ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4650/ ΦΕΚ Α/207/17.12.2019

 

Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας και άλλες διατάξεις.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

   Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 

’ρθρο 1

Υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού - αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

 

   1. Για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού - αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως περιγράφεται στην από 30 Απριλίου 2018 υπογραφείσα τροποποίηση υπ' αριθμ. 6 της διακρατικής συμφωνίας με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής GR-D-SNY, γίνεται αποδεκτή η από 29 Νοεμβρίου 2018 πρόταση του αποκλειστικού κατασκευαστή των εν λόγω αεροσκαφών, LOCKHEED ΜΑΚΉΜ, η οποία κατατέθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2018 στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας (με αριθμό πρωτοκόλλου 88055), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις από 3 Οκτωβρίου 2019, 11 Νοεμβρίου 2019 και 14 Νοεμβρίου 2019 δεσμευτικές επιστολές του, και περιλαμβάνει προγράμματα συνολικής πραγματικής αξίας διακοσίων εβδομήντα εννέα εκατομμυρίων επτακοσίων δέκα χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ (279.710.000 USD) επ' ωφελεία του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας (ΥΠΕΘΑ) και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ως απαραίτητο μέτρο για την εγκαθίδρυση και συντήρηση εγχώριας τεχνολογικής - βιομηχανικής βάσης και με σκοπό την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της χώρας, ιδιαίτερα για την ασφάλεια εφοδιασμού και πληροφοριών αλλά και για την επιχειρησιακή αυτονομία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Οι οικονομικοί φορείς επιλέγονται από τον αποκλειστικό κατασκευαστή για την εκτέλεση μέρους ή του συνόλου των προγραμμάτων της πρότασης και τελούν υπό την έγκριση του ΥΠΕΘΑ. Τα υπόψη προγράμματα αφορούν:

   α. Κάλυψη αναγκών και επαύξηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ετοιμότητας των ΕΔ με παροχή υλικών, εξοπλισμού και υπηρεσιών και ανάπτυξη και υποστήριξη των υποδομών τους.

   β. Εγκαθίδρυση δυνατότητας ανάλυσης αστοχιών και διακρίβωση σύνθεσης υλικών για τις ΕΔ.

   γ. Κατασκευή επιπλέον υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών, εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών, εγκαθίδρυση δυνατοτήτων εργοστασιακής συντήρησης με ανοδίωση, υγρού και ξηρού αποχρωματισμού και χρώσης αεροσκαφών, από την ΕΑΒ.

   δ. Συναρμολόγηση και δοκιμές ηλεκτρονικών συστημάτων και εξοπλισμού αεροσκαφών.

   ε. Κατασκευή καλωδιώσεων αναβάθμισης αεροσκαφών και παροχή τεχνικής υποστήριξης για την αναβάθμιση των αεροσκαφών.

 

   2. Το σχέδιο συμφωνίας που περιέχεται στην πρόταση και η Διακρατική Συμφωνία με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής GR-D-SNY, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με την τροποποίηση υπ' αριθμ. 6, αποτελούν τα μοναδικά κείμενα για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων του συγκεκριμένου αποκλειστικού κατασκευαστή που άπτονται του προγράμματος εκσυγχρονισμού - αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

’ρθρο 2

Έγκριση τριών (3) σχεδίων Συμφωνιών - Πλαίσιο Εν Συνεχεία Υποστήριξης Αεροσκαφών τύπου MIRAGE 2000/-5

 

   1. Εγκρίνονται τα σχέδια τριών (3) Συμφωνιών - Πλαίσιο Εν Συνεχεία Υποστήριξης (Follow On Support/FOS) του Οπλικού Συστήματος (Ο/Σ) Αεροσκάφους τύπου MIRAGE 2000/-5 για την υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μ2000/-5» μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας (ΥΠΕ- ΘΑ/ΓΔΑΕΕ) και κάθε μίας εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES, για την κάλυψη των αναγκών εν συνεχεία υποστήριξης των αεροσκαφών τύπου MIRAGE 2000/-5, χρονικής διάρκειας επτά (7) ετών, μέσω της προμήθειας υλικών και της παροχής υπηρεσιών που θα απαιτηθούν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ως εξής:

   α. Συμφωνία - Πλαίσιο με την εταιρεία DASSAULT AVIATION για το δομικό μέρος των αεροσκαφών.

   β. Συμφωνία - Πλαίσιο με την εταιρεία THALES DMS FRANCE για τα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών.

   γ. Συμφωνία - Πλαίσιο με την εταιρεία SAFRAN AIRCRAFT ENGINES για τον κινητήρα των αεροσκαφών.

 

   2. Τα σχέδια των τριών (3) Συμφωνιών - Πλαίσιο, καθώς και τα τεχνικά και οικονομικά παραρτήματα και οι προσθήκες αυτών δεν προσαρτώνται στον παρόντα νόμο για λόγους διασφάλισης υπηρεσιακού απορρήτου και τα πρωτότυπα κείμενά τους φυλάσσονται στο ΥΠΕΘΑ/ ΓΔΑΕΕ.

 

   3. Παρέχεται στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων η εξουσιοδότηση να υπογράψει τις εγκεκριμένες Συμφωνίες - Πλαίσιο της παραγράφου 1 ή τροποποίηση αυτών, καθώς και κάθε άλλο συναφές έγγραφο.

 

   4. Ανατίθεται στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων η αρμοδιότητα να εγκρίνει τις εκτελεστικές συμβάσεις προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών, που απορρέουν από τις εγκεκριμένες Συμφωνίες - Πλαίσιο της παραγράφου 1, ή την τροποποίηση αυτών, στο μέτρο που δεν αντίκειται στις προβλέψεις των Συμφωνιών - Πλαίσιο και είναι απολύτως αναγκαία για την υλοποίηση της κάθε εκτελεστικής σύμβασης.

 

   5. Ανατίθεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με δυνατότητα μεταβίβασης σε κατώτερα κλιμάκια διοίκησης, η αρμοδιότητα παρακολούθησης των εγκεκριμένων Συμφωνιών - Πλαίσιο της παραγράφου 1, καθώς και των εκτελεστικών συμβάσεων που θα εγκριθούν σύμφωνα με την παράγραφο 4.

 

   6. Ανατίθεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με δυνατότητα μεταβίβασης σε κατώτερα κλιμάκια διοίκησης, η αρμοδιότητα συγκρότησης των συλλογικών οργάνων που απαιτούνται για την παρακολούθηση και την υλοποίηση των εγκεκριμένων Συμφωνιών - Πλαίσιο της παραγράφου 1, καθώς και των εκτελεστικών συμβάσεων που θα εγκριθούν σύμφωνα με την παράγραφο 4.

 

   7. Η ισχύς της κάθε Συμφωνίας - Πλαίσιο της παραγράφου 1 αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της από τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ειδικότερα καθορίζονται σε αυτή.

 

   8. Οι ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου και των εγκεκριμένων Συμφωνιών - Πλαίσιο της παραγράφου 1 υπερισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου. Γ ια ό,τι δεν ρυθμίζεται ειδικά στην κάθε εγκεκριμένη Συμ

φωνία - Πλαίσιο της παραγράφου 1, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3978/2011 (Α' 137) και συμπληρωματικά ο Αστικός Κώδικας.

 

’ρθρο 3

Κύρωση του σχεδίου Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της ThyssenKrupp Marine Systems και της Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

   Α.1. Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το παρατιθέμενο υπό στοιχείο Β' σχέδιο Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), που εδρεύει στην πόλη του Κιέλου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. (ΕΝΑΕ), που εδρεύει στον Σκαραμαγκά του νομού Αττικής, η οποία κρίνεται και χαρακτηρίζεται επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο και αφορά στα Επιπλέον Υλικά (Excess Materials) του Κεφαλαίου C της Εκτελεστικής Συμφωνίας που κυρώθηκε με τον ν. 3885/2010 (Α' 171), καθώς και λοιπά προσφερόμενα υλικά.

 

   2. Παρέχεται στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) πληρεξουσιότητα, εντολή και εξουσιοδότηση να υπογράψει την παρατιθέμενη υπό στοιχείο Β' Συμφωνία Διευθέτησης Διαφοράς, καθώς και κάθε άλλο συναφές έγγραφο της παραπάνω Συμφωνίας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

   3. Η Συμφωνία Διευθέτησης Διαφοράς τίθεται σε ισχύ, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ειδικότερα καθορίζονται σε αυτή.

 

   4. Στη Συμφωνία Διευθέτησης Διαφοράς περιλαμβάνονται και όλα τα συνημμένα σε αυτήν κείμενα (πίνακες υλικών). Η Συμφωνία παρατίθεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση διαφοράς κατισχύει το κείμενο στην ελληνική γλώσσα.

 

   5. Οι ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου και της Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς υπερισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου. Γ ια ό,τι δεν ρυθμίζεται ειδικά στην κυρούμενη Συμφωνία, εφαρμόζεται συμπληρωματικά ο Αστικός Κώδικας.

 

   Β. Σχέδιο Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

 

ΜΕΤΑΞΥ

 

   1) ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (εφεξής «ΕΔ»), νομίμως εκπροσωπούμενη από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ),

ΚΑΙ

 

   2) της ThyssenKrupp Marine Systems AG (πρώην Howaldtswerke Deutsche Werft GmbH, εφεξής «TKMS»), με έδρα επί της Werftstrasse 112-114, 24143 Κίελο, Γερμανία, νομίμως εκπροσωπούμενης από το αρμόδιο όργανο που θα ορίσει η εταιρεία

ΚΑΙ

 

   3) ΤΗΣ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ (εφεξής «ΕΝΑΕ»), η οποία έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68 επ. του νόμου 4307/2014 και δυνάμει της υπ' αριθμ. 725/2018 απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με έδρα επί της οδού Παλάσκα 3, 124 62 Σκαραμαγκάς, Αττική, Ελλάδα, νομίμως εκπροσωπούμενης από τον Ειδικό Διαχειριστή κ. Χριστόδουλο Σεφέρη.

 

   Η ΕΔ, η ΕΝΑΕ και η TKMS θα καλούνται εφεξής από κοινού ως τα «Μέρη» και το κάθε μέρος ξεχωριστά ως «Μέρος».

 

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

 

   1. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, τα Μέρη, μαζί με άλλα συμβαλλόμενα μέρη, συνήψαν την από 30 Σεπτεμβρίου 2010 Εκτελεστική Συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δυνάμει του νόμου 3885/2010 (ΦΕΚ 171A) και η οποία τέθηκε σε ισχύ την 27 Οκτωβρίου 2010 (η «Εκτελεστική Συμφωνία»).

 

   2. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η Εκτελεστική Συμφωνία αφορά τα προγράμματα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού («ΠΝ»), ήτοι το αποκαλούμενο Πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ για την προμήθεια νέων υποβρυχίων κλάσης 214 σχεδίασης της TKMS, και το αποκαλούμενο Πρόγραμμα ΠΟΣΕΙΔΩΝ II για τον εκσυγχρονισμό και γενική επισκευή μεταχειρισμένων/παλαιών υποβρυχίων κλάσης 209 σχεδίασης και κατασκευής της TKMS. Η Εκτελεστική Συμφωνία έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την συναινετική διευθέτηση των διαφορών και άλλων εκκρεμών ζητημάτων που υπήρχαν το 2010 μεταξύ των Μερών καθώς και την αναδιάρθρωση, συνέχιση και ολοκλήρωση των Προγραμμάτων ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ II.

 

   3. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, το Κεφάλαιο Β' της Εκτελεστικής Συμφωνίας

ενσωμάτωσε την αναθεωρημένη Σύμβαση 012B/00 μεταξύ της ΕΔ (εκπροσωπούμενης από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας), ως Αγοραστή και της ΕΝΑΕ, ως Αναδόχου, για την εκτέλεση του Προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ («Κύρια Σύμβαση ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ») που αφορούσε στην παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του πρώτου υποβρυχίου κλάσης 214 του Προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, στο οποίο είχε ήδη δοθεί η ονομασία «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», και την ολοκλήρωση της κατασκευής και την παράδοση τριών άλλων υποβρυχίων του προγράμματος.

 

   4. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η ΕΝΑΕ, ως Ανάδοχος και η TKMS, ως Κύριος Υποκατασκευαστής, συνήψαν δυο υπόσυμβάσεις με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2010, ήτοι: την αποκαλούμενη «Υποσύμβαση ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Α» αναφορικά με το πρώτο υποβρύχιο του Προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, με την ονομασία «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», το οποίο είχε κατασκευασθεί προ πολλού στις εγκαταστάσεις της TKMS στο Κίελο της Γερμανίας και απέμενε μόνο η παράδοσή του στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και την αποκαλούμενη «Υποσύμβαση ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Β» αναφορικά με την κατασκευή των τριών υποβρυχίων κλάσης 214 στις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ με υλικά, υπηρεσίες και τεχνογνωσία που θα παρείχε η TKMS.

 

   5. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, το Κεφάλαιο C της Εκτελεστικής Συμφωνίας ενσωμάτωσε την αναθεωρημένη σύμβαση 021B/02 μεταξύ της ΕΔ (εκπροσωπούμενης από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας), ως Αγοραστή, και της ΕΝΑΕ, ως Αναδόχου, για την εκτέλεση του προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ II (η «Κύρια Σύμβαση ΠΟΣΕΙΔΩΝ II»). Το αντικείμενο της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II τροποποιήθηκε ουσιωδώς κατόπιν αιτήματος της ΕΔ, που αφορούσε στην ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και γενικής επισκευής ενός υποβρυχίου κλάσης 209 με την ονομασία «ΩΚΕΑΝΟΣ», καθώς και στην κατασκευή 2 νέων υποβρυχίων κλάσης 214, αντί του εκσυγχρονισμού και γενικής επισκευής 3 μεταχειρισμένων/παλαιών Υποβρυχίων κλάσης 209 του Πολεμικού Ναυτικού.

 

   6. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η ΕΝΑΕ, ως Ανάδοχος, και η TKMS, ως Κύριος Υποκατασκευαστής, συνήψαν την από 22 Οκτωβρίου 2010 υποσύμβαση αναφορικά με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και γενικής επισκευής ενός υποβρυχίου κλάσης 209 με την ονομασία «ΩΚΕΑΝΟΣ» και την κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων κλάσης 214 με υλικά, υπηρεσίες και την τεχνογνωσία που θα παρείχε η TKMS (η «Υποσύμβαση ΠΟΣΕΙΔΩΝ II»).

 

   7. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, δυνάμει του Αρθρου 5.9 της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II, η ΕΝΑΕ ανέλαβε την υποχρέωση να μεταβιβάσει στην ΕΔ κατά την ημερομηνία Ενεργοποίησης της Εκτελεστικής Συμφωνίας (η «EDCA») την κυριότητα των υλικών που παρατίθενται στο Παράρτημα Ε του Κεφαλαίου C της Εκτελεστικής Συμφωνίας, τα οποία είχαν παραχθεί ή προμηθευθεί προ της EDCA για τον επιδιωκόμενο εκσυγχρονισμό και επισκευή των δυο υποβρυχίων κλάσης 209 του Πολεμικού Ναυτικού και τα οποία δεν ήταν πλέον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν λόγω τροποποίησης του αντικειμένου της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II (τα «Επιπλέον Υλικά») και η ΕΔ ανέλαβε να καταβάλει τίμημα ύψους 117.000.000 ευρώ στην ΕΝΑΕ (η «Τιμή για τα Επιπλέον Υλικά»).

 

   8. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, δυνάμει του Αρθρου 5.10 της Υποσύμβασης

ΠΟΣΕΙΔΩΝ II, η TKMS ανέλαβε την υποχρέωση, έναντι συνολικού τιμήματος 117.000.000 ευρώ, να μεταβιβάσει στην ΕΝΑΕ κατά την EDCA την κυριότητα των υλικών που παρατίθενται στο Παράρτημα Q2 (το οποίο είναι πανομοιότυπο με το Παράρτημα Ε του Κεφαλαίου C της Εκτελεστικής Συμφωνίας) ούτως ώστε να μπορέσει η ΕΝΑΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΔ σύμφωνα με το Αρθρο 5.9 της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II.

 

   9. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, σύμφωνα με το Αρθρο 6 της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II η Τιμή για τα Επιπλέον Υλικά ήταν πληρωτέα από την ΕΔ στην ΕΝΑΕ σε πέντε δόσεις ως εξής: 97.000.000 ευρώ κατά την EDCA, και το υπόλοιπο ύψους 20.000.000 ευρώ σε 4 διαδοχικές δόσεις ύψους EUR 5.000.000 έκαστη, πληρωτέες την 15 Φεβρουάριου, 15 Μάίου, 15 Αυγούστου και 15 Νοεμβρίου 2011. Τα ίδια ποσά ήταν ακολούθως διαδοχικά καταβλητέα από την ΕΝΑΕ στην TKMS κατά τις ίδιες ημερομηνίες πληρωμής, προς απόσβεση των αντίστοιχων υποχρεώσεων της ΕΝΑΕ προς την TKMS σύμφωνα με τα Αρθρα 6.1.2, 6.1.3.3.1, 6.1.3.4.1, 6.1.3.5.1 και 6.1.3.6.1 αντίστοιχα, της Υποσύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II.

 

   10. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η ΕΔ κατέβαλε απευθείας στην TKMS κατά την EDCA, κατ' εντολή της ΕΝΑΕ, και σύμφωνα με το άρθρο 6(γ) του Κεφαλαίου F της Εκτελεστικής Συμφωνίας, το ποσό των 115.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα

97.000.000 ευρώ αντιστοιχούσαν στην πρώτη δόση της Τιμής για τα Επιπλέον Υλικά, σύμφωνα με το Αρθρο 6.2.2.1 του Κεφαλαίου C της Εκτελεστικής Συμφωνίας.

 

   11. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, την 15 Φεβρουάριου 2011 η ΕΔ κατέβαλε στην ΕΝΑΕ ποσό ύψους 5.000.000 ευρώ προς πληρωμή της πρώτης δόσης της Τιμής για Επιπλέον Υλικά η οποία ήταν καταβλητέα κατά το Αρθρο 6.2.2.2.3.1 της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II. Το ποσό της δόσης αυτής δεν καταβλήθηκε στη συνέχεια στην TKMS όπως προέβλεπε το Αρθρο 5.10 της Υποσύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II (και οι δύο πληρωμές από κοινού θα καλούνται ως οι «Πληρωμές για τα Επιπλέον Υλικά»).

 

   12. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, ποσό ύψους 15.000.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο της Τιμής για τα Επιπλέον Υλικά που οφείλει η ΕΔ παραμένει ανεξόφλητο (το «Υπόλοιπο για τα Επιπλέον Υλικά»).

 

   13. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η παράδοση του συνόλου των Επιπλέον Υλικών δεν πραγματοποιήθηκε όπως προβλέπεται στο άρθρο 5.9 της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II.

 

   14. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, την 10 Φεβρουάριου 2014, η TKMS έλαβε με φαξ, την από 29 Ιανουαρίου 2014 Πράξη Καταλογισμού με αριθμό Φ.604.4/1441 Σ.323, που εκδόθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών, Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων) (η «Πράξη Καταλογισμού TKMS»), δυνάμει της οποίας καταλογίσθηκε κατά της TKMS και ζητήθηκε η επιστροφή της Πληρωμής EDCA ύψους 115.000.000 ευρώ (η «Αμφισβητούμενη Πληρωμή EDCA»).

 

   15. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η TKMS αιτήθηκε την ακύρωση της Πράξης Καταλογισμού TKMS καταθέτοντας (α) ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου την έφεση με αριθμό κατάθεσης 203/29.4.2014 (η «Εφεση TKMS»), και (β) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την Αίτηση Ακύρωσης με αριθμό κατάθεσης 1923/9.5.2014 (η «Αίτηση Ακύρωσης»),

 

   16. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, την 31 Ιανουαρίου 2014, επεδόθη στην ΕΝΑΕ, η από 29 Ιανουαρίου 2014 Πράξη Καταλογισμού με αριθμό Φ.604.4/1443/Σ.325, που εκδόθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών, Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων) (η «Πράξη Καταλογισμού ΕΝΑΕ»), δυνάμει της οποίας καταλογίσθηκε κατά της ΕΝΑΕ το ποσό των 115.500.000 ευρώ (ο «Αμφισβητούμενος Καταλογισμός ΕΝΑΕ»), για τις εκεί αναφερόμενες αιτίες. Εκ του ως άνω ποσού του Αμφισβητούμενου Καταλογισμού ΕΝΑΕ , ποσό 5.000.000 ευρώ, αντιστοιχεί στα Επιπλέον Υλικά, που προβλέπονται στο Παράρτημα Ε της Σύμβασης 021Β/02.

 

   17. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η ΕΝΑΕ ζήτησε την ακύρωση της Πράξης Καταλογισμού ΕΝΑΕ καταθέτοντας ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου την έφεση με αριθμό κατάθεσης 156/27.03.2014 (η «Εφεση ΕΝΑΕ»).

 

   18. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η ΕΝΑΕ, μαζί με τρία (3) άλλα μέρη, κίνησε διαιτητική διαδικασία κατά της ΕΔ ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Αριθμός Υπόθεσης 18675/GZ/MHM/AGF/ ZF/AYZ) για την οποία και εκδόθηκε η σχετική Οριστική Απόφαση την 29 Σεπτεμβρίου 2017 (η «Οριστική Διαιτητική Απόφαση»). Δυνάμει της Οριστικής Διαιτητικής Απόφασης, υποχρεώθηκε η ΕΔ να πληρώσει στην ΕΝΑΕ το Υπόλοιπο για τα Επιπλέον Υλικά, υπό τον όρο της παράλληλης παράδοσης των Επιπλέον Υλικών στην ΕΔ. Η ΕΔ άσκησε αίτηση ακύρωσης της Οριστικής Διαιτητικής Απόφασης ενώπιον του Εφετείου Αθηνών η οποία απορρίφθηκε με την υπ' αριθ. 1897/2019 απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου.

 

   19. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η ΕΔ κίνησε την 23 Απριλίου 2014 διαιτητική διαδικασία κατά των ΕΝΑΕ, TKMS και πέντε άλλων μερών, και η εν λόγω διαιτητική διαδικασία εκκρεμεί ακόμη (η «Υπόθεση ICC 20215/AGF/ZF»).

 

   20. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η TKMS, στο πλαίσιο της Υπόθεσης ICC 20215/AGF/ZF, κατέθεσε ανταγωγή κατά της ΕΔ την 3 Μαρτίου 2015 ζητώντας να αναγνωρισθεί ότι η Αμφισβητούμενη Πληρωμή EDCA ύψους 115.000.000 ευρώ καταβλήθηκε από την ΕΔ στην TMKS για νόμιμη και έγκυρη αιτία και ότι η TKMS δικαιούται να διακρατήσει το εν λόγω ποσό (η «Ανταγωγή»).

 

   21. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η Έφεση TKMS, η Αίτηση Ακύρωσης, η Ανταγωγή καθώς και η Έφεση ΕΝΑΕ εκκρεμούν ακόμα (οι «Εκκρεμείς Δικαστικές Διαδικασίες»).

 

   22. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η παράδοση του συνόλου των Επιπλέον Υλικών στην ΕΔ δεν έχει πραγματοποιηθεί.

 

   23. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, δυνάμει του άρθρου 26 του νόμου 4258/2014, δόθηκε πρόσβαση στο Πολεμικό Ναυτικό στις εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό της ΕΝΑΕ με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών για τα υποβρύχια «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» του Προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και του υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» του Προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ II.

 

   24. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, η ΕΔ συνέστησε Επιτροπή Διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες ΕΝΑΕ και TKMS για την κατάρτιση σχεδίου συμβάσεως διευθέτησης διαφοράς επί της παράδοσης στην ΕΔ των Επιπλέον Υλικών.

 

   25. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη επιθεωρήσει τα Επιπλέον Υλικά τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της TKMS στη Γερμανία καθώς και εκείνα τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ στην Ελλάδα.

 

   26. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ, τα Μέρη επιθυμούν να επιλύσουν οριστικά το ζήτημα των Επιπλέον Υλικών και όλες τις συναφείς αξιώσεις και διαφορές μεταξύ τους, που έχουν ανακύψει από ή σε σχέση με την πώληση και παράδοση των Επιπλέον Υλικών.

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, λαμβάνοντας υπόψη τις παραδοχές και τις αμοιβαίες συμφωνίες που παρατίθενται στην παρούσα, και για να αποφευχθούν μακροχρόνιες δικαστικές και διαιτητικές διαδικασίες, τα Μέρη συμφωνούν διά της παρούσας να διευθετήσουν τις διαφορές τους που σχετίζονται με την Τιμή για τα Επιπλέον Υλικά, τις Πληρωμές για τα Επιπλέον Υλικά, το Υπόλοιπο για τα Επιπλέον Υλικά, την Αμφισβητούμενη Πληρωμή EDCA, την Πράξη Καταλογισμού TKMS, τον Αμφισβητούμενο Καταλογισμό ΕΝΑΕ, και την παράδοση των Επιπλέον Υλικών (οι «Αξιώσεις προς Διευθέτηση»), και συνομολογούν και αποδέχονται αμοιβαία τα εξής:

 

   1. ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΩΝ

 

   1.1. Τα Μέρη συμφωνούν και αναγνωρίζουν ότι τα Επιπλέον Υλικά που θα παραδοθούν στην ΕΔ από την ΕΝΑΕ και την TKMS, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, είναι αυτά που αναγράφονται στον αναλυτικό κατάλογο (που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης των υλικών, ήτοι τεχνική περιγραφή, NSN, όπου διατίθεται, Part Nr. και κωδικούς κατασκευαστών) που επισυνάπτεται στην παρούσα ως «Προσάρτημα 1», το οποίο συνιστά αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπερισχύει και αντικαθιστά το Παράρτημα Ε του Κεφαλαίου C της Εκτελεστικής Συμφωνίας. Τα Επιπλέον Υλικά βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα είτε στις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ είτε στις εγκαταστάσεις της TKMS, αντιστοίχως, όπως προσδιορίζονται και περιγράφονται στο Προσάρτημα 1.

 

   1.2. Τα Μέρη αναγνωρίζουν και αποδέχονται ότι η πλήρης κυριότητα των Επιπλέον Υλικών έχει ήδη μεταβιβασθεί, κατά την EDCA, στην ΕΔ, δυνάμει του άρθρου 5.9.1 της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II.

 

   2. ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ

 

   2.1. Η αξία των Επιπλέον Υλικών ανέρχεται στο ποσό των 117.255.386,79 ευρώ.

 

   2.2 Η TKMS έχει λάβει ως αντάλλαγμα για τα Επιπλέον Υλικά το ποσό των 97.000.000 ευρώ και η ΕΔ έχει καταβάλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 5.000.000 ευρώ σύμφωνα με το Αρθρο 6.2.2.2.3.1 της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II. Τα Μέρη συμφωνούν ότι το άθροισμα των ποσών αυτών (102.000.000 ευρώ) συνιστά την Τιμή για τα Επιπλέον Υλικά (εφεξής, το «Αναθεωρημένο Τίμημα για τα Επιπλέον Υλικά»).

 

   2.3. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι το Αναθεωρημένο Τίμημα για τα Επιπλέον Υλικά έχει ήδη καταβληθεί ολοσχερώς από την ΕΔ, όπως παρατίθεται στις παραγράφους 10 και 11 του Προοιμίου της παρούσας.

 

   2.4 Η ΕΔ αναγνωρίζει αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα ότι η Αμφισβητούμενη Πληρωμή EDCA, η οποία αποτελεί το αντικείμενο της Πράξης Καταλογισμού TKMS, καταβλήθηκε νομίμως στην TKMS σύμφωνα με το άρθρο 6(γ) του Κεφαλαίου «F» της Εκτελεστικής Συμφωνίας και ότι η TKMS δικαιούται να διακρατήσει το εν λόγω ποσό.

 

   2.5 Κατά την Ημερομηνία Ενεργοποίησης της παρούσας Συμφωνίας, η Πράξη Καταλογισμού TKMS ακυρώνεται αυτοδικαίως και παύει να επιφέρει οποιαδήποτε έννομη συνέπεια.

 

   2.6 Η ΕΔ αναγνωρίζει αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα την απομείωση της «Πράξης Καταλογισμού ΕΝΑΕ» κατά της ΕΝΑΕ στο ποσό των 110.500.000 ευρώ, που προκύπτει από τη διαφορά του συνολικού ποσού των 115.500.000 ευρώ, μειούμενου κατά το ποσό των 5.000.000 ευρώ, που καταβλήθηκε νομίμως στην ΕΝΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 6.2.2.2.3.1. της Κύριας Σύμβασης Ποσειδών II. Τα Μέρη διατηρούν κάθε δικαίωμα να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη κρίνουν σκόπιμη σε σχέση με το υπολειπόμενο ποσό της «Πράξης Καταλογισμού ΕΝΑΕ».

 

   2.7 Η TKMS παραιτείται του δικαιώματος να λάβει από την ΕΝΑΕ οποιοδήποτε επιπλέον ποσό ως αντάλλαγμα για τα Επιπλέον Υλικά, περιλαμβανομένου και του Υπολοίπου για τα Επιπλέον Υλικά σύμφωνα με το Αρθρο 5.10 της Υποσύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II και η ΕΝΑΕ παραιτείται του αντίστοιχου δικαιώματος να λάβει από την ΕΔ το Υπόλοιπο για τα Επιπλέον Υλικά σύμφωνα με το ’ρθρο 6 παρ. 2.2.2.4.1, 2.2.2.5.1 και 2.2.2.6.1 της Κύριας Σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ II.

 

   2.8 Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι τα τιμολόγια πωλήσεων που εκδόθηκαντο 2010 και το 2011 από την TKMS στην ΕΝΑΕ και από τη ΕΝΑΕ στην ΕΔ σε σχέση με τα Επιπλέον Υλικά είναι απολύτως έγκυρα.

 

   2.9. Το ποσό των 5.000.000 ευρώ που έχει καταβληθεί από την ΕΔ στην ΕΝΑΕ και αποτελεί μέρος του Αναθεωρημένου Τιμήματος των Επιπλέον Υλικών δεν θα επιστραφεί.

 

   3. ΚΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

 

   Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ ως ακολούθως:

   (1) Το μονογραφημένο σχέδιο της παρούσας Συμφωνίας θα κυρωθεί με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (η «Κύρωση»).

   (2) Το μονογραφημένο και νομοθετικά κυρωμένο σχέδιο της παρούσας Συμφωνίας θα υπογράφει από τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους των Μερών εντός 7 (επτά) ημερών από την Κύρωση και θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία της Κύρωσης («Ημερομηνία Ενεργοποίησης» ή «EDC»).

 

   4. ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

 

   Κατόπιν της Ημερομηνίας Ενεργοποίησης, τα Μέρη θα προβούν στις κάτωθι ενέργειες:

 

   4.1 Παράδοση των Επιπλέον Υλικών

   4.1.1 Εντός ενός μηνός από την Ημερομηνία Ενεργοποίησης, η ΕΔ θα συστήσει Επιτροπή Παραλαβής των Επιπλέον Υλικών, και θα γνωστοποιήσει τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής στην ΕΝΑΕ και την TKMS.

   4.1.2 Εντός της ίδιας χρονικής προθεσμίας, η ΕΝΑΕ και η TKMS, θα γνωστοποιήσουν τους νομίμους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την παράδοση των Επιπλέον Υλικών.

   4.1.3 Η παράδοση των Επιπλέον Υλικών (συμπεριλαμβανομένης της αποστολής και

Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ των Επιπλέον Υλικών ττοϋ βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της TKMS στη Γερμανία, όπως προσδιορίζονται στο Προσάρτημα 1} θα πραγματοποιηθεί εντός ενός (1) μηνός από την σύοταση της Επιτροπής Παραλαβής της ΕΔ και ταυ ορισμού των νομίμων εκπροσώπων της ΕΝΑΕ και της ΤΚΜ S.

   4.1.4 Τα Επιπλέον Υλικά θα παραδοθούν στην υπάρχουσα κατάστασή τους «ως έχουν και ευρίσκονται» σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή τους στο Προσάρτημα 1 και η παράδοση αυτών Θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ παρουσία των νομίμων εκπροσώπων ιης ΕΝΑΕ και της TKMS, που έχουν οριστεί για to σκοπό αυτό.

   4.1.5 Η Επιτροπή Παραλαβής θα παραλάβει τα Επιπλέον Υλικά και θα συνταχθεί για το σκοπό αυτό Πρωτόκολλο Παράδοσης - Παραλαβής, το οποίο θα συνυπογράφεται από όλα τα μέρη. Σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις υλικών, θα γίνεται σχετική σημείωση από την Επιτροπή Παραλαβής της ΕΔ στο Πρωτόκολλο Παράδοσης - Παραλαβής. Προς αποφυγή αμφιβολιών, η TKMS δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη yια την παράδ οση στην ΕΔ των Επιπλέον Υλικών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ. Η TKMS θα είναι μόνο υπεύθυνη για την αναπλήρωση τυχόν ελλειπόντων Επιπλέον Υλικών τα οποία πρόκειται να αποσταλούν από τη Γερμανία.

   4.1.6 Η μεταφορά των Επιπλέον Υλικών από τις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ σε εγκαταστάσεις του ΠΝ θα ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της θητείας του Ειδικού Διαχειριστή της ΕΝΑΕ. Η ΕΝΑΕ και η ΕΔ ρητά συμφωνούν ότι τον κίνδυνο φύλαξης  των Επιπλέον Υλικών για το διάστημα αυτό φέρει το Πολεμικό Ναυτικό και η ΕΝΑΕ δεν θα υπέχει καμία σχετική ευθύνη σε σχέση με τη φύλαξη των Επιπλέον Υλικών, όσο αυτά θα βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ.

 

   4.2 Περάτωση των Εκκρεμών Δικαστικών Διαδικασιών

 

   4.2.1 Εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών από την Ημερομηνία Ενεργοποίησης η TKMS θα προβεί στις εξής ενέργειες:

   (α) θα παραιτηθεί από την ΐφεση TKMS και την Αίτηση Ακύρωσης επικαλούμενη την παρούσα Συμφωνία και την Κύρωση και θα κοινοποιήσει το σχετικό δικόγραφο παραίτησης στην ΕΔ με δικαστικό επιμελητή.

   (β) θα παραιτηθεί από την Ανταγωγή σύμφωνα με τους Κανόνες του ICC και η ΕΔ θα αποδεχθεί την εν λόγω παραίτηση .

 

   4.2.2 Κάθε Μέρος βαρύνεται με τα δικά του έξοδα που σχετίζονται με τις Εκκρεμείς Δικαστικές Διαδικασίες και δεν θα καταβάλει τα έξοδα άλλου Μέρους (συμπεριλαμβανομένων τυχόν δικηγορικών αμοιβών) σε αχέση με τις Εκκρεμείς Δικαστικές Διαδικασίες.

 

   5. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ

 

   5.1 Με εξαίρεση τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται με την παρούσα, τα Μέρη δια της παρούσας, πλήρως και αριστικώς, διευθετούν παραιτούνται, απεκδύονται, εκπληρώνουν και ελειιθερώνουυ το ένα το άλλο από όλες τις αξιώσεις, αγωγές, απαιτήσεις, ανταπαιτήσεις, δικαιώματα συμψηφισμού και οποιοσδήποτε άλλες υποχρεώσεις και διεκδικήσεις - είτε εκ συμβάσεως είτε εκ δόλου είτε εξ αμελείας - που τα Μέρη έχουν ή μπορεί να έχουν από οποιαδήποτε νομική αιτία, γνωστή ή μη, παρελθούσα, παρούσα ή μέλλουσα, συνδεόμενη άμεσα ή έμμεσα με τα Επιπλέον Υλικά.

 

   5.2 Στο μέτρο που οι Αξιώσεις προς Διευθέτηση διευθετούνται με τους όρους της παρούσας Συμφωνίας, συμφωνείται ότι ουδέν Μέρας (και κάθε Μέρος θα μεριμνήσει ώστε καμία θυγατρική ή συνδεδεμένη με αυτό εταιρεία ή άλλο νομικό πρόσωπο) δύναται να προβάλλει η ασκήσει οποιαδήποτε τέτοια Αξίωση προς Διευθέτηση (ή οποιαδήποτε άλλη αξίωση η οποία πηγάζει από τα ίδια ή παρόμοια πραγματικά περιστατικά, περιστάσεις ή κατάσταση σχετικά με τα Επιπλέον Υλικά) κατά οποιοσδήποτε άλλου Μέρους, των συνδεδεμένων εταιρειών των Μερών ή τους (πρώην ή νυν) διευθυντές, στελέχη, ασφαλιστές ή εργαζομένους τέτοιων εταιρειών, άλλως, σε κάθε περίπτωση, τα Μέρη ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα παραιτούνται από οποιαδήποτε αξίωση που σχετίζεται με τις Αξιώσεις προς Διευθέτηση.

 

   5.3 Η ΕΔ και η ΕΝΑΕ ρητά, ανεπιφύλακτα και ανέκκλητα παραιτούνται, από την εκτέλεση me Οριστικής Διαιτητικής Απόφασης στην υπόθεση ICC Case No. 18675 (ως ανωτέρω τταραγ. 18 κατά το μέρος που αυτή αποφαίνεται για το θέμα των Επιπλέον Υλικών (τμήμα της 2ης αξίωσης) και επιδικάζει υπέρ της ΕΝΑΕ το ποσό των 15.000.000 ευρώ, ως μη καταβληθέν τίμημα για την αγορά των Επιπλέον Υλικών, το οποίο έπρεπε να έχε καταβάλει η ΕΔ, με το νόμιμο τόκο 6%, όττως ειδικότερα ορίζεται στην οριστική Διαιτητική Απόφαση. Η παραίτηση της ΕΝΑΕ ως προς το συγκεκριμένο σκέλος της απαίτησης της κατά της ΕΔ, δεν θίγει τις υπόλοιπες αξιώσεις της κατά της ΕΔ, όπως αυτές επιδικάζονται από την Οριστική Διαιτητική Απόφαση, οποίες διατηρούνται ακέραιες και ισχυρές.

 

   6. ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ

 

   6.1 Η παρούσα Συμφωνία Διευθέτησης Διαφοράς εκτελείται με την επιφύλαξη σποιωνδήποτε άλλων αξιώσεων, ττληντων Αξιώσεων που συνδέονται με το ζήτημα των Επιπλέον Υλικών, που ενδέχεται να έχει το ένα Μέρος έναντι του άλλου, οι οποίες θα καραμείνουν σε πλήρη ισχύ και δεν επηρεάζονται καθ' οίανδήποτε τρόπο από την παρούσα Συμφωνία Διευθέτησης.

 

   6.2 Τα Μέρη αναγνωρίζουν και αποδέχονται ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει την πλήρη και αποκλειστική κατοχή, νομή καί κυριότητα επί ορισμένων υλικών με συνολική αξία 5.062.371,91 ευρώ («Προσάρτημα 2»), πέραν των Επιπλέον Υλικών, τα οποία είχαν ήδη παραδοθεί από την TKMS στην ΕΝΑΕ πριν την Ημερομηνία Ενεργοποίησης της Εκτελεστικής Συμφωνίας του 2010, στο πλαίσιο του αρχικού Προγράμματος Ποσειδών ίΙ για τον εκσυγχρονισμό και επισκευή Υποβρυχίων κλάσης 209 και βρίσκονται σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ. Τα Μέρη αναγνωρίζουν kol αποδέχονται ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα αναλάβει με δικές του δαπάνες και ευθύνη τα υλικά αυτά, χωρίς οποιαδήποτε ανάμειξη της ΕΝΑΕ ή/και της TKMS στην κατάσταση που βρίσκονται αυτά σήμερα. Τα. Μέρη ρητά δηλώνουν ότι παραιτούνται κάθε αξίωσης απαίτησης, ανταπαίτησης, δικαιώματος, διεκδίκησης, εξόδων, δαπανών, οποιοσδήποτε φύσεως, χαρακτήρα και περιγραφής, είτε εκ συμβάσεως είτε εκ του νόμου, που προέκυψαν ή μπορείνα έχουν προκόψει ή να προκόψουν εναντίον οποιουδήποτε άλλου Μέρους από οποιαδήποτε νομική αιτία, γνωστή ή μη, παρελθοϋσα, παρούσα ή μέλλουσα, συνδεόμενη άμεσα ή έμμεσα με τα υλικά του Προσαρτήματος 2.

 

   7. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

   Όλη η αλληλογραφία, οι κοινοποιήσεις καθώς και άλλα έγγραφα που ενδέχεται να κοινοποιηθούν σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία θα είναι στην Αγγλική γλώσσα ή, σε περίπτωση που δεν είναι, θα συνοδεύονται από επικυρωμένη μετάφρασή τους στα αγγλικά. Το Μέρος το οποίο παραλαμβάνει θα δικαιούται vα υποθέσει ότι η εν λόγω μετάφραση είναι ακριβής, καθώς και να βασίζεται στη; μετάφραση στην αγγλική οπιουδήποτε εγγράφου του επιδίδεται σύμφωνα με τους όρους της παρούσας. Οποιαδήποτε αλληλογραφία μεταξύ των Μερών σε σχέση με την παρούσα θα απευθύνεται ως εξής:

 

   Ελληνική Δημοκρατία: Υπουργείο Εθνικής ’μυνας, Λεωφόρος Μεσογείων 227231,15451 Αθήνα, υπόψη: [...]

 

   TKMS: thyssenkrupp Marine Systems GmbH, Hermann-Blohm-StraSe 3, 20457 Hamburg and attn: Dr Michael Gotz

 

   ΕΝΑΕ: Λεωφόρος Παλάσκα 3: 124 62 Σκαοααανκάς Αττικήν υπόψη Ειδικού Διαχειριστή.

 

   8 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

   8.1. Τα Μέρη συμβάλλονται στην παρούσα ως ανεξάρτητα μέρη και σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνουν από κοινού ευθύνη και δεν ευθύνονται από κοινού αντιστοίχως. Κανένα από τα Μέρη δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε υποχρέωση που απορρέει από την παρούσα, εκτός εάν αυτή ρητά αποδίδεται στο εν λόγω Μέρος. Κανένα από τα Μέρη δεν εξουσιοδοτείται να εκπροσωπεί κάποιο από τα άλλα.

 

   8.2. Η παρούσα Συμφωνία Διευθέτησης, καθώς και οποιαδήποτε δικαιώματα και υποχρεώσεις απορρέουν από αυτήν, δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν ή μεταβιβασθούν, εν όλω ή εν μέρει, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση των Μερών.

 

   8.3. Οποιαδήποτε τροποποίηση, συμπλήρωση ή αναστολή της παρούσας, περιλαμβανομένου του παρόντος όρου, θα είναι έγκυρη μόνο εφόσον συμφωνηθεί εγγράφως και κυρωθεί με νόμο.

 

   8.4. Εάν οποιοσδήποτε όρος της παρούσας Συμφωνίας Διευθέτησης είναι ή καταστεί άκυρος, ανίσχυρος ή ανεφάρμοστος, εν όλω ή εν μέρει, η εγκυρότητα, ισχύς και εφαρμογή των λοιπών όρων της παρούσας δεν θίγεται. Οποιοσδήποτε τέτοιος άκυρος, ανίσχυρος ή ανεφάρμοστος όρος θα θεωρείται ότι έχει αντικατασταθεί με αναδρομική ισχύ από άλλον όρο ο οποίος, όσον αφορά το αντικείμενο, την έκταση εφαρμογής, το χρόνο, το μέρος και το πεδίο εφαρμογής, θα είναι το κοντινότερο δυνατόν στον οικονομικό σκοπό του άκυρου, ανίσχυρου ή ανεφάρμοστου όρου, και ο οποίος θα θεωρείται έγκυρος, ισχυρός και εφαρμοστέος. Το ίδιο θα ισχύει όσον αφορά σε τυχόν κενά στην Συμφωνία Διευθέτησης.

 

   8.5. Η εκτέλεση και η υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας Διευθέτησης, καθώς και οποιαδήποτε πράξη η νομική ενέργεια επιχειρείται σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία Διευθέτησης, απαλλάσσεται από οποιονδήποτε φόρο, συμπεριλαμβανομένων και των παρακρατούμενων φόρων, Φ.Π.Α., τελών χαρτοσήμου, εισφορών, δασμών, τελών εγγραφής, εισφορών ή αμοιβών είτε υπέρ οποιοσδήποτε κρατικής αρχής ή οποιουδήποτε τρίτου. Ρητά προβλέπεται πως η ΕΝΑΕ δύναται νομίμως να εγγράφει στους λογαριασμούς της για το 2019 το τιμολόγιο που εκδόθηκε από την TKMS το 2010 σε σχέση με τα Επιπλέον Υλικά και η σχετική με αυτό δαπάνη θα αναγνωρισθεί ως πραγματοποιηθείσα το 2019 για σκοπούς εκπεσιμότητας δαπανών από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Ρητά προβλέπεται ότι η προμήθεια και παράδοση των Επιπλέον Υλικών εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής από τον ΦΠΑ που ορίζεται στο εδάφιο α' της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Ν. 2859/2000, δεδομένου ότι πρόκειται για υλικά που πρόκειται να ενσωματωθούν ή/και να χρησιμοποιηθούν σε πολεμικά πλοία.

 

   9. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

 

   9.1. Η παρούσα Συμφωνία Διευθέτησης θα διέπεται και. θα ερμηνεύεται σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο.

 

   9.2. Όλες οι διαφορές που ενδέχεται να ανακύψουν από ή σε σχέση με την παρούσα Συμφωνία Διευθέτησης θα επιλύονται οριστικά σύμφωνα με τους Κανόνες Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC}. Το Διαιτητικό Δικαστήριο θα αποτελείται από τρεις διαιτητές ol οποίοι θα ορίζονται σύμφωνα με τους εν λόγω Κανόνες. Η έδρα της διαιτησίας θα είναι η Αθήνα. H γλώσσα της διαιτητικής διαδικασίας θα είναι η αγγλική.

 

   Γία την Ελληνική Δημοκρατία Γ ια την TKMS Για την ΕΝΑΕ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΙΝΑΚΕΣ (ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ ΦΕΚ)

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΕΙΟ ΦΕΚ)

 

’ρθρο 4

Τροποποίηση του άρθρου 25 του ν. 4494/2017 (Α' 165)

 

   Το άρθρο 25 του ν. 4494/2017 (Α' 165) αντικαθίσταται, ως εξής:

 

   «’ρθρο 25

Εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΝΙΜΤΣ

 

   Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού, χημικών αντιδραστηρίων και παροχής υπηρεσιών των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΝΙΜΤΣ, που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως και τη δημοσίευση του παρόντος, μπορούν να εξοφληθούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 66, 68 και 132 του ν. 4270/2014 (Α' 143), του ν. 4412/2016 (Α' 147) και του π.δ. 80/2016 (Α' 145).».

 

’ρθρο 5

Ζητήματα σταδιοδρομίας

 

   1. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 του ν. 3883/2010 (Α' 167) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, ως εξής:

 

   «Για τους μετατασσόμενους ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ. δεν ισχύουν τα όρια ηλικίας που καθορίζονται στην περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν.δ. 445/1974 (Α' 160).»

 

   2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του ν. 4609/2019 (Α' 67) αντικαθίσταται, ως εξής:

 

   «5. Εξαιρούνται από την υποχρέωση συμπλήρωσης χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας οι μονιμοποιη- θέντες εθελοντές μακράς θητείας που κατατάχθηκαν τα έτη 1985 έως και 1990, καθώς και οι αξιωματικοί που προέρχονται από εθελοντές μακράς θητείας.».

 

’ρθρο 6

Ρυθμίσεις πολιτικού προσωπικού Υπουργείου Εθνικής ’μυνας

 

   1. Η περίπτωση β' της παραγράφου 6Α του άρθρου 86 του ν. 3528/2007 (Α' 26) αντικαθίσταται, ως εξής:

 

   «β) έναν (1) προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών, που επιλέγεται από τον οικείο υπουργό».

 

   2. Ειδικά για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας, σε περιπτώσεις κατάργησης, συγχώνευσης ή μεταφοράς σε άλλον νομό της μονάδας ή υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν και εφόσον στον ίδιο νομό δεν υπάρχει θέση του κλάδου τους στο Γενικό Επιτελείο που ανήκουν, μπορούν να μετατάσσονται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α' 224), με αίτησή τους και ύστερα από σύμφωνη γνώμη των οικείων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, σε άλλο Γενικό Επιτελείο σε κενή οργανική θέση του κλάδου τους και εφόσον αυτή δεν υπάρχει με μεταφορά της οργανικής τους θέσης σε αυτό.

 

’ρθρο 7

Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4446/2016 (Α' 240)

 

   1. Το άρθρο 125 του ν. 4446/2016 (Α' 240) αντικαθίσταται, ως εξής:

 

   «’ρθρο 125

 

   Χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και Πιστοποιητικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.» και άλλα συναφή θέματα.

 

   1. Χορηγούνται στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.» αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για χρονικό διάστημα σαράντα δύο (42) μηνών από την 22η Δεκεμβρίου του έτους 2016 κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία και η δραστηριότητά της. Εφόσον τα ανωτέρω αποδεικτικά χορηγούνται για την είσπραξη χρημάτων, περιλαμβάνουν τον όρο της παρακράτησης ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) επί του εισπραττόμενου ποσού.

 

   2. Για τις ανάγκες σύνταξης συμβολαιογραφικής πράξης πώλησης και μεταβίβασης κυριότητας ή προσυμφώνου της των δύο γηπέδων, που βρίσκονται στη θέση «Βλύχα» ή «Στενά» ή «Φαρδιά Βλύχα» του Δήμου Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, συνολικής έκτασης, κατά μεν τον τίτλο κτήσεως, μέτρων τετραγωνικών τετρακοσίων ενενήντα οκτώ χιλιάδων τριακοσίων δύο (498.302,00), κατά δε το κτηματολόγιο, μέτρων τετραγωνικών τετρακοσίων πενήντα μίας χιλιάδων πεντακοσίων ογδόντα εννέα (451.589,00), τεμνόμενης, της συνολικής εκτά- σεως, από την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, και ειδικότερα εκτάσεως, κατά τον άνω τίτλο κτήσης, του μεν Α γηπέδου μέτρων τετραγωνικών εκατόν σαράντα μίας χιλιάδων εκατόν ενενήντα έξι (141.196,00), κατά δε το κτηματολόγιο μέτρων τετραγωνικών εκατόν είκοσι τεσσάρων χιλιάδων τετρακοσίων (124.400,00), του δε Β γηπέδου, κατά τον άνω τίτλο κτήσης, μέτρων τετραγωνικών τριακοσίων πενήντα επτά χιλιάδων εκατόν έξι (357.106,00), κατά δε το κτηματολόγιο μέτρων τετραγωνικών τριακοσίων είκοσι επτά χιλιάδων εκατόν ογδόντα εννέα (327.189,00), ή της όποιας έκτασης αυτών προκύψει από τη νεώτερη καταμέτρησή τους, τα οποία ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.», χορηγούνται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για χρονικό διάστημα σαράντα δύο (42) μηνών από την 22η Δεκεμβρίου του έτους 2016, υπό τον όρο παρακράτησης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ποσοστού επτά τοις εκατό (7%) επί του συμφωνημένου τιμήματος κατά την καταβολή αυτού. Το ποσό της παρακράτησης αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο εντός τριών (3) ημερών από την καταβολή του συμφωνημένου τιμήματος.

 

   Επίσης, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, χορηγούνται, για χρονικό διάστημα σαράντα δύο (42) μηνών από την 22η Δεκεμβρίου του έτους 2016, στην ως άνω εταιρεία, πιστοποιητικά της Φορολογικής Διοίκησης, με τα οποία βεβαιώνεται ότι η όλη ως άνω αναφερόμενη έκταση, ήτοι αμφότερα τα γήπεδα, περιλαμβάνονται στις δηλώσεις Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Τα δύο ως άνω αναφερόμενα γήπεδα μπορούν να μεταβιβαστούν ή να επιβαρυνθούν με εμπράγματα βάρη και εξασφαλίσεις, αποκλειστικά υπέρ του προς όντα η μεταβίβαση των άνω ακινήτων ή υπέρ του εκ προσυμφώνου αγοραστή σύμφωνα με την περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 126, είτε ενιαίως ως ένα ακίνητο, είτε τμηματικά ως πλείονα ακίνητα.

 

   Από το ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) του συμφωνη- μένου τιμήματος, που παρακρατείται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι αναλογούντες στα αναφερόμενα στο ίδιο εδάφιο ακίνητα, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

 

   3. Για χρονικό διάστημα σαράντα δύο (42) μηνών από την 22η Δεκεμβρίου του έτους 2016 πάσης φύσεως επιχορηγήσεις και καταβολές προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.» δεν δύνανται να συμψηφιστούν αυτεπαγγέλτως με οφειλές αυτής προς το Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ., σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και σε Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού.».

 

   2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 126 του ν. 4446/2016 αντικαθίσταται, ως εξής:

 

   «Για χρονικό διάστημα σαράντα δύο (42) μηνών από την 22η Δεκεμβρίου του έτους 2016, αναστέλλονται:».

 

’ρθρο 8

Τροποποίηση του άρθρου 99 του ν. 4486/2017 (Α' 115)

 

   Στο άρθρο 99 του ν. 4486/2017 (Α'115) προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:

 

   «3. Οι ιατροί και οδοντίατροι που απασχολούνται στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών λαμβάνουν τις αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε' του Μέρους Α' του ν. 4472/2017 (Α' 74). Πλέον των αποδοχών του προηγούμενου εδαφίου, στους ιατρούς και οδοντίατρους που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα καταβάλλεται: α) ένας (1) επιπλέον μηνιαίος μισθός ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 138 του ν. 4472/2017, β) το μηνιαίο επίδομα που έχει καθοριστεί κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 5 του άρθρου 28 του ν. 2646/1998 ( Α' 236), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, γ) επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας Α' Κατηγορίας, οριζόμενο σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.

 

   Τα ανωτέρω ποσά καταβάλλονται σωρευτικά υπό τους ανωτέρω προβλεπόμενους όρους καταβολής.

 

   4. Όλο το λοιπό προσωπικό ανεξαρτήτως κατηγορίας και κλάδου, πλην ιατρών και οδοντιάτρων, που απασχολείται στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών λαμβάνουν αποδοχές που καθορίζονται από τις διατάξεις του ν. 4354/2015 (Α' 176). Πλέον των αποδοχών του προηγούμενου εδαφίου, στο ανωτέρω προσωπικό καταβάλλεται:

   α) ένας (1) επιπλέον μηνιαίος μισθός εισαγωγικού κλιμακίου της κατηγορίας του,

   β) επίδομα απομακρυσμένων - παραμεθόριων περιοχών οριζόμενο σε εκατό (100) ευρώ μηνιαίως και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών τα οποία εδρεύουν σε απομακρυσμένες - παραμεθόριες περιοχές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και

   γ) επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας Α' Κατηγορίας, οριζόμενο σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.

Τα ανωτέρω ποσά καταβάλλονται σωρευτικά υπό τους ανωτέρω προβλεπόμενους όρους καταβολής.

 

   5. Τα επιδόματα των περιπτώσεων 3γ και 4γ δεν καταβάλλονται σε περίπτωση που συντρέχουν με άλλο επίδομα που χορηγείται για τον ίδιο δικαιολογητικό λόγο.»

 

’ρθρο 9

Παράταση προθεσμίας αναθεώρησης Γ.Π.Σ.

 

   Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 15 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α' 174) αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «Η ως άνω αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 3.9.2020, διαφορετικά από 4.9.2020 εφαρμόζονται αυτοδικαίως δεσμευτικά οι διατάξεις των ως άνω Γ.Π.Σ..».

 

’ρθρο 10

Αναστολή εξέτασης ενστάσεων του άρθρου 7 του ν. 2308/1995

 

   Η εξέταση των ενστάσεων από τις Επιτροπές του άρθρου 7 του ν. 2308/1995 (Α' 114) αναστέλλεται μέχρι τις 30.4.2020 για ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που περιγράφονται στην υπ' αριθμ. 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στις υπ' αριθμ. 116/1868 και 698/1876 αποφάσεις του Εφετείου Ναυπλίου και στην υπ' αριθμ. 110/1878 απόφαση του Αρείου Πάγου και ανήκουν στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού της Περιφέρειας Αττικής.

 

’ρθρο 11

Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος

 

   1. Συστήνεται θέση Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος, ο οποίος υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και ορίζεται με απόφασή του. Εθνικός Συντονιστής ορίζεται μέλος της Κυβέρνησης. Με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή μπορούν να ανατίθενται και σε Υφυπουργό.

 

   2. Ο Εθνικός Συντονιστής έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

   (α) συντονίζει και ελέγχει τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων, καθώς και τους υπαγόμενους σε αυτές φορείς, που σχετίζονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τη διαχείριση της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που περιγράφονται στον παρόντα νόμο,

   (β) συντονίζει και ελέγχει, κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων των ελληνικών αρχών, το έργο των Διεθνών Οργανισμών, των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των λοιπών Φορέων, που δραστηριοποιούνται εντός της Ελληνικής Επικράτειας στο ζήτημα της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης,

   (γ) οργανώνει, διευθύνει, συντονίζει και ελέγχει τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.),

   (δ) εγκρίνει τους χώρους για την κατασκευή ελεγχόμενων ανοικτών και κλειστών δομών, καθώς και όλων των δομών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προορίζονται για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών,

   (ε) εποπτεύει τις διαδικασίες μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων εντός της Επικράτειας,

   (στ) ελέγχει τους υπεύθυνους φορείς διοίκησης και διαχείρισης της εκάστοτε δομής, παρακολουθεί τα θέματα διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας και πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της δομής επεμβαίνοντας μέσω του αρμόδιου φορέα στον διοικητή ή διαχειριστή της, όπου απαιτείται, για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της.

 

’ρθρο 12

Σύσταση, αποστολή και διάρθρωση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων

 

   1. Συστήνεται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Συναφείς αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών δεν θίγονται με τις διατάξεις του παρόντος.

 

   2. Ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται επιμέρους Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων. Οι ως άνω Διοικήσεις απαρτίζονται από Τοπικά Συγκροτήματα, ανάλογα με τη γεωγραφική διασπορά και την έδρα των τμημάτων που τις συγκροτούν.

 

’ρθρο 13

Αρμοδιότητες

 

   Στο πλαίσιο της αποστολής του ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:

   (α) τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων,

   (β) τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση (ν. 1844/1989, όπως ισχύει), σε ό,τι αφορά και μόνο την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών,

   (γ) τη διενέργεια ελέγχων των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων,

   (δ) τη συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), τρίτων χωρών και Διεθνών Οργανισμών για τον σχεδίασμά και την υλοποίηση δράσεων αναφορικά με την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

 

’ρθρο 14

Στελέχωση και διάθεση μέσων για τη λειτουργία του ΕΝ.Φ.Ε.Σ.

 

   1. Για τη στελέχωση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ., δύναται να αποσπάται σε αυτόν πολιτικό και ένστολο προσωπικό των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής ’μυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, με κοινή απόφαση του Υπουργού προέλευσης και του Εθνικού Συντονιστή.

 

   2. Στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ. και προς εκπλήρωση του σκοπού του, διατίθενται από τα Υπουργεία της παραγράφου 1, με κοινή απόφαση του Υπουργού προέλευσης και του Εθνικού Συντονιστή, επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα. Για τη συντήρηση των διατιθέμενων μέσων ευθύνονται αποκλειστικά τα Υπουργεία στα οποία ανήκουν.

 

   3. Όπου απαιτείται η χρήση του ως άνω προσωπικού και μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) για την κάλυψη άλλων αναγκαίων αποστολών αρμοδιότητάς του, αυτά διατίθενται στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με απόφαση του Εθνικού Συντονιστή και κατόπιν αιτήματος του Αρχηγείου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ..

 

’ρθρο 15

Χρηματοδότηση

 

   Η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της Ε.Ε. σύμφωνα με το οικείο κανονιστικό πλαίσιο.

 

’ρθρο 16

Εξουσιοδοτική Διάταξη

 

   Κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την οργάνωση, τη διάρθρωση, τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής ’μυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία εκδίδεται εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος.

 

’ρθρο 17

Τροποποίηση του άρθρου 96 του ν. 4368/2016 (Α' 21)

 

   Το άρθρο 96 του ν. 4368/2016 τροποποιείται ως εξής:

 

   «’ρθρο 96

   Συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και σύσταση συντονιστικού οργάνου

 

   1. Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου και μέχρι τις 30.06.2020, το Δημόσιο, οι δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και οργανισμοί κοινής ωφέλειας προβαίνουν στις ενέργειες αρμοδιότητάς τους, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών.

 

   2. Οι φορείς της παραγράφου 1 δύνανται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης:

   α. Να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ή να συνάπτουν με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών. Η διαδικασία σύναψης των προηγούμενων συμβάσεων δύναται, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται, ανεξαρτήτως ποσού, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης επιδείνωσης της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, και στο μέτρο που αυτό είναι αναγκαίο, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις.

   β. Ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.) δύναται να διευθύνει και να συντονίζει, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και αρχές, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επικουρούν τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Υ./Κ.Υ.Τ. και των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην περίπτωση α' της παραγράφου αυτής. Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής ’μυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) συστήνεται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π.) προς εξυπηρέτηση των σκοπών του προηγούμενου εδαφίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής ’μυνας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι αρμοδιότητές του, η στελέχωσή του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με όμοιες αποφάσεις συστήνονται Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.), όπου απαιτείται, και καθορίζονται ομοίως οι αρμοδιότητές τους, η στελέχωσή τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

   3. Οι δαπάνες για τις δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της παραγράφου 2 δύνανται να καλύπτονται από πιστώσεις είτε του τακτικού Προϋπολογισμού καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων των Υπουργείων, είτε του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είτε του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, καθ' υπέρβαση του συνολικού ανώτατου ορίου δαπάνης του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ κατά την έννοια του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 78 του ν. 4270/2014 (Α'143).».

 

’ρθρο 18

Έναρξη ισχύος

 

   Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.

 

   Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

 

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2019