ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ οικ. 31742/1705/ΦΕΚ Β’ 2469/24.6.2019

 

Έκδοση και χρήση παραβόλου για τη χορήγηση Βεβαίωσης Τεχνικής Επικαιροποίησης Μεταχειρισμένων Οχημάτων από άλλες χώρες.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις

   α) Της παρ. 7 του άρθρου 46 του ν. 4530/2018 «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις» (Α' 59).

   β) Του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4320/2015 (Α' 29) και ισχύει.

   γ) Του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 210).

   δ) Του π.δ. 23/2019 «Διορισμός Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών» (Α' 28).

   ε) Του π.δ. 123/2016 «Ανασύσταση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Α' 208).

   στ) Του π.δ. 123/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», όπως ισχύει. (Α' 151).

   ζ) Του άρθρου 3 της με οικ. 20871/2017 (ΥΟΔΔ 153) απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Διορισμός Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

   η) Της ΔΝΣα/οικ.22494/ΦΝ459/2019 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Αθανάσιο Μωραΐτη» (Β' 1019) και

   θ) της οικ. 85171/2017 απόφασης Ανάθεσης στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της παράλληλης εκτέλεσης των καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του ιδίου Υπουργείου (ΑΔΑ: 72ΥΕ465ΧΘΞ-ΙΓΚ).

 

   2. Την ανάγκη καθορισμού του ακριβούς ποσοστού επί του παραβόλου της παρ. 7 του άρθρου 46 του ν. 4530/2018 που αποδίδεται για την αποζημίωση των φορέων έκδοσης της Βεβαίωσης Τεχνικής Επικαιροποίησης Μεταχειρισμένων Οχημάτων από άλλες χώρες καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετικού με το παράβολο.

 

   3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσης απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

Σκοπός

 

   Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται το ακριβές ποσοστό επί του παραβόλου της παρ. 7 του άρθρου 46 του ν. 4530/2018 που αποδίδεται για την αποζημίωση των φορέων έκδοσης της Βεβαίωσης Τεχνικής Επικαιροποίησης Μεταχειρισμένων Οχημάτων από άλλες χώρες καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με το παράβολο αυτό.

 

’ρθρο 2

Ορισμοί

 

   Για τους σκοπούς της παρούσης απόφασης ισχύουν οι ορισμοί «Εγχώριος Εθνικός Διανομέας», «Εισαγωγέας», «Κύριος του οχήματος», «Βεβαίωση», «Αιτών» και  «Φορέας Έκδοσης Βεβαίωσης», όπως παρατίθενται στο άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης «Όροι, προϋποθέσεις, προδιαγραφές και λεπτομέρειες για την ανάπτυξη και λειτουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταχώρισης βεβαιώσεων Τεχνικής Επικαιροποίησης Μεταχειρισμένων Οχημάτων από άλλες χώρες» της παρ. 6 του άρθρου 46 του ν. 4530/2018.

 

’ρθρο 3

Παράβολο για την έκδοση της Βεβαίωσης

 

   1. Για τη λήψη της Βεβαίωσης από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταχώρισης βεβαιώσεων Τεχνικής Επικαιροποίησης μεταχειρισμένων οχημάτων (ΗΣΚαΒεΤΕ), που τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Αιτών εκδίδει άπαξ παράβολο με τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού παραβόλου αυτόματης δέσμευσης και εισάγει στο ΗΣΚαΒεΤΕ τον 20-ψήφιο μοναδικό κωδικό αριθμό ηλεκτρονικού παραβόλου. Η διαδικασία έκδοσης του παραβόλου ορίζεται σύμφωνα με την ΠΟΛ 1163/2013 «Όροι και διαδικασία είσπραξης - επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου» (Β' 1675), όπως ισχύει.

 

   2. Το ύψος του παραβόλου ορίζεται στα είκοσι (20) ευρώ.

 

   3. Το παράβολο καταβάλλεται υπέρ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε κωδικό που δημιουργείται ειδικά για το σκοπό αυτό στην Αναλυτική Οικονομική Ταξινόμηση εσόδων και εξόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού {2/58493/ΔΠΓΚ/2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β' 3240)}.

 

   4. Τα χρηματικά ποσά που εισπράττονται στον εν λόγω κωδικό εγγράφονται καθ' ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και χρησιμοποιούνται σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) για την αποζημίωση των Φορέων Έκδοσης Βεβαίωσης και σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) για εκπαιδευτικές δράσεις οδικής ασφάλειας, για ανάπτυξη και συντήρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και για κατασκευή κλειστών χώρων (πίστες) εκτέλεσης των ειδικών δοκιμασιών των υποψήφιων οδηγών και οδηγών.

 

   5. Για την έκδοση νέας Βεβαίωσης για το ίδιο όχημα δεν χρησιμοποιείται άλλο παράβολο.

 

’ρθρο 4

Αποζημίωση Φορέων Έκδοσης Βεβαίωσης

 

   Η αποζημίωση των Φορέων Έκδοσης Βεβαίωσης διενεργείται κάθε εξάμηνο από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις κείμενες περί Δημοσίου Λογιστικού διατάξεις. Για το σκοπό αυτό η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης χρησιμοποιεί, ως απλός χρήστης, έτοιμες τυποποιημένες αναφορές του ΗΣΚαΒεΤΕ για τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς, στις οποίες εμφανίζεται πίνακας με τα παρακάτω στοιχεία: επωνυμία Φορέα Έκδοσης Βεβαίωσης, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, αριθμός βεβαιώσεων για τις οποίες καταβλήθηκε παράβολο, ποσό αποζημίωσης.

 

’ρθρο 5

Έναρξη Ισχύος

 

   Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.