ΥΑ 15286/ΦΕΚ 1308/Β/19.4.2012

 

«Χορήγηση χαρτιού στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012».

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

   Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

   1. α) των άρθρων 70 και 71 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ' ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (57 Α'),

   β) του άρθρου 90 του Κώδικα της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του (π.δ. 63/2005 98 Α'),

   γ) του άρθρου 22 παρ. 3 του ν. 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού, Ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» ( 247 Α'),

    δ) του π.δ. 113/2010 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (ΦΕΚ Α'194),

   ε) του πδ. 31/2012 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α'62).

 

   2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, τρέχοντος οικονομικού έτους, ύψους επτακοσίων χιλιάδων ΕΥΡΩ (700.000 €) περίπου, η οποία θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, (ΚΑΕ 5261 του Ειδ. Φορέα 07-130 «ΕΚΛΟΓΕΣ»).

 

   3. Την αριθμ. 14510/12.4.2012 βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας για τη δέσμευση της οικονομικής πίστωσης και την αριθμ. 43752 καταχώρησή της στο βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής της Υ.Δ.Ε., αποφασίζουμε:

 

   1. Η ποσότητα του χαρτιού για την εκτύπωση ψηφοδελτίων που χορηγείται στα κόμματα ή τους συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων κατά τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 είναι ίση προς την απαιτούμενη ποσότητα για την εκτύπωση ψηφοδελτίων σε αριθμό που να υπερβαίνει κατά είκοσι τοις εκατό (20%) τουλάχιστον τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους του συνόλου των εκλογικών περιφερειών, σε κάθε μία των οποίων θα ανακηρυχθεί συνδυασμός του δικαιούχου κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων.

 

   2. Τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων που καταρτίζουν συνδυασμούς υποψηφίων και δικαιούνται χαρτιού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 70 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012), δηλαδή τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων, των οποίων συνδυασμοί υποψηφίων ανακηρύχτηκαν στο ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών του κράτους, ζητούν τη χορήγηση αυτού από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αίτηση του αρχηγού ή των συναρχηγών ή της διευθύνουσας επιτροπής τους ή ειδικού αντιπροσώπου που διορίζεται αρμοδίως με έγγραφη δήλωση.

   Στην αίτηση, με την οποία ορίζεται και εξουσιοδοτείται εκπρόσωπος για την παραλαβή του χαρτιού, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση των αρμοδίων ως άνω για την υποβολή της αίτησης, με την οποία δηλώνονται υπεύθυνα οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν καταρτιστεί και θα υποβληθούν αρμοδίως για ανακήρυξη, συνδυασμοί του κόμματος ή του συνασπισμού κομμάτων.

 

   3. Σε περίπτωση που δεν ανακηρυχθούν συνδυασμοί υποψηφίων σε μερικές εκλογικές περιφέρειες απ' αυτές που έχουν δηλωθεί, επιστρέφεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, από το υπόχρεο κόμμα ή το συνασπισμό συνεργαζομένων κομμάτων, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ανακήρυξη των συνδυασμών, η ποσότητα χαρτιού που αναλογεί στις εκλογικές αυτές περιφέρειες. Διαφορετικά, θα καταβάλλεται σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ύστερα από έγγραφη εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών, το αντίτιμο της αξίας του χαρτιού, το οποίο θα είναι ίσο προς την τιμή προμήθειας που επιτεύχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

   4. Το χαρτί χορηγείται με απόδειξη βάσει εντολής του Υπουργείου Εσωτερικών, που καθορίζει το δικαιούχο κόμμα ή συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου αυτού, την ποσότητα που πρέπει να χορηγηθεί και τον τρόπο παράδοσής του.

   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.