ΜΠρΑθ (Ασφ.Μ.) 3214/2018

 

Ασφαλιστικά μέτρα - Σύμβαση για την κατασκευή και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού - Συντηρητική κατάσχεση -.

 

Δεκτή αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης. Πιθανολογήθηκε ότι αν και η αιτούσα εκτέλεσε τη μεταξύ των διαδίκων σύμβαση, δηλ. εκμισθώθηκαν τα περιγραφόμενα σε αυτήν αγροτεμάχια άνευ ανταλλάγματος προς εταιρίες συμφερόντων της καθ΄ής, η τελευταία ουδέποτε προέβη στην κατασκευή, θέση σε λειτουργία και σύνδεση στο δίκτυο του φωτοβολταϊκού σταθμού επ’ ονόματι και επ’ ωφελεία της αιτούσας. Οριστική απώλεια οποιασδήποτε νομικής υλοποίησης της αντιπαροχής της καθ΄ής. Αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη της αιτούσας. Εφόσον πιθανολογείται η απαίτηση της αιτούσας έναντι της καθ΄ής συντρέχει επείγουσα περίπτωση ώστε το δικαστήριο να διατάξει τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της καθ΄ής μέχρι του ποσού που αναγράφεται στην απόφαση λόγω της ελαττωμένης περιουσιακής καταστάσεως και του επικείμενου κινδύνου αποκρύψεως και εκποιήσεως της περιουσίας της που δημιουργεί κινδύνους για την ικανοποίηση της απαιτήσεως της αιτούσας μέχρι τον χρόνο της τελεσίδικης επιδικάσεώς της.

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Αριθμός απόφασης 3214/2018

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Αποτελούμενο από τον Δικαστή Γεώργιο Γρίβα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, ο οποίος ορίσθηκε κατόπιν κληρώσεως σύμφωνα με το νόμο από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών.

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του, στις 2/5/2018, χωρίς την σύμπραξη Γραμματέα, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

 

Της αιτούσας: ..., κατοίκου Βραυρώνας (Αρτέμιδος Δήμου Σπάτων) Αττικής, οδός ... η οποία εκπροσωπήθηκε στο Δικαστήριο από την πληρεξούσια δικηγόρο της Fabiana Bartolini.

 

Της καθ’ ής η αίτηση: Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΡΑΜΠΙΛΛΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο "Ν E", που εδρεύει στην Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, οδός … και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία δεν εμφανίστηκε ούτε εκπροσωπήθηκε στο Δικαστήριο από πληρεξούσιο δικηγόρο.

 

Η αιτούσα ζητεί να γίνει δεκτή η από 22/2/2018 αίτηση της, που κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου με αύξοντα αριθμό εκθέσεως καταθέσεως 17652/1822/2018 και προσδιορίστηκε για τη δικάσιμο που αναγράφεται στην αρχή της παρούσας.

 

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο η πληρεξούσια δικηγόρος της αιτούσας αφού ανέπτυξε τους ισχυρισμούς της ζήτησε να γίνουν δεκτοί.

 

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

 

Από την υπ' αριθμ. 28B/27-3-2018 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στο Πρωτοδικείο Αθηνών ...που προσκομίζει η αιτούσα, προκύπτει ότι ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο της ένδικης αίτησης με πράξη προσδιορισμού και κλήση προς συζήτηση για τη δικάσιμο που αναγράφεται στην αρχή της απόφασης, επιδόθηκε νομότυπα και εμπρόθεσμα στην καθ’ ής η αίτηση. Η τελευταία όμως δεν εμφανίστηκε ενώπιον του ακροατηρίου του Δικαστηρίου τούτου, κατά την δικάσιμο που αναγράφεται στην αρχή της παρούσας, κατά την οποία η υπόθεση εκφωνήθηκε στην σειρά της από το οικείο πινάκιο και ως εκ τούτου πρέπει να δικαστεί ερήμην. Το Δικαστήριο ωστόσο θα προχωρήσει στην συζήτηση της υπόθεσης σαν να ήταν όλοι οι διάδικοι παρόντες (άρθρα 682 επ. ΚΠολΔ).

 

Με την κρινόμενη αίτηση, η αιτούσα, επικαλούμενη επείγουσα περίπτωση και για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος, ζητεί να διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της καθ’ ής μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαίτηση της κατά της τελευταίας που εκτίθεται στην αίτηση της και η οποία (απαίτηση της) κινδυνεύει λόγω της ελαττωμένης περιουσιακής καταστάσεως της καθ’ ής και του πιθανότατου κινδύνου να αποκρύψει και να εκποιήσει η τελευταία τα περιουσιακά της στοιχεία.

 

Η αίτηση αρμοδίως καθ' ύλην και κατά τόπον εισάγεται για να συζητηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, κατά την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθρα 686 επ. του ΚΠολΔ) και είναι νόμιμη, στηριζομένη στις διατάξεις των άρθρων 707 επ. του ΚΠολΔ. Πρέπει επομένως η υπό κρίση αίτηση να ερευνηθεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα.

 

Από την εκτίμηση των μετ' επικλήσεως προσκομιζομένων εγγράφων που προσκομίζει η αιτούσα πιθανολογήθηκαν κατά την κρίση του Δικαστηρίου τούτου τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά:

 

Η καθ’ ής είναι κατασκευαστική εταιρεία και δραστηριοποιείται ευρέως την τελευταία δεκαετία στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα ανάπτυξης αδειών, κατασκευής και σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στα πλαίσια των ανωτέρων δραστηριοτήτων της καθ’ ής, μεταξύ αφενός μεν της καθ’ ής, του ..., του ..., ..., αφετέρου δε της αιτούσας, καταρτίστηκε η από 12-1-2012 Σύμβαση Συνεργασίας για την Κατασκευή και Εκμετάλλευση Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Συστήματα, σύμφωνα με την οποία η καθ’ ής ανέλαβε, έναντι της αιτούσας, ως αντάλλαγμα για την άνευ καταβολής μισθώματος εκμίσθωση τριών αγροτεμαχίων προς εταιρείες συμφερόντων της καθής, την υποχρέωση να προβεί άνευ ανταλλάγματος και οποιουδήποτε άλλου κόστους, στην μελέτη, κατασκευή και σύνδεση μονάδος φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 98,93 kw επί ενός αγροτεμαχίου κειμένου στην θέση "ΣΤΕΦΑΝΙ" της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Κερατέας Αττικής, εμβαδού 2.730 τ.μ.

 

Ειδικότερα η καθ΄ής ανέλαβε την υποχρέωση, έναντι της αιτούσας, να προβεί στο σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για την ανάπτυξη στο όνομα της αιτούσας του εν λόγω δικαιώματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού επί του ανωτέρω αγροτεμαχίου, ήτοι την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, την υποβολή αιτήσεων και καταβολή αναγκαίων παραβόλων προς αρμόδιες υπηρεσίες, την έκδοση του συνόλου των απαιτούμενων αδειών από τους αρμόδιους κατά τόπο φορείς, την καταβολή του αναγκαίου ποσού για την πληρωμή επ' ονόματι και για λογαριασμό της αιτούσας του προϋπολογιστικού κόστους σύνδεσης προς την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, την υπογραφή των αναγκαίων Συμβάσεων Σύνδεσης και Πώλησης με τους αρμόδιους διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και εν συνεχεία την κατασκευή, πλήρη αποπεράτωση, θέση σε λειτουργία και σύνδεση του ανωτέρω φωτοβολταϊκού σταθμού στο δίκτυο επ' ωφέλεια της αιτούσας. Περαιτέρω πιθανολογήθηκε ότι αν και η αιτούσα εκτέλεσε την προαναφερόμενη σύμβαση, ήτοι τα αγροτεμάχια που περιγράφονται στην ανωτέρω σύμβαση εκμισθώθηκαν άνευ ανταλλάγματος προς εταιρείες συμφερόντων της καθ΄ής και υπεγράφη εκ μέρους της (αιτούσας) η από 12/1/2012 Σύμβαση για την Μελέτη & Κατασκευή Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία, η καθής ουδέποτε προέβη στην κατασκευή, θέση σε λειτουργία και σύνδεση στο δίκτυο του ανωτέρω φωτοβολταϊκού σταθμού επ' ονόματι και επ' ωφελεία της αιτούσας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να έχει απωλεσθεί οριστικά οποιαδήποτε νομική δυνατότητα υλοποίησης της αντιπαροχής της καθ΄ής. Ήδη, η αιτούσα έχει ασκήσει κατά της ήδη καθ΄ής η αίτηση, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, την από 27/12/2017 αγωγή, με την οποία ζητεί την επιδίκαση του ποσού των 280.000 ευρώ, με το νόμιμο τόκο υπερημερίας από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την ολοσχερή εξόφληση, ως αποζημίωση της για την θετική ζημία και ως χρηματική της ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη. Επομένως εφόσον πιθανολογείται η παραπάνω απαίτηση της αιτούσας έναντι της καθ΄ής, συντρέχει επείγουσα περίπτωση, ώστε το Δικαστήριο να διατάξει τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της καθ΄ής, μέχρι του ποσού των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, λόγω της ελαττωμένης περιουσιακής καταστάσεως και του επικειμένου κινδύνου αποκρύψεως και εκποιήσεως της περιουσίας της, που δημιουργεί κινδύνους για την ικανοποίηση της ως άνω απαιτήσεως της αιτούσας μέχρι το χρόνο της τελεσίδικης επιδικάσεως της. Πρέπει, επομένως, η αίτηση να γίνει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη, σύμφωνα με τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό.

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

-ΔΙΚΑΖΕΙ ερήμην της καθ’ ής.

 

-ΔΕΧΕΤΑΙ την αίτηση.

 

-ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της καθ’ ής, που βρίσκεται στα χέρια της ή στα χέρια τρίτων, προς εξασφάλιση της απαιτήσεως της αιτούσας που έχει σε βάρος της, μέχρι του ποσού των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και εξόδων.

 

Κρίθηκε, αποφασίστηκε, δημοσιεύτηκε στην Αθήνα στις 17/5/2018.

 

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΔΣΑ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»