ΔΕφΑθ (Ακ) 2001/2013

 

Επιλογή γιατρών ΕΣΥ. Συγκρότηση Συμβουλίων Επιλογής.

 

 

Αριθμός απόφασης 2001/2013

 

ΤΟ

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Τμήμα Ζ'

 

ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

 

Με μέλη τους: Μαρία Τσιρακάκη, Πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Σταματίνα Ρεκούμη και Δήμητρα Μίχου, Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων,

συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του στις 12 Φεβρουαρίου 2013, με γραμματέα την Νίκη Θωμοπούλου, για να δικάσει την από 18 Ιουλίου 2011 αίτηση ακύρωσης (αριθ. καταχώρησης ΑΚ2599/18-7-2011),

 

της ..., κατοίκου Χαλανδρίου Αττικής (οδός ...), η οποία παρέστη με τον πληρεξούσιο της δικηγόρο Απόστολο Παπακωνσταντίνου, που διόρισε με προφορική της δήλωση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου.

 

Κατά: α) του Υπουργού Υγείας, ο οποίος παρέστη με την Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Βασιλική Παπαθεοδώρου και β) της 1ης ΔΥΠΕ Αττικής, η οποία παρέστη με τον πληρεξούσιο δικηγόρο Στέφανο Μουζουράκη, διορισμένο με το 54.390/29-2-2012 συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Μαρίας Λαμπρινού.

 

Εξάλλου, άσκησε παρέμβαση η ..., κάτοικος Αμαρουσίου Αττικής (οδός ...), η οποία παρέστη με την πληρεξούσια δικηγόρο Έλενα Παπαευαγγέλου, που διόρισε με προφορική της δήλωση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου.

 

Κατά τη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε, το Δικαστήριο άκουσε

 

την εισηγήτρια της υπόθεσης, Εφέτη Διοικητικών Δικαστηρίων, Σταματίνα Ρεκούμη, που διάβασε τη σχετική έκθεση της και εξέθεσε τα ζητήματα που προκύπτουν,

τον πληρεξούσιο δικηγόρο της αιτούσας, που ανέπτυξε και προφορικά τους λόγους της αίτησης και των πρόσθετων λόγων και ζήτησε να γίνει δεκτή αυτή,

την εκπρόσωπο του Υπουργού Υγείας, τον πληρεξούσιο δικηγόρο της 1ης ΔΥΠΕ Αττικής και την πληρεξούσια δικηγόρο της παρεμβαίνουσας, που αντιθέτως ζήτησαν να απορριφθεί η αίτηση.

 

Μετά τη συνεδρίαση, το Δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη και, αφού μελέτησε τη δικογραφία και τις σχετικές διατάξεις,

 

αποφασίζει   τα   εξής:

 

 

1.         Επειδή, για την άσκηση της κρινόμενης αίτησης καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (1189025 και 3028900/18-7-2011 ειδικά γραμμάτια παραβόλου).

 

 

2.         Επειδή, με την αίτηση αυτή και το δικόγραφο των πρόσθετων λόγων, που έχει κατατεθεί νομίμως, η αιτούσα ιατρός, υποψήφια για την κατάληψη μιας θέσης Επιμελήτριας Β', ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Παθολογίας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», θέση του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. επί θητεία, ζητεί να ακυρωθεί η υπ' αριθ. Υ10α/ΓΠ/οικ. 165671/20-4-2011 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 336/2011, τεύχος τρίτο), με την οποία διορίσθηκε στη θέση αυτή η ....

 

 

3.         Επειδή, παραδεκτώς παρεμβαίνει υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης η ως άνω …, η οποία διορίσθηκε στην επίμαχη θέση, έχοντας πρόδηλο προς τούτο έννομο συμφέρον.

 

 

4.         Επειδή, ο ν. 3754/2009 «Ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με το π. δ. 76/2005 και άλλες διατάξεις.» (ΦΕΚ Α' Α3Υσιο άρθρο 4 περίπτωση Β' αυτού ορίζει ότι: Β.) Κάθε θέση που κενώνεται προκηρύσσεται από το Νοσοκομείο εντός ενός μηνός υποχρεωτικά. Η διαδικασία για την κάλυψη των κενών ή κενούμενων θέσεων είναι ανοικτή και ενεργείται με τα κριτήρια της παραγράφου 7 του άρθρου 37 του ν. 2519/1997, όπως εκάστοτε ισχύει. Ο επιλεγόμενος ιατρός προσλαμβάνεται, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β' και ακολούθως, εξελίσσεται βαθμολογικά μέσα στο σύστημα.». Ακολούθως, η περίπτωση Θ' του ίδιου άρθρου, όπως η εν λόγω περίπτωση είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 8 παρ. 9-10 Ν. 3868/2010 (ΦΕΚ Α' 129) και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 33 Ν.3896/2010 (ΦΕΚ Α' 207), ορίζει ότι: «Θ) Εκλεκτορικά Σώματα α. Συμβούλιο προσλήψεων - κρίσεων με ανοιχτές προκηρύξεις. Τα μέλη του Συμβουλίου προσλήψεων-κρίσεων με ανοιχτές προκηρύξεις, είναι τα εξής: 1. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ως Πρόεδρος του Συμβουλίου με Αναπληρωτή του τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι ιατρός κλάδου ΕΣΥ, από τον Υποδιοικητή του Νοσοκομείου. 2. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου που αναπληρώνεται από το νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι ιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τον αρχαιότερο σε προϋπηρεσία ιατρό κλάδου ΕΣΥ του Νοσοκομείου. 3. Ο Συντονιστής Διευθυντής του οικείου τμήματος, που  αναπληρώνεται από το νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι ιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τους αρχαιότερους σε προϋπηρεσία ιατρούς κλάδου ΕΣΥ του τμήματος. ... 4. Δύο Επιμελητές Α* ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν στο ίδιο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας με την κρινόμενη θέση και έχουν την ίδια ή συναφή με την κρινόμενη θέση ειδικότητα. ... Έδρα του Συμβουλίου είναι το Νοσοκομείο που προκηρύσσει τη θέση. Οι επιλεγέντες κριτές μπορούν να παραιτηθούν μόνο για σπουδαίο λόγο.... Τα Συμβούλια προσλήψεων - κρίσεων συγκροτούνται με απόφαση του Διοικητή της Υ.ΠΕ. σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α'). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των ανωτέρω Συμβουλίων, η διαδικασία λήψης απόφασης, η ιεράρχηση των κριτηρίων και η συγκριτική αξιολόγηση των κρινόμενων. Μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των Συμβουλίων κρίσης, ισχύουν οι σχετικές υπ" αριθ. 39832/1997 (ΦΕΚ 1088 Β) και 2103/2003 (ΦΕΚ 33 Β") υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν κατ" εφαρμογή των νόμων 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α") και 2889/2001 (ΦΕΚ 37 Α’) αντίστοιχα.».

 

 

5.         Επειδή, περαιτέρω, στα άρθρα 2 και 3 της ΔΥ13α/Οικ.39832/1997 απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 37 παρ. 13 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α'), ορίζεται ότι: «ʼρθρο 2. Τα Κριτήρια ιεραρχούνται για τις θέσεις Επιμελητών Α' και Διευθυντών κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ., ως εξής: 1. Κλινική εμπειρία 35% 2. Επιστημονικό έργο 20% 3. Εκπαιδευτικό έργο 20% (15% ως εκπαιδευόμενος 5% ως εκπαιδευτής). 4. Προϋπηρεσία 15% 5. Ανταπόκριση στο ιατρικό λειτούργημα 10%. Οι κρινόμενοι βαθμολογούνται στα κριτήρια με βαθμούς από 1 έως. 10. Όποιος βαθμολογείται με 10 λαμβάνει μετά από αναγωγή το 40 στα 100, το 20 στα 100 κ.λπ. Τα ποσοστά αυτά είναι το ανώτατο όριο, που μπορεί να συγκεντρώσει ο υποψήφιος σε κάθε αντίστοιχη ενότητα κριτηρίων. ʼρθρο 3. Τα προσόντα κάθε υποψηφίου, που αντιστοιχούν στην καθεμιά από τις παραπάνω πέντε ενότητες κριτηρίων, αξιολογούνται ως εξής: 1. Κλινική εμπειρία..2....3... 4... 5...».

 

 

6.         Επειδή, περαιτέρω, στο άρθρο 13 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής

Διαδικασίας (ν. 2690/1999, ΦΕΚ Α' 45) ορίζεται ότι: «1. Για τη νόμιμη

συγκρότηση συλλογικού οργάνου απαιτείται ο ορισμός, με πράξη, όλων των

μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) που προβλέπει ο νόμος. Ο ορισμός

του ίδιου προσώπου με περισσότερες από μία ιδιότητα δεν επιτρέπεται. Αν

ορισμένα μέλη εκλέγονται ή υποδεικνύονται από τρίτους και τα μέλη αυτά δεν

έχουν ακόμη εκλεγεί ή υποδειχθεί από τα αρμόδια όργανα, η συγκρότηση είναι

νόμιμη αν έχει εγκαίρως ζητηθεί εγγράφως η εκλογή ή η υπόδειξη τους και τα

υπόλοιπα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία». Από την ανωτέρω διάταξη συνάγεται ότι ο νομοθέτης θέτει ως κανόνα για τη νόμιμη συγκρότηση συλλογικού οργάνου τον ορισμό όλων των προβλεπομένων από το νόμο, τακτικών και αναπληρωματικών, μελών αυτού, κατ' εξαίρεση δε προβλέπει τη συγκρότηση του με μικρότερο αριθμό μελών μόνο στην περίπτωση που ορισμένα μέλη εκλέγονται ή υποδεικνύονται από τρίτους και τα μέλη αυτά δεν έχουν εκλεγεί ή υποδειχθεί, έχει δε εγκαίρως ζητηθεί εγγράφως η εκλογή ή η υπόδειξη τους από τα αρμόδια προς τούτο όργανα. (Στε 593/2008).

 

 

7. Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα ακόλουθα: Με την 132084/2-10-2009 απόφαση-προκήρυξη του Υπουργού Υγείας προκηρύχθηκε μεταξύ άλλων, η πλήρωση μιας θέσης Επιμελητή Β', ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Παθολογίας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», ορίσθηκε δε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών θα έληγε την 7-12-2009. Για την κατάληψη της θέσης αυτής κρίθηκαν τελικώς (μετά την παραίτηση τριών υποψηφίων), δέκα πέντε (15) υποψήφιοι, που είχαν τα τυπικά προσόντα, μεταξύ των οποίων η αιτούσα και η παρεμβαίνουσα. Εισηγητές για την προκείμενη κρίση τελικώς ορίστηκαν η ... και ο .... Η πρώτη εισηγήτρια με την σχετική εισήγηση της, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, και η οποία υιοθετήθηκε κατ' αρχήν από το Συμβούλιο προσλήψεων-κρίσεων, βαθμολόγησε: α) την μεν αιτούσα με συνολική βαθμολογία 72%, και ειδικότερα, στο κριτήριο της κλινικής εμπειρίας με 34%, στο κριτήριο του επιστημονικού έργου με 20%, στο κριτήριο του εκπαιδευτικού έργου με 18%, και στο κριτήριο της προϋπηρεσίας με 0. και β) την δε παρεμβαίνουσα, με συνολική βαθμολογία 86% και ειδικότερα, στο κριτήριο της κλινικής εμπειρίας με 34%, στο κριτήριο του επιστημονικού έργου με 23%, στο κριτήριο του εκπαιδευτικού έργου με 21% και στο κριτήριο της προϋπηρεσίας με 8%. Ακολούθως, το Συμβούλιο Επιλογής και Αξιολόγησης Διευθυντών Ιατρών του ΕΣΥ, κατά την 15η συνεδρίαση του την 20-12-2010, κατέταξε πρώτη την παρεμβαίνουσα με συνολική βαθμολογία 78%, με την ίδια ως άνω επί μέρους βαθμολογία, εκτός του κριτηρίου της προϋπηρεσίας, το οποίο βαθμολόγησε με 0, και δεύτερη την αιτούσα με την ως άνω συνολική και επί μέρους βαθμολογία. Στη συνέχεια, με την προσβαλλόμενη απόφαση η παρεμβαίνουσα διορίσθηκε στην ως άνω θέση.

 

 

8. Επειδή, η αιτούσα, με το δικόγραφο των πρόσθετων λόγων της

προβάλλει μεταξύ άλλων, ότι το ως άνω Συμβούλιο προσλήψεων-κρίσεων δεν συγκροτήθηκε νομίμως, διότι κατά παράβαση του ως άνω άρθρου 13 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας είχαν ορισθεί μόνον τα τέσσερα από τα προβλεπόμενα πέντε μέλη αυτού, και ειδικότερα, δεν είχε διορισθεί το τρίτο μέλος. Ο λόγος αυτός ακύρωσης πρέπει να γίνει δεκτός, καθότι, πράγματι, όπως προκύπτει από την υπ' αριθ. 28807/17-12-2010 απόφαση του Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής περί συγκρότησης του προκείμενου Συμβουλίου προσλήψεων-κρίσεων ιατρών ΕΣΥ με ανοικτές προκηρύξεις στο ως άνω Νοσοκομείο Αθηνών «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», δεν έχει ορισθεί το προβλεπόμενο από τις προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 4, περίπτωση Θ' α 3 του ν. 3754/2009 τρίτο τακτικό μέλος με το οικείο αναπληρωματικό του μέλος, ήτοι ο   Συντονιστής Διευθυντής του οικείου τμήματος, που αναπληρώνεται από το νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, και σε  περίπτωση  που  δεν  συντρέχει  η  προϋπόθεση  αυτή, αντικαθίστανται από τους αρχαιότερους σε προϋπηρεσία ιατρούς κλάδου ΕΣΥ του τμήματος. Επομένως, μη νομίμως συνεδρίασε το Συμβούλιο με μικρότερο αριθμό μελών, ο δε λόγος που προβάλλει το Υπουργείο Υγείας με το από 7-1-2013 έγγραφο περί των απόψεων του επί της κρινόμενης αίτησης, κατά τον οποίο, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3204/2003, τα Συμβούλια μπορούν να συνεδριάζουν και αν κάποια από τα μέλη τους εκλείψουν ή αποχωρήσουν, είναι απορριπτέος, διότι, εν προκειμένω, δεν εξέλειψε ούτε αποχώρησε εκ των υστέρων, αλλά δεν ορίσθηκε εξ αρχής το εν λόγω τρίτο μέλος του Συμβουλίου, και μάλιστα ενώ, στο οικείο τμήμα, ενόψει του ότι, σ' αυτό υπηρετεί Συντονιστής Διευθυντής (ο …, που έχει ορισθεί ως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου), υπηρετεί και άλλος Διευθυντής - αφού Συντονιστής, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη της παρ. 1 Ζ' του άρθρου 4 του ν. 3204/2003, ορίζεται όταν υπηρετούν δύο ή περισσότεροι Διευθυντές -, και βεβαίως και άλλος ιατρός κλάδου ΕΣΥ, ανεξαρτήτως βαθμού, που θα μπορούσε να ορισθεί ως τρίτο μέλος.

 

 

9. Επειδή, κατόπιν αυτών, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση, να απορριφθεί η παρέμβαση και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη κατά το μέρος που με αυτήν εκδηλώθηκε παράλειψη επιλογής της αιτούσας, παρελκούσης ως αλυσιτελούς της εξέτασης των λοιπών λόγων της αίτησης. Περαιτέρω, πρέπει να αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση και αξιολόγηση της αιτούσας και της κατά τα ανωτέρω διορισθείσης, να επιστραφεί το παράβολο στην αιτούσα και να επιβληθεί σε βάρος του Δημοσίου, της 1ης ΔΥΠΕ Αττικής και της παρεμβαίνουσας συμμέτρως η δικαστική δαπάνη της, ανερχόμενη στο ποσό των 491 ευρώ.

 

 

Δια ταύτα

 

 

Δέχεται την αίτηση ακύρωσης.

 

Ακυρώνει την υπ' αριθ. Υ10α/ΓΠ/οικ. 165671/20-4-2011 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 336/2011, τεύχος τρίτο), με την οποία διορίσθηκε στη θέση Επιμελήτριας Β', ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Παθολογίας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» η ..., κατά παράλειψη της αιτούσας.

 

Απορρίπτει την παρέμβαση.

 

Αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για να ενεργήσει τα νόμιμα, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

 

Διατάζει να επιστραφεί το παράβολο στην αιτούσα και

 

Επιβάλλει σε βάρος του Δημοσίου, της 1ης ΔΥΠΕ Αττικής και της παρεμβαίνουσας συμμέτρως τη δικαστική δαπάνη της αιτούσας, ανερχόμενη στο ποσό των τετρακοσίων ενενήντα ενός (491) ευρώ.

 

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε στην Αθήνα, στις 19 Ιουνίου 2013 και δημοσιεύθηκε στην ίδια πόλη, σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, στις 26 Ιουνίου 2013.

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ