ΜΠρΑθ 7645/2012

 

Δίκαιη δίκη στα ασφαλιστικά μέτρα - Συνοπτική αιτιολογία απόφασης - Προσωρινή ρύθμιση εργασιακής σχέσης - Διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου - Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας - Προσωπικό Διεύθυνσης καθαριότητας ΝΠΔΔ - Πάγιες και Διαρκείς ανάγκες - Σχέση εξάρτησης - Επείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος -.

 

 

Οι απασχολούμενοι στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Κηφισιάς, παρά το γεγονός ότι προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του καθ' ου, απασχολούμενοι σε θέση μονίμου υπαλλήλου, υπό τις εντολές και οδηγίες αυτού και των οργάνων του, που ασκούσαν εποπτεία και καθόριζαν τον τόπο, τον τρόπο και το χρόνο της εργασίας τους, υποχρεούμενοι αυτοί να συμμορφώνονται με αυτούς και να δέχονται τον έλεγχο, τόσο για την τήρηση των εντολών και οδηγιών όσο και για την επιμελή εκτέλεση της εργασίας τους, προσερχόμενοι στην υπηρεσία τους καθημερινά σε συγκεκριμένο ωράριο, όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι του καθ' ου. Συνεπώς, οι αιτούντες συνδέονται με το τελευταίο με την έννομη σχέση της συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με όλες τις περαιτέρω συνέπειες του στοιχείου της εξάρτησης και όχι της συμβάσεως ορισμένου χρόνου, η οποία καταρτίστηκε με πρόθεση καταστρατήγησης της διάταξης του άρθρου 8 παρ. 3 ν. 2112/1920, που επιτελεί τους σκοπούς της κοινοτικής οδηγίας 1999/70/ Ε.Κ.. Στην προκειμένη, πιθανολογήθηκε η ύπαρξη επείγουσας περίπτωσης και επικείμενου κινδύνου για τους αιτούντες, από τη μη συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης με το καθ' ου, καθόσον, μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως από το παρόν δικαστήριο, επί της κύριας αγωγής που θα ασκήσουν, θα αποστερούνται του τακτικού τους μισθού, που αποτελεί και το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους, ενόψει μάλιστα και των επικρατουσών, όχι ευνοϊκών στην αγορά εργασίας σήμερα συνθηκών. Προσωρινή αποδοχή των προσηκόντως προσφερόμενων υπηρεσίες των αιτούντων από τον Δήμο Κηφισιάς και καταβολή των αντίστοιχων αποδοχών τους μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ασκηθησόμενης κύριας αγωγής τους.

 

 

ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

 

Αριθμός Απόφασης: 7645/2012

 

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

Αποτελούμενο από τη Δικαστή Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, που ορίσθηκε με κλήρωση σύμφωνα με το νόμο.

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του, στις 3 Ιουλίου 2012, χωρίς τη σύμπραξη γραμματέα, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

 

ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ: 1) Δ. Τ. του Π., 2) Δ. Μ. του Γ., 3) Χ. Γ. του Π., 4) Κ. Γ. του Π., 5) Ε. Π. του Ν., 6) Σ. Π. του Ν., 7) Ν. Σ. του Χ., 8) Π. Π. του Κ. και 9) Ν. Α. του Δ., απάντων κατοίκων Αθηνών, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Αντώνιο Ταμπάκο.

 

ΤΟΥ ΚΑΘ' ΟΥ Η ΑΙΤΗΣΗ: ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ», που εδρεύει στην Κηφισιά (οδός .... και ....) και εκπροσωπείται νόμιμα, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην παρούσα δίκη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Λεωνίδα Λώρα.

 

Οι αιτούντες ζητούν να γίνει δεκτή η από 25-11-2011 αίτηση τους, που κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου, με αριθμό κατάθεσης δικογράφου 22414/28-11-2011, προσδιορίστηκε για την 3-2-2012 και μετά από νόμιμη αναβολή για τη δικάσιμο που αναφέρεται ανωτέρω και εκφωνήθηκε από το έκθεμα.

 

Κατά τη συζήτηση της υποθέσεως οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων, ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν αυτοί δεκτοί.

 

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

 

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 691 ΚΠολΔ, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 16 του ν. 4055/2012 «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής» η εκδιδόμενη απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων απόφαση περιέχει συνοπτική αιτιολογία ως προς την ύπαρξη ή ανυπαρξία του επικαλούμενου δικαιώματος και τη συνδρομή ή μη επικείμενου κινδύνου ή επείγουσας περίπτωσης.

 

 

Με την υπό κρίση αίτηση οι αιτούντες εκθέτουν ότι παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο καθ' ου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες όμως ήταν κατ' ουσίαν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και επικαλούμενοι επικείμενο κίνδυνο και επείγουσα περίπτωση, ζητούν, ως ασφαλιστικό μέτρο, να ρυθμισθεί προσωρινά η εργασιακή τους σχέση με το καθ' ου και να υποχρεωθεί αυτό να αποδέχεται προσωρινά τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες τους και να καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές τους, μέχρις εκδόσεως τελεσίδικης αποφάσεως επί της τακτικής αγωγής τους, να απειληθεί κατά αυτού χρηματική ποινή ύψους 300 ευρώ, για κάθε ημέρα άρνησης του να συμμορφωθεί στις διατάξεις αυτής της αποφάσεως.

 

 

Με το περιεχόμενο αυτό η αίτηση αρμόδια και παραδεκτά εισάγεται για να συζητηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (αρθρ. 686 επ. του ΚΠολΔ), και είναι νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 103 του Συντάγματος, στην κοινοτική οδηγία 1999/70/Ε.Κ, που εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Ε. Ε. στις 28-6-1999, Π.Δ. 164/2004, με το οποίο ενσωματώθηκε η ανωτέρω οδηγία στην ελληνική έννομη τάξη, στις διατάξεις των άρθρων 648 επ., 671, 281 ΑΚ, 8 παρ. 3 του ν. 2112/1920, 6 ν. 765/1943, που κυρώθηκε με την 324/1946 ΠΥΣ και διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 38 ΕισΝΑΚ, 46 περ. δ' και 53 του Π.Δ. 410/1988, 731, 732 και 947 παρ. 1 και 176 επ. του ΚΠολΔ (βλ. σχ. και ΟλΑΠ 7/2011, 8/2011, 19/2007, 20/2007, 18/2006, ΑΠ 556/2010 ΤΝΠΔΣΑ και απόφαση ΔΕΚ C - 212 Κ. Αδενέλερ, σκέψεις 61, 62 και 63, απόφαση ΔΕΚ της 23ης Απριλίου 2009 στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-378/07, C-379107, C-380I07, Αγγελιδάκη κλπ). Πρέπει, επομένως, να ερευνηθεί περαιτέρω κατ' ουσίαν.

 

 

Από την ένορκη κατάθεση της μάρτυρα που εξετάσθηκε στο ακροατήριο του Δικαστηρίου τούτου με επιμέλεια των αιτούντων, από το σύνολο των εγγράφων που προσκομίζουν οι διάδικοι και από όλη γενικά τη διαδικασία πιθανολογήθηκαν τα ακόλουθα: όλοι οι αιτούντες προσλήφθηκαν και εργάσθηκαν στο καθ' ου με αλλεπάλληλες συμβάσεις, χαρακτηριζόμενες ως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απασχολούμενοι στη Διεύθυνση Καθαριότητας του καθ' ου και δη ο πρώτος εξ αυτών ως εργάτης καθαριότητας και οι λοιποί ως οδηγοί απορριματοφόρων οχημάτων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι προσλήφθηκαν με τις ως άνω συμβάσεις, στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του καθ' ου, απασχολούμενοι σε θέση μονίμου υπαλλήλου, υπό τις εντολές και οδηγίες αυτού και των οργάνων του, που ασκούσαν εποπτεία και καθόριζαν τον τόπο, τον τρόπο και το χρόνο της εργασίας τους, υποχρεούμενοι αυτοί να συμμορφώνονται με αυτούς και να δέχονται τον έλεγχο, τόσο για την τήρηση των εντολών και οδηγιών όσο και για την επιμελή εκτέλεση της εργασίας τους, προσερχόμενοι στην υπηρεσία τους καθημερινά σε συγκεκριμένο ωράριο, όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι του καθ' ου. Συνεπώς, οι αιτούντες συνδέονται με το τελευταίο με την έννομη σχέση της συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με όλες τις περαιτέρω συνέπειες του στοιχείου της εξάρτησης και όχι της συμβάσεως ορισμένου χρόνου, η οποία καταρτίστηκε με πρόθεση καταστρατήγησης της διάταξης του άρθρου 8 παρ. 3 ν. 2112/1920, που επιτελεί τους σκοπούς της κοινοτικής οδηγίας 1999/70/ Ε.Κ.. Συνεπώς, δεν υφίστατο αντικειμενικός λόγος για την ανανέωση των «ορισμένου χρόνου» συμβάσεων, τέτοια δε, χωρίς αντικειμενικό λόγο, ανανέωση συνιστά κατάχρηση, η οποία πρέπει να εξαλειφθεί και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 8 παρ. 3 Ν. 2112/1920, χωρίς την εφαρμογή του οποίου -ελλείψει άλλου αποτελεσματικού προς τούτο μέτρου - δεν είναι δυνατή η εξάλειψη της. Τέλος, πιθανολογήθηκε η ύπαρξη επείγουσας περίπτωσης και επικείμενου κινδύνου για τους αιτούντες, από τη μη συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης με το καθ' ου, καθόσον, μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως από το παρόν δικαστήριο, επί της κύριας αγωγής που θα ασκήσουν, θα αποστερούνται του τακτικού τους μισθού, που αποτελεί και το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους, ενόψει μάλιστα και των επικρατουσών, όχι ευνοϊκών στην αγορά εργασίας σήμερα συνθηκών. Κατ" ακολουθία, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή ως βάσιμη κατ' ουσίαν, να ρυθμιστεί προσωρινά η εργασιακή σχέση των αιτούντων με το καθ' ου και να υποχρεωθεί αυτό να αποδέχεται προσωρινά τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες τους, καταβάλλοντος τις αντίστοιχες αποδοχές τους, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ασκηθησόμενης κύριας αγωγής τους κατ' αυτού, απορριπτόμενου του αιτήματος έως της τελεσιδικίας της απόφασης και να απειληθεί σε βάρος του καθ' ου χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης του να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους.

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

Δικάζει κατ' αντιμωλία των διαδίκων.

 

Απορρίπτει ό,τι κρίθηκε απορριπτέο στο σκεπτικό.

 

Δέχεται την αίτηση εν μέρει.

 

Υποχρεώνει το καθ' ου να αποδέχεται προσωρινά τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες των αιτούντων, καταβάλλοντος τις αντίστοιχες αποδοχές τους, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ασκηθησόμενης κύριας αγωγής τους κατ' αυτού.

 

Απειλεί κατά του καθ' ου και υπέρ των αιτούντων χρηματική ποινή τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης του να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους.

 

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη, δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του στην Αθήνα με απόντες τους διαδίκους και τους πληρεξουσίους τους δικηγόρους στις 3-8-12.

 

 

Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ                  ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ