ΜονΔΕφΑθ 905/2014

 

Φορολογικές διαφορές - Οριο του εκκλητού - Φορολόγηση μηνιαίας αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και ειδικού ερευνητικού επιδόματος μελών ΔΕΠ-ΑΕΙ -.

 

Αντικείμενο της διαφοράς αποτελεί το ποσό που αντιστοιχεί στον κύριο φόρο εισοδήματος που επιβλήθηκε σε καθένα από τα εν λόγω επιδόματα. Το όριο του εκκλητού κρίνεται χωριστά για το καθένα από τα εν λόγω αυτοτελή και διακεκριμένα ποσά φόρου εισοδήματος. Απορρίπτει την έφεση του Δημοσίου.

 

Αριθμός απόφασης: 905/2014

 

ΤΟ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τμήμα 8ο Μονομελές

 

σ υ ν ε δ ρ ί α σ ε  δημόσια στο ακροατήριό του, στις 9 Ιανουαρίου 2014, με δικαστή τον Χρήστο Κεϊμαλή, Εφέτη Δ.Δ., και γραμματέα την Βασιλική Καρακολτσίδου, δικαστική υπάλληλο,

 

γ ι α  να δικάσει την από 7 Δεκεμβρίου 2012 (αριθ. καταχ. 3532/2012) έφεση,

 

τ ο υ  Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον Προϊστάμενο ΔΟΥ Δ Αθηνών, το οποίο δεν παραστάθηκε

 

κ α τ ά  της Σ.-Ν. Η.-Γ., κατοίκου Αθηνών (......), η οποία παραστάθηκε με τον δικηγόρο Αλκιβιάδη Ευαγγελάτο, τον οποίο διόρισε με προφορική δήλωση στο ακροατήριο.

 

Το δικαστήριο, άκουσε τον πληρεξούσιο δικηγόρο της εφεσίβλητης, ο οποίος ζήτησε να απορριφθεί η έφεση.

 

 

Η  κ ρ ί σ η  τ ο υ  Δ ι κ α σ τ η ρ ί ο υ  ε ί ν α ι  η  ε ξ ή ς:

 

 

1. Επειδή, με την κρινόμενη έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Δ Αθηνών και για την άσκηση της οποίας δεν απαιτείται κατά νόμο η καταβολή παραβόλου, ζητείται η εξαφάνιση της 12071/2012 οριστικής απόφασης του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την απόφαση αυτή, κατ αποδοχήν προσφυγής της ήδη εφεσιβλήτου, ακυρώθηκε η αρνητική απάντηση του Προϊσταμένου της ανωτέρω Δ.Ο.Υ., έγινε δεκτή η αίτηση μερικής ανάκλησης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οικονομικού έτους 2006, που υπέβαλε η εφεσίβλητη, αναγνωρίσθηκε ότι από το ατομικό εισόδημα αυτής (από μισθωτές υπηρεσίες), που δηλώθηκε κατά το εν λόγω έτος, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, συνολικό ποσό 12.852 ευρώ και διατάχθηκε η νέα εκκαθάριση του φόρου και η επιστροφή σε αυτήν του τυχόν αχρεωστήτως παρακρατηθέντος ή καταβληθέντος ποσού.

 

 

2. Επειδή νομίμως χωρεί το Δικαστήριο στη συζήτηση της υπόθεσης, παρά την απουσία του εκκαλούντος, το οποίο κλητεύθηκε νομίμως.

 

 

3. Επειδή υπό του άρθρου 92 του Κ.Δ.Δ. ορίζεται ότι: 1....2. Δεν υπόκεινται σε έφεση αποφάσεις που αφορούν σε χρηματικές διαφορές, αν το αντικείμενό τους δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ... Το αντικείμενο της διαφοράς προσδιορίζεται από το ποσό, το οποίο καθορίζεται με την πρωτόδικη απόφαση. Αν αντικείμενο της διαφοράς είναι περισσότερα αυτοτελή και διακεκριμένα μεταξύ τους ποσά, το εκκλητό κρίνεται χωριστά ως προς το καθένα από τα ποσά αυτά... 3. Ειδικώς, στις χρηματικού περιεχομένου φορολογικές εν γένει διαφορές, όταν από το νόμο προβλέπεται η από μέρους του φορολογουμένου υποβολή δήλωσης πριν την έκδοση της σχετικής πράξης, ως αντικείμενο της διαφοράς θεωρείται, για μεν τη Διοίκηση η διαφορά του κύριου φόρου που προκύπτει ανάμεσα σε εκείνον που ορίστηκε με την πράξη και σε αυτόν που καθορίστηκε με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, .... 4.....

 

 

4. Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, εκ της εκκαλουμένης αποφάσεως προκύπτει ότι δι αυτής εκρίθησαν ως αφορολόγητα για το οικον. έτος 2006 ποσά εισοδήματος εκ μισθωτών υπηρεσιών, ύψους 6.336 και 6.516 ευρώ, αντιστοιχούντα, το μεν πρώτο στην πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, το δε δεύτερο στο ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία χορηγήθηκαν στην εφεσίβλητο κατά το ίδιο έτος. Ο αναλογών επί των ως άνω ποσών φόρος εισοδήματος, σύμφωνα με την κλίμακα του άρθρου 1 παρ.1 του ν.3296/2004 (Α 253), ανέρχεται στο ύψος των (6.336 Χ 40% =) 2.534,44 και (6.516 Χ 40% =) 2.606,40 ευρώ. Ενόψει του ότι επί των προαναφερομένων ποσών εισοδήματος αναλογεί, σύμφωνα με την εκκαλούμενη απόφαση, μηδενικός φόρος, τα ως άνω ποσά κυρίου φόρου συνιστούν το αντικείμενο της διαφοράς της παρούσης εκκλήτου δίκης. Ενόψει, δε, περαιτέρω, ότι το καθένα από τα ως άνω αυτοτελή και διακεκριμένα μεταξύ τους ποσά υπολείπονται του ορίου του εκκλητού (5.000), η υπό κρίση έφεση πρέπει ν απορριφθεί για το λόγο αυτό, ο οποίος προβάλλεται και υπό της εφεσιβλήτου δια του σχετικού υπομνήματός της, ως απαράδεκτη. Κατόπιν τούτου, πρέπει να καταδικαστεί το εκκαλούν στη δικαστική δαπάνη της εφεσιβλήτου, ύψους 341 ευρώ (άρθρο 275 παρ.1 του Κ.Δ.Δ.).

 

 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 

 

-Απορρίπτει τη έφεση.

 

-Καταδικάζει το εκκαλούν στη δικαστική δαπάνη της εφεσιβλήτου, ύψους τριακοσίων σαράντα ενός (341) ευρώ.

 

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 2014.

 

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ                                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΪΜΑΛΗΣ                   ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΚΟΛΤΣΙΔΟΥ