ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 112 / ΦΕΚ Α/215/24.12.2018

 

Τροποποίηση του π.δ. 81/2014 'Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών' (Α'125).

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις:

   α) Της περίπτωσης δ της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν. 4150/2013 "Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις" (Λ'102).

   β) Της παραγράφου 3 του άρθρου 71 του ν. 4504/2017 "Διά Βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις" (Α'184).

   γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα (άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 Λ'98).

   δ) Της αριθμ. Υ29/09-10-2015 απόφασης του Πρωθυπουργού "Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη" (Β' 2168).

   ε) Το π.δ. 88/2018 "Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών" (Α'160).

 

   2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, και ειδικότερα από την επανίδρυση των Λιμενικών Σταθμών Λίμνης Ευβοίας, Αγίου Νικολάου Βολιμών, Αντιπάρου και την ίδρυση του Αγαθονησίου, ενδέχεται να προκληθεί εφάπαξ δαπάνη προμήθειας πρόσθετου υλικοτεχνικού εξοπλισμού ύψους 1.500 ευρώ, η οποία δύναται να αντιμετωπισθεί με τις διαθέσιμες πιστώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΚΑΕ κατηγορία 1000 «Προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού»).

 

   3. Το αριθμ. πρωτ. 2811.8/45965/2018/20-6-2018 εισηγητικό σημείωμα του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών

Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με την περίπτωση ε της παραγράφου 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014, όπως αυτή έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 34 του ν. 4484/2017 (Α'110) και ισχύει.

 

   4. Τις αριθμ. 109/2018 και 208/2018 γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες εκδόθηκαν μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

 

   1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του π.δ. 81/2014 "Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών" (Α'125), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   «2. Η περιφέρεια δικαιοδοσίας του Α' Λιμενικού Τμήματος του Λιμεναρχείου Ιερισσού με έδρα την Ουρανούπολη, που ιδρύθηκε με το π.δ. 62/1989 "Ίδρυση Α' Λιμενικού Τμήματος στο Λιμεναρχείο Ιερισσού, καθορισμός της τοπικής και καθ' ύλη αρμοδιότητάς του, και κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Ουρανούπολης" (Α' 29), η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες, όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ορίζεται από τη θέση Φραγκόκαστρο στο Σιγγιτικό Κόλπο μέχρι και την άκρα Αρκούδα Σιθωνίας, τη νήσο Αμμουλιανή, καθώς και τις παρακείμενες βραχονησίδες.».

 

   2. Η περίπτωση β της παραγράφου 5 του άρθρου 15 του π.δ. 81/2014, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   «β. Η περιφέρεια δικαιοδοσίας του Γ' Λιμενικού Τμήματος του Λιμεναρχείου Ιερισσού, με έδρα τον Νέο Μαρμαρά, η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες, όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ορίζεται από την άκρα Σαργάνι του Τορωναίου Κόλπου Χαλκιδικής μέχρι την άκρα Αρκούδα Σιθωνίας, τις νησίδες Κέλυφο και Διάπορο, καθώς και τις παρακείμενες βραχονησίδες.».

 

’ρθρο 2

 

   Οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 17 του π.δ. 81/2014 αντικαθίστανται ως ακολούθως:

 

   «2. Η περιφέρεια δικαιοδοσίας του Α' Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας με έδρα την Παλαιοκαστρίτσα, που ιδρύθηκε με το π.δ. 32/1990 "Ίδρυση Α' Λιμενικού Τμήματος στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας και καθορισμός της τοπικής και καθ' ύλην αρμοδιότητάς του" (Α'11), η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες, όρμους, την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, καθώς και τη θαλάσσια περιοχή ευθύνης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ορίζεται επί των ακτών της νήσου Κέρκυρας από την άκρα Δράστης προς βορρά, μέχρι τις ακτές της νήσου έναντι των βραχονησίδων Λαγούδια προς νότο.».

 

   «5. Η περιφέρεια δικαιοδοσίας του Λιμενικού Σταθμού Οθωνών, που ιδρύθηκε με το π.δ. 141/1997 "Ιδρυση Λιμενικού Σταθμού στους Οθωνούς Κέρκυρας και καθορισμός της τοπικής και καθ' ύλην αρμοδιότητας του" (Α'125), η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες, όρμους, την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας του Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, καθώς και τη θαλάσσια περιοχή ευθύνης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ορίζεται στις νήσους Οθωνούς, Ερείκουσα και Μαθράκι, καθώς και στις παρακείμενες βραχονησίδες.».

 

’ρθρο 3

 

   Η παράγραφος 2 του άρθρου 22 του π.δ. 81/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   «2. Ιδρύεται Λιμενικός Σταθμός με έδρα τον ’γιο Νικόλαο Βολιμών, ο οποίος υπάγεται διοικητικά στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου και η περιφέρεια δικαιοδοσίας του, η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες, όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ορίζεται μέχρι και τον νοητό άξονα που ενώνει τον όρμο Σχίζα στη θέση με γεωγραφικό στίγμα φ: 37ο 46' 35,11'' Β και λ: 020ο 40' 12,65''Α με το Καταστάρι στη θέση με γεωγραφικό στίγμα φ: 37ο 51' 21,29'' Β και λ: 020ο 44' 51,51''Α.».

 

’ρθρο 4

 

   Η περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του π.δ. 81/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   «β. Επί της δυτικής πλευράς της νήσου Ευβοίας, προς βορρά από τη θέση Κάτεργο, μη συμπεριλαμβανομένης αυτής και προς νότο μέχρι την άκρα "Τηγάνι" Νοτίου Ευβοϊκού.».

 

’ρθρο 5

 

   1. Η περίπτωση α της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του π.δ. 81/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   "α. Επί των δυτικών ακτών της νήσου Ευβοίας, από τη θέση Κάτεργο συμπεριλαμβανομένης αυτής, μέχρι την άκρα ’γιος Βασίλειος, επί των ανατολικών ακτών της νήσου."

 

   2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 26 του π.δ. 81/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   "4. Ιδρύεται Λιμενικός Σταθμός με έδρα τη Λίμνη Ευβοίας, ο οποίος υπάγεται διοικητικά στο Λιμεναρχείο Αιδηψού και η περιφέρεια δικαιοδοσίας του, η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες, όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ορίζεται προς νότο από τη θέση Κάτεργο συμπεριλαμβανομένης αυτής και προς βορρά, μέχρι και τη θέση Ταξιάρχη Ηλίων της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών Αιδηψού."

 

’ρθρο 6

 

   Η παράγραφος 3 του άρθρου 37 του π.δ. 81/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   «3.α. Το Α' Λιμενικό Τμήμα Δόμβραινας του Υπολιμεναρχείου Αντίκυρας, που ιδρύθηκε με το π.δ. 337/1991 "'Ίδρυση Α' Λιμενικού Τμήματος στο Υπολιμεναρχείο Αντίκυρας και καθορισμός της τοπικής και καθ' ύλην αρμοδιότητάς του" (Α'118), μετατάσσεται σε Β' Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιτέας, με έδρα την Θίσβη. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται Λιμενικό Τμήμα Δόμβραινας, νοείται εφεξής το Β' Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιτέας, με έδρα την Θίσβη.

   β. Η περιφέρεια δικαιοδοσίας του Β' Λιμενικού Τμήματος του Λιμεναρχείου Ιτέας, με έδρα την Θίσβη, η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες, όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ορίζεται από τον όρμο Αγυιάς Βοιωτίας, μη συμπεριλαμβανομένου, και προς ανατολάς, μέχρι την άκρα Πούντα, καθώς και τις παρακείμενες βραχονησίδες.».

 

’ρθρο 7

 

   Η παράγραφος 2 του άρθρου 40 του π.δ. 81/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   «2. Ιδρύεται Λιμενικός Σταθμός με έδρα την Αντίπαρο, ο οποίος υπάγεται διοικητικά στο Λιμεναρχείο Πάρου και η περιφέρεια δικαιοδοσίας του, η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες, όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ορίζεται στην ομώνυμο νήσο Αντίπαρο, στις παρακείμενες νησίδες Δεσποτικό, Στρογγυλή και ’γιο Σπυρίδωνα, καθώς και στις παρακείμενες βραχονησίδες.»

 

’ρθρο 8

 

   1. Η περίπτωση β της παραγράφου 2 του άρθρου 63 του π.δ. 81/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

   «β. Η περιφέρεια δικαιοδοσίας του Α' Λιμενικού Τμήματος Πυθαγορείου του Λιμεναρχείου Σάμου, η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες και όρμους, την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ορίζεται στις νότιες ακτές της νήσου Σάμου, ανατολικά από την άκρα Γάτος μέχρι την άκρα Κολώνα δυτικά, καθώς και τις παρακείμενες βραχονησίδες.»

 

   2. Στο άρθρο 63 του π.δ. 81/2014 προστίθεται παράγραφος 7 ως ακολούθως:

«7. Ιδρύεται Λιμενικός Σταθμός με έδρα το Αγαθονήσι, ο οποίος υπάγεται διοικητικά στο Λιμεναρχείο Σάμου και η περιφέρεια δικαιοδοσίας του, η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες, όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ορίζεται στην ομώνυμο νήσο Αγαθονήσι και στις παρακείμενες βραχονησίδες.».

 

’ρθρο 9

Έναρξη ισχύος

 

   Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

   Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναθέτουμε τη δημοσίευση και την εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

 

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2018