ΑΠΟΦΑΣΗ 3148 ΦΕΚ Β 816/14.03.2017

 

Δαπάνες μετακίνησης Βουλευτών, υπαλλήλων και λοιπών προσώπων στο πλαίσιο αποστολής του Κοινοβουλίου, εντός και εκτός Επικράτειας.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις:

   α) των άρθρων 63 παρ. 1 και 2, 65 παρ. 1 και 103 παρ. 6 του Συντάγματος,

   β) των άρθρων 11 παρ. 1, 4 και 8, 32Α παρ. 7, 49, 49 Γ και 167 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Α' -Κοινοβουλευτικό, ΦΕΚ Α' 106/24.06.1987), όπως ισχύει,

   γ) των άρθρων 1, 3, 13, 17, 18, 95 παρ. 5, 96, 97, 101, 125 παρ. 2 περ. β), γ) και δ) 129, 136, 139, 143, 144, 145 και 164 ΣΤ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β' - Προσωπικό, ΦΕΚ Α' 51/10.4.1997), όπως ισχύει,

   δ) των άρθρων 3 και 9 του Ζ' Ψηφίσματος της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής, «Περί καταργήσεως των εις τους Βουλευτάς αναγνωριζομένων ατελειών και ρυθμίσεως θεμάτων αναφερομένων εις τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους Βουλευτάς» (ΦΕΚ Α' 23/18.02.1975), όπως ισχύει, σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 111 του Συντάγματος,

   ε) του άρθρου 2 παρ. Δ υποπαράγραφος Δ.9, «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός Επικρατείας», του v. 4336/2015 (ΦΕΚ Α' 94/14.8.2015),

   ζ) της υπουργικής απόφασης 2/73/ΔΕΠ/4.1.2016, «Δικαιολογητικά αναγνώρισης και εκκαθάρισης δαπανών μετακινουμένων εντός και εκτός της Επικράτειας», (ΦΕΚ Β' 20/14.1.2016).

 

   2. Την ανάγκη εξοικονόμησης δαπανών και ανταπόκρισης της Βουλής των Ελλήνων στις υποχρεώσεις της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και στις εν γένει υποχρεώσεις της.

 

   3. Τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Προϋπολογισμού της Βουλής οικονομικού έτους 2017, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

 

   1. Για κάθε μετακίνηση, εντός και εκτός της Επικράτειας, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αποστολής ή για υπηρεσιακούς λόγους, εκδίδεται σχετική απόφαση του Προέδρου της Βουλής ή εξουσιοδοτημένου οργάνου, στην οποία προσδιορίζονται τα ονοματεπώνυμα και η ιδιότητα των μετακινουμένων, οι ημερομηνίες αναχώρησης, έναρξης και λήξης εργασιών και επιστροφής, ο αριθμός των ημερών και των διανυκτερεύσεων, η πλήρης και σαφής αιτιολογία της μετακίνησης, ο τόπος και το μέσο αυτής, η χιλιομετρική απόσταση (εάν η μετάβαση γίνεται οδικώς και εκτός ορίων Αττικής), τα ποσά της εκτιμώμενης δαπάνης, της ημερήσιας αποζημίωσης, της διανυκτέρευσης, των εξόδων μετακίνησης, κάθε είδους δαπανών αναγκαίων για την πραγματοποίηση του σκοπού της μετακίνησης, καθώς και οι κωδικοί εξόδου του Προϋπολογισμού της Βουλής που δεσμεύονται.

 

   2. Οι αποφάσεις μετακίνησης εκδίδονται πριν από την ημερομηνία αναχώρησης των μετακινουμένων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας μετακίνησης εκδίδεται υπηρεσιακό σημείωμα που εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής ή το εξουσιοδοτημένο όργανο της. Στις περιπτώσεις αυτές, η απόφαση μετακίνησης εκδίδεται το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής των μετακινουμένων.

 

   3. Οι διατάξεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται, σε καμία περίπτωση, στις μετακινήσεις των Βουλευτών από και προς την εκλογική τους περιφέρεια ή στις μετακινήσεις που γίνονται στο πλαίσιο κομματικών εκδηλώσεων.

 

’ρθρο 2

Έξοδα κίνησης

 

   1. Τα έξοδα κίνησης βουλευτών, υπαλλήλων της Βουλής και λοιπών προσώπων που συμμετέχουν σε αποστολές της Βουλής, εντός και εκτός Επικράτειας, αφορούν, σε κάθε περίπτωση, μετακίνηση σε οικονομική θέση και αναγνωρίζονται απολογιστικά, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα παραστατικά. Οι κρατήσεις των εισιτηρίων πραγματοποιούνται από τη Γενική Διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, μετά από: (α) ταυτόχρονη συλλογή τριών (3) τουλάχιστον προσφορών που υποβάλλονται από ταξιδιωτικά γραφεία ή αεροπορικές εταιρείες στην ως άνω Υπηρεσία της Βουλής και (β) επιλογή της οικονομικότερης προσφοράς.

 

   2. Βουλευτής, ο οποίος επιθυμεί την έκδοση εισιτηρίου που αφορά μετακίνηση του, εντός ή εκτός της Επικράτειας, ενημερώνεται από την ως άνω Υπηρεσία της Βουλής για το ύψος της οικονομικότερης προσφοράς εισιτηρίου. Βουλευτής που επιλέγει άλλο ταξιδιωτικό γραφείο ή εταιρεία για την μετακίνηση του, καλύπτει την τυχόν υπερβάλλουσα διαφορά σε σχέση προς την οικονομικότερη προσφορά.

 

   3. Στις καλυπτόμενες δαπάνες μετακίνησης περιλαμβάνεται και η δαπάνη μετακίνησης από το αεροδρόμιο του τόπου μετάβασης προς το ξενοδοχείο διαμονής και αντίστροφα, με χρήση επιβατηγού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης. Καλύπτεται η μίσθωση ιδιωτικής χρήσης επιβατηγού αυτοκινήτου, εφόσον το κόστος της μίσθωσης αυτής είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της χρήσης επιβατηγού αυτοκινήτου ή άλλου μέσου δημόσιας χρήσης. Στην περίπτωση αυτή, καλύπτονται το κόστος μίσθωσης, οι δαπάνες διοδίων και η χιλιομετρική απόσταση. Καλύπτονται επίσης οι δαπάνες κίνησης των μετακινούμενων, πλην των βουλευτών, από τον τόπο διαμονής ή εργασίας προς το αεροδρόμιο του εσωτερικού και αντίστροφα, με χρήση επιβατηγού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, εφόσον δεν είναι εφικτή η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

 

   4. Η οδική μετακίνηση στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αποστολής ή για υπηρεσιακούς λόγους πραγματοποιείται: (α) είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς, (β) είτε με υπηρεσιακό όχημα, (γ) είτε με βουλευτικό όχημα, εάν ο μετακινούμενος είναι βουλευτής. Στην περίπτωση (γ) καταβάλλονται, με την προσκόμιση των σχετικών νόμιμων παραστατικών στην αρμόδια υπηρεσία, οι δαπάνες: (i) καυσίμων, λαμβανομένης υπόψη της χιλιομετρικής απόστασης και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, (ii) διοδίων, εάν η μετακίνηση γίνεται μέσω του εθνικού οδικού δικτύου, καθώς και (iii) ναύλων αυτοκινήτου σε περίπτωση μετακίνησης με θαλάσσιο μέσο μεταφοράς. Δεν καλύπτεται η οδική μετακίνηση με μεταφορικό μέσο ιδιωτικής χρήσης του μετακινούμενου.

 

’ρθρο 3

Έξοδα διανυκτέρευσης

 

   1. Για τα έξοδα διανυκτέρευσης βουλευτών, υπαλλήλων της Βουλής και λοιπών προσώπων λόγω μετακινήσεων στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αποστολής ή για υπηρεσιακούς λόγους, εντός και εκτός της Επικράτειας, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 10 και 19 της υποπαραγράφου Δ9 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του v. 4336/2015 (ΦΕΚ Α' 94/14-8-2015), όπως ισχύει. Οι βουλευτές εντάσσονται στην κατηγορία Ι του άρθρου 5 της υποπαραγράφου Δ9 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του v. 4336/2015 (ΦΕΚ Α' 94/14-8-2015), ενώ οι υπάλληλοι της Βουλής και τα λοιπά πρόσωπα, ανάλογα με το βαθμό ή την ιδιότητα τους, εντάσσονται στις αντίστοιχες κατηγορίες των διατάξεων αυτών. Για την επιλογή της βέλτιστης οικονομικά λύσης, ως προς το ξενοδοχείο και τον καθορισμό των εξόδων διανυκτέρευσης, λαμβάνονται υπόψιν το κόστος διαμονής στον τόπο διανυκτέρευσης, η διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων, η χρονική περίοδος κατά την οποία πραγματοποιείται η μετακίνηση, καθώς και οι προτάσεις των Διεθνών Οργανισμών ή των ελληνικών Προξενικών Αρχών του τόπου μετάβασης.

 

   2. Τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου όρια εξόδων ανά διανυκτέρευση δεν έχουν εφαρμογή στις ακόλουθες περιπτώσεις: (α) όταν η διοργανώτρια αρχή κοινοβουλευτικής συνέλευσης ή διάσκεψης ή συνάντησης στο εξωτερικό ή η ελληνική προξενική αρχή προτείνουν, συγκεκριμένα ξενοδοχεία για τη διανυκτέρευση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, (β) όταν συνάπτονται συμβόλαια με ξενοδοχεία του εξωτερικού, (γ) σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων σε κατάλληλα για την κοινοβουλευτική αποστολή ξενοδοχεία, για λόγους ασφαλείας ή για άλλους λόγους, με τιμή ανά διανυκτέρευση εντός των προβλεπόμενων ορίων των εξόδων διανυκτέρευσης. Στις περιπτώσεις (α), (β) και (γ) αναγνωρίζεται και καλύπτεται η υπερβάλλουσα της οριζόμενης στην προηγούμενη παράγραφο δαπάνη διανυκτέρευσης. Στην περίπτωση (α), εφόσον προτείνονται περισσότεροι του ενός τόποι διαμονής, επιλέγεται η οικονομικότερη προτεινόμενη τιμή διανυκτέρευσης και ελλείψει διαθεσιμότητας η αμέσως επόμενη αυτής. Οι προϋποθέσεις της περίπτωσης (γ) βεβαιώνονται γραπτώς από την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, από την οποία επιλέγεται το κατάλληλο για την κοινοβουλευτική αποστολή ξενοδοχείο με τη χαμηλότερη υπερβάλλουσα διαφορά σε σχέση με τα οριζόμενα όρια εξόδων της προηγούμενης παραγράφου.

 

   3. Σε περίπτωση που βουλευτής ή υπάλληλος ή άλλο πρόσωπο που μετέχει σε αποστολή της Βουλής επιλέγει διαμονή με τιμή διανυκτέρευσης η οποία υπερβαίνει τα όρια της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, η υπερβάλλουσα αυτή διαφορά δεν αναγνωρίζεται και δεν καλύπτεται. Οι υπάλληλοι και τα λοιπά πρόσωπα που μετέχουν σε αποστολές της Βουλής, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με τους βουλευτές που συνοδεύουν. Στην περίπτωση αυτή αναγνωρίζεται και καλύπτεται για τους υπαλλήλους και τα λοιπά πρόσωπα δαπάνη διανυκτέρευσης αντίστοιχη με του βουλευτή.

 

’ρθρο 4

Ημερήσια αποζημίωση

 

   1. Η ημερήσια αποζημίωση για τις μετακινήσεις εκτός Επικράτειας του Προέδρου της Βουλής, των Αντιπροέδρων της Βουλής και των βουλευτών, καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 22 της υποπαραγράφου Δ9 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του v. 4336/2015 (Α' 94). Καταβάλλεται για τις ημέρες εργασιών, για την ημέρα μετάβασης, καθώς και την ημέρα επιστροφής, μόνον όταν αυτή συμπίπτει με την ημέρα λήξης των εργασιών.

 

   2. Η ημερήσια αποζημίωση για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων της Βουλής, εντός και εκτός Επικράτειας, καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 των άρθρων 11 και 17 της υποπαραγράφου Δ9 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του v. 4336/2015 (Α' 94). Καταβάλλεται για την ημέρα μετάβασης, για τις ημέρες εργασιών και για την ημέρα επιστροφής, μόνον όταν αυτή συμπίπτει με την ημέρα λήξης των εργασιών. Η ημερήσια αποζημίωση για μετακινήσεις, εντός ή εκτός Επικράτειας, καταβάλλεται κατά το ήμισυ στις εξής περιπτώσεις: (α) στην περίπτωση (Γ) του άρθρου 11 της υποπαραγράφου Δ.9 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του v. 4336/2015 (ΦΕΚ Α' 94/14.8.2015), (β) στην περίπτωση (Δ) του άρθρου 11 της υποπαραγράφου Δ.9 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του v. 4336/2015 (ΦΕΚ Α' 94/14.8.2015), (γ) σε λοιπά πρόσωπα που μετέχουν στην αποστολή.

 

   3. Σε περίπτωση καταβολής μέρους της ημερήσιας αποζημίωσης από άλλο φορέα, καταβάλλεται ποσό μέχρι τη συμπλήρωση του ποσού της αποζημίωσης που προβλέπεται από τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου.

 

’ρθρο 5

Διαδικαστικά Ζητήματα

 

   1. Στην απόφαση μετακίνησης, που εκδίδεται με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, ορίζεται υπάλληλος, μόνιμος ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, της υπηρεσίας που επιμελείται την αποστολή, ο οποίος διαχειρίζεται τους φακέλους των μετακινουμένων κάθε αποστολής ονομαστικά. Εάν στην αποστολή μετέχει υπάλληλος της Βουλής, ορίζεται κατά προτίμηση ο υπάλληλος αυτός για τις διαδικαστικές ενέργειες. Κάθε φάκελος συνοδεύεται από αναλυτική κατάσταση δαπανών σε δύο αντίγραφα και από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κατά τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση 2/73/ΔΕΠ/4.1.2016 (ΦΕΚ Β' /20/14.1.2016), όπως ισχύει.

   Οι μετακινούμενοι εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την επιστροφή τους, προσκομίζουν στον οριζόμενο αρμόδιο για την αποστολή υπάλληλο, όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων των αποκομμάτων των καρτών επιβίβασης ή αποδείξεων εισιτηρίων (μετάβασης και επιστροφής), και το πρωτότυπο τιμολόγιο του ξενοδοχείου διαμονής. Ο φάκελος της μετακίνησης, μαζί με την κατάσταση δαπανών ανά μετακινούμενο και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά έγγραφα, διαβιβάζονται στο Τμήμα Πληρωμών και Πάγιας Προκαταβολής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

   Μετά τη διαβίβαση του πλήρους φακέλου της μετακίνησης, το ανωτέρω Τμήμα της Βουλής προβαίνει σε έλεγχο των δικαιολογητικών, εκκαθαρίζει τη σχετική δαπάνη και, στη συνέχεια, εισπράττει ή καταβάλλει από ή στον μετακινούμενο τυχόν προκύπτουσες διαφορές, κατά τα οριζόμενα στις περιπτώσεις της επόμενης παραγράφου. Στη συνέχεια το Τμήμα Πληρωμών και Πάγιας Προκαταβολής υποβάλλει τα σχετικά έγγραφα στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

 

   2. Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της μετακίνησης, ή από την πρώτη ημέρα μετακίνησης που δεν πραγματοποιήθηκε εκδίδεται απόφαση: α) συμπληρωματική της αρχικής, σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας αναχώρησης ή επιστροφής του μετακινούμενου λόγω έκτακτης κοινοβουλευτικής υποχρέωσης ή ανωτέρας βίας, για την καταβολή (i) τυχόν ακυρωτικών ή άλλων χρεώσεων, εφόσον οι χρεώσεις αποδεικνύονται από νόμιμα δικαιολογητικά, τα οποία αναγράφονται στη συμπληρωματική απόφαση, (ii) της χρηματικής διαφοράς που τυχόν προκύπτει σε σχέση με την αρχική απόφαση, οπότε καταβάλλεται στον μετακινούμενο ή επιστρέφεται από αυτόν η χρηματική διαφορά προς ή από το Τμήμα Πληρωμών και Πάγιας Προκαταβολής.

β) ανακλητική της αρχικής απόφασης μετακίνησης, εάν η μετακίνηση δεν πραγματοποιηθεί, οπότε επιστρέφονται από τον υπόχρεο τυχόν καταβληθέντα σε αυτόν χρηματικά ποσά στο Τμήμα Πληρωμών και Πάγιας Προκαταβολής, αφαιρουμένων τυχόν ακυρωτικών χρεώσεων, εφόσον οι χρεώσεις αυτές αποδεικνύονται από νόμιμα δικαιολογητικά τα οποία και θα αναγράφονται στην ανωτέρω ανακλητική απόφαση.

   Η απόφαση των περιπτώσεων (α) και (β) της παρούσας εκδίδεται με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής.

 

   3. Οι μετακινούμενοι υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα την ως άνω Υπηρεσία για κάθε μεταβολή του προγράμματος της μετακίνησης, ανεξαρτήτως εάν η μεταβολή αυτή προκαλεί ή όχι αυξομείωση της σχετικής δαπάνης.

 

   4. Μετά την άπρακτη παρέλευση των προθεσμιών των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος, η ανωτέρω Υπηρεσία παραδίδει τον φάκελο της μετακίνησης στο Τμήμα Πληρωμών και Πάγιας Προκαταβολής. Εάν, μετά τον έλεγχο, διαπιστωθούν ελλείψεις δικαιολογητικών στον ανωτέρω φάκελο, από υπαιτιότητα του μετακινούμενου, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής δύναται να προβεί σε καταλογισμό σε βάρος του υπόχρεου μετακινούμενου, σύμφωνα με το άρθρο 146 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β'), όπως ισχύει.

 

   5. Ο πλήρης φάκελος για τις μετακινήσεις υποβάλλεται, προς αποκατάσταση της Πάγιας Προκαταβολής, στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκτελεί χρέη Ελεγκτού Δημοσίου, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 παρ 2 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β'), όπως ισχύει.

 

’ρθρο 6

Έναρξη ισχύος

 

   Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργούμενων από της ημερομηνίας αυτής των υπ' αρ. 2856/2338/06.06.2001, 10870/7279/08.11.2013 (ΦΕΚ Β' 3002/26.11.2013) και 4013/2950/17-3-2016 (ΦΕΚ Β' 739/18-3-2016) αποφάσεων Προέδρου της Βουλής και κάθε άλλης σχετικής διάταξης που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.