ΜΔΠρΠειρ 1019/2010

 

Δημοτική φορολογία - Τέλος (δαπάνη) κατασκευής αποχετευτικού συστήματος) - Ανταποδοτικότητα -.

 

 

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 1068/1980, η δαπάνη κατασκευής αποχετευτικού αγωγού βαρύνει τους παρόδιους ιδιοκτήτες και ότι το αντίστοιχο δικαίωμα του εκάστοτε Ο.Τ.Α. προς είσπραξη της εν λόγω δαπάνης είναι ανταποδοτικό και, επομένως, η απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό της πρέπει να αποβλέπει στην απόληψη εσόδων κατά βάση ανάλογων προς τα προβλεπόμενα αντίστοιχα έξοδα διοικήσεως, που ανακύπτουν από την εκάστοτε συμμετοχή του οικείου Ο.Τ.Α. σε πρόγραμμα κατασκευής δικτύου αποχετεύσεως ακαθάρτων. Με το σκεπτικό αυτό κρίθηκε ότι ο καθορισμός ενιαίας κατ' έτος τιμής χρέωσης των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων για την δαπάνη κατασκευής αποχετευτικού αγωγού και ο καταλογισμός εκείνων, που δεν εξόφλησαν εμπρόθεσμα το σχετικό χρέος, με βάση της ως άνω ενιαία τιμή και όχι την πραγματική δαπάνη για την προαναφερόμενη κατασκευή, είναι παράνομος.

 

 

Αριθμός απόφασης α 1019/2010

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τμήμα

12o ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του, στις 23 Ioυνίου  2009, με δικαστή την Μαρία Λαζαρίδου,  Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων και γραμματέα την Ευαγγελία Βεντούρη, δικαστική υπάλληλο.

 

Για να δικάσει την προσφυγή με χρονολογία 8.9.1997.

 

Των: 1. ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «ΕΛΕΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ - ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟΝ)», που εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφ. Κηφισίας, αρ. 137, το οποίο παραστάθηκε με την πληρεξούσια δικηγόρο του Ελένη Στασινάκη και 2. ..., κατοίκου Γλυφάδας Αττικής, ..., ο οποίος δεν παραστάθηκε.

 

Κατά του Δήμου Γλυφάδας, που εκπροσωπείται από τον Δήμαρχό του και παραστάθηκε με δήλωση κατ΄ άρθρο 29 παρ. 1 του ν. 2915/01 της πληρεξουσίας δικηγόρου του Μαρίας Φιλοπούλου.

 

Κατά τη συζήτηση ο διάδικος που εμφανίσθηκε και παραστάθηκε ανέπτυξε τους ισχυρισμούς του και ζήτησε όσα αναφέρονται στα πρακτικά.

 

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση,

 

το Δικαστήριο μελέτησε τα σχετικά έγγραφα.

 

Και

 

Σκέφτηκε κατά το νόμο.

 

 

Επειδή με την κρινόμενη προσφυγή, η οποία ασκείται κατά νόμο ατελώς (αρ. 33 παρ. 4 ν.δ. 520/41 σε συνδυασμό με αρ. 4 παρ. 3 ν. 1111/44 και αρ. 1 παρ. 2 περιπτ. στ΄ αρ. 6 ν.δ. 1079/71) επιδιώκεται κατ΄ ορθή εκτίμηση του δικογράφου η τροποποίηση εγγραφής στον βεβαιωτικό κατάλογο του καθού η προσφυγή Δήμου, με την οποία (εγγραφή) βεβαιώθηκε σε βάρος του πρώτου προσφεύγοντος φιλανθρωπικού σωματείου, ιδιοκτήτη ακινήτου ευρισκομένου στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Γλυφάδας και επί της οδού ..., το ποσό των 443.040 δραχμών, ως αναλογούσα δαπάνη για την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος. Εξάλλου, στη δικάσιμο της 28-4-2009 κατά την οποία αναβλήθηκε η συζήτηση της υπόθεσης για την παρούσα δικάσιμο εμφανίσθηκε η φερόμενη ως πληρεξούσια δικηγόρος Ελένη Στασινάκη και δήλωσε ότι ο δεύτερος προσφεύγων ... απεβίωσε στις 25.12.2008 (σχετ. η από 27-12-2008 ληξιαρχική πράξη θανάτου του Ληξίαρχου του Δήμου Αθηναίων). Κατόπιν αυτού και λαμβανομένου υπόψη ότι ο συγκεκριμένος προσφεύγων άσκησε την υπό κρίση προσφυγή με την ιδιότητά του ως εκτελεστής διαθήκης του ..., και ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2029 του Αστικού Κώδικα, το εν λόγω λειτούργημα είναι προσωποπαγές και παύει με το θάνατο του εκτελεστή, το Δικαστήριο κηρύσσει τη δίκη καταργημένη ως προς τον προσφεύγοντα αυτόν (σχετ. άρθρο 142 παρ. 1 εδ. γ΄ ΚΔΔ). Κατά τα λοιπά, η υπό κρίση προσφυγή ασκείται παραδεκτώς και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω στην ουσία.

 

 

Επειδή, στο άρθρο 13 του ν. 1068/1980 «Περί Συστάσεως Ενιαίου Φορέως Υδρεύσεως - Αποχετεύσεως Πρωτευούσης» (ΦΕΚ 190 Α΄), ορίζεται ότι: «-1. Κατά την κατασκευήν των αγωγών του δικτύου αποχετεύσεως ακαθάρτων, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως χρεώνουν υποχρεωτικώς την δαπάνην κατασκευής αυτών, ήτις προκύπτει εξ εκθέσεως της αρμοδίας τεχνικής υπηρεσίας του Νομαρχιακού διαμερίσματος ή του οικείου Ο.Τ.Α. εις τους ιδιοκτήτας των παροδίων ακινήτων, αναλόγως του μήκους προσόψεως εκάστου ακινήτου επί του αγωγού, βάσει τριωρόφου οικοδομής, ανεξαρτήτως εάν το ακίνητον έχει οικοδομηθεί . . . . -2. . . . -3. Το ποσόν της ανωτέρω δαπάνης προσαυξάνεται: α) Υπέρ του Δήμου ή της Κοινότητος δι΄ έξοδα διοικήσεως μέχρι 20% και β) κατά 22% υπέρ της Ε.Υ.Δ.Α.Π. δι΄ αντιμετώπισιν των δαπανών λειτουργίας και συντηρήσεως του δικτύου. -4. . -5. Η αναλογούσα δαπάνη κατασκευής μετά των ανωτέρω ποσοστών προσαυξήσεων εισπράττεται υπό του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και αποδίδεται το αναλογούν ποσόν εις την Ε.Υ.Δ.Α.Π. ….». Εξάλλου, στο άρθρο 11 του π.δ. 6/1986 «Κανονισμός λειτουργίας δικτύου υπονόμων ακαθάρτων και βρόχινων νερών περιοχής αρμοδιότητας Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης» (ΦΕΚ 3 Α΄), ορίζεται ότι: «-1. Για τις δαπάνες κατασκευής αγωγών αποχέτευσης εφαρμόζεται το άρθρο 13 του Νόμ. 1068/80….».

 

 

Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα ακόλουθα: Με την υπ΄ αριθμ. 213/1987 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας (η οποία εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. 23445/4.9.1987 απόφαση του Νομάρχη Πειραιά) αφενός αποφασίσθηκε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάριστων υδάτων επί της οδού ... στη Γλυφάδα (εργολαβία Α19), αφετέρου καθορίσθηκε η αναλογούσα στους παρόδιους ιδιοκτήτες ακινήτων δαπάνη για την εν λόγω κατασκευή στο ποσό των 5.000 δραχμών ανά μέτρο μήκους πρόσοψης ακινήτου. Με βάση την απόφαση αυτή και λαμβανομένου υπόψη ότι το ευρισκόμενο επί του αριθμού 4Α της ανωτέρω οδού ... ακίνητο, ιδιοκτησίας του προσφεύγοντος φιλανθρωπικού σωματείου, είχε μήκος πρόσοψης 25 μέτρα, προσδιορίσθηκε η δαπάνη που αναλογούσε στο ακίνητο αυτό πλέον προσαυξήσεων υπέρ Δήμου και ΕΥΔΑΠ, στο συνολικό ποσό των 184.600 δραχμών, σύμφωνα με την οικεία Καρτέλα Οφειλέτη Αποχέτευσης. Ακολούθως, με την υπ΄ αριθμ. 343/1991 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας, η οποία εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. 37466/24.1.1992 απόφαση του Νομάρχη Πειραιά, ορίσθηκε ενιαία για κάθε χρόνο προσωρινή τιμή χρέωσης των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων για τη δαπάνη κατασκευής αγωγών αποχετευτικού δικτύου επίσης, αποφασίσθηκε ότι η εκπρόθεσμη εξόφληση από τους παρόδιους ιδιοκτήτες τυχόν βεβαιωμένων χρεών τους προερχόμενων από δαπάνη κατασκευής αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων θα γίνεται όχι με βάση την πραγματική δαπάνη, όπως αυτή προσδιορίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά το χρόνο κατασκευής του αγωγού, αλλά με βάση την ως άνω προσδιοριζόμενη ενιαία τιμή χρέωσης που ισχύει κατά το έτος πληρωμής. Κατ΄ εφαρμογή της απόφασης αυτής σε συνδυασμό με την υπ΄ αριθμ. 125/1992 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του ίδιου Δήμου, η οποία εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 14502/2.6.1992 απόφαση του Νομάρχη Πειραιά και σύμφωνα με την οποία καθορίζεται για το έτος 1992, η ενιαία τιμή χρέωσης των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων για την κατασκευή αποχετευτικών αγωγών, στο ποσό των 12.000 δραχμών ανά μέτρο μήκους πρόσοψης, κλήθηκε το προσφεύγον σωματείο να καταβάλει για την κατασκευή του επί της οδού ... αγωγού το ποσό των 443.040 δραχμών (σχετ. η από 1-9-1997 ειδοποίηση).

 

 

Επειδή, την ένδικη εγγραφή στους βεβαιωτικούς καταλόγους του καθού η προσφυγή Δήμου προσβάλλει ήδη το προσφεύγον με την υπό κρίση προσφυγή του αιτούμενο την τροποποίησή της και περαιτέρω τον επαναπροσδιορισμό της οικείας οφειλής του στο αρχικό ποσό των 184.600 δραχμών, για το λόγο ότι η αναπροσαρμογή της τιμής χρέωσης ανά μέτρο μήκους πρόσοψης στο ποσό των 12.000 δραχμών αντί του αρχικώς προσδιορισθέντος ποσού των 5.000 δραχμών συνιστά αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια και τούτο καθόσον το ίδιο ουδέποτε εκλήθη πριν το έτος 1992 να τακτοποιήσει την οφειλή αυτή και επομένως δεν ευθύνεται για την εκπρόθεσμη εξόφληση. Εξάλλου, ο καθού η προσφυγή Δήμος με την έκθεση απόψεων και το από 26-6-2009 υπόμνημά του υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη έγγραφή είναι σύννομη και ειδικότερα σύμφωνη τόσο με τις διατάξεις του ν. 1068/1980 όσο και με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του.

 

 

Επειδή κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με τις διατάξεις που παρατέθηκαν σε προηγούμενη σκέψη, το Δικαστήριο λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 1068/1980, η δαπάνη κατασκευής αποχετευτικού αγωγού βαρύνει τους παρόδιους ιδιοκτήτες και ότι το αντίστοιχο δικαίωμα του εκάστοτε ΟΤΑ προς είσπραξη της εν λόγω δαπάνης είναι ανταποδοτικό και επομένως, η απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου με την οποία καθορίζεται τούτο πρέπει να αποβλέπει στην απόληψη εσόδων κατά βάση ανάλογων προς τα προβλεπόμενα αντίστοιχα έξοδα διοικήσεως, που ανακύπτουν εκ της εκάστοτε συμμετοχής του οικείου ΟΤΑ σε πρόγραμμα κατασκευής δικτύου αποχετεύσεως ακαθάρτων (πρβλ. ΣτΕ 907/1981), κρίνει ότι ο ένδικος καθορισμός ενιαίας κατ΄ έτος τιμής χρέωσης των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων για τη δαπάνη κατασκευής αγωγών αποχετευτικού δικτύου και ο καταλογισμός όσων εκ των ιδιοκτητών αυτών δεν προσήλθαν εμπροθέσμως προς τακτοποίηση του σχετικού χρέους με βάση την ως άνω ενιαία τιμή και όχι με βάση την πραγματική δαπάνη, δε στηρίζεται στο νόμο. Επομένως, η αναπροσαρμογή του ένδικου χρέους με βάση την ενιαία τιμή χρέωσης που ίσχυε για το έτος 1992, δηλαδή στο ποσό των 12.000 δραχμών ανά μέτρο μήκους πρόσοψης των παρόδιων ακινήτων, ερείδεται σε μη νόμιμη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του καθού η προσφυγή Δήμου και για το λόγο αυτό η προσβαλλόμενη εγγραφή πρέπει να μεταρρυθμιστεί και προσδιορισθεί η οφειλή του προσφεύγοντος σωματείου για τη συμμετοχή του ως παρόδιου ιδιοκτήτη στη δαπάνη κατασκευής αποχετευτικού αγωγού στην οδό Κοραή στο ποσό των 541,75 ευρώ (184.600 δραχμές) που πράγματι αντιστοιχεί στη δαπάνη αυτή, κατ΄ αποδοχή ως βάσιμου του σχετικού ισχυρισμού της προσφυγής. Τέλος, πρέπει να απαλλαγεί ο καθού Δήμος από τα δικαστικά έξοδα του προσφεύγοντος κατ΄ εκτίμηση των περιστάσεων (άρθρο 275 παρ. 1 εδ. ε΄ ΚΔΔ).

 

ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ

 

Κηρύσσει τη δίκη κατηργημένη όσον αφορά τον δεύτερο προσφεύγοντα, ...

 

Δέχεται την προσφυγή καθ΄ ο μέρος ασκείται από το σωματείο με την επωνυμία «Ελεήμων Εταιρία Αθηνών (ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ - ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟΝ)».

 

Τροποποιεί την εγγραφή στον βεβαιωτικό κατάλογο του Δήμου Γλυφάδας με την οποία βεβαιώθηκε σε βάρος του ανωτέρω φιλανθρωπικού σωματείου, το ποσό των 443.040 δραχμών, ως δαπάνη για την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος.

 

Προσδιορίζει την οφειλή του προσφεύγοντος σωματείου για τη συμμετοχή του ως παρόδιου ιδιοκτήτη ακινήτου επί της οδού ... στη δαπάνη κατασκευής αποχετευτικού αγωγού στο ποσό των 541,75 ευρώ (184.600 δραχμές).

 

Απαλλάσσει τον Δήμο Γλυφάδας από τα δικαστικά έξοδα του προσφεύγοντος σωματείου.

 

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στον Πειραιά, σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου στις 26-2-2010.

 

Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ               ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΒΕΝΤΟΥΡΗ