ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 2152.20/43267/ΦΕΚ Β 2452/21.6.2019

 

Ρύθμιση θεμάτων περί εισόδου στην ή εξόδου από τη χώρα και μεταφοράς σε ή από πλοίο όπλων και πυρομαχικών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας του Μέρους Α' του ν. 4058/2012 (Α' 63) από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε πλοίο οποιασδήποτε σημαίας που βρίσκεται σε ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο.

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις:

   α) της παραγράφου 4 του άρθρου 12 του ν. 4058/2012 «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α' 63) και των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 4 του ίδιου ως άνω νόμου όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 75 του ν. 4504/2017 «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ... και άλλες διατάξεις» (Α' 184) και ισχύει,

   β) του ν. 2321/1995 «Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους ΧΙ της Σύμβασης» (Α' 136), η οποία τέθηκε σε ισχύ τη 19η Αυγούστου 1995 σύμφωνα με την ανακοίνωση Φ.0546/3229/1995 (Α' 207), ιδίως τα άρθρα 101 και 103 της Σύμβασης αυτής,

   γ) του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98),

   δ) του άρθρου 2 του π.δ. 70/2015 «.. .Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής...» (Α' 114),

   ε) της περίπτωσης ε' της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α' 26),

   στ) του π.δ. 88/2018 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 160),

   ζ) της Υ29/8-10-2015 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη» (Β' 2168) και

   η) της 641.36-2/12/23-4-2012 απόφασης Υπουργών Εθνικής ’μυνας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη «Έκδοση άδειας για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς εταιρειών που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται σε ελληνικά εμπορικά πλοία μέσω λιμένων αλλοδαπής» (Β' 1338), όπως έχει τροποποιηθεί με την 2152.20/67471/2018 απόφαση Υπουργών Εθνικής ’μυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Τροποποίηση διατάξεων της 641.36-2/2012 από 23-4-2012 (Β' 1338) υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εθνικής ’μυνας - Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Προστασίας του Πολίτη» (Β' 4557) και ισχύει.

 

   2. Τα αριθμ. 1519/18/1132405/5-6-2018 και 1519/18/ 1492140/24-7-2018 έγγραφα ΥΠΕΣ/ΑΕΑ/ΚΑ/ΔΚΑ/Τμήμα Όπλων και Εκρηκτικών.

 

   3. Το αριθμ. 61747/31-10-2018 έγγραφο ΥΠΕΞ/Δ1 με συνημμένο το αριθμ. Φ. 3460/ΑΣ 38443/3-7-2018 έγγραφο ΥΠΕΞ/ΕΝΥ/Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου.

 

   4. Την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής στα εμπορικά πλοία που διαπλέουν θαλάσσιες περιοχές εκτεθειμένες σε κίνδυνο πειρατείας, μέσω της επιβίβασης ένοπλων ιδιωτών φρουρών που επιβιβάζονται σε εμπορικά πλοία οποιασδήποτε σημαίας σε ελληνικούς λιμένες και αγκυροβόλια.

 

   5. Το αριθμ. 2811.8/21021/2019/20-3-2019 Εισηγητικό Σημείωμα ΥΝΑΝΠ/ΓΔΟΥ.

 

   6. Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

Είσοδος στην/έξοδος από τη χώρα και μεταφορά σε ή από πλοίο όπλων και πυρομαχικών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας του Μέρους Α' του ν. 4058/2012 (Α' 63)

 

   1. Επιτρέπεται, κατόπιν άδειας, η οποία εκδίδεται από την Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής:

   α) η είσοδος στη χώρα, η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών σε εμπορικά πλοία οποιασδήποτε σημαίας που βρίσκονται σε ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο και πρόκειται να διαπλεύσουν τις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως αυτές ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, μετά τον απόπλου τους και η έξοδος αυτών από τη χώρα,

   β) η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών, τα οποία βρίσκονται ήδη εντός της ελληνικής επικράτειας, σε εμπορικά πλοία οποιασδήποτε σημαίας που βρίσκονται σε ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο και πρόκειται να διαπλεύσουν τις περιοχές υψηλού κινδύνου, μετά τον απόπλου τους και η έξοδος αυτών από τη χώρα,

   γ) η είσοδος στη χώρα και η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από εμπορικά πλοία οποιασδήποτε σημαίας που πρόκειται να καταπλεύσουν σε ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο, αφού έχουν διαπλεύσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου προ του κατάπλου τους, με σκοπό τη μεταφορά τους σε έτερο πλοίο, το οποίο μετά τον απόπλου του από την ελληνική επικράτεια πρόκειται να διαπλεύσει την περιοχή υψηλού κινδύνου. Τα όπλα και τα πυρομαχικά παραμένουν στο λιμένα εκφόρτωσής τους ή μεταφέρονται σε άλλον ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο και εναποθηκεύονται σε ελεγχόμενους τελωνειακούς χώρους, οι οποίοι πληρούν τους επιβαλλόμενους όρους ασφαλείας, ώστε να αποκλείεται κάθε κίνδυνος κλοπής ή απώλειας, καθώς και η πρόκληση οποιουδήποτε ατυχήματος, μέχρι την έκδοση άδειας και τη μεταφορά τους στο επόμενο πλοίο,

   δ) η είσοδος στη χώρα, η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από εμπορικά πλοία οποιασδήποτε σημαίας που έχουν καταπλεύσει σε ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο, αφού έχουν διαπλεύσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου προ του κατάπλου τους και η έξοδος αυτών από τη χώρα.

 

   2. Οι άδειες των περιπτώσεων α' έως και γ' της παραγράφου 1 συνοδεύουν τα όπλα και πυρομαχικά από την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια ή/και τη μεταφορά τους εντός της ελληνικής επικράτειας, έως και τη φόρτωσή τους στο πλοίο και κατόπιν φέρονται επί του πλοίου. Οι άδειες της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1, μετά την εκφόρτωση των όπλων και των πυρομαχικών από το πλοίο, τα συνοδεύουν μέχρι και τον τελικό προορισμό τους και επιδεικνύονται στις κατά περίπτωση αρμόδιες Αρχές των κρατών, από τα οποία διέρχονται.

 

’ρθρο 2

Όροι και προϋποθέσεις έκδοσης αδειών

 

   1. Για την έκδοση καθεμίας από τις άδειες του άρθρου 1 το πλοίο πρέπει να:

   α) είναι εφοδιασμένο με άδεια παροχής υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς από το κράτος σημαίας του σε ισχύ, υπό την επιφύλαξη της περίπτωσης γ' του άρθρου 6 της παρούσας,

   β) διαθέτει ειδικό κλειδωμένο χώρο φύλαξης του οπλισμού και των πυρομαχικών, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση από κοινού αποκλειστικά ο πλοίαρχος ή ο αντικαταστάτης του και ο επικεφαλής των ενόπλων ιδιωτών φρουρών ή ο αντικαταστάτης αυτού,

   γ) διαπλεύσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου μετά την αναχώρησή του από την ελληνική επικράτεια ή να έχει διαπλεύσει την περιοχή υψηλού κινδύνου πριν την άφιξή του στην ελληνική επικράτεια.

 

   2. Στις περιπτώσεις των αδειών του άρθρου 1 που περιλαμβάνεται και η μεταφορά των όπλων και πυρομαχικών μέσω ελληνικού εδάφους αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, απαιτείται για την έκδοσή τους η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επί της οποίας θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς τους.

 

   3. Για την έκδοση των αδειών της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, η έξοδος των όπλων και πυρομαχικών από τη χώρα επιτρέπεται αποκλειστικά στις περιπτώσεις που ο τελικός προορισμός των όπλων και πυρομαχικών είναι το κράτος έδρας της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ή άλλο ρητά μνημονευόμενο στην άδεια λειτουργίας της κράτος, στο οποίο δύναται να τα μεταφέρει.

 

   4. Οι ένοπλοι ιδιώτες φρουροί που θα επιβιβάζονται στο πλοίο πρέπει να αποτελούν προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στη θάλασσα με χρήση ένοπλων φρουρών και ιδίως στην αντιμετώπιση φαινομένων πειρατείας και να είναι πιστοποιημένοι, κατάλληλοι και επαρκώς εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η συνδρομή κάθε όρου και προϋπόθεσης που αφορά τους ένοπλους ιδιώτες φρουρούς, τον οπλισμό που φέρουν και την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας θεωρείται ότι έχει εξασφαλισθεί σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους σημαίας του εκάστοτε πλοίου, κατά τη διαδικασία έκδοσης της άδειας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας από την αρμόδια Υπηρεσία του. Ειδικά για τα υπό ελληνική σημαία πλοία ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4058/2012 (Α' 63).

 

’ρθρο 3

Υποχρεώσεις πλοιάρχου

 

   1. Ο πλοίαρχος πλοίου υπό οποιαδήποτε σημαία υποχρεούται τουλάχιστον δώδεκα (12) ώρες πριν την φόρτωση στο ή την εκφόρτωση από το πλοίο όπλων και πυρομαχικών να ενημερώνει εγγράφως με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το Κέντρο Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, την Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και την αρμόδια Λιμενική και Τελωνειακή Αρχή και να συμμορφώνεται με τις τυχόν παρεχόμενες οδηγίες αυτών. Ομοίως, σε περίπτωση καθυστέρησης του κατάπλου/ απόπλου του πλοίου στον/από τον λιμένα φόρτωσης/ εκφόρτωσης για λόγους ανωτέρας βίας, υποχρεούται να ενημερώσει τις αμέσως προαναφερόμενες Υπηρεσίες για τη νέα ημερομηνία κατάπλου/απόπλου εγγράφως με κάθε πρόσφορο μέσο, τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την λήξη της άδειας, ούτως ώστε η διάρκειά της να δύναται να παραταθεί αυτοδικαίως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 5 της παρούσας.

 

   2. Η φόρτωση σε και η εκφόρτωση από το πλοίο των όπλων και πυρομαχικών γίνεται με ευθύνη του πλοιάρχου, ο οποίος προβαίνει σε σχετικές λεπτομερείς εγγραφές στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου, και του επικεφαλής των ενόπλων ειδικών φρουρών. Η μεταφορά των όπλων και πυρομαχικών από και προς τους χώρους δικαιοδοσίας Λιμενικού Σώματος - ΕΛ.ΑΚΤ. γίνεται με συνοδεία τουλάχιστον του επικεφαλής των ενόπλων ιδιωτών φρουρών.

 

   3. Η εξασφάλιση ειδικού κλειδωμένου χώρου φύλαξης των όπλων και των πυρομαχικών επί του πλοίου, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση από κοινού ο πλοίαρχος ή ο αντικαταστάτης του και ο επικεφαλής των ενόπλων ιδιωτών φρουρών ή ο αντικαταστάτης αυτού και στον οποίο θα παραμένουν κλειδωμένα τα όπλα και τα πυρομαχικά, όταν το πλοίο βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας.

 

’ρθρο 4

Στοιχεία φακέλου

 

   1. Για την έκδοση κάθε άδειας του άρθρου 1 της παρούσας, ο εδρεύων στην Ελλάδα νόμιμος εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας υποβάλλει αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του στην Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων φάκελο που περιέχει:

   α) Αίτηση, υπογεγραμμένη από τον ίδιο, με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του σε περίπτωση που δεν προσέλθει αυτοπροσώπως, στην οποία αναφέρονται:

   αα) το όνομα, το νηολόγιο, ο τύπος και ο αριθμός ΙΜΟ του πλοίου,

   ββ) τα στοιχεία του πλοιάρχου (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΜΕΘ, τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου),

   γγ) το λιμάνι και ο χρόνος φόρτωσης ή εκφόρτωσης των όπλων και των πυρομαχικών, καθώς και αν θα παραμείνουν στον λιμένα εκφόρτωσης, θα μεταφερθούν σε έτερο λιμένα ή θα εξέλθουν από την ελληνική επικράτεια,

   δδ) ο αριθμός των ενόπλων ιδιωτών φρουρών που θα επιβιβαστούν ή επιβαίνουν ήδη επί του πλοίου,

   εε) αριθμός, τύπος, διαμέτρημα και σειριακοί αριθμοί των όπλων και αριθμός, τύπος και διαμέτρημα των πυρομαχικών.

 

   β) Υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον ίδιο, με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του σε περίπτωση που δεν προσέλθει αυτοπροσώπως, στην οποία δηλώνει ότι:

   αα) έχει λάβει γνώση και αποδέχεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του ν. 4058/2012 και της παρούσας, καθώς και τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης αυτών,

   ββ) τα φερόμενα επί του πλοίου όπλα και πυρομαχικά δε θα εκφορτωθούν σε λιμένα οποιουδήποτε Κράτους ή/και δε θα παραδοθούν άμεσα ή έμμεσα σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα κατά παράβαση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλον Διεθνή Οργανισμό, στον οποίο είναι μέλος η Ελλάδα και

   γγ) αποδέχεται τον ορισμό του ως αντιπροσώπου της διαχειρίστριας εταιρείας, σε περίπτωση που η διαχειρίστρια εταιρεία δεν διαθέτει νόμιμο εκπρόσωπο στην Ελλάδα και προσκομίζοντας την εξουσιοδότηση της κατωτέρω αναφερόμενης περίπτωσης θ'.

 

   γ) e-Παράβολο ποσού που αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος έκδοσης της άδειας, σύμφωνα με την παρ. 2 του αρθ. 4 του ν. 4058/2012 (Α' 63), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του αρθ. 75 του ν. 4504/2017 (Α' 184) και ισχύει.

 

   δ) Δήλωση - βεβαίωση του πλοιάρχου στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα επίσημα μεταφρασμένη στην ελληνική από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή δικηγόρο, με θεώρηση του γνησίου υπογραφής του, στην οποία δηλώνει:

   αα) ότι έχει λάβει γνώση και αποδέχεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του ν. 4058/2012 και της παρούσας, καθώς και τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης αυτών,

   ββ) ότι έχει εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο για τη φύλαξη των όπλων και των πυρομαχικών, στον οποίο έχει πρόσβαση μόνο ο ίδιος ή ο αντικαταστάτης του από κοινού με τον επικεφαλής των ενόπλων ιδιωτών φρουρών ή τον αντικαταστάτη αυτού,

   γγ) ότι το πλοίο θα διαπλεύσει μετά τον απόπλου του ή έχει διαπλεύσει πριν τον κατάπλου του την περιοχή υψηλού κινδύνου,

   δδ) την εκτιμώμενη ημερομηνία διάπλου από την περιοχή υψηλού κινδύνου και την ημερομηνία και λιμένα φόρτωσης ή εκφόρτωσης του οπλισμού και των πυρομαχικών και

   εε) ότι τα φερόμενα επί του πλοίου όπλα και πυρομαχικά δε θα εκφορτωθούν σε λιμένα οποιουδήποτε Κράτους ή/και δε θα παραδοθούν άμεσα ή έμμεσα σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα κατά παράβαση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλον Διεθνή Οργανισμό, στον οποίο είναι μέλος η Ελλάδα.

 

   ε) Τον σχεδιαζόμενο πλου, στον οποίο θα φαίνεται ο διάπλους του πλοίου από την περιοχή υψηλού κινδύνου, υπογεγραμμένο από τον πλοίαρχο του πλοίου.

 

   στ) Για τα υπό ξένη σημαία πλοία, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς που έχει εκδοθεί από το κράτος σημαίας του, μεταφρασμένο στην ελληνική από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή δικηγόρο, το οποίο θα φέρει τη Σφραγίδα της Χάγης (Apostille) αν προέρχεται από Κράτος που έχει επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση της Χάγης ή σε άλλη περίπτωση προξενική θεώρηση. Σε περίπτωση που στην προαναφερόμενη άδεια δεν αναγράφονται τα στοιχεία των φρουρών που θα επιβούν ή επιβαίνουν στο πλοίο, υπεύθυνη δήλωση του εδρεύοντος στην Ελλάδα νομίμου εκπροσώπου ή αντιπροσώπου της διαχειρίστριας εταιρείας με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του, η οποία θα περιέχει τα στοιχεία αυτών (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ημερομηνία και τόπο γέννησης, αριθμό διαβατηρίου) και φωτοαντίγραφα των διαβατηρίων τους.

 

   ζ) Αντίγραφο του πιστοποιητικού ασφαλείας που καθορίζει τη δυνατότητα κάλυψης των σωστικών μέσων του πλοίου και κατάσταση πληρώματος, υπογεγραμμένη από τον πλοίαρχο.

 

   η) Βεβαίωση από την αρμόδια Αρχή του κράτους σημαίας του πλοίου για τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου της διαχειρίστριας εταιρείας και τα υπό την διαχείρισή της πλοία, η οποία θα έχει εξάμηνη ισχύ. Ειδικά για τα πλοία υπό ξένη σημαία, θα φέρει τη Σφραγίδα της Χάγης (Apostille) αν προέρχεται από Κράτος που έχει επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση της Χάγης ή, σε άλλη περίπτωση, προξενική θεώρηση και θα προσκομίζεται σε απλό, ευκρινές φωτοαντίγραφο μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχει επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.

 

   θ) Σε περίπτωση που η διαχειρίστρια εταιρεία δεν διαθέτει νόμιμο εκπρόσωπο στην Ελλάδα, εξουσιοδότηση από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτής, με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με την οποία αυτό θα ορίζεται ως αντιπρόσωπός της με δικαίωμα υπογραφής για τις ανάγκες του ν. 4058/2012 και της παρούσας.

 

   ι) Για τις άδειες της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1, αντίγραφο της άδειας που έχει εκδοθεί από το κράτος έδρας της εταιρείας για παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε πλοία, μεταφρασμένο στην ελληνική από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή δικηγόρο, το οποίο θα φέρει τη Σφραγίδα της Χάγης (Apostille), αν προέρχεται από Κράτος που έχει επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση της Χάγης ή, σε άλλη περίπτωση, προξενική θεώρηση και προσκομίζεται σε απλό, ευκρινές φωτοαντίγραφο μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχει επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.

 

   2. Οι άδειες του άρθρου 1 της παρούσας εκδίδονται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής πλήρους φακέλου ή της σύμφωνης γνώμης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 της παρούσας.

 

   3. Η παραλαβή και ο έλεγχος των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στους υποβληθέντες από τις διαχειρίστριες εταιρείες φακέλους για την έκδοση κάθε άδειας θα διενεργείται από τριμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από στελέχη Λιμενικού Σώματος - ΕΛ.ΑΚΤ. του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων. Ο ορισμός των προαναφερομένων στελεχών ως Προέδρου και μελών της επιτροπής θα πραγματοποιείται με απόφαση του Διευθυντή Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων. Η επιτροπή θα εξετάζει τους υποβληθέντες φακέλους ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των δικαιολογητικών που περιλαμβάνουν σύμφωνα με την παρούσα και θα συντάσσει πρακτικό παραλαβής και ελέγχου για καθέναν από αυτούς ξεχωριστά.

 

’ρθρο 5

Τύπος και ισχύς άδειας

 

   1. Η κάθε άδεια που εκδίδεται από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής διατυπώνεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Επί του κειμένου της άδειας αναγράφονται τα κατά περίπτωση απαιτούμενα στοιχεία, καθώς και οι υποδεικνυόμενοι από την Ελληνική Αστυνομία όροι και προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των όπλων και πυρομαχικών σε έδαφος αρμοδιότητάς της, ενώ η αρμόδια για την έκδοση της άδειας Αρχή δύναται, κατά την κρίση της, να συμπεριλάβει και άλλα πρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Τέτοια μέτρα δύνανται να υποδείξουν εγγράφως και οι κατά τόπους αρμόδιες Λιμενικές, Αστυνομικές και Τελωνειακές Αρχές.

 

   2. Οι άδειες των περιπτώσεων α' έως και γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 ισχύουν μέχρι τον κατάπλου του πλοίου στον δηλωθέντα από τον πλοίαρχο λιμένα εκφόρτωσης και την εκφόρτωση από το πλοίο των όπλων και πυρομαχικών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 3. Σε περίπτωση καθυστέρησης του κατάπλου/απόπλου για λόγους ανωτέρας βίας, η διάρκεια ισχύος της άδειας παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι τη νέα ημερομηνία κατάπλου, υπό την προϋπόθεση τήρησης της υποχρέωσης της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της παρούσας. Οι άδειες της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 ισχύουν έως την δηλωθείσα ημερομηνία άφιξης των όπλων και πυρομαχικών στον τελικό προορισμό τους.

 

’ρθρο 6

Απόρριψη αιτήματος - Ανάκληση άδειας

 

   Το αίτημα για έκδοση άδειας δύναται να απορριφθεί ή η χορηγηθείσα άδεια να ανακληθεί με αιτιολογημένη απόφαση στις περιπτώσεις που:

   α) Τα αναφερόμενα στο άρθρο 4 στοιχεία είναι ελλιπή ή αποδειχθούν ανακριβή ή δεν πληρείται οποιοσδήποτε εκ των όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 2.

   β) Τα σωστικά μέσα του πλοίου δεν καλύπτουν τον συνολικό αριθμό πληρώματος και ενόπλων φρουρών.

   γ) Η άδεια παροχής υπηρεσιών ασφαλείας από το κράτος σημαίας του πλοίου λήγει πριν την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ταξιδίου, αν δεν προβλέπεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία του κράτους σημαίας ότι παρατείνεται αυτοδίκαια αν λήξει ενώ το πλοίο βρίσκεται εν πλω και μέχρι τον κατάπλου του σε λιμένα που επιτρέπεται η αποβίβαση των ένοπλων φρουρών και του εξοπλισμού τους, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 4058/2012 για τα υπό ελληνική σημαία πλοία.

   δ) Τα όπλα και πυρομαχικά πρόκειται να εκφορτωθούν σε λιμένα οποιουδήποτε Κράτους ή να παραδοθούν άμεσα ή έμμεσα σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα κατά παράβαση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλο Διεθνή Οργανισμό στον οποίο είναι μέλος η Ελλάδα.

 

’ρθρο 7

Κυρώσεις

 

   Οι παραβαίνοντες τις διατάξεις της παρούσας τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 10 του ν. 4058/2012.

 

’ρθρο 8

Έναρξη ισχύος

 

  Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.