ΕιρΝαυπάκτου 74/2018

 

Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων - Σύζυγοι - Μηνιαίες καταβολές για 48 μήνες - Εξαίρεση κύριας κατοικίας από την εκποίηση - Μηνιαίες καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας -.

 

Δεκτή αίτηση για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα. Σύζυγοι. Συνεκδίκαση αιτήσεων. Κρίθηκε ότι η περιέλευση των αιτούντων σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής δεν οφείλεται σε δόλο. Ρύθμιση των χρεών με μηνιαίες καταβολές προς τους πιστωτές για χρονικό διάστημα 48 μηνών. Καθορισμός ποσού μηνιαίας καταβολής και του τρόπου διανομής του μεταξύ των πιστωτών. Εξαίρεση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας της αιτούσας. Υποχρέωση καταβολής ποσού για τη διάσωση της κύριας κατοικίας σε ισόποσες μηνιαίες καταβολές. Τρόπος καταβολής των εν λόγω μηνιαίων καταβολών.

 

 

 

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

 

Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας

(Ν. 3869/2010)

 

 

Αριθμός 74/2018

ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

 

 

Συγκροτήθηκε από την Ειρηνοδίκη Αλεξάνδρα Κιούση την οποία όρισε η Πρόεδρος Πρωτοδικών Μεσολογγίου και τον Γραμματέα Σπυρίδωνα Βασιλόπουλο.

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του την 16η Ιανουαρίου 2018 για να δικάσει την παρακάτω υπόθεση μεταξύ:

 

Α) Επί της υπ' αριθ. 26/2012 αίτησης: Του καλούντος-αιτούντος ..., κατοίκου Μ Ναυπάκτου, ο οποίος παραστάθηκε στη δίκη μετά του πληρεξουσίου του δικηγόρου Βασιλείου Γαλανόπουλου (Δ.Σ. Πατρών).

 

Των καθ' ων η κλήση-μετεχόντων στη δίκη πιστωτών οι οποίοι κατέστησαν διάδικοι μετά τη νόμιμη κλήτευση τους (άρθρα 5 του ν. 3869/2010 και 748 παρ. 2 του ΚΠολΔ) και παρίστανται ως εξής: 1) της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERG A SI AS Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Όθωνος αρ. 8, νομίμως εκπροσωπούμενη, η οποία παραστάθηκε δια της πληρεξούσιας δικηγόρου της Φιλάνθης Κανέλλη (Δ.Σ. Μεσολογγίου) και 2) της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφ. Αμαλίας αρ. 20 και Σουρή αρ. 5, νομίμως εκπροσωπούμενη, η οποία παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου της δικηγόρου Μάρκου Πούλου (Δ.Σ. Μεσολογγίου).

 

Β) Επί της υπ' αριθ. 66/2014 αίτησης: Της αιτούσας ..., κατοίκου Μαμουλάδας Ναυπάκτου, με ΑΦΜ .../Δ.Ο.Υ. ..., η οποία παραστάθηκε στη δίκη μετά του πληρεξουσίου της δικηγόρου Βασιλείου Γαλανόπουλου (Δ.Σ. Πατρών).

 

Των μετεχόντων στη δίκη πιστωτών οι οποίοι κατέστησαν διάδικοι μετά τη νόμιμη κλήτευση τους (άρθρα 5 ν.3869/2010 και 748 παρ.2 ΚΠολΔ) και παρίστανται ως εξής: 1) της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Όθωνος αρ. 8 και εκπροσωπείται νόμιμα, τόσο για την ίδια ατομικά όσο και ως καθολικής διαδόχου της πρώην ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ Α.Τ,Ε.», λόγω συγχωνεύσεως με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη, η οποία παραστάθηκε στη δίκη δια της πληρεξούσιας δικηγόρου της Φιλάνθης Κανέλλη (Δ.Σ. Μεσολογγίου) και 2} του ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ακαδημίας αρ. 40 και εκπροσωπείται νόμιμα, το οποίο παραστάθηκε στη δίκη δια της πληρεξούσιας δικηγόρου του Ευσταθίας Σκούρα (Δ.Σ. Μεσολογγίου).

 

Γ) Επί της υπ' αριθ. 34/2017 (συμπληρωματικής) αίτησης: Της αιτούσας ..., κατοίκου Μαμουλάδας Ναυπάκτου, με ΑΦΜ .../Δ.Ο.Υ. ..., η οποία παραστάθηκε στη δίκη μετά του πληρεξουσίου της δικηγόρου Βασιλείου Γαλανόπουλου (Δ.Σ. Πατρών).

 

Της μετέχουσας στη δίκη πιστώτριας ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα Λεωφ. Αμαλίας αρ. 20 και Σουρή αρ. 5, και εκπροσωπείται νόμιμα, ως εκπροσωπούσας και την Estia Mortgage Finance PLC, η οποία κατέστη διάδικος μετά τη νόμιμη κλήτευση της (άρθρα 5 του ν. 3869/2010 και 748 παρ. 2 του ΚΠολΔ) και παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου της δικηγόρου Μάρκου Πούλου (Δ.Σ. Μεσολογγίου).

 

Οι αιτούντες με τις από 19-06-2012, 16-07-2014 και 24-04-2017 (συμπληρωματική) αιτήσεις τους, με αριθ. κατ. 26/2012, 66/2014 και 34/2017 αντιστοίχως, που απηύθυναν προς το Δικαστήριο αυτό και για όσους λόγους εκθέτουν στα σχετικά δικόγραφα, ζήτησαν να γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους.

 

Δικάσιμος για τη συζήτηση των αιτήσεων αυτών ορίστηκε μετά από νόμιμες αναβολές η αναφερόμενη στην αρχή της παρούσας και κατά τη συζήτηση μετά την εκφώνηση των υποθέσεων από το σχετικό πινάκιο, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά και τις έγγραφες προτάσεις που κατέθεσαν.

 

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

 

Ο αιτών με την υπ' αριθ. κατ. 26/2012 αίτηση του επικαλούμενος έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του προς τις καθ' ων πιστώτριες του, που αναφέρονται στην περιεχόμενη στην αίτηση αναλυτική κατάσταση, ζητεί, όπως σαφώς συνάγεται από το όλο περιεχόμενο της αίτησης, τη ρύθμιση των χρεών του, σύμφωνα με το σχέδιο διευθέτησης που υποβάλλει και αφού ληφθούν υπόψη η περιουσιακή και οικογενειακή του κατάσταση που εκθέτει αναλυτικά, με σκοπό την εν μέρει απαλλαγή του απ' αυτά.

 

Με το παραπάνω περιεχόμενο η αίτηση, αρμόδια φέρεται για συζήτηση στο δικαστήριο αυτό, κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 741 επ. ΚΠολΔ και 3 Ν. 3869/2010), εφόσον για το παραδεκτό της: α) τηρήθηκε η προδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη διαμεσολάβηση προσώπου απ' αυτά που έχουν σχετική εξουσία από το νόμο (βλ. άρθ. 2 ν. 3869/2010), ο οποίος απέτυχε όπως βεβαιώνεται από τον διαμεσολαβητή δικηγόρο Πατρών Θεοφάνη Αδαμόπουλο β) κατατέθηκε μέσα στην εξάμηνη προθεσμία του άρθ. 2 παρ. 1 ν. 3869/2010 από τη αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως προκύπτει από την ημερομηνία αποτυχίας που αναγράφεται στη βεβαίωση του διαμεσολαβητή (20-03-2012) σε συνδυασμό με την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ρύθμισης (22-06-2012) και γ) δεν εκκρεμεί άλλη αίτηση του αιτούντος για ρύθμιση των χρεών του στο Δικαστήριο αυτό ή άλλο Ειρηνοδικείο της χώρας, ούτε έχει απορριφθεί προγενέστερη αίτηση του για ουσιαστικούς λόγους, όπως διαπιστώθηκε μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο κατ' άρθ. 13 παρ. 2, (βλ. σχετικές βεβαιώσεις των Γραμματέων του Δικαστηρίου αυτού και του Ειρηνοδικείου Αθηνών). Παραδεκτά εισάγεται προς συζήτηση μετά: α) την εμπρόθεσμη και νομότυπη επίδοση στις μετέχουσες της αίτησης με ορισμό δικασίμου για τη συζήτηση της, με πρόσκληση να υποβάλουν τις παρατηρήσεις της μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την κατάθεση της αίτησης β) την εμπρόθεσμη κατάθεση στη γραμματεία του δικαστηρίου αυτού των εγγράφων του άρθ. 4 παρ. 2 και 4 ν. 3869/2010, (βεβαίωσης αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνης δήλωσης για την ορθότητα και πληρότητα των καταστάσεων και γ) την αποτυχία του δικαστικού συμβιβασμού, δοθέντος ότι δεν έχει γίνει δεκτό το σχέδιο διευθέτησης οφειλών από τις πιστώτριες (βλ. τις έγγραφες απαντήσεις τους). Περαιτέρω, η ένδικη αίτηση περιέχει όλα όσα ορίζονται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 3869/2010, δηλαδή: α) κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων του, β} κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του. Τέλος, η αίτηση είναι επαρκώς ορισμένη παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των καθ' ων, που κρίνονται απορριπτέοι (για το ορισμένο της αίτησης βλέπ. σχετ. I. Βενιέρη - Θ. Κατσά, Εφαρμογή του Ν, 3869/2010 για τα Υπερχρεωμένα Φυσικά Πρόσωπα, Β' έκδοση, σελ. 184 επόμ. - Αθ. Κρητικό, ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις, έκδοση 2010, σελ. 64, 66) και νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1, 4, 8 και 11 του ν.3869/2010.

 

Η αιτούσα με την υπ' αριθ. κατ. 66/2014 αίτηση της καθώς και με την υπ' αριθ. κατ. 34/2017 συμπληρωματική αίτηση της επικαλούμενη έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών της προς τις καθ' ων πιστώτριες της, που αναφέρονται στην περιεχόμενη σ' αυτές αναλυτική κατάσταση ζητεί, όπως σαφώς συνάγεται από το όλο περιεχόμενο τους, τη ρύθμιση των χρεών της, με την εξαίρεση της κύριας κατοικίας της, σύμφωνα με το σχέδιο διευθέτησης που υποβάλλει και αφού ληφθούν υπόψη η περιουσιακή και οικογενειακή της κατάσταση που εκθέτει αναλυτικά, με σκοπό την εν μέρει απαλλαγή της απ' αυτά.

 

Με το περιεχόμενο αυτό και αίτημα, η ένδικη (κύρια) αίτηση, η οποία κατατέθηκε μετά την ισχύ του Ν. 4161/2013, καθώς και η συμπληρωματική αίτηση, η οποία έχει παρακολουθηματικό χαρακτήρα ως προς το εφαρμοστέο δίκαιο.( βλ. Ι. Βενιέρη - Θ. Κατσά, Εφαρμογή του Ν. 3869/2010 για τα Υπερχρεωμένα Φυσικά Πρόσωπα, 3η έκδοση, σελ. 298-299 & ΕιρΠατρ 716/2016, αδημοσ.) και για την οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ίδιες διατάξεις, αρμοδίως εισάγονται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου κατά την παρούσα διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 3 του Ν. 3869/2010 και 739 επ. του ΚΠολΔ), αφού τηρήθηκε προηγουμένως η διαδικασία του προδικαστικού συμβιβασμού (άρθρ. 4 παρ. 3 εδαφ. β' και 5 παρ. 1 του Ν. 3869/2010, όπως αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα )2 παρ. 2 και 13 παρ. 1 του Ν. 4161/2013), ο οποίος όμως απέτυχε (βλ. τις υπ' αριθμ. 59/2014 απόφαση προσωρινής διαταγής της Δικαστού του Δικαστηρίου τούτου καθώς και τις 35/2017 και 120/2017 αποφάσεις του παρόντος δικαστηρίου με τις οποίες συμπληρώθηκε η προσωρινή διαταγή μετά την άσκηση της συμπληρωματικής αίτησης) και δεν εκκρεμεί άλλη αίτηση της αιτούσας για ρύθμιση των χρεών της στο δικαστήριο αυτό ή σε άλλο Ειρηνοδικείο της χώρας, ούτε έχει απορριφθεί προγενέστερη αίτηση της για ουσιαστικούς λόγους, όπως διαπιστώθηκε μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο, κατ' άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 3869/2010 (βλ. βεβαιώσεις των Γραμματέων του Δικαστηρίου τούτου και του Ειρηνοδικείου Αθηνών). Επίσης προσκομίζονται από την αιτούσα και τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3869/2010 έγγραφα, καθώς και οι σχετικές εκθέσεις επιδόσεως από τις οποίες προκύπτει η κλήτευση των καθ' ων κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του ίδιου νόμου. Περαιτέρω, η ένδικη αίτηση περιέχει όλα όσα ορίζονται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 3869/2010, δηλαδή: α) κατάσταση της περιουσίας της αιτούσας και των κάθε φύσεως εισοδημάτων της, β) κατάσταση των απαιτήσεων των πιστωτών του κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης των οφειλών της. Τέλος, η αίτηση είναι επαρκώς ορισμένη, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των καθ' ων, που κρίνονται απορριπτέοι (για το ορισμένο της αίτησης βλ. σχετ. I, Βενιέρη -Θ. Κατσά, Εφαρμογή του Ν. 3869/2010 για τα Υπερχρεωμένα Φυσικά Πρόσωπα, 2η έκδοση, σελ. 184 επ. & Αθ. Κρητικό, Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις, έκδοση 2014, σελ. 123 επ.) και νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1, 4, 6 παρ. 3, 8 παρ. 2 εδ. α', 9 παρ. 2, 10 παρ. 1 και 11 παρ. 1 του Ν. 3869/2010 (βλ. άρθρ. 16 παρ. 2 και 17 παρ. 1 και 2 του 4161/2013).

 

Κατά τη διάταξη του άρθρου 246 ΚΠολΔ, το Δικαστήριο σε κάθε στάση της δίκης μπορεί, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση κάποιου διαδίκου, να διατάξει την ένωση και συνεκδίκαση περισσοτέρων εκκρεμών ενώπιον του δικών ανάμεσα στους ίδιους ή διαφορετικούς διαδίκους, αν υπάγονται στην ίδια διαδικασία και κατά την κρίση του δικαστηρίου διευκολύνεται ή επιταχύνεται η διεξαγωγή της δίκης ή επέρχεται μείωση των εξόδων. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 741 ΚΠολΔ, τα άρθρα 1 έως 590 εφαρμόζονται και κατά τη διαδικασία των άρθρων 743 έως 781, εκτός αν είναι αντίθετα προς ειδικές διατάξεις ή δεν προσαρμόζονται στη διαδικασία αυτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φέρονται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου οι από 19-06-2012 με αριθ. κατ, 26/2012, από 16-07-2014 με αριθ. κατ. 66/2014 και από 24-04-2017 (συμπληρωματική) με αριθ. κατ. 34/2017 αιτήσεις που υπέβαλλαν οι αιτούντες που είναι σύζυγοι και που ζητούν μ' αυτές με βάση τις διατάξεις του Ν. 3869/2010, τη ρύθμιση των χρεών τους, αναφέρονται δε σε κοινά πραγματικά περιστατικά και υπάγονται στην ίδια διαδικασία χωρίς να θίγεται και ο προσωποπαγής χαρακτήρας της ρύθμισης. Επιπλέον, αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, ενώ με τη συνεκδίκαση των αιτήσεων των οφειλετών, οι οποίοι εν προκειμένω τυγχάνουν σύζυγοι, διευκολύνεται η διεξαγωγή της δίκης, καθώς σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 ν. 3869/2010, κατά τον καθορισμό της μηνιαίας δόσης του αιτούντων λαμβάνεται υπ' όψιν η αμοιβαία δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, σύμφωνα με τα άρθρα 1389, 1390 ΑΚ. Πρέπει, επομένως, οι δύο αιτήσεις να συνεκδικαστούν και να ερευνηθούν στη συνέχεια ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα, δεδομένου ότι για το παραδεκτό της συζήτησης, έχουν προσκομιστεί τα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών και ενσήμων εκ μέρους των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων (άρθρ. 61 παρ. 1& 4 του Ν. 4194/2013).

 

Από την χωρίς όρκο εξέταση της αιτούσας στο ακροατήριο, η οποία περιέχεται στα ταυτάριθμα με την παρούσα πρακτικά δημοσίας συνεδρίασης του Δικαστηρίου τούτου, από όλα τα έγγραφα που παραδεκτά και νόμιμα προσκομίζουν και επικαλούνται οι διάδικοι, τα οποία παρά την ενδεχόμενη μνημόνευση ορισμένων μόνον εξ αυτών κατωτέρω, συνεκτιμώνται στο σύνολο τους χωρίς να παραλειφθεί κανένα, καθώς και από εκείνα, που απλώς προσκομίζονται στο δικαστήριο, χωρίς να γίνεται επίκληση τους- παραδεκτά, όπως προκύπτει από τα άρθρα 744 και 759 παράγραφος 3 του ΚΠολΔ (βλ. σχετ. Β. Βαθρακοκοίλης, άρθ. 759 αριθ, 5, ΑΠ 174/1987, ΕλλΔνη ν29,129), από τις ομολογίες που συνάγονται από τους ισχυρισμούς των διαδίκων (άρθρο 261, 352 ΚΠολΔ) και από τα διδάγματα της κοινής πείρας που λαμβάνονται υπόψη αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο, (άρθρο 336 παρ. 4 ΚΠολΔ), αποδεικνύονται τα εξής πραγματικά περιστατικά: Οι αιτούντες είναι σύζυγοι, ηλικίας ο 1ος 56 ετών και η 2η 50 ετών και είναι γονείς τριών τέκνων ηλικίας 23, 21 και 13 ετών (βλ. προσκ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης). Ο αιτών ασχολείται με γεωργικές - κτηνοτροφικές εργασίες με μέσο ετήσιο εισόδημα 6.500,00 ευρώ περίπου ενώ λαμβάνει και γεωργικές επιδοτήσεις και η αιτούσα που ήταν νοσηλεύτρια στο ΓΝ Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» από το έτος 2014 συνταξιοδοτήθηκε, με μηνιαία σύνταξη (κύρια 834,57 ευρώ και επικουρική 148,24 ευρώ ) 982,81 ευρώ (βλ. προσκ. ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης Ιανουαρίου 2018). Οι δαπάνες για τα τέκνα τους, από το χρόνο κατάθεσης των αιτήσεων έχουν αλλάξει και ειδικότερα για τα τέκνα τους Αθανάσιο και Φώτιο που είναι φοιτητές στην Πάτρα καταβάλλουν εκτός των άλλων για την οικία που μισθώνουν 200,00 ευρώ μηνιαίως (βλ. το με αρ. δήλωσης ... αντίγραφο δήλωσης μίσθωσης) ενώ για το τρίτο τέκνο τους που πάσχει από σοβαρή αναπηρία δεν λαμβάνουν πλέον το επίδομα των 330,00 ευρώ μηνιαίως, αφού κρίθηκε ότι το ποσοστό αναπηρίας δεν ανέρχεται πλέον σε 67/100 αλλά σε 50/100. Επίσης οι αιτούντες διαμένουν στη Μ Ναυπακτίας σε ιδιόκτητη κατοικία της αιτούσας για την οποία θα γίνει λόγος παρακάτω. Οι αποδοχές των αιτούντων είναι μειωμένες σε σχέση με τις αποδοχές των προηγουμένων ετών όπως προκύπτει από τις προσκομιζόμενες φορολογικές δηλώσεις και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα. Έτσι το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα κατά το οικ. έτος 2008 ανερχόταν σε 32.226,24 ευρώ, κατά το οικ. έτος 2009 ανερχόταν σε 32.626,06 ευρώ, ενώ κατά τα τελευταία έτη το εισόδημα τους έχει μειωθεί και ειδικότερα το εισόδημα τους κατά το φορ. έτος 2014 ανερχόταν σε 18.663,00 ευρώ, κατά το φορ. έτος 2015 ανερχόταν σε 15.307,82 ευρώ και κατά το φορ. έτος 2016 ανερχόταν σε 27.153,67 ευρώ, λόγω των επιδοτήσεων που έλαβε ο αιτών.

 

Σε χρόνο προγενέστερο του έτους από την κατάθεση των ένδικων αιτήσεων οι αιτούντες είχαν αναλάβει τα παρακάτω χρέη, τα οποία τόσο αυτά προς τους ανέγγυους όσο και αυτά και προς τους ενέγγυους πιστωτές κατά πλάσμα του νόμου, θεωρούνται με την κοινοποίηση της αίτησης ληξιπρόθεσμα και υπολογίζονται με την τρέχουσα αξία τους κατά το χρόνο κοινοποίησης της αίτησης (βλ. σε Κρητικό «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» σελ. 99), με εξαίρεση τα παρακάτω εμπραγμάτως ασφαλισμένα στεγαστικά δάνεια, των οποίων ο εκτοκισμός συνεχίζεται με το επιτόκιο ενήμερης οφειλής μέχρι το χρόνο έκδοσης της απόφασης (άρθ. 6 παρ. 3 ν. 3869/10). Στον αιτούντα έχει χορηγηθεί:

 

Α.- Από την πρώτη των καθ' ων ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «EFG EUROBANK ERGAS1AS Α.Ε.», ένα δάνειο δυνάμει της με αριθμό ... σύμβασης πίστωσης, με υπόλοιπο οφειλής στις 16-12-2015 το ποσό των 17.479,68 ευρώ (47,41% του συνολικού χρέους) όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση οφειλών της ως άνω πιστώτριας.

Β.- Από την δεύτερη των καθ' ων ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», έχει χορηγηθεί στον αιτούντα α) ένα καταναλωτικό δάνειο δυνάμει της με αριθμό ... σύμβασης, με υπόλοιπο οφειλής στις 20-12-2011 το ποσό των 6.608J9 ευρώ (17,92% του συνολικού χρέους), β) ένα στεγαστικό δάνειο δυνάμει της με αριθμό ... σύμβασης, (στο οποίο είναι συνοφειλέτης με την αιτούσα σύζυγο του) με υπόλοιπο οφειλής στις 12-04-2017 το ποσό των 12.169,37 ευρώ (33% του συνολικού χρέους) και γ) ένα καταναλωτικό δάνειο δυνάμει της με αριθμό ... σύμβασης, με υπόλοιπο οφειλής στις 20-12-2011 το ποσό των 614,06 ευρώ (1,67% του συνολικού χρέους), όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση οφειλών της παραπάνω πιστώτριας. Στην αιτούσα έχει χορηγηθεί:

 

Α.- Από την πρώτη των καθ' ων ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.», α) ένα καταναλωτικό δάνειο, δυνάμει της με αριθμό ... σύμβασης, με υπόλοιπο οφειλής στις 16-12-2015 το ποσό των 37.066,29 ευρώ (40% του συνολικού χρέους) και β) ένα καταναλωτικό δάνειο, δυνάμει της με αριθμό ... σύμβασης, με υπόλοιπο οφειλής στις 16-12-2015 το ποσό των 10.106,31 ευρώ, (10,91% του συνολικού χρέους) όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση οφειλών της παραπάνω πιστώτριας. Β.- Από το δεύτερο των καθ' ων ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ», ένα στεγαστικό δάνειο με αριθ. λογ. 1/87764 με υπόλοιπο οφειλής στις 31-12-2015 το ποσό των 33.320,18 ευρώ (35,96% του συνολικού χρέους), όπως προκύπτει από τους τοκοχρεωλυτικούς πίνακες του ΤΠ&Δ. Το δάνειο αυτό ει εξασφαλισμένο με εγγραφή υποθήκης στις 20-06-2001 στην κύρια κατοικία της αιτούσας. Γ.- Από την πιστώτρια (στη συμπληρωματική αίτηση) ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» ένα στεγαστικό δάνειο δυνάμει της με αριθμό ... σύμβασης, (στο οποίο είναι συνοφειλέτης με τον αιτούντα σύζυγο της) με υπόλοιπο οφειλής στις 12-04-2017 το ποσό των 12.169,37 ευρώ (13,13% του συνολικού χρέους) όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση οφειλών της παραπάνω πιστώτριας. Επομένως το σύνολο των οφειλών του αιτούντος ανέρχεται στο ποσό των (17.479,68+6.608,19+12.169,37+614,06- 36.871,30 ευρώ και της αιτούσας στο ποσό των (37.066,29+10.106,31+33.320,18+12.169,37 ==) 92.662.15 ευρώ.

 

Στα περιουσιακά στοιχεία του αιτούντος (βλ. προσκ. Ε9) περιλαμβάνονται α) η ψιλή κυριότητα κατά ποσοστό 100% μιας ισόγειας οικίας εμβαδού 40 τ.μ. εντός οικοπέδου εκτάσεως 774 τ.μ., που ευρίσκεται στον οικισμό του χωρίου Τρίκορφου Δωρίδας του τέως Δήμου Ευπαλίου, το οποίο περιήλθε σ' αυτόν δυνάμει του υπ' αριθμ. .../24.06.1993 συμβολαίου περιουσιακής παροχής με ψιλή κυριότητα της συμβολαιογράφου Ευπαλίου ..., νόμιμα μεταγεγραμένου. Το ακίνητο αυτό βαρύνει η από 19.03.2003 προσημείωση υποθήκης υπέρ της δεύτερης των καθ' ων για ποσό 24.000 €, δυνάμει της υπ' αριθμ. 155/2003 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, β) ένα οικόπεδο κατά πλήρη κυριότητα εκτάσεως 630 τ.μ., που βρίσκεται εντός του οικισμού Τρίκορφου της πρώην κοινότητας Τρίκορφου Λωρίδας και ήδη Δήμου Ευπαλίου Φωκίδας, το οποίο περιήλθε σ' αυτόν δυνάμει του υπ' αριθμ. .../01.12.1999 συμβολαίου γονικής παροχής του συμβολαιογράφου Ναυπάκτου ..., νόμιμα μεταγεγραμένου, γ) ένα αγροτεμάχιο κατά πλήρη κυριότητα, εκτάσεως 5.000 τ.μ., που ευρίσκεται στην θέση «Ξ Τ» του Δήμου Ευπαλίου, δ) ένα αγροτεμάχιο κατά πλήρη κυριότητα, εκτάσεως 10.000 τ.μ. που βρίσκεται στην θέση «Σ. Τ.» του Δήμου Ευπαλίου, ε) ένα αγροτεμάχιο κατά πλήρη κυριότητα, εκτάσεως 1.000 τ.μ. που ευρίσκεται στην θέση «Β Τ» του Δήμου Ευπαλίου, στ) ένα αγροτεμάχιο κατά πλήρη κυριότητα, εκτάσεως 3.000 τ.μ. που ευρίσκεται στην θέση «Α Τ» του Δήμου Ευπαλίου, ζ) ένα αγροτεμάχιο κατά πλήρη κυριότητα, εκτάσεως 4.000 τ.μ., που ευρίσκεται στην θέση «Ξ Τ» του Δήμου Ευπαλίου και η) ένα αγροτεμάχιο κατά πλήρη κυριότητα, εκτάσεως 3.000 τ.μ., που ευρίσκεται στην θέση «Τρίκορφο» του Δήμου Ευπαλίου. Τα παραπάνω ακίνητα του αιτούντος λόγω του είδους, της πιο πάνω θέσης τους και του εμπραγμάτου δικαιώματος του σ' αυτά (ψιλή κυριότητα στο υπό στοιχ. α' ) και της εντεύθεν μικρής εμπορικής τους αξίας, κρίνεται ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον, -ενόψει της κρίσης στην αγορά ακινήτων λόγω της επιβολής πρόσθετων φόρων- ούτε να αποφέρουν κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτών του, λαμβανομένων υπόψη και των εξόδων της διαδικασίας εκποίησης (αμοιβή εκκαθαριστή, έξοδα δημοσιεύσεων κλπ), γι' αυτό και δεν πρέπει να διαταχθεί η κατ' άρθ. 9 παρ. 1 ν. 3839/10 εκποίηση τους.

 

Όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία της αιτούσας, (βλ. προσκ. Ε9) έχουν ως εξής: 1) 100% της πλήρους κυριότητας μίας μονοκατοικίας 1ου ορόφου συνολικού εμβαδού 144,00 τ.μ., με βοηθητικούς χώρους 18,00 τ.μ., εντός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1.037,00 τ. μ., που βρίσκεται στη Μ. Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το ως άνω ακίνητο περιήλθε σ' αυτήν δυνάμει της υπ' αριθ. .../30.07.1993 συμβολαιογραφικής πράξης γονικών παροχών ψιλής κυριότητας ακινήτων του συμβολαιογράφου Ναυπάκτου ... που μεταγράφηκε νόμιμα. Η αντικειμενική αξία του παραπάνω ακινήτου ανέρχεται σε 64.624,40 ευρώ, (βλ. προσκ. δήλωση ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) έτους 2017. Το παραπάνω ακίνητο αποτελεί την κύρια κατοικία της αιτούσας και της οικογένειας της και η αντικειμενική αξία του δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%, όπως απαιτεί ο νόμος για την εξαίρεση της από την εκποίηση (άρθρ. 9 παρ. 2 εδ. α' του Ν. 3869/2010). Με την πρόταση δε εκκαθάρισης που υπέβαλε η αιτούσα ζήτησε να εξαιρεθεί από την εκποίηση το ακίνητο της αυτό, 2) δυνάμει της υπ' αριθ. .../03.11.2006 συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης καθέτων ιδιοκτησιών/ γονικής παροχής ψιλής κυριότητας του ιδίου ως άνω συμβολαιογράφου, νόμιμα μετεγγραμμένης περιήλθαν στην αιτούσα κατά ψιλή κυριότητα, τα παρακάτω ακίνητα: α) τμήμα οικοπέδου (κάθετη ιδιοκτησία) επιφάνειας 500,72 τ. μ. στην θέση «Γ» εντός του οικισμού Μ Ναυπακτίας, αντικειμενικής αξίας σύμφωνα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α έτους 2017 ποσό 5.207,49 ευρώ και β) τμήμα οικοπέδου (κάθετη ιδιοκτησία) επιφάνειας 500,07 τ. μ. στην θέση «Γ» εντός του οικισμού Μ Ναυπακτίας, αντικειμενικής αξίας σύμφωνα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α έτους 2017 ποσού 5.200,73 ευρώ. Τα παραπάνω ακίνητα (οικόπεδα) της αιτούσας λόγω του είδους, της πιο πάνω θέσης τους και του εμπραγμάτου δικαιώματος της σ' αυτά (ψιλή κυριότητα ) και της εντεύθεν μικρής εμπορικής τους αξίας, κρίνεται ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον, -ενόψει της κρίσης στην αγορά ακινήτων λόγω της επιβολής πρόσθετων φόρων- ούτε να αποφέρουν κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτών της, λαμβανομένων υπόψη και των εξόδων της διαδικασίας εκποίησης (αμοιβή εκκαθαριστή, έξοδα δημοσιεύσεων κλπ), γι' αυτό και δεν πρέπει να διαταχθεί η κατ' άρθ. 9 παρ. 1 ν. 3839/10 εκποίηση τους. Επίσης η αιτούσα είναι κυρία α) του υπ' αριθμ. κυκλ. ΥΥΜ- ... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας NISSAN SUNNY, 1392 κ.εκ., με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1989, η εμπορική αξία του οποίου εκτιμάται στο ποσό των 500,00 ευρώ και β) του υπ' αριθμ. κυκλ. YXO-...LX.E. αυτοκινήτου, μάρκας VOLKS WAGEN PASSAT, 1595 κ.εκ., με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1996, η εμπορική αξία του οποίου εκτιμάται στο ποσό των 3.000,00 ευρώ. Τα ως άνω οχήματα ενόψει της εμπορικής τους αξίας και της παλαιότητας τους, δεν κρίνονται πρόσφορα προς εκποίηση, γιατί δεν πρόκειται να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά ούτε και να αποφέρουν κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των καθ' ων, λαμβανομένων υπόψη και των εξόδων της διαδικασίας ρευστοποίησης, γι' αυτό και κρίνεται ότι δεν πρέπει να διαταχθεί η κατ' άρθρο 9 παρ. 1 του ν. 3869/2010 εκποίησή τους.

 

Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι οι αιτούντες εκτός των παραπάνω δεν διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, κινητά ή καταθέσεις) και έχουν περιέλθει χωρίς δική τους υπαιτιότητα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αφού τα έσοδα τους που προέρχονται από τα εισοδήματα του αιτούντος από τη δραστηριότητα του ως αγρότης και από τη σύνταξη της αιτούσας (βλ. παραπάνω), συγκρινόμενα με τις υποχρεώσεις τους από τις δανειακές τους συμβάσεις, δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των χρεών τους. Η αδυναμία τους αυτή οφείλεται αφενός στο ύψος των μηνιαίων δόσεων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των δανείων που υπερβαίνει το ποσό των 1.300,00 ευρώ και αφετέρου στα εισοδήματα τους που δεν επαρκούν γι' αυτά, σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες αναγκαίες δαπάνες διαβίωσης τους. Η αρνητική αυτή σχέση μεταξύ της ρευστότητας και των οφειλών τους κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν αναμένεται να βελτιωθεί τουλάχιστο στο εγγύς μέλλον, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας των τελευταίων χρόνων, που καθιστά μη αναμενόμενη οποιαδήποτε αύξηση των εισοδημάτων τους. Συνεπώς συντρέχει στην περίπτωση τους μόνιμη και διαρκής αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους προς τους μετέχοντες πιστωτές. Η περιέλευσή τους σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής δεν οφείλεται σε δόλο, εφόσον δεν αποδείχτηκε ότι με πράξεις ή παραλείψεις τους επιδίωξαν την αδυναμία των πληρωμών τους ή ότι προέβλεψαν ότι οδηγούνται σε αδυναμία πληρωμών και δεν άλλαξαν συμπεριφορά αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα αυτό. Αντιθέτως, αποδείχτηκε ότι οι αιτούντες πριν την κατάθεση των ένδικων αιτήσεων, ανταποκρίνονταν μερικώς στις δανειακές τους υποχρεώσεις καταβάλλοντας μικρότερα ποσά μέχρι που οδηγήθηκαν στην αδυναμία να πληρώνουν τις οφειλές τους λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας των τελευταίων χρόνων, που είχε ως συνέπεια την μείωση των εισοδημάτων τους όπως προκύπτει από μια απλή επισκόπηση των προσκομιζομένων φορολογικών τους δηλώσεων και των αντίστοιχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων των ετών 2008-2016. Επομένως, οι ενστάσεις των καθ' ων περί μη μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των χρεών τους και περί δόλιας περιέλευσης σ' αυτή, πρέπει ν' απορριφθούν ως αβάσιμες στην ουσία τους. Περαιτέρω ο ισχυρισμός των καθ' ων ότι οι αιτούντες όλως καταχρηστικά αιτούνται την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010, κρίνεται απορριπτέος ως μη νόμιμος, καθόσον τα περιστατικά που επικαλούνται δεν μπορούν να θεμελιώσουν την ένσταση του άρθρου 281 ΑΚ. Έτι περαιτέρω, η επιδίωξη των αιτούντων για ρύθμιση των χρεών τους, υπό τα ως άνω αποδειχθέντα πραγματικά περιστατικά δεν συνιστά κατάχρηση δικαιώματος, καθώς η άσκηση του δικαιώματος τους αυτού δεν έρχεται σε αντίθεση με την καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και τον κοινωνικοοικονομικό σκοπό του δικαιώματος, αλλά αντιθέτως κρίνεται ότι είναι απολύτως σύμφωνη με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και δεν ασκείται άσκοπα αλλά είναι σύμφωνη και με το σκοπό των διατάξεων του Ν.3869/2010 (βλ. σχετική αιτιολογική έκθεση) και με τους ηθικούς κανόνες, που χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά του μέσου συνετού ανθρώπου. Ακόμη, με την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν.3869/2010, δίδεται η δυνατότητα στον οφειλέτη σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, που επιτάσσει τον οικονομικό και κοινωνικό απεγκλωβισμό, να επανενταχθεί στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα με γνώμονα το γενικό συμφέρον ρυθμίζοντας τα χρέη του (βλ. ΑΠ 1006/1999 ΕλλΔνη 40.1718, ΑΠ 392/1997 ΕλλΔνη 38.842, ΕιρΑΘ 161/2013 ΤΠΝ ΝΟΜΟΣ).

 

Με βάση τα παραπάνω αναφερόμενα, συντρέχουν στο πρόσωπο τους οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 και ειδικότερα σ' αυτή του άρθρου 8 παρ. 2 για τον αιτούντα και σ' αυτές των άρθρων 8 παρ. 2 και 9 παρ. 2 για την αιτούσα. Έτσι, η ρύθμιση των χρεών τους θα γίνει κατά πρώτο λόγο με μηνιαίες καταβολές απευθείας στους καθ' ων από τα εν γένει εισοδήματα των αιτούντων, το δε χρονικό διάστημα της οριστικής ρύθμισης ορίζεται σε 4 έτη για τον καθένα από τους αιτούντες. Όπως προαναφέρθηκε, το εισόδημα του αιτούντος ανέρχεται περίπου σε 600,00 ευρώ μηνιαίως, το οποίο ενισχύεται από γεωργικές επιδοτήσεις, το δε εισόδημα της αιτούσας που προέρχεται από τη σύνταξη της ανέρχεται σε 982,81 ευρώ μηνιαίως, ενώ έλαβε και εφάπαξ μετά το έτος 2014 που συνταξιοδοτήθηκε το οποίο υπολογίζεται στις 11.000,00 ευρώ και δεν αποδείχτηκε ότι αναλώθηκε. Στις οικογενειακές τους δαπάνες περιλαμβάνονται αυτές που απαιτούνται για την ικανοποίηση των βασικών βιοτικών αναγκών τους, με βάση τις συνθήκες της ζωής τους και την ηλικία τους, ήτοι τα στοιχειώδη έξοδα για διατροφή, ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, δαπάνες κοινής ωφελείας (φως, νερό) κ.ά., των ίδιων και των τέκνων τους, οι οποίες επιβαρύνονται γιατί τα δυο τέκνα τους σπουδάζουν στην Πάτρα και καταβάλλουν επιπλέον για ενοίκιο για το διαμέρισμα που διαμένουν 200,00 ευρώ μηνιαίως. Υπό τα ως άνω δεδομένα καθώς και του ότι ο οφειλέτης, ο οποίος ζητεί να υπαχθεί στις ευεργετικές γι' αυτόν διατάξεις του νόμου, πρέπει από την πλευρά του να μειώσει στο ελάχιστο τις δαπάνες του μόνο στις απολύτως απαραίτητες για το προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα της ρύθμισης, το προς διάθεση στους πιστωτές τους ποσό πρέπει να ορισθεί σε 120,00 ευρώ το μήνα για τον αιτούντα και 180,00 ευρώ το μήνα για την αιτούσα.

 

Επομένως, ο αιτών θα πρέπει να καταβάλει, στους πιστωτές του για χρονικό διάστημα 48 διαδοχικών μηνών, που θα αρχίζει από την κοινοποίηση προς αυτόν της παρούσας απόφασης από οποιονδήποτε πιστωτή, το ποσό των 120,00,00 € μηνιαίως και συνολικά καθ' όλη την τετραετία το ποσό των (120,00 € χ 48 μ=) 5.760,00 ευρώ. Ειδικότερα, μετά την παρέλευση της 4ετίας: 1) Η πρώτη των καθ' ων ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.», θα έχει λάβει από τον αιτούντα για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση δανείου, το ποσό των [(120 € χ 47,41%=) 56,89 ευρώ επί 48 μήνες =] 2.730,66 € και 2) Η δεύτερη των καθ' ων ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. θα έχει λάβει από τον αιτούντα α) για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση καταναλωτικού δανείου, το ποσό των [(120,00 € χ 17,92%=) 21,51 ευρώ επί 48 μήνες =] 1.032,33 €, β) για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση στεγαστικού δανείου, το ποσό των [(120,00 € χ 33%=) 39,61 ευρώ επί 48 μήνες =] 1.901,09 € και γ) για την υπ' αριθμ. ...9 σύμβαση καταναλωτικού δανείου, το ποσό των [(120,00 € χ 1,67%=) 2,00 ευρώ επί 48 μήνες =] 95,93 €.

 

Παράλληλα, η αιτούσα θα πρέπει να καταβάλει, στους πιστωτές της για χρονικό διάστημα 48 διαδοχικών μηνών, που θα αρχίζει από την κοινοποίηση προς αυτήν της παρούσας απόφασης από οποιονδήποτε πιστωτή, το ποσό των 180,00 € μηνιαίως και συνολικά καθ' όλη την τετραετία το ποσό των (180 € x 48 μ.-) 8.640,00 ευρώ. Ειδικότερα, μετά την παρέλευση της 4ετίας: 1) Η πρώτη των καθ' ων ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.», θα έχει λάβει από την αιτούσα: α) για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση καταναλωτικού δανείου, το ποσό των [(180,00 € χ 40%=) 72,00 ευρώ επί 48 μήνες =] 3.456,13 € και β) για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση καταναλωτικού δανείου, το ποσό των [(180,00 € χ 10,91%-) 19,63 ευρώ επί 48 μήνες =] 942,33 €, 2) Το δεύτερο των καθ' ων ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ», θα έχει λάβει από την αιτούσα για ένα στεγαστικό δάνειο με αριθ. λογ. 1/87764, το ποσό των [(180,00 € χ 35,96%-) 64,73 ευρώ επί 48 μήνες =] 3.106,84 € και 3) Η πιστώτρια (στη συμπληρωματική αίτηση) ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση στεγαστικού δανείου, το ποσό των [(180,00 € χ 13,13%-) 23,64 ευρώ επί 48 μήνες =] 1.134,70 €.

 

Η ως άνω πρώτη ρύθμιση θα συνδυαστεί για την αιτούσα με την προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 2 του Ν. 3869/2010, εφόσον με τις καταβολές της ρύθμισης του άρθρου 8 παρ. 2 του ν. 3869/2010, δεν επέρχεται πλήρης εξόφληση των απαιτήσεων των πιστωτών της και προβάλλεται σχετικό αίτημα απ' αυτήν, μετά το οποίο είναι υποχρεωτική από το Δικαστήριο η εξαίρεση της κατοικίας της από την εκποίηση (Αθ. Κρητικό, ό.π., σελ. 358, αριθμ. 97). Έτσι, θα πρέπει στο πλαίσιο της ρύθμισης του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010, να οριστούν μηνιαίες καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της αιτούσας, συνολικού ποσού ίσου με το 80% της αντικειμενικής της αξίας, που ανέρχεται σε 64.624,40 ευρώ, δηλαδή το ποσό των (64.624,40 € χ 80% =) 51.699,52 ευρώ, στο οποίο εξαντλείται η υποχρέωση της. Όσον αφορά το χρόνο αποπληρωμής του ποσού αυτού, θα πρέπει να οριστεί σε είκοσι (20) χρόνια, λαμβανομένων υπόψη του ύψους του χρέους που πρέπει να πληρώσει για τη διάσωση της κατοικίας της, της οικονομικής της δυνατότητας, της συνεισφοράς του συζύγου της, που θα έχει πλέον εκπληρώσει τις επιβαλλόμενες με την παρούσα υποχρεώσεις του αλλά και την ηλικία της αιτούσας.

 

Έτσι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης που πρέπει να καταβάλλει η αιτούσα ανέρχεται στο ποσό των 215,41 ευρώ, δηλαδή 51.699,52 €: 240 μ. (20 χρόνια χ 12). Παράλληλα, θα πρέπει να της χορηγηθεί περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών, ώστε να μη συμπέσει η τελευταία αυτή ρύθμιση με την πιο πάνω ρύθμιση του άρθρου 8 παρ. 2 (των καταβολών της 4ετίας) και επιβαρυνθεί με δύο μηνιαίες δόσεις με κίνδυνο να φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις της. Εν κατακλείδι, η καταβολή των δόσεων για τη διάσωση της κατοικίας της αιτούσας θα ξεκινήσει την 1η εργάσιμη ημέρα του 1ου μήνα τέσσερα χρόνια μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στην αιτούσα, θα έχει διάρκεια είκοσι (20) ετών (240 δόσεις) και θα γίνει χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Από τις καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας θα ικανοποιηθεί προνομιακά η απαίτηση του 2ου μετέχοντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ», από ένα στεγαστικό δάνειο με αριθ. λογ. 1/87764, με εμπράγματη εξασφάλιση και συγκεκριμένα με υποθήκη εγγραφείσα στις 20-06-2001 στην κύρια κατοικία της αιτούσας, το υπόλοιπο δε αυτής της απαίτησης μετά τις καταβολές επί τετραετία ανέρχεται σε (33.320,18 - 3.106,84 =)30.213,34 ευρώ και οι πρώτες 140 μηνιαίες δόσεις ποσού 215,41 ευρώ κάθε μία, καθώς και μέρος της 141ης δόσης ποσού 55,94 ευρώ θα διατεθούν για την ικανοποίηση της απαίτησης του μετέχοντος αυτού. Το υπόλοιπο της 141ης μηνιαίας δόσης ποσού 159,47 ευρώ καθώς και οι επόμενες 99 μηνιαίες δόσεις ποσού 215,41 ευρώ κάθε μία θα διατεθούν για τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων των υπολοίπων πιστωτών, μετά τις καταβολές επί τετραετία της αιτούσας. Το υπόλοιπο ποσό των απαιτήσεων των καθ' ων, που δεν θα καλυφθεί από τις παραπάνω ρυθμίσεις, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, εφόσον από το νόμο δεν μπορεί να τους επιβληθεί άλλη υποχρέωση, υπό τον όρο, όμως, της κανονικής εκτέλεσης των υποχρεώσεων τους, κατά τα οριζόμενα στο διατακτικό της παρούσας.

 

Κατά συνέπεια των παραπάνω πρέπει να γίνουν δεκτές οι με αριθ. κατ. 26/2012, 66/2014 και 34/2017 συνεκδικαζόμενες αιτήσεις, ως βάσιμες και στην ουσία τους και να ρυθμιστούν τα χρέη των αιτούντων με σκοπό την απαλλαγή τους με την τήρηση των όρων της ρύθμισης, εξαιρουμένης της εκποίησης της κύριας κατοικίας της αιτούσας, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο διατακτικό. Δικαστική δαπάνη δεν επιδικάζεται, κατ' άρθρο 8 παρ. 6 εδ. β' του Ν. 3869/2010

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

Συνεκδικάζει τις με αριθ. κατ. 26/2012, 66/2014 και 34/2017 αιτήσεις αντιμωλία των διαδίκων.

 

Δέχεται την με αριθ. κατ. 26/2012 αίτηση.

 

Ρυθμίζει τα χρέη του αιτούντος με μηνιαίες καταβολές, συνολικού ποσού 120,00 ευρώ, προς τους καθ' ων πιστωτές του για χρονικό διάστημα 48 μηνών, οι οποίες θα καταβάλλονται εντός του πρώτου τριημέρου κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα μετά την κοινοποίηση προς αυτόν της παρούσας απόφασης από οποιονδήποτε πιστωτή, διανεμόμενο μεταξύ τους ως εξής: 1} στην πρώτη των καθ' ων, ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.», θα καταβάλει για την υπ' αριθμ. 33058763 σύμβαση δανείου, το ποσό των 56,89 ευρώ το μήνα επί 48 μήνες και 2) στη δεύτερη των καθ' ων ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. θα καταβάλει α) για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση καταναλωτικού δανείου, το ποσό των 21,51 ευρώ το μήνα επί 48 μήνες, β) για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση στεγαστικού δανείου, το ποσό των 39,61 ευρώ το μήνα επί 48 μήνες και γ) για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση καταναλωτικού δανείου, το ποσό των 2,00 ευρώ επί 48 μήνες.

 

Δέχεται τις με αριθ. κατ. 66/2014 (κύρια) και 34/2017 (συμπληρωματική) αιτήσεις.

 

Ρυθμίζει τα χρέη της αιτούσας με μηνιαίες καταβολές, συνολικού ποσού 180,00 ευρώ, προς τους καθ' ων πιστωτές της για χρονικό διάστημα 48 μηνών, οι οποίες θα καταβάλλονται εντός του πρώτου τριημέρου κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα μετά την κοινοποίηση προς αυτήν της παρούσας απόφασης από οποιονδήποτε πιστωτή, διανεμόμενο μεταξύ τους ως εξής: 1} στην πρώτη των καθ' ων, ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.», θα καταβάλει α) για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση καταναλωτικού δανείου, το ποσό των 72,00 ευρώ το μήνα επί 48 μήνες και β) για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση καταναλωτικού δανείου, το ποσό των 19,63 ευρώ το μήνα επί 48 μήνες, 2} στο δεύτερο των καθ' ων ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ», θα καταβάλει για ένα στεγαστικό δάνειο με αριθ. λογ. 1/87764, το ποσό των 64,73 ευρώ το μήνα επί 48 μήνες και 3} στην πιστώτρια της συμπληρωματικής αίτησης ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» για την υπ' αριθμ. ... σύμβαση στεγαστικού δανείου, το ποσό των 23,64 ευρώ το μήνα επί 48 μήνες.

 

Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία της αιτούσας, ήτοι μία μονοκατοικία 1ου ορόφου συνολικού εμβαδού 144,00 τ.μ., με βοηθητικούς χώρους 18,00 τ.μ., κτισμένη εντός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1.037,00 τ.μ., που βρίσκεται στη Μ Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

 

Επιβάλλει στην αιτούσα την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση της κατοικίας της το ποσό των 51.699,52 ευρώ, η αποπληρωμή του οποίου θα γίνει σε 20 χρόνια με 240 ισόποσες μηνιαίες καταβολές των 215,41 ευρώ κάθε μία, προς τις μετέχουσες ως εξής: Οι πρώτες 140 μηνιαίες δόσεις ποσού 215,41 ευρώ κάθε μία, καθώς και μέρος της 141ης δόσης ποσού 55,94 θα διατεθούν για την εξόφληση της απαίτησης του 2ου μετέχοντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ», ύψους 30.213,34 ευρώ, από στεγαστικό δάνειο με αριθ. λογ. 1/87764. Το υπόλοιπο της 141ης μηνιαίας δόσης ποσού 159,47 ευρώ καθώς και οι επόμενες 99 μηνιαίες δόσεις ποσού 215,41 ευρώ κάθε μία θα διατεθούν για τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων των υπολοίπων πιστωτών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά τις καταβολές επί τετραετία. Η καταβολή των μηνιαίων αυτών δόσεων, θα ξεκινήσει την 1η εργάσιμη ημέρα του 1ου μήνα τέσσερα χρόνια μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στην αιτούσα, θα γίνεται εντός του 1ου τριημέρου εκάστου μηνός και θα γίνει χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη και δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου, στις 8 Ιουνίου 2018, χωρίς να παρίστανται οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους.

 

Η ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

 

Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΔΣΑ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»