ΕιρΑθ 1251/2018

Εσφαλμένη αλλοδαπή ληξιαρχική πράξη -.

 

Βεβαίωση γεγονότος με σκοπό τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Γέννηση Ελληνίδας στην αλλοδαπή (Ρουμανία). Εσφαλμένη καταγραφή σε αλλοδαπή ληξιαρχική πράξη γέννησης των στοιχείων ταυτότητας της αιτούσας. Βεβαίωση της γέννησης της αιτούσας με δικαστική απόφαση με σκοπό τη σύνταξη από τον Ειδικό Ληξίαρχο Αθηνών ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

 

 

 

Αριθμός απόφασης: 1251/2018

 

ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

(Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας)

 

Συγκροτήθηκε από τον Ειρηνοδίκη Χρήστο Δήμο, τον οποίο όρισε η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης, και την Γραμματέα Γεωργία Μπούρου.

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του στις 14 Ιουνίου 2018, για να δικάσει την από 7.3.2018 αίτηση με ειδικό αριθμό κατάθεσης 620/18:

 

ΤΗΣ ΑΙΤΟΥΣΑΣ: …, κατοίκου Αθήνας, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Διονύσιο Μπαράτη.

 

Της αίτησης αυτής δικάσιμος ορίστηκε, με πράξη του Ειρηνοδίκη, αυτή που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας.

 

Αφού εκφωνήθηκε η υπόθεση από τη σειρά του πινακίου, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη όσα γράφτηκαν στα πρακτικά και όσα αναφέρονται στις προτάσεις της αιτούσας.

 

 

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

 

Σύμφωνα με τη διάταξη του αρθ. 782 παρ. 1 ΚΠολΔ, όταν ο νόμος απαιτεί δικαστική απόφαση για να βεβαιωθεί ένα γεγονός, με σκοπό να συνταχθεί ληξιαρχική πράξη: η απόφαση εκδίδεται με αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον ή του Εισαγγελέα, από το Ειρηνοδικείο της περιφέρειας του Ληξίαρχου, ο οποίος θα συντάξει την ληξιαρχική πράξη.

 

 

Στην προκειμένη περίπτωση, η αιτούσα, με την υπό κρίση αίτηση της, εκθέτει ότι γεννήθηκε στις 25.6.1939 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και είναι θυγατέρα των …. Ο πατέρας της είχε γεννηθεί το 1892 στην Κοινότητα Ισβόρου Κονίτσης και μετανάστευσε το 1918 στην Ρουμανία. Ως γεννηθείσα από Έλληνες γονείς είναι και η ίδια Ελληνίδα από την γέννηση της. Τον Αύγουστο του 1950 η αιτούσα και η οικογένεια της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ρουμανία και εγκαταστάθηκαν αρχικά στο Λαύριο και από το 1970 στην Αθήνα σε διαμέρισμα που τους παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, δεδομένου ότι η οικογένεια του πατέρα της είχε αναγνωριστεί ως οικογένεια προσφύγων. Στις 5.2.1967 παντρεύτηκε τον … και στις 21.6.1967 εκδόθηκε το με αριθμό … δελτίο αστυνομικής ταυτότητας από το ΚΣΤ' Π.Α. Αθηνών. Σε όλα τα δημόσια έγγραφα που αφορούν την ίδια, τον αδελφό της και τους γονείς τους, το επώνυμο τους αναφέρεται ως «…», όπως αναλυτικά εκτίθεται στην αίτηση. Λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει είναι απαραίτητη η νοσηλεία της στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό χρειάστηκε να εκδώσει νέο δελτίο ταυτότητας στο οποίο να αναγράφονται τα στοιχεία της και με λατινικούς χαρακτήρες. Επειδή όμως στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου Ανατολικής Μάνης δεν αναγραφόταν το όνομα της μητέρας της, της ζητήθηκε η προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης, την οποία αναζήτησε από τις Ρουμανικές Αρχές. Εν τέλει της απεστάλη πιστοποιητικό γέννησης στο οποίο όμως αναγράφονται εσφαλμένα τα στοιχεία που αναφέρει αναλυτικά στην αίτηση. Συνεπεία των σφαλμάτων αυτών είναι αδύνατη η έκδοση Δ.Α.Τ. και απαιτείται η σύνταξη σχετικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης στην οποία να αναφέρονται τα αληθή στοιχεία της, όπως αυτά αναφέρονται στην αίτηση. Με βάση το ιστορικό αυτό, ζητεί η αιτούσα να συνταχθεί σχετική ληξιαρχική πράξη γέννησης από τον Ληξίαρχο του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών και να βεβαιωθούν τα πλήρη στοιχεία για την γέννηση της αιτούσας και την ταυτότητα των γονέων της.

 

Με το εν λόγω περιεχόμενο και αίτημα, η ως άνω αίτηση παραδεκτά και αρμοδίως, καθ' ύλην και κατά τόπον, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στη μείζονα σκέψη της παρούσας, εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, κατά την προκειμένη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (αρθ. 739 επ.-, 740 παρ. 1 και 782 παρ. 1 ΚΠολΔ), και είναι νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των αρθ. 15, 22, 42 παρ. 1 και 2 και 43 του ν. 344/1976 "περί ληξιαρχικών πράξεων", 782 παρ. 1 ΚΠολΔ. Πρέπει, επομένως, να ερευνηθεί περαιτέρω κατ' ουσίαν, δεδομένου ότι τηρήθηκε η προδικασία, που προβλέπεται από το αρθ. 748 παρ. 2 ΚΠολΔ, για το παραδεκτό της συζήτησης της, αφού αντίγραφο αυτής έχει επιδοθεί νόμιμα και εμπρόθεσμα στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών (βλ. την υπ' αρ. 11794/14.3-2018 έκθεση επίδοσης της δικαστικής επιμελήτριας του Εφετείου Αθηνών …).

 

Από την εκτίμηση των εγγράφων, που η αιτούσα νόμιμα επικαλείται και προσκομίζει, αποδείχθηκαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: η αιτούσα γεννήθηκε στις 25.6.1939 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Λόγω της επελθούσας μετά την Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλαγής πολιτεύματος στην Ρουμανία, η οικογένεια της αιτούσας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα και εγκαταστάθηκε αρχικά στο Λαύριο και εν συνεχεία στην συνοικία Σεπόλια της Αθήνας σε διαμέρισμα που τους παραχωρήθηκε με την ιδιότητα των προσφύγων (βλ. σχετ. 8, 9, 10, 11). Στο τελικό παραχωρητήριο του 1970 (βλ. σχετ.12) δικαιούχοι του διαμερίσματος εμφανίζονται η αιτούσα σε ποσοστό 3/8, ο αδελφός της κατά το ίδιο ποσοστό και η μητέρα τους κατά 2/8. Στο παραχωρητήριο τα στοιχεία της αιτούσας αναφέρονται ως «…». Τα ίδια στοιχεία αναφέρονται επίσης και στην προσαγόμενη βεβαίωση γάμου (βλ. σχετ.20) της αιτούσας με τον … που τελέστηκε στις 5.2.1967. Μετά τον γάμο της εκδόθηκε στις 21.6.1967 για την αιτούσα δελτίο αστυνομικής ταυτότητας με αριθμό …, στο οποίο αναφέρονται τα πλήρη αληθή στοιχεία ταυτότητας της, τα οποία διαφοροποιούνται από αυτά που καταγράφηκαν εσφαλμένα στην με αριθμό … ληξιαρχική πράξη γέννησης του Ληξιάρχου Βουκουρεστίου Ρουμανίας και σε επουσιώδη στοιχεία (ημερομηνία γέννησης 26.6.1939 αντί του ορθού 25.6.1939, κύριο όνομα … αντί …), αλλά κυρίως ως προς το επώνυμο το οποίο για όλη την οικογένεια (πατέρα, μητέρα και αιτούσα) έχει καταχωρηθεί εσφαλμένα ως «…».

 

Κατ' ακολουθίαν των ανωτέρω και εν όψει του πρόδηλου εννόμου συμφέροντος της αιτούσας, πρέπει η κρινόμενη αίτηση να γίνει δεκτή, ώστε να συνταχθεί αναλόγως από τον αρμόδιο Ληξίαρχο η σχετική ληξιαρχική πράξη γέννησης, όπως ειδικότερα ορίζεται στο διατακτικό.

 

 

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

-ΔΕΧΕΤΑΙ την αίτηση.

 

-ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ, με σκοπό την σύνταξη από τον αρμόδιο Ληξίαρχο του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών της σχετικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης, ότι στις 25.6.1939 γεννήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η αιτούσα …, θυγατέρα του … και της ….

 

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε στην Αθήνα στις 9 Ιουλίου 2018.

 

Ο ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΔΣΑ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»