ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΓ8/28662/ΦΕΚ Β 2424/18.6.2020

 

Ορισμός Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου εντός του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

 

   Συνεδρίασε στο Κατάστημα του, στις 10 Ιουνίου 2020, με την ακόλουθη σύνθεση: Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος, Σωτηρία Ντούνη, Μαρία Βλαχάκη, ’ννα Λιγωμένου, Γεωργία Μαραγκού, Αγγελική Μαυρουδή και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος Αντιπρόεδροι, Βασιλική Ανδρεοπούλου, Ευαγγελία - Ελισάβετ Κουλουμπίνη, Κωνσταντίνα Ζώη, Γεωργία Τζομάκα, Θεολογία Γναρδέλλη, Βιργινία Σκεύη, Κωνσταντίνος Εφεντάκης, Αγγελική Πανουτσακοπούλου, Δέσποινα Τζούμα, Δημήτριος Τσακανίκας, Ευφροσύνη Παπαθεοδώρου, Βασιλική Προβίδη, Κωνσταντίνος Παραθύρας, Ασημίνα Σακελλαρίου, Αργυρώ Μαυρομμάτη, Ευαγγελία Σεραφή, Κωνσταντίνος Κρέπης, Ειρήνη Κατσικέρη, Γεωργία Παπαναγοπούλου, Νεκταρία Δουλιανάκη, Αικατερίνη Μποκώρου και Αντιγόνη Στίνη, Σύμβουλοι (η Αντιπρόεδρος Μαρία Αθανασοπούλου και οι Σύμβουλοι Γεώργιος Βοΐλης, Ελένη Λυκεσά, Σταμάτιος Πουλής, Δημήτριος Πέππας, Δέσποινα Καββαδία - Κωνσταντάρα, Αγγελική Μυλωνά, Στυλιανός Λεντιδάκης, Βασιλική Σοφιανού, Νικολέτα Ρένεση και Γρηγόριος Βαλληνδράς, απουσίασαν δικαιολογημένα, ενώ η Σύμβουλος Βασιλική Πέππα αποχώρησε από τη διάσκεψη, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 1968/1991), με την παρουσία του Επιτρόπου της Επικρατείας Αντωνίου Νικητάκη, κωλυομένης της Γενικής Επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Χρυσούλας Καραμαδούκη και της Γραμματέως Ελένης Αυγουστόγλου, Επιτρόπου, στην Υπηρεσία Επιτρόπου "Γραμματεία" του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

   Αφού έλαβε υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις του άρθρου 168 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α' 143).

 

   2. Τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α' 133).

 

   3. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4129/2013 «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο» (Α' 52).

 

   4. Τις διατάξεις των άρθρων 1, 6 και 46 της ΦΓ8/57805/2019 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου «Έγκριση του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας των Υπηρεσιών Διοίκησης και Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου» (Β' 4220).

 

   5. Τα πρακτικά της 12ης/10.6.2020 Γενικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

   6. Τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Αντωνίου Νικητάκη.

 

   7. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

 

   Ορίζει το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου εντός του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως ακολούθως:

 

’ρθρο 1

Στοιχεία του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου

 

   Το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο περιλαμβάνει:

   α) τον Ενδογενή Έλεγχο,

   β) τον Εσωτερικό Ελεγκτή, και

   γ) την Επιτροπή Διασφάλισης της Ανεξαρτησίας του Εσωτερικού ελεγκτή.

 

’ρθρο 2

Ο Ενδογενής Έλεγχος

 

   1. Μία σειρά ενεργειών ελέγχου ενσωματώνεται σε κάθε μια από τις φάσεις που συνθέτουν τις επιμέρους διαδικασίες ανάληψης υποχρέωσης, εκκαθάρισης δαπάνης και εντολής πληρωμής, ταμειακής διαχείρισης, αποθήκης και λογιστικής αποτύπωσης (Ενδογενής Έλεγχος).

 

   2. Ο Ενδογενής Έλεγχος αποβλέπει στον εντοπισμό των δημοσιονομικών κινδύνων που ελλοχεύουν σε κάθε φάση της δημοσιονομικής διαδικασίας και στη θέσπιση κατάλληλων και αποτελεσματικών δικλίδων για την αντιμετώπισή τους.

 

   3. Οι επιμέρους δημοσιονομικές διαδικασίες περιγράφονται σε πίνακες (βλ. συνημμένο υπόδειγμα). Σε κάθε πίνακα περιλαμβάνονται στήλες στις οποίες καταγράφονται οι ενέργειες προς παραγωγή πράξεων με δημοσιονομικές συνέπειες, μεταξύ, δε, των στηλών αυτών, σε μία στήλη με τίτλο «Κίνδυνοι» εντοπίζονται οι παρεκκλίσεις από τη νομιμότητα και κανονικότητα που πιθανολογούνται για την οικεία ενέργεια (χρησιμοποιούνται κόκκινα στοιχεία) και δίπλα στη στήλη αυτή, σε άλλη στήλη με τίτλο «Δικλίδες», αναφέρονται οι διαδικασίες πρόληψης και αποτροπής των κινδύνων (χρησιμοποιούνται πράσινα στοιχεία).

 

   4. Οι πίνακες της προηγούμενης παραγράφου συντάσσονται, τηρούνται και τροποποιούνται με ευθύνη του δημοσιονομικώς υπευθύνου κάθε επιμέρους διαδικασίας, από αυτές που μνημονεύονται στην παράγραφο 1.

 

’ρθρο 3

Ο Εσωτερικός Ελεγκτής

 

   1. Ως Εσωτερικός Ελεγκτής επιλέγεται Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνεται ικανός να εκτελέσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα που περιγράφονται στις τρεις επόμενες παραγράφους, παρέχοντας τα σχετικά εχέγγυα.

 

   2. Ο Εσωτερικός Ελεγκτής επισκοπεί αδιάκοπα τη λειτουργία του Ενδογενούς Ελέγχου προς τον σκοπό της διαπίστωσης των αδυναμιών του και της διατύπωσης σχετικών συστάσεων προς τους δημοσιονομικούς υπεύθυνους. Ο Εσωτερικός Ελεγκτής σχηματίζει αυτοτελή, ανεξάρτητη εκτίμηση περί των δημοσιονομικών κινδύνων κάθε διαδικασίας με δημοσιονομικές συνέπειες και, με βάση την εκτίμησή του αυτή, διαμορφώνει άποψη περί της καταλληλόλητας των δικλίδων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των διαπιστωθέντων από αυτόν κινδύνων. Στη συνέχεια συγκρίνει τις δικές του εκτιμήσεις περί των κινδύνων και των αναγκαίων δικλίδων με ό,τι εφαρμόζεται στον Ενδογενή Έλεγχο και διατυπώνει συστάσεις στηριζόμενες στις αποκλίσεις που τυχόν έχει εντοπίσει.

 

   3. Ο Εσωτερικός Ελεγκτής μπορεί να προγραμματίζει και εκτελεί στοχευμένους ελέγχους.

 

   4. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του Εσωτερικού Ελεγκτή συνίστανται σε διατύπωση μη δεσμευτικής γνώμης περί αποφυγής κινδύνων ή περί ανάληψης διορθωτικών ενεργειών για την αντιμετώπιση αδυναμιών του Ενδογενούς Ελέγχου, όταν η γνώμη αυτή ζητείται από τους δημοσιονομικούς υπεύθυνους. Κατά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο Εσωτερικός Ελεγκτής διατηρεί την ανεξαρτησία του.

 

   5. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο Εσωτερικός Ελεγκτής δεν επιτρέπεται να εμπλακεί σε ενεργό διαχείριση. Αν λειτουργεί συμβουλευτικά, την τελική απόφαση και την ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι υπεύθυνοι του Ενδογενούς Ελέγχου.

 

   6. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ο Εσωτερικός Ελεγκτής οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τα γενικώς αποδεκτά διεθνή πρότυπα εσωτερικού ελέγχου και τις βέλτιστες πρακτικές, όπως διαμορφώνονται, ιδίως, από τον Διεθνή Οργανισμό των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INT.O.S.A.I.), από την Επιτροπή Επιχορήγησης Οργανισμών της Επιτροπής Treadway (COSO) και από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΙΑ).

 

’ρθρο 4

Η Επιτροπή Διασφάλισης της Ανεξαρτησίας του Εσωτερικού Ελεγκτή

 

   1. Η Επιτροπή Διασφάλισης της Ανεξαρτησίας του Εσωτερικού Ελεγκτή (στο εξής η Επιτροπή) είναι τριμελής. Τα μέλη της ορίζονται από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ των μελών της, για διετή θητεία.

 

   2. Η Επιτροπή εγγυάται την ανεξαρτησία του Εσωτερικού Ελεγκτή, παρακολουθεί τις εργασίες του, αξιολογεί την ποιότητά τους και εξασφαλίζει ότι οι συστάσεις του Εσωτερικού Ελεγκτή λαμβάνονται δεόντως υπόψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

   3. Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητες διαχείρισης.

 

   4. Η Επιτροπή:

   α) παρακολουθεί την εφαρμογή των συστάσεων του Εσωτερικού Ελεγκτή και των ενεργειών που αναλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό,

   β) θέτει υπόψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κάθε ζήτημα που κρίνει ότι είναι αναγκαίο να τεθεί, σχετικά με τα καθήκοντα του Εσωτερικού Ελεγκτή, και προτείνει τυχόν ενέργειες και μέτρα που πρέπει να ληφθούν,

   γ) λαμβάνει θέση σε τυχόν διαφωνία που ανακύπτει μεταξύ του Εσωτερικού Ελεγκτή και των δημοσιονομικώς υπευθύνων, όσον αφορά τις αδυναμίες του Ενδογενούς Ελέγχου, τα συναφή ευρήματα και τις συστάσεις,

   δ) αίρει διαφωνίες μεταξύ του Εσωτερικού Ελεγκτή και των δημοσιονομικών υπευθύνων, ύστερα από αίτημα ενός από αυτούς ή αυτεπάγγελτα,

   ε) ενημερώνεται για τον σχεδιασμό κάθε ελεγκτικού έργου του Εσωτερικού Ελεγκτή, μέσω της κοινοποίησης σε αυτήν των Υπομνημάτων Σχεδιασμού Ελέγχου, καθώς και για τυχόν αλλαγές.

 

   5. Στο πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου, η Επιτροπή υποβάλλει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την ετήσια έκθεση των δραστηριοτήτων της.

 

   6. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, η Επιτροπή οφείλει, κατά τα λοιπά, να λαμβάνει υπόψη της τα Διεθνή Πρότυπα Εσωτερικού Ελέγχου που διαμορφώνονται από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών.

 

’ρθρο 5

 

   Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ (άρθρο 1 παρ. 3)

Αναλυτικός Πίνακας Σταδίων της Διαδικασίας, Κινδύνων και Δικλίδων

 

Ονομασία Διαδικασίας

Κίνδυνος

Δικλίδες

Στάδιο ροής εργασιών

Περιγραφή εργασίας

Εντοπισθέντες κίνδυνοι

Διαδικασία Ελέγχου/

Περιγραφή δικλίδων

Υπεύθυνος δικλίδας

Χειρωνακτικές/ Αυτοματοποιημένες/ Μικτές

Στάδιο 1

(...)

(...)

(...)

(...)

(...)

Στάδιο 2

(...)

(...)

(...)

(...)

(...)

κ.ο.κ.

 

 

 

 

 

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.