ΜΠρΘηβών 195/2018

Τροποποίηση κανονισμού θρησκευτικού νομικού προσώπου.

 

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ

ΕΚΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

 

Αριθμός Απόφασης 195/2018

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ

 

 

Συγκροτήθηκε από τη Δικαστή Ελένη Τσιάνου, Πρωτοδίκη, την οποία όρισε η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Θηβών και από τη Γραμματέα Δήμητρα Σαμιώτη

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του στις 19 Απριλίου 2018 για να δικάσει την από 20-10-2017 και με αριθμό κατάθεσης 127/ΕκΜ/2018 αίτηση:

 

ΤΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ: Του θρησκευτικού νομικού προσώπου με την επωνυμία ………………….. που εδρεύει στο……………….του Δήμου ……………… και εκπροσωπείται νόμιμα, το οποίο παραστάθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Ελευθερίου Κτιστάκι, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις

 

Το αιτούν ζητεί να γίνει δεκτή η από ………… αίτηση του, που κατατέθηκε στη γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου και έλαβε αριθμό κατάθεσης δικογράφου ……….., η οποία προσδιορίστηκε για την δικάσιμο που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας, γράφτηκε στο πινάκιο και εκφωνήθηκε κατά τη σειρά της από αυτό.

 

Κατά την εκφώνηση της υποθέσεως από το σχετικό πινάκιο και κατά τη συζήτηση της, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αιτούντος ζήτησε να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στις προτάσεις του, τις οποίες ανέπτυξε και προφορικά.

 

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

 

Με την υπό κρίση αίτηση το αιτούν θρησκευτικό νομικό πρόσωπο με την επωνυμία ……………. ζητεί να εγκριθεί η τροποποίηση που έγινε στον κανονισμό του ως προς το άρθρο που αφορά την έδρα του, και ειδικότερα τη μεταφορά της έδρας του στο ……….. επί της οδού ……….. στ………. και να διαταχθεί η εγγραφή της τροποποίησης στο ειδικό δημόσιο βιβλίο θρησκευτικών νομικών προσώπων, που τηρείται στο Δικαστήριο αυτό. Με αυτό το περιεχόμενο και αίτημα, η υπό κρίση αίτηση αρμοδίως εισάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού για να συζητηθεί κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 739, 740 παρ. 1, άρθρο 2 Ν. 4301/2014). Περαιτέρω η υπό κρίση αίτηση είναι νόμιμη, στηριζόμενη στα άρθρα 3, 4 και 5 του ν. 4301/2014 και στη διάταξη του άρθρου 84 ΑΚ η οποία εφαρμόζεται αναλογικά, καθόσον στον ν. 4301/2014 δεν υπάρχει διάταξη αναφορικά με την έγκριση της τροποποίησης του κανονισμού των θρησκευτικών νομικών προσώπων και την εγγραφή της τροποποίησης στο οικείο ειδικό δημόσιο βιβλίο θρησκευτικών νομικών προσώπων. Η διάταξη αυτή που αφορά την διαδικασία εγγραφής της τροποποίησης του καταστατικού των σωματείων πρέπει να εφαρμοστεί αναλογικά και στην περίπτωση τροποποίησης του κανονισμού των θρησκευτικών νομικών προσώπων για την ταυτότητα του νομικού λόγου, δεδομένου ότι τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα παρουσιάζουν λειτουργική ομοιότητα με τα σωματεία και υφίσταται και σε αυτά τα νομικά πρόσωπα ανάγκη τήρησης των διατυπώσεων δημοσιότητας των τροποποιήσεων του κανονισμού τους, χάριν της ασφάλειας των συναλλαγών και της προστασίας των τρίτων που συναλλάσσονται με αυτά και προσδίδουν πίστη στα δημοσιευμένα στοιχεία τους. Πρέπει, επομένως, η αίτηση να ερευνηθεί περαιτέρω κατ' ουσίαν, δεδομένου ότι τηρήθηκε η προδικασία, που προβλέπεται από το άρθρο 3 παρ. 1 του ν.4301/2014, αφού ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης, με πράξη ορισμού δικασίμου και κλήση προς συζήτηση επιδόθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών …………… (βλ. την υπ' αριθμ. …………. έκθεση επίδοσης της δικαστικής επιμελήτριας του Πρωτοδικείου  ...) και στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων (βλ. την υπ' αριθμ. 3556/21-3-2018 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή του Εφετείου …). Σημειώνεται ότι η επίδοση της αίτησης στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι αναγκαία και στην περίπτωση αίτησης περί έγκρισης τροποποίησης του κανονισμού του θρησκευτικού νομικού προσώπου, όπως εν προκειμένω, ώστε τα ανωτέρω πρόσωπα να λάβουν γνώση και να ασκήσουν τυχόν παρέμβαση υπέρ της δημόσιας τάξης (βλ. αιτιολογική έκθεση του ν. 4301/2014).

 

 

Από τα έγγραφα που προσκόμισε το αιτούν θρησκευτικό νομικό πρόσωπο, ήτοι: 1) τον ισχύοντα κανονισμό του που εγκρίθηκε με την υπ' αριθ. ……… απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου ………… και καταχωρήθηκε νόμιμα στο οικείο δημόσιο βιβλίο θρησκευτικών νομικών προσώπων του Πρωτοδικείου αυτού με αριθμό 1, 2) το από 16/29-3-2016 πρακτικό του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, από το οποίο προκύπτει ότι το Μητροπολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του θρησκευτικού νομικού προσώπου από τον …… που βρίσκεται στη ……… του Δήμου …………. επί της οδού … στον ……….. επί της οδού … στ……………….., 3) το με αριθ. πρωτοκόλλου ……… έγγραφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας …………….. από το οποίο προκύπτει ότι εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας…………………… η πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 2 του κανονισμού του θρησκευτικού νομικού προσώπου που αφορά την έδρα του, 4) την υπ' αριθ. ……………. απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου …………… και 5) τον μετά την τροποποίηση κανονισμό του, αποδεικνύεται ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του αιτούντος θρησκευτικού νομικού προσώπου. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο σκοπός και η λειτουργία του ως άνω θρησκευτικού νομικού προσώπου και μετά την τροποποίηση που έγινε στον κανονισμό του, εξακολουθεί να μην αντίκεινται στη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη. Τέλος, ο τροποποιούμενος κανονισμός περιέχει όλα τα στοιχεία που προβλέπονται με ποινή ακυρότητας από τη διάταξη του άρθρου 4 ν. 4301/2014.

 

Επομένως, πρέπει να γίνει δεκτή ως βάσιμη και κατ' ουσίαν η υπό κρίση αίτηση και να διαταχθούν από το Δικαστήριο αυτό όσα ορίζονται από τα άρθρα 84 του ΑΚ και άρθρο 5 του Ν. 4301/2014, όπως αυτά ειδικότερα αναφέρονται στο διατακτικό της παρούσας

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

ΔΕΧΕΤΑΙ την αίτηση.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ: 1) τη δημοσίευση σε μία ημερήσια εφημερίδα, που εκδίδεται στη…………, καθώς και στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών, της περίληψης η οποία να περιέχει τα ουσιώδη στοιχεία των διατάξεων του τροποποιημένου κανονισμού του αιτούντος θρησκευτικού νομικού προσώπου με την επωνυμία……………… που εδρεύει στ………….. στη θέση………… του Δήμου …………… επί της οδού …………………. και ήδη μετά την τροποποίηση του κανονισμού του στον …………….. επί της οδού…………. Στ…………., 2) την εγγραφή της τροποποίησης αυτής στο δημόσιο βιβλίο θρησκευτικών νομικών προσώπων, που τηρείται στο ενταύθα Δικαστήριο για αυτό το σκοπό.

 

 

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη, δημόσια συνεδρίαση, στο ακροατήριο του στη Θήβα, χωρίς να παρευρίσκεται ο πληρεξούσιος δικηγόρος αιτούντος στις 22/06/2018.

 

 

Η  ΔΙΚΑΣΤΗΣ                                      Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΔΣΑ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»