τριχοφυία προσώπου.

- Τεχνικές και χρήση εργαλείων ξυρίσματος - απολυμάνσεις.

- Απολυμάνσεις - εφαρμογές υγειονομικών κανόνων.

- Αιμοστατικά τα εγκεκριμένα αρμοδίως.

- Πλύσιμο και περιποίηση προσώπου.

- Σωστή και υγιεινή εφαρμογή καλλυντικών.

2) Κουρέα Α'

Γνώση και εφαρμογή όλων των πιο πάνω και επί πλέον:

- Γνώσεις διαγωνιστικών αντρικών Κομμώσεων

- Γνώσεις Διεύθυνσης προσωπικού

- Δημοσίων Σχέσεων - Οργάνωσης Εργασίας Κουρείου.

3) Κομμωτή (ανδρών, γυναικών, παιδιών),

α) Να κατέχει όλα τα πιο πάνω και ακόμα.

β) Λούσιμο ειδικό σε πελάτες και σε τοπικές περούκες (POSTICHE) -περούκες.

- Τεχνικές και προϊόντα ειδικών λουσιμάτων.

γ) Κουρέματα, χτενίσματα καλλιτεχνικά - βράδυνα - τεχνικές - εργαλεία - υλικά (πιστολάκι, σίδερο, ρόλεϋ, κ.λπ.).

- Γνώσεις δομής και υφής δέρματος και τρίχας.

- Γνώσεις εφαρμοσμένης στην Κομμωτική Φυσικής και Χημείας.

- Συνθέσεις προϊόντων - αντιδράσεις - ΡΗ αυτών, δ) Κατσάρωμα (PERMANENTE).

- Γνώσεις θεωρητικές και τεχνικής κατάρτισης και εφαρμογής (κατσάρωμα

- περμανάντ - ισιώματος, βαφής μαλλιών και περιποίησης - τοποθέτησης ανδρικής περούκας, τοπικής περούκας (POSTICHE).

- Διάγνωση - Διάλογο για το σαφή εντοπισμό - προσδιορισμό του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

- Τεστ αλλεργίας.

- Τεχνικές - φάρμακα - εργαλεία - μπικουτί.

- Επιλογή φαρμάκου - εξουδετερωτικού.

- Ενδιάμεσος έλεγχος.

- Διάγνωση δέρματος - μαλλιών - ιδιαιτερότητες ανδρικών μαλλιών.

- Προστατευτικά προϊόντα (πριν το κατσάρωμα).

- Καλλυντικά προϊόντα και προϊόντα αγωγής (μετά το κατσάρωμα).

- Κατσάρωμα σε βαμμένα - αποχρωματισμένα - με ανταύγειες μαλλιά.

ε) Ισιωμα μαλλιών: Προϋποθέσεις - τεχνικές - εργαλεία

- προϊόντα.

στ) Βαφές.

- Γνώση φυσικού και τεχνικού χρωματολογίου.

- Σύνθεση βαφών - κρεμώδεις - υγρές (ρευστές) χρωμοσαμπουάν- επικαλυπτικές (υποκατάστατα βαφών).

- Τεστ αλλεργίας βαφών.

- Διάγνωση δέρματος - μαλλιών.

- Βαφή για πρώτη φορά με ή χωρίς λευκά μαλλιά.

- Προεργασία βαφής για δύσκολα ή λευκά μαλλιά - υλικά και τεχνικές πως και πότε γίνεται.

- Ποσοστά λευκών κανόνας βαφής.

- Μήκος μαλλιών και τεχνικές (φυσικών ή βαμμένων ήδη).

- Γνώσεις απόδοσης τεχνικών χρωμάτων - ζητούμενο αποτέλεσμα - οξυζενέ και όγκοι αυτών.

-  Προετοιμασία βαφής - τεχνικές περάσματος, εργαλεία - χρόνος παραμονής κατά περίπτωση - καθάρισμα λεκέδων - ξέπλεγμα - εξουδετέρωση

- λούσιμο και είδος σαμπουάν.

- Απόχρωση βαφών (RE FLE).

ζ) Γυναικεία κόμμωση.

- Τεχνικές - εργαλεία - φυσιογνωμικές γνώσεις - μελέτη κρανίου.

- Κούρεμα με βάση ορισμένο σχήμα (κουπ), είδη και τύποι σχεδίων (κλασσικό, μόδας κ.λπ.).

- Διάφορα σχήματα και είδη κουρέματος σε βρεγμένα και στεγνά μαλλιά.

- Χτενίσματα διάφορα - τεχνικές - εργαλεία (ρόλεϋ, πιστολάκι) μικτές τεχνικές - μέθοδος ηλεκτρικού ψαλιδιού (Μαρσέλ).

- Στεγνή και υγρή κόμμωση.

η) Αποχρωματισμός φυσικών μαλλιών (ντεκολορασιόν)

- Αποχρωματισμός βαμμένων μαλλιών (ντεκαπάζ).

- Διάγνωση δέρματος - Κατάσταση μαλλιών.

- Γνώσεις προϊόντων - τεχνικές - εργαλεία - προφυλάξεις.

- Χρόνος παραμονής των προϊόντων.

- Ξέπλυμα - λούσιμο (τρόπος και χρόνος).

- Βαφή επί ντεκολορασιόν ή ντεκαπάζ - τεχνικές - χρώμα - χρόνοι παραμονής κ.λπ.

θ) Μες - ανταύγειες.

- Γνώσεις προϊόντων - τεχνικές - τρόποι - εργαλεία - προφυλάξεις.

- Λούσιμο.

- Απόχρωση βαφών (Ρενσάζ - ρεφλέ).

- Θεραπευτικές - καλλυντικές αγωγές μαλλιών.

- Προϊόντα - τεχνικές - εργαλεία.

ι) Βράδυνες - καλλιτεχνικές - νυφικές κομμώσεις.

- Κότσοι (σινιόν) - κοτσίδες.

- Μικτές (κάτω ελεύθερα με δεσίματα πάνω και τοπικές περούκες (POSTICHE).

- Πρόσθετα μαλλιά.

- Στολίδια με κοσμήματα (Μπιζού) - φτερά κ.λπ. - συνθέσεις από μαλλιά.

- Επιλογή - κατασκευή -τοποθέτηση πρόσθετων διακοσμητικών στοιχείων (κουαφ).

ία) Παιδικές κομμώσεις.

Κατέχουν τις γνώσεις του κομμωτή και ακόμα.

- Διάλογος με το παιδί και η σημασία του.

- Παιδικό λούσιμο (ειδικά σαμπουάν ή μη, ουδέτερα και αγωγές).

- Φορμαρίσματα - στεγνώματα απλά - τεχνικές - εργαλεία.

- Αποφυγή ρόλεϋ - ηλεκτρικού σίδερου - σπρέυ - λακ κ.λπ.

-Αποκλεισμός τεχνικών εργασιών όπως κατσάρωμα, σε ορισμένη ηλικία (Διάπλαση δέρματος - τριχών - κίνδυνος μολύνσεων - καθολικών εγκαυμάτων κ.λπ.).

- Παιδικά κουρέματα - τύποι - κλασσικά - μοντέρνα - μόδας - τεχνικές - εργαλεία.

4) Κομμωτή Α'

- Γνώση και εφαρμογή όλων των πιο πάνω και επιπλέον:

- Γνώσεις διαγωνιστικών Κομμώσεων.

-  Γνώσεις Διεύθυνσης Προσωπικού - Δημοσίων Σχέσεων - Οργάνωσης εργασίας κομμωτηρίου.

5) Τεχνίτη περιποίησης χεριών - ποδιών (MANICURE -PEDICURE)

- Υποδοχή πελάτη και προετοιμασία πελάτη.

- Διάλογος, επισήμανση προβλήματος - διάγνωση.

-  Περιποίηση χεριών - τεχνικές εργαλεία και σωστή χρήση τους (π.χ. μιας χρήσης).

- Περιποίηση ποδιών - τεχνικές - εργαλεία.

- Γνώσεις σωστού κοψίματος νυχιών - ιδιαίτερα ποδιών, αποφυγή αιματωμάτων.

- Σωστή χρήση κλιβάνου αποστείρωσης.

- Χρήση αιμοστατικών - απολυμαντικών εγκεκριμένων αρμοδίως.

- Βαφή νυχιών, τεχνικές.

- Προσθετική νυχιών - τεχνικές - εργαλεία.

6) Γενικές γνώσεις.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν σχολαστικά:

α) Τους κανόνες υγιεινής - ατομικής και χώρου - τη σημασία της καθαριότητας γενικά και ειδικά της αποστείρωσης των εργαλείων για την προστασία και διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των πελατών τους.

β) Τους κανόνες παροχής πρώτων - άμεσων βοηθειών σε περιπτώσεις αλλεργικών συμβάντων - ατυχημάτων - λιποθυμιών κ.λπ. κατά τη διάρκεια εφαρμογής όλων των πιο πάνω τεχνικών εργασιών.

 

 

Αρθρο 6

 

Οι κάτοχοι των αδειών που προβλέπονται στο άρθρο 2 έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα της αντίστοιχης ειδικότητας, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1.

 

 

Αρθρο 7

 

Όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων Κουρείων - Κομμωτηρίων.

 

 

1. Για την ίδρυση και λειτουργία των Κουρείων - Κομμωτηρίων απαιτείται άδεια λειτουργίας χορηγούμενη από το αρμόδιο, σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία, όργανο.

 

2. Για τους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κουρείων - Κομμωτηρίων θα εφαρμόζονται ο εν ισχύ ι Υγειονομικός Κανονισμός και οι εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

3. Αδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κουρείου ή Κομμωτηρίου χορηγείται κατ' αρχήν στους κατόχους της αντίστοιχης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος κουρέα ή κομμωτή, όπως ορίζεται στην επόμενη παράγραφο.

Αδεια χορηγείται επίσης σε φυσικό πρόσωπο μη κάτοχο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή σε νομικό πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο απασχολεί προσωπικό με επαγγελματική άδεια αντίστοιχη προς το είδος του καταστήματος για το οποίο ζητείται η άδεια, που θα παραβρίσκεται στο κατάστημα καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του.

Για τη χορήγηση της άδειας οι ενδιαφερόμενοι πρέπει απαραιτήτως να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ακόμη κι αν έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη άδεια άσκησης του επαγγέλματος κουρέα ή κομμωτή σε νεώτερη ηλικία.

 

4.α) Για κουρείο απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος κουρέα ή κομμωτή β) για κομμωτήριο ανδρών, γυναικών και παιδιών απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος κομμωτή, γ) ο κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος κομμωτή Α' μπορεί να αποκτήσει άδεια ή να απασχολείται σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω καταστήματα.

δ) Σε επιχειρήσεις που απασχολούν από πέντε (5) μέχρι και δέκα (10) εργαζομένους κατόχους αδειών του άρθρου 2 θα εποπτεύει και παρέχει υπηρεσίες ένας τουλάχιστον κομμωτής Α.

'Οταν ο επιχειρηματίας είναι ο ίδιος κάτοχος της άδειας άσκησης επαγγέλματος Κομμωτή Α' μπορεί να εποπτεύει μέχρι 15 άτομα. Από δέκα πέντε (15) και πάνω και μέχρι και είκοσι πέντε (25) εργαζόμενους απαιτείται και δεύτερος Κομμωτής Α' συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του εργοδότη.

 

5. Οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Κουρείων και Κομμωτηρίων είναι πρωσοποπαγείς και ανεκχώρητες, ισχύουν δε αποκλειστικά μόνο για το συγκεκριμένο ως χώρο κατάστημα.

 

 

Αρθρο 8

 

Πειθαρχικό Συμβούλιο - Πειθαρχικές Ποινές

 

1) Την πειθαρχική εξουσία στους κουρείς - κομμωτές, κομμωτές Α' βοηθούς και τεχνίτες περιποίησης χεριών και ποδιών, ασκεί 7μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, που εδρεύει στο οικείο Επιμελητήριο και αποτελείται από:

α) Ένα Πρωτοδίκη, ως Πρόεδρο.

β) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως Μέλος.

γ) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως Μέλος.

δ) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ως Μέλος.

ε) Έναν εκπρόσωπο του οικείου Επιμελητηρίου, ως Μέλος.

στ) Έναν εκπρόσωπο του Ανώτατου Συνδικαλιστικού Οργάνου Κουρέων- Κομμωτών, ως Μέλος.

ζ) Έναν εκπρόσωπο του Κλαδικού Οργάνου των εργαζομένων ή του Ανώτατου Συνδικαλιστικού Οργάνου, ή έναν εκπρόσωπο από το εργατικό κέντρο εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστικό όργανο και εφόσον τα θέματα αφορούν τους εργαζόμενους, ως Μέλος.

Χρέη γραμματέα ασκεί υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του οικείου Νομάρχη και συνεδριάζει σε εργάσιμες για τις δημόσιες υπηρεσίες ώρες και ημέρες χωρίς καμία αμοιβή ή αποζημίωση των μελών του για τη συμμετοχή τους σ' αυτή.

2) Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου μπορεί να προσφύγει ο οιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

3) Πειθαρχικά αδικήματα είναι:

α) Κάθε παράβαση του παρόντος π.δ/τος και της κείμενης Νομοθεσίας.

β) Κάθε βλάβη των επαγγελματικών συμφερόντων των Κουρέων- Κουρέων Α'- Κομμωτών - Κομμωτών Α' και Τεχνικών Περιποίησης χεριών - ποδιών (MANICURE - PEDICURE), που προήλθε από δόλο ή αμέλεια ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

γ) Η μη χορήγηση των απαιτουμένων πιστοποιητικών από τους καταστηματάρχες κουρείων ή κομμωτηρίων προς τους εργαζόμενους που απασχόλησαν ή απασχολούν στις επιχειρήσεις τους.

4) Δεν επιβάλλεται πειθαρχική ποινή χωρίς κλήση σε έγγραφη απολογία.

5) Οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι:

α) Εγγραφη επίπληξη.

β) Πρόστιμο από Ευ ρω 600 έως 3.000 που εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί δημοσίων εσόδων, για τους κατόχους άδειας καταστήματος του παρόντος διατάγματος.

γ) Πρόστιμο από Ευρώ 150 έως 1.500 που εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί δημοσίων εσόδων, για τους κατόχους αδειών ασκήσεως επαγγέλματος του παρόντος διατάγματος, οι οποίοι ασκούντα επάγγελμα με εξηρτημένη εργασία.

δ) Προσωρινή στέρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για τους εργαζόμενους με εξηρτημένη ή μη εργασία.

ε) Οριστική στέρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για τους εργαζόμενους με εξηρτημένη ή μη εργασία.

 

 

Αρθρο 9

 

Η εκ προθέσεως παράβαση επιτακτικών ή απαγορευτικών διατάξεων του παρόντος ως και συναφών υγειονομικών διατάξεων συνεπάγεται τις ποινές του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.

 

 

Αρθρο 10

 

Από της ισχύος του Διατάγματος αυτού καταργείται το π.δ. 148/1994 (ΦΕΚ99/Α/1994), εκτός από την παράγραφο 4, στοιχεία (ε) και (ζ), του άρθρου 4 αυτού, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στο παρόν. Η ισχύς του Διατάγματος αυτού αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Στον Υφυπουργό Ανάπτυξης αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος Διατάγματος.