ΣυμβΠλημΓιαννιτσών 26/2009

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Περιοριστικοί όροι - Προσφυγή -.

 

Δεκτό αίτημα αλλοδαπού φοιτητή περί άρσης του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για το λόγο ότι αν δεν παραβρεθεί στα μαθήματα του κινδυνεύει να διαγραφεί οριστικά από το Πανεπιστήμιο, αφού στη Ρωσία δεν υπάρχει σύστημα απουσιών και μεταφοράς μαθημάτων, αλλά όποιος χάνει έτος για οποιοδήποτε λόγο, αποπέμπεται από το Πανεπιστήμιο.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

 

   Αριθμός 26/2009

   ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 

   Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Στυλιανό Γιακουμίδη, Πρόεδρο Πλημμελειοδικών, Τριανταφυλλιά Αλέγρα και Ελένη Τσερούλη, Πλημμελειοδίκες.

   Συνήλθε στο καθορισμένο για τις διασκέψεις του δωμάτιο στις 17-5-2009 με παρούσες την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζωή Σμυρλή και τη Γραμματέα Χρυσή Δημοπούλου, για να σκεφθεί και να αποφασίσει για την παρακάτω υπόθεση, για την οποία η Εισαγγελέας Ζωή Σμυρλή υπέβαλε προς το Συμβούλιο τη δικογραφία που σχηματίστηκε, με την υπ' αριθμ. 29/30-4-2009 πρόταση της, της οποίας το περιεχόμενο έχει όπως αναφέρεται παρακάτω:

   Εισάγω ενώπιον σας την από 21-4-2009 προσφυγή του Ν. Μ. του Π., κατοίκου Γιαννιτσών, με την οποία αιτείται την άρση του περιοριστικού όρου της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, που του επιβλήθηκε σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 8/2009 διάταξη της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών και επάγομαι τα ακόλουθα: Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 282 όπως ισχύει κατά μεν την παράγραφο 1 "όσο διαρκεί η προδικασία, αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών είναι δυνατόν να διαταχθούν περιοριστικοί όροι, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την επίτευξη των αναφερομένων στο άρθρο 296 ΚΠΔ σκοπών, κατά δε την παράγραφο 2 "περιοριστικοί όροι είναι ιδίως η παροχή εγγυήσεως η υποχρέωση να εμφανίζεται κατά διαστήματα στον Ανακριτή ή σε άλλη αρχή, η απαγόρευση να συναναστρέφεται ή να συναντάται με ορισμένα πρόσωπα". Εξάλλου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 296 ΚΠΔ " ο σκοπός των περιοριστικών όρων είναι να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην Ανάκριση ή στο Δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης". Περαιτέρω σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 285 παρ.1 ΚΠΔ «κατά του εντάλματος για την προσωρινή κράτηση και της διάταξης του ανακριτή που επέβαλε περιοριστικούς όρους επιτρέπεται στον κατηγορούμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

   Η προσφυγή γίνεται μέσα σε πέντε ημέρες από την προσωρινή κράτηση, και συντάσσεται έκθεση από τον γραμματέα των πλημμελειοδικών ή από εκείνον που διευθύνει τις φυλακές, σύμφωνα με το άρθρο 474 παρ.1, διαβιβάζεται δε στον Εισαγγελέα των πλημμελειοδικών και εισάγεται απ' αυτόν χωρίς χρονοτριβή μαζί με την πρόταση του στο συμβούλιο, το οποίο βεβαίως αποφασίζει αμετάκλητα... Περαιτέρω σύμφωνα με το την §4 του ίδιου άρθρου: «Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών όταν ασχολείται με την προσφυγή μπορεί να άρει την προσωρινή κράτηση ή να αντικαταστήσει με άλλους τους όρους που έχουν τεθεί».

   Η προσφυγή του άρθρου 285 ΚΠΔ δύναται να ζητηθεί και υπό του πληρεξουσίου δικηγόρου εφόσον έχει ορισθεί νόμιμα σαν τέτοιος κατ' αναλογική εφαρμογή του άρθρου 465§2 ΚΠΔ (βλ. και Ι. Ζησιάδη Ποιν. Δικον. Γ' Εκδ. Β' Τόμ. Σελ. 271).

   Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας, κατά του προσφεύγοντος ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις της αγοράς από κοινού, κατοχής από κοινού και χρήσης κατ' εξακολούθηση (δηλ. για παρ. των άρθ. 12, 14, 26§1α, 27§1, 45, 51, 52, 53, 57, 94, 98 ΠΚ και αρθ. 1§ 1,2 Πιν.Α6, 20§1β και ζ, 29§1 Ν. 3459/2006) και αμέσως μετά την απολογία του, την 15-4-2009 επιβλήθηκαν σ' αυτόν με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης του ενώπιον του Διοικητή του Τ.Α. της κατοικίας του την 1η και 16η κάθε μήνα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγυήσεως ύψους 2.000 ευρώ με βάση την υπ' αριθμ. 8/2009 διάταξη της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών.

   Περαιτέρω κατέθεσε την υπό κρίση προσφυγή του περί άρσεως των επιβληθέντων περιοριστικών όρων η οποία είναι εμπρόθεσμη αφού κατατέθηκε εντός πέντε ημερών από την επίδοση της Διατάξεως της ως άνω Ανακρίτριας και παραδεκτή αφού ασκήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του προσφεύγοντος Απόστολο Μπανιώτη, Δικηγόρο Γιαννιτσών και συντάχθηκε η σχετική  έκθεση από την γραμματέα του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.

   Η υπό κρίση προσφυγή του είναι τυπικά παραδεκτή, νομικά βάσιμη και αρμοδίως εισάγεται ενώπιον σας κατ' άρθ. 285§1 ΚΠΔ και πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω κατ' ουσία.

   Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της κυρίας ανακρίσεως από τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τις απολογίες του προσφεύγοντος προέκυψαν τα παρακάτω:

   Την 14-4-2009 και περί ώρα 1:15 στα Γιαννιτσά και επί της οδού Σ., αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών εντόπισαν το υπ' αριθμ. ***** ΙΧΕ αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στο άκρο του οδοστρώματος και στο οποίο επέβαιναν ο προσφεύγων με τον συγκατηγορούμενό του Α. Σ. του Κ., κάτοικο Γιαννιτσών.

   Σε γενόμενη σωματική έρευνα του προσφεύγοντος βρέθηκαν εσωτερικά του εσωρούχου του δύο χάρτινες συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ναρκωτική ουσία «κάνναβη» βάρους 9,5 και 2,4 γραμμαρίων, αντίστοιχα με την άμεση συσκευασία τους καθώς επίσης και στην αριστερή τσέπη του μπουφάν του μία χάρτινη συσκευασία περιέχουσα ναρκωτική ουσία «κάνναβη» βάρους 2,3 γραμμαρίων με την συσκευασία. Στη συνέχεια σε γενόμενη έρευνα του αυτοκινήτου βρέθηκε στην πόρτα του οδηγού μία χάρτινη συσκευασία που περιείχε ναρκωτική ουσία ειδικότερα «Κάνναβη» βάρους 5,6 γραμμαρίων με την άμεση συσκευασία και κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού δύο νάιλον συσκευασίες με ναρκωτική ουσία «κάνναβη», βάρους 2,9 και 3,7 γραμμαρίων αντίστοιχα, με τις συσκευασίες τους.

   Αμέσως μετά την απολογία του επιβλήθηκε σ' αυτόν με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα οι περιοριστικοί όροι α) εμφάνισης του ενώπιον του Διοικητή του Τ.Α. της κατοικίας του την 1η και 16η κάθε μήνα, β) απαγόρευσης εξόδου απ' τη χώρα και γ) και της καταβολής χρηματικής εγγυήσεως 2.000 ευρώ. σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 8/2009 Διάταξη της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.

   Ο κατηγορούμενος με την υπό κρίση προσφυγή του ζητά την άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για το λόγο ότι είναι φοιτητής στο Τμήμα Προγραμματιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου Σταυρούπολης Ρωσίας από το οποίο αποφοιτά τον Ιούνιο του έτους 2009 και ότι αν δεν παραβρεθεί στα μαθήματα του που αρχίζουν μετά τις διακοπές του Πάσχα κινδυνεύει να διαγραφεί οριστικά από το Πανεπιστήμιο και θα χάσει όλα τα έτη σπουδών του, αφού στη Ρωσία δεν υπάρχει σύστημα απουσιών και μεταφοράς μαθημάτων, αλλά όποιος χάνει έτος για οποιοδήποτε λόγο, αποπέμπεται από το Πανεπιστήμιο, κάτι που θα γίνει με βεβαιότητα και γι αυτόν αν δεν παρακολουθήσει τα υπόλοιπα μαθήματα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2009 και δεν λάβει κανονικά μέρος στις εξετάσεις. Προς απόδειξη δε των ανωτέρω ο προσφεύγων προσκομίζει την υπ' αριθμ. 1887/15-9-2005 βεβαίωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΣΕΡΒΙΣ της Πόλης Σταυρούπολης της Νότιας Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι ο ανωτέρω είναι Δευτεροετής Φοιτητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΣΕΡΒΙΣ, με ειδικότητα 230201 «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» με αριθμ. Διάταξης εγγραφής 471 στις 30-8-2004 και ημερομηνία αποφοίτησης 30-6-2009, καθώς επίσης και την υπ' αριθμ. 10633/2009 βεβαίωση του Αντιδημάρχου του Δήμου Γιαννιτσών από την οποία προκύπτει ότι ο προσφεύγων από τον Ιούνιο του έτους 2008 μέχρι σήμερα διαμένει μόνιμα στα Γιαννιτσά Νομού Πέλλας καν επί της οδού Η. ** και εξακολουθεί να είναι και μέχρι σήμερα μόνιμος κάτοικος του Δήμου Γιαννιτσών.

   Αξιολογώντας τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος καθώς και τα προσκομιζόμενα από αυτόν έγγραφα κρίνουμε ότι δεν αποδεικνύεται αν από το έτος 2005 φοιτά ακόμα στο ανωτέρω Πανεπιστήμιο δεδομένου ότι δεν προσκομίζει κάποια πρόσφατη βεβαίωση του Πανεπιστημίου ΣΕΡΒΙΣ από την οποία να προκύπτει η πρόοδος των σπουδών του όλα αυτά τα έτη από το 2004 έως σήμερα, αν μέχρι τώρα παρακολουθούσε μαθήματα στο ανωτέρω Πανεπιστήμιο, αν έπαιρνε μέρος στις εξετάσεις, ή αντίγραφο του διαβατηρίου του από το οποίο να προκύπτει πόσες φορές αυτός εισήλθε και εξήλθε από τη χώρα και πότε εισήλθε τελευταία φορά. Αντίθετα μάλιστα αποδεικνύεται ότι αυτός από τον Ιούνιο του έτους 2008 είναι μόνιμος κάτοικος Γιαννιτσών και από τότε διαμένει μόνιμα επί της οδού Η. αριθμ. **.

   Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία ο προσφεύγων κατηγορείται και τις επαπειλούμενες ποινές καθώς και το γεγονός ότι εναντίον της προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του δεδομένου ότι κατείχε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών κατανεμημένη σε μικρές συσκευασίες την οποία κατείχε όχι για δική του αποκλειστικά χρήση, αφού όπως ο ίδιος δηλώνει κάνει χρήση μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, αλλά με σκοπό την παράνομη εμπορία και διακίνηση, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άρση των περιοριστικών όρων δεν θα εξυπηρετούσε τους αναφερόμενους στο άρθρο 296 ΚΠΔ σκοπούς επιβολής των περιοριστικών όρων.

   Πρέπει συνεπώς για τον λόγο αυτό να απορριφθεί η κρινόμενη προσφυγή του.

 

   Για τους λόγους αυτούς

 

   Προτείνω: Ν' απορριφθεί η από 21-4-2009 προσφυγή του Ν. Μ. του Π., κατοίκου Γιαννιτσών, με την οποία αιτείται την άρση του περιοριστικού όρου της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, που επιβλήθηκε σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 8/2009 διάταξη της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.

   Γιαννιτσά 30-4-2009

   Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών

   ΖΩΗ ΣΜΥΡΛΗ

 

   ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

   ΚΑΙ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

   Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 282 Κ.Π.Δ., όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 παρ. 11 του Ν. 2408/96 και ισχύει σήμερα: «1. Όσο διαρκεί η προδικασία, αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, είναι δυνατόν να διαταχθούν περιοριστικοί όροι, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την επίτευξη των αναφερομένων στο άρθρο 296 σκοπών. Εξάλλου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 296 ΚΠΔ "ο σκοπός των περιοριστικών όρων είναι να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην Ανάκριση ή στο Δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης".

   Περαιτέρω σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 285 παρ. 1 ΚΠΔ «κατά του εντάλματος για την προσωρινή κράτηση και της διάταξης του ανακριτή που επέβαλε περιοριστικούς όρους επιτρέπεται στον κατηγορούμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Η προσφυγή γίνεται μέσα σε πέντε ημέρες από την προσωρινή κράτηση, και συντάσσεται έκθεση από τον γραμματέα των πλημμελειοδικών ή από εκείνον που διευθύνει τις φυλακές, σύμφωνα με το άρθρο 474 παρ.1, διαβιβάζεται δε στον Εισαγγελέα των πλημμελειοδικών και εισάγεται απ' αυτόν χωρίς χρονοτριβή μαζί με την πρόταση του στο συμβούλιο, το οποίο βεβαίως αποφασίζει αμετάκλητα... Περαιτέρω σύμφωνα με το την §4 του ίδιου άρθρου: «Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών όταν ασχολείται με την προσφυγή μπορεί να άρει την προσωρινή κράτηση ή να αντικαταστήσει με άλλους τους όρους που έχουν τεθεί». Η προσφυγή του άρθρου 285 ΚΠΔ δύναται να ζητηθεί και υπό του πληρεξουσίου δικηγόρου εφόσον έχει ορισθεί νόμιμα σαν τέτοιος κατ' αναλογική-εφαρμογή του άρθρου 465 §2 ΚΠΔ (βλ. και Ι. Ζησιάδη Ποιν. Δικον. Γ' Εκδ. Β' Τόμ. Σελ. 271).

   Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας, κατά του προσφεύγοντος ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις της αγοράς από κοινού, κατοχής από κοινού και χρήσης κατ' εξακολούθηση (δηλ. για παρ. των αρθ. 12, 14, 26§1α, 27§1, 45, 51, 52, 53, 57, 94, 98 ΠΚ και άρθ.1§1, 2 Πιν.Α6, 20§1β και ζ, 29§1 Ν. 3459/2006) και αμέσως μετά την απολογία του, την 15-4-2009 επιβλήθηκαν σ1 αυτόν με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης του ενώπιον του Διοικητή του Τ.Α. της κατοικίας του την 1η και 16η κάθε μήνα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγυήσεως ύψους 2.000 ευρώ με βάση την υπ' αριθμ. 8/2009 διάταξη της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών.

   Περαιτέρω κατέθεσε την υπό κρίση προσφυγή του με την οποία ζητά την άρση των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του στο ΤΑ Γιαννιτσών, για το λόγο ότι είναι φοιτητής στο Τμήμα Προγραμματιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου Σταυρούπολης Ρωσίας από το οποίο αποφοιτά τον Ιούνιο του έτους 2009 και ότι αν δεν παραβρεθεί στα μαθήματα του που αρχίζουν μετά τις διακοπές του Πάσχα κινδυνεύει να διαγραφεί οριστικά από το Πανεπιστήμιο και θα χάσει όλα τα έτη σπουδών του, αφού στη Ρωσία δεν υπάρχει σύστημα απουσιών και μεταφοράς μαθημάτων, αλλά όποιος χάνει έτος για οποιοδήποτε λόγο, αποπέμπεται από το Πανεπιστήμιο, κάτι που θα γίνει με βεβαιότητα και γι' αυτόν αν δεν παρακολουθήσει τα υπόλοιπα μαθήματα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2009 και δεν λάβει κανονικά μέρος στις εξετάσεις. Προς απόδειξη δε των ανωτέρω ο προσφεύγων προσκομίζει την υπ' αριθμ. 1887/15-9-2005 βεβαίωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΣΕΡΒΙΣ της Πόλης Σταυρούπολης της Νότιας Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι ο ανωτέρω είναι Δευτεροετής Φοιτητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΣΕΡΒΙΣ, με ειδικότητα 230201 «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» με αριθμ. Διάταξης εγγραφής 471στις 30-8-2004 και ημερομηνία αποφοίτησης 30-6-2009, καθώς επίσης και την υπ' αριθμ. 10633/2009 βεβαίωση του Αντιδημάρχου του Δήμου Γιαννιτσών από την οποία προκύπτει ότι ο προσφεύγων από τον Ιούνιο του έτους 2008 μέχρι σήμερα διαμένει μόνιμα στα Γιαννιτσά Νομού Πέλλας και επί της οδού Η. ** και εξακολουθεί να είναι και μέχρι σήμερα μόνιμος κάτοικος του Δήμου Γιαννιτσών. Καθώς επίσης και την από υπ' αριθμ. 5659/14-5-2009 βεβαίωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΣΕΡΒΙΣ της Πόλης Σταυρούπολης της Νότιας Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι ο ανωτέρω είναι Πεμπτοετής Φοιτητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΣΕΡΒΙΣ, με ειδικότητα 230201 «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» με αριθμ. Διάταξης εγγραφής 471-ΔΗ στις 30-8-2004 και ημερομηνία αποφοίτησης 30-6-2009.

   Η προσφυγή είναι εμπρόθεσμη αφού κατατέθηκε εντός πέντε ημερών από την επίδοση της Διατάξεως της ως άνω Ανακρίτριας και παραδεκτή αφού ασκήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του προσφεύγοντος Απόστολο Μπανιώτη, Δικηγόρο Γιαννιτσών και συντάχθηκε η σχετική έκθεση από την γραμματέα του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών. Είναι δε τυπικά παραδεκτή, νομικά βάσιμη και αρμοδίως εισάγεται για κρίση στο παρόν Συμβούλιο κατ- αρθ. 285§1,4 και 286 παρ. 2 και 3 ΚΠΔ και πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω κατ' ουσία.

   Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από την αυτεπάγγελτη προανάκριση και την κυρία ανάκριση που δεν περατώθηκε ακόμη και ειδικότερα από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα έγγραφα της δικογραφίας, σε συνδυασμό και με τις απολογίες των κατηγορουμένων προέκυψαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Την 14-4-2009 και περί ώρα 1:15 στα Γιαννιτσά και επί της οδού Σ., αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών εντόπισαν το υπ' αριθμ. **** ΙΧΕ αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στο άκρο του οδοστρώματος και στο οποίο επέβαιναν ο προσφεύγων με τον συγκατηγορούμενό του Αλέξανδρο Σ. του Κ., κάτοικο Γιαννιτσών.

   Σε γενόμενη σωματική έρευνα του προσφεύγοντος βρέθηκαν εσωτερικά του εσωρούχου του δύο χάρτινες συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ναρκωτική ουσία «κάνναβη» βάρους 9,5 και 2,4 γραμμαρίων, αντίστοιχα με την άμεση συσκευασία τους καθώς επίσης και στην αριστερή τσέπη του μπουφάν του μία χάρτινη συσκευασία περιέχουσα ναρκωτική ουσία «κάνναβη» βάρους 2,3 γραμμαρίων με την συσκευασία. Στη συνέχεια σε γενόμενη έρευνα του αυτοκινήτου βρέθηκε στην πόρτα του οδηγού μία χάρτινη συσκευασία που περιείχε ναρκωτική ουσία ειδικότερα «Κάνναβη» βάρους 5,6 γραμμαρίων με την άμεση συσκευασία και κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού δύο νάιλον συσκευασίες με ναρκωτική ουσία «κάνναβη», βάρους 2,9 και 3,7 γραμμαρίων αντίστοιχα, με τις συσκευασίες τους. Κατά% την απολογία του ο κατηγορούμενος δεν αρνήθηκε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται αλλά δήλωσε ότι είναι για ιδία χρήση και ότι την ποσότητα των 26,2 γραμμαρίων την αγόρασαν μαζί με τον συγκατηγορούμενό του.

   Περαιτέρω από τα έγγραφα που προσκόμισε ο προσφεύγων καθώς και από το ποινικό μητρώο του προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για παρόμοιο αδίκημα του νόμου περί ναρκωτικών, αλλά ούτε και για οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη, κι ότι αν ισχύσουν οι περιοριστικοί όροι δεν θα μπορέσει να τελειώσει τις σπουδές του και να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο στη Ρωσία. Επίσης από την υπ' αριθμ. 10633/2009 βεβαίωση του Αντιδημάρχου του Δήμου Γιαννιτσών από την οποία προκύπτει ότι ο προσφεύγων από τον Ιούνιο του έτους 2008 μέχρι σήμερα διαμένει μόνιμα στα Γιαννιτσά Νομού Πέλλας και επί της οδού Η. ** και εξακολουθεί να είναι και μέχρι σήμερα μόνιμος κάτοικος του Δήμου Γιαννιτσών. Από την προσκομιζόμενη εξάλλου από 14-5-2009 βεβαίωση του ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ, παραρτήματος του Κρατικού Πανεπιστημίου Οικονομίας και ΣΕΡΒΙΣ της Νότιας Ρωσίας προκύπτει ότι ο ίδιος είναι φοιτητής του προαναφερθέντος ινστιτούτου με ειδικότητα 230201 «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ», βρίσκεται ήδη στο πέμπτο έτος της εκπαίδευσης και πρόκειται να αποφοιτήσει στις 30-6-2009 με συνέπεια αν εξακολουθήσει να ισχύουν οι επιβληθέντες σε αυτόν περιοριστικοί όροι να μην καταστεί εφικτό σ' αυτόν να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ο σκοπός εξάλλου του άρθρου 296 ΚΠΔ, ήτοι της εξασφάλισης της εμφάνισης του στο δικαστήριο και της υποβολής του σε τυχόν εκτέλεση απόφασης εκπληρώνεται με την ήδη καταβληθείσα εκ μέρους του εγγύηση για την οποία έχει συνταχθεί η υπ' αριθμ. 2/24-4-2009 έκθεση κατάθεσης εγγυοδοσίας.

   Κατόπιν των ανωτέρω πρέπει να γίνει δεκτή εν μέρει η υπό κρίση προσφυγή και να αρθούν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου του προσφεύγοντος από τη χώρα και της εμφάνισης του την 1η και 16η ημέρα κάθε μήνα στο ΤΑ Γιαννιτσών και να διατηρηθεί η υπ' αριθμ. 8/2009 διάταξη της Ανακρίτριας Γιαννιτσών μόνο ως προς τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 2000 ευρώ.

 

   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

   ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει την από 21-4-2009 προσφυγή του Ν. Μ. του Π., κατοίκου Γιαννιτσών κατά της υπ' αριθμ. 8/2009 διάταξης της Ανακρίτριας Γιαννιτσών.

   ΑΙΡΕΙ τους περιοριστικούς όρους 1) της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και 2) της εμφάνισης του στο ΤΑ Γιαννιτσών την 1η και 16η ημέρα κάθε μήνα, που του επιβλήθηκαν με την ανωτέρω διάταξη.

   ΔΙΑΤΗΡΕΙ την ανωτέρω διάταξη μόνον ως προς τον περιοριστικό όρο καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2000 ευρώ.

   Αποφασίστηκε και έγινε στα Γιαννιτσά στις 17-5-2009 και εκδόθηκε στις 26-5-2009.