ΜΔΠρΠειρ 429/2010

 

Φορολογία - Τέλη κυκλοφορίας - Απαλλαγές - Ο.Λ.Π. -.

 

 

Η διάταξη του άρθρου 3 του Α.Ν. 1559/1950, κατά την οποία ο Ο.Λ.Π. απολαύει όλων των προνομίων, απαλλαγών και ατελειών, που ισχύουν για το Δημόσιο, κατισχύει κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, τέτοια δε είναι και εκείνη της παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 2367/1953, σύμφωνα με την οποία άλλες απαλλαγές, πλην εκείνης που αναφέρεται στην πα. 1 του άρθρου αυτού (απαλλαγή των αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, που ανήκουν στο Δημόσιο από τα τέλη κυκλοφορίας), καταργούνται, ενώ, περαιτέρω, μετά τη μετατροπή του Ο.Λ.Π. σε ανώνυμη εταιρεία δυνάμει του άρθρου δεύτερου του Ν. 2688/1999, το οποίο παραπέμπει στο ανωτέρω άρθρο 3 του Ν. 1559/1950, διατηρήθηκε το ειδικό φορολογικό καθεστώς του Ο.Λ.Π. και συνεπώς, ο Οργανισμός αυτός απαλλάσσεται της υποχρέωσης καταβολής φόρων, τελών κλπ, (εκτός του φόρου εισοδήματος), άρα και των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητά του.

 

 

Αριθμός απόφασης A 429/2010

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τμήμα

 

 

10ο Μονομελές

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του, στον Πειραιά, στις 23 Οκτωβρίου 2009, με δικαστή την Στυλιανή Τσαούση, Πρωτοδίκη Δ.Δ και γραμματέα την Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, δικαστική υπάλληλο.

 

Για να δικάσει την από 17-7-2002  προσφυγή-ανακοπή.

 

Της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με διακριτικό τίτλο «ΟΛΠ ΑΕ», που εδρεύει στον Πειραιά, Ακτή Μιαούλη, αριθ. 10, η  οποία παραστάθηκε δια της φερομένης ως πληρεξούσιας δικηγόρου Αικατερίνης Νομικού, συμπαρισταμένης της ασκουμένης δικηγόρου Γεωργίας   Πράπα.

 

Κατά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον Προϊστάμενο της  Γ΄ Δ.Ο.Υ. Πειραιά, ο οποίος δεν παραστάθηκε.

 

 Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το Δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη και μελέτησε τα σχετικά έγγραφα.

 

 

Σκέφτηκε κατά το νόμο.

 

 

Επειδή, με την  κρινόμενη προσφυγή-ανακοπή, ζητείται παραδεκτώς,  η ακύρωση : α) του 9/27-2-1998 χρηματικού καταλόγου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Γ΄ Πειραιά, κατά το μέρος αυτής με το οποίο βεβαιώθηκαν σε βάρος της προσφεύγουσας-ανακόπτουσας  εταιρίας τέλη κυκλοφορίας ποσού 17.848  δραχμών για το με αριθμό  κυκλοφορίας ΥΙΕ ... φορτηγό αυτοκίνητό της και β)  της πράξης ταμειακής βεβαίωσης του ως άνω Προϊσταμένου, με την οποία βεβαιώθηκαν  εν στενή εννοία τα προαναφερόμενα τέλη. 

 

 

Επειδή, στο άρθρο 3 του α.ν. 1559/1950 «Περί Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς» (ΦΕΚ 252 Α΄) ορίζεται ότι : «1. Ο Οργανισμός απολαύει απάντων των προνομίων, απαλλαγών και ατελειών, ως απολαύει το Δημόσιον εις όλας τας Δημοσίας και ιδιωτικάς σχέσεις και συναλλαγάς αυτού εφαρμοζομένων εν γένει, επί του Οργανισμού όλων των σχετικών διατάξεων εξαιρετικού δικαίου των ισχυουσών εκάστοτε δια το Δημόσιον. 2. Ενδεικτικώς εις τα ως άνω προνόμια, απαλλαγάς και ατελείας περιλαμβάνονται συν τοις άλλοις και τα κάτωθι : α) ζ) Ο Οργανισμός δεν υπόκειται εις φόρους, τέλη, δικαιώματα, εισφοράς, κρατήσεις και εν γένει οιασδήποτε επιβαρύνσεις υφισταμένας ή επιβληθησομένας υπέρ του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως και παντός οιουδήποτε τρίτου .3. Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου είναι επικρατέστεραι πάσης γενικής ή ειδικής διατάξεως γενικών ή ειδικών νόμων.». Περαιτέρω, στο άρθρο 12 του ν. 2367/1953 «Περί τίτλων κυριότητος, ταξινόμησεως, αδειών κυκλοφορίας   και φορολογίας αυτοκινήτων» (ΦΕΚ 82 Α΄) ορίζεται ότι: « Από 1ης Μαρτίου 1953 η κυκλοφορία  των  αυτοκινήτων  οχημάτων  εν γένει  υπόκειται  εις  τα  δια  των  διατάξεων  των  άρθρων  14 και 15  οριζόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόσθετον ειδικόν τέλος» και στο άρθρο 17 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι: «  1. Απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας: α)  β)  Τα  εις  το Ελληνικόν Δημόσιον ανήκοντα κατά κυριότητα και δια τας υπηρεσίας αυτού αποκλειστικώς χρησιμοποιούμενα  παντός  είδους  αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτται. γ) δ) 2.  Τυχόν  υφιστάμεναι  έτεραι   απαλλαγαί   δυνάμει   άλλων   νόμων  καταργούνται από της ισχύος του παρόντος Νόμου.».  Εξάλλου, στο άρθρο πρώτο του ν. 2688/1999 (ΦΕΚ Α΄ 40), ορίζεται ότι : «1. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς» που ιδρύθηκε με το ν. 4748/1930 (ΦΕΚ 166Α΄) και αναμορφώθηκε με το αν. 1559/1950 (ΦΕΚ 252 Α΄) μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Ανώνυμη Εταιρία» και με διακριτικό τίτλο «ΟΛΠ ΑΕ». Η ΟΛΠ ΑΕ είναι ανώνυμη εταιρία κοινής ωφελείας με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνει διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας » και στο άρθρο δεύτερο παρ. 2 αυτού ότι : «Οι διατάξεις του άρθρου 3 του αν. 1559/1950 εφαρμόζονται στην εταιρία ΟΛΠ ΑΕ, η οποία υπόκειται μόνο σε φόρο εισοδήματος ».

 

 

Επειδή, η προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 3 του α.ν. 1559/1950, σύμφωνα με την οποία ο ΟΛΠ απολαύει όλων των προνομίων και απαλλαγών που ισχύουν για το Δημόσιο όπως από την καταβολή κάθε φόρου, τέλους, κλπ, κατισχύει, κατά ρητή πρόβλεψη, κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης. Από τη διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των παρ. 1β και 2  του άρθρου 17  του ν. 2367/1953, με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα που ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και ότι καταργούνται τυχόν άλλες υφιστάμενες απαλλαγές, συνάγεται ότι με τη διάταξη αυτή, η οποία αναφέρεται γενικώς σε άλλες υφιστάμενες απαλλαγές  από τα εν λόγω τέλη,  δεν καταργήθηκε το άρθρο 3 του προαναφερόμενου αναγκαστικού νόμου του ΟΛΠ, που τον εξομοιώνει   στις σχέσεις και τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Περαιτέρω, από το δεύτερο άρθρο του ν. 2688/1999, με τον οποίο  το νπδδ «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς» μετατράπηκε από 1.5.1999 σε ανώνυμη εταιρία (ΟΛΠ ΑΕ) και στο οποίο γίνεται ρητή παραπομπή στο άρθρο 3 του α.ν. 1559/1950, συνάγεται ότι διατηρήθηκε το ειδικό φορολογικό καθεστώς του ΟΛΠ μετά την μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία και ότι αυτός απαλλάσσεται της καταβολής φόρων, τελών κλπ, πλην του φόρου εισοδήματος που εξαιρείται ρητά. Επομένως η ΟΛΠ ΑΕ απαλλάσσεται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας  των φορτηγών αυτοκινήτων της.

Επειδή, στην συγκεκριμένη περίπτωση, από τα στοιχεία της δικογραφίας, προκύπτουν τα εξής : Με τον προσβαλλόμενο χρηματικό κατάλογο βεβαιώθηκαν σε βάρος της προσφεύγουσας-ανακόπτουσας εταιρίας, μεταξύ άλλων, τέλη κυκλοφορίας οικονομικού έτους 1998, συνολικού ποσού 17.848  δραχμών, για το με αριθμό  κυκλοφορίας ΥΙΕ ....  φορτηγό αυτοκίνητό της. Εν συνεχεία, το ποσό αυτό βεβαιώθηκε ταμειακώς με την δεύτερη προσβαλλόμενη πράξη  ταμειακής βεβαίωσης.

Επειδή, ήδη, με την κρινόμενη προσφυγή-ανακοπή της η ως άνω εταιρία  ζητά την ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων, ισχυριζόμενη ότι, κατ εφαρμογή του άρθρου 3 του α.ν. 1559/1950, απαλλάσσεται από την καταβολή των επίδικων τελών.

Επειδή, ενόψει του ότι,  η διάταξη του άρθρου 3 του αν. 1599/1950 με την οποία ο ΟΛΠ απαλλάσσεται, μεταξύ άλλων, και της  καταβολής των επίδικων τελών, συνεχίζει να ισχύει και μετά την ισχύ του ν. 2367/1953, η επιβολή σε βάρος της προσφεύγουσας-ανακόπτουσας εταιρίας των ως άνω τελών δεν έχει χωρήσει νομίμως, κατ αποδοχή της κρινόμενης προσφυγής-ανακοπής.

 

 

Επειδή, κατ ακολουθία των ανωτέρω, η κρινόμενη προσφυγή-ανακοπή πρέπει να γίνει δεκτή, να ακυρωθεί ο προσβαλλόμενος 9/27-2-1998 χρηματικός κατάλογος του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Γ΄ Πειραιά, κατά το μέρος αυτού με το οποίο επιβλήθηκαν σε βάρος της ανωτέρω εταιρίας τέλη κυκλοφορίας ποσού 17.848 δραχμών για το με αριθμό  κυκλοφορίας ΥΙΕ ...  φορτηγό αυτοκίνητό της, καθώς και η πράξη ταμειακής βεβαίωσης του ως άνω Προϊσταμένου, με την οποία βεβαιώθηκαν  εν στενή εννοία τα προαναφερόμενα τέλη.

 

 

            ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

Δέχεται την προσφυγή-ανακοπή.

 

Ακυρώνει τον 9/27-2-2000 χρηματικό κατάλογο του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Γ΄ Πειραιά, κατά το μέρος αυτού με το οποίο επιβλήθηκαν σε βάρος του ΟΛΠ τέλη κυκλοφορίας ποσού 17.848 δραχμών για το με αριθμό  κυκλοφορίας ΥΙΕ ...  φορτηγό αυτοκίνητό της, καθώς και την πράξη ταμειακής βεβαίωσης του ως άνω Προϊσταμένου, με την οποία βεβαιώθηκαν  εν στενή εννοία τα προαναφερόμενα τέλη

 

Δημοσιεύθηκε στον  Πειραιά σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση  στο ακροατήριο του Δικαστηρίου στις 29-1-2010.

 

 

   Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΣΑΟΥΣΗ            ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ