ΔΠρΑθ 14809/2009

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Νομιμοποίηση πληρεξουσίου επί συνυπογραφής -.

 

 

Kατά την έννοια του άρθρου 30 παρ. 3 του Κ.Δ.Δ. αν ο δικηγόρος που υπογράφει το εισαγωγικό δικόγραφο δεν παρασταθεί στο ακροατήριο, για τη νομιμοποίηση της άσκησης του ένδικου βοηθήματος ή μέσου, απαιτείται είτε να προσκομισθεί συμβολαιογραφική πράξη ή ιδιωτικό έγγραφο παροχής πληρεξουσιότητας στο δικηγόρο αυτό είτε, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ο διάδικος να εμφανισθεί αυτοπροσώπως για να νομιμοποιήσει την άσκηση με προφορική δήλωσή του στο ακροατήριο ή να παρασταθεί με άλλο δικηγόρο νομιμοποιούμενο με συμβολαιογραφική πράξη ή ιδιωτικό έγγραφο παροχής πληρεξουσιότητας ή με προφορική δήλωση του διαδίκου στο ακροατήριο (βλ. ακόμη ΣτΕ 1346, 1638, 2794/2008).

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

 

   1. Επειδή, με την κρινόμενη προσφυγή, για την οποία καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (βλ. το ειδικό έντυπο παραβόλου με αριθμό 1491813 σειράς Α), ο προσφεύγων επιδιώκει την ακύρωση της 151/28-12-2003 απόφασης επιβολής προστίμου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), που εκδόθηκε από τον Προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Πετρούπολης με την οποία επιβλήθηκε σε βάρος του πρόστιμο ύψους 18.500.000 δραχμών ή 54.292,00 ευρώ, κατ' εφαρμογή του άρθρου 5 παρ. 10 περ. β του Ν. 2523/1997.

   2. Επειδή ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας (Κ.Δ.Δ. - Ν. 2717/1999, Α' 97) ορίζει στο άρθρο 27 ότι: «1. Οι διάδικοι, οι νόμιμοι αντιπρόσωποι και οι εκπρόσωποί τους διενεργούν τις διαδικαστικές πράξεις και παρίστανται κατά τη συζήτηση με δικαστικούς πληρεξουσίους», στο άρθρο 28 ότι: «1. Για τις πράξεις της προδικασίας θεωρείται ότι υπάρχει η πληρεξουσιότητα εφόσον, είτε επακολουθήσει η νομιμοποίηση δικαστικού πληρεξουσίου, είτε εμφανισθεί στο ακροατήριο ο διάδικος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος ή ο εκπρόσωπός του και δηλώσει ότι εγκρίνει τη διενέργειά τους. … 5. Αν ο δικαστικός πληρεξούσιος του διαδίκου τελικώς δεν νομιμοποιηθεί, οι διαδικαστικές πράξεις που διενεργήθηκαν από αυτόν είναι αυτοδικαίως άκυρες και το σχετικό ένδικο βοήθημα ή μέσο απορρίπτεται. …», στο άρθρο 30 ότι: «1. Δικαστικοί πληρεξούσιοι των λοιπών, πλην του Δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, διαδίκων ορίζονται δικηγόροι, σύμφωνα με το Δικηγορικό Κώδικα … 2. Η, κατά την προηγούμενη παράγραφο, δικαστική πληρεξουσιότητα παρέχεται : α) με προφορική δήλωση του διαδίκου ή του νομίμου αντιπροσώπου ή του εκπροσώπου του, στο ακροατήριο, η οποία και καταχωρείται στα πρακτικά, ή β) με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, οπότε όμως απαιτείται η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του διαδίκου, ή του νόμιμου αντιπροσώπου ή του εκπροσώπου του, από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή. … 3. Η δικαστική πληρεξουσιότητα προς τους κατά την πρώτη περίοδο της παραγράφου 1 δικαστικούς πληρεξουσίους θεωρείται ότι έχει παρασχεθεί με μόνη τη συνυπογραφή, από το διάδικο, ή το νόμιμο αντιπρόσωπο ή τον εκπρόσωπό του, κατά περίπτωση, του δικογράφου του ένδικου βοηθήματος ή μέσου. Στην περίπτωση αυτή η συνυπογραφή του δικηγόρου θεωρείται ως βεβαίωση της γνησιότητας της υπογραφής των πιο πάνω προσώπων. … » και στο άρθρο 35 ότι: «Το δικαστήριο ελέγχει και αυτεπαγγέλτως τη συνδρομή των διαδικαστικών προϋποθέσεων».

   3. Επειδή, με την προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 30 παρ. 3 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας θεσπίζεται η δυνατότητα παροχής πληρεξουσιότητας, πέραν των άλλων τρόπων, και με συνυπογραφή του δικογράφου από τον ίδιο τον διάδικο. Για την εφαρμογή όμως του πιο πάνω απλουστευμένου τύπου παροχής δικαστικής πληρεξουσιότητας, κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο ασφαλής έλεγχος της γνησιότητας της σχετικής δήλωσης από το δικαστήριο, απαιτείται να παρίσταται κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο δικηγόρος που υπογράφει το δικόγραφο, οπότε, παράλληλα, διαπιστώνεται και το δικαίωμά του να ασκεί το δικηγορικό λειτούργημα, σύμφωνα με τα άρθρα 27 και 30 του Ν.Δ. 3026/1954 (Α' 235). Στην περίπτωση αυτή αρκεί η συνυπογραφή του δικογράφου από το διάδικο για τη νομιμοποίηση του δικηγόρου για την άσκηση του ένδικου βοηθήματος ή μέσου αλλά και για την παράστασή του στο ακροατήριο και δεν είναι αναγκαία πλέον η κατάθεση συμβολαιογραφικής πράξης ή ιδιωτικού εγγράφου ή η προφορική δήλωση του διαδίκου στο ακροατήριο. Κατ' ακολουθίαν, αν ο δικηγόρος που υπογράφει το εισαγωγικό δικόγραφο δεν παρασταθεί στο ακροατήριο, για τη νομιμοποίηση της άσκησης του ένδικου βοηθήματος ή μέσου, απαιτείται είτε να προσκομισθεί συμβολαιογραφική πράξη ή ιδιωτικό έγγραφο παροχής πληρεξουσιότητας στο δικηγόρο αυτό είτε, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ο διάδικος να εμφανισθεί αυτοπροσώπως για να νομιμοποιήσει την άσκηση με προφορική δήλωσή του στο ακροατήριο ή να παρασταθεί με άλλο δικηγόρο νομιμοποιούμενο με συμβολαιογραφική πράξη ή ιδιωτικό έγγραφο παροχής πληρεξουσιότητας ή με προφορική δήλωση του διαδίκου στο ακροατήριο (σχ. ΣτΕ 1638/2008, 1346/2008, 2117/2005, 360/2004, 2959/2002, Ολ.ΣτΕ 1570/2001).

   4. Επειδή, στην κρινόμενη περίπτωση, το δικόγραφο της ένδικης προσφυγής υπογράφεται μόνο από τον φερόμενο ως πληρεξούσιο δικηγόρο του προσφεύγοντος Χ. Κ., συνυπογράφεται δε από τον ίδιο τον προσφεύγοντα. Κατά την ορισθείσα πρώτη δικάσιμο της υποθέσεως στις 19/3/2009, παραστάθηκε στο ακροατήριο η δικηγόρος Ε.Τ., η οποία ζήτησε και πέτυχε την αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης προκειμένου να προσκομίσει κρίσιμα στοιχεία. Μέχρι, όμως, την παρούσα μετ' αναβολήν δικάσιμο, δεν τηρήθηκε κάποιος από τους οριζόμενους στο άρθρο 30 του Κ.Δ.Δ., προς απόδειξη της πληρεξουσιότητας, τύπος, καθόσον δεν προσκομίσθηκε στο Δικαστήριο κανένα έγγραφο, με το οποίο να παρέχεται δικαστική πληρεξουσιότητα από τον προσφεύγοντα σε κάποιον από τους προαναφερόμενους δικηγόρους, ούτε, εξάλλου, κατά την εν λόγω συζήτηση, εμφανίσθηκε στο ακροατήριο ο προσφεύγων για να εγκρίνει την άσκηση της ένδικης προσφυγής (βλ. τα πρακτικά της δημόσιας συνεδριάσεως). Ενόψει των ανωτέρω, η συνυπογραφή του δικογράφου από τον προσφεύγοντα δεν επιφέρει έννομο αποτέλεσμα. Συνεπώς, η κρινόμενη προσφυγή πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη, λόγω ελλείψεως πληρεξουσιότητας του δικηγόρου που υπογράφει το δικόγραφό της, να καταπέσει δε υπέρ του Δημοσίου το παράβολο που κατέβαλε ο προσφεύγων, σύμφωνα με το άρθρο 277 παρ. 9 του Κ.Δ.Δ.

 

   ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 

   Απορρίπτει την προσφυγή.

   Διατάζει την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου του ποσού του παραβόλου.