ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 1510/ΦΕΚ Β 2332/14.6.2019

 

Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και του χρόνου προβολής, κατά την προεκλογική περίοδο, των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης, καθώς και τους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, καθώς και των αναγκαίων λεπτομερειών για τις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών και των οριζομένων εκπροσώπων των ανωτέρω πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων στα παραπάνω ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

   Έχοντας υπόψη:

 

   I. Τις διατάξεις:

   1. Του ν. 3023/2002 «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το Κράτος, έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχοι των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών» (Α'146), όπως ισχύει, και ιδίως των άρθρων, 10, 12 και 30 αυτού.

 

   2. Του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α' 57), όπως ισχύει και ιδίως των άρθρων 45 και 47.

 

   3. Του ν. 2328/1995 «Νομικό καθεστώς της ιδιωτικής τηλεόρασης και της τοπικής ραδιοφωνίας, ρύθμιση θεμάτων ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και άλλες διατάξεις» (Α' 159), όπως ισχύει.

 

   4. Του ν. 2644/1998 «Για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών και συναφείς διατάξεις» (Α' 233), όπως ισχύει.

 

   5. Του ν. 4173/2013 «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία» (Α' 169), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4324/2015 (Α' 44), και ισχύει.

 

   6. Του ν. 4339/2015 «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης - Ίδρυση συνδεδεμένης με την Ε.Ρ.Τ. ΑΕ ανώνυμης εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής - Ρύθμιση θεμάτων» (Α' 133), όπως ισχύει.

 

   7. Του άρθρου 7 του ν. 3603/2007 «Ρύθμιση θεμάτων δημοσκοπήσεων» (Α' 188), όπως ισχύει.

 

   8. Του ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις» (Α' 112), όπως ισχύει.

 

   9. Του π.δ. 56/2019 «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής» (Α' 97).

 

   10. Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α' 98), όπως ισχύει.

 

   11. Του π.δ. 123/2016 «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» (Α' 208), όπως ισχύει.

 

   12. Του π.δ. 82/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης» (Α' 117), όπως ισχύει.

 

   13. Του π.δ. 141/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών» (Α' 180), όπως ισχύει.

 

   14. Του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 210).

 

   15. Του π.δ. 88/2018 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 160).

 

   16. Της Υ56/29-08-2018 απόφασης του Πρωθυπουργού «Σύσταση θέσεων Υφυπουργών» (Β' 3715).

 

   17. Της Υ2606/05-09-2018 απόφασης του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ελευθερίου Κρέτσου» (Β' 3819).

 

   18. Το π.δ. 58/2019 «Διορισμός Υπουργού Εσωτερικών» (Α' 98).

 

   II. Την από 14.6.2019 γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,

 

   III. Την από 13.6.2019 γνώμη της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, όπως αυτή συγκροτήθηκε με την 14135/2019 (Β' 672) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών έτους 2019»,

 

   IV. To γεγονός ότι οι επικεφαλείς των κομμάτων «ΠΟΤΑΜΙ» και «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» έχουν δηλώσει ότι τα ανωτέρω κόμματα δεν θα συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, σε συνδυασμό με το ότι τα ανωτέρω κόμματα, παρότι προσκλήθηκαν δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών της 13ης Ιουνίου 2019.

 

   V. Το γεγονός ότι:

   - το κόμμα «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» (ΛΑ.Ε.) κατά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, κατέγραψε ποσοστό 2,86% και επομένως, σύμφωνα με την περ. στβ' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3023/2002 (Α' 146), όπως ισχύει, δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης, στοιχείο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με την αρχή της αναλογικής ισότητας,

   - το κόμμα «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΜΗ» (Ν.Ε.Ο.) έχει ιδρυθεί μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και δεν συμμετείχε σε αυτές, ωστόσο, πρέπει, για λόγους ίσης μεταχείρισης, για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας απόφασης σε ό,τι αφορά την κατανομή χρόνου για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων με κριτήριο την εκπροσώπηση εκάστου κόμματος ή συνασπισμού στη Βουλή, να θεωρηθεί ότι εκπροσωπήθηκε στη διαλυθείσα με το π.δ. 56/2019 (Α'97) Βουλή,

   - τα κόμματα «ΜΕΤΩΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ» (ΜέΡΑ25) και «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ -ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ» έχουν ιδρυθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και δεν συμμετείχαν σε αυτές, ωστόσο συμμετείχαν στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, όπου κατέγραψαν ποσοστό 2,99 % και 1,61 % αντίστοιχα, επομένως, σύμφωνα με την περ. στδ' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3023/2002 (Α' 146), όπως ισχύει, δικαιούνται κρατικής χρηματοδότησης, στοιχείο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με την αρχή της αναλογικής ισότητας,

   - ο συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων με την επωνυμία «ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» (ΚΙΝ.ΑΛ.), που συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, δεν μετείχε ως τέτοιος στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ωστόσο, το πολιτικό κόμμα με την επωνυμία «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα» (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), το οποίο μετέχει στον ανωτέρω συνασπισμό, μετείχε στο συνασπισμό «Δημοκρατική Συμπαράταξη (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - Δημοκρατική Αριστερά)», που κατήλθε στις γενικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και συνεπώς, πρέπει να θεωρηθεί για λόγους ίσης μεταχείρισης, ότι στον συνασπισμό με την επωνυμία «Κίνημα Αλλαγής» αντιστοιχεί το ποσοστό και οι ψήφοι που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο συνασπισμός «Δημοκρατική Συμπαράταξη (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - Δημοκρατική Αριστερά)».

 

   VI. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

’ρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

 

   Με την παρούσα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής από την εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.), τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης, καθώς και τους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, κατά την προεκλογική περίοδο, των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, καθώς και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών και των οριζομένων εκπροσώπων των ανωτέρω πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων στα παραπάνω ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

 

’ρθρο 2

Βασικοί κανόνες

 

   1. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης, καθώς και οι φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου οφείλουν να μεριμνούν, ώστε, κατά τη μετάδοση δελτίων ειδήσεων, συνεντεύξεων, εκπομπών πολιτικού διαλόγου ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών, σχετικά με τις θέσεις και την δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων να μην παραβιάζεται η αρχή της αναλογικής ισότητας και να εξασφαλίζεται η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις και τις δραστηριότητες όλων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων σε σχέση με το αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

   2. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης, καθώς και οι φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου οφείλουν να προγραμματίζουν εγκαίρως τη μετάδοση των υποχρεωτικών εκπομπών του άρθρου 3. Ο προγραμματισμός αναρτάται στην ιστοσελίδα των ως άνω φορέων, στον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος των τηλεοπτικών παρόχων και με κάθε πρόσφορο τρόπο.

 

   3. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων οφείλουν να παρέχουν έγκαιρα το αναγκαίο υλικό στους δημόσιους και ιδιωτικούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης καθώς και στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου για την μετάδοση των δεκάλεπτων υποχρεωτικών εκπομπών.

 

’ρθρο 3

Κοινοί όροι προβολής για τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων

 

   1. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. έχει την υποχρέωση να μεταδίδει σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μια συνέντευξη διάρκειας σαράντα πέντε (45') πρώτων λεπτών της ώρας, του αρχηγού ή εκπροσώπου κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. υποχρεούται να επιτρέπει την απευθείας αναμετάδοση των συνεντεύξεων και να διαθέτει δωρεάν το περιεχόμενο των σχετικών μαγνητοσκοπήσεων ή μαγνητοφωνήσεων σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ενημερωτικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό επίγειας μετάδοσης που υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα.

 

   2. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. έχει επίσης την υποχρέωση να μεταδώσει σε εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο, κατά τη μεσημβρινή ζώνη, μια συνέντευξη Τύπου διάρκειας σαράντα πέντε (45') πρώτων λεπτών της ώρας, με καθένα από τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων ή άλλη, ίσης διάρκειας, προεκλογική πολιτική εκδήλωση, κατ' επιλογή των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων. Τις συνεντεύξεις ή πολιτικές εκδηλώσεις αυτές έχουν την υποχρέωση να μεταδώσουν την ίδια ημέρα ή το αργότερο έως 05:00' το πρωί της επομένης, είτε απευθείας, είτε μαγνητοσκοπημένες ή μαγνητοφωνημένες και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης. Σε περίπτωση μαγνητοσκοπημένης ή μαγνητοφωνημένης μετάδοσης, η έναρξη και η λήξη μετάδοσης πρέπει να λάβει χώρα από 11:00 π.μ. της ίδιας ημέρας έως 03:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου έχει εφαρμογή και για τις συνεντεύξεις ή πολιτικές εκδηλώσεις της παρούσας παραγράφου.

 

   3. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., καθώς και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης, αντίστοιχα, έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τρεις (3), τουλάχιστον, ομαδικές συζητήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων. Ως ώρα μετάδοσης των συζητήσεων αυτών ορίζεται για μεν τους τηλεοπτικούς σταθμούς το διάστημα από 17:00' έως 01:30, για δε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς το διάστημα από 08.00' έως 22.00.

 

   4. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. έχει την υποχρέωση να καλύψει μία (1) προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη προεκλογική πολιτική εκδήλωση καθενός από τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, την οποία θα επιλέξουν τα ίδια. Επίσης, η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. έχει την υποχρέωση να καλύψει μία (1) προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη προεκλογική πολιτική εκδήλωση καθενός από τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, η οποία θα διοργανωθεί σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη, εφόσον μπορεί να καλυφθεί μέσω των διαθέσιμων τεχνικών μέσων. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή.

 

   5. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., καθώς και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης, αντίστοιχα, καθώς και οι φορείς συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, έχουν υποχρέωση να διαθέσουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα από 07:00' έως 01:00' σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων για την παρουσίαση του προγράμματός τους ή όποια άλλη πολιτική δραστηριότητα επιλεγεί από αυτά. Δεν επιτρέπεται η μετακύλιση, ούτε η συσσώρευση των δεκαλέπτων, με εξαίρεση την μετακύλιση του δεκαλέπτου της πρώτης εβδομάδος της προεκλογικής περιόδου αποκλειστικώς στη δεύτερη. Κατά τη διάρκεια των δεκαλέπτων αυτών επιτρέπεται στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων να μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα, τα οποία δεν μπορούν να υπερβούν το ένα τρίτο (1/3) του εκάστοτε διατιθέμενου δεκάλεπτου χρόνου.

 

’ρθρο 4

Κατανομή χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων

 

   1. Ο συνολικός χρόνος που διατίθεται για την μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, αφενός από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και αφετέρου από τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, αποτιμάται, αποκλειστικά για τον υπολογισμό της κατανομής του μεταξύ των δικαιούχων, ενόψει και της διαφορετικής βαρύτητας αυτού ανάλογα με την ώρα μετάδοσης του μηνύματος, με μονάδα αναφοράς το ευρώ. Ειδικότερα, για τις ανάγκες της παρούσας, ορίζεται ότι ο συνολικός τηλεοπτικός χρόνος που διατίθεται, αζημίως για το Δημόσιο, στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, αφενός από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας αντιστοιχεί στο ποσό των έξι εκατομμυρίων (6.000.000,00ΕΥΡΩ) ευρώ, και αφετέρου από τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου αντιστοιχεί στο ποσό διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000,00ΕΥΡΩ) ευρώ, ήτοι στο συνολικό ποσό των (6.250.000,00ΕΥΡΩ) ευρώ, με βάση τους ισχύοντες τιμοκαταλόγους.

 

   2. Ο συνολικός χρόνος της παραγράφου 1 θα κατανέμεται στις επιμέρους κατηγορίες κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας και με γνώμονα την εξασφάλιση την μετάδοση των θέσεων και του προγράμματος των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, ως εξής:

 

   α. Ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) για τη μετάδοση μηνυμάτων από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και για την μετάδοση μηνυμάτων από τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, θα διατίθεται αναλογικά στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, τα οποία εξέλεξαν βουλευτή στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ή εκπροσωπήθηκαν στη διαλυθείσα με το π.δ. 56/2019 (Α'97) Βουλή και συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ανάλογα με το ποσοστό των εδρών που κατείχαν την ημέρα προκήρυξης των εκλογών.

 

   β. Ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) για τη μετάδοση μηνυμάτων από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και για την μετάδοση μηνυμάτων από τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, θα διατίθεται αναλογικά στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, τα οποία εξέλεξαν ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

 

   γ. Ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) για τη μετάδοση μηνυμάτων από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης εθνικής εμβέλειας και για την μετάδοση μηνυμάτων από τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, θα διατίθεται ισομερώς σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, των οποίων οι συνδυασμοί συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

 

   3. α. Ο χρόνος της περ. α' της παρ. 2, ήτοι ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, τα οποία εξέλεξαν βουλευτή στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ή εκπροσωπήθηκαν στη διαλυθείσα με το π.δ. 56/2019 (Α' 97) Βουλή και συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ήτοι των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), «Νέα Δημοκρατία» (Ν.Δ.), «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή», «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» (Κ.Κ.Ε.), «Κίνημα Αλλαγής» (ΚΙΝ.ΑΛΛ)», «Ένωση Κεντρώων» (Ε.Κ.), «Νέα Ελληνική Ορμή (Ν.Ε.Ο.), αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού χρόνου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ήτοι στο ποσό των 3.000.000 ΕΥΡΩ στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης εθνικής εμβέλειας και στο ποσό των 125.000 ΕΥΡΩ στους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, με βάση τους ισχύοντες τιμοκαταλόγους.

 

   β. Το ανωτέρω ποσοστό 50% του συνολικού χρόνου της παραγράφου 1, που αφορά στην μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, κατανέμεται με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, που εξέλεξαν βουλευτή στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ή εκπροσωπήθηκαν στη διαλυθείσα με το π.δ. 56/2019 (Α'97) Βουλή και συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

 

   γ. Ειδικώς για το κόμμα «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΜΗ» (Ν.Ε.Ο.) η κατανομή του ανωτέρω χρόνου υπολογίζεται με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό που προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των βουλευτών που ανήκαν στο κόμμα αυτό στη διαλυθείσα με το π.δ. 56/2019 (Α'97) Βουλή με το συνολικό αριθμό των βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων. Ειδικότερα, στο κόμμα αυτό αντιστοιχεί ποσοστό 0,33% (1/300x100).

 

   δ. Σύμφωνα με την παράγραφο 2α, το ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού χρόνου της παραγράφου 1, που αφορά στην μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, κατανέμεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων της παραγράφου 3 του παρόντος, ως εξής:

 

Εθνικές Εκλογές Σεπτέμβριος

2015

Ποσοστά εκλογών

Ποσοστά για την κατανομή

Αναλογούν χρόνος,

με μονάδα αναφοράς το ευρώ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και ιδιωτικοί ενημερωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης εθνικής εμβέλειας)

Αναλογούν χρόνος, με μονάδα αναφοράς το ευρώ (φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου)

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

35,46

20,58038305

1.234.822,98 ΕΥΡΩ

51.450,96 ΕΥΡΩ

Νέα Δημοκρατία

28,09

16,30295995

978.177,60 ΕΥΡΩ

40.757,40 ΕΥΡΩ

Χρυσή Αυγή

6,99

4,056877539

243.412,65 ΕΥΡΩ

10.142,19 ΕΥΡΩ

Κίνημα Αλλαγής

6,29

3,650609402

219.036,56 ΕΥΡΩ

9.126,52 ΕΥΡΩ

Κ.Κ.Ε.

5,55

3,221125943

193.267,56 ΕΥΡΩ

8.052,81 ΕΥΡΩ

Ένωση Κεντρώων

3,44

1,996517702

119.791,06 ΕΥΡΩ

4.991,29 ΕΥΡΩ

Νέα Ελληνική Ορμή (παρ. 3.γ')

0,33

0,191526407

11.491,58 ΕΥΡΩ

478,82 ΕΥΡΩ

 

   4. α. Ο χρόνος της περ. β' της παρ. 2, ήτοι ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων, που εξέλεξαν ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ήτοι των κομμάτων «Νέα Δημοκρατία» (Ν.Δ.), «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), «Κίνημα Αλλαγής» (ΚΙΝ.ΑΛΛ)», «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» (Κ.Κ.Ε.), «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή», «Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος» αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού χρόνου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ήτοι στο ποσό των 1.800.000 ΕΥΡΩ στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και στο ποσό των 75.000 ΕΥΡΩ στους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, με βάση τους ισχύοντες τιμοκαταλόγους.

 

   β. Το ανωτέρω ποσοστό 30% του συνολικού χρόνου της παραγράφου 1, που αφορά στην μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, κατανέμεται με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, τα οποία εξέλεξαν ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

 

   γ. Ενόψει των ανωτέρω, το ποσοστό 30% του συνολικού χρόνου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, που αφορά στην μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, κατανέμεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, ως εξής:

 

Ευρωεκλογές 26ης Μαΐου 20Ί9

Ποσοστά εκλογών

Ποσοστά για την κατανομή

Αναλογούν χρόνος, με μονάδα αναφοράς το ευρώ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και ιδιωτικοί ενημερωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης εθνικής εμβέλειας)

Αναλογούν χρόνος, με μονάδα αναφοράς το ευρώ (φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου)

Νέα Δημοκρατία

33,12

12,57562334

754.537,40 ΕΥΡΩ

31.439,06 ΕΥΡΩ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

23,76

9,02164283

541.298,57 ΕΥΡΩ

22.554,11 ΕΥΡΩ

Κίνημα Αλλαγής

7,72

2,931274522

175.876,47 ΕΥΡΩ

7.328,19 ΕΥΡΩ

Κ.Κ.Ε.

5,35

2,031388432

121.883,31 ΕΥΡΩ

5.078,47 ΕΥΡΩ

Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή

4,88

1,852930009

111.175,80 ΕΥΡΩ

4.632,33 ΕΥΡΩ

Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος

4,18

1,587140868

95.228,45 ΕΥΡΩ

3.967,85 ΕΥΡΩ

 

   5. Με βάση την κατανομή των προηγούμενων παραγράφων, στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας καθώς και στους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, ανά πολιτικό κόμμα και συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, αναλογεί συνολικός χρόνος, όπως εκφράζεται με μονάδα αναφοράς το ευρώ, σύμφωνα με την παράγραφο 1, ως εξής:

ΚΟΜΜΑΤΑ

Συνολικός αναλογούν χρόνος, με μονάδα αναφοράς το ευρώ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και ιδιωτικοί ενημερωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης εθνικής εμβέλειας)

Συνολικός αναλογούν χρόνος, με μονάδα αναφοράς το ευρώ (φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου)

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

1.776.121,55 ΕΥΡΩ

74.005,06 ΕΥΡΩ

Νέα Δημοκρατία

1.732.715,00 ΕΥΡΩ

72.196,46 ΕΥΡΩ

Κίνημα Αλλαγής

394.913,04 ΕΥΡΩ

16.454,71 ΕΥΡΩ

Χρυσή Αυγή

354.588,45 ΕΥΡΩ

14.774,52 ΕΥΡΩ

Κ.Κ.Ε.

315.150,86 ΕΥΡΩ

13.131,29 ΕΥΡΩ

Ένωση Κεντρώων

119.791,06 ΕΥΡΩ

4.991,29 ΕΥΡΩ

Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος

95.228,45 ΕΥΡΩ

3.967,85 ΕΥΡΩ

Νέα Ελληνική Ορμή (παρ. 3.γ'

11.491,58 ΕΥΡΩ

478,82 ΕΥΡΩ

ΣΥΝΟΛΟ

4.800.000,00 ΕΥΡΩ

200.000,00 ΕΥΡΩ

 

   6. α. Στο κόμμα «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» (ΛΑ.Ε.), δεδομένου ότι το κόμμα αυτό κατά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 κατέγραψε ποσοστό 2,86% και επομένως, σύμφωνα με την περ. στβ' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3023/2002 (Α' 146), όπως ισχύει, δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης, στοιχείο το οποίο λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με την αρχή της αναλογικής ισότητας, διατίθεται χρόνος για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων αφενός στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας που αντιστοιχεί στο ποσό των 25.000 ΕΥΡΩ και αφετέρου στους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου που αντιστοιχεί στο ποσό των 1.000 ΕΥΡΩ. Τα ποσά αυτά προστίθενται στα ποσά που αντιστοιχούν στον συνολικό χρόνο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ήτοι στο ποσό των 6.000.000 ΕΥΡΩ για την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και στο ποσό των 250.000 ΕΥΡΩ για τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου και κατανέμονται στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης εθνικής εμβέλειας και στους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου κατ' αναλογία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου.

 

   β. Πλέον των ανωτέρω, στα κόμματα «ΜΕΤΩΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ» (ΜέΡΑ25) και «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ», δεδομένου ότι τα κόμματα αυτά κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 κατέγραψαν ποσοστά 2,99 % και 1,61 % αντίστοιχα και επομένως, σύμφωνα με την περ. στδ' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3023/2002 (Α' 146), όπως ισχύει, δικαιούνται κρατικής χρηματοδότησης, στοιχείο το οποίο λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με την αρχή της αναλογικής ισότητας, διατίθεται χρόνος για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων αφενός στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας που αντιστοιχεί στο ποσό των 50.000 ΕΥΡΩ και 25.000 ΕΥΡΩ αντίστοιχα, και αφετέρου στους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου που αντιστοιχεί στο ποσό των 2.000 ΕΥΡΩ και 1.000 ΕΥΡΩ αντίστοιχα. Τα ανωτέρω ποσά στα οποία αντιστοιχεί ο χρόνος που διατίθεται στα ανωτέρω κόμματα για τη μετάδοση τηλεοπτικών μηνυμάτων, υπολογίζονται βάσει των ισχύοντων τιμοκαταλόγων. Τα ποσά αυτά προστίθενται στα ποσά που αντιστοιχούν στον συνολικό χρόνο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο τελευταίο εδάφιο της ανωτέρω περ. α' της παρούσας παραγράφου.

 

   7. α. Ο συνολικός χρόνος της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, κατανέμεται στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, ως εξής:

ΣΚΑΙ                            21,02 %

ALPHA TV                       20,88 %

ΑΝΤΕΝΝΑ                       19,95 %

STAR                           17,14 %

OPEN                            9,77 %

Ε.Ρ.Τ. (Ε.Ρ.Τ.1, Ε.Ρ.Τ.2, Ε.Ρ.Τ.3)11,24 %

 

   β. Ο συνολικός χρόνος της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 κατανέμεται στους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, ως εξής:

FORTHNET ΜΕΡΙΑ A.E.        50%

OTE A.E.                      50%

 

   8. Ο χρόνος μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων, που δικαιούνται σύμφωνα με την περ. γ' της παρ. 2 τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, προστίθεται στο χρόνο που τους κατανέμεται με βάση τις παραγράφους 3 έως 6 του παρόντος άρθρου. Οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων δικαιούνται αθροιστικά το χρόνο που τους κατανέμεται σύμφωνα με την περ. γ' της παρ. 2, καθώς και το χρόνο που τυχόν κατανέμεται, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως 6 του παρόντος άρθρου, σε επιμέρους κόμματα που μετέχουν σε αυτούς. Τα κόμματα στα οποία κατανέμεται χρόνος για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως 6 του παρόντος άρθρου, ο οποίος με βάση το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στο χρόνο που δικαιούνται οι συνασπισμοί, στους οποίους μετέχουν, δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσουν και αυτοτελώς τα ίδια το χρόνο αυτό.

 

’ρθρο 5

Λοιπές ρυθμίσεις και περιορισμοί

 

   1. Ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων ή των συνασπισμών κομμάτων στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, καθώς και στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) του ημερήσιου χρόνου μετάδοσης ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών προγραμμάτων, αντίστοιχα. Ο καταμερισμός του χρόνου αυτού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα τέσσερα λεπτά της ώρας (4') ανά ώρα, μη συνυπολογιζόμενου του επιτρεπόμενου ανά ώρα ορίου των δώδεκα λεπτών (12') του χρόνου μετάδοσης των διαφημιστικών μηνυμάτων.

 

   2. Ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας, καθώς και στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθορίζεται σε οκτώ (8') λεπτά της ώρας ημερησίως. Ως ώρα μετάδοσης των μηνυμάτων αυτών ορίζεται το διάστημα από 07:00' έως 01:00'. Για την κατανομή του χρόνου της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρούσας απόφασης που αφορούν στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

 

   3. Ο χρόνος μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων στο ραδιόφωνο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., καθορίζεται σε δέκα (10) λεπτά της ώρας ημερησίως. Η κατανομή του χρόνου αυτού είναι ανάλογη με αυτή των παραγράφων 3 έως 6 του άρθρου 4.

 

   4. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης υποχρεούνται να διαθέτουν το ένα τρίτο (1/3) του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα δελτία ειδήσεων κάτω των πέντε (5') λεπτών.

 

   5. Απαγορεύεται η καταβολή στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς οποιουδήποτε οικονομικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος για την συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων της παρούσας απόφασης ή των υποψήφιων βουλευτών τους σε δελτία ειδήσεων ή άλλες εκπομπές.

 

   6. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης, καθώς και οι φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου υποχρεούνται να μην μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν οποιαδήποτε δημοσκόπηση ή αποτέλεσμα δημοσκόπησης, πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν διενεργείται αυτή ή σχολιασμός αυτής, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα ζητήματα που συνδέονται με το αντικείμενο των εκλογών της παρούσας απόφασης μία (1) ημέρα πριν την διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Βουλής των Ελλήνων, και έως την 19η ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας. Κατά τα λοιπά, για την διενέργεια και αναμετάδοση των δημοσκοπήσεων και εν γένει των ερευνών γνώμης στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3603/2007 (Α' 188), όπως ισχύει.

 

   7. Κατά την διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου και μέχρι τις 19:00' δεν επιτρέπεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων ή άλλων πολιτικών εκδηλώσεων κομμάτων ή φορέων , καθώς και η μετάδοση εκπομπών προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση τις δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που γίνονται κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

 

   8. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) μεριμνά για την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση και μπορεί να ζητά, για τον έλεγχο αυτό, οποιοδήποτε στοιχείο. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων αυτών αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, κατά την έννοια των άρθρων 4 και 8 του ν. 2328/1995 (Α' 159), καθώς και του άρθρου 12 και της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 2644/1998 (Α' 233), όπως ισχύουν. Ειδικώς, η μη τήρηση των υποχρεώσεων των παρ. 6 και 7 του παρόντος άρθρου επισύρει τις κυρώσεις του ν. 3603/2007, όπως ισχύει. Το ΕΣΡ μπορεί, στο πλαίσιο των σχετικών ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του, να ζητά από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς την υποβολή, εντός ευλόγου χρόνου, συγκεκριμένων στοιχείων.

 

’ρθρο 6

Εμφανίσεις στα δημόσια και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα των υποψήφιων βουλευτών και των οριζόμενων εκπροσώπων των κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων

 

   1. Πέραν των προβλεπόμενων στις διατάξεις του ν. 3023/2002 (Α' 146) και 3603/2007 (Α' 188), όπως έχουν κωδικοποιηθεί με το π.δ. 26/2012 (Α'57) και ισχύουν, για τις εμφανίσεις των υποψήφιων βουλευτών και των οριζόμενων εκπροσώπων των κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, οι συνδυασμοί των οποίων συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ορίζονται ως εξής:

 

   2. α. Απαγορεύονται, πέραν των επιτρεπόμενων εμφανίσεων, οι δηλώσεις των υποψηφίων βουλευτών σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

   β. Απαγορεύεται στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης, καθώς και στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου να μεταδίδουν μηνύματα των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και η με οποιονδήποτε τρόπο έμμεση προβολή τους, όπως η αναφορά σε αυτούς κατά την διάρκεια εκπομπών, εκτός των εκπομπών πολιτικού λόγου.

 

   γ. Επιτρέπεται η επανάληψη της μετάδοσης εμφανίσεων υποψηφίων βουλευτών στα δελτία ειδήσεων της ίδιας ημέρας.

 

   δ. Η εμφάνιση των εκπροσώπων των κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών για θέματα της αρμοδιότητάς της, εφόσον αυτοί είναι και υποψήφιοι βουλευτές, δεν προσμετράται στις επιτρεπόμενες εμφανίσεις τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

   ε. Σε περιπτώσεις δηλώσεων μελών της Κυβέρνησης ή Υφυπουργών για θέματα της αρμοδιότητάς τους, τα κόμματα έχουν δικαίωμα απάντησης διά των εκπροσώπων τους. Σε περίπτωση που ο εκπρόσωπος κόμματος είναι υποψήφιος βουλευτής, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απάντηση προσμετράται στις εμφανίσεις του.

 

   στ. Από τους περιορισμούς της παρ. 2 του άρθρου 47 του π.δ. 26/2012 (Α' 57) και της παρούσας απόφασης, εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων, ακόμα και αν τα αντίστοιχα κόμματα μετέχουν σε συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

 

’ρθρο 7

Έναρξη ισχύος

 

   Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.