ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΤριμΠλημΘεσ 10082/2018 

 

Βλαστοκύτταρα - Ιδιωτική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΙΤΟπΑ) - Προσωπικά Δεδομένα - Δωρεά -.

 

Συλλογή και κρυοσυντήρηση αίματος ομφαλίου λώρου από ιδιώτες καταθέτες, με σκοπό την αυτόλογη ή ετερόλογη χρήση του. Σύσταση και λειτουργία τραπεζών ιστών και βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα προ του Ν. 3984/2011. Ασάφεια νομοθετικού πλαισίου και μετά την ισχύ του Ν. 3984/2011. Μη έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων (άρ. 53 - 55 Ν. 3984/2011). Επιτρεπτή συλλογή και κρυοσυντήρηση ιστού ομφαλίου λώρου πλούσιου σε μεσεγχυματικά κύτταρα (γέλης Wharton) για μελλοντικούς θεραπευτικούς σκοπούς. Δεν παραβιάζεται ο Ν. 2619/1998, με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική [Σύμβαση του Οβιέδο (1997)], εφόσον δεν προκύπτει ερευνητικός σκοπός. Προϋποθέσεις. Αθώωσηκατηγορουμένου νομίμου εκπροσώπου Ανώνυμης Εταιρείας Ιδιωτική Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος για έρευνα, κατά παράβαση του άρ. 43 παρ. 1 Ν. 3984/2011. Επιτρεπτή και μη αξιόποινη η δωρεά Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟπΑ) και ιστού ομφαλίου λώρου πλούσιου σε μεσεγχυματικά κύτταρα (γέλης Wharton) από δότες προς τις ΙΤΟπΑ, με σκοπό την αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση, χωρίς καταβολή αμοιβής για την κρυοσυντήρησή τους. Λειτουργία, στην περίπτωση αυτή, των ΙΤΟπΑ ως Δημοσίων Τραπεζών. Αθώωση κατηγορουμένου νομίμου εκπροσώπου για παράβαση του άρ. 52 Ν. 3984/2011. Επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας. Δεν υφίσταται ποινική ευθύνη του νομίμου εκπροσώπου ανώνυμης εταιρείας Ιδιωτικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος για παράβαση του Ν. 2472/1997 σε περίπτωση παράλειψης αίτησης χορήγησης αδείας από την ΑΠΔΠΧ, καθώς η αναγκαία προγενέστερη αδειοδότηση της ΙΤΟπΑ δεν έλαβε χώρα με όχι αποκλειστικά δική της ευθύνη (η παρούσα, δημοσιεύεται επιμελεία των παραστάντων δικηγόρων, Ευαγγέλου Ζαμπίτη (Αμ ΔΣΘ 4364) και Σωτηρίας Νικούλη (Αμ ΔΣΘ 8838).

 

 

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Αριθμ. 10082/2018

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

TOY B' ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Δημόσια συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου 2018

 

Σύνθεση

Τσαβίδη Λεμονιά Προεδρεύουσα Πλημμελειοδίκης (κατόπιν κληρώσεως, λόγω κωλύματος των Προέδρων και αρχαιότερων Δικαστών)

Πίγκα Βηθλεέμ Πλημμελειοδίκης (κατόπιν κληρώσεως)

Δέρμου Ανθούλα Δικαστικός Πάρεδρος (κατόπιν κληρώσεως επειδή κωλύονται οι Πλημμελειοδίκες)

Κοτίνα Αργυρή (Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών, επειδή κωλύεται η Εισαγγελέας)

Παπούδη Αντωνία Γραμματέας Δικαστική υπάλληλος

 

Κατηγορούμενος ...

 

ΠΑΡΩΝ

 

Πράξη

 

1. Παράβ. άρθρ. 59 παρ. 1 Ν. 3984/2011 σε συνδ. με αρθ. 98 Π.Κ.

2. Παράβ. άρθρ. 59 παρ. 8 Ν.3984/2011 σε συνδ. με αρθ. 98 Π.Κ.

3. Παράβ. άρθρ. 22 παρ. 2 Ν. 2472/1997 σε συνδ. με αρθ. 98 Π.Κ.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

 

Στη σημερινή δημόσια συνεδρίαση του Δικαστηρίου αυτού, η Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα του κατηγορουμένου, ο οποίος εμφανίστηκε και όταν ρωτήθηκε για την ταυτότητά του, είπε ότι ονομάζεται όπως αναφέρεται παραπάνω και δήλωσε ότι διορίζει συνηγόρους του για να τον υπερασπισθούν τους παριστάμενους δικηγόρους Θεσσαλονίκης Ζαμπίτη Ευάγγελο (Α.Μ.Δ.Σ.Θ. 4364) και Νικούλη Σωτηρία (Α.Μ.Δ.Σ.Θ. 8838): οι οποίοι δήλωσαν ότι αποδέχονται το διορισμό τους και κατέβαλλαν τα υπ' αριθμ. Α…/ 24-9-2018 και Α…/24-9-2018 αντίστοιχα Γραμμάτια Προκαταβολής Εισφορών και Ενσήμων του Δ.Σ.Θ.

 

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος εξήγησε στον κατηγορούμενο τα δικαιώματα του και του είπε ότι πρέπει να προσέξει την κατηγορία που θα του απαγγείλει η Εισαγγελέας, ότι μπορεί να προβάλει κατά της κατηγορίας αυτής όλους τους ισχυρισμούς του, να κάνει παρατηρήσεις και ερωτήσεις μετά την εξέταση κάθε μάρτυρα ή την έρευνα κάθε αποδεικτικού μέσου και ότι θα απολογηθεί μετά το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας.

 

Η Εισαγγελέας πήρε το λόγο και απήγγειλε με συνοπτική ακρίβεια την κατηγορία, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που κοινοποιήθηκε στον κατηγορούμενο και είπε ότι για την υποστήριξη της δεν κάλεσε μάρτυρες, πρότεινε δε την ανάγνωση εγγράφων.

 

Η Πρόεδρος ρώτησε τον κατηγορούμενο και τους συνηγόρους του αν κλήτευσαν μάρτυρες υπεράσπισης και απάντησαν καταφατικά.

 

Η Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα του μάρτυρα υπερασπίσεως, ο οποίος και παρουσιάστηκε.

 

Στο σημείο αυτό οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του κατηγορούμενου, αφού ζήτησαν και έλαβαν τον λόγο από την Πρόεδρο δήλωσαν ότι ο εντολέας τους αρνείται την αποδιδόμενη σε αυτόν κατηγορία προέβαλαν δε τους παρακάτω αυτοτελείς ισχυρισμούς τους οποίους, αφού ανέπτυξαν προφορικά παρέδωσαν και εγγράφως, το περιεχόμενο των οποίων είναι το εξής:

 

Α.1. Οι αποδιδόμενες σε μένα κατηγορίες φέρονται τελεσθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 19.06.2013 έως και 23.07.2013. διάστημα κατά το οποίο είχα την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας … η οποία, δυνάμει της υπʼ αριθ. ./24.07.2013 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (Εκούσια Δικαιοδοσία), κηρύχθηκε σε πτώχευση στις 24.07.2013, με ημέρα παύσης πληρωμών την αντίστοιχη ημερομηνία δύο (2) χρόνια πριν, ήτοι την 24.07.2011.

 

Α.2. Έχοντας παύσει τις πληρωμές, ήδη από τις 24.07 2011, η « … ΑΕ» είχε σταματήσει και την επιχειρηματική της δραστηριότητα, έτσι ώστε σε ουδεμία από τις πράξεις αποθήκευσης που μου αποδίδεται [δεν] έλαβε χώρα.

 

Ο κατηγορούμενος δεν [μπορεί να] έχω τελέσει ούτε εξ αντικειμένου πολλώ μάλλον [ούτε] ες υποκειμένου τα αδικήματα που μου αποδίδονται καθώς δεν μπορεί να έχω ευθύνη για παθογένειες του ιδίου του συστήματος και της καθυστέρησης ωρίμανσης του. Δεν μπορούσα μάλιστα καν να ενεργήσω -και εκ των πραγμάτων- αφού οι ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ που έπρεπε να γίνουν είχαν ήδη γίνει και η παρουσία μου ως Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία " … ΑΕ" είχε εν τέλει τυπικό αμινώς ρόλο όσον αφορά στα διαχειριστικά θέματα της. εν αναμονή της εκδόσεως της αποφάσεις επί της αιτήσεως πτωχεύσεως που είχε ήδη ασκηθεί περιοριζόταν στη ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ των της δικαστικής φύσεως και εκπροσωπήσεως της μόνον θεμάτων.

 

Ειδικότερα, στις 17.05.2013 οπότε και ορίστηκα μεν ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της … ΑΕ. είχε ΉΔΗ ασκηθεί, κατά της τελευταίας, η από 20.02.2013 και υπ' αρ. κατ. ./04.03.2013 αίτηση [ίδετε αυτήν ως σχετικό ΈΓΓΡΑΦΟ που Σας συνυποβάλλω ] της ανώνυμης εταιρείας υπό  την  επωνυμίαν  "ΑΝΏΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  …….. και το δ.τ. …….», περί κηρύξεως της … ΑΕ σε κατάσταση ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΣ, δικάσιμος δε αυτής έχει οριστεί η 12.04.2013. ήτοι και πάλι ΠΡΙΝ τον ΟΡΙΣΜΌ μου ως ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ και ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΎΛΟΥ της. Εν τέλει, δε, συζητήθηκε η ως άνω αίτηση στις 14.06.2013 [ίδετε την ήδη υφισταμένη στη δικογραφία απόφαση, υπ' αρ. ./2013 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης], ελάχιστες δηλαδή ημέρες ΜΕΤΑ τον ορισμό μου.

Είναι πρόδηλο επομένως ότι ο ΡΟΛΟΣ μου στο ΔΣ της εταιρείας, κατά το χρόνο ήταν για τα διαδικαστικά καθαρά ζητήματα, που αφορούσαν, σχεδόν αποκλειστικώς, στη νομική εκπροσώπηση της στη σε βάρος της δίκη της πτωχεύσεως και τις αναγκαίες συναφείς διαδικαστικές ενέργειες.

 

Β.       Αφετηριακές αναφορές. Νομικό Πλαίσιο

 

Β. 1. Με δεδομένη την ολοένα εξελισσόμενη ιατρική επιστήμη και τα επιτεύγματά της, εν συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης σύναψε στο Οβιέδο της Ισπανίας, στις 04.04.1997, τη Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τη βιοϊατρική, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 2619/1998 (ΦΕΚ Αʼ 132), η οποία θα αναφέρεται χάριν συντομίας, εν συνεχεία, ως "Σύμβαση του Οβιέδο" (ή "Σύμβαση"), ακολούθως, δε, και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο αυτής, σχετικά με τις Μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων (Στρασβούργο, 24.01.2002), το οποίο υπεγράφη μεν από την Ελλάδα, πλην εν τούτοις δεν έχει εισέτι κυρωθεί.

 

Στη Σύμβαση του Οβιέδο αποτυπώθηκαν οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, την επιστημονική ιατρική έρευνα, την επεξεργασία του ανθρωπίνου γονιδιώματος και, όπως εν προκειμένω ενδιαφέρει (και), τις μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων.

 

Στο προοίμιο της Συμβάσεως αναφέρεται επί λέξει: " Έχοντας επίγνωση των επιτάχυνα μένων εξελίξεων στη Βιολογία και την Ιατρική και ότι η κατάχρηση αυτών ενδέχεται να οδηγήσει σε πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια", καθώς και «Επιβεβαιώνοντας ότι η πρόοδος της Βιολογίας και της Ιατρικής πρέπει να χρησιμοποιείται επ' ωφελεία της παρούσας και των μελλοντικών γενεών».

 

Β.2. Ακολούθως, διαχωρίστηκε ρητά το ρυθμιστικό πλαίσιο της αφαίρεσης και μεταμόσχευσης των ιστών και κυττάρων, από αυτό των οργάνων, δεδομένου ότι στο Ν. 2737/1999 "Μεταμοσχεύσεις ιστών και κυττάρων" οι ρυθμίσεις ήσαν κοινές, όμως ακολούθησε η έκδοση του ΠΔ 26/2008 που ενσωμάτωσε το ενωσιακό δίκαιο.

 

Πιο συγκεκριμένα, ακολούθησαν:

 

(i) η Οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31.03.2004 (EEL 102/07.04.2004) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων, καθώς και

(ii) οι συναφείς προς αυτήν Οδηγίες 2006/17/ΕΚ (EEL 38/09.02.2006) και 2006/86/ΈΚ EEL 294/25.10.2006) και 2015/565/EΚ, στις οποίες, ωστόσο, δεν γίνεται (οποιοσδήποτε) εννοιολογικός διαχωρισμός μεταξύ των ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων, από οποιαδήποτε πηγή κι αν προέρχονται.

 

Γ. Οι αποδιδόμενες σε μένα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ και οι ΛΌΓΟΙ για τους οποίους αποφάσκονται πλήρως αυτοί.

 

Γ. 1. Η 1η σε βάρος μου κατηγορία, της ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗΣ 175 δειγμάτων ΙΣΤΟΎ ομφαλίου Λώρου - ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ, για ΕΡΕΥΝΉΤΙΚΟΥΣ σκοπούς, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συναίνεση των αντίστοιχων δοτών.

 

Γ. 1.1. Η 1η ως άνω ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ, που μου αποδίδεται, έχει επί λέξει ως εξής: "Με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, προέβη σε ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ ΙΣΤΩΝ που αφαιρέθηκαν από ζώντα δότη με σκοπό τη μεταμόσχευση γιο. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΎΣ ΣΚΟΠΟΥΣ κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 1 του ν. 3984/2011 που επιτρέπει αυτήν (αποθήκευση για ερευνητικούς σκοπούς) μόνον αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ενημέρωσης και συναίνεσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 2619/1998. με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική (Οβιέδο 1997 ). Συγκεκριμένα, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ΔΙΑΤΗΡΟΎΣΕ αποθηκευμένα 175 δείγματα ΙΣΤΟΎ ομφαλίου λώρου (μεσεγχυματικά κύτταρα), των οποίων δεν έχει ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΊ και ΕΓΚΡΙΘΕΊ η χρησιμότητα για ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ σκοπούς και, ως εκ τούτου, η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ τους εξυπηρετούσε ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΎΣ σκοπούς, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συναίνεση των αντίστοιχων δυτών, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 5 και 10 του Ν. 2619/1998".

 

Γ.1.2. Στο άρ. 43 παρ. 1 του Ν. 3984/2011, υπό τον τίτλο "θεραπευτικός σκοπός", ορίζεται ότι:

 

"1.- Η δωρεά ΙΣΤΩΝ και ΚΥΤΤΑΡΩΝ, από ζώντα ή θανόντα δότη, με ΣΚΟΠΌ τη ΜΕΤΑΜΌΣΧΕΥΣΗ πραγματοποιείται μόνο για ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ σκοπούς.

Η αποθήκευση και χρήση των ιστών και κυττάρων, που αφαιρέθηκαν από ζώντα δότη με σκοπό τη μεταμόσχευση επιτρέπεται για ερευνητικό σκοπό εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις ενημέρωσης και συναίνεσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 2619/1998, με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική (Οβιέδο 1997).".

 

Γ.1.3. Σημειωτέον καταρχήν, ότι. στα σχετικά με την ενημέρωση και συναίνεση, άρ. 5 και 10 του Ν. 2619/1998. με τον οποίον κυρώθηκε η "Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική" [Σύμβαση Οβιέδο] ΔΕΝ προβλέπεται ειδικός τύπος για την παροχή ενημέρωσης του δότη και, εν συνεχεία, συναίνεσης από αυτόν. Ειδικότερα, τα ως άνω άρθρα ( 5 και 10 ) ορίζουν τα ακόλουθα:

-Το μεν άρ. 5, υπό τον τίτλο "Γενικός κανόνας", ότι : "Επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνον αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεσή του κατόπιν προηγούμενης σχετικής ενημέρωσής του.

Το πρόσωπο αυτό θα ενημερώνεται εκ των προτέρων καταλλήλως ως προς το σκοπό και τη φύση της επέμβασης, καθώς και ως προς τα επακόλουθα και κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.

Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί ελεύθερα και οποτεδήποτε να ανακαλέσει τη συναίνεσή του».

- Το δε άρ. 10, υπό τον τίτλο "Προσωπική ζωή και δικαίωμα στην ενημέρωση", ότι:

«1. Όλοι έχουν το δικαίωμα σεβασμού της προσωπικής τους ζωής σε σχέση με την πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας τους.

2. Όλοι δικαιούνται να λαμβάνουν γνώση κάθε πληροφορίας σχετικής με την κατάσταση της υγείας τους. Θα είναι σεβαστές, ωστόσο, οι επιθυμίες των ατόμων που επιλέγουν να μην ενημερώνονται σχετικά.

3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι δυνατή η επιβολή περιορισμών από το νόμο στην άσκηση των δικαιωμάτων που αναφέρονται στην παρ. 2 προς το συμφέρον του ασθενούς.

Επομένως, στη Σύμβαση του Οβιέδο, σε σχέση με τα μέσα απόδειξης της προηγούμενης ενημέρωσης, ΟΥΔΕΙΣ εισάγεται περιορισμός ή συγκεκριμένος τύπος ή διαδικασία.

 

Γ. 1.4. Τα κρίσιμα, αυτονόητα, της κατηγορίας αυτής είναι ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ή ΜΗ ΣΚΟΠΌ Σ των ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ, που περιέχονται στον ΙΣΤΟ του ομφάλιου λώρου, καθώς και οι ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ πηγές ΛΗΨΗΣ ΒΑΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ, επί των οποίων, εκτός άλλων, είναι αναγκαίες και οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

 

Γ. 1.5. Στην Οδηγία 2004/23/ΕΚ και το ΠΔ 26/2008, που ενσωμάτωσε πλήρως αυτήν -ως «ΚΥΤΤΑΡΑ» ορίζονται τα επιμέρους κύτταρα ανθρώπινης προέλευσης ή συλλογή κυττάρων ανθρώπινης προέλευσης, όταν δεν συνδέονται με οποιαδήποτε μορφή συνδετικού ιστού, και ως "ΙΣΤΟΣ" όλα τα ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ μέρη του ανθρώπινου σώματος που σχηματίζονται από κύτταρα.

 

Γ. 1.6. Με το Ν. 3984/2011 και. συγκεκριμένα, με το κεφάλαιο Ζ' που αφορά στην αφαίρεση, δωρεά, έλεγχο, επεξεργασία, συντήρηση. ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ και διανομή ιστών και κυττάρων, ορίστηκε, στο άρ. 42 παρ. 2, ότι στην έννοια των' "κυττάρων ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, μεταξύ άλλων, και:

- τα ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΎΤΤΑΡΑ του περιφερικού αίματος, του πλακούντα, τα οποία αντλούνται από το ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟ ΑΤΜΑ (εφεξής ΟπΑ)

- τα ΚΥΤΤΑΡΑ του μυελού των οστών

- τα αναπαραγωγικά κύτταρα (ωάρια και σπερματοζωάρια)

- οι εμβρυακοί ιστοί και κύτταρα, καθώς και

- τα ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΎΤΤΑΡΑ ενηλίκων και εμβρύων.

 

Από τον συνδυασμό των ως άνω διατάξεων σαφώς συνάγεται ότι ΟΥΔΕΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ των ΚΥΤΤΑΡΩΝ και των ΙΣΤΩΝ υπάρχει, από ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ ΠΗΓΗ κι αν προέρχονται.

 

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ βλαστοκυττάρων [ΔΙΑΦΟΡΗ των αιμοποιητικών], η ΑΞΙΑ των οποίων για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ έχει ήδη τεκμηριωθεί επιστημονικά και είναι πλέον καθολικά αποδεκτή [ βλ. Pub.Med, Stem Cells journal και άλλα δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα, καθώς και έντυπα άλλων εταιρειών που παρέχουν επισήμως την υπηρεσία φύλαξης της ουσίας Wharton - (ίδετε -SOS ΈΓΓΡ. 8 - Ο ΔΙΤΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΏΝ ΒΛΑΣΤΙΚΏΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΊΝΟ - ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ - ΕΘΝΙΚΌ ΊΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΏΝ ΑΘΗΝΏΝ).

 

Τα ΒΛΑΣΤΟΚΎΤΤΑΡΛ είναι τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού που μπορούν να ΑΥΤΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ και να εξελίσσονται σε κύτταρα ΔΙΑΦΌΡΩΝ οργάνων και ιστών αναγκαίων για τη ζωή του ανθρώπου. Τέτοια είναι -κατά κύριο λόγο- τα κύτταρα των πρώτων ημερών μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, οπότε τα κύτταρα του νέου γονιμοποιημένου ωαρίου είναι ακόμη αδιαφοροποίητα και μπορούν να εξελιχθούν, πολλαπλασιαζόμενα, σε διάφορους τύπους κυττάρων, είναι δηλαδή πολυδύναμα.

 

Με την πάροδο του χρόνου, η ικανότητα της διαφοροποιημένης εξέλιξης των βλαστοκυττάρων περιορίζεται και τελικά, τα βλαστοκύτταρα που απομένουν στον οργανισμό του ανθρώπου, που έχει ήδη γεννηθεί αυτοπολλαπλασιάζονται μεν, αλλά εξελίσσονται μόνο σε κύτταρα των ιστών όπου εδρεύουν, έτσι ώστε να ΑΛΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ παρόμοια κύτταρα που καταστρέφονται εξαιτίας τραυματισμών ή αρρώστιας. Πολλά τέτοια βλαστοκύτταρα εντοπίζονται λχ στον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων, στο μυελό των οστών ή και σε άλλα σημεία ταυ ανθρώπινου σώματος, και ναι μεν τα βλαστοκύτταρα αυτά δίνουν -υπό φυσιολογικές συνθήκες- ιστούς του τύπου των ιστών όπου βρίσκονται, έχει όμως διαπιστωθεί ότι και αυτά ακόμη απορούν, σε πειραματικές συνθήκες και με τα κατάλληλα ερεθίσματα, να επαναπρογραμματιστούν και να λειτουργήσουν ως πολυδύναμα κύτταρα, ώστε να αντικαταστήσουν και ιστούς άλλων τύπων.

 

Εκτός άλλων, αναφέρονται δύο (2) ενδεικτικές χαρακτηριστικές σχετικές ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ -ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, οι οποίες είναι ανά τον κόσμο γνωστές:

 

[1] Η περίπτωση του αδελφού - σωτήρα, κατά την οποίαν από τον ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΏΡΟ ΕΝΟΣ ΥΓΙΟΥΣ ΝΕΟΓΝΟΎ (που σε κάποιες περιπτώσεις γεννιέται γιʼ αυτόν ακριβώς το σκοπό) ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΑΔΕΛΦΑΚΙ ΤΟΥ. Τούτο συγκεκριμένα έλαβε χώρα, με επιτυχία, στο Νοσοκομείο Saint - Louis του Παρισιού, το 1988, με σκοπό τη θεραπεία 8χρονου αδελφού που έπασχε από σπάνια μορφή αναιμίας (αναιμία Fanconi).

 

[2] Η περίπτωση της ..., που τμήμα των βρόγχων της αναπλάστηκε με συνδυασμό επιθηλιακών και βλαστικών κυττάρων της ίδιας, Βαρκελώνη. 2008.

Ομοίως και η επιστήμη (η νομική) και συγκεκριμένα, η καθηγήτρια …, σε σχετική μελέτη της (…..) δέχεται ως επιτρεπτές πηγές λήψης βλαστοκυττάρων τα ενήλικα βλαστοκύτταρα, των ανθρώπων δηλαδή που έχουν ήδη γεννηθεί αδιακρίτως (: ενηλίκων, ανηλίκων και νεογνών).

 

Ο ΣΚΟΠΟΣ Φύλαξης αυτών από τις Τράπεζες, είναι η ΠΙΘΑΝΉ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΧΡΗΣΗ

 

Εξάλλου, στην Έκθεση Ελέγχου, σελ. 8 στην αρχή, όπου αναφέρονται τα «ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ» γίνεται λόγος για πιθανή μελλοντική χρήση ως θεραπευτική αγωγή για ασθένειες

 

Γ. 1.7. Στο άρ. 47 Ν. 3984/2011, όπου ορίζονται τα της υποχρέωσης ενημέρωσης για την αφαίρεση ιστών και κυττάρων, προβλέπονται τα εξής: "Σχετικά με την ενημέρωση ζώντα ή θανόντα δότη ιστών και κυττάρων εφαρμόζεται το άρ. 7 του παρόντος νόμου σε συνδυασμό με το Παράρτημα I του π.δ. 26/2008."

 

Δηλαδή :

 

Κατά μεν το άρ. 7 Ν. 3984/2011 υπό τον φερώνυμο τίτλο : "Υποχρέωση ενημέρωσης

I. Ενημέρωση ζώντα δυνητικού δότη.

α. Η ενημέρωση σε ζώντα πρόσωπα, που επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων, με σκοπό τη μεταμόσχευση, παρέχεται από ιατρό σχετικής ειδικότητας ή τον ιατρό ή την ιατρική ομάδα των Οργανισμών Αφαίρεσης ή τους ιατρούς των Μονάδων Μεταμόσχευες ή τους Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων ή ορισμένους για το σκοπό αυτόν και ειδικά καταρτισμένους υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

β. Η ενημέρωση αφορά, ιδίως, τη φύση της επέμβασης αφαίρεσης των οργάνων, την αναγκαία προετοιμασία του δότη, τη διαδικασία και το χρόνο αποκαταστάσεις της υγείας του, τους κίνδυνους που εγκυμονεί για τη ζωή και την υγεία του, αλλά και τα οφέλη για τον λήπτη. Επιπλέον πρέπει να αφορά το είδος και το ύφος της δαπάνης που καλύπτεται σύμφωνα με το άρθρο 6 και τις σχετικές διαδικασίες.

γ. Η ενημέρωση πρέπει να είναι πλήρης, εύκολα κατανοητή, αντικειμενική και να παρέχεται με διακριτικότητα, και σεβασμό στην ελευθερία, την προσωπικότητα, τις θρησκευτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις του ατόμου. Είναι δυνατόν να επαναληφθεί περισσότερες φορές, με τη συμμετοχή περισσότερων και διαφορετικών κάθε φορά ιατρών, εφόσον το επιθυμεί ο δυνητικός δότης. Η παροχή της ενημέρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος αποδεικνύεται με προδιατυπωμένο έντυπο, το οποίο υπογράφεται από τον δότη και τον ιατρό ή τους ιατρούς που την παρέχουν και αντίγραφο του οποίου παραμένει στον ιατρικό του φάκελο. Το έντυπο αυτό διατυπώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και διανέμεται σε όλα τα νοσηλευτικό, ιδρύματα της χώρας και ιδίως στους οργανισμούς αφαίρεσης.".

- Ομοίως προβλέπει και το Παράρτημα I του ΠΔ 26/2008.

Πλέον αυτών, το άρ. 8 παρ. 4 Ν. 3984/2011) [Αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη ]: .... 4. Η συναίνεση παρέχεται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους: α) με συμβολαιογραφικό έγγραφο, β) με έγγραφο στο οποίο βεβαιώνεται η γνησιότητα της υπογραφής του δότη. Η συναίνεση πρέπει να είναι ρητή και ειδική. Τα έγγραφα υπό αʼ και β΄ φυλάσσονται στον ιατρικό φάκελο του δότη», που επέβαλε αυστηρότερο τύπο για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και, συγκεκριμένα, την περιαφή της ρητής, έγγραφης και ειδικής παροχής της συναινέσεως με τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, άλλως με ιδιωτικό έγγραφο, στο οποίο, όμως, θα βεβαιώνεται η γνησιότητα της υπογραφής του δότη, ΔΕΝ εφαρμόζεται στις μεταμοσχεύσεις ιστών και κυττάρων, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρ. 50 παρ. 2 εδ. Β' του Ν. 3984/2011 [« Προμήθεια, έλεγχος, επεξεργασία, αποθήκευσης, διανομή ΟπΑ»]  Δωρεά ΟπΑ για αλογενή χρήση επιτρέπεται από οποιοδήποτε πρόσωπο. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 8 ΔΕΝ εφαρμόζεται.

1.7. Στο άρ. 47 Ν. 3984/2011. όπου ορίζονται τα της υποχρέωσης ενημέρωσης για την αφαίρεση ιστών και κυττάρων, προβλέπονται τα εξής. "1. Σχετικά με την ενημέρωση ζώνα ή θανόντα δότη ιστών και κυττάρων εφαρμόζεται το άρ. 7 του παρόντος νόμου σε συνδυασμό με: το Παράρτημα I του πδ. 26/2008. "

Δηλαδή :

Κατά μεν το άρ. 7 Ν. 3984/2011 υπό τον φερώνυμο τίτλο:

" Υποχρέωση ενημέρωσης

Γ. 1.8. ΣΥΝΕΠΩΣ και ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΩΣ : Η 1η σε βάρος μου κατηγορία καταλύεται για τους ακόλουθους λόγους:

Πρώτον, ο κατηγορούμενος ΟΥΔΈΠΟΤΕ προέβην, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, σε αποθήκευσα και εξακολούθηση ιστών και κυττάρων, ούτε για θεραπευτικούς ούτε για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η εταιρεία στην οποίαν ήμουν Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τελούσε σε κατάσταση παύσης πληρωμών ήδη από τις 23.07.2011 και δεν ασκούσε πλέον δραστηριότητα.

Δεύτερον, και σε κάθε περίπτωση, ενόψει του ότι ο νόμος δεν διακρίνει μεταξύ ΚΥΤΤΑΡΩΝ και ΙΣΤΩΝ και καθώς τα ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΑ, βλαστοκύτταρα, ως ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ βλαστοκυττάρων, που απορούν να προέρχονται από ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ ΠΗΓΗ, έχουν (και [ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ], η προηγούμενη ενημέρωση και συναίνεση του δότη [που θα ήσαν αναγκαίες εάν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ] ΔΕΝ είναι αναγκαία προϋπόθεση.

Γ.2. Η 2η σε βάρος του κατηγορία, της ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ 103 δειγμάτων ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ με σκοπό τη ΔΩΡΕΑ και 3 δειγμάτων ΙΣΤΟΥ ΟΜΦΑΛΊΟΥ ΛΩΡΟΥ με τον ίδιο σκοπό [: ΔΩΡΕΑ] και ΌΧΙ για ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΌ και συγκεκριμένα για AΥΓΟΛΟΓΗ Ή ΑΛΛΟΓΕΝΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ.

Γ.2.1. Η 2η ως άνω κατηγορία, που μου αποδίδεται, έχει επί λέξει ως εξής: "Με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, προέβη σε ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΙΣΤΩΝ και ΚΥΤΤΑΡΩΝ για δωρεά κατά παράβαση του άρθρου 52 του Ν. 3984/2011.

Συγκεκριμένα, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα προέβη σε ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 103 δειγμάτων ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ για ΔΩΡΕΑ και 3 δειγμάτων ΙΣΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ για ΔΩΡΕΑ κατά παράβαση τον πλαισίου που ορίζεται στο άρθρο 52 του Ν. 39X4/2011 σύμφωνα με το οποίο η ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ κάθε είδους ιστών και κυττάρων από τράπεζες ιστών και κυττάρων γίνεται αν. ΣΚΟΠΌ την ΑΥΤΟΛΟΓΗ ή ΑΛΛΟΓΕΝΉ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ τους και ΟΧΙ προς ΔΩΡΕΑ, η δε ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ από τις τράπεζες ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ γίνεται για ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉ ΧΡΗΣΗ του [ΑΥΤΟΛΟΓΗ ή ΑΛΛΟΓΕΝΉ] με ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΌ ΣΚΟΠΟ και ΟΧΙ προς ΔΩΡΕΑ".

Γ.2.2. Το άρ. 52 του Ν. 3984/2011, υπό τον τίτλο "Ορισμός και διακρίσεις ιδρυμάτων ιστών", οι διατάξεις του οποίου φέρονται ως παραβιασθείσες σύμφωνα με τη 2η αποδιδομένη κατηγορία έχει ως εξής :

" 1. Οι δραστηριότητες ελέγχου, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης ή διανομής ιστών και κυττάρων που προορίζονται για εφαρμογή στον άνθρωπο πραγματοποιούνται στα ιδρύματα ιστών, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 περίπτωση 15 του ΠΔ 26/2008.

2. Τα ιδρύματα ιστών διακρίνονται σε τρεις (3) κατηγορίες:

Α. Τις "Τράπεζες Ιστών και Κυττάρων" (Τ.Ι.Κ.). όπου πραγματοποιείται έλεγχος, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή κάθε είδους ιστών και κυττάρων, ue. σκοπό την αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευσή τους, αδιακρίτως εάν ο λήπτης είναι συγγενικό πρόσωπο ή τρίτος.

β. Τις "Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος" (Ι.Τ.ΟπΑ.), όπου πραγματοποιείται έλεγχος, συντήρηση, αποθήκευση και όιανοαή αποκλειστικά ΟπΑ, για μελλοντική χρήση του με θεραπευτικό σκοπό είτε αυτόλογη είτε αλλογενή, σε συγγενικό πρόσωπο ή σε τρίτο πρόσωπο, εάν ο δότης συμφωνεί.

γ. Τις "Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος" (Τ.ΟπΑ.), όπου πραγματοποιείται έλεγχος, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή αποκλειστικά ΟπΑ, για μελλοντική χρήση του με θεραπευτικό σκοπό είτε αυτόλογη είτε αλλογενή, αδιακρίτως εάν ο λήπτης είναι συγγενικό πρόσωπο ή τρίτος.

3. Τα ιδρύματα ιστών όλων των ειδών οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του π.δ. 26/2008.

4. Το Μητρώο Ιδρυμάτων Ιστών, που οφείλει να τηρεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 του π,δ, 26/2008, αφορά και τα τρία είδη ιδρυμάτων ιστών.

5. Οι υπηρεσίες συλλογής. έλεγχου, επεξεργασίας. συντήρησης, αποθήκευσης, διανομής και προμήθειας ανθρωπίνων ιστών και/ή κυττάρων και/ή παραγώγων προϊόντων που παρέχονται από τράπεζες ιστών για οικογενειακή ή αυτόλογη χρήση δύνανται να είναι αμειβόμενες.".

Γ.2.3. Η κατηγορία αυτή είναι ΕΞ ΟΛΟΚΛΉΡΟΥ ΑΝΥΠΌΣΤΑΤΗ, καθώς στηρίζεται σε μίαν εσφαλμένη ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ της συνδίκου πτώχευσης, η οποία, στα πλαίσια του διενεργηθέντος ελέγχου, ανέφερε ότι τα παραπάνω 103 δείγματα ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ και τα 3 δείγματα ΙΣΤΟΎ ΟΜΦΑΛΊΟΥ ΛΏΡΟΥ προέρχονταν "ΑΠΌ ΔΩΡΕΑ", φράση η οποία από πρόδηλη -φρονώ- παραδρομή άλλαξε σε αποθήκευση "ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ".

Σε αυτήν, αποκλειστικώς και μόνον, την αλλαγή της λέξεως, "ΑΠΌ" σε "ΓΙΑ", ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ η 2η αυτή κατηγορία. Χωρίς το συγκεκριμένο αυτό σφάλμα, ΔΕΝ θα υπήρχε, προδήλως, η συγκεκριμένη αιτίαση του ελέγχου που έλαβε, εντεύθεν, το χαρακτήρα της ποινικής σε βάρος μου κατηγορίας.

Ωστόσο κι αν ακόμη ήθελε υποτεθεί ότι τα δείγματα αυτά ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ και, για το λόγο αυτό, ήσαν ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ [πάντως, και σε κάθε περίπτωση, ΌΧΙ από μένα αλλά από άλλους σε προγενέστερο χρόνο της 19.06.2013], ο "ΕΛΕΓΧΟΣ έσφαλε και πάλι σε σχέση και με αυτήν την αιτίαση, ήδη ως κατηγορία αποδιδομένη σε βάρος μου, για τους εξής λόγους:

1: Ήσαν δημόσια δείγματα που ελήφθησαν απολύτως νόμιμα

2-. Πρόκειται για τα ελάχιστα, ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ, δείγματα σύμφωνα με τον ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΌ ΟΡΓΑΝΙΣΜΌ ΠΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗΣ "NETCORD", στον οποίον υπαγόταν τότε η "… ΑΕ" [σήμερα ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης ονομάζεται EUROCORD']

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΩΡΕΑ, όχι μόνον επιτρέπεται αλλά είναι και ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ, προς όφελος του κοινού συμφέροντος σύμφωνα και με την ratio του θεσμού των μεταμοσχεύσεων.

Ειδικότερα και σε σχέση με τη δωρεά ισχύουν τα εξή :

Στο άρθρο 44 του Ν. 3984/2011, υπό τον τίτλο "Αποζημίωση", προβλέπεται ότι: '1. Η δωρεά ανθρώπινων ιστών και κυττάρων από νεκρούς και ζώντες δότες γίνεται εθελοντικά και χωρίς αμοιβή. Τα άρθρα 5 και 6 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και για τη δωρεά και μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων.".

Συνεπώς, η δωρεά είναι καθʼ όλα νόμιμη.

- Στο άρ. 5 της Συνθήκης του Οβιέδο (άρ. 13 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ), υπό τον τίτλο "Απαγόρευση ανταλλάγματος" ορίζονται τα ακόλουθα:

"1. Η δωρεά ανθρώπινων οργάνων από νεκρούς και ζώντες δότες γίνεται εθελοντικά και χωρίς αμοιβή. Για να εξασφαλιστεί ότι η προμήθεια οργάνων πραγματοποιείται σε μη κερδοσκοπική βάση απαγορεύεται n λήψη οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος από τον δύτη. πριν η μετά την αφαίρεση του οργάνου, η χορήγηση οικονομικού ανταλλάγματος από τον λήπτη του οργάνου ή την οικογένεια του στον δύτη ή στην οικογένειά του ή στους ιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στην αλυσίδα από την αφαίρεση του οργάνου έως τη μεταμόσχευση, όπως και κάθε οικονομική συναλλαγή μεταξύ δότη και λήπτη είτε άμεσα είτε με τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων.

2. Δεν υπάγονται στην έννοια του οικονομικού ανταλλάγματος οι περιπτώσεις δαπανών και αποζημιώσεων του άρθρου 6, καθώς και η οφειλόμενη αποζημίωση συνεπεία σφάλματος κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης οργάνου και της μεταμόσχευσης.

3. Απαγορεύεται η γνωστοποίηση της ανάγκης ή της διαθεσιμότητας ανθρώπινων οργάνων όταν αυτή γίνεται με σκοπό την προσφορά ή την αναζήτηση αντίστοιχα οικονομικού ωφέλους ή συγκριτικού πλεονεκτήματος. ".

- Στο άρ. 6 της Συνθήκης του Οβιέδο ( άρ. 13, Οδηγίας 2010/53 EE ) υπό τον τίτλο "Δαπάνες - Αποζημίωση" προβλέπονται τα ακόλουθα :

"1. Η αρχή της δωρεάν προσφοράς δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποζημίωσης στον ζώντα δότη, υπό την προϋπόθεση ότι η αποζημίωση αυτή περιορίζεται αυστηρά στην αντιστάθμιση των δαπανών και της απώλειας εισοδήματα που σχετίζονται με τη δωρεά, ώστε να μη δημιουργείται οικονομικό κίνητρο ή όφελος για τον δυνητικό δότη.

2. Κάθε είδους δαπάνη για την αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ζώντα ή θανόντα δότη. τη συντήρηση, τη μεταφορά και τη μεταμόσχευση τους, ή τη μεταφορά του λήπτη ή / και του δότη σε περίπτωση ζώντα για μεταμόσχευση, βαρύνουν τον ασφαλιστικό οργανισμό του λήπτη ή του υποψήφιου λήπτη. Εάν αυτός είναι ανασφάλιστος, οι ανωτέρω δαπάνες καλύπτονται από ειδική πίστωση, που εγγράφεται κάθε έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας σε ειδικό κωδικό αριθμό. ".

*** Η παρ. 2 αντικαταστάθηκε ως άνω με τη παρ. 2 του άρθρου 43 του Ν. 4272/2014 ( ΦΕΚΑ'/145/11.07.2014)

3. Ειδικά όσον αφορά τον ζώντα δότη, οι δαπάνες της παραγράφου 2 αφορούν ιδίως:

α) τις ιατρικές και παραϊατρικές πράξεις πριν και μετά την αναίρεση οργάνου, β) τη φαρμακευτική αγωγή,

γ) τα υλικά μέσα αποκατάστασης της υγείας ή ανακούφισης,

δ) τη νοσηλεία πριν και μετά την αφαίρεση οργάνου,

ε) την απασχόληση αποκλειστικής νοσοκόμας.

στ) τα έξοδα μετακίνησης προς τον Οργανισμό Αφαίρεσης και διαμονής του

δότη,

ζ) κάθε θετική ζημία εξαιτίας της αποχής από την εργασία του,

η) αμοιβές για εργασία που στερήθηκε, προκειμένου να προετοιμαστεί και να πραγματοποιηθεί η αφαίρεση και να αποκατασταθεί η υγεία του.

4. Όσον αφορά τον θανόντα δότη οι δαπάνες της παραγράφου 2 αφορούν «ιδίως»: α) τις ιατρικές, και παραϊατρικές πράξεις πριν την αφαίρεση οργάνου, β) την αναγκαία νοσηλεία και μεταφορά για την αφαίρεση οργάνου.".

Περαιτέρω, στο αρ. 50 Ν. 3984/2011 " Προμήθεια, έλεγχος, επεξεργασία, αποθήκευση, διανομή ΟπΑ " ορίζονται τα ακόλουθα :

" Η προμήθεια ΟπΑ πραγματοποιείται μόνο οπό κυοφορούσα γυναίκα εν ζωή.

2. Δωρεά. ΟπΑ για ΑΛΛΟΓΕΝΉ ΧΡΗΣΗ επιτρέπεται από ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ πρόσωπο. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 8 δεν εφαρμόζεται.

3. Οι γονείς του κυοφορούμενου παρέχουν τη συναίνεσή τους προς τον ιατρό, γυναικολόγο - μαιευτήρα και τον Οργανισμό Προμήθειας, με έγγραφο, στο οποίο βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή και το οποίο ανακαλείται ελεύθερα με τον ίδιο τρόπο. Σε περίπτωση αφάνειας, θανάτου ή έκπτωσης του ενός γονέα ή εάν οι γονείς δεν έχουν τελέσει γάμο ή δεν συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης ή τελούν σε διάσταση ή ο γάμος έχει Χυθεί, αρκεί η συναίνεση της μητέρας τον κυοφορούμενου. Στην περίπτωση παρένθετης μητρότητας, τη συναίνεση παρέχει η γυναίκα που τεκμαίρεται ως η μητέρα του κυοφορούμενου, σύμφωνα με το άρθρο 1464 ΑΚ εδάφιο α' και εφόσον είναι έγγαμη και ο σύζυγος αυτής. 4. Τα πρόσωπα της παραγράφου 3 υπογράφουν ανάβαση με το ίδρυμα ιστών που αναλαμβάνει την αποθήκευση και διανομή του ΟπΑ. Η αποθήκευση του ΟπΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε Ιδιωτική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, με σκοπό την πιθανή μελλοντική χρήση του από τον ίδιο τον δότη (αυτόλογη), είτε από συγγενικό ή τρίτο πρόσωπο (αλλογενή) είτε σε Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, με σκοπό την πιθανή μελλοντική χρήση του από τον ίδιο τον δότη (αυτόλογη) είτε από οποιοδήποτε πρόσωπο (αλλογενή). Υποχρεωτικά στη σύμβαση πρέπει να προβλέπονται: α) οι δυνητικοί λήπτες του ΟπΑ, β) η διάρκεια της αποθήκευσης και η δυνατότητα ανανέωσης αυτής, γ) η δυνατότητα των συμβαλλόμενων γονέων ή της μητέρας του κυοφορούμενου ή του ίδιου του τέκνου, μετά την ενηλικίωση του, να ζητήσουν από το ίδρυμα ιστών τη διακοπή της αποθήκευσης, δ) η επιλογή των ως άνω προσώπων το ΟπΑ, μετά τη λήξη της διάρκειας αποθήκευσης του όπως αυτή συμφωνήθηκε αρχικά ή τροποποιήθηκε μεταγενέστερα είτε να καταστραφεί είτε να δωρηθεί σε Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος με σκοπό τη χρήση του από τρίτα πρόσωπα είτε να δοθεί στην έρευνα. ".

Επιπλέον, στο άρ. 52 Ν. 3984.201 1. υπό τον τίτλο "Ορισμός και διακρίσεις ιδρυμάτων ιστών", προβλέπονται τα εξής:

" 1. Οι δραστηριότητες ελέγχου, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης ή διανομής ιστών και κυττάρων που προορίζονται γιο. εφαρμογή στον άνθρωπο πραγματοποιούνται στα ιδρύματα ιστών, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 περίπτωση 15 του π.δ. 26/2008.

2. Τα ιδρύματα ιστών διακρίνονται σε ΤΡΕΙΣ κατηγορίες

α. Τις "Τράπεζες Ιστών και Κυττάρων" (Τ.Ι.Κ.). όπου πραγματοποιείται έλεγχος, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή κάθε είδους ιστών και κυττάρων, με σκοπό την αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση τους, αδιακρίτως εάν ο λήπτης είναι συγγενικό πρόσωπο ή τρίτος.

β. Τις "Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος" (Ί. Τ. ΟπΑ.), όπου πραγματοποιείται έλεγχος, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή αποκλειστικά ΟπΑ, για μελλοντική /ρήση του υε θεραπευτικό σκοπό είτε αυτόλογη είτε αλλογενή, σε συγγενικό πρόσωπα ή σε τρίτο πρόσωπο, εάν ο δότης συμφωνεί.

γ. Τις "Τράπεζες Ομφαλοκλακουντιακού Αίματος" (Τ.ΟπΑ.), όπου πραγματοποιείται έλεγχος, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή αποκλειστικά ΟπΑ, για μελλοντική χρήση τον με θεραπευτικό σκοπό είτε αυτόλονη είτε αλλογενή, αδιακρίτως εάν ο λήπτης είναι συγγενικό πρόσωπο ή τρίτος.

5. Οι υπηρεσίες συλλογής, έλεγχου, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης, διανομής και προμήθειας ανθρωπίνων ιστών και / ή κυττάρων και / ή παραγώγων προϊόντων που παρέχονται από τράπεζες ιστών για οικογενειακή ή αυτόλογη χρήση δύνανται να είναι αμειβόμενες. ".

Μόνον οι ΔΗΜΟΣΙΕΣ Τράπεζες είναι ΑΝΕΥ ΑΜΟΙΒΗΣ, καθώς η δωρεά σε αυτές αφορά σε ΕΤΕΡΌΛΟΓΕΣ μεταμοσχεύσεις.

ΔΩΡΕΑ είναι κάθε ΕΤΕΡΌΛΟΓΉ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ είτε από ΣΥΓΓΕΝΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΟ είτε και από ΤΡΊΤΟ, εφόσον ΣΥΝΑΙΝΕΙ Ο ΔΟΤΗΣ. Εάν ορίσει εξ αρχής ότι καταθέτει δημόσια. ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΜΟΙΒΉ και η ΙΔΙΩΤΙΚΉ Τ.Ο.Π.Α. ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥTΟ ΩΣ ΔΗΜΌΣΙΑ.

- Στο άρ. 53. υπό τον τίτλο "Τράπεζες Ιστών και Κυττάρων" ορίζονται τα εξής : " 1. Οι Τράπεζες Ιστών και Κυττάρων λειτουργούν:

α) σε νοσηλευτικά ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εποπτεύονται, κατά περίπτωση, από τα Υπουργεία Υγείας και Κοινοτικής Αλληλεγγύης, Παιδείας. Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων. Εθνικής Αμυνας. Οικονομίας. Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,

β) στο Κέντρο Ερευνών «Ό ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ".

γ) στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, δ) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ε) σε Ν.Π.Ι.Δ..

Η άδεια Λειτουργίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του π.δ. 26/2008 χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του π.δ. 26/2008, είναι η διαπίστωση της συμμόρφωσης στις απαιτήσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 2.

2. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., ορίζονται τα ειδικότερα μέτρα για την υλοποίηση των προβλεπομένων στο άρθρο 17 του π.δ. 26/2008 σχετικά με τον επιστημονικά υπεύθυνο, στο άρθρο 18 σχετικά με το απαιτούμενο προσωπικό, στο άρθρο 30 σχετικά με τις απαιτήσεις για τη διαπίστωση, τον ορισμό, την έγκριση ή την αδειοδότηση τραπεζών ιστών, του άρθρου 31 σχετικά με τις απαιτήσεις για την έγκριση των διαδικασιών παρασκευής ιστών και κυττάρων, καθώς και κάθε άλλης διάταξης σχετικής με τη λειτουργία τραπεζών ιστών και ρυθμίζονται άλλα τεχνικά θέματα.

- Στο άρ. 54, υπό τον τίτλο " Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ", ορίζονται τα εξής:

1. Οι Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος είτε λειτουργούν σε ιδιωτικές κλινικές είτε έχουν τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ.

Η άδεια λειτουργίας, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του π.δ. 26/2008. χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του π.δ. 26/2008, είναι η εξακρίβωση της συμμόρφωσης στις απαιτήσεις που καθορίζονται με τις παραγράφους 2 έως 4.

Επομένως, η ΑΔΕΙΟΔΌΤΗΣΗ λαμβάνει χώρα και πάλι με Υ .Α., μετά από πρόταση του ΕΟΜ και γνώμη του ΚΕΣΥ.

Βλέπε ΥΑ Οικ 6901/26-11-2015 Ιδρυση και Λειτουργία Τραπεζών  Κρυοσυντήρησης και ΥΑ 18092/2017 Οροι και Προϋποθέσεις Λειτουργίας Τραπεζών Ο.π.Α..

’λλα χαρακτηριστικά παραδείγματα για έκδοση αδείας ίδρυσης το ΠΔ 10/2016, για την άδεια ίδρυσης Μ.Ι.Υ.Α., περαιτέρω, ιδιαίτερης μνείας αξίζει το γεγονός ότι με τον πρόσφατο Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α 5/17.01.2018), που αντικατέστησε την παρ. 1 περ. ε του Ν. 3984/2011, αφαιρέθηκε, κατόπιν και της από 19.12.2017 Συστάσεως της Επιτροπής Βιοηθικής, η εξουσία παροχής της αδείας για μεταμόσχευση από συναισθηματικό δότη, από το αρμόδιο έως τότε Δικαστήριο και ανατέθη αυτή στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.). Ωστόσο, από τη θέση σε ισχύ της ως άνω διατάξεως (17.01.2018) μέχρι και σήμερα, δεν φαίνεται να έχει συγκροτηθεί η ως άνω Επιτροπή, πολλʼ ω μάλλον να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη σήμερα η παροχή αδείας για μεταμόσχευση από συναισθηματικό δότη.

Γ.3. Η 3η σε βάρος μου κατηγορία, της ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ αρχείου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων χωρίς άδεια της ΑΠΔΠΧ, κατά παράβαση του άρ. 7 Ν. 2472/1997 και. συγκεκριμένα, της ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ αρχείου 1.635 κρυοσυντηρημένων δειγμάτων [ : 1.481 δειγμάτων ΟπΑ και_178 δείγματα ιστού ομφαλίου λώρου), χωρίς άδεια της ΑΠΔΠΧ [ άρ. 7 παρ. 1 , 2δ', 3 Ν. 2472/1997 σε συνδ. με το άρ. 7 Αʼ περ. δ' εδ. γ' του ιδίου νόμου ] που επιβάλλει λήψη αδείας όταν η επεξεργασία δεδομένων υγείας γίνεται από νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας.

Γ.3.1. Στο άρ. 7 του ν. 2472/1997, υπό τον τίτλο "Επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων", ορίζεται ότι:

1. Απαγορεύεται η συλλογή και η Επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων.

2. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η συλλογή και η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία σχετικού αρχείου, ύστερα από άδεια της Αρχής, όταν συντρέχουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις : ... ".

Στο αρ. 7Α= του Ν. 2472 1997. υπό τον τίτλο " Απαλλαγή υποχρέωσης Γνωστοποίησης και λήψης άδειας". ορίζεται ότι :

1.. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας απαλλάσσεται από την υποχρέωση Γνωστοποίησης του άρθρου 6 και από την υποχρέωση λήψης άδειας του άρθρου 7 του παρόντος νόμου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

...δ) "Όταν η επεξεργασία αφορά δεδομένα υγείας και γίνεται από ιατρούς ή από πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο ή άλλο απόρρητο που προβλέπει νόμος ή κώδικας δεοντολογίας, και τα δεδομένα δεν διαβιβάζονται ούτε κοινοποιούνται σε τρίτους." Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης τα δικαστήρια και οι δημόσιες αρχές δεν λογίζονται ως τρίτοι, εφόσον τη διαβίβαση ή κοινοποίηση επιβάλλει νόμος ή δικαστική απόφαση. Δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή της παρούσας διάταξης τα νομικά πρόσωπα ή οργανισμοί και παρέχουν υπηρεσίες υγείας, όπως κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα αποθεραπείας και αποτοξίνωσης, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς και οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όταν η επεξεργασία διεξάγεται στο πλαίσιο προγραμμάτων τηλεϊατρικής ή παροχής ιατρικών υπηρεσιών μέσω δικτύου.".

*** Το πρώτο εδάφιο του στοιχείου δ' αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.1 του άρθρου 23 του Ν. 3471/2006 (ΦΕΚ Α 133 2006).

Επομένως, βάσει του άρ. 7 του Ν. 2472/1997 η άδεια για την επεξεργασία και για την ίδρυση και λειτουργία αρχείου προσωπικών δεδομένων εκδιδόταν για ορισμένο χρόνο, ανάλογα με τον σκοπό της επεξεργασίας και περιείχε : α) Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία ή τον τίτλο καθώς και τη διεύθυνση του υπεύθυνου επεξεργασίας και του τυχόν εκπροσώπου του, β) Τη διεύθυνση όπου είναι εγκατεστημένο το αρχείο, γ) Το είδος των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που επιτρέπεται να περιληφθούν στο αρχείο, δ) Το χρονικό διάστημα για το οποίο χορηγείται η άδεια, ε) Τους τυχόν όρους και προϋποθέσεις που έχει επιβάλει η Αρχή για την ίδρυση και λειτουργία του αρχείου, και στ) Την υποχρέωση γνωστοποίησής του ή των αποδεκτών ευθύς ως εξατομικευτούν. Ακόμη, κάθε μεταβολή των στοιχείων γνωστοποιούνταν χωρίς καθυστέρηση στην Αρχή.

Γ.3.2. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ν. 3984.2011. ο εποπτεύων δημόσιος φορέας των Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων, αλλά και των Ο.π.Α. ήταν ο ΕΟΜ και το Υπουργείο Υγείας. Αμφότεροι, ως φορείς, δεν χορήγησαν -λόγω της αποφατικής σύγκρουσης αρμοδιοτήτων- την αιτηθείσα από την ……ΑΕ" άδεια λειτουργίας της ως Τ.Ο.π.Α., ήτοι ως νομικού προσώπου που επεξεργάζεται δεδομένα υγείας. Η -με όχι δική της ευθύνη-έλλειψη διαπίστευσης της, καθόσον ουδέποτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησής της της στέρησε και τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση και να λάβει, κατόπιν αυτής. ( και ) άδεια επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από την ΑΠΔΠΧ.

Γ.3.3. Ειδικότερα, ΔΕΝ λάβαμε, αλλά ούτε και ζητήσαμε, ΑΔΕΙΑ από την ΑΠΔΠΧ, καθώς:

(α) αφενός μεν. ΔΕΝ ήταν ΔΥΝΑΤΉ Η ΛΗΨΗ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

(β) αφετέρου δε, ΔΕΝ ήταν καν ΓΝΩΣΤΟ ότι είχαμε πράγματι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ λήψης αδείας.

Η εταιρία "... ΑΕ", ειδικότερα. ΑΔΥΝΑΤΟΎΣΕ να .λάβει άδεια από την ΑΠΔΠΧ, δεδομένου ότι ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΎΜΕΝΟ αυτής ήταν η λήψη ΑΔΕΙΑΣ ω; εταιρείας παροχής υπηρεσιών υγείας. Η διαδικασία της αδειοδότησής της, όμως, δεν προωθήθηκε με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΜ και ΌΧΙ της ... ΑΕ.  Εφόσον, συνεπώς. ΔΕΝ είχαμε διαπιστευθεί, ως νομικό πρόσωπο που επεξεργάζεται δεδομένα υγείας (Τ.Ο.π.Α. ), ΔΕΝ μπορούσαμε καν να υποβάλλουμε - ΠΡΙΝ την αδειοδότηση - τη σχετική αίτηση στην ΑΠΔΠΧ.

Με άλλα λόγια, η ΑΔΕΙΟΔΌΤΗΣΗ της εταιρείας ήταν προφανής ΠΡΟΫΠΌΘΕΣΗ -ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΎΜΕΝΟ για την υποβολή αιτήσεως λήψης αδείας από την ΑΠΔΠΧ. Και πάλα όμως ουδείς μπορεί να ΓΝΩΡΙΖΕΙ εάν θα δινόταν αυτή.

Γ.3.4. Σε κάθε περίπτωση, η επεξεργασία του ιατρικού αρχείου γινόταν αποκλειστικώς και μόνον από ΙΑΤΡΟΎΣ (: βιολόγους κ.ά.) που υπείχαν, σε κάθε περίπτωση, καθήκον εχεμύθειας σύμφωνα τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και ποινική ευθύνη, σε αντίθετη περίπτωση, από τον Ποινικό Κώδικα [ΠΚ 371]. Οι ιατροί επομένως, που μόνον αυτοί, επεξεργάζονταν τα ιατρικά αρχεία, δεσμεύονταν, ούτως ή άλλως, από το ιατρικό ΑΠΌΡΡΗΤΟ

Τέλος, εάν υπήρχε τέτοια υποχρέωση. ΘΑ μας ΕΝΗΜΈΡΩΝΕ ΣΧΕΤΙΚΏΣ [όπως έπραττε για άλλα ζητήματα, μικρότερης μάλιστα σημασίας και αξίας] ο ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ, από το Ν. 3984/2011, δημόσιος φορέας των Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων, αλλά και των Ο.π.Α., δηλ. ο ΕΟΜ και το Υπουρνείο Υγείας. ΟΥΔΈΠΟΤΕ όμως είχαμε, από οποιονδήποτε από τους 2 φορείς, και την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ σχετική ενημέρωση.

Με άλλα λόγια, ΔΕΝ είχαν ούτε οι ιατροί της «……..ΑΕ», ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ σχετική ενημέρωση, ότι, δηλ., είχαμε τέτοια υποχρέωση [γνωστοποίησης, υποβολής αίτησης και λήψης αδείας, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρος (ΑΠΔΠΧ), αλλού ούτε και μας έγινε κάποτε τέτοια υπόδειξη.

Σχετική γνώση ΔΕΝ είχαν μάλλον ΟΎΤΕ και οι τότε νομικοί μας σύμβουλοι. Εξάλλου, η ανωνυμία του δότη επιτυγχανόταν μέσω της ίδιας της διαδικασίας.

Γ.3.5. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 25.05.2018, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων [ GDPR ], καταργήθηκε ο Ν. 2472/1997 και η εν λόγω αποδιδομένη πράξη κατέστη ανέγκλητη.

Ο GDPR έχει προληπτικό χαρακτήρα και όχι κατασταλτικό, με διοικητικές μόνον κορώσεις σήμερα και όχι και ποινικές, οι οποίες κατά τη ratio αυτού, δεν πρόκειται μάλλον να ψηφιστούν, αφού είναι μάλλον υπεραρκετές οι διοικητικές κυρώσεις.

Όπως, δε, προκύπτει από την απόφαση 46/24.05.2018 της ΑΠΔΠΧ, όσον αφορά στην επεξεργασία ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, κατά το άρ. 9 παρ. 4 του ΓΚΠΔ, ο τελευταίος (ΓΚΠΔ) που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τις 25.05.2018 ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ τη γενική υποχρέωση ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις εποπτικές αρχές που προέβλεπε η οδηγία 95/46/ΕΚ.

Επομένως, οι διατάξεις του άρ. 7 του Ν. 2472/1997. κατά το μέρος που προβλέπουν ΑΔΕΙΑ της Αρχής, ως ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ προς τον ΓΚΠΔ, δεδομένου μάλιστα ότι οι κατηγορίες δεδομένων στις οποίες αφορά το άρθρο αυτό [7 του Ν. 2472/1997] ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με εκείνες που αναφέρονται στο άρ. 9 παρ. 4 ΓΚΠΔ.

Αρα, η ΑΠΔΠΧ ΔΕΝ έχει πλέον ΑΡΜΟΔΙΌΤΗΤΑ χορηγήσεως ΑΔΕΙΏΝ για την επεξεργασία και για την ίδρυση και λειτουργία αρχείου με βάση το άρ. 7 του Ν. 2472/1997 και συνεπώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ να επιβάλλει και κυρώσεις.

Η ΑΠΔΠΧ κατέληξε ότι ακόμη και ο έλεγχος των εκκρεμών αιτήσεων θα ήταν αλυσιτελής, αφού η χορήγηση αδείας της Αρχής ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση επεξεργασίας.

Ο Ν. 2472/1997 έπαυσε πλέον να ισχύει και ήδη η ΑΠΔΠΧ επιβάλλει διοικητικής μόνον φύσεως κυρώσεις για παραβίαση του ΓΚΠΔ και ΌΧΙ του Ν. 2472/1997 [ αποφάσεις 66 09.11.2018. 67/09.11.2018. 68/09.11. 2018 και 69/09.11.2018. j.

Ακολούθως η Εισαγγελέας, αφού έλαβε τον λόγο από την Πρόεδρο, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να προτείνει για τους παραπάνω αυτοτελείς ισχυρισμούς, μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας.

 

Στην συνέχεια, η Πρόεδρος διέταξε να αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία.

 

Στο σημείο αυτό διαβάστηκαν τα εξής έγγραφα:

1. Η με αριθ. .1/15-1-2018 έκθεση ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π.

2. Οι με αριθ. …/22-5-2013 και …/10-9-2013 ανακοινώσεις της Υπηρεσίας ΓΕ.ΜΗ.

3. Καταστατικό της «. …. Α.Ε.».

4. Η με αριθ ./2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης

 

Επίσης αναγνώσθηκαν και τα υποβληθέντα κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας από τον κατηγορούμενο έγγραφα και συγκεκριμένα:

 

1.. Η υπ' αριθ. 4931/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που αφορά στα δημόσια δείγματα

2. Έκθεση από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

3. Διαπίστευση ότι η εταιρία τηρούσε τους κανόνες υγιεινής

4. Δημοσιεύσεις για την κρυοσυντήρηση βλαστοκυττάρων

5. Μεταφρασμένα κείμενα από περιοδικά για κύτταρα και ιστούς

6. Αδεια σε άλλη εταιρία για αποθήκευση ιστών, από το υπουργείο (19-11-2014)

7. Απόφαση 46/2018 της ΑΠΔΠΧ

8. Υπουργική Απόφαση του 2017 για λειτουργία τραπεζών ΟπΑ

9. Ισολογισμός εταιρίας (ΦΕΚ ./2010)

10. Η υπ' αριθ. ./2013 απόφαση πτώχευσης.

11. ΦΕΚ (4) σχετικά με την ανακοίνωση στοιχείων της     

12. Έγγραφο του υπουργείου ανάπτυξης (που αναφέρει την αίτηση για άδεια που είχε καταθέσει η εταιρία)

 

Πριν από την ανάγνωση κάθε εγγράφου, η Πρόεδρος ανακοίνωνε το έγγραφο που επρόκειτο να αναγνωσθεί και ρωτούσε την Εισαγγελέα και τους συνηγόρους του κατηγορουμένου, εάν είχαν αντίρρηση για την ανάγνωση, εκείνοι δε απαντούσαν αρνητικά.

 

Η Πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα και τον κατηγορούμενο με τους συνηγόρους του αν θέλουν να προβούν σε δηλώσεις, εξηγήσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τα έγγραφα που διαβάστηκαν στο ακροατήριο και αυτοί απάντησαν αρνητικά.

 

Κατόπιν προσήλθε ο μάρτυρας υπερασπίσεως, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για την ταυτότητα του, απάντησε ότι ονομάζεται …. γεννήθηκε στην Αθήνα, το έτος κατοικεί στην Θεσσαλονίκη, γνωρίζει απλά τον κατηγορούμενο και δεν συγγενεύει με αυτόν. Ο μάρτυρας, έπειτα από σχετική προς τούτο ερώτηση της Προέδρου, αν προτιμά πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο, δήλωσε ότι προτιμά να δώσει θρησκευτικό όρκο Κατόπιν ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 218 παρ. 2 ΚΠΔ, στο ιερό ευαγγέλιο και εξεταζόμενος κατέθεσε τα εξής :

 

«Είμαι χειρούργος ογκολόγος. Οι τράπεζες ιστών υπάρχουν πολλά χρόνια Ο σκοπός της συγκεκριμένης τράπεζας, της οποίας ήμουν επιστημονικός σύμβουλος, ήταν η ένταξη στο FACT-NetCord, παγκόσμιο δίκτυο πιστοποίησης εργαστηρίων, με στόχο τα δημόσια δείγματα να μπορούν να λαμβάνονται με την πιστοποίηση της συμβατότητας, το HLA. Η εταιρία δεν είχε άδεια αλλά είχαν κατατεθεί τα χαρτιά. Οι προδιαγραφές του εργαστηρίου ήταν απόλυτα εναρμονισμένες με το FACT-NetCord. είχαμε και ISO, ήμασταν το μόνο εργαστήριο. Αναγκαστικά έπρεπε να παίρνουμε και ιδιωτικά δείγματα για τα οποία παίρναμε αμοιβή. Τα δημόσια δείγματα τα παίρναμε από άτομα που ήθελαν να δωρίσουν για μελλοντική χρήση, όχι για ερευνητικό σκοπό, και πρέπει να έχουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό για να έρθει το δίκτυο και να πιστοποιήσει το εργαστήριο. Τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δείγματα βάση ενός πρωτοκόλλου που έχει, για χρήση σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει άρρωστος άνθρωπος. Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό έπρεπε να παίρνουμε και ιδιωτικό δείγματα για να διατηρηθούμε οικονομικά. Το FACT-NetCord είναι πιστοποιημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υπάρχει και το Eurocord που αφορά την Ευρώπη. Ο δότης έδινε με σκοπό να βοηθήσει μελλοντικά κάποιον συνάνθρωπο του. Αν μπαίναμε στο FACT-NetCord, ο Οργανισμός είναι συνδεδεμένος διαδικτυακά, οπότε τα χαρακτηριστικά της HLA συμβατότητας, που έχει το κάθε δείγμα ήταν κωδικοποιημένα, δεν είχε ονόματα. Κάθε δείγμα είναι κωδικοποιημένο βάση συμβατότητας, άρα αν υπήρχε ανάγκη παγκοσμίως, θα επικοινωνούσαν μαζί μας για το δείγμα αυτό. Δεν παίρναμε αμοιβή για τα δημόσια δείγματα. Τα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι σημαντικά για το κεντρικό νευρολογικό σύστημα, νόσο Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκας, σε πολλές νευρογενείς παθήσεις. Στο ΑΧΕΠΑ έγινε ένα κλινικό πρωτόκολλο στην καρδιολογική κλινική όπου εφαρμόστηκαν βλαστικά κύτταρα σε μυοκαρδιοπάθεια, στις καρδιοπάθειες γενικά, σε όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις. Ο συνεργάτης μου από το Columbia, ο ..., εφάρμοσε, σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που είχαν διαβήτη, μεσεγχυματικά κύτταρα στο πάγκρεας. Τα ποντίκια, που συντηρούνταν με ινσουλίνη, μέσα σε τρεις εβδομάδες από την έγχυση, στο 67% από αυτά, κόπηκε η ανάγκη για ινσουλίνη, επειδή το πάγκρεας άρχισε να παράγει ινσουλίνη. Από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα ξεκίνησαν οι μελέτες το 1982.  Το 1988 εφαρμόστηκε σε ένα 8χρονο παιδί από το Παρίσι που έπασχε από αναιμία Fanconi (σπάνιο είδος απλαστικής αναιμίας), από το νεογέννητο αδελφάκι του με επιτυχία. Από εκεί και πέρα άρχισε να αναπτύσσεται το ενδιαφέρον και να γίνονται μελέτες σε αυτόν τον τομέα. Το 2012, περάσαμε στις πρώτες φάση-τρία μελέτες για ογκολογικά και για τον αυτισμό. Φάση-τρία σημαίνει ότι από εκεί και πέρα μπορεί να μπει στην πρακτική. Είχαν προηγηθεί οι φάση-δύο μελέτες καθώς από το 1990 υπήρχαν μελέτες, γνωρίζαμε τη σημαντικότητα των μεσεγχυματικών, αλλά έπρεπε να φτάσει να ολοκληρωθεί, όπως ολοκληρώθηκε και σήμερα εφαρμόζεται ευρέως Με τους δότες είχαμε μιλήσει για μελλοντική χρήση, θεραπευπκή, δεν υπήρχε θέμα ερευνητικής χρήσης. Ο σκοπός ήταν θεραπευτικός και δεν θα παίρναμε αμοιβή. Είχαμε καταθέσει χαρτιά για αδειοδότηση. Όταν πτώχευσε η εταιρία, κλήθηκε και η σύνδικος να καταθέσει. Με έπαιρνε τηλέφωνο και τη βοηθούσα. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ τα δείγματα για ερευνητικό σκοπό ούτε υπήρχε τέτοια πρόθεση. Για τα 175 ιδιωτικά δείγματα κατά καιρούς γινόταν κάποιος έλεγχος, ήμασταν σε διαδικασία αδειοδότησης. Μία φορά τουλάχιστον πρέπει να έγινε, δεν θυμάμαι. Πάντως, είχε έρθει από την Αγγλία ο καθηγητής …. από το Newcastle, που είναι ο πρώτος που πήρε έδρα στην αναγεννητική ιατρική κι ο οποίος ασκούσε το ρόλο του επιθεωρητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ας το πούμε έτσι, είχε έρθει για pressconferance για την εταιρία που εκπροσωπούσε. Είπε ότι το εργαστήριο μας ήταν στα top 10 της Ευρώπης και ήταν σίγουρος ότι θα πάρουμε την έγκριση από το FACT-NetCord. Οι προϋποθέσεις του FACT-NetCord ήταν να υπάρχουν αυστηροί κανόνες υγιεινής. Επρεπε να υπάρχουν άσηπτα δωμάτια, τα δικά μας ήταν επιπέδου φάσης-τέσσερα. Οι βιολόγοι μας έμπαιναν μέσα με στολή αστροναύτη. Είχαμε ένα μηχάνημα άμεσης διαπίστωσης ιών ή επιμόλυνσης στα δείγματα. Μπορούσαμε να ελέγχουμε και για ανίατες ασθένειες, ήταν το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα. Εισηγήθηκα και πήραμε και στο ΑΧΕΠΑ τέτοιο μηχάνημα, τώρα είναι 2 στη Βόρεια Ελλάδα. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει  διαχωρισμός στις νομοθεσίες για τα  κύτταρα. Έχουμε Αιμοποιητικά και Μεσεγχυματικά. Ο διαχωρισμός είναι  καθαρά επιστημονικός. Η ανεύρεση της εφαρμογής των μεσεγχυματικών κυττάρων οδήγησε στη δημιουργία του κλάδου της αναγεννητικής ιατρικής. Ο καθηγητής … έχει παράξει ανθρώπινο ήπαρ μόνο από βλαστικά κύτταρα Σε λίγο θα μεταμοσχεύουμε όργανα με τέτοιο τρόπο. Όταν ενημερώναμε το δότη ότι το δείγμα του πιθανώς θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, αυτό καλύπτει το νόμο. Το παράνομο θα ήταν να λέγαμε ότι σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί Με κάθε δότη γινόταν η 1η συνάντηση, τους εξηγούσαμε όλα αυτά και τους αφήναμε τους γονείς να αποφασίσουν και κάναμε και 2η συνάντηση για να τους λύσουμε τυχόν απορίες. Τους λέγαμε τα μέχρι τότε γνωστά επιστημονικά δεδομένα, ώστε να λάβουν γνώση και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Όσοι πλήρωναν για ομφαλοπλακουντικό και έδιναν και γέλη Wharton, δεν πλήρωναν επιπλέον. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΦ, αλλά δεν το καταφέραμε. Τα δείγματα είχαν κωδικούς, όχι ονόματα. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει το ιατρικό απόρρητο. Οι βιολόγοι επεξεργάζονταν δείγματα που είχαν κωδικοποιηθεί. Ο κύριος … το επίμαχο διάστημα ήταν διευθύνων σύμβουλος, δεν είναι ούτε βιολόγος, ούτε γιατρός. Εκείνη την περίοδο η εταιρία δεν είχε κάνει καμία πράξη αποθήκευσης γιατί είχε προηγηθεί η πτώχευση. Όλες οι τράπεζες και σήμερα από όσο ξέρω δεν έχουν άδεια. Η οποιαδήποτε καινοτομία στο χώρο της ιατρικής, πάντα προηγείται έναντι οποιουδήποτε νομικού πλαισίου».

 

Σημειώνεται ότι ο παραπάνω μάρτυρας, που εξετάστηκε προφορικά, μετά την εξέταση του παρέμεινε στο ακροατήριο και ότι η Πρόεδρος έδινε τον λόγο στην Εισαγγελέα, στους Δικαστές, στους συνηγόρους του κατηγορουμένου, καθώς και στον ίδιο τον κατηγορούμενο για να απευθύνουν, αν είχαν ερωτήσεις, προς τον μάρτυρες, οι ανωτέρω δε, ρωτούσαν και ο μάρτυρας απαντούσε σχετικά με τις ερωτήσεις, όπως αναφέρεται ειδικότερα στην κατάθεσή του.

 

Στη συνέχεια η Πρόεδρος κάλεσε σε απολογία τον κατηγορούμενο, ο οποίος είπε τα εξής: «Συμμετέχω ποσοστιαία σε κάποιες εταιρίες. Είμαι μέτοχος στην « Α. Ε.», έτσι μπλέχτηκα. Η δουλειά μου είναι παραγωγός προσβάσιμου τηλεπικοινωνιακού υλικού. Δηλαδή τρέπω την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τους υπολογιστές, ώστε να είναι προσβάσιμα για άτομα που είναι τυφλά Επειδή οι υπόλοιποι μέτοχοι ήταν ταλαιπωρημένοι, έχασαν πολλά χρήματα, δέχτηκα να ολοκληρώσω την πτώχευση, να μπω ως υπεύθυνος. Η εταιρία σκοπό είχε την αποθήκευση, μέσω κρυοσυντήρησης, υλικού. Σκεφτείτε ότι τα χειρουργεία είναι επιπέδου φάσης-δύο και το εργαστήριο της είχε επίπεδο ποιότητας φάσης-τέσσερα. Είχε μεγάλη απήχηση στην αρχή. Φίλοι μου γονείς, τυφλοί με έπαιρναν τηλέφωνο και με ρωτούσαν αν έπρεπε να κρατήσουν υλικό, μήπως το παιδί γεννηθεί τυφλό, παρόλο που τους λέγαμε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την τύφλωση. Ο κόσμος και η ανάγκη του για θεραπεία δημιούργησε τις τράπεζες αυτές. Τα προσωπικά δεδομένα τα ξέρουν οι γιατροί που παίρνουν το δείγμα, μετά κωδικοποιείται και πάει στο εργαστήριο. Κανείς δεν ξέρει σε ποιόν ανήκει. Τα ονοματεπώνυμα υπάρχουν σε μια λίστα αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση από κανένα».

 

Μετά το τέλος της απολογίας του κατηγορουμένου, η Πρόεδρος απηύθυνε προς αυτόν ερωτήσεις, μετά έδωσε την άδεια στην Εισαγγελέα και στους Δικαστές για να απευθύνουν και αυτοί αν είχαν ερωτήσεις, αυτοί απηύθυναν σχετικές προς τον κατηγορούμενο ερωτήσεις, στις οποίες αυτός απάντησε όπως αναφέρεται στην απολογία του.

 

Η Πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα και τον κατηγορούμενο με τους συνηγόρους του αν έχουν ανάγκη από συμπληρωματική εξέταση ή διασάφηση και, αφού αυτοί απάντησαν αρνητικά, η Πρόεδρος κήρυξε το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας.

 

Κατόπιν η Εισαγγελέας πήρε και πάλι το λόγο και πρότεινε να κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος.

 

Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου, αφού ανέπτυξαν την υπεράσπιση τους, δήλωσε ότι συντάσσεται με τη γνώμη της Εισαγγελέα.

 

Κατόπιν η Πρόεδρος κήρυξε περαιωμένη τη συζήτηση.

 

Μετά από αυτά, το Δικαστήριο, σε μυστική διάσκεψη που έγινε στην έδρα με την παρουσία της Γραμματέα, κατάρτισε και αμέσως με την Πρόεδρο του, με παρόντες τους λοιπούς παράγοντες της δίκης, δημοσίευσε τη ταυτάριθμη με την παραπάνω απόφαση του, η οποία έχει ως εξής.

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

 

Με τη διάταξη του άρθρου 42 του ν 3984/2011 ορίζονται τα εξής: 1. Η δωρεά, η προμήθεια, ο έλεγχος, η κωδικοποίηση, η επεξεργασία, η συντήρηση, η αποθήκευση και η διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων που προορίζονται για εφαρμογές στον άνθρωπο, καθώς και επεξεργασμένων προϊόντων που προέρχονται από ανθρώπινους ιστούς και κύτταρα και προορίζονται για εφαρμογές στον άνθρωπο, διέπεται από τις διατάξεις του πδ 26/2008, που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31.3.2004 και τις συναφείς προς αυτήν Οδηγίες 2006/17/ΕΚ και 2006/86/ΕΚ, 2. Στην έννοια των "κυττάρων" περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα βλαστικά αιμοποιητικά κύτταρα του περιφερικού αίματος, του πλακούντα, τα οποία αντλούνται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (εφεξής ΟπΑ}, τα κύτταρα του μυελού των οστών τα αναπαραγωγικά κύτταρα (ωάρια και σπερματοζωάρια), οι εμβρυακοί ιστοί και κύτταρα, καθώς και τα βλαστικά κύτταρα ενηλίκων και εμβρύων. 3. Η αφαίρεση ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποσκοπεί είτε στην αυτόλογη χρήση, που δεν πραγματοποιείται με την ίδια χειρουργική επέμβαση, είτε στην αλλογενή, η οποία διακρίνεται σε χρήση από συγγενείς του δότη ή από τρίτα πρόσωπα. Με τη διάταξη του άρθρου 43 παρ. 1 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι η δωρεά ιστών και κυττάρων από ζώντα ή θανόντα δότη, με σκοπό τη μεταμόσχευση, πραγματοποιείται μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς. Η αποθήκευση και χρήση των ιστών και κυττάρων, που αφαιρέθηκαν από ζώντα δότη με σκοπό τη μεταμόσχευση, επιτρέπεται για ερευνητικό σκοπό εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις ενημέρωσης και συναίνεσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 2619/1998, με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική (Οβιέδο 1997). Με τη διάταξη του άρθρου 44 παρ. 1 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι η δωρεά ανθρώπινων ιστών και κυττάρων από νεκρούς και ζώντες δότες γίνεται εθελοντικά και χωρίς αμοιβή Με τη διάταξη του άρθρου 50 του ίδιου νόμου ορίζονται τα εξής : 1. Η προμήθεια ΟπΑ πραγματοποιείται μόνο από κυοφορούσα γυναίκα εν ζωή, 2  Δωρεά ΟπΑ για αλλογενή χρήση επιτρέπεται από οποιοδήποτε πρόσωπο. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 8 δεν εφαρμόζεται. 3 Οι γονείς του κυοφορούμενου παρέχουν τη συναίνεση τους προς τον ιατρό, γυναικολόγο-μαιευτήρα και τον Οργανισμό Προμήθειας, με έγγραφο, στο οποίο βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή και το οποίο ανακαλείται ελεύθερα με τον ίδιο τρόπο ..., 4. Τα πρόσωπα της παραγράφου 3 υπογράφουν σύμβαση με το ίδρυμα ιστών που αναλαμβάνει την αποθήκευση και διανομή του ΟπΑ. Η αποθήκευση του ΟπΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε Ιδιωτική Τράπεζα Ομφσλοπλακουντιακού Αίματος, με σκοπό την πιθανή μελλοντική χρήση του από τον ίδιο τον δότη (αυτόλογη), είτε από συγγενικό ή τρίτο πρόσωπο (αλλογενή), είτε σε Τράπεζα Ουφαλοπλακουντιακού Αίματος, με σκοπό την πιθανή μελλοντική χρήση του από τον ίδιο τον δότη (αυτόλογη) είτε από οποιοδήποτε πρόσωπο (αλλογενή). Με τη διάταξη του άρθρου 52 του ίδιου νόμου ορίζονται τα εξής : 1. Οι δραστηριότητες ελέγχου, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης ή διανομής ιστών και κυττάρων που προορίζονται για εφαρμογή στον άνθρωπο πραγματοποιούνται στα ιδρύματα ιστών, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 περίπτωση 15 του π. δ. 26/2008, 2. Τα ιδρύματα ιστών διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες : α. Τις "Τράπεζες Ιστών και Κυττάρων" (ΤΙΚ.), όπου πραγματοποιείται έλεγχος, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή κάθε είδους ιστών και κυττάρων, με σκοπό την αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση τους, αδιακρίτως εάν ο λήπτης είναι συγγενικό πρόσωπο ή τρίτος, β. Τις "Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφσλοπλακουντιακού Αίματος" (Τ.ΟπΑ), όπου πραγματοποιείται έλεγχος, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή αποκλειστικά ΟπΑ, για μελλοντική χρήση του με θεραπευτικό σκοπό είτε συτόλονη είτε αλλογενή, σε συγγενικό πρόσωπο ή σε τρίτο πρόσωπο, εάν ο δότης συμφωνεί, γ. Τις Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος" (Τ.ΟπΑ.), όπου πραγματοποιείται έλεγχος, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή αποκλειστικά ΟπΑ, για μελλοντική χρήση του με θεραπευτικό σκοπό είτε αυτόλογη είτε αλλογενή, αδιακρίτως εάν ο λήπτης είναι συγγενικό πρόσωπο ή τρίτος, 3. Τα ιδρύματα ιστών όλων των ειδών οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του π. δ. 26/2008, 4...... 5. Οι υπηρεσίες συλλογής, ελέγχου, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης, διανομής και προμήθειας ανθρωπίνων ιστών και/ή κυττάρων και/ή παραγώγων προϊόντων που παρέχονται από τράπεζες ιστών για οικογενειακή ή αυτόλογη χρήση δύναται να είναι αμειβόμενες. Τέλος, με τη διάταξη του άρθρου 54 του ίδιου νόμου ορίζονται τα εξής : 1. Οι Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος είτε λειτουργούν σε ιδιωτικές κλινικές είτε έχουν τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. Η άδεια λειτουργίας, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου δ του π. δ. 26/2008, χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του π δ. 26/2008. είναι η εξακρίβωση της συμμόρφωσης στις απαιτήσεις που καθορίζονται με τις παραγράφους 2 έως 4.

 

Στην προκείμενη περίπτωση, από την κύρια αποδεικτική διαδικασία γενικά, τα έγγραφα που διαβάστηκαν στο ακροατήριο, σε συνδυασμό και με την κατάθεση του μάρτυρα και την απολογία του κατηγορουμένου, αποδείχθηκαν τ' ακόλουθα πραγματικά περιστατικά : Ο κατηγορούμενος τυγχάνει Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «……… ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ   ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ» και το διακριτικό τίτλο «…… Α.Ε.», που εδρεύει στην …. της Θεσσαλονίκης και δη επί της οδού …… Ο κατηγορούμενος διορίστηκε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ανωτέρω ανώνυμης εταιρίας κατά την από 31-12-2012 συνεδρίαση, του Διοικητικού Συμβουλίου της, η δε σχετική απόφαση καταχωρήθηκε στις 17-05-2013 στο ΓΕΜΗ. Η ανωτέρω εταιρία συστάθηκε με το με αριθμό ./02-03-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης ..., το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Α. Ε. και ΕΠΕ) στις 12-04-2007, ενώ στη συνέχεια κηρύχθηκε σε πτώχευση με τη με αριθμό ./24-07-2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία ορίστηκε ημέρα παύσης των πληρωμών της η 24-07-2011. Καταστατικός σκοπός της εταιρίας ήταν μεταξύ άλλων η συλλογή και κρυοσυντήρηση αίματος ομφάλιου λώρου (ΑΟΛ) από ιδιώτες καταθέτες, ως αυτομοσχεύματος για τους ίδιους ή και μοσχεύματος για τους συγγενείς τους, η σε δημόσια Τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου, καθώς και η έρευνα ιατροβιολογικού προσανατολισμού για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αυτής. Πρόκειται δηλαδή για Ιδιωτική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΙΟπΑ). Κατά το χρόνο σύστασης της εταιρίας δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο νια τη λειτουργία των τραπεζών ιστών και βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, αργότερα δε εκδόθηκαν το π. δ. 26/2008 και ο ν. 3934/2011. Κατά το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της ανωτέρω εταιρίας, ήτοι από τις 25-02-2008 έως τις 24-07-2013, αυτή συνέλεξε συνολικά 1.659 δείγματα βιολογικού υλικού (ΟπΑ (Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος) και γέλης του Wharton (ιστός ομφάλιου λώρου-μεσεγχυματικά κύτταρα}], από τα οποία 1.378 ήταν δείγματα ΟπΑ για αυτόλογη χρήση, 175 ήταν δείγματα γέλης του Wharton για αυτόλογη χρήση 103 ήταν δείγματα ΟττΑ. τα οττοία έγιναν δωρεά αττό δότες, και 3 ήταν δείγματα γέλης του Wharton, τα οττοϊα έγιναν δωρεά αττό δότες. Όλα τ' ανωτέρω δείγματα βρίσκονταν σε δεξαμενές κρυοσυντήρησης, ττου εφοδιάζονταν συνεχώς με υγρό άζωτο, η δε ιχνηλασιμότητά τους επιτυγχανόταν μέσω μοναδικού αριθμού (barcode), ο οποίος δινόταν στο δείγμα κατά την επεξεργασία του και τοποθετούνταν σε κάθε φιαλίδιο ή κρυοασκό.  Μετά την πτώχευση της εταιρίας τα δείγματα, με δαπάνες της πτωχευτικής περιουσίας συντηρήθηκαν από βιολόγο, και στη συνέχεια 1.565 αυτών μεταφέρθηκαν στις ευρισκόμενες στη Λάρισα εγκαταστάσεις της εταιρίας με την επωνυμία «... Α.Ε.» 9 αυτών μεταφέρθηκαν στην εταιρία …. Α.Ε.» και 4 αυτών στην εταιρία «... Α.Ε.». Όπως προαναφέρθηκε,  μεταξύ των συλλεχθέντων δειγμάτων από την εταιρία υφίστανται και 175 δείγματα γέλης του Wharton, ήτοι 175 ιστοί ομφάλιου λώρου, που περιέχουν νεογνικά μεσεγχυματικά κύτταρα. Τα μεσεγχυτικά βλαστικά κύτταρα είναι κατηγορία βλαστοκυττάρων. διάφορη των αιμοποιητικών, τα δε νεογνικά, ήτοι τα κύτταρα του Wharton, τα οποία προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο. μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κυτταροθεραπεία του καρκίνου (βλ. την από 28-11-2016 μελέτη της Μονάδας Βιοιατρικών Εφαρμογών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, που δημοσιεύτηκε στα Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2017), ήδη δε χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες. Για την αναμενόμενη χρήση των μεσεγχυματικών κυττάρων στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών ΙΤΟπΑ προβαίνουν ήδη στην κρυοσυντήτηση δειγμάτων ιστού ομφάλιου λώρου. Όπως αναφέρθηκε στη νομική σκέψη που προηγήθηκε, με τη διάταξη του άρθρου 43 παρ. 1 του ν 3984/2011 ορίζεται ότι η δωρεά ιστών και κυττάρων από ζώντα ή θανόντα δότη, με σκοπό τη μεταμόσχευση, πραγματοποιείται μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς Η αποθήκευση και χρήση των ιστών και κυττάρων, που αφαιρέθηκαν από ζώντα δότη με σκοπό τη μεταμόσχευση, επιτρέπεται για ερευνητικός σκοπό εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις ενημέρωσης και συναίνεσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 2619/1998, με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοιατρική (Οβιέδο 1997). Στην προκείμενη περίπτωση, τα 175 δείγματα ιστού ομφάλιου λώρου, που περιέχουν νεογνικά μεσεγχυματικά κύτταρα, είχαν κρυοσυντηρηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, ήτοι για όταν εγκριθεί η χρησιμοποίηση και η μεταμόσχευση τους στο μέλλον. Το γεγονός ότι κατά το χρόνο της συλλογής των μεσογχυματικών κυττάρων δεν είχε εγκριθεί η χρήση τους στην ιατρική δεν αποτελεί χωρίς άλλο απόδειξη ότι αυτά είχαν κρυοσυντηρηθεί για ερευνητικούς σκοπούς, ώστε ν' απαιτείται, για το νόμιμο της ενέργειας αυτής, η πλήρης και σαφής ενημέρωση και συναίνεση των δοτών, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 5 και 10 του Ν. 2619/1998. Επομένως, ο κατηγορούμενος ο οποίος από τις 17-05-2013 τυγχάνει Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας με την επωνυμία «……ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ», πρέπει να κηρυχθεί αθώος για την αποδιδόμενη σ' αυτόν πράξη της παράβασης του άρθρου 43 παρ. 1 του ν. 3984/2011. Περαιτέρω, όπως προαναφέρθηκε μεταξύ των συλλεχθέντων δειγμάτων από την εταιρία υφίστανται και 103 δείγματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟπΑ). τα οποία έγιναν δωρεά από δότες, και 3 δείγματα γέλης του Wharton, τα οποία έγιναν επίσης από δωρεά από δότες Η αιτία προέλευσης των δειγμάτων αυτών, που ήταν δωρεά από δότες, οι οποίοι δεν κατέβαλαν προφανώς και την αμοιβή για την κρυοσυντήρησή τους προκύπτει από το από 23-07-2017 ενημερωτικό υπόμνημα της συνδίκου της πτώχευσης της εταιρίας δικηγόρου του Δ. Σ. Θεσσαλονίκης (AM .) το οποίο είχε ενσωματωθεί στην από τον Ιανουάριο του 2018 έκθεση ελέγχου των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Δεν προέκυψε από κάποιο στοιχείο ότι τ' ανωτέρω δείγματα κρυοσυντηρήθηκαν με σκοπό τη δωρεά. Ειδικότερα, τα δείγματα αυτά, τα οποία προήλθαν από δωρεά των δοτών, κρυοσυντηρήθηκαν με θεραπευτικό σκοπό και δη για μελλοντική χρήση είτε αυτόλογη είτε αλλογενή. ’λλωστε, όπως αναφέρθηκε στη νομική σκέψη που προηγήθηκε, με τις διατάξεις του άρθρου 50 παρ 2 και 4 του ν. 3984/2011 ορίζονται τα εξής : 2. Δωρεά ΟπΑ για αλλογενή χρήση επιτρέπεται από οποιοδήποτε πρόσωπο. Η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 8 δεν εφαρμόζεται. 4 Τα πρόσωπα της παραγράφου 3 υπογράφουν σύμβαση με το ίδρυμα ιστών που αναλαμβάνει την αποθήκευση και διανομή του ΟπΑ. Η αποθήκευση του ΟπΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε Ιδιωτική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, με σκοπό την πιθανή μελλοντική χρήση του από τον ίδιο τον δότη (αυτόλογη), είτε από συγγενικό ή τρίτο πρόσωπο (αλλογενή), είτε σε Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, με σκοπό την πιθανή μελλοντική χρήση του από τον ίδιο τον δότη (αυτόλογη) είτε από οποιοδήποτε πρόσωπο (αλλογενή) Επομένως, ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος για την αποδιδόμενη σ' αυτόν πράξη της παράβασης του άρθρου 52 του ν. 3984/2011. Τέλος, όπως αναφέρθηκε στη νομική σκέψη που προηγήθηκε, με τη διάταξη του άρθρου 54 του ν. 3984/2011 ορίζεται ότι η άδεια λειτουργίας για τις Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του π. δ. 25/2008, χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η εταιρία «... Α Ε.» υπέβαλε στις 18-01-2013 αίτηση για την έκδοση άδεια λειτουργίας της ως ΙΤΟπΑ. Πλην όμως δεν εκδόθηκε η άδεια. Πα το χρονικό διάστημα πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3984/2011, οπότε και ίσχυε το άρθρο 6 του π. δ 26/2008. η ανωτέρω εταιρία δεν κατέθεσε σχετική αίτηση, μετά όμως την ισχύ του ν. 3984/2011 επικρατούσε ασάφεια σχετικά με τις προϋποθέσεις αδειοδότησής της, λόγω μη έκδοσης των ΥΑ των άρθρων 53-55 του ίδιου νόμου, οι δε άδειες που εκδόθηκαν από το έτος 2014 και εφεξής τελούσαν υπό τον όρο ότι όταν εκδοθούν οι ΥΑ αυτές θα πρέπει να κατατεθεί νέος φάκελος, εναρμονισμένος με τα προβλεπόμενα. Εφόσον λοιπόν η ανωτέρω εταιρία δεν κατείχε άδεια λειτουργίας ως ΙΤΟπΑ δεν αιτήθηκε άδεια επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από την ΑΠΔΠΧ. Επομένως, το γεγονός ότι η εταιρία διατηρούσε αρχείο αποτελούμενο από 1.635 κρυοσυντηρημένα δείγματα (1.481 δείγματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος και 178 δείγματα ιστού ομφαλίου λώρου), τα οποία αφορούσαν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σχετιζόμενα με την υγεία αντίστοιχων δοτών των δειγμάτων αυτών, χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως σχετική άδεια από την ΑΠΔΠΧ, δεν αποδίδεται σε αποκλειστικά δική της ευθύνη Κατ' ακολουθία των ανωτέρω, ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος για την αποδιδόμενη σ' αυτόν πράξη της παράβασης του άρθρου 7 του ν. 2472/1997.

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

ΔΙΚΑΖΕΙ με παρόντα τον κατηγορούμενο.

 

ΚΗΡΥΣΣΕΙ αυτόν Αθώο του ότι: Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης κατά το χρονικό διάστημα από τις 19-6-2013 έως τις 23-7-2013,  με την ιδιότητα του αντιπροέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου της εδρεύουσας στην Καλαμαριά εταιρείας με την επωνυμία «... ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ» και το διακριτικό τίτλο «... Α.Ε.» που είχε ως σκοπό-αντικείμενο τη συλλογή και κρυοσυντήρηση αίματος ομφαλίου λώρου από ιδιώτες καταθέτες ως αυτομοσχεύματος για τους ίδιους ή και μοσχεύματος για τους συγγενείς τους ή σε δημόσια τράπεζα αίματος ομφαλίου λώρου, καθώς και την έρευνα ιατροβιολογικού προσανατολισμού για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αυτής, τέλεσε με πρόθεση τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:

 

Α] Με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, προέβη σε αποθήκευση ιστών που αφαιρέθηκαν από ζώντα δότη με σκοπό τη μεταμόσχευση για ερευνητικούς σκοπούς κατά παράβαση του άρθρου 43 §1 του Ν. 3984/2011 που επιτρέπει αυτήν(αποθήκευση για ερευνητικούς σκοπούς) μόνο αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ενημέρωσης και συναίνεσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 2619/1998. με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική (Οβιέδο 1997). Συγκεκριμένα, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα διατηρούσε αποθηκευμένα 175 δείγματα ιστού ομφάλιου λώρου (μεσεγχυματικά κύτταρα), των οποίων δεν έχει αποδειχθεί και εγκριθεί η χρησιμότητα για θεραπευτικούς σκοπούς και ως εκ τούτου η διατήρηση τους εξυπηρετούσε ερευνητικούς σκοπούς, χωρίς να έχει προηγηθεί πλήρης και σαφής ενημέρωση και συναίνεση των αντίστοιχων δοτών, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 5 και 10 του Ν. 2619/1998.

 

Β] Με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος προέβη σε αποθήκευση ιστών και κυττάρων για δωρεά κατά παράβαση του άρθρου 52 του Ν. 3984/2011. Συγκεκριμένα, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα προέβη σε αποθήκευση 103 δειγμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος για δωρεά και 3 δειγμάτων ιστού ομφαλίου λώρου για δωρεά κατά παράβαση του πλαισίου που ορίζεται στο άρθρο 52 του ν. 3984/2011, σύμφωνα με το οποίο η αποθήκευση κάθε είδους ιστών και κυττάρων από τις τράπεζες ιστών και κυττάρων γίνεται με σκοπό την αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση τους και όχι προς δωρεά, η δε αποθήκευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος από τις τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος γίνεται για μελλοντική χρήση του(αυτόλογη ή αλλογενή) με θεραπευτικό σκοπό και όχι προς δωρεά.

 

Γ] Με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος διατηρούσε αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων χωρίς άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά παράβαση του άρθρου 7 του Ν. 2472/1997. Συγκεκριμένα, με την προμνησθείσα ιδιότητα του στο ανωτέρω χρονικό διάστημα διατηρούσε αρχείο αποτελούμενο από 1.635 κρυοσυντηρημένα δείγματα (1.481 δείγματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος και 178 δείγματα ιστού ομφαλίου λώρου), τα οποία αφορούσαν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σχετιζόμενα με την υγεία αντίστοιχων δοτών, των δειγμάτων αυτών και ήταν διαρθρωμένα σε σύνολο και προσιτά με γνώμονα συγκεκριμένα κριτήρια (χρονολογία λήψης δείγματος είδος δείγματος, στοιχεία δότη), χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 7§§1, 2δ, 3 του Ν. 2472/1997 σε συνδ. με το άρθρο 7Α§1 περ.δ.εδ.γ του ιδίου Νόμου που επιβάλλουν τη λήψη της εν λόγω άδειας όταν η επεξεργασία αφορά σε δεδομένα υγείας και γίνεται από νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας.

 

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

 

Θεσσαλονίκη 3 Δεκεμβρίου 2018

 

Η ΠΡΟΕΔΡΕΟΥΣΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΗΣ              Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ