ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ 150/ΦΕΚ Β 4550/12.12.2019

 

Καθορισμός διαδικαστικών υποχρεώσεων για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων.

 

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   1. Τις διατάξεις:

   α. του άρθρου 72, παρ. 4 του ν. 4622/2019, «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α' 133),

   β. των άρθρων 21 παρ. 1 και 2, 25 και ιδίως της παρ. 2 περ. ζ', 72, 74 παρ. 1, 76 παρ. 2 και 4 και 116 παρ. 3 του ν. 4622/2019,

   γ. του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 (Α' 98), σε συνδυασμό με το άρθρο 119 παρ. 22 του ν. 4622/2019,

   δ. του π.δ. 80/2019 «Διορισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου, Αρχηγού του Κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας» (Ν.Δ.), ως Πρωθυπουργού» (Α' 118),

   ε. της με αριθμ. Υ5/9-7-2019 απόφασης του Πρωθυπουργού, «Διορισμός Γενικού Γραμματέα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης» (ΥΟΔΔ 434).

 

   2. Την από 10 Δεκεμβρίου 2019 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.

 

   3. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζει:

 

’ρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

 

   Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται: (α) στα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς, (β) στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, καθώς και στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, (γ) στους Προέδρους ή επικεφαλής Ανεξαρτήτων Αρχών και στους Προέδρους, Αντιπροέδρους, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένους Συμβούλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), των οποίων η επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση, με εξαίρεση τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β' του ν. 3429/2005 (Α' 314). Ειδικά για τους μετακλητούς υπαλλήλους σε ιδιαίτερα γραφεία ή στην Προεδρία της Κυβέρνησης, ισχύουν μόνον οι διαδικαστικές υποχρεώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3 της παρούσας και αφορούν την υποχρέωση υποβολής μεταγενέστερης δήλωσης.

 

’ρθρο 2

Υποχρέωση υποβολής αρχικής δήλωσης

 

   1. Τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας οφείλουν να υποβάλλουν τα εξής στοιχεία: (α) υπεύθυνη δήλωση με όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες που άσκησαν αυτά και οι σύζυγοι ή οι συμβιούντες τους κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/2015 (Α' 181), κατά την τελευταία τριετία, (β) υπεύθυνη δήλωση με την τυχόν συμμετοχή αυτών και των συζύγων ή των συμβιούντων τους, υπό οποιαδήποτε μορφή, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων, (γ) αντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης της τελευταίας τριετίας εφόσον είναι ήδη υπόχρεα, ή, σε κάθε άλλη περίπτωση, της αρχικής δήλωσης, (δ) υπεύθυνη δήλωση με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα των ιδίων ή των συζύγων ή συμβιούντων τους, αμειβόμενη ή μη, που μπορεί, κατά την κρίση τους, να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση των ανατιθέμενων καθηκόντων τους, (ε) αντίγραφο ποινικού Μητρώου, (στ) υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση των περιορισμών και υποχρεώσεων του Κεφαλαίου Α' του Μέρους Δ' του ν. 4622/2019, καθώς και της αρμοδιότητας της Επιτροπής Δεοντολογίας του άρθρου 74 του ιδίου νόμου, και (ζ) υπεύθυνη δήλωση που περιλαμβάνει δήλωση παραίτησης από κάθε δικαίωμα αμφισβήτησης των αποφάσεων της Επιτροπής Δεοντολογίας του ανωτέρω άρθρου.

 

   2. Τα υπόχρεα πρόσωπα τηρούν τυχόν αποδεικτικά των παραπάνω στοιχείων έγγραφα, τα οποία και προσκομίζουν αμελλητί, εφόσον ζητηθεί αρμοδίως.

 

   3. Τα υπόχρεα πρόσωπα οφείλουν να προσκομίζουν όλα τα στοιχεία της παραγράφου 1 εντός μηνός από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

 

’ρθρο 3

Υποχρέωση υποβολής μεταγενέστερης δήλωσης

 

   1. Τα υπόχρεα πρόσωπα οφείλουν να δηλώνουν οιαδήποτε επιγενόμενη, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κατάσταση, η οποία αντικειμενικά επηρεάζει την αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, ευθύς ως λάβουν γνώση αυτής. Η σχετική δήλωση αποδίδεται με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία αποτυπώνονται: (α) η κατάσταση της σύγκρουσης συμφερόντων, (β) οι λόγοι που δημιουργούν την υποχρέωση αποχής από τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων και (γ) οι περιπτώσεις στις οποίες αφορά.

 

   2. Τα υπόχρεα πρόσωπα οφείλουν, επίσης, να υποβάλλουν θετική ή αρνητική δήλωση για οιαδήποτε επιγενόμενη, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κατάσταση, η οποία μπορεί να επηρεάζει την αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, όταν αυτή τους υποδεικνύεται καθ' οιονδήποτε τρόπο αρμοδίως. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η διαδικασία της περίπτωσης (β) του άρθρου 5 της παρούσας.

 

’ρθρο 4

Αρμόδιος φορέας υποδοχής δηλώσεων και τήρησης αρχείου

 

   Αρμόδιος φορέας για τον αποτελεσματικό συντονισμό και την εφαρμογή των διαδικασιών που αφορούν καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων είναι η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Ενώπιον της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης υποβάλλονται οι δηλώσεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας και διεκπεραιώνονται όλα τα ανακύπτοντα ζητήματα που αφορούν καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Η υποβολή των στοιχείων γίνεται ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: transparency© gslegal.gov.gr. Όλα τα στοιχεία τηρούνται σε εμπιστευτικό ηλεκτρονικό αρχείο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, τηρουμένων πάντων των διατάξεων της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

 

’ρθρο 5

Διαδικασία διαχείρισης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων

 

   Σε περίπτωση που προκύψει οιαδήποτε ένδειξη από οιαδήποτε πηγή, η οποία μπορεί να θεμελιώνει την υποχρέωση υποβολής δήλωσης στην Προεδρία της Κυβέρνησης, υπό την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της παρούσας, αυτή διαβιβάζεται στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, από την οποία αξιολογείται. Η αξιολόγηση λαμβάνει τη μορφή εισήγησης, η οποία διαβιβάζεται από τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων στον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός αξιολογεί την εισήγηση και αναλόγως προβαίνει στα εξής:

   (α) Εάν κρίνει ότι δεν υφίσταται κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων, επιστρέφει την υπόθεση στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων για αρχειοθέτηση.

   (β) Εάν κρίνει ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, αναπέμπει την υπόθεση, συνοδευόμενη από τυχόν παρατηρήσεις, στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, η οποία θέτει με έκθεση της την κατάσταση στο εμπλεκόμενο υπόχρεο πρόσωπο. Το τελευταίο, με τη δήλωση της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της παρούσας, δηλώνει στον Γενικό Γραμματέα εάν, κατά τη γνώμη του, υφίσταται κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων ή όχι. Σε περίπτωση που κατά τη γνώμη του υπόχρεου προσώπου υφίσταται κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων, υποβάλλεται αμελλητί στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων η δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 3, η οποία αυτομάτως ενεργοποιεί τις κείμενες διατάξεις περί αναπλήρωσης. Σε περίπτωση που, κατά τη γνώμη του υπόχρεου προσώπου, δεν υφίσταται κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων, το πρόσωπο αυτό υποβάλλει αιτιολογημένη δήλωση εντός εύλογης προθεσμίας, συνοδευόμενη από τυχόν επιπλέον στοιχεία, με την οποία τεκμηριώνονται οι λόγοι για τους οποίους δεν επηρεάζεται η αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων του. Στη τελευταία περίπτωση η σχετική αρνητική δήλωση διαβιβάζεται εκ νέου στον Πρωθυπουργό, ο οποίος και αποφασίζει οριστικά, δυνάμενος πάντως να παραπέμψει το ζήτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με την περίπτωση (α) της παραγράφου 1 του άρθρου 74 του ν. 4622/2019.

   (γ) Εάν κρίνει ότι υφίσταται κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων, κατά την οποία αντικειμενικά επηρεάζεται η αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων του υπόχρεου προσώπου, ζητεί από το υπόχρεο πρόσωπο να υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων τη δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της παρούσας και αποφασίζει για τυχόν περαιτέρω κατά το νόμο ενέργειες. Στην περίπτωση αυτή, οι αρμοδιότητες του υπόχρεου προσώπου ως προς τις οποίες υφίσταται η σύγκρουση, ασκούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί αναπλήρωσης.

 

’ρθρο 6

Έναρξη ισχύος

 

   Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της, με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 118 του ν. 4622/2019.

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.