ΠΠρΠατρών 301/2018

 

Αγροτικοί συνεταιρισμοί - Συμφωνία εξυγιάνσεως - Προϋποθέσεις - Επικύρωση -.

 

Αγροτικός συνεταιρισμός που ευρίσκεται σε επαπειλούμενη αδυναμία πληρώσεως των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του κατά τρόπο γενικό, χωρίς να έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσεως των πληρωμών του. Αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγιάνσεως. Διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας. Κύριες και πρόσθετες παρεμβάσεις. Έκθεση εμπειρογνώμονα ορκωτού ελεγκτή. Κρίθηκε ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες στον νόμο προϋποθέσεις περί της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγιάνσεως. Η μη τήρηση από τον οφειλέτη της συμφωνίας εξυγιάνσεως συνιστά λόγο καταγγελίας της. Δημοσίευση της περίληψης της σχετικής αποφάσεως με επιμέλεια του αιτούντος στο ΓΕΜΗ και στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιευμάτων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων-Τομέας Ασφάλισης Νομικών.

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΚΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ 301/2018

ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 

Αποτελούμενο από τους Δικαστές Αντώνιο Αλαπάντα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Μιχαήλ Τσέφα, Πρωτοδίκη, Κωνσταντίνο Ρήγα, Πρωτοδίκη-Εισηγητή, και από τη Γραμματέα Αγγελική Ρουμελιώτη.

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στην Πάτρα την 13η Μαρτίου 2018, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ των κάτωθι:

 

Α) Των αιτούντων-καθʼ ων οι κύριες παρεμβάσεις-υπέρ ων οι πρόσθετες παρεμβάσεις: 1) Αγροτικού συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ-ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ», το διακριτικό τίτλο «ΠΑΤΡΑΪΚΗ 1918» και Α.Φ.Μ. ..., νομίμως εκπροσωπουμένου και εδρεύοντος στην Πάτρα, επί της οδού Ανθείας αρ. 38, και 2) ..., κατοίκου Πατρών, επί της οδού ..., και με Α.Φ.Μ. ..., ο πρώτος εκ των οποίων παραστάθηκε διά και ο έτερος μετά του καταθέσαντος προτάσεις πληρεξουσίου δικηγόρου αυτών, Κωνσταντίνου Κρεμμύδα.

 

Των κυρίως παρεμβαινόντων:

 

Β) Ελληνικού Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπουμένου από τον Υπουργό Οικονομικών, που εδρεύει στην Αθήνα (Α.Φ.Μ.: ...), και ήδη από την 1-1-2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Φ.Μ.: ...) ως εκπρόσωπο του Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπουμένης από το Διοικητή της και εδρεύουσας στην Αθήνα, που παραστάθηκε διά της καταθέσασας προτάσεις δικαστικής πληρεξουσίας του Ν.Σ.Κ. Μαύρας Γλένη.

 

Γ) Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ» (Ε.Φ.Κ.Α.) ως οιονεί καθολικού διαδόχου του Ν.Π.Δ.Δ. «ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ-ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ» (Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.), νομίμως εκπροσωπουμένου και εδρεύοντος στην Αθήνα, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου αρ. 8, το οποίο παραστάθηκε διά του καταθέσαντος προτάσεις πληρεξουσίου δικηγόρου αυτού, Γεωργίου Λεκέα.

 

Δ) Ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.» (ΔΕΗ Α.Ε.) και Α.Φ.Μ. ..., νομίμως εκπροσωπουμένης και εδρεύουσας στην Αθήνα, επί της οδού Χαλκοκονδύλη αρ. 30, που παραστάθηκε διά του καταθέσαντος προτάσεις πληρεξουσίου δικηγόρου της, Σταύρου Σκουτέρη.

 

Των προσθέτως παρεμβαινόντων:

 

Ε) Ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» και Α.Φ.Μ. ..., νομίμως εκπροσωπουμένης και εδρεύουσας στην Αθήνα, επί της οδού Αμερικής αρ. 4, η οποία παραστάθηκε διά των καταθεσάντων προτάσεις πληρεξουσίων δικηγόρων αυτής, Χαράς Παπαδοπούλου και Μάριου Παναγιωτόπουλου.

 

ΣΤ) Ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.», το διακριτικό τίτλο «ΣΥΝΕΛ Α.Ε.» και Α.Φ.Μ. ..., που τελεί υπό την ειδική εκκαθάριση του άρθρου 46α Ν. 1892/1990, εκπροσωπείται νομίμως από τους εντολοδόχους εκκαθαριστές της, εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Κεφαλληνίας αρ. 45, και παραστάθηκε διά της καταθέσασας προτάσεις πληρεξουσίας δικηγόρου αυτής, Μαρίας Καραχοντζίτη.

 

Ζ) 1) ..., κατοίκου Πατρών και με Α.Φ.Μ. ..., 2) ..., κατοίκου Πατρών και με Α.Φ.Μ. ..., 3) ..., κατοίκου Χαϊκαλίου Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 4) ..., κατοίκου Λουσικών Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 5) ..., κατοίκου Λουσικών Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 6) ..., κατοίκου Πετροχωρίου Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ., 7) ..., κατοίκου Ισώματος Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 8) ..., κατοίκου Χαϊκαλίου Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 9) ..., κατοίκου Πετροχωρίου Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 10) ..., κατοίκου Δροσιάς και με Α.Φ.Μ. ..., 11) ..., κατοίκου Μιντιλογλίου Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 12) ..., κατοίκου Πλατανόβρυσης Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 13) ..., κατοίκου Ισώματος Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 14) ..., κατοίκου Ισώματος Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 15) ..., κατοίκου Καλλιθέας Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 16) ..., κατοίκου Χαϊκαλίου Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 17) ..., κατοίκου Λιμνοχωρίου Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 18) ..., κατοίκου ’νω Σουδενεΐκων Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 19) ..., κατοίκου Λιμνοχωρίου Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 20) ..., κατοίκου Καλλιθέας Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 21) ..., κατοίκου ’νω Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 22) ..., κατοίκου Κρίνου Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 23) ..., κατοίκου ’νω Σουδενεΐκων Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., 24) ..., κατοίκου ’νω Σουδενεΐκων και με Α.Φ.Μ. ..., 25) ..., κατοίκου Τσουκαλεΐκων και με Α.Φ.Μ. ..., 26) ..., κατοίκου Αργυρών Πατρών και με Α.Φ.Μ. ..., 27) ..., κατοίκου Δροσιάς Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., και 28) ..., κατοίκου Λουσικών Αχαΐας και με Α.Φ.Μ. ..., εκ των οποίων οι τέταρτος, έκτος, δέκατος, δωδέκατος, δέκατος έβδομος, εικοστός έβδομος και εικοστός όγδοος παραστάθηκαν μετά και οι λοιποί διά του καταθέσαντος προτάσεις πληρεξουσίου δικηγόρου τους, Γεωργίου Μιχαλόπουλου.

 

Οι αιτούντες ζητούν να γίνει δεκτή η υπό στοιχείο Α από 20-2-2018 κύρια αίτηση αυτών, που κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου με αριθμό εκθέσεως καταθέσεως δικογράφου 468/20-2-2018, προσδιορίσθηκε για τη διαλαμβανόμενη στην αρχή της παρούσας δικάσιμο και ενεγράφη στο οικείο πινάκιο με αριθμό 3, οπότε εκφωνήθηκε και συζητήθηκε με τη σειρά της από το πινάκιο.

 

Οι τρεις κυρίως παρεμβαίνοντες ζητούν να γίνουν δεκτές οι υπό στοιχεία Β, Γ και Δ αντιστοίχως κύριες παρεμβάσεις τους, οι οποίες ασκήθηκαν προφορικώς και μέσω των κατατεθεισών επί της έδρας ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου προτάσεών τους.

 

Οι προσθέτως παρεμβαίνοντες αιτούνται να γίνουν δεκτές οι υπό στοιχεία Ε, ΣΤ και Ζ πρόσθετες παρεμβάσεις αυτών, που ασκήθηκαν προφορικώς και διά των κατατεθεισών επί της έδρας ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου αντίστοιχων χωριστών προτάσεών τους.

 

Κατά τη συζήτηση των ως άνω ένδικων βοηθημάτων, τα οποία συνεκφωνήθηκαν λόγω της συνάφειας μεταξύ τους, οι πληρεξούσιοι των διαδίκων ζήτησαν, αφότου ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς αυτών, να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά δημόσιας συνεδριάσεως και στις έγγραφες προτάσεις που κατέθεσαν επί της έδρας.

 

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ME ΤΟ ΝΟΜΟ

 

 

1. Η υπό στοιχείο Α (κύρια) αίτηση, με αντικείμενο την επικύρωση της συμφωνίας εξυγιάνσεως του πρώτου των αιτούντων αγροτικού συνεταιρισμού, και οι υπό κρίση συναφείς υπό στοιχεία Β, Γ και Δ κύριες και Ε, ΣΤ και Ζ πρόσθετες παρεμβάσεις συνεκδικάζονται αντιμωλία των διαδίκων, διότι υφίσταται μεταξύ των υπό κρίση ένδικων βοηθημάτων σχέση κυρίου και παρεπομένου (ά. 106β, 99§7εδ.α, 105§3εδ.β του Πτωχευτικού Κώδικα, ΠτΚ, Ν. 3588/2007, 739, 741, 31§1, 79, 80 και 752§2 ΚΠολΔ, όπως ισχύουν).

 

 

2. Οι αιτούντες ιστορούν μέσω της υπό κρίση κύριας αιτήσεως, σύμφωνα με την προσήκουσα εκτίμηση του δικογράφου αυτής, ότι ο πρώτος των αιτούντων αγροτικός συνεταιρισμός, ο οποίος έχει την εμπορική ιδιότητα κατά το τυπικό σύστημα και εδρεύει στην Πάτρα, ευρίσκεται σε επαπειλούμενη αδυναμία εκπληρώσεως των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του κατά τρόπο γενικό, δίχως να έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσεως των πληρωμών αυτού, ενώ με την υπό κρίση αίτηση αφενός περιγράφονται αναλυτικώς η επιχείρηση του πρώτου αιτούντος, η οικονομική κατάσταση αυτού με παράθεση των πιο πρόσφατων οικονομικών του στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών αυτού προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αίτια της οικονομικής του αδυναμίας, τα συμφωνηθέντα μέτρα για την αντιμετώπιση της προμνημονευθείσας οικονομικής αδυναμίας, η κατάσταση και οι προοπτικές της αγοράς, στην οποία δραστηριοποιείται, και αφετέρου συνυποβάλλονται η σχετική υπογεγραμμένη συμφωνία εξυγιάνσεως του πρώτου των αιτούντων και τα έτερα απαιτούμενα εκ του νόμου έγγραφα. Ότι ο πρώτος αιτών αγροτικός συνεταιρισμός έχει συνάψει την προειρημένη συμφωνία εξυγιάνσεως αυτού με πιστωτές του, οι οποίοι εκπροσωπούν το ποσοστό του 63,2% των συνολικών υποχρεώσεων αυτού, όπου περιλαμβάνεται το ποσοστό του 80,5% των εμπραγμάτως ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων εναντίον του πρώτου των αιτούντων. Ότι ο δεύτερος αιτών αγρότης τυγχάνει νομίμως εκλεγμένος πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του πρώτου των αιτούντων, ευθυνόμενος, είτε ως εις ολόκληρον συνοφειλέτης είτε υπό την ιδιότητα του εγγυητή, για τις υποχρεώσεις του πρώτου αιτούντος. Ενόψει των προεκτεθέντων, ο πρώτος των αιτούντων ζητεί να επικυρωθεί η προδιαληφθείσα συνυποβαλλόμενη από 20-2-2018 συμφωνία εξυγιάνσεώς του, ενώ ο δεύτερος αιτών να διαταχθεί η επέκταση σʼ αυτόν των περιεχόμενων στην προαναφερθείσα επικυρωθησόμενη συμφωνία εξυγιάνσεως προβλέψεων και μέτρων ως προς τον πρώτο των αιτούντων.

 

 

3. Με τα ανωτέρω περιεχόμενο και αίτημα, η ένδικη κύρια αίτηση, η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα εκ του νόμου επί ποινή απαραδέκτου έγγραφα (ά. 104§3 ΠτΚ), παραδεκτώς εισάγεται για τον πρώτο αιτούντα προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, το οποίο είναι καθʼ ύλην και κατά τόπον αρμόδιο, προκειμένου να εκδικασθεί με την αρμόζουσα διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας (ά. 4, 99§§7εδ.α,8, 106β ΠτΚ και 741 επ. ΚΠολΔ, όπως ισχύουν). Τυγχάνει, ως προς τον πρώτο των αιτούντων, ορισμένη και παραδεκτή, απορριπτομένων των περί αντιθέτου ισχυρισμών των κυρίως παρεμβαινόντων των υπό στοιχεία Β και Δ κύριων παρεμβάσεων (ά. 104§§2,3 ΠτΚ και 747§2 ΚΠολΔ), και νόμιμη, ερειδόμενη στις ρυθμίσεις των άρθρων 2§1, 99 επ. (ιδίως 106β) ΠτΚ και 1 Ν. 4384/2016 (βλ. συναφώς Α. Ρόκα, Προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων, 2014, passim), οπότε πρέπει να ερευνηθεί κατʼ επέκταση ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα για τον πρώτο αιτούντα. Η υπό κρίση κύρια αίτηση είναι αντιθέτως απορριπτέα ως μη νόμιμη για τον δεύτερο των αιτούντων, διότι δε στηρίζεται στο νόμο, αφού, ακόμη και αληθή υποτιθέμενα τα πραγματικά περιστατικά, επί των οποίων ερείδεται, δεν αρκούν, για να θεμελιώσουν το προπαρατεθέν αίτημα του δεύτερου αιτούντος.

 

 

4. Διά των υπό στοιχεία Β, Γ και Δ κύριων παρεμβάσεων, σύμφωνα με την προσήκουσα εκτίμησή τους, στη δίκη επί της προεκτεθείσας κύριας αιτήσεως επικυρώσεως της ως άνω συμφωνίας εξυγιάνσεως του προμνημονευθέντος αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, οι οποίες ασκήθηκαν προφορικώς κατά τη συζήτηση της κύριας αιτήσεως και δη μέσω των καταχωρισθεισών στα ταυτάριθμα με την παρούσα απόφαση πρακτικά δημόσιας συνεδριάσεως του Δικαστηρίου τούτου αντίστοιχων προφορικών δηλώσεων των πληρεξουσίων των τριών κυρίως παρεμβαινόντων, που κατέθεσαν προτάσεις επί της έδρας, οι τρεις κυρίως παρεμβαίνοντες ζητούν, ως έχοντες έννομο συμφέρον πηγάζον εκ της ιδιότητας αυτών ως μη συναινούντων, στην προειρημένη συμφωνία εξυγιάνσεως, πιστωτών του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, να απορριφθεί η προδιαληφθείσα αίτηση για τους αναφερόμενους στις υπό κρίση κύριες παρεμβάσεις λόγους, ενώ το κυρίως παρεμβαίνον της υπό στοιχείο Β κύριας παρεμβάσεως Ελληνικό Δημόσιο ζητεί επιπλέον, ένεκα των μνημονευόμενων στην ένδικη κύρια παρέμβασή του λόγων, επικουρικώς να εξαιρεθούν από την ανωτέρω συμφωνία εξυγιάνσεως όλες οι αξιώσεις του ίδιου εναντίον του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού και επικουρικότερα να τροποποιηθεί η προειρημένη συμφωνία κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στην υπό στοιχείο Β κύρια παρέμβαση. Οι τρεις κυρίως παρεμβαίνοντες αιτούνται επίσης να καταδικασθούν οι αιτούντες στην καταβολή της δικαστικής τους δαπάνης.

 

 

5. Με τα ως άνω περιεχόμενα και αιτήματα, οι υπό κρίση κύριες παρεμβάσεις παραδεκτώς εισάγονται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, το οποίο τυγχάνει καθʼ ύλην και κατά τόπον αρμόδιο, προκειμένου να συνεκδικασθούν με τα λοιπά υπό κρίση ένδικα βοηθήματα κατά την αρμόζουσα διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας (ά. 4, 99§§7εδ.α,8, 105§3εδ.β, 106β ΠτΚ, 31§1 και 739 επ. ΚΠολΔ). Οι υπό κρίση κύριες παρεμβάσεις είναι επιπροσθέτως παραδεκτές, απορριπτομένου του περί αντιθέτου ισχυρισμού του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, δοθέντος ότι δύνανται in concreto να ασκηθούν και προφορικώς, ήτοι άνευ της τηρήσεως προδικασίας (ά. 105§3εδ.β ΠτΚ, πρβλ. το ά. 752§1 ΚΠολΔ), και νόμω βάσιμες, ερειδόμενες στις διατάξεις των άρθρων 99 επ. (ιδίως 105§3εδ.β και 106β) ΠτΚ, 79, 219 και 181 ΚΠολΔ, οπότε πρέπει να εξετασθούν περαιτέρω κατʼ ουσίαν.

 

 

6. Διά των υπό στοιχεία Ε, ΣΤ και Ζ πρόσθετων παρεμβάσεων, σύμφωνα με την προσήκουσα εκτίμησή τους, στη δίκη επί της προπαρατεθείσας κύριας αιτήσεως επικυρώσεως της ανωτέρω συμφωνίας εξυγιάνσεως του προαναφερθέντος αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, οι οποίες ασκήθηκαν προφορικώς κατά τη συζήτηση της κύριας αιτήσεως και πιο συγκεκριμένα μέσω των καταχωρισθεισών στα ταυτάριθμα με την παρούσα απόφαση πρακτικά δημόσιας συνεδριάσεως του Δικαστηρίου τούτου αντίστοιχων προφορικών δηλώσεων των πληρεξουσίων δικηγόρων των προσθέτως παρεμβαινόντων, που κατέθεσαν προτάσεις επί της έδρας, οι προσθέτως παρεμβαίνοντες ζητούν, ως έχοντες έννομο συμφέρον απορρέον εκ της ιδιότητας αυτών ως συναινούντων, στην προμνημονευθείσα συμφωνία εξυγιάνσεως, πιστωτών του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, να γίνει δεκτή η προειρημένη αίτηση για τους διαλαμβανόμενους στις υπό κρίση πρόσθετες παρεμβάσεις λόγους. Η προσθέτως παρεμβαίνουσα της υπό στοιχείο ΣΤ πρόσθετης παρεμβάσεως τελούσα υπό ειδική εκκαθάριση ανώνυμη εταιρεία αιτείται επίσης να καταδικασθεί ο αιτών αγροτικός συνεταιρισμός στην καταβολή της δικαστικής της δαπάνης.

 

 

7. Με τα ως άνω περιεχόμενα και αιτήματα, οι υπό κρίση πρόσθετες παρεμβάσεις παραδεκτώς εισάγονται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, το οποίο τυγχάνει καθʼ ύλην και κατά τόπον αρμόδιο, προκειμένου να συνεκδικασθούν με τα έτερα υπό κρίση ένδικα βοηθήματα κατά την αρμόζουσα διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας (ά. 4, 99§§7εδ.α,8, 105§3εδ.β, 106β ΠτΚ, 31§1 και 739 επ. ΚΠολΔ). Οι υπό κρίση πρόσθετες παρεμβάσεις είναι επιπλέον παραδεκτές (ά. 105§3εδ.β ΠτΚ και 752§2 ΚΠολΔ), και νόμω βάσιμες, στηριζόμενες στις ρυθμίσεις των άρθρων 2§1, 99 επ. (ιδίως 105§3εδ.β και 106β) ΠτΚ, 1 Ν. 4384/2016, 80 και 746εδ.α ΚΠολΔ, οπότε πρέπει να ερευνηθούν κατʼ επέκταση ως προς την ουσιαστική τους βασιμότητα.

 

 

8. Από την εκτίμηση των ενόρκων καταθέσεων των, εξετασθέντων στο ακροατήριο του Δικαστηρίου αυτού με επιμέλεια του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού και της προσθέτως παρεμβαίνουσας της υπό στοιχείο Ε πρόσθετης παρεμβάσεως ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας αντιστοίχως, μαρτύρων ... και ... (ά. 759§1, 741 και 396 ΚΠολΔ), οι οποίες περιέχονται στα ταυτάριθμα προς την παρούσα απόφαση πρακτικά δημόσιας συνεδριάσεως του Δικαστηρίου τούτου, απʼ όλα τα έγγραφα, που νομίμως προσκομίζονται μετʼ επικλήσεως από τους διαδίκους, είτε προς άμεση απόδειξη είτε για τη συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων (ά. 336§3, 339, 340, 395, 432 επ. και 741 ΚΠολΔ), μεταξύ των οποίων εγγράφων περιλαμβάνονται οι από 20-2-2018 καταρτισθείσα με ιδιωτικό έγγραφο συμφωνία εξυγιάνσεως του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, προσήκουσα κατʼ άρθρο 104§§3,5 ΠτΚ έκθεση του εμπειρογνώμονα ορκωτού ελεγκτή … της εταιρείας «ΕΡΝΕΣΤ & ΓΙΑΝΚ (ΕΛΛΑΣ) ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.» και κατάσταση πιστωτών του ίδιου αγροτικού συνεταιρισμού, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναφέρονται ειδικώς κατωτέρω, χωρίς να παραλείπεται κάποιο κατά την ουσιαστική κρίση της ένδικης υποθέσεως, όπως επίσης από τα διδάγματα της κοινής πείρας, τα οποία λαμβάνονται υπόψη και αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο (ά. 336§4 ΚΠολΔ), αποδεικνύονται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Ο εδρεύων στην Πάτρα αιτών αγροτικός συνεταιρισμός διαθέτει νομική προσωπικότητα και την εμπορική ιδιότητα κατά το τυπικό σύστημα. Έχει προέλθει από τη μετατροπή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών» και έδρα την Πάτρα, που συντελέσθηκε διά της συγχωνεύσεως 26 πρωτοβαθμίων αγροτικών συνεταιρισμών ως μελών του με τη σύσταση νέου αγροτικού συνεταιρισμού, κατʼ εφαρμογή των άρθρων 19 Ν. 4015/2011 και 21 Ν. 2810/2000, του Ν. 2190/1920 και του αναπτυξιακού νόμου 1297/1972. Εκδόθηκε λοιπόν, με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας, η υπʼ αριθμόν 119/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών, μέσω της οποίας αφενός αναγνωρίσθηκε η σύσταση του περί ου ο λόγος αγροτικού συνεταιρισμού και αφετέρου εγκρίθηκε το από 10-8-2014 καταστατικό του, που τροποποιήθηκε εν συνεχεία δυνάμει της υπʼ αριθμόν 2/2017 διατάξεως της Ειρηνοδίκη Πατρών. Ο αιτών αγροτικός συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στη γεωγραφική περιοχή των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας του Νομού Αχαΐας, ενώ έχει, σύμφωνα με το άρθρο 3 του προμνημονευθέντος καταστατικού αυτού, ως σκοπό, inter alia, την παραγωγή, την επεξεργασία, τη μεταποίηση και την εμπορία οίνου, σταφυλιών και αμπελουργικών προϊόντων, ελαιολάδου και ελαιοκομικών προϊόντων, κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, οπωροκηπευτικών, μελιού, μελισσοκομικών και αγροτικών γενικά προϊόντων καθώς και τη συγκέντρωση των δηλώσεων παραγωγής από τα μέλη του για την προβλεπόμενη παραγωγή. Το κεφάλαιο του εν θέματι συνεταιρισμού έγκειται στο σύνολο της αξίας των υποχρεωτικών και των προαιρετικών συνεταιριστικών μερίδων των μελών αυτού και η διάρκειά του τυγχάνει αόριστη (ά. 4 και 14 του καταστατικού). Διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (ά. 25 επ. του καταστατικού) και το απασχολούμενο από τον αιτούντα αγροτικό συνεταιρισμό προσωπικό ανέρχεται σε 33 εργαζομένους. Έχει 254 μέλη και 8.000 περίπου συνεργαζόμενους αγρότες. Ο αιτών αγροτικός συνεταιρισμός είναι γνωστός στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της αλλοδαπής, όπου εξάγει τα προϊόντα αυτού, με το διακριτικό τίτλο «ΠΑΤΡΑΪΚΗ 1918» από το έτος 1918. Παραλαμβάνει σταφύλια διαφόρων ποικιλιών από τους παραγωγούς της προειρημένης περιοχής, προς το σκοπό της μεταποιήσεώς τους σε οίνο, της εμφιαλώσεως αυτού και της διανομής του στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Διατηρεί στην Πάτρα, επί της οδού ..., οινοποιείο, το οποίο πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας και υγιεινής της ελληνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας, τις απαιτήσεις της ορθής βιομηχανικής πρακτικής (Good Manufacture Practice) και των συνεργαζόμενων πελατών καθώς και τις προτάσεις των κρατικών ελεγκτικών οργάνων. Η παραγωγική διαδικασία του εν λόγω αγροτικού συνεταιρισμού είναι πιστοποιημένη με ISO 9001 και ISO 22000. Οι ευνοϊκές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της ανωτέρω περιοχής, η μακρόχρονη οινοποιητική παράδοση αυτού, ο σύγχρονος εξοπλισμός και το εξειδικευμένο προσωπικό του επιτρέπουν στον αιτούντα αγροτικό συνεταιρισμό να παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως ρετσίνα, οίνους ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους, γλυκείς, λευκούς, ροζέ και ερυθρούς, σε όλους τους συνδυασμούς. Παράγει επιπροσθέτως τα διεθνώς γνωστά προϊόντα, vin de liquer με ονομασία ελεγχόμενης προέλευσης, Μοσχάτο Πατρών και Μαυροδάφνη Πατρών, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της Ελλάδας. Λειτουργεί 2 οινοποιεία και 1 εμφιαλωτήριο και διαθέτει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, καλύπτοντας μια έκταση 46.500 τ.μ., με κτήρια συνολικού εμβαδού 16.500 τ.μ., όπερ επιτρέπει σʼ αυτόν να πωλεί κατʼ έτος, χονδρικώς και λιανικώς, στην εγχώρια και στην αλλοδαπή αγορά 1.000.000-1.200.000 φιάλες κρασιού και περισσότερες από 200.000 συσκευασίες PET και ασκών. Η παραγωγική δυναμικότητα του αγροτικού συνεταιρισμού συνίσταται ειδικότερα στην οινοποίηση 30.000 τόνων σταφυλιών, ενώ διαθέτει μέγιστη χωρητικότητα δεξαμενών 24.000 τόνους και πραγματική χωρητικότητα δεξαμενών 20.000 τόνους. Η εμφιαλωτική δυναμικότητά του έγκειται, ανά ώρα, σε 120 ασκούς των 20 λίτρων εκάστου, 1.000 φιάλες PET, 3.000 γυάλινες φιάλες του 0,75 λίτρου και 2.000 φιάλες των 2 λίτρων. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας αυτού συνιστά μάλιστα η διαχείριση των προερχόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτήσεων για τους αγρότες της προδιαληφθείσας περιοχής. Ο εν θέματι αγροτικός συνεταιρισμός λειτουργεί επιπλέον τυροκομείο, συσκευαστήριο γεωμήλων, βιομηχανικά ψυγεία, εγκαταστάσεις συγκεντρώσεως και τυποποιήσεως ελαιολάδου, εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, σιλό δημητριακών, αποθήκες συγκεντρώσεως σταφίδας, καταστήματα πωλήσεως αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Εκμεταλλεύεται άλλωστε ιδιόκτητο κέντρο υποδοχής και διαθέσεως ελαιολάδου, εξοπλισμένο με 4 δεξαμενές χωρητικότητας 50 τόνων της καθεμιάς και 2 δεξαμενές χωρητικότητας 25 τόνων εκάστης, ενώ εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχειρίσεως. Διά της συστάσεως οργανώσεως παραγωγών με 317 μέλη, ο αιτών αγροτικός συνεταιρισμός συμμετέχει στο πρόγραμμα εργασίας Ο.Ε.Φ., σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 611/2014 για την τριετία 2015-2018, και τα εντεύθεν αποτελέσματα τυγχάνουν μέχρι τούδε θετικά, αφορώντας την κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του τοπίου. Οι πωλήσεις του περί ου ο λόγος αγροτικού συνεταιρισμού ανέρχονταν κατά το οικονομικό έτος 2014-2015, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2014 έως και τον Ιούνιο 2015, στο ποσό των 3.689.050 ευρώ, ως προς το οικονομικό έτος 2015-2016 σʼ αυτό των 3.639.452 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2016-2017 σʼ εκείνο των 3.437.880 ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΚΠΦΤΑ) είναι ωστόσο αρνητικά και δη 680.000 ευρώ και 52.000 ευρώ ως προς τις χρήσεις 2014-2015 και 2015-2016 αντιστοίχως, παραμένοντας αρνητικά για τη χρήση 2016-2017, ύψους 31.500 ευρώ. Κατά τα οικονομικά έτη 2014-2015 και 2015-2016, ο αιτών αγροτικός συνεταιρισμός εμφάνισε αρνητικά αποτελέσματα μετά φόρων, ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ και 0,8 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοίχως, όπως αρνητικά τύγχαναν τα αποτελέσματα ως προς το οικονομικό έτος 2016-2017, ύψους 753.000 ευρώ. Τα ίδια κεφάλαιά του μειώθηκαν κατά ποσοστό 22% και πιο συγκεκριμένα από 3,2 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2015 σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2017, ένεκα κυρίως των συνεχιζόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων που σημειώθηκαν εντός της επίμαχης τριετίας, ενώ το ύψος του δανεισμού και των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων αυτού κατά τον Ιούνιο του 2017 ενέκειτο σε 16,2 εκατομμύρια ευρώ, όταν το κυκλοφορούν ενεργητικό του ανέρχεται σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Δοθέντος ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων του εν λόγω αγροτικού συνεταιρισμού τοποθετείται στο πλαίσιο του χονδρικού εμπορίου, αυτές μειώνονταν συνεχώς κατά τα προαναφερθέντα έτη, με συνέπεια να απολέσει 4,3 περίπου εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία τριετία, φθάνοντας στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2015. Τα αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα των ετών 2014-2017 οφείλονται στο γεγονός ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους του αγροτικού συνεταιρισμού είναι αρνητικό, με συνέπεια αφενός να μην μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά οργανικά του έξοδα και αφετέρου να πωλεί ως εκ τούτου με ζημία. Οι προμνημονευθείσες μειώσεις ανάγονται λοιπόν αφενός στην προϊούσα οικονομική κρίση των ετών από το 2008 και εντεύθεν, η οποία περιόρισε το διαθέσιμο κεφάλαιο και προκάλεσε ραγδαία πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, με άμεσο αντίκτυπο στην προπεριγραφείσα αγορά, όπου δραστηριοποιείται ο αιτών αγροτικός συνεταιρισμός, και αφετέρου στο στρατηγικό σχεδιασμό του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου αυτού, που προέβαινε σε αγορές υψηλών ποσοτήτων αποθέματος, δίχως να δύναται, επί τη βάσει των προεκτεθέντων, να τις πωλήσει μετέπειτα στη μορφή του τελικού προϊόντος, όπερ μείωνε σημαντικά την τιμή πωλήσεως αυτού, με περαιτέρω απότοκο το ύψος των συνολικών πωλήσεων να μειώνεται συνεχώς. Οι εκπονούμενες και εφαρμοζόμενες από τις επιχειρήσεις του οινοποιητικού κλάδου στρατηγικές επεκτάσεως του μεριδίου αυτών στην οικεία αγορά άγουν ειδικότερα σε αυξημένο ανταγωνισμό, με αρνητικό αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους. Πολλές τέτοιες επιχειρήσεις αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, για να ενισχύσουν τον κύκλο εργασιών τους. Ο περί ων ο λόγος αγροτικός συνεταιρισμός επιτυγχάνει εντούτοις χαμηλότερα περιθώρια μεικτού κέρδους και ΚΠΦΤΑ από τις λοιπές σημαντικές εταιρείες του ίδιου κλάδου. Προσπαθεί πάντως κατά τα τελευταία χρόνια να μεταβεί σε αυξημένη κερδοφορία, μεταβάλλοντας το στρατηγικό σχεδιασμό αυτού. Διαπιστώνεται επομένως κατά τον Ιούνιο του 2017 μείωση της καθαρής θέσεως του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, ύψους 838.000 ευρώ, από τον Ιούνιο του 2015, εξαιτίας της αυξήσεως των ζημιών χρήσεως (731.000 ευρώ). Ο συνολικός δανεισμός του, ο οποίος προέρχεται από την προσθέτως παρεμβαίνουσα ανώνυμη τραπεζική εταιρεία υπό την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», παρουσίασε αντιθέτως σημαντική αύξηση εντός του χρονικού διαστήματος των ετών 2014-2017, ήτοι κατά το ποσό των 486.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2016 και κατʼ εκείνο των 277.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2017. Η εντεύθεν έλλειψη ρευστότητας του εν θέματι αγροτικού συνεταιρισμού αποτρέπει όμως τις επενδύσεις σε ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία καθώς και την αποπληρωμή των εμπορικών του υποχρεώσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά το ποσό των 119.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2016 και κατʼ αυτό των 74.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2017. Ο αιτών αγροτικός συνεταιρισμός έχει συνολικό ενεργητικό ύψους 19.295.636 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 4.193.313,98 ευρώ. Διαθέτει λοιπόν κατά πλήρη και αποκλειστική κυριότητα 72, εκμισθωμένα και μη, ακίνητα, συνολικής αντικειμενικής αξίας 19.254.817,80 ευρώ και συνολικής αγοραίας αξίας 12.752.728,14 ευρώ, σε ορισμένα εκ των οποίων έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της προσθέτως παρεμβαίνουσας ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας υπό την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» και του κυρίως παρεμβαίνοντος Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η πραγματική αξία του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού του εν λόγω αγροτικού συνεταιρισμού συνίσταται στο ποσό των 457.172,06 ευρώ. Έχει ωστόσο αρκετές υποχρεώσεις.

 

 

Σύμφωνα πιο συγκεκριμένα με το ισοζύγιο της 30-11-2017, το οποίο δεν προηγείται της από 20-2-2018 υποβολής της ένδικης αιτήσεως περισσότερο από τρεις μήνες, υφίστανται οι εξής οφειλές του εν λόγω αγροτικού συνεταιρισμού: α) προς την προσθέτως παρεμβαίνουσα, της υπό στοιχείο Ε πρόσθετης παρεμβάσεως υπέρ του αγροτικού συνεταιρισμού, ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» εξαιτίας χορηγηθεισών πιστώσεων και δη δυνάμει συμβάσεως πιστώσεως με ανοικτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό και συμβάσεως δανείου, συνολικού ύψους 9.702.357 ευρώ, πλέον εγγυητικών επιστολών συνολικού ποσού 189.396 ευρώ, β) έναντι του κυρίως παρεμβαίνοντος της υπό στοιχείο Β κύριας παρεμβάσεως Ελληνικού Δημοσίου, ποσού αφενός 2.349.131 ευρώ ένεκα ενέγγυων αξιώσεων και αφετέρου 444.018 ευρώ για το Τελωνείο Πατρών, άρα συνολικού ύψους 2.793.149 ευρώ, γ) προς τους παραγωγούς, είκοσι οκτώ εκ των οποίων παρεμβαίνουν προσθέτως υπέρ του αγροτικού συνεταιρισμού διά της υπό στοιχείο Ζ πρόσθετης παρεμβάσεως, συνολικού ποσού 648.584 ευρώ, δ) έναντι της ανώνυμης εταιρείας υπό την επωνυμία «ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ-ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», συνολικού ύψους 206.413 ευρώ, ε) προς τους προμηθευτές, από τους οποίους παρεμβαίνει προσθέτως υπέρ του αγροτικού συνεταιρισμού, μέσω της υπό στοιχείο ΣΤ πρόσθετης παρεμβάσεως, η τελούσα υπό ειδική εκκαθάριση και έχουσα αξίωση εναντίον αυτού, ύψους 216.593,33 ευρώ, ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.», συνολικού ποσού 338.614 ευρώ, στ) έναντι λοιπών πιστωτών, συνολικού ύψους 311.638 ευρώ, ζ) προς την κυρίως παρεμβαίνουσα της υπό στοιχείο Δ κύριας παρεμβάσεως ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.», συνολικού ποσού 294.957 ευρώ, η) για προβλέψεις, συνολικού ύψους 483.407 ευρώ, θ) ως προς πάγια επιδοτούμενα από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., συνολικού ποσού 102.239 ευρώ, ι) έναντι των δικαιούχων χρηματικών εγγυοδοσιών, συνολικού ύψους 78.473 ευρώ, ια) προς τον κυρίως παρεμβαίνοντα της υπό στοιχείο Γ κύριας παρεμβάσεως Ε.Φ.Κ.Α. για ασφαλιστικές εισφορές, συνολικού ποσού 886.964 ευρώ, και ιβ) έναντι των εργαζομένων, συνολικού ύψους 936.786 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού ανέρχονται συνεπώς στο ποσό των 16.783.581 ευρώ, εκ του οποίου αυτό των 12.051.488 ευρώ αφορά το σύνολο των εμπραγμάτως ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων, που ανήκουν αφενός στην προσθέτως παρεμβαίνουσα της υπό στοιχείο Ε πρόσθετης παρεμβάσεως ανώνυμη τραπεζική εταιρεία υπό την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», συνολικού ύψους 9.702.357 ευρώ, και αφετέρου στο κυρίως παρεμβαίνον της υπό στοιχείο Β κύριας παρεμβάσεως Ελληνικό Δημόσιο, εγκείμενες στο προειρημένο συνολικό ποσό των 2.349.131 ευρώ.

 

 

Εξαιτίας των προδιαληφθέντων, ο εν θέματι αγροτικός συνεταιρισμός, ο οποίος, παρά την ύπαρξη του προαναφερθέντος όγκου των χρεών του προς τρίτους, εξακολουθεί να διατηρεί μια ζώσα επιχείρηση, ευρίσκεται σε επαπειλούμενη αδυναμία εκπληρώσεως των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων αυτού κατά τρόπο γενικό, χωρίς εντούτοις να έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσεως των πληρωμών του, αφού προβαίνει σε καταβολές διαφόρων ποσών προς τους πιστωτές αυτού και συνεχίζει την άσκηση της δραστηριότητάς του, ενώ είναι ασφαλιστικά ενήμερος (βλ. την εκδοθείσα από τον Ε.Φ.Κ.Α. υπʼ αριθμόν πρωτοκόλλου 53.417/5-2-2018 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας), με αποτέλεσμα να μην έχει κλονισθεί η εμπορική πίστη αυτού. Προβλέπεται μάλιστα ότι θα λάβει χώρα εισροή χρημάτων στο ταμείο του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, ώστε να καμφθεί η οικονομική του δυσπραγία. Τούτο θα επιτευχθεί διά της εφαρμογής των ενδεδειγμένων μέτρων αντιμετωπίσεως της ως άνω οικονομικής καταστάσεως αυτού, τα οποία περιέχονται στο εγκριθέν από 20-2-2018 επιχειρηματικό σχέδιο-συμφωνία εξυγιάνσεώς του που έχει εκπονηθεί απʼ αυτόν και συνίστανται: i) στη βελτίωση της πολιτικής και της διαχειρίσεως των πωλήσεων, με σκοπό την ανάκαμψη και τη βελτιστοποίηση του περιθωρίου κέρδους του αγροτικού συνεταιρισμού, ii) στη ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας και της οργανώσεώς του, iii) στον άμεσο περιορισμό των λειτουργικών δαπανών αυτού και στη βελτίωση της οικονομικής διαχειρίσεως των εσόδων και της περιουσίας του, iv) στη διεύρυνση των συνεργασιών αφενός με τοπικούς αγρότες παραγωγούς και αφετέρου με αγοραστές προϊόντων προς το σκοπό της μαζικής μεταπωλήσεως αυτών, v) στην αύξηση της δραστηριοποιήσεώς του στον τομέα της παροχής υπηρεσιών προς τους παραγωγούς (λ.χ. σύνταξη δικαιολογητικών επιδοτήσεων) και vi) στην εξομάλυνση της σχέσεως αυτού με το τραπεζικό σύστημα μέσω της αναδιοργανώσεως του υφιστάμενου δανεισμού του με την προμνημονευθείσα πιστώτρια τράπεζα, δηλαδή διά της μετακυλίσεως του χρόνου αποπληρωμής των αναληφθεισών πιστώσεων αυτού, της καταβολής σημαντικού μέρους των χορηγηθέντων κεφαλαίων με δόσεις balloon και της διατηρήσεως χαμηλού επιπέδου χρηματοοικονομικού κόστους, προκειμένου να επέλθουν η έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας του αγροτικού συνεταιρισμού και η αύξηση των πωλήσεών του και της εξαγωγικής δραστηριότητας αυτού, κατόπιν της εξευρέσεως των αναγκαίων κεφαλαίων, κυρίως στον τομέα της εμπορίας οίνου, όπου παρουσιάζονται υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Ο περί ου ο λόγος αγροτικός συνεταιρισμός έχει λοιπόν συνάψει, με την τήρηση ιδιωτικού εγγράφου στην Αθήνα, με πιστωτές αυτού την ακόλουθη από 20-2-2018 συμφωνία εξυγιάνσεώς του, δίχως να συνυπολογίζονται οι προειρημένες μικρές σχετικά οφειλές αυτού προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ποσού 102.239 ευρώ, και τους δικαιούχους χρηματικών εγγυοδοσιών, ύψους 78.473 ευρώ, άρα συνολικού ποσού 180.712 ευρώ, οι οποίες δε θίγονται, δοθέντος ότι θα ικανοποιηθούν, για τους παρατιθέμενους στην προδιαληφθείσα συμφωνία σπουδαίους επιχειρηματικούς λόγους, πλήρως. Η εν θέματι συμφωνία εξυγιάνσεως, η οποία έχει μάλιστα υπογραφεί από τον ..., ενεργούντα in casu τόσο υπό την ιδιότητα του νομίμως εκλεγμένου προέδρου και του νομίμου εκπροσώπου του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού όσο και ατομικώς ως εις ολόκληρον συνοφειλέτη και εγγυητή στρεφόμενων εναντίον του νομίμως εκπροσωπούμενου απʼ αυτόν προαναφερθέντος αγροτικού συνεταιρισμού αξιώσεων, καταρτίσθηκε με: α) την προσθέτως παρεμβαίνουσα, της υπό στοιχείο Ε πρόσθετης παρεμβάσεως υπέρ του αγροτικού συνεταιρισμού, ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» για τις προμνημονευθείσες απαιτήσεις της, ύψους 9.702.357 ευρώ, που εκπροσωπούν αφενός το ποσοστό του 58,44% του συνόλου των προειρημένων εντεύθεν θιγόμενων οφειλών, ποσού 16.602.869 ευρώ, και αφετέρου το ποσοστό του 80,51% των προδιαληφθεισών εμπραγμάτως ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων, ύψους 12.051.488 ευρώ, β) την ανώνυμη εταιρεία υπό την επωνυμία «ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ-ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως προς τις προαναφερθείσες αξιώσεις αυτής, ποσού 206.413 ευρώ, οι οποίες εκπροσωπούν το ποσοστό του 1,24% του συνόλου των προειρημένων θιγόμενων οφειλών του αγροτικού συνεταιρισμού, και γ) τους μνημονευόμενους στη συμφωνία εξυγιάνσεως είκοσι επτά εργαζομένους του αγροτικού συνεταιρισμού για τις ανωτέρω απαιτήσεις τους, συνολικού ύψους 498.583 ευρώ, που εκπροσωπούν το ποσοστό του 3% των προδιαληφθεισών θιγόμενων οφειλών του αγροτικού συνεταιρισμού. Έχουν επομένως επιτευχθεί τα ελάχιστα ποσοστά συμβαλλόμενων πιστωτών, τα οποία απαιτούνται εκ του νόμου, προκειμένου να υπάρχει συμφωνία εξυγιάνσεως, ήτοι in concreto 62,68% του συνόλου των θιγόμενων οφειλών του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού και 80,51% του συνόλου των εμπραγμάτως ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων εναντίον του. Μέσω της ως άνω συμφωνίας εξυγιάνσεως, οι συμβαλλόμενοι σʼ αυτήν εν λόγω αγροτικός συνεταιρισμός, προαναφερθείς εγγυητής και εις ολόκληρον συνοφειλέτης του και προμνημονευθέντες πιστωτές αυτών συμφωνούν τον περιορισμό των απαιτήσεων πιστωτών και την επιμήκυνση του χρόνου εκπληρώσεώς τους, κατά τα εκεί ειδικότερα προβλεπόμενα. Στην προειρημένη συμφωνία εξυγιάνσεως του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού έχουν πιο συγκεκριμένα συνομολογηθεί, μεταξύ άλλων, τα εξής: i) για τις προπεριγραφείσες αξιώσεις της προσθέτως παρεμβαίνουσας, της υπό στοιχείο Ε πρόσθετης παρεμβάσεως υπέρ του αγροτικού συνεταιρισμού, και συμβαλλόμενης ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», ποσού 9.702.357 ευρώ, η εκπλήρωση αυτών να γίνει, κατά ποσοστό 100%, σε τρία τμήματα (tranches), δηλαδή μέσω των διαλαμβανόμενων στη συμφωνία εξυγιάνσεως 31 εξαμηνιαίων ανισόποσων χρεολυτικών δόσεων και 2 δόσεων balloon, με συνολική διάρκεια 15 ετών, το εκεί μνημονευόμενο μειωμένο κυμαινόμενο επιτόκιο ή μηδενικό, εξαμηνιαίο ανατοκισμό καθώς και τα καλύμματα και τις εξασφαλίσεις που ήδη υπάρχουν, ii) ως προς τις απαιτήσεις των παραγωγών και της συμβαλλόμενης ανώνυμης εταιρείας υπό την επωνυμία «ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ-ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ύψους 648.584 ευρώ και 206.413 ευρώ αντιστοίχως, η εξόφλησή τους να πραγματοποιηθεί, κατά ποσοστό 100%, αφενός μέσω πέντε ισόποσων άτοκων ετήσιων δόσεων στο τέλος κάθε έτους αναφορικά με τις παλαιότερες οφειλές, ήτοι εκτός του τελευταίου έτους, και αφετέρου εντός του πρώτου έτους του προειρημένου εγκριθέντος επιχειρηματικού σχεδίου για τις νέες οφειλές, δηλαδή του τελευταίου έτους πριν από το επιχειρηματικό σχέδιο, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω συμφωνία, iii) ως προς τις αξιώσεις των προμηθευτών και λοιπών πιστωτών, ποσού 338.614 ευρώ και 311.638 ευρώ αντιστοίχως, η εκπλήρωσή τους να λάβει χώρα διά της καταβολής του ποσοστού του 50% αυτών σε πέντε ισόποσες άτοκες ετήσιες δόσεις με περίοδο χάριτος ενός έτους, ήτοι εντός των έξι πρώτων ετών του προμνημονευθέντος επιχειρηματικού σχεδίου, και της απομειώσεώς τους κατά το υπόλοιπο ποσοστό του 50%, iv) ως προς τις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ποσού αφενός 2.349.131 ευρώ ένεκα ενέγγυων αξιώσεων και αφετέρου 444.018 ευρώ για το Τελωνείο Πατρών, η εξόφληση αυτών να γίνει, κατά τα ποσοστά του 100% του κεφαλαίου και του 50% των τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, σε 15 έτη, με οπισθοβαρείς άτοκες μηνιαίες δόσεις και διαγραφή του υπόλοιπου ποσοστού του 50% των τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, κατά τα προβλεπόμενα πιο συγκεκριμένα στην προειρημένη συμφωνία, v) ως προς τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και δη του Ε.Φ.Κ.Α., ύψους 886.964 ευρώ, η εκπλήρωσή τους να πραγματοποιηθεί, κατά τα ποσοστά του 100% του κεφαλαίου και του 50% των τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, σε 15 έτη, με οπισθοβαρείς άτοκες μηνιαίες δόσεις και διαγραφή του υπόλοιπου ποσοστού του 50% των τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην ως άνω συμφωνία, vi) για τις προειρημένες αξιώσεις των εργαζομένων, η εξόφληση αυτών, κατά ποσοστό 100%, να λάβει χώρα σε πέντε ισόποσες άτοκες ετήσιες δόσεις και vii) ως προς τις απαιτήσεις της ανώνυμης εταιρείας υπό την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.», ποσού 294.957 ευρώ, η εκπλήρωσή τους να γίνει, κατά ποσοστό 100% του κεφαλαίου, σε 15 έτη, με οπισθοβαρείς άτοκες μηνιαίες δόσεις και διαγραφή του ποσοστού του 100% των τόκων, κατά τα διαλαμβανόμενα πιο συγκεκριμένα στην ανωτέρω συμφωνία. Ως πρώτο έτος του προμνημονευθέντος επιχειρηματικού σχεδίου εκλαμβάνεται, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συμφωνίας εξυγιάνσεως του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, εκείνο που εκκινεί εξήντα εργάσιμες ημέρες από την έκδοση της αποφάσεως περί επικυρώσεως της ως άνω συμφωνίας και την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας ασκήσεως κατά της προειρημένης αποφάσεως οποιουδήποτε ένδικου μέσου ή βοηθήματος, συμπεριλαμβανομένης της τριατανακοπής, ή, σε περίπτωση ασκήσεως τέτοιων, από την τελεσίδικη απόρριψή τους. Οποιαδήποτε οφειλή του εν θέματι αγροτικού συνεταιρισμού έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, του Ε.Φ.Κ.Α. και της ανώνυμης εταιρείας υπό την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.» γεννηθεί εξάλλου εντός του χρονικού διαστήματος από την 1-12-2017 μέχρι την προδιαληφθείσα έναρξη του πρώτου έτους του επιχειρηματικού σχεδίου ρυθμίζεται, κατά την προμνημονευθείσα συμφωνία εξυγιάνσεως, ως προς το κεφάλαιο κατά τον ίδιο, με τον προπεριγραφέντα και ειδικότερα προβλεπόμενο στην ως άνω συμφωνία για τις ήδη αναφερθείσες αξιώσεις των προειρημένων τριών πιστωτών, τρόπο, ενώ διαγράφονται οι συναφείς τόκοι και προσαυξήσεις. Η αποπληρωμή των προεκτεθέντων χρεών του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού προς την ανώνυμη τραπεζική εταιρεία υπό την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» θα γίνει, κατά την προδιαληφθείσα συμφωνία, και διά της πωλήσεως των μη λειτουργικών, προσημειωμένων και μη, ακινήτων του αγροτικού συνεταιρισμού. Το ποσοστό του 25% του τιμήματος των προαναφερθεισών πωλήσεων θα αποδίδεται μάλιστα στον έτερο ενέγγυο πιστωτή, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο, για την εξόφληση των αμέσως επόμενων δόσεων ρυθμίσεως των προμνημονευθεισών συνολικών απαιτήσεών του. Ως προς την πώληση και τη μεταβίβαση της κυριότητας επί των προειρημένων ακινήτων, το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται λοιπόν να προβεί στην άρση των προσημειώσεων ή υποθηκών και των κατασχέσεων που βαρύνουν ορισμένα εξ αυτών και να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, υπό τον όρο της καταβολής σʼ αυτό του ανωτέρω ποσοστού του 25% εκ του συμφωνούμενου τιμήματος πωλήσεως των περί ων ο λόγος ακινήτων, χρηματικό ποσό το οποίο θα καταβάλλεται σύμφωνα με τους περιεχόμενους στο οικείο μεταβιβαστικό συμβολαιογραφικό έγγραφο όρους πληρωμής του τιμήματος της εκάστοτε πωλήσεως ακινήτου. Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει επίσης, υπό τον όρο της τηρήσεως των προβλεπομένων στην προδιαληφθείσα συμφωνία, να χορηγούν ασφαλιστική ενημερότητα για την εκ μέρους του εν θέματι αγροτικού συνεταιρισμού πώληση των προαναφερθέντων ακινήτων του, χωρίς παρακράτηση χρηματικού ποσού. Η έννομη συνέπεια της προμνημονευθείσας υπό επικύρωση συμφωνίας εξυγιάνσεως ως προς τον περιορισμό των αξιώσεων εκάστου, συμβαλλόμενου ή μη, πιστωτή εναντίον του αιτούντος την επικύρωση αυτής αγροτικού συνεταιρισμού συνομολογείται επιπροσθέτως, μέσω της ίδιας συμφωνίας, ότι ισχύει και για τους εις ολόκληρον με τον αγροτικό συνεταιρισμό συνοφειλέτες, όπως είναι ο προειρημένος νόμιμος εκπρόσωπός του, ακόμη και αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος, τους επιρριπτόμενους και τους παρακρατούμενους φόρους. Σε περίπτωση εκπληρώσεως από τον εν λόγω αγροτικό συνεταιρισμό της καθεμιάς εκ των υποχρεώσεων, που αυτός αναλαμβάνει με την προδιαληφθείσα συμφωνία, επέρχεται η αντίστοιχη απόσβεση του σχετικού μέρους του χρέους του. Η οφειλή των εγγυητών και των εις ολόκληρον υποχρέων προς καταβολή έναντι των πιστωτών αυτού, όπως είναι ο ως άνω νόμιμος εκπρόσωπός του, συμφωνείται ότι περιορίζεται στα προπαρατεθέντα ποσοστά για έκαστο των προαναφερθέντων πιστωτών και η εκ μέρους του αγροτικού συνεταιρισμού καταβολή των εντεύθεν περιοριζόμενων ποσών των προμνημονευθεισών οφειλών αυτού συνεπάγεται την πλήρη εξόφληση και ως εκ τούτου την απόσβεση των απαιτήσεων του καθενός πιστωτή. Η ευθύνη των εγγυητών και των εις ολόκληρον συνοφειλετών του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, για οποιαδήποτε αιτία, συμφωνείται ότι, υπό την προϋπόθεση της τηρήσεως εκ μέρους του αγροτικού συνεταιρισμού όλων των όρων της προειρημένης συμφωνίας εξυγιάνσεώς του και της εκπληρώσεως των υποχρεώσεων αυτού προς έκαστο πιστωτή, αποσβέννυται. Η συμβαλλόμενη πιστώτρια ανώνυμη τραπεζική εταιρεία θα προβεί μάλιστα, κατά την υπό κρίση συμφωνία εξυγιάνσεως, σε νέα χρηματοδότηση προς τον εν θέματι αγροτικό συνεταιρισμό, συνολικού ποσού 450.000 ευρώ ως κεφαλαίου κινήσεως και με διάρκεια έως 12 μήνες, που θα πραγματοποιηθεί με την επικύρωση της συμφωνίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση της δραστηριότητας και των πληρωμών του αγροτικού συνεταιρισμού, και υπό τους όρους της συμφωνίας εξυγιάνσεως και της συναφθησόμενης σχετικής συμβάσεως πιστώσεως, όπου περιλαμβάνεται, πέραν των ήδη υφισταμένων, η παροχή νέων καλυμμάτων και εξασφαλίσεων.

 

Σε περίπτωση καταπτώσεως των προδιαληφθεισών εγγυητικών επιστολών, εκδόσεως της προαναφερθείσας ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας και συνολικού ύψους 189.396 ευρώ, ο αιτών αγροτικός συνεταιρισμός αναλαμβάνει, διά της ανωτέρω συμφωνίας εξυγιάνσεως, την υποχρέωση να καταβάλει το εντεύθεν οφειλόμενο ποσό προς την εκδότρια κατά τους ισχύοντες για την προμνημονευθείσα νέα χρηματοδότηση όρους. Με τα προπεριγραφέντα μέτρα επιχειρείται να αντιμετωπισθούν από τον περί ου ο λόγος αγροτικό συνεταιρισμό η έλλειψη κερδοφορίας αυτού, η έλλειψη ρευστότητας και η απομείωση του συνολικού χρέους του. Εφόσον ευδοκιμήσει η ανωτέρω συμφωνία και εκλείψει το πρόβλημα ρευστότητας του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, θα διατηρηθεί, θα αξιοποιηθεί, θα αναδιαρθρωθεί και θα ανορθωθεί η προπεριγραφείσα επιχείρηση αυτού, ενώ αναμένεται ότι θα βελτιωθεί η θέση του στις αγορές, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα αυτού και θα κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, όπερ θα άγει σε αύξηση του κύκλου εργασιών του αγροτικού συνεταιρισμού και θα επιφέρει, εντός του προβλεπόμενου στην ένδικη σύμβαση χρονικού διαστήματος, την οικονομική του ανάκαμψη σύμφωνα και με το υποβληθέν επιχειρηματικό σχέδιο. Δεν παραβλάπτεται άλλωστε, μέσω της προδιαληφθείσας συμφωνίας εξυγιάνσεως, η αρχή της συλλογικής ικανοποιήσεως των πιστωτών του εν θέματι αγροτικού συνεταιρισμού, διότι προβλέπεται, με τη συμφωνία αυτήν, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρέων του και το σύνολο των απαιτήσεων των πιστωτών δε μειώνεται σε ποσοστό κατώτερο από εκείνο που θα τους εξασφάλιζε η αναγκαστική εκποίηση της περιουσίας του αγροτικού συνεταιρισμού στο πλαίσιο αναγκαστικής εκτελέσεως ή πτωχευτικής διαδικασίας. Σε περίπτωση πιο συγκεκριμένα αναγκαστικής εκποιήσεως της περιουσίας του εν λόγω αγροτικού συνεταιρισμού, θα αποδοθεί μόλις το ποσοστό του 37% του συνόλου των οφειλών αυτού, ήτοι το ποσό των 6.438.271 (6.238.271 ? ως προς τα ακίνητα + 200.000 ? για τον εξοπλισμό) ευρώ, ενώ, επί επικυρώσεως της προμνημονευθείσας συμφωνίας εξυγιάνσεως, ο αγροτικός συνεταιρισμός δύναται να καταβάλει στους πιστωτές αυτού το συνολικό ποσό των 15.906.455 ευρώ, δηλαδή το ποσοστό του 95% του συνόλου των προειρημένων οφειλών του, ύψους 16.783.581 ευρώ, το οποίο απομειώνεται επομένως, διά της υπό κρίση συμφωνίας εξυγιάνσεως, μόνον κατά το ποσοστό του 50% των προδιαληφθεισών απαιτήσεων των προμηθευτών και λοιπών πιστωτών, συνολικού αρχικού ύψους 650.252 ευρώ, το ποσό των 398.000 ευρώ εξαιτίας των διαγραφόμενων τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό των 136.000 ευρώ ένεκα των διαγραφόμενων τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων του Ε.Φ.Κ.Α. και εκείνο των 18.000 ευρώ για τους διαγραφόμενους τόκους της ανώνυμης εταιρείας υπό την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.». Σε περίπτωση επικυρώσεως της ως άνω συμφωνίας εξυγιάνσεως του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, οι πωλήσεις των προϊόντων αυτού θα αυξηθούν λοιπόν, κατά την πρώτη πενταετία του προδιαληφθέντος επιχειρηματικού σχεδίου, με μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 4%. Το μεικτό περιθώριο κέρδους του αγροτικού συνεταιρισμού θα βελτιωθεί από το ποσοστό του 11,9% κατά το πρώτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου σʼ αυτό του 16,7% κατά το τελευταίο και δη το δέκατο πέμπτο έτος του ίδιου σχεδίου, εξαιτίας κυρίως της μειώσεως του μισθολογικού κόστους, της αυξήσεως της μέσης τιμής πωλήσεως της μαυροδάφνης και της σημαντικής αυξήσεως του κύκλου εργασιών του από την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοτήτων του ροδίτη. Το προβλεπόμενο μεικτό κέρδος αναμένεται έτσι να αυξηθεί από το ποσό των 424.000 ευρώ κατά το πρώτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου σʼ εκείνο των 750.000 ευρώ κατά το τελευταίο έτος αυτού, ενώ το περιθώριο ΚΠΦΤΑ θα βελτιωθεί αντιστοίχως από το ποσοστό του 13,1% κατά το πρώτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου σʼ εκείνο του 15,9% κατά το τελευταίο έτος του, ένεκα ιδίως της αυξήσεως των πωλήσεων, της προαναφερθείσας αυξήσεως του μεικτού περιθωρίου κέρδους και της σημαντικής μειώσεως των λειτουργικών εξόδων. Τα ίδια κεφάλαια του αγροτικού συνεταιρισμού θα μεταβληθούν αποκλειστικά από τα καθαρά κέρδη της εκάστοτε χρήσεως και αναμένεται να αυξηθούν από το ποσό των 3.100.000 ευρώ κατά το πρώτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου σʼ αυτό των 7.400.000 ευρώ κατά το τελευταίο έτος του. Ο αγροτικός συνεταιρισμός θα επιτύχει κατόπιν τούτων θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, σωρευτικού ύψους 8.300.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετίας του επιχειρηματικού σχεδίου, οι οποίες υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιουχικές και χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του. Η ανωτέρω συμφωνία εξυγιάνσεως δεν τυγχάνει επιπροσθέτως αποτέλεσμα δόλου, έτερης αθέμιτης πράξεως ή κακόπιστης συμπεριφοράς του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού ούτε παραβιάζει διατάξεις αναγκαστικού δικαίου και μάλιστα του δικαίου του ανταγωνισμού, ενώ αντιμετωπίζει τους πιστωτές, οι οποίοι ευρίσκονται στην ίδια θέση, επί τη βάσει της αρχής της ισότιμης μεταχειρίσεως αυτών και οι αποκλίσεις από την προμνημονευθείσα αρχή δικαιολογούνται από τους συγκεκριμένους σπουδαίους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς λόγους, που εκτίθενται στην ένδικη συμφωνία εξυγιάνσεως. Συντρέχουν επομένως οι προβλεπόμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις περί της επικυρώσεως της υπό κρίση από 20-2-2018 συμφωνίας εξυγιάνσεως του εν θέματι αγροτικού συνεταιρισμού. Διά της επικυρώσεως της προειρημένης συμφωνίας εξυγιάνσεως αυτού, η προπεριγραφείσα επιχείρηση του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, όπου απασχολούνται 33 εργαζόμενοι, θα καταστεί λοιπόν βιώσιμη, δεδομένου ότι θα εξασφαλισθούν αρχικώς η σταθερή και εν συνεχεία η κερδοφόρος επιχειρηματική δραστηριότητά του, με συνέπεια να αποφευχθεί η πτώχευση αυτού, η οποία θα είχε ως απότοκο το κλείσιμο μιας ιστορικής για τον αγροτικό κλάδο και οικονομικά σημαντικής στην Ελλάδα επιχειρήσεως και την άκαιρη ρευστοποίηση του ενεργητικού του αγροτικού συνεταιρισμού προς το σκοπό της περιορισμένης καλύψεως των υποχρεώσεών του. Η συνέχιση της λειτουργίας αυτού και η οικονομική του ανάκαμψη με τη σύμπραξη των δανειστών αυτού στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας συνιστούν έτσι το μόνο μέσο που διασφαλίζει, προς όφελος και της εθνικής οικονομίας, την προσήκουσα εξόφληση των απαιτήσεων τόσο των εχόντων έννομο συμφέρον ως άνω κυρίως ή προσθέτως παρεμβαινόντων δανειστών του εν λόγω αγροτικού συνεταιρισμού όσο και των έτερων πιστωτών του. Απορρίπτονται επομένως κατʼ ουσίαν, για τον πρώτο αιτούντα αγροτικό συνεταιρισμό, οι ισχυρισμοί των τριών κυρίως παρεμβαινόντων δανειστών αυτού και τα αιτήματά τους περί της μη επικυρώσεως της ένδικης συμφωνίας εξυγιάνσεως, όπως επίσης τα επικουρικά αιτήματα του κυρίως παρεμβαίνοντος της υπό στοιχείο Β κύριας παρεμβάσεως Ελληνικού Δημοσίου για την εξαίρεση του συνόλου των αξιώσεων αυτού από την προδιαληφθείσα συμφωνία εξυγιάνσεως, άλλως την τροποποίηση της τελευταίας κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην εν θέματι κύρια παρέμβαση, αφού δεν υφίσταται σχετικός σπουδαίος λόγος εξαιρέσεως ή τροποποιήσεως. Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα τους ισχυρισμούς του κυρίως παρεμβαίνοντος Ελληνικού Δημοσίου, διά της υπό κρίση συμφωνίας εξυγιάνσεως δεν εισάγεται, ενόψει των προειρημένων, απόκλιση από κανόνες αναγκαστικού δικαίου ούτε παραβιάζεται, ως προς το Ελληνικό Δημόσιο, η αρχή της ισότιμης μεταχειρίσεως των πιστωτών του εν θέματι αγροτικού συνεταιρισμού, σε σχέση με την προσθέτως παρεμβαίνουσα της υπό στοιχείο Ε πρόσθετης παρεμβάσεως ανώνυμη τραπεζική εταιρεία υπό την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», τους προμνημονευθέντες παραγωγούς, τη συμβαλλόμενη ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ-ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τους εργαζομένους του αγροτικού συνεταιρισμού, δοθέντος ότι η συμβαλλόμενη στην προδιαληφθείσα συμφωνία εξυγιάνσεως προαναφερθείσα ανώνυμη τραπεζική εταιρεία αποτελεί, επί τη βάσει των προηγηθέντων, τον κύριο χρηματοδότη του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού και θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί αυτόν, κατά την προμνημονευθείσα διάρκεια της ένδικης συμφωνίας εξυγιάνσεώς του και τον προπεριγραφέντα τρόπο, παρέχοντας ως εκ τούτου στον αγροτικό συνεταιρισμό την ιδιαιτέρως απαιτούμενη για την ανωτέρω αναγκαία συνέχιση της προπαρατεθείσας λειτουργίας της επιχειρήσεώς του δυνατότητα εξευρέσεως κεφαλαίων κινήσεως, ενώ η προπεριγραφείσα ικανοποίηση των προειρημένων απαιτήσεων των παραγωγών, της ανώνυμης εταιρείας υπό την επωνυμία «ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ-ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και των εργαζομένων του αγροτικού συνεταιρισμού είναι επίσης απολύτως απαραίτητη ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας αυτού, με συνέπεια να συντρέχουν in casu συγκεκριμένοι σπουδαίοι επιχειρηματικοί και κοινωνικοί λόγοι περιορισμένης διαφορετικής μεταχειρίσεως των εν θέματι αξιώσεων σε σχέση προς αυτές του Ελληνικού Δημοσίου και των έτερων κυρίως παρεμβαινόντων, ήτοι του Ε.Φ.Κ.Α. και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.». Τα ίδια ισχύουν ως προς όλες τις προδιαληφθείσες απαιτήσεις σε σχέση προς εκείνες της τελευταίας ανώνυμης εταιρείας. Αναφορικά ειδικώς με το υποβληθέν από το κυρίως παρεμβαίνον Ελληνικό Δημόσιο αίτημα για την εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων, απορρίπτεται ως ουσία αβάσιμο, διότι οι φόροι αυτοί δεν περιορίζονται, ως κεφάλαιο, με την ένδικη συμφωνία εξυγιάνσεως.

 

 

9. Κατʼ ακολουθίαν των προεκτεθέντων, πρέπει η υπό στοιχείο Α (κύρια) αίτηση και οι ασκηθείσες υπέρ της ευδοκιμήσεως αυτής με στοιχεία Ε, ΣΤ και Ζ πρόσθετες παρεμβάσεις να απορριφθούν ως νόμω αβάσιμες για τον δεύτερο των αιτούντων, να γίνουν δεκτές κατʼ ουσίαν ως προς τον πρώτο αιτούντα αγροτικό συνεταιρισμό και να επικυρωθεί η από 20-2-2018 συμφωνία εξυγιάνσεως του τελευταίου. Απαιτείται επομένως οι με στοιχεία Β, Γ και Δ κύριες παρεμβάσεις να γίνουν δεκτές κατʼ ουσίαν για τον δεύτερο των αιτούντων και να απορριφθούν ως ουσία αβάσιμες για τον πρώτο αιτούντα αγροτικό συνεταιρισμό. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η τήρηση της ανωτέρω συμφωνίας από τα συμβαλλόμενα μέρη, ορίζεται επιπλέον ότι η μη τήρηση από τον οφειλέτη της προμνημονευθείσας συμφωνίας εξυγιάνσεως συνιστά λόγο καταγγελίας της (ά. 103§3 ΠτΚ). Πρέπει εξάλλου να διαταχθεί η αμελλητί δημοσίευση περιλήψεως της παρούσας αποφάσεως, με επιμέλεια του αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων-Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ά. 106β§7 και 105§2 ΠτΚ). Τα δικαστικά έξοδα των διαδίκων για την προκείμενη δίκη πρέπει τέλος να συμψηφισθούν στο σύνολό τους, εξαιτίας της ιδιαιτέρως δυσχερούς ερμηνείας των ως άνω κανόνων δικαίου (ά. 179 in fine, 181, 182§2 ΚΠολΔ, 22§2 Ν. 3693/1957 και Ν. 4194/2013).

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων την υπό στοιχείο Α από 20-2-2018 και υπʼ αριθμόν εκθέσεως καταθέσεως δικογράφου στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου 468/20-2-2018 (κύρια) αίτηση και τις προφορικώς ασκηθείσες κατά τη συζήτηση της υπό κρίση υποθέσεως ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου με στοιχεία Β, Γ και Δ κύριες παρεμβάσεις και Ε, ΣΤ και Ζ πρόσθετες παρεμβάσεις.

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την ένδικη αίτηση ως προς τον δεύτερο αιτούντα.

 

ΔΕΧΕΤΑΙ την υπό κρίση αίτηση για τον πρώτο αιτούντα αγροτικό συνεταιρισμό με την επωνυμία «ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ-ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ».

 

ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει τις ένδικες κύριες και πρόσθετες παρεμβάσεις.

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την υπό κρίση από 20-2-2018 συμφωνία εξυγιάνσεως του προειρημένου πρώτου αιτούντος αγροτικού συνεταιρισμού.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ με επιμέλεια του πρώτου αιτούντος τη δημοσίευση περιλήψεως της παρούσας αποφάσεως στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων-Τομέας Ασφάλισης Νομικών και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

 

ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ μεταξύ των διαδίκων τα δικαστικά έξοδα.

 

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε στην Πάτρα την 5-6-2018 και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στην Πάτρα, την 13-6-2018, δίχως να παρευρίσκονται οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοί τους.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ