ΤρΔΕφΠειρ(Συμβ) 1/2010

 

Απαράδεκτη έφεση λόγω ποσού -.

 

Κήρυξη έφεσης απαράδεκτης κατά το άρθρο 126Α του ΚΔΔ. Το παραδεκτό των ένδικων μέσων κρίνεται από το νόμο που ισχύει κατά το χρόνο δημοσίευσης της προσβαλλόμενης απόφασης. Ανέκκλητη λόγω ποσού πρωτόδικη απόφαση που αφορά σε χρηματική διαφορά.

Αριθμός Απόφασης 1/2010

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τμήμα : ΣΤ΄ ΤΡΙΜΕΛΕΣ

ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

(Αρθρου 126Α του Κ.Δ. Δικονομίας)

 

σ υ ν ε δ ρ ί α σ ε   σε Συμβούλιο  στις 7 Ιανουαρίου  2010, με δικαστές  τους  Ισιδώρα Παπαφράγκου, Πρόεδρο Εφετών Δ.Δ., Αλεξάνδρα Γεωργιλά, Μαρία Σελιτσάνου, Εισηγήτρια, Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων και γραμματέα το Γεώργιο Θάνο, δικαστικό υπάλληλο,

 

γ ι α  να αποφασίσει σχετικά  με  την από 6-2-2009 έφεση,

 

τ ο υ  Δήμου Πειραιώς,

 

κ α τ ά  των: 1) Φ. Ρ. και 2) ΄Α. Κ., ανηλίκου, νομίμως εκπροσωπουμένου από τους ασκούντες τη γονική μέριμνα γονείς του, Π. Κ. και Φ. Ρ., κατοίκων Π., οδός Α. *.

 

Και της 932/2008 αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς.

 

Η έφεση εισάγεται προς κρίση κατόπιν της από 4-11-2009 πράξεως της Προϊσταμένης  Προέδρου του Δικαστηρίου τούτου που έχει γίνει στα εισαγωγικό της δίκης  δικόγραφο.

 

Η  κ ρ ί σ η   τ ο υ  ε ί ν α ι  η  ε ξ ή ς:

 

 

Επειδή, με την κρινόμενη έφεση ζητείται η εξαφάνιση της υπ' αριθμ. 932/2008  οριστικής αποφάσεως του μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς, με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η από 19-10-2006 αγωγή των ήδη εφεσιβλήτων κατά του εκκαλούντος Δήμου και υποχρεώθηκε αυτός να καταβάλει, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής και έως την εξόφληση, το ποσό των 1.571 ευρώ στην πρώτη εφεσίβλητη και το ποσό των 1.500 ευρώ στο δεύτερο των εφεσιβλήτων [γιό της πρώτης], ως αποζημίωση, για τη ζημιά που υπέστησαν από την επίθεση αδέσποτου σκύλου στην περιοχή «Μικρολίμανο» του Πειραιώς.

 

 

Επειδή, στην παρ. 2 του άρθρου 92 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, φ. 79 Α', ), όπως το πρώτο εδάφιο αυτής αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 του ν.3659/2008, φ. Α 77 και ισχύει, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 35 του τελευταίου νόμου από 8/6/2008, έχει δε εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση ενόψει του χρόνου δημοσιεύσεως της εκκαλουμένης αποφάσεως (16-10-2008), ορίζονται τα εξής: «Δεν υπόκεινται σε έφεση αποφάσεις που αφορούν σε χρηματικές διαφορές, αν το αντικείμενό τους δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ …………Το αντικείμενο της διαφοράς προσδιορίζεται από το ποσό, το οποίο καθορίζεται με την πρωτόδικη απόφαση. Αν αντικείμενο της διαφοράς είναι περισσότερα αυτοτελή και διακεκριμένα μεταξύ τους ποσά, το εκκλητό κρίνεται χωριστά ως προς καθένα από τα ποσά αυτά. Σε περίπτωση αντικειμενικής σώρευσης ένδικων βοηθημάτων, συνάφειας προσβαλλόμενων πράξεων ή παραλείψεων ή ομοδικίας, το αντικείμενο της διαφοράς κρίνεται χωριστά ως προς κάθε ένδικο βοήθημα, συναφή πράξη ή παράλειψη ή ομόδικο, εκτός αν, στην τελευταία περίπτωση, υπάρχει ενοχή σε ολόκληρο.».

 

 

Επειδή, εξάλλου, το άρθρο 126Α του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας [ν. 2717/1999, φ. 97 Α'], όπως προστέθηκε με το άρθρο 13 του προαναφερόμενου ν. 3659/2008, ορίζει ότι «1. Το Δικαστήριο, με απόφασή του που λαμβάνεται σε συμβούλιο ... μπορεί να απορρίπτει ένδικα βοηθήματα και μέσα που είναι προφανώς απαράδεκτα ή αβάσιμα ...».

 

 

Επειδή, ενόψει των διατάξεων που προεκτέθηκαν, η κρινόμενη έφεση είναι προφανώς απαράδεκτη και ως εκ τούτου απορριπτέα, γιατί η εκκαλουμένη απόφαση είναι ανέκκλητη, αφού το επιδικασθέν με αυτή εις βάρος του εκκαλούντος Δήμου ποσό είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ, που τίθεται ως όριο του εκκλητού με την προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 92 παρ. 2 του Κ.Δ.Δ.

 

 

Επειδή, κατ' ακολουθίαν, η κρινόμενη έφεση πρέπει ν' απορριφθεί, ως απαράδεκτη, ενόψει δε των ως άνω περιστάσεων να απαλλαγεί ο εκκαλών Δήμος από τα δικαστικά έξοδα των εφεσιβλήτων [άρθρο 275 παρ. 1 του Κ.Δ.Δ.].

                                               

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 

Απορρίπτει την έφεση.

 

Απαλλάσσει τον εκκαλούντα από τα δικαστικά έξοδα.

 

Κρίθηκε και αποφασίσθηκε και εκδόθηκε στον Πειραιά στις 7-1-2010.

        

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

 

            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ