ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

 

ΤρΠλημΘηβών 1104/2017

 

Λαθρεμπορία από κοινού - Εισαγωγή λαθραίων καπνών - Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης -.

 

Έννοια και προϋποθέσεις λαθρεμπορίας. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής του οφειλόμενου για τα εισαγόμενα καπνά ειδικού φόρου καταναλώσεως είναι πράξη ποινικώς κολάσιμη χαρακτηριζόμενη ως λαθρεμπορία και τιμωρούμενη με τις προβλεπόμενες στον νόμο ποινές. Έγκλημα λαθρεμπορίας υφίσταται και μόνο επί κατοχής ορισμένου λαθρεμπορεύματος, εφόσον ο κάτοχος γνωρίζει τη λαθρεμπορική του προέλευση, χωρίς να απαιτείται άλλο στοιχείο. Επί εισαγωγής λαθραίων καπνών πρέπει να διευκρινίζεται στη δικαστική απόφαση αν η εισαγωγή των καπνών αυτών έγινε από κράτος μέλος της ΕΕ ή από χώρα εκτός ΕΕ. Στην μεν πρώτη περίπτωση ο εισαγωγέας δεν διαπράττει λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση που επισύρει μόνον πρόστιμο και δεν είναι αξιόποινη η κατοχή των καπνών αυτών από τον κατηγορούμενο. Αν εισήχθησαν από χώρα εκτός ΕΕ τότε και μόνον συνιστά λαθρεμπορία. Αθώωση κατηγορουμένων για την αποδιδόμενη σε αυτούς κατηγορία της λαθρεμπορίας από κοινού. Δεν προέκυψε ότι η εισαγωγή των λαθραίων τσιγάρων έγινε από χώρα εκτός ΕΕ.

 

 

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

 

Αριθμός απόφασης: 1104/2017

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου 2017

 

 

 

Σύνθεση Δικαστηρίου

Μαρία Πίννα Προεδρεύουσα - Πλημμελειοδίκης

(επειδή κωλύεται η Πρόεδρος Πρωτοδικών Θηβών και οι αρχαιότεροι δικαστές )

Παναγιώτα Αγγελή Πλημμελειοδίκης

Αικατερίνη Παπαδημητρίου Πταισματοδίκης Θηβών

(επειδή κωλύονται οι τακτικοί δικαστές )

ορισθείσες με την με αριθμό 119/17 πράξη της Προέδρου Πρωτοδικών Θηβών

Αρχέλαος Παπαθεοδώρου Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θηβών

(Επειδή κωλύεται η Εισαγγελέας Πλημ/κών Θηβών)

Ευανθία Μαρινάκου Γραμματέας

 

Κατηγορούμενοι

1.   … κάτοικος Ν. Σμύρνης Αττικής …

2.     ... κάτοικος Αχαρνών Αττικής …

ΠΑΡΟΝΤΕΣ δια πληρεξουσίου

3.     ... του … κάτοικος Αχαρνών Αττικής …

4.   … κάτοικος Βούλας Αττικής …

5.   … κάτοικος Ερυθρών Αττικής ….

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

 

Πράξη

Λαθρεμπορία από κοινού

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Στη σημερινή συνεδρίαση που έγινε δημόσια στο ακροατήριο, εκφωνήθηκαν τα ονόματα των κατηγορουμένων, εκ των οποίων εμφανίσθηκαν ο τρίτος, ο τέταρτος και ο πέμπτος. Ρωτήθηκαν για την ταυτότητα τους και απάντησαν ότι ονομάζονται όπως αναφέρεται παραπάνω και διορίζουν συνηγόρους υπεράσπισης τους δικηγόρους Αθηνών Γεώργιο Δουβαρά, Αθηνών Μιχάλη Πατεράκη και Θηβών Νικόλαο Γεωργούση αντίστοιχα. Οι συνήγοροι αποδέχτηκαν το διορισμό τους και αναφέρθηκαν στα με αριθμούς Θ08409/4.10.2017, Α21926/25.11.2015 και Θ05072/22.2.2017 γραμμάτια προκαταβολής του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών, Αθηνών και Θηβών αντίστοιχα που έχουν προσκομισθεί σε προηγούμενη αναβλητική δικάσιμο.

 

Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι δεν εμφανίσθηκαν.

 

Κατόπιν εμφανίσθηκαν οι δικηγόροι Θηβών Ελευθέριος Κτιστάκις και Αθηνών Δημήτριος Κουράκος, οι οποίοι, αφού ζήτησαν και έλαβαν διαδοχικά το λόγο, δήλωσαν ότι δυνάμει των από 17.6.2016 και 20.2.2017 εξουσιοδοτήσεων που έχουν κατατεθεί σε παλαιότερη αναβλητική δικάσιμο, ο πρώτος και ο δεύτερος κατηγορούμενος τους εξουσιοδοτούν αντίστοιχα να παραστούν αντ' αυτών ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θήβας και να τους εκπροσωπήσουν κατά τη συζήτηση της προκείμενης υπόθεσης. Αναφέρθηκαν δε στα με αριθμούς Θ08403/4.10.2017 και Π0920690/2.10.2017 και γραμμάτια προκαταβολής των δικηγορικών Συλλόγων Θηβών και Αθηνών αντίστοιχα, έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία.

 

Ο Εισαγγελέας, πρότεινε να επιτραπεί η εκπροσώπηση των κατηγορουμένων από τους πιο πάνω συνηγόρους.

 

Το Δικαστήριο, σε μυστική διάσκεψη, με την παρουσία και της Γραμματέως, κατάρτισε και δημοσίευσε την παρακάτω απόφαση:

 

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Επειδή, συμφωνάμε το άρθρο 340 παρ. 2 εδ. α' και β' του Κ.Π.Δ., όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του από το άρθρο 13 του Ν. 3346/2005, Κ.Π.Δ., σε πταίσματα, πλημμελήματα και κακουργήματα επιτρέπεται να εκπροσωπείται ο κατηγορούμενος από συνήγορο, τον οποίο διορίζει με έγγραφη δήλωσή του. Η δήλωση γίνεται κατά τις διατυπώσεις του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 42 και πρέπει, με ποινή απαραδέκτου να αναφέρει την ακριβή διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής του κατηγορουμένου. Στην περίπτωση αυτή ο κατηγορούμενος θεωρείται παρών και ο συνήγορος του ενεργεί όλες τις διαδικαστικές πράξεις γι’ αυτόν. Ίο δικαστήριο σε κάθε περίπτωση μπορεί να διατάξει την προσωπική εμφάνιση του κατηγορουμένου, όταν κρίνει ότι αυτή είναι απαραίτητη για να βρεθεί η αλήθεια. Αν και μετά το γεγονός αυτό δεν εμφανιστεί ο κατηγορούμενος, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του, που εκτελείται, αν είναι δυνατό, ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Στην προκείμενη περίπτωση, ο πρώτος και ο δεύτερος κατηγορούμενος με τις από 17.6.2016 και 20.2.2017 εξουσιοδοτήσεις τους αντίστοιχα, που πληρούν τους όρους του άρθρου 42 παρ. 2 Κ.Π.Δ. και αναφέρουν την ακριβή διεύθυνση κατοικίας τους, διορίζουν συνηγόρους για να τους εκπροσωπήσουν στην παρούσα δίκη τους δικηγόρους Θηβών Ελευθέριο Κτιστάκη και Αθηνών Δημήτριο Κουράκο.

 

Επομένως, πρέπει να επιτραπεί η εκπροσώπηση των κατηγορουμένων από τους πιο πάνω συνηγόρους.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Επιτρέπει την εκπροσώπηση του πρώτου κατηγορουμένου, …, κατοίκου Ν. Σμύρνης Αττικής - …, από το δικηγόρο Θηβών Ελευθέριο Κτιστάκι και του δευτέρου κατηγορουμένου, …, κατοίκου Αχαρνών Αττικής - …, από το δικηγόρο Αθηνών Δημήτριο Κουράκο.

 

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριο.

 

Στη Θήβα, την 29η Νοεμβρίου 2017

 

Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Στο σημείο αυτό οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων πρώτων κατηγορουμένων προέβαλαν τους πιο κάτω αυτοτελείς ισχυρισμούς, τους οποίους ανέπτυξαν και προφορικά, ζήτησαν δε να συμπεριληφθούν στα πρακτικά κατ' άρθρο 141 § 2 Κ.Π.Δ.

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

Αυτοτελής ισχυρισμός.

1. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 β της Απόφασης του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 24ης Ιουνίου 1988, που εγκρίθηκε με την υπ' αριθμό 76742/1397/23-8-1988 [Φ.Ε.Κ. Τεύχος Β' 622/25-8-1988] και κυρώθηκε με το άρθρο 37 του Ν. 1828/1989 θεωρούνται πόροι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων οι δασμοί που επιβάλλονται επί συναλλαγών με χώρες μη μέλη των Κοινοτήτων και ήδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Περαιτέρω, κατά την παρ.3 του ίδιου άρθρου τα κράτη - μέλη παρακρατούν ως έξοδα είσπραξης ποσοστό 10% επί των δασμών που πρέπει να καταβάλονται σύμφωνα με την ανωτέρω περίπτωση της διάταξης της παρ.2Β.

 

Επίσης, το άρθρο 2 παρ.1 του Ν. 2127/1993 «Εναρμόνιση προς το Κοινοτικό Δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και Βιομηχανοποιημένων καπνών» ορίζει ότι στον ειδικό φόρο κατανάλωσης υπάγεται ο καπνός που παράγεται στο εσωτερικό της χώρας, προέρχεται από άλλα Κράτη - μέλη ή εισάγεται στο εσωτερικό της χώρας. Ως δε εισαγωγή νοείται η είσοδος των προϊόντων αυτών από τρίτες χώρες στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα, η διάταξη αυτή επαναλαμβάνεται στο άρθρο 53 του Ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας».

 

Τέλος, κατά το άρθρο 155 παρ.1 & 2 του Ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» λαθρεμπορία συνιστά ανάμεσα σε άλλα οποιαδήποτε -ενέργεια αποσκοπεί στην αποστέρηση από το Ελληνικό Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση των υπ' αυτών εισπρακτέων δασμών από τα εισαγόμενα εμπορεύματα, καθώς επίσης και η αγορά, πώληση και κατοχή αυτών των εμπορευμάτων.

 

Κατά συνέπεια, από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων συνάγεται ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας τελείται όταν τα εμπορεύματα που δεν έχουν  δασμολογηθεί έχουν εισαχθεί από τρίτες χώρες, μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι από Κράτη - Μέλη. Επιπρόσθετα δε, στην περίπτωση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο αποστερείται μόνο ποσοστό 10% επί των δασμών που δεν επιβλήθηκαν και όχι ολόκληρο το ποσό αυτών. Σε αντίθετη δε περίπτωση, όταν η εισαγωγή έχει γίνει από Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελείται μόνο απλή τελωνειακή παράβαση [βλέπετε ad hoc Α.Π. 733/2014 Ισοκράτης - Δ.Σ.Α., Α.Π. 769/2011 ΝΟΜΟΣ, Α.Π. 135/2010 ΝΟΜΟΣ = Ποιν.Χρ. 2011 σελ.33].

 

2. Στην προκειμένη περίπτωση, ούτε στο κλητήριο θέσπισμα που μου επιδόθηκε ούτε σε κάποιο άλλο έγγραφο της δικογραφίας γίνεται αναφορά και πολύ περισσότερο δεν αποδεικνύεται η προέλευση των σιγαρέτων που κατασχέθηκαν. Δεν διευκρινίζεται σε κανένα σημείο της δικογραφίας η χώρα προέλευσης αυτών, ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής δασμών και ειδικού φόρου κατανάλωσης. Συνακόλουθα, δεν πληρούται το αδίκημα της λαθρεμπορίας για το οποίο φέρομαι σήμερα ως κατηγορούμενος στο Δικαστήριο σας, όπως το αδίκημα αυτό αναλύθηκε ανωτέρω υπό [1].

 

3. Σε κάθε δε περίπτωση, εσφαλμένα κατηγορούμαι σύμφωνα με την παράγραφο 1β του άρθρου 157 του Ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», επειδή δήθεν το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε δασμούς πλέον των 30.000,00 ευρώ, δεδομένου ότι όπως αναφέρθηκε το Ελληνικό Δημόσιο παρακρατεί για το ίδιο μόνο ποσοστό 10% επί των επιβληθέντων δασμών.

 

4. Κατά συνέπεια, ακόμα και στην περίπτωση που το Δικαστήριο σας κρίνει ότι τα πραγματικά περιστατικά έχουν συμβεί όπως αναφέρονται στο κοινοποιούμενο κλητήριο θέσπισμα, γεγονός που αρνούμαι Βέβαια κατηγορηματικά, οι πράξεις μου αυτές δεν είναι αξιόποινες.

Θήβα, 4η Οκτωβρίου 2017

 

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

 

Προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών

 

Αυτοτελής ισχυρισμός για καταχώρηση στα πρακτικά κατ' άρθρο 141 ΚΠοινΔ

Του κατηγορουμένου …, κατοίκου Αχαρνών Αττικής, οδός …

 

Θήβα 04-10-2017

 

 

 

Ως προς την κατηγορία της λαθρεμπορίας.

Νομικά αβάσιμη η κατηγορία της λαθρεμπορίας, δεν υφίσταται αξιόποινο και πρέπει κατ ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας οι αποδιδόμενες πράξεις να θεωρηθούν τελωνειακές παραβάσεις.

 

Κατά το άρθρο 155 παρ. 1 του ισχύοντος κατά το χρόνο τελέσεως της ένδικης πράξεως Ν. 2960/2001 "περί Εθνικού Τελωνειακού Κωδικός" λαθρεμπορία είναι: α) η εντός του τελωνειακού εδάφους εισαγωγή ή εξ αυτού εξαγωγή εμπορευμάτων που υπόκεινται σε δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις που εισπράττονται στα τελωνεία, χωρίς την άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής ή σε άλλο από τον ορισμένο απ' αυτήν τόπο ή χρόνο και β) οποιαδήποτε ενέργεια , που αποσκοπεί να στερήσει το Ελληνικό Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση των υπ' αυτών εισπρακτέων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων από τα εισαγόμενα ή εξαγόμενα εμπορεύματα, και αν ακόμη αυτά εισπράχθηκαν κατά χρόνο και τρόπο διαφορετικό από εκείνον που ορίζει ο νόμος. Ως λαθρεμπορία θεωρείται και η αγορά, πώληση ή κατοχή εμπορευμάτων που έχουν εισαχθεί ή τεθεί στην κατανάλωση κατά τρόπο που συνιστά το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Περαιτέρω στο άρθρο 157 παρ. 1 στοιχ. β' περ. γ' και δ' ορίζεται ότι επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους α) …. β) … γ) εάν οι δασμοί, φόροι, τέλη ή δικαιωμάτων οποίων στερήθηκε το δημόσιο ανέρχονται σε σημαντικό ποσό και δ) εάν ο υπαίτιος μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα.

 

Περαιτέρω με βάση την ευχέρεια που παρείχε το άρθρο 3 της Οδηγίας 92/12/ΕΟΚ της 25ης Φεβρουαρίου 1992 στα κράτη-μέλη, να διατηρήσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ρητώς αναφερόμενα στο άρθρο αυτό προϊόντα, εκδόθηκε ο Ν. 2127/1993 "Εναρμόνιση προς το Κοινοτικό Δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών και άλλες διατάξεις", με το άρθρο 1 του οποίου ορίστηκε ότι "Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο οινόπνευμα και στα αλκοολούχα ποτά και στα βιομηχανοποιημένα καπνά και καθορίζονται τα περί παραγωγής, μεταποίησης, κατοχής, κυκλοφορίας και ελέγχου των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου". Κατά το άρθρο 2 παρ. 1 "στον ειδικό φόρο κατανάλωσης υπάγονται τα προϊόντα του άρθρου 1, τα οποία παράγονται στο εσωτερικό της χώρας, προέρχονται από άλλα κράτη μέλη ή εισάγονται στο εσωτερικό της χώρας". Κατά το άρθρο 51 παρ. 1, "Η νόμιμη κυκλοφορία των βιομηχανοποιημένων καπνών που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας αποδεικνύεται με τις ένσημες ταινίες φορολογίας, που είναι επικολλημένες στο πακέτο ή στη μικρότερη συσκευασία διάθεσης τους στους καταναλωτές. Η επικόλληση της ταινίας γίνεται μέσα στους χώρους παραγωγής τους.

Κατ' άρθρο 67 παρ. 1-5 η με οποιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής των οφειλόμενων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, καθώς και η μη τήρηση των διατυπώσεων που προβλέπονται από το νόμο, με σκοπό τη μη καταβολή των ως άνω φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, χαρακτηρίζονται ως λαθρεμπορία κατά της διατάξεις των άρθρων 89 και επόμενα του ν. 1165/1918 περί Τελωνειακού Κώδικα και επισύρουν το υπό αυτών προβλεπόμενο πολλαπλούν τέλος και ακόμη κριθεί αρμοδίως ότι δεν συντρέχουν τα στοιχεία αξιοποίνου λαθρεμπορίας". Από την αντιπαραβολή των ανωτέρω διατάξεων (οι οποίες έχουν περιληφθεί αυτούσιες στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (αρ. 53 επ., 118 παρ. 5 ν. 2960/2001), και επομένως, είτε πρόκειται για πράξεις τελεσθείσες πριν την ισχύ του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, από 01-01-1992, είτε μετά, οι ρυθμίσεις είναι ίδιες, συνάγεται ότι, η με οποιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής του διατηρουμένου και για τα πιο πάνω προϊόντα, μεταξύ των οποίων και για τα τσιγάρα, ειδικού  φόρου καταναλώσεως, κατά νομοθετική επιταγή χαρακτηρίζεται  και τιμωρείται  ως λαθρεμπορία που προβλέπεται και τιμωρείται από τα άρθρα 100 και 102 του Τελωνειακού Κώδικα. Από τις ίδιες διατάξεις σε συνδυασμό και με εκείνη του άρθρου 155 του ν. 2960/2001, που καθορίζει την έννοια της λαθρεμπορίας, προκύπτει ότι και υπό την ισχύ του νέου τελωνειακού κώδικα η καθοιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής του οφειλομένου για τα τσιγάρα ειδικού φόρου καταναλώσεως είναι πράξη ποινικώς κολάσιμη χαρακτηριζόμενη ως λαθρεμπορία και τιμωρούμενη με τις προβλεπόμενες γι' αυτήν από τον ως άνω νόμο σχετικές ποινές. Επίσης, ως λαθρεμπορία, κατά την παρ. 2 περ. ζ' του άρθρου 155 παρ. 1 β του ν. 2960/2001 (όπως και κατά την παρ. 2 παρ. ζ του άρθρου 100 του ν. 1165/1918), θεωρείται, πλην άλλων, και η αγορά, πώληση και κατοχή εμπορευμάτων που εισήχθησαν ή τέθηκαν σε κατανάλωση κατά τρόπο που συνιστά το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Στην τελευταία αυτή μορφή καθιδρύεται αυτοτελής νομοτυπική μορφή του εγκλήματος της λαθρεμπορίας του οποίου η αντικειμενική υπόσταση συνίσταται στην αγορά, πώληση ή κατοχή από πρόσωπα, εκτός του εισαγωγέα, εμπορευμάτων που υπόκεινται σε εισαγωγικό δασμό, τέλος, φόρο δικαίωμα, που έχουν εισαχθεί εντός των συνόρων του Ελληνικού Κράτους, χωρίς άδεια της τελωνειακής αρχής, υποκειμενικώς δε για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος αυτού στην περίπτωση αυτή του εγκλήματος της λαθρεμπορίας, απαιτείται δόλος που συνίσταται στη γνώση, κατά τον κρίσιμο χρόνο του υπαιτίου ότι το εμπόρευμα που αγόρασε, πώλησε ή κατέχει είναι προϊόν λαθρεμπορίας, κατά την πιο πάνω έννοια, καθώς και τη θέληση αυτού να αποστερήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τον οφειλόμενο δασμό, τέλος, ή δικαίωμα. Επομένως, έγκλημα λαθρεμπορίας υφίσταται και μόνο επί κατοχής ορισμένου λαθρεμπορεύματος, εφόσον ο κάτοχος γνωρίζει τη λαθρεμπορική του προέλευση, χωρίς να απαιτείται άλλο στοιχείο. Έτσι, ο νέος νόμος 2960/2001, ως προς την ποινική μεταχείριση του ενόχου λαθρεμπορίας, περιέχει ευμενέστερες διατάξεις και γι' αυτό εφαρμόζεται και στις υποθέσεις που τελέστηκαν προ της 01-01-2002 και που δεν έχουν αμετακλήτως εκδικασθεί (άρθρο 2 παρ. 1 ΠΚ).

 

Στην υπό κρίση υπόθεση μου αποδίδεται η κατηγορία ότι από κοινού με τους λοιπούς κατηγορούμενους με συναπόφαση κατά το χρονικό διάστημα από 28-11-2012 έως 8-12-2012, προέβημεν σε διάφορες ενέργειες με σκοπό να στερήσουμε από το Δημόσιο δασμούς και φόρους που υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα, για την άνω πράξη της λαθρεμπορίας, από την επισκόπηση του κλητηρίου θεσπίσματος και από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που αποτελούν την δικογραφία, δεν διευκρινίζεται - ενόψει των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 1β και 3 της αποφάσεως του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 24 Ιουνίου 1988, που εγκρίθηκε με την υπ' αριθμ. 76742/1937/23-08-1988 (ΦΕΚ Β' 622-25-08-1988) απόφαση των Υπουργών Αναπληρωτή Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και κυρώθηκε με το άρθρο 37 του ν. 1828/1989,-εάν η εισαγωγή των τσιγάρων αυτών, των οποίων αποδέκτες φέρονται ότι είναι οι κατηγορούμενοι, ως κάτοχοι, έγινε από Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή από Χώρα εκτός αυτής, αφού, κατά τα προεκτεθέντα, στην πρώτη περίπτωση ο εισαγωγέας και ο κάτοχος δεν διαπράττει λαθρεμπορία, αλλά απλή τελωνειακή παράβαση και συνεπώς δεν είναι αξιόποινη και η κατοχή των τσιγάρων από τους κατηγορούμενους , εάν δε αυτά εισήχθησαν από Χώρα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τότε και μόνον συνιστά λαθρεμπορία, αφού οφείλονται και εισπράττονται δασμοί που στη συνέχεια αποδίδονται μετά την κατά τα άνω παρακράτηση ποσοστού 10%, κατά το οποίο και μόνον στερείται των δασμών το Ελληνικό Δημόσιο και όχι ολόκληρο το αναλογούν ως άνω ποσό. (βλ αντί πολλών ΑΠ 769/2011 (Ε Ποινικό τμήμα) , ΑΠ 135/2010 (Ζ Ποινικό τμήμα) και ΑΠ 733/2014 (ΣΤ ποινικό τμήμα).

 

Ως προς τα καταλογισθέντα ποσά δασμών και φόρων.

 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρομαι να επικοινώνησα με τον … και του έδωσα εντολή να μεταφέρει στην αποθήκη της εταιρίας «… ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΠΕ» τις δύο παλέτες με τα τραπέζια εντός των οποίων ήταν κρυμμένες ποσότητες τσιγάρων.

 

Πέραν του γεγονότος ότι αρνούμαι την οποιαδήποτε ανάμειξη μου στην πράξη που μου αποδίδεται και την οποία αντικρούω με τον κατατεθέντα αρνητικό της κατηγορίας ισχυρισμό επισημαίνω ότι μου ενώ μου αποδίδεται ανάμειξη σε μία μόνο πράξη καταλογίζονται και σε μένα το σύνολο των δασμών και φόρων και της άλλης πράξεως, ενώ εάν είχε γίνει διαχωρισμός τότε οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για την πρώτη πράξη θα κυμαίνονταν κάτω από τις 30.000 ευρώ.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΩ

 

Να γίνει δεκτός από το Δικαστήριο Σας ο ισχυρισμός που ανέπτυξα και προφορικά. Να καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης ο παρών ισχυρισμός, όπως ακριβώς προβλήθηκε και αναπτύχθηκε στη δημόσια και προφορική διαδικασία στο ακροατήριο και διατυπώνεται εγγράφως στο παρόν δικόγραφο, το οποίο περιέχει με ακρίβεια και πληρότητα τη προβολή και ανάπτυξη του ισχυρισμού μου στο ακροατήριο του Δικαστηρίου Σας και γι' αυτό ζητώ τη καταχώρηση του στα πρακτικά της συνεδρίασης και την απαλλαγή του εντολέα μου από την αποδιδόμενη κατηγορία.

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

 

Προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας

Αρνητικός της Κατηγορίας Ισχυρισμός

(για καταχώρηση στα πρακτικά κατ' άρθρο 141 ΚΠοινΔ)

Του κατηγορουμένου …, κατοίκου Αχαρνών Αττικής, οδός ….

 

Θήβα 04-10-2017

 

 

 

Ο εντολέας μου, … παραπέμπεται ενώπιον σας προκειμένου να δικαστεί για παράβαση των άρθρων 1,12,14,16,18,26§1α 27,45,51,53,61,63,65,79 του ΠΚ και των άρθρων 155§1β ,2 στοιχζ157§1 περ.β 158,160§1,2,5,6 του Ν.2960/2001 «Περί Εθνικού Τελωνιακού Κωδικός». Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι στο διάστημα 28-11-2012 μέχρι 8-2-2012 στην Αθήνα και στο 68° χλμ. της Παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, ενεργώντας από κοινού με τους ……………, πραγματοποίησε διάφορες ενέργειες που αποσκοπούσαν στο να στερηθεί το Ελληνικό Δημόσιο τους Δασμούς, φόρους, τέλη και λοιπά δικαιώματα που εισπράττονται επί των εισαγόμενων από την αλλοδαπή ή εξαγόμενων εμπορευμάτων, εκ των οποίων οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι τέλη και λοιπά δικαιώματα που στερήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε ποσό που υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ.

 

Από την επισκόπηση του κλητήριου θεσπίσματος και τα αναγνωστέα έγγραφα προκύπτει μια λογική ανακολουθία. Στο κλητήριο θέσπισμα αναγράφεται ότι «Ο … ήρθε σε επικοινωνία με τον …, ιδιοκτήτη του υπ' αριθμόν … Δ.Χ.Φ. οχήματος ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ στην αποθήκη της Εταιρίας «… ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΠΕ» δια του άνω οχήματος τις δυο παλέτες με τα τραπέζια στις οποίες ήταν επιμελώς κρυμμένες οι ανωτέρω ποσότητες σιγαρέτων.»

Το μοναδικό στοιχείο της δικογραφίας στο οποίο γίνεται αναφορά σε επικοινωνία μεταξύ … και … είναι η από 7-1-2013 έκθεση ένορκης εξέτασης του ίδιου του …, ο οποίος όμως ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ότι ο … του έδωσε εντολή να μεταφέρει το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ στην ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ. Αντ' αυτού αναφέρει τα εξής:

 

«Αναφορικά με το δελτίο αποστολής που μου επιδεικνύετε, δεν γνωρίζω τίποτα και ουδέποτε μετέφερα εμπορεύματα στην Εταιρία του … στη Θήβα. Επίσης, δεν γνωρίζω ποιος έχει γράψει τον αριθμό κυκλοφορίας του υπ' αριθμόν … ΔΧΦ της Εταιρίας μο, που φαίνεται ως το μεταφορικό μέσον εμπορεύματα. Αρχές Δεκεμβρίου 2012, μου τηλεφώνησε ο γνωστός μου … και με ρώτησε αν μπορώ να μεταφέρω ΚΑΠΟΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ από τον Ασπρόπυργο προς το ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ή τα ΟΙΝΟΦΥΤΑ, ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. Εγώ του απάντησα θετικά, τον ρώτησα τι ακριβώς πράγματα θα μεταφέρω και εκείνος μου είπε χαρακτηριστικά «να μη σε νοιάζει». Επίσης, μου ζήτησε να του πω τον αριθμό   κυκλοφορίας του φορτηγού οχήματος μου, προκειμένου να ετοιμάσει το σχετικό δελτίο αποστολής και ότι τα πράγματα που θα μετέφερα επειδή ήταν βαριά, να χρησιμοποιούσα το συγκεκριμένο φορτηγό που ήταν αρκετά μεγάλο. Εγώ του είπα τον αριθμό κυκλοφορίας (…) και στη συνέχεια μου είπε ότι επρόκειτο να φόρτωνα τα πράγματα από τον Ασπρόπυργο από σημείο που θα μου υποδείκνυε κάποιος γνωστός του. Την επόμενη μέρα το πρωί, μου τη/χφώνησε ξανά και μου είπε ότι ακυρώθηκε τελικά η μεταφορά και θα την πραγματοποιήσουμε άλλη στιγμή, Μια εβδομάδα αργότερα μου ξανατηλεφώνησε και μου είπε ότι ήταν όλα έτοιμα για την μεταφορά ωστόσο μετά από λίγη ώρα μου το ακύρωσε πάλι. Κατόπιν ο … συνέχιζε να με καλεί στο τηλέφωνο, αλλά εγώ δεν του απαντούσα και δεν ήθελα συνεργασία μαζί του γιατί πίστευα ότι με κορόιδευε. Εγώ ποτέ δεν πραγματοποίησα τη μεταφορά που αναγράφεται στο δελτίο αποστολής. Προφανώς κάποιος έγραψε τον αριθμό του φορτηγού μου στο δελτίο αποστολής αλλά τα εμπορεύματα μεταφέρθηκαν με άλλο τρόπο και όχι με το δικό μου όχημα ο … είναι ηλικίας περίπου 28-30 ετών, ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση και όπως μου είχε πει διαμένει στην περιοχή των Αχαρνών. ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναγνωρίζεις το άτομο στη φωτογραφία που σου επιδεικνύεται; (Γίνεται μνεία ότι επεδείχθη στον εξεταζόμενο μάρτυρα η φωτογραφία από την καρτέλα - αίτηση για την έκδοση του υπ' αριθ. … από 05-07-2000 Δ.Α.Τ υπό στοιχεία …, γεννηθείς 05-07- 1985 στο Καζαχστάν) ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι, τον αναγνωρίζω με απόλυτη βεβαιότητα ως το πρόσωπο που σας περιγράφω ανωτέρω. Να προσθέσω ότι κάθε φορά που επικοινωνούσα με τον …, εκείνος στη συνέχεια μιλούσε με κάποιον άλλον από τον οποίο φαινόταν να, έπαιρνε εντολές ενεργούσε δηλαδή σαν ενδιάμεσος μεταξύ εμού και του άλλου για την ολοκλήρωση της μεταφοράς. Ο … με καλούσε στο υπ' αριθ. … κινητό μου τηλέφωνο από αριθμό που δεν μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή. Όταν το θυμηθώ θα σας καταθέσω συμπληρωματικά. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω.»

 

Η ανωτέρω μαρτυρία αποτελεί το μοναδικό στοιχείο της δικογραφίας κατά του εντολέα μου. Η ανωτέρω μαρτυρία αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας παρόλο που ο … δεν αναγράφεται στο κλητήριο θέσπισμα ως μάρτυρας κατηγορίας ώστε να μπορέσει να παράσχει εξηγήσεις για τα όσα κατέθεσε ενώπιον των ανακριτικών υπαλλήλων στις 7.1.2013. Πέραν αυτού από την συγκεκριμένη μαρτυρία δεν προκύπτει ότι ο ... έδωσε εντολή στον … να μεταφέρει το επίμαχο εμπόρευμα. Μάλιστα στην από 16-6-2013 Αναφορά του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναφέρεται ότι η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε με το υπ' αριθμόν ... ΔΦΧ, άρα για τον λόγο αυτό προφανώς δεν παραπέμπεται ως συγκατηγορούμενος ο ..., αλλά πραγματοποιήθηκε με το ... ο οδηγός του οποίου ... που τελικά παραπέμπεται να δικασθεί ενώπιον σας.

 

Πλην όμως ο Εντολέας μου δεν φέρεται να έχει την παραμικρή επικοινωνία με τον συγκεκριμένο μεταφορέα ή με οποιονδήποτε άλλο που πραγματοποίησε την κρίσιμη μεταφορά, παρά μόνο με τον ..., ο οποίος δεν παραπέμπεται γιατί από την προανάκριση «αποδείχθηκε» ότι δεν πραγματοποίησε την μεταφορά.

 

Κατόπιν των ανωτέρου το Δικαστήριο σας είναι υποχρεωμένο, στην περίπτωση που κρίνει ότι η υπό κρίση μεταφορά πραγματοποιήθηκε με το υπ 'αριθμόν ... ΦΔΧ, να απαλλάξει τον Εντολέα μου εκ των αποδιδόμενων κατηγοριών καθώς ουδεμία σύνδεση φέρεται να έχει με το συγκεκριμένο όχημα ή με τον οδηγό του .... Αν αντιθέτως το Δικαστήριο σας κρίνει ότι η μεταφορά τελέσθηκε με το υπ' αριθμόν ... ΔΦΧ όπως αναγράφεται στο υπ' αριθμόν 122/7/12/2012 Δελτίο αποστολής, τότε και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απαλλάξετε τον εντολέα μου διότι απουσιάζει το κρίσιμο στοιχείο της εντολής της μεταφοράς προς τον ... από τον ....

 

Επιπροσθέτως στην δεύτερη περίπτωση δεν δύνασθαι να λάβετε υπ' όψη την μαρτυρία του ... για να οδηγηθείτε σε καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Εντολέα μου διότι αποδεχόμενο το Δικαστήριο σας ότι τελέσθηκε η μεταφορά με το όχημα ιδιοκτησίας του ... θα πρέπει να ασκήσετε εναντίον του ποινική δίωξη για μεταφορά εμπορευμάτων και η δοθείσα προανακριτική κατάθεση του δεν μπορεί να αποτελέσει ενοχοποιητικό στοιχείο για τον εντολέα μου.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΜΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτός από το Δικαστήριό Σας ο ισχυρισμός που ανέπτυξα και προφορικά. Να καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης, όπως ακριβώς προβλήθηκε και αναπτύχθηκε στη δημόσια και προφορική διαδικασία στο ακροατήριο και διατυπώνεται και εγγράφως και γι’ αυτό ζητώ τη καταχώρηση του στα πρακτικά της συνεδρίασης και την απαλλαγή του εντολέα μου από την αποδιδόμενη κατηγορία.

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜ/ΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΤ' ΑΡΘΡΟ 141 ΠΑΡ. 2 ΚΠΔ

 

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Κατατέθηκαν από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του κατηγορουμένου και αναπτύχθηκαν προφορικά από τον ίδιο.

…………, κάτοικος Αχαρνών

Αθήνα, 22-2-2017

 

1. ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ

Όπως έχει πάγια νομολογηθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό (ΑΠ 733/2014. 769/2011, 135/2010 κλπ), είναι βάσιμοι οι λόγοι αναιρέσεως από το άρθρο 510 § 1 στοιχ. Δ' και Ε' του ΚΠΔ για ελλιπή και ασαφή αιτιολογία διότι ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ εάν η εισαγωγή των τσιγάρων, αποδέκτης των οποίων είναι ο κατηγορούμενος, έγινε από Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή από Χώρα εκτός αυτής, αφού εάν η εισαγωγή έγινε από Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ο εισαγωγέας και ο κάτοχος δεν διαπράττει λαθρεμπορία, αλλά απλή τελωνειακή παράβαση και συνεπώς δεν είναι αξιόποινη η κατοχή των τσιγάρων από την κατηγορούμενη.

 

Με βάση την ευχέρεια που παρείχε το άρθρο 3 παρ. 3 της Οδηγίας 92/12/ΈΟΚ της 25ης Φεβρουαρίου 1992 στα κράτη-μέλη, να διατηρήσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ρητώς αναφερόμενα στο άρθρο αυτό προϊόντα, εκδόθηκε ο Ν. 2127/1993 "Εναρμόνιση προς το Κοινοτικό Δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών και άλλες διατάξεις", με το άρθρο 1 του οποίου ορίστηκε ότι "Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο οινόπνευμα και στα αλκοολούχα ποτά και στα βιομηχανοποιημένα καπνά και καθορίζονται τα περί παραγωγής, μεταποίησης, κατοχής, κυκλοφορίας και ελέγχου των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου". Κατά το άρθρο 2 παρ. 1 "στον ειδικό φόρο κατανάλωσης υπάγονται τα προϊόντα του άρθρου 1, τα οποία παράγονται στο εσωτερικό της χώρας, προέρχονται από άλλα κράτη μέλη ή εισάγονται στο εσωτερικό της χώρας". Από την αντιπαραβολή των ανωτέρω διατάξεων (οι οποίες έχουν περιληφθεί αυτούσιες στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (αρ. 53 επ. 118 παρ. 5 ν. 2960/2001), συνάγεται ότι, η με οποιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής του διατηρουμένου και για τα πιο πάνω προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα καπνικά προϊόντα, ειδικού φόρου καταναλώσεως, κατά νομοθετική επιταγή χαρακτηρίζεται και τιμωρείται ως λαθρεμπορία που προβλέπεται και τιμωρείται από τα άρθρα του Τελωνειακού Κώδικα, εφόσον τα παραπάνω εισήχθησαν από χώρα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αν η εισαγωγή των παραπάνω προϊόντων έγινε από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κάτοχος δεν διαπράττει λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση και συνεπώς δεν είναι αξιόποινη η πράξη του.

 

Από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει η χώρα προέλευσης των τσιγάρων ενώ προκύπτει ότι η διαμεταφορική εταιρία εδρεύει στη Σόφια Βουλγαρίας, ο τόπος διάπραξης της τελωνειακής παράβασης είναι η Ελλάδα και η χώρα προορισμού η Αγγλία. Δηλαδή προκύπτει σαφής ενδοκοινοτική μεταφορά αφού και οι 3 χώρες είναι κράτη μέλη της Ε.Ε.

 

Σε κάθε περίπτωση, κατά το άρθρο 118 παρ. 1 Ν. 2960/2001 «αν κατά τη διάρκεια της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας διαπραχθεί παράβαση ή παρατυπία, χωρίς να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ο τόπος όπου διαπράχθηκε θεωρείται ότι αυτή διαπράχθηκε στο εσωτερικό της χώρας, εφόσον σε αυτό διαπιστώθηκε η παράβαση ή παρατυπία» (ΑΠ 733/2014).

Επομένως, και λόγω μη διευκρίνησης της χώρας προέλευσης στο κατηγορητήριο, σε καμία περίπτωση δεν διαπράττω λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση και συνεπώς δεν είναι αξιόποινη η κατοχή των βιομηχανοποιημένων καπνικών προϊόντων.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜ/ΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΤ' ΑΡΘΡΟ 141 ΠΑΡ. 2 ΚΠΔ

 

 

 

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

 

Κατατέθηκαν από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του κατηγορουμένου …. κατοίκου Βούλας Αττικής, οδός …, Μιχαήλ Πατεράκη και αναπτύχθηκαν προφορικά από τον ίδιο.

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ

 

 

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1β της αποφάσεως του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 24 Ιουνίου 1988, που εγκρίθηκε με την υπ' αριθμ. 76742/1937/23-8-1988 (ΦΕΚ Β '622/25-8-1988) απόφαση Των Υπουργών, Αναπληρωτή Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και κυρώθηκε με το άρθρο 37 του Ν. 1828/1989, για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της λαθρεμπορίας, πρέπει να διευκρινίζεται στο κατηγορητήριο ότι η εισαγωγή των λαθρεμπορευμάτων, εν προκειμένω τσιγάρων, των οποίων αποδέκτες φέρονται ότι είναι οι κατηγορούμενοι ως κάτοχοι, έγινε από Χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από χώρα εκτός αυτής , αφού στην πρώτη περίπτωση ο εισαγωγέας και κάτοχος δεν διαπράττει Λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση και συνεπώς δεν είναι αξιόποινη και n κατοχή των τσιγάρων από τον κατηγορούμενο, εάν δε αυτά εισήχθησαν από χώρα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε και μόνον συνιστά λαθρεμπορία, αφού τότε και μόνον οφείλονται και εισπράττονται δασμοί που στη συνέχεια αποδίδονται με την παρακράτηση ποσού 10%, κατά το οποίο και μόνον ποσοστό στερείται δασμών το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Τα ανωτέρω έχουν παγίως νομολογηθεί από τον Αρειο Πάγο (ΑΠ 733/2014, 769/2011, 135/2010 κλπ), είναι βάσιμοι οι λόγοι αναιρέσεως από το άρθρο 510 § 1 στοιχ. Δ και Ε' του ΚΓ.ΙΔ για ελλιπή και ασαφή αιτιολογία διότι ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ εάν η εισαγωγή των τσιγάρων, αποδέκτης των οποίων είναι ο κατηγορούμενος, έγινε από Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή από Χώρα εκτός αυτής, αφού εάν η εισαγωγή έγινε από Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ο εισαγωγέας και ο κάτοχος δεν διαπράττει λαθρεμπορία, αλλά απλή τελωνειακή παράβαση και συνεπώς δεν, είναι αξιόποινη η κατοχή των τσιγάρων από την κατηγορούμενη.

 

Με βάση την ευχέρεια που παρείχε το άρθρο 3 παρ. 3 της Οδηγίας 92/12/ΕΟΚ της 25ης Φεβρουάριου 1992 στα κράτη-μέλη, να διατηρήσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ρητώς αναφερόμενα στο άρθρο αυτό προϊόντα, εκδόθηκε ο Ν. 2127/1993 Εναρμόνιση προς ίο Κοινοτικό Δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών και άλλες διατάξεις", με το άρθρο 1 του οποίου ορίστηκε ότι Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο οινόπνευμα και στα αλκοολούχα ποτά και στα βιομηχανοποιημένα καπνά και καθορίζονται τα περί παραγωγής, μεταποίησης, κατοχής, κυκλοφορίας και ελέγχου των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Κατά το άρθρο 2 παρ.1 "στον ειδικό φόρο κατανάλωσης υπάγονται τα προϊόντα του άρθρου 1, τα οποία παράγονται στο εσωτερικό της χώρας, προέρχονται από άλλα  κράτη μέλη ή εισάγονται  στο εσωτερικό της χώρας". Από την αντιπαραβολή των ανωτέρω διατάξεων (οι οποίες έχουν περιληφθεί αυτούσιες στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (αρ. 53 επ.; 118 παρ. 5 ν. 2960/2001), συνάγεται ότι, η με οποιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής του διατηρούμενου και για τα πιο πάνω προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα καπνικά προϊόντα, ειδικού φόρου καταναλώσεως κατά νομοθετική επιταγή χαρακτηρίζεται και τιμωρείται ως λαθρεμπορία που προβλέπεται και τιμωρείται από τα άρθρα του Τελωνειακού Κώδικα, εφόσον τα παραπάνω εισήχθησαν από χώρα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η εισαγωγή των παραπάνω προϊόντων έγινε από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κάτοχος δεν διαπράττει λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση και συνεπώς δεν είναι αξιόποινη η πράξη του.

 

Από τα στοιχεία της- δικογραφίας δεν προκύπτει η χώρα προέλευσης των τσιγάρων ενώ προκύπτει ότι η διαμεταφορική εταιρία εδρεύει στη Σόφια Βουλγαρίας, ο τόπος διάπραξης της τελωνειακής παράβασης είναι η Ελλάδα και η χώρα προορισμού η Αγγλία. Δηλαδή προκύπτει σαφής ενδοκοινοτική μεταφορά αφού και οι 3 χώρες είναι κράτη μέλη της Ε.Ε.

 

Σε κάθε περίπτωση, κατά το άρθρο 118 παρ. 1 Ν. 2960/2001 «αν κατά τη διάρκεια της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας διαπραχθεί παράβαση ή παρατυπία, χωρίς να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ο τόπος όπου διαπράχθηκε θεωρείται ότι αυτή διαπράχθηκε στο εσωτερικό της χώρας, εφόσον σε αυτό διαπιστώθηκε η παράβαση ή παρατυπία» (ΑΠ 733/2014).

 

Επομένως, και λόγω μη διευκρίνησης της χώρας προέλευσης στο κατηγορητήριο, σε καμία περίπτωση δεν διαπράττω λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση και συνεπώς δεν είναι αξιόποινη η κατοχή των βιομηχανοποιημένων καπνικών προϊόντων.

 

Προσάγω και επικαλούμαι τις με αριθμούς: 135/2010, 769/2011 και 733/2014 αποφάσεις του Αρείου Πάγου και

 

Αιτούμαι

 

Την απαλλαγή μου από κάθε κατηγορία

 

Αθήνα, 4η Οκτωβρίου 2017

Ο Συνήγορος του κατηγορουμένου

 

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί των παραπάνω ισχυρισμών μετά την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας.

 

Η Προεδρεύουσα συνέστησε στους παρόντες κατηγορουμένους να προσέξουν την κατηγορία και να παρακολουθήσουν τη συζήτηση γύρω απ' αυτή στο ακροατήριο. Τους είπε επίσης, ότι έχουν δικαίωμα να αντιτάξουν τους ισχυρισμούς τους και να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους μετά την έρευνα κάθε αποδεικτικού μέσου.

 

Στη συνέχεια ο Εισαγγελέας ανέφερε συνοπτικά την πράξη για την οποία κατηγορούνται οι κατηγορούμενοι. Επίσης, για την υποστήριξη της κατηγορίας, ζήτησε να αναγνωσθούν τα έγγραφα που αναγράφονται στο τέλος του κατηγορητηρίου. Επίσης, να εξετασθεί ο μάρτυρας, … , που κλήθηκε δυνάμει της με αριθμό 924/4.10.2017 αναβλητικής απόφασης του αυτού δικαστηρίου.

 

Το όνομα του μάρτυρα εκφωνήθηκε και βρέθηκε παρών.

 

Η Προεδρεύουσα ζήτησε από τους κατηγορούμενους γενικές πληροφορίες για την πράξη για την οποία κατηγορούνται υπενθυμίζοντας συγχρόνως σ' αυτούς ότι θα απολογηθούν μετά το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας.

 

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία και δήλωσαν ο τρίτος και ο πέμπτος ότι δεν κάλεσαν μάρτυρα υπεράσπισης ενώ ο τέταρτος ότι κάλεσε την …, κάτοικο Καματερού Αττικής. Το όνομα της εκφωνήθηκε και βρέθηκε παρούσα. Οι πληρεξούσιοι συνήγοροι των δύο πρώτων κατηγορουμένων δήλωσαν ότι δεν κάλεσαν μάρτυρα υπεράσπισης.

 

Αφού αποχώρησε από το ακροατήριο η μάρτυρας υπεράσπισης σύμφωνα με το άρθρο 350 Κ.Π.Δ., κλήθηκε ο μάρτυρας του κατηγορητηρίου. Ρωτήθηκε για την ταυτότητα του και απάντησε ότι ονομάζεται …, είναι ελληνικής υπηκοότητας, είναι κάτοικος εκ της εργασίας του Οινόης Βοιωτίας, γνωρίζει τους κατηγορούμενους και δεν συγγενεύει με αυτούς. Ρωτήθηκε από την Προεδρεύουσα αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο, επέλεξε θρησκευτικό και αφού δήλωσε ότι είναι χριστιανός ορθόδοξος, ορκίστηκε δυνάμει του άρθρου 218 § 1,2 του Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενος κατέθεσε ότι:

 

«Μου ζητήθηκε να προσδιορίσω τους δασμούς. Είναι μάρκες που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Έχουμε μια νομοθεσία. Και από τη Βουλγαρία να έρθουν είναι λαθρεμπορία. Ο εισαγωγικός δασμός είναι 0,60 ευρώ το πακέτο, απλά πράγματα. Δεν γνωρίζω από πού ήρθαν αλλά δεν έχει σημασία. Τα Gold Classic κλπ, όλα χρεώνονται 0,60 ανά πακέτο, είναι διαφορετική η δασμολογητέα αξία, που είναι 6.555 ευρώ, ο πάγιος φόρος, δηλαδή όλο το ποσό που αναφέρεται, το ποσό που στερήθηκε το Δημόσιο. Το ποσό που στερήθηκε το ελληνικό Δημόσιο είναι λίγο διαφορετικό γιατί είναι στην τιμή αγοράς. Δεν μπορώ να πω αυθαίρετα ακριβώς πιο είναι. Το αγοράζουν 3,58, πάνω σ' αυτήν την τιμή βγαίνουν φόροι και Φ.Π.Α., είναι η τελική τιμή αν εξαιρέσεις το 0,60. Υπολογίζουμε δασμολογική αξία.

 

Πήρα εντολή να υπολογίσω δασμούς. Ξένα τσιγάρα μπορεί να είναι από την Αμερική. Θα έπαιρνα τη Marlboro και θα διασταύρωνα κωδικούς, δεν τους συνέλαβα εγώ. Αναλογία φόρου ανά κιλό τσιγάρων δεν μπορώ να απαντήσω. Εμένα τα λεφτά αυτά δεν μου λένε τίποτα.

 

Δεν μου ζητήθηκε διαχωρισμός. Υπάρχουν υπολογισμοί, δεν είναι 10%. Δεν μπορώ να απαντήσω πού κατασκευάστηκαν. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τις δύο μεταφορές αν δεν μου δώσετε στοιχεία. Εγώ έβγαλα δασμούς για τριτοχωρικά. Τα τσιγάρα δεν ήρθαν στην Υπηρεσία. Όταν κατάσχονται, πάνω στο χημείο και αν είναι σωστά τα πάνε στους φυλακισμένους. Υπήρχαν παράνομα εργαστήρια στην Ελλάδα, κυρίως πετρέλαια.

 

Αν εισάγω κρασιά από Ιταλία, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα πληρωθεί στην Ελλάδα, τη χώρα εισαγωγής. Από Τουρκία για Αθήνα, όταν μπει το φορτίο, στα σύνορα θα χαρακτηριστεί, πάνε στο πλησιέστερο Τελωνείο της επιχείρησης αφού σφραγιστεί και παρακολουθείται. Από Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ο φόρος δεν έχει πληρωθεί, δια μηνύματος απαντάμε αν έφτασε και παρελήφθη το εμπόρευμα, στον τόπο προορισμού θα πληρωθεί. Παρακολουθούνται και εντός Κοινότητας αλκοόλ, τσιγάρα, οινόπνευμα.

 

Δεν μπορεί να σκίσει την παλέτα ο μεταφορέας, γράφει "ποσότητα και ποιότητα άγνωστη". Δασμοί και φόροι βγαίνουν βάσει της τιμής επί δασμών και πάγια αξία συν 24%, λέει ο νόμος. Υπολογίσαμε 57,6% στο δασμό επί της τιμής αγοράς. Ό,τι αναφέρω, 63.136, αναφέρω πώς βγαίνει, ως τριτοχωρικό. Αν δεν ήταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν μείον 6.500 ευρώ, δεν θα υπολόγιζα δασμολογική αξία.»

 

Κατόπιν αναγνώσθηκαν στο ακροατήριο τα έγγραφα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο δηλαδή :

 

1.          η από 12.06.2013 Υποβλητική Αναφορά του Τμήματος Προστασίας  Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής,

2.          έκθεση Ένορκης Εξέτασης του Μάρτυρα Αστυνομικού …,

3.          έκθεση Ένορκης Εξέτασης του Μάρτυρα Αστυνομικού …,

4.          έκθεση Ένορκης Εξέτασης του Μάρτυρα …,

5.          η από 08.12.2012 'Εκθεση Έρευνας & Κατάσχεσης σε Αποθήκη,

6.          το υπ' αριθμ. …/ 07.12.2012 Δελτίο Αποστολής,

7.          το αντίστοιχο στο άνω Δελτίο Αποστολής "INVOICE" της εταιρίας " …",

8.          η αντίστοιχη στο άνω Δελτίο Αποστολής "PACKING LIST" της εταιρίας " …",

9.          η   από   07.12.2012   CMR  Διεθνής  Φορτωτική   της   Διεθνούς   μεταφορικής  εταιρίας "… Α.Ε.",

10.       το με αριθμό …/ 07.12.2012 Δελτίο Αποστολής,

11.       το αντίστοιχο στο άνω Δελτίο Αποστολής "INVOICE" της εταιρίας " …",

12.       η αντίστοιχη στο άνω Δελτίο Αποστολής "PACKING LIST" της εταιρίας " …",

13.       έκθεση κατ' άρθρο 169 § 2 του Ν. 2960/2001 "Περί Εθνικού Τελωνειακού Κωδικός",

14.       δεκαπέντε ( 15 ) φωτογραφίες,

15.       το με αριθμό … /03.05.1995 Φ.Ε.Κ. (Τ.Α.Ε.- Ε.Π.Ε.),

16.       το με αριθμό …/04.08.1997 Φ.Ε.Κ. (Τ.Α.Ε.- Ε.Π.Ε.) και

17.       το με αριθμό …/27.09.2013 Φ.Ε.Κ. (Τ.Α.Ε.- Ε.Π.Ε.).

Επίσης, αναγνώσθηκαν τα πιο κάτω έγγραφα που προσκομίσθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης :

18.       η από 3.10.2007 βεβαίωση έναρξης εργασιών φυσικού επιτηδευματία ... στη Δ.Ο.Υ. Ν. Φιλαδέλφειας,

19.       απόδειξη πληρωμής εισφορών Ο.Α.Ε.Ε. 2ου διμήνου 2012 από τον ...,

20.       φ/φα αποδείξεων περιπτέρου ...,

21.       τρία τιμολόγια - δελτία αποστολής της εταιρίας "… Α.Ε." με ημερομηνία 7.12.2012 με όνομα πελάτη ...,

22.        δύο τιμολόγια - δελτία αποστολής της εταιρίας "… & ΥΙΟΙ Ε.Π.Ε." με ημερομηνία 7.12.2012 με όνομα πελάτη ...,

23.        ένα τιμολόγιο - δελτίο αποστολής της εταιρίας "…" με ημερομηνία 7.12.2012 με όνομα πελάτη ... ,

24.        εκτύπωση από το διαδίκτυο κειμένου με τίτλο "Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος - Γενικοί όροι διαμεταφοράς",

25.        απόσπασμα από το βιβλίο με τίτλο "Η αποθήκευση - Αστική - Εμπορική παρακαταθήκη" του … (σελ. 107-113 ),

26.        μία (1 ) φωτογραφία,

27.        τα με αριθμούς πρωτοκόλλου …/2.2.2012, …/2.4.2012, …/21.11.2012 έγγραφα του Τμήματος Τελωνειακών Διαδικασιών της Τελωνειακής Περιφέρειας Αττικής προς την εταιρία "… Ε.Π.Ε.",

28.        οι από 19.11.2015, 22.12.2014 και 23.12.2013 αιτήσεις της εταιρίας … Ε.Π.Ε." προς το Γραφείο Αποταμίευσης του Τελωνείου Ελευσίνας με θέμα "κατάθεση εγγυητικής επιστολής" και οι συνημμένες σε αυτές από 13.8.2015, 22.12.2014 και 18.12.2013 εγγυητικές επιστολές ποσών 60.000 ευρώ, 168.000 και 168.000 ευρώ αντίστοιχα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με την εταιρία …Ε.Π.Ε.",

29.        η από 13.12.2011 εγγυητική επιστολή ποσού 10.000 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος προς το Τελωνείο Ελευσίνας σχετικά με την εταιρία … Ε.Π.Ε.",

30.      το με ημερομηνία έναρξης ισχύος .9.2011 Πιστοποιητικό Α.Ε.Ο. από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής,

31.      η  με  αριθμό  πρωτοκόλλου  …/23.8.2011 απόφαση του Τμήματος Τελωνειακών

Διαδικασιών της Τελωνειακής Περιφέρειας Αττικής,

32.      εκτύπωση από το διαδίκτυο αποτελέσματος αναζήτησης "Authorised Economic Operators -query page",

33.      εκτυπώσεις αναζήτησης από το "σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για το φόρο προστιθέμενης αξίας ( VIES ) - επαλήθευση αριθ. Φ.Π.Α." για τις εταιρίες …, … και … ( σύμφωνα με χειρόγραφη σημείωση ).

34.       

Μετά την ανάγνωση των εγγράφων αυτών, κλήθηκε η μάρτυρας που προτάθηκε από την υπεράσπιση. Ρωτήθηκε για την ταυτότητα της και απάντησε ότι ονομάζεται … είναι ελληνικής υπηκοότητας, είναι κάτοικος Καματερού Αττικής, γνωρίζει τους κατηγορούμενους και δεν συγγενεύει με αυτούς. Ρωτήθηκε από την Προεδρεύουσα αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο, επέλεξε θρησκευτικό και αφού δήλωσε ότι είναι χριστιανή ορθόδοξη, ορκίστηκε δυνάμει του άρθρου 218 § 1,2 του Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενη κατέθεσε ότι:

 

«Είμαι υπάλληλος του Ομίλου σχεδόν 7 χρόνια. Έφτασαν 2 παλέτες, έμειναν 2 ώρες σε κοινή θέα. Τις έφερε μικρό φορτηγό ΑΧ. του εντολέα. Δεν γνωρίζω τον οδηγό. Έμειναν 2 ώρες στην αποθήκη κι έφυγαν για την αποθήκη του κ. …. Εκ των υστέρων ενημερωθήκαμε. Την εταιρία Οικονόμου τη γνωρίζω. Μέσω e-mail διαπιστώσαμε για όλους τους συνεργαζόμενους ότι υπήρχαν. Απαγορεύεται ρητά να παρέμβεις στη συσκευασία, είναι πάντα κατά δήλωση τον εντολέα.

 

Ο … δεν ξέρω τι κάνει. Στην εταιρία που εργάζομαι απαγορεύεται ρητά η παρέμβαση στη συσκευασία, πρέπει να παραδίδεται όπως παραλαμβάνεται. Οποιοδήποτε τελωνειακό παράπτωμα είναι πού σοβαρό για την εταιρία. Περνάνε 2.000 φορτηγά το χρόνο, είναι τελωνειακή αποθήκη.

 

Ο κ. … θα έχει πρόβλημα αν πάρει και μία ημέρα φυλακή, δεν θα διακινδύνευε, δεν έχει και άμεση επαφή, καμία επαφή δεν έχει. Είναι 4 εταιρίες. Πέρα από το αν υπάρχει δυνατότητα αποσυσκευασίας, το πιο βασικό είναι ότι απαγορεύεται. Από 28 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου ο κ. … ήταν στην Ολλανδία. Δεν έχει βέβαια καθόλου λόγο να βλάψει το Δημόσιο ο κ. …. Ο Διαμεταφορέας παίρνει εντολή από κάποιον να μεταφέρει εμπορεύματα, δεν έρχεται απαραίτητα σ' επαφή με τις παλέτες. Εμείς παίρνουμε εντολή και προσπαθούμε να βρούμε αυτοκινητιστή να πάει τα προϊόντα στον τόπο προορισμού.»

 

Αφού ολοκληρώθηκε η κατάθεση της μάρτυρος υπεράσπισης, κλήθηκε ο τρίτος κατηγορούμενος, ..., να απολογηθεί και εκείνος είπε τα εξής:

 

«Ήμουν οδηγός στο ... Στις 7.12.2012 είχα ρεπό από την εταιρία …. Πήγα για καφέ. Το φορτηγό ήταν μισθωμένο σε …. Σταμάτησε ένα Ι.Χ. και ρώτησε αν ξέρουμε μεταφορική εταιρία, λέει ότι χάλασε το φορτηγό και πρέπει να πάει παλέτες στον Ασπρόπυργο. Το φορτηγό ήταν σπίτι μου, άφησα το Ι.Χ., έκανα μεταφόρτωση 2 παλέτες συσκευασμένες με νάιλον. Μου είπε πού να πάω. Ο κ. … λείπει, δεν τον ρωτάμε. Η μεταφόρτωση έγινε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και Αναπαύσεως. Είπε ότι τον λένε … και πρέπει επειγόντως να πάει τις παλέτες. Αυτός δεν με ήξερε, απλά ρώτησε κι έτυχε να είμαι εκεί. Μου έδωσε τη φορτωτική και είπε να κάνω γρήγορα γιατί φεύγει για Αγγλία. Είπε ότι έχει Χριστουγεννιάτικα δώρα. Αν ήξερα ότι είναι λαθραία δεν θα έβαζα το νούμερο μου στο δελτίο αποστολής. Τα πήγα στην εταιρία. Στη ΓΑΔΑ ενημερώθηκα για τα λαθραία. Δεν ξέρω τον …, δεν τον έχω δει ποτέ. Ζήτησα 60 ευρώ συν Φ.Π.Α., αυτός πέταξε 100 ευρώ και είπε να πάω γρήγορα.»

 

Ύστερα κλήθηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος, …, να απολογηθεί και εκείνος είπε τα εξής:

 

«Είμαι επικεφαλής του Ομίλου, είναι 4 εταιρίες με εγκαταστάσεις 30.000 τ.μ., 10.000 δρομολόγια το χρόνο. Είναι εγκεκριμένος μεταφορέας, εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Τελωνεία κλπ. Είναι αδιανόητο μία ΑΕΟΠ, είναι 60 στην Ελλάδα, να διαπράξει τέτοιες παραβάσεις. Και μία μέρα φυλακή είναι αιτία να παύσει η δραστηριότητα. Ανευρέθη σε μία εταιρία, εγώ έλειπα. Έγιναν όπως προβλέπεται, ελέγχθηκαν οι εταιρίες, να ξέρουμε δήλωση τους για το φορτίο. Ελέγχεται όποια εταιρία αναθέτει,. Γίνεται αλληλογραφία. Παρέλαβαν οι αποθηκάριοι, ο χώρος προσωρινής παραλαβής είναι σε κοινή θέα. Είχε ζητηθεί μεταφόρτωση με την εταιρία …, είναι σοβαρή εταιρία. Καμία επαφή δεν έχω με το φορτίο. Είχαμε μαζί περίπτερο με τον … στη Διεθνή Έκθεση Βερολίνου, είμαστε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Νομίζω ότι είχαμε κάνει μία εισαγωγή από Ισπανία με την εταιρία …, του Ομίλου, από τον ….»

 

Τέλος κλήθηκε ο πέμπτος κατηγορούμενος, …, να απολογηθεί και εκείνος είπε τα εξής:

 

«Εμφανίστηκαν στο γραφείο μου και ήρθα αντιμέτωπος με την Αστυνομία, τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος. Έχουμε πολύ καλή γραμμή Ελλάδα, Αγγλία,  Βέλγιο,   Ολλανδία.

 

Συνεργαζόμαστε με εταιρίες πχ … και αλλάζουμε φορτία, έχω καλή γραμμή για Αγγλία.

 

Λαμβάνω e-mail από άλλους διαμεταφορείς, γίνεται groupage δηλαδή δύο από μία εταιρία, έναν από άλλη ή από πελάτη, έχω δηλαδή πελάτες άλλους διαμεταφορείς και αυτοί εμένα. Με την … έχουμε εβδομαδιαία επικοινωνία. Δεν τον ελέγχουμε σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση τον … ή παρόμοιες εταιρίες κύρους. Έστειλα εγώ να πάρουν το φορτίο. Με τη …, έστειλε e-mail. Συνήθως ζητάνε τιμή στο τηλέφωνο. Με Αγγλία υπάρχουν θέματα τσιγάρων, είμαστε προσεκτικοί, ζητάμε να γίνουν όλα μέσω e-mail, ζητάμε εγγράφως την ανάθεση, ελέγχουμε το Α. Φ.Μ. μέσω VIES. Η … επικοινώνησε τηλεφωνικά, ως υπάλληλος λογικά, έχει γίνει ανταλλαγή e-mail, έγινε ό,τι συνήθως. Έδωσε εντολή, είπε ότι θα τα φέρει εκεί, αυτό έχει διαφορά στην τιμή.

 

Συμφωνήσαμε με την …να πάμε να τα πάρουμε εμείς .Ήταν διαφορετικά περιστατικά, άλλο που αποδείχθηκε ότι ήταν του ιδίου. Ένα εργοστάσιο π.χ. που έχει ένα φορτίο, μπορεί να στείλει 20 e-mails για προσφορές, οι 15 εταιρίες θα ζητήσουν προσφορά από εμένα, δηλαδή εγώ είμαι και μεταφορέας, δηλαδή έχω φορτηγά - δεν είμαι μόνο διαμεταφορέας. Μπορεί ένας πελάτης να χωρίσει τα πράγματα σε 2 εταιρίες και οι δύο αυτές εταιρίες να συνεργάζονται με μένα. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που έτυχε αυτό, μου έδωσαν δηλαδή δυο εντολές οι δύο εταιρίες για τον ίδιο. Έχω καταθέσει όλη την αλληλογραφία, τα πάντα, το CMR, τα e-mails. Ο τελικός παραλήπτης θα σφραγίσει, η … ή η άλλη εταιρία, δεν φαίνομαι εγώ.

Οι φορτώσεις συνήθως γίνονται Παρασκευή. Ήρθαν τα φορτία, φορτώνουμε Παρασκευή ή Σάββατο πρωί. Βρήκαμε 8 άτομα εκεί. Ήταν πολλές οι παλέτες αλλά είχαν πληροφορίες, πήγαν σε συγκεκριμένες παλέτες, βρήκαν τσιγάρα στα κεριά, τα κατέγραψαν. Έδωσα κατάθεση. Τηλεφωνικά βρήκα την κ. …, δεν την ήξερα. Της είπαμε το πρόβλημα, είπε ότι δεν ξέρει κάτι. Τη GVPE δεν την έχω ξανακούσει, η κ. … υπάρχει σίγουρα, τουλάχιστον έτσι συστήθηκε, επικοινώνησα τηλεφωνικά μαζί της, υπάρχουν και e-mails.

 

Έχουμε 400 - 600 παλέτες κάθε βδομάδα από διαφορετικούς πελάτες και προορισμούς. Αν πιάνανε την νταλίκα μου στο Dover, θα έχανα την νταλίκα για 2 μήνες τουλάχιστον, είναι τεράστιο κόστος αυτό, προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Αν δεν έβρισκα Α. Φ.Μ. της GVPE, θα έκανα εγώ έλεγχο αλλά ούτε μπορώ πρακτικά να το κάνω και μπορεί να έχω πρόβλημα με τον πελάτη. Δυστυχώς δεν έχουμε πώς να προφυλαχθούμε, θα ήθελα κι ο Εισαγγελέας να μου εξηγήσει τι μπορώ να κάνω όχι ως διαμεταφορέας αλλά ως μεταφορέας.»

 

Η Προεδρεύουσα ρώτησε τον Εισαγγελέα, τους συνηγόρους υπεράσπισης και τους παρόντες κατηγορουμένους αν χρειάζονται συμπληρωματική εξέταση ή διασαφήνιση, σε αρνητική τους δε απάντηση κήρυξε τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας.

 

Ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, απορριπτόμενων των ισχυρισμών της υπεράσπισης.

 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων πρώτων κατηγορουμένων ενέμειναν στους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Ο συνήγορος υπεράσπισης του πέμπτου κατηγορουμένου ζήτησε την απαλλαγή του πελάτη του. Επικουρικά οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών πρώτων κατηγορουμένων ζήτησαν να μετατραπεί η κατηγορία χωρίς την επιβαρυντική περίσταση που αφορά ποσό πάνω από 30.000 ευρώ.

 

Οι παρόντες κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν αν έχουν κάτι να προσθέσουν και απάντησαν αρνητικά. Ζήτησε δε την απαλλαγή τους.

Το Δικαστήριο, σε μυστική διάσκεψη, με την παρουσία και της Γραμματέως, κατάρτισε και δημοσίευσε την πιο κάτω απόφαση :

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Κατά το άρθρο 155 παρ.1 α, β, 2α και 157 παρ. 1β του ν.2960/2001, "Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας", που ισχύει από 1.1.2002, λαθρεμπορία είναι οποιαδήποτε ενέργεια που αποσκοπεί να στερήσει το Ελληνικό Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, των υπ" αυτών εισπρακτέων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων από τα εισαγόμενα ή εξαγόμενα εμπορεύματα και αν ακόμα αυτά εισπράχθηκαν κατά χρόνο και τρόπο διάφορο εκείνου που ορίζει ο νόμος. Ως λαθρεμπορία-θεωρείται και η με οποιοδήποτε τρόπο διάθεση στην κατανάλωση εμπορευμάτων που τελούν υπό καθεστώς κοινοτικής διαμετακόμισης. Η κατά το άρθρο 155 του παρόντα Κώδικα λαθρεμπορία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους εάν οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο ή η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ και άνω. Περαιτέρω, στον ανωτέρω ν. 2960/2001 ορίζονται και τα παρακάτω: ’ρθρο 51. 1. Τα υποκείμενα σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις είδη, που δεν είναι δυνατόν να τελωνισθούν κατά την άφιξη τους, παραδίδονται προς φύλαξη στην Τελωνειακή Αρχή, η οποία εκδίδει, μετά από προηγούμενη εξέταση τους, απόδειξη παραλαβής. 2. Όσες από τις αποσκευές των επιβατών δεν παραληφθούν εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την παράδοση τους στο Τελωνείο, εξετάζονται από την Τελωνειακή Αρχή και ενεργούνται τα προβλεπόμενα από το άρθρο 43 και επόμενα του παρόντα. Η ανωτέρω προθεσμία είναι δυνατόν να παραταθεί κατά περίπτωση, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, μέχρι τρεις (3) μήνες, με απόφαση της οικείας Τελωνειακής Αρχής και εφόσον συντρέχουν ειδικοί προς τούτο λόγοι. 3. Οι αποσκευές των επιβατών είναι δυνατόν να διαμετακομίζονται, εφαρμοζομένων ανάλογα των διατάξεων περί διαμετακόμισης. ’ρθρο 53. Επιβολή του φόρου. Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο  οινόπνευμα, στα αλκοολούχα ποτά και στα βιομηχανοποιημένα καπνά  και καθορίζονται τα περί παραγωγής, μεταποίησης, κατοχής, κυκλοφορίας και ελέγχου των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντα Κώδικα. ’ρθρο 54 . Αντικείμενο του φόρου .1. Στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) υπάγονται τα προϊόντα του άρθρου 53, τα οποία παράγονται στο εσωτερικό της χώρας, προέρχονται από άλλα Κράτη - Μέλη ή εισάγονται στο εσωτερικό της χώρας. Ως εισαγωγή νοείται η είσοδος των προϊόντων αυτών από τρίτες χώρες στο εσωτερικό της χώρας. Εάν όμως τα προϊόντα έχουν τεθεί υπό τελωνειακό καθεστώς κατά την είσοδο τους στο εσωτερικό της χώρας, η εισαγωγή τους λογίζεται ότι γίνεται τη στιγμή που εξέρχονται από αυτό το καθεστώς. 2. Με την επιφύλαξη των Εθνικών και Κοινοτικών Διατάξεων όσον αφορά τα τελωνειακά καθεστώτα, θεωρείται ότι τελούν υπό καθεστώς αναστολής της επιβολής των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) τα υποκείμενα στο φόρο αυτόν προϊόντα που προέρχονται από ή προορίζονται για τρίτη χώρα ή εδάφη που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου αυτού εφόσον: α) τελούν σε ένα από τα καθεστώτα αναστολής του άρθρου 84 παραγράφου 1 στοιχείου α' του Κανονισμού ΕΟΚ 2913/1992 (EEL302/19.10.1992) ή βρίσκονται σε Ελεύθερη Ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη, ή β) αποστέλλονται από ένα Κράτος - Μέλος προς ένα άλλο μέσω χωρών ΕΖΕΣ, ή μεταξύ Κράτους - Μέλους και χώρας ΕΖΕΣ υπό το καθεστώς της κοινοτικής εσωτερικής διαμετακόμισης, ή μέσω μιας ή περισσοτέρων τρίτων χωρών εκτός ΕΖΕΣ, υπό την κάλυψη δελτίου TIR ή δελτίου ΑΤΑ. Όταν στην παραπάνω περίπτωση (β) χρησιμοποιείται το ενιαίο διοικητικό έγγραφο θα πρέπει: - να συμπληρώνεται σε αυτό ο κωδικός αριθμός της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (Σ.Ο.) και να αναφέρεται σαφώς ότι πρόκειται για αποστολή προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.). - ο παραλήπτης να αποστείλει για εκκαθάριση ένα αντίτυπο του ενιαίου διοικητικού εγγράφου με τις κατάλληλες παρατηρήσεις, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες εφαρμογής που προβλέπονται στο άρθρο 112. Επί των εισαγόμενων και εξαγόμενων προϊόντων του άρθρου 53 εφαρμόζονται οι διατάξεις της συναφούς νομοθεσίας. 3. Τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και τελούν υπό καθεστώς αναστολής, εφόσον εξάγονται από εγκεκριμένο αποθηκευτή, επιτρέπεται να κυκλοφορούν υπό το καθεστώς αυτό μέχρι την έξοδό τους από το κοινοτικό έδαφος. 4. Θεωρούνται ως προϊόντα εισαγόμενα στο εσωτερικό της χώρας τα προϊόντα που προέρχονται από τα ακόλουθα κοινοτικά εδάφη: α) το νησί Ελιγολάνδη και το έδαφος του BUSINGEN της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, β) το LIVIGNO, το CAMPIONE D' ITALIA και τα Ιταλικά ύδατα της λίμνης του Λουγκάνο, της Ιταλικής Δημοκρατίας, γ) του Βασιλείου της Ισπανίας, δ) τα Κανάρια Νησιά του Βασιλείου της Ισπανίας, ε) τα υπερπόντια διαμερίσματα της Γαλλικής Δημοκρατίας, στ) τα Αγγλονορμανδικά νησιά και ζ) τα νησιά ’αλαντ της Φινλανδικής Δημοκρατίας. ’ρθρο 111. Υπολογισμός, βεβαίωση και είσπραξη Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης βιομηχανοποιημένων καπνών κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 109 του παρόντα Κώδικα: 1. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) των βιομηχανοποιημένων καπνών, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 97 του παρόντα Κώδικα, υπολογίζεται στην κατάσταση φορολογίας που υποβάλλεται από τον υπόχρεο, αφού προηγουμένως συμψηφισθεί η αξία ανάλογου αριθμού ενσήμων φορολογικών ταινιών, η οποία έχει καταβληθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 106 του παρόντα Κώδικα. Σε περίπτωση που ο συμψηφισμός της αξίας των ταινιών καθίσταται αδύνατος, λόγω αναγνωρισμένων απωλειών του άρθρου 65 του παρόντα Κώδικα, η αξία αυτή κατ εξαίρεση επιστρέφεται. Ειδικότερα: α) για τα βιομηχανοποιημένα καπνά που παράγονται νόμιμα εκτός καθεστώτος αναστολής ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) εισπράττεται κατά την παραλαβή των ενσήμων φορολογικών ταινιών και πριν αυτά εξαχθούν από το καπνεργοστάσιο, β) για τα βιομηχανοποιημένα καπνά που εισάγονται από τρίτες χώρες, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) εισπράττεται κατά τον τελωνισμό τους σε ανάλωση. 2. Η βεβαίωση και είσπραξη του φόρου γίνεται κατά το χρόνο που αυτός είναι απαιτητός, επί του παραστατικού της παραγράφου 2 του άρθρου 109 του παρόντα Κώδικα, στο οποίο επισυνάπτονται και οι υπό της παραπάνω παραγράφου 1 προβλεπόμενες καταστάσεις φορολογίας. 3. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού. ’ρθρο 118. Παρατυπίες - Παραβάσεις . 1. Αν κατά τη διάρκεια της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των προϊόντων του άρθρου 53 του παρόντα Κώδικα διαπραχθεί στο εσωτερικό της χώρας . παρατυπία ή παράβαση, η οποία καθιστά απαιτητό τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), ο φόρος αυτός βεβαιώνεται και εισπράττεται από την αρμόδια Αρχή και βαρύνει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει εγγυηθεί την πληρωμή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου  112 του παρόντα Κώδικα, με την επιφύλαξη  άσκησης ποινικής δίωξης,  όταν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα. Αν κατά τη διάρκεια της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας διαπραχθεί παράβαση ή παρατυπία, χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί ο τόπος όπου διαπράχθηκε, θεωρείται ότι αυτή διαπράχθηκε στο εσωτερικό της χώρας, εφόσον σε αυτό διαπιστώθηκε η παράβαση ή παρατυπία. Για τη διαπίστωση της παράβασης ειδοποιείται η αρμόδια Αρχή του Κράτους - Μέλους προέλευσης. 2. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 56 του παρόντα Κώδικα, όταν τα προϊόντα που αποστέλλονται σε άλλα Κράτη - Μέλη δεν φθάσουν στον προορισμό τους, αλλά δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο τόπος όπου διαπράχθηκε η παρατυπία ή η παράβαση, θεωρείται ότι αυτή διαπράχθηκε στο εσωτερικό της χώρας και η αρμόδια Αρχή προβαίνει στην είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) με βάση τα ποσά ή ποσοστά που ίσχυαν την ημερομηνία αποστολής των προϊόντων, εφόσον εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία αυτή δεν προσκομισθεί απόδειξη για τη νομιμότητα της ενέργειας ή για τον τόπο όπου διαπράχθηκε η παράβαση ή η παρατυπία. 3. Αν εντός προθεσμίας τριών (3) ετών από την ημερομηνία σύνταξης του συνοδευτικού εγγράφου προσδιοριστεί το Κράτος - Μέλος όπου διαπράχθηκε η παράβαση ή η παρατυπία, επιστρέφεται το ποσό του φόρου κατανάλωσης που έχει εισπραχθεί, αφού προηγούμενα προσκομισθεί απόδειξη καταβολής του στο άλλο Κράτος - Μέλος, με το συντελεστή που ίσχυε την ημερομηνία αποστολής των προϊόντων. 4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της επόμενης παραγράφου, η μη τήρηση των διατυπώσεων του τρίτου μέρους του παρόντα Κώδικα χαρακτηρίζεται ως απλή τελωνειακή παράβαση κατά τα προβλεπόμενα από τα άρθρα 142 και επόμενα του παρόντα Κώδικα και επισύρει πρόστιμο μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για κάθε παράβαση, δυνάμενο να αναπροσαρμόζεται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών. 5. Η με οποιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής των οφειλόμενων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, καθώς και η μη τήρηση των διατυπώσεων που προβλέπονται από το τρίτο μέρος του παρόντα Κώδικα με σκοπό τη μη καταβολή των ως άνω φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, χαρακτηρίζονται ως λαθρεμπορία κατά τις διατάξεις των άρθρων 142 και επόμενα του παρόντα Κώδικα και επισύρουν το υπό αυτών προβλεπόμενο πολλαπλό τέλος και αν ακόμη κριθεί αρμοδίως ότι δεν συντρέχουν τα στοιχεία αξιοποίνου λαθρεμπορίας. 6. Οι εκτός των περιπτώσεων των προηγούμενων παραγράφων 4 και 5 διαπραττόμενες παραβάσεις, κατά την παραγωγή, μεταποίηση, κατοχή, μεταφορά και πώληση των προϊόντων του άρθρου 53 του παρόντα Κώδικα, τιμωρούνται με τις ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν, κατά περίπτωση, για τα προϊόντα αυτά. Περαιτέρω, με βάση την ευχέρεια που παρείχε το άρθρο 3 παρ. 3 της Οδηγίας 92/12/ΕΟΚ της 25ης Φεβρουαρίου 1992 στα κράτη-μέλη, να διατηρήσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ρητώς αναφερόμενα στο άρθρο αυτό προϊόντα, εκδόθηκε ο ν. 2127/1993 "Εναρμόνιση προς το Κοινοτικό Δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών και άλλες διατάξεις", με το άρθρο 1 του οποίου ορίστηκε ότι "Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο οινόπνευμα και στα αλκοολούχα ποτά και στα βιομηχανοποιημένα καπνά και καθορίζονται τα περί παραγωγής,  μεταποίησης,  κατοχής, κυκλοφορίας και ελέγχου των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου". Κατά το άρθρο 2 παρ. 1 του άνω ν. 2127/1993 ορίζεται ότι "στον ειδικό φόρο κατανάλωσης υπάγονται τα προϊόντα του άρθρου 1, τα οποία παράγονται στο εσωτερικό της χώρας, προέρχονται από άλλα κράτη μέλη ή εισάγονται στο εσωτερικό της χώρας". Από τις παραπάνω διατάξεις αυτές συνάγεται ότι το έγκλημα  της λαθρεμπορίας πραγματώνεται δια  της χρησιμοποιήσεως οποιωνδήποτε τεχνασμάτων ή μεθόδων,   στις οποίες  περιλαμβάνονται και όλες οι προπαρασκευαστικές πράξεις που γίνονται με τον σκοπό να στερηθεί το Δημόσιο από τους αναλογούντες δασμούς, φόρους και λοιπά δικαιώματα, στα οποία υπόκεινται τα εμπορεύματα, χωρίς να απαιτείται και οριστική αποστέρηση του Δημοσίου. Λαθρεμπορία θεωρείται και κάθε προσπάθεια που γίνεται με τον σκοπό αποφυγής πληρωμής των οφειλομένων δασμών, φόρων, τελών και λοιπών δικαιωμάτων, δια της θέσεως των εμπορευμάτων, προερχομένων από τρίτες, μη κοινοτικές, χώρες υπό το ειδικό τελωνειακό καθεστώς των υπό διαμετακόμιση εμπορευμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους, δήθεν, στο εξωτερικό και την εν συνεχεία δια της χρήσεως διαφόρων τεχνασμάτων επανεισαγωγή και την διάθεση τους στην κατανάλωση, χωρίς την καταβολή των οφειλομένων δασμών, φόρων κ.λπ. Από δε την αντιπαραβολή των ανωτέρω διατάξεων του ν. 2960/2001, συνάγεται ότι, η με οποιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής του διατηρουμένου και για τα πιο πάνω προϊόντα, μεταξύ των οποίων και για τα καπνά, ειδικού φόρου καταναλώσεως, κατά νομοθετική επιταγή χαρακτηρίζεται και τιμωρείται ως λαθρεμπορία που προβλέπεται και τιμωρείται από τον Τελωνειακού Κώδικα. Από τις ίδιες διατάξεις, σε συνδυασμό και με εκείνη του άνω άρθρου 155 του ν. 2960/2001, που καθορίζει την έννοια της λαθρεμπορίας, προκύπτει ότι και υπό την ισχύ του πιο πάνω νέου Τελωνειακού Κώδικα η καθοιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής του οφειλομένου για τα εισαγόμενα καπνά ειδικού φόρου καταναλώσεως είναι πράξη ποινικώς κολάσιμη χαρακτηριζόμενη ως λαθρεμπορία και τιμωρούμενη με τις προβλεπόμενες γι αυτήν από τον ως άνω νόμο σχετικές ποινές. Επίσης ως λαθρεμπορία, κατά την παρ. 2 περ. ζ του άρθρου 155 παρ. 1 β του ν. 2960/2001 (όπως και κατά την παρ. 2 περ. ζ του άρθρου 100 του ν. 1165/1918), θεωρείται, πλην άλλων, και η αγορά, πώληση και κατοχή εμπορευμάτων που εισήχθηκαν ή τέθηκαν σε κατανάλωση κατά τρόπο που συνιστά το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Στην τελευταία αυτή μορφή καθιδρύεται αυτοτελής νομοτυπική μορφή του εγκλήματος της λαθρεμπορίας, του οποίου η αντικειμενική υπόσταση συνίσταται στην αγορά, πώληση ή κατοχή από πρόσωπα, εκτός του εισαγωγέα, εμπορευμάτων που υπόκεινται σε εισαγωγικό δασμό, τέλος, φόρο δικαίωμα, που έχουν εισαχθεί εντός των συνόρων του  Ελληνικού Κράτους, χωρίς άδεια της τελωνειακής αρχής, υποκειμενικώς δε για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος αυτού στην περίπτωση αυτή του εγκλήματος της λαθρεμπορίας, απαιτείται δόλος που συνίσταται στη γνώση, κατά τον κρίσιμο χρόνο του υπαιτίου ότι το εμπόρευμα που αγόρασε, πώλησε ή κατέχει είναι προϊόν λαθρεμπορίας, κατά την πιο πάνω έννοια, καθώς και τη θέληση αυτού να αποστερήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τον οφειλόμενο δασμό, τέλος ή δικαίωμα. Επομένως, έγκλημα λαθρεμπορίας υφίσταται και μόνο επί κατοχής ορισμένου λαθρεμπορεύματος, εφόσον ο κάτοχος γνωρίζει την λαθρεμπορική του προέλευση, χωρίς να απαιτείται άλλο στοιχείο. Όμως, επί εισαγωγής λαθραίων καπνών, ενόψει του ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), κατ' άρθρο 111 ν. 2960/2001, επιβάλλεται και εισπράττεται κατά την παραλαβή των ενσήμων φορολογικών ταινιών για τα βιομηχανοποιημένα καπνά που εισάγονται από τρίτες χώρες, πρέπει να διευκρινίζεται στη δικαστική απόφαση εάν η εισαγωγή των καπνών αυτών, έγινε από Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή από άλλη Χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αφού, κατά τα προεκτεθέντα, στην μεν πρώτη περίπτωση εισαγωγής καπνών από Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ο εισαγωγέας και ο κάτοχος δεν διαπράττει λαθρεμπορία, αλλά απλή τελωνειακή παράβαση που επισύρει μόνον πρόστιμο και συνεπώς δεν είναι αξιόποινη η κατοχή των καπνών αυτών από τον κατηγορούμενο, εάν δε εισήχθησαν από Χώρα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τότε και μόνον συνιστά λαθρεμπορία, αφού οφείλονται και εισπράττονται δασμοί και φόροι που στη συνέχεια αποδίδονται μετά την κατά τα άνω παρακράτηση ποσοστού 10%, κατά το οποίο και μόνον ποσοστό στερείται των δασμών το Ελληνικό Δημόσιο και όχι ολοκλήρου του αναλογούντος ως άνω ποσού. Ο καθορισμός δε του συγκεκριμένου ύψους των διαφυγόντων δασμών, στη δεύτερη περίπτωση, σε ποσοστό 10%, έχει άμεση επίπτωση τόσο για τον χαρακτηρισμό του ποσού ως ανώτερου των 30.000 ευρώ, που συνιστά ποινικό αδίκημα κατά το άρθρο 155 του ν. 2960/2001, ενόψει των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 1β και 3 της αποφάσεως του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 24 Ιουνίου 1988, που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. ... (ΦΕΚ Β1  622/25-8-1988) απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και κυρώθηκε με το άρθρο 37 του ν. 1828/1989 (ΑΠ 733/2014, ΝΟΜΟΣ).

 

Εν προκειμένω, από την ένορκη κατάθεση του μάρτυρα …, που κλήθηκε δυνάμει της υπ' αριθ. 924/04-10-2017 αναβλητικής απόφασης του παρόντος Δικαστηρίου, την ένορκη κατάθεση της μάρτυρος υπερασπίσεως, τα έγγραφα, που αναγνώσθηκαν στο ακροατήριο, σε συνδυασμό με τις απολογίες των παρόντων κατηγορουμένων και από όλη τη συζήτηση της υπόθεσης προέκυψε ότι στον Ασπρόπυργο Αττικής και στο …ο χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών, κατά το χρονικό διάστημα από 28-11-2012 μέχρι την 08-12-2012: 1) ο πρώτος κατηγορούμενος … ενεργών ως εκπρόσωπος της διαμεταφορικής εταιρίας … LTD, η οποία εδρεύει στη Σόφια Βουλγαρίας, έδωσε εντολή στις κάτωθι εταιρίες να μεταφέρουν με προορισμό την Αγγλία: α) δύο παλέτες με τραπέζια στη μεταφορική εταιρία με την επωνυμία "... ΕΠΕ" , που εδρεύει στο …° χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θηβών και β) δύο παλέτες με χριστουγεννιάτικα είδη και κεριά, που έφεραν την ένδειξη "…" στην εταιρία "… Α.Ε.", που εδρεύει στην περιοχή … Ασπροπύργου Αττικής. Για τη μεταφορά των ανωτέρω εμπορευμάτων χορήγησε στους εκπροσώπους των ανωτέρω εταιριών τα υπ' αριθμό …/ 07.12.2012 και …/ 07.12.2012 εικονικά δελτία αποστολής εκδόσεως της ανύπαρκτης εταιρίας με την επωνυμία: "...- ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ -ΑΡΩΜΑΤΩΝ - ΕΙΔΩΝ ΔΩΡΩΝ - ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ" και έδρα την Αθήνα επί της οδού …, η οποία εμφανιζόταν ως αποστολέας των εμπορευμάτων.   Στο εσωτερικό των ανωτέρω αυτοσχέδιων κέρινων κατασκευών και των τραπεζιών ανευρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα 18.957 πακέτα σιγαρέτων, είκοσι τεμαχίων έκαστο, ήτοι 379.140 τεμάχια σιγαρέτων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ειδικότερα: α) Το κάθε τραπέζι στο εσωτερικό του περιείχε, επιμελώς κρυμμένες, εξήντα τέσσερις (64) κούτες των δέκα (10) πακέτων έκαστη, που το καθένα περιέχει είκοσι (20) τεμάχια σιγαρέτων, μάρκας GOLD CLASSIC β) κάθε κερί περιείχε δύο (2) κούτες των δέκα (10) πακέτων, έκαστη, περιέχουσα είκοσι (20) τεμάχια σιγαρέτων με διαφορετικές μάρκες, ήτοι συνολικά έξι χιλιάδες εκατόν πενήντα επτά (6.157) πακέτα σιγαρέτων. Συγκεκριμένα, χίλια πεντακόσια (1.500) πακέτα μάρκας GOLD MOUNT, χίλια τετρακόσια τριάντα (1.430) πακέτα, μάρκας GOLD CLASSIC, δύο χιλιάδες εξακόσια σαράντα (2.640) πακέτα, μάρκας RANGE CLASSIC και πεντακόσια ογδόντα επτά (587) πακέτα, μάρκας PALACE 2. Ο δεύτερος κατηγορούμενος ..., ήρθε σε επικοινωνία με τον ..., ιδιοκτήτη του με αριθμό ... Δ.Χ.Φ. οχήματος και του ζήτησε να μεταφέρει τις ανωτέρω δύο παλέτες με τα τραπέζια,, 3.       Ο τρίτος κατηγορούμενος, ..., οδηγός του με αριθμό ...Δ.Χ.Φ. οχήματος, μετέφερε στην έδρα της εταιρίας "… Α.Ε." στον Ασπρόπυργο Αττικής τις δύο παλέτες με τα χριστουγεννιάτικα είδη και τα κεριά, στις οποίες ήταν επιμελώς κρυμμένες οι ανωτέρω ποσότητες σιγαρέτων, 4  Ο  τέταρτος  κατηγορούμενος,     , ως διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς       μεταφορικής εταιρίας "… Α.Ε.", παρέλαβε με το με αριθμό ...Δ.Χ.Φ. όχημα στην έδρα της εταιρίας του τις δύο παλέτες με τα χριστουγεννιάτικα είδη και κεριά, στις οποίες ήταν επιμελώς κρυμμένες οι ανωτέρω ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και στη συνέχεια έδωσε εντολή στην εταιρία με την επωνυμία "... Ε.Π.Ε." να παραλάβει τα ανωτέρω εμπορεύματα από την έδρα της εταιρίας του και να τα μεταφέρει στην Αγγλία εκδίδοντας την από 07.12.2012 MCR διεθνή φορτωτική και 5. Ο πέμπτος κατηγορούμενος, ..., ως ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρίας με την επωνυμία "... Ε.Π.Ε.", κατείχε εντός της αποθήκης της εταιρίας του στη Θήβα τις ανωτέρω παλέτες με τραπέζια και χριστουγεννιάτικα είδη και κεριά, τις οποίες σκόπευε να μεταφέρει στην Αγγλία και εντός των οποίων ήταν επιμελώς κρυμμένες οι ανωτέρω ποσότητες λαθραίων τσιγάρων. Από τα ανωτέρω, ωστόσο αποδεικτικά μέσα δεν προέκυψε ότι η εισαγωγή των λαθραίων τσιγάρων έγινε από Χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με αποτέλεσμα, κατά τα προεκτεθέντα, να μην έχει τελεστεί από τους κατηγορούμενους το ποινικό αδίκημα που τους αποδίδεται, ήτοι αυτό της λαθρεμπορίας από κοινού. Για το λόγο αυτό οι κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν αθώοι της αποδιδόμενης σε αυτούς πράξεως, γενομένου δεκτού του σχετικού αυτοτελούς ισχυρισμούς τους.

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δικάζει με :

 

1.        παρόντα δια πληρεξουσίου  τον πρώτο κατηγορούμενο, …, κάτοικο Ν. Σμύρνης Αττικής - …,

2.        παρόντα δια πληρεξουσίου τον δεύτερο…, κάτοικο Αχαρνών Αττικής - …,

3.        παρόντα τον τρίτο, …, κάτοικο Αχαρνών Αττικής -…,

4.        παρόντα τον τέταρτο, …, κάτοικο Βούλας Αττικής - … και

5.        παρόντα τον πέμπτο, …, κάτοικο Ερυθρών Αττικής -….

 

Δέχεται ισχυρισμό των κατηγορουμένων περί μη αξιοποίνου της πράξης λόγω του ότι δεν αποδείχθηκε η προέλευση των λαθραίων από τρίτη χώρα.

 

Κηρύσσει αυτούς ΑΘΩΟΥΣ του ότι στην Αθήνα, στον Ασπρόπυργο Αττικής και στο …° χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θηβών κατά το χρονικό διάστημα από 28.11.2012 μέχρι 08.12.2012, από κοινού ενεργώντας και κατόπιν συναπόφασης πραγματοποίησαν διάφορες ενέργειες που αποσκοπούσαν στο να στερηθεί το Ελληνικό Δημόσιο τους δασμούς, φόρους, τέλη και λοιπά δικαιώματα που εισπράττονται επί των εισαγομένων από την αλλοδαπή ή εξαγομένων εμπορευμάτων, εκ των οποίων οι διαφυγόντες φόροι, τέλη και λοιπά δικαιώματα που στερήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε ποσό που υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ και συγκεκριμένα:

 

1.          Ο πρώτος κατηγορούμενος … ενεργών ως εκπρόσωπος της διαμεταφορικής εταιρίας … LTD, η οποία εδρεύει στη Σόφια Βουλγαρίας, έδωσε εντολή στις κάτωθι εταιρίες να μεταφέρουν με προορισμό την Αγγλία: α) δύο παλέτες με τραπέζια στη μεταφορική εταιρία με την επωνυμία "... ΕΠΕ" , που εδρεύει στο …° χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θηβών και β) δύο παλέτες με χριστουγεννιάτικα είδη και κεριά, που έφεραν την ένδειξη "…" στην εταιρία "… Α.Ε.", που εδρεύει στην περιοχή … Ασπροπύργου Αττικής. Για τη μεταφορά των ανωτέρω εμπορευμάτων χορήγησε στους εκπροσώπους των ανωτέρω εταιριών τα υπ' αριθμό …/ 07.12.2012 και …/ 07.12.2012 εικονικά  … - ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ  ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ - ΑΡΩΜΑΤΩΝ - ΕΙΔΩΝ ΔΩΡΩΝ - ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ" και έδρα την Αθήνα επί της οδού …, η οποία εμφανιζόταν ως αποστολέας των εμπορευμάτων. Στο εσωτερικό των ανωτέρω αυτοσχέδιων κέρινων κατασκευών και των τραπεζιών ανευρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα 18.957 πακέτα σιγαρέτων, είκοσι τεμαχίων έκαστο, ήτοι 379.140 τεμάχια σιγαρέτων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ειδικότερα: α) Το κάθε τραπέζι στο εσωτερικό του περιείχε, επιμελώς κρυμμένες, εξήντα τέσσερις (64) κούτες των δέκα (10) πακέτων έκαστη, που το καθένα περιέχει είκοσι (20) τεμάχια σιγαρέτων, μάρκας GOLD CLASSIC β) κάθε κερί περιείχε δύο (2) κούτες των δέκα (10) πακέτων, έκαστη, περιέχουσα είκοσι (20) τεμάχια-σιγαρέτων με διαφορετικές μάρκες, ήτοι συνολικά έξι χιλιάδες εκατόν πενήντα επτά (6.157) πακέτα σιγαρέτων. Συγκεκριμένα, χίλια πεντακόσια (1.500) πακέτα μάρκας GOLD MOUNT, χίλια τετρακόσια τριάντα (1.430) πακέτα, μάρκας GOLD CLASSIC, δύο χιλιάδες εξακόσια σαράντα (2.640) πακέτα, μάρκας RANGE CLASSIC και πεντακόσια ογδόντα επτά (587) πακέτα, μάρκας PALACE.

 

2.. Ο δεύτερος κατηγορούμενος ..., ήρθε σε επικοινωνία με τον ..., ιδιοκτήτη του με αριθμό ... Δ.Χ.Φ. οχήματος και του έδωσε εντολή να μεταφέρει στην αποθήκη της εταιρίας "... Ε.Π.Ε.", δια του ως άνω οχήματος τις δύο παλέτες με τα τραπέζια, στις οποίες ήταν επιμελώς κρυμμένες οι ανωτέρω ποσότητες σιγαρέτων,

 

 

3.. Ο τρίτος κατηγορούμενος, ..., οδηγός του με αριθμό ...Δ.Χ.Φ. οχήματος, μετέφερε στην έδρα της εταιρίας "… Α.Ε." στον Ασπρόπυργο Αττικής τις δύο παλέτες με τα χριστουγεννιάτικα είδη και τα κεριά, στις οποίες ήταν επιμελώς κρυμμένες οι ανωτέρω ποσότητες σιγαρέτων,

 

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, …, ως διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς μεταφορικής εταιρίας "… Α.Ε.", παρέλαβε με το με αριθμό ...Δ.Χ.Φ. όχημα στην έδρα της εταιρίας του τις δύο παλέτες με τα χριστουγεννιάτικα είδη και κεριά, στις οποίες ήταν επιμελώς κρυμμένες οι ανωτέρω ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και στη συνέχεια έδωσε εντολή στην εταιρία με την επωνυμία "... Ε.Π.Ε." να παραλάβει τα ανωτέρω εμπορεύματα από την έδρα της εταιρίας του και να τα μεταφέρει στην Αγγλία εκδίδοντας την από 07.12.2012 MCR διεθνή φορτωτική και

 

 

5.. Ο πέμπτος κατηγορούμενος,  ..., ως ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρίας με την επωνυμία "... Ε.Π.Ε.", κατείχε εντός της αποθήκης της εταιρίας του στη Θήβα ης ανωτέρω παλέτες με τραπέζια και χριστουγεννιάτικα είδη και κεριά, τις οποίες σκόπευε να μεταφέρει στην Αγγλία και εντός των οποίων ήταν επιμελώς κρυμμένες οι ανωτέρω ποσότητες λαθραίων τσιγάρων.

 

Οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι, τέλη και λοιπά δικαιώματα που εξ αιτίας των παραπάνω μεθοδεύσεων των κατηγορούμενων στερήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 63.146,80 ευρώ, δηλαδή σε ποσό που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ

 

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριο.

 

Στη Θήβα, την 29η Νοεμβρίου 2017

 

Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

Βεβαιώνεται ότι η απόφαση αυτή υπογράφτηκε και καταχωρήθηκε στο ειδικό βιβλίο την …

 

 

Η γραμματέας

Ευανθία Μαρινάτου