ΣτΕ 3261/2010 

 

Τοποθέτηση σε πλατεία συστήματος βυθιζόμενου κάδου προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων και υλικών προς ανακύκλωση -.

 

Είναι επαρκώς αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, με την οποία εγκρίθηκε η τοποθέτηση σε πλατεία συστήματος βυθιζόμενου κάδου προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων, καθόσον η εγκατάσταση του συστήματος αυτού εντάσσεται σε πιλοτικό πρόγραμμα, ελαχιστοποιούνται οι οχλήσεις, αποκαθίσταται η αισθητική εικόνα βεβαρημένων περιοχών της πρωτεύουσας και προάγεται, εν τέλει, το βιώσιμο αστικό περιβάλλον.

 

Σ.τ.Ε. (Ε΄ Τμήμα) 3261/2010 

 

(Απόσπασμα-Περίληψη).... Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή κρίθηκαν τα εξής: Η τοποθέτηση συστήματος βυθιζόμενου κάδου προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων δεν αντίκειται στην κατοχυρούμενη από το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος αρχή του βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος, δεδομένου ότι με την πράξη αυτή προβλέπεται η δημιουργία πιλοτικού συστήματος οργανωμένης υπόγειας διαχείρισης αστικών απορριμμάτων σε μικρή κλίμακα, στο πλαίσιο σχεδιασμού που αφορά περισσότερες περιοχές της πρωτεύουσας και μάλιστα σε αντικατάσταση ομοειδούς υπέργειας πρόχειρης εγκατάστασης. Περαιτέρω, κατ’ ουδέν αναιρείται η κοινοχρησία του χώρου, δεδομένου ότι το έργο καταλαμβάνει μικρό τμήμα υπόγειου χώρου, μετά δε την ολοκλήρωσή του η σχετική επιφάνεια θα ανακτήσει τη μορφή πεζοδρομίου την οποία έφερε και προηγουμένως. Εξ άλλου, για την εγκατάσταση του επίμαχου συστήματος, που δεν συνιστά, καθ’ εαυτό, ούτε «μεταφόρτωση» ούτε «μηχανική διαλογή» απορριμμάτων, δεν απαιτείτο να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση κατά τις διατάξεις του ν. 1650/1986 και της κ.υ.α. 15393/23332/2002, ούτε η λήψη οικοδομικής άδειας κατά τις διατάξεις της 52716/2001 απόφασης του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, δεδομένου ότι το έργο εμπίπτει, ως εκ του σκοπού που εξυπηρετεί, δηλαδή την αποτροπή σώρευσης χύδην απορριμμάτων στο πεζοδρόμιο της πλατείας, στις επιτρεπόμενες από το άρθρο 19 παρ. περ. β΄ του ΓΟΚ/1985 και ενδεικτικώς αναφερόμενες στη διάταξη αυτή κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους «για τον εξοπλισμό τους». Περαιτέρω, ενόψει του ότι το επίμαχο έργο δεν συνεπάγεται μείωση κοινόχρηστου χώρου, αβασίμως προβάλλεται ότι απαιτείτο προηγούμενη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου κατά το ν. 3044/2002. Ούτε, τέλος, προβλέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας η υποχρεωτική διαβούλευση με κατοίκους της περιοχής πριν από τη λήψη απόφασης για την εγκατάσταση του επίμαχου συστήματος μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων.