ΔΕφΑθ(Ακυρ) 760/2010

 

Ειδική επιδότηση ανεργίας τέως δικηγόρου στα μεταλλεία αμιάντου Βορείου Ελλάδος -.

Διαφορά σχετική με την επιδότηση ανεργίας αποτελεί διαφορά κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας περί κοινωνικής ασφάλισης και δημιουργεί διοικητική διαφορά ουσίας, για την εκδίκαση της οποίας είναι αρμόδιο το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο.

 

ΤΟ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τμήμα Ζ΄

ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

 

Με μέλη τους: Ιωάννη Κυριάκο, Πρόεδρο Εφετών Δ.Δ., Μαρία Κόκοτα και Δημήτριο Κωστάκη, Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων,

 

συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 9 Μαρτίου 2010, με γραμματέα την Ελευθερία Καλαϊτζάκη, για να δικάσει την από 8.9.2008, αίτηση

 

της ..., κατοίκου Γλυφάδας Αττικής (...) η οποία δεν παραστάθηκε

 

κατά των: 1) Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και νυν Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος  δεν παραστάθηκε  και 2) Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία: «Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) και παραστάθηκε με τον πληρεξούσιό του δικηγόρο Γεώργιο Λουκά), διορισμένο με πληρεξούσιο,

 

Κατά τη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε, το Δικαστήριο άκουσε:

 

την εισηγήτρια της υπόθεσης, Εφέτη Διοικητικών Δικαστηρίων, Μαρία Κόκοτα, που διάβασε τη σχετική έκθεσή της, εξέθεσε τα ζητήματα που προκύπτουν και ανέπτυξε τη γνώμη της γι΄ αυτά, καθώς και

 

τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ΝΠΔΔ, που ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση.

 

Μετά τη συνεδρίαση, το Δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη και, αφού

μελέτησε τη δικογραφία και τις σχετικές διατάξεις,

 

αποφασίζει τα εξής:

 

Επειδή με την κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως, για την οποία καταβλήθηκε το νόμιμο  παράβολο (βλ. το 854496 ειδικό έντυπο παραβόλου Α΄ σειράς), επιδιώκεται η ακύρωση της 2817/31/1-7-2008 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ), με την οποία ανακλήθηκε η απόφαση για ειδική επιδότηση ανεργίας της αιτούσας, τέως δικηγόρου της Α.Ε «Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος» («Μ.Α.Β.Ε  Α.Ε») και αποφασίστηκε η μη επιστροφή στον Οργανισμό εκ μέρους της των αχρεωστήτως καταβληθέντων σ’ αυτήν επιδομάτων ανεργίας.

 

 

Επειδή στο άρθρο 7 παρ. 1  περ. α΄ του Ν. 702/1977 (ΦΕΚ 268 Α΄) ορίζεται ότι: «Στην αρμοδιότητα του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου υπάγονται οι διοικητικές διαφορές ουσίας, που αναφύονται από την αναγνώριση, παραχώρηση ή απονομή δικαιώματος, ή ευεργετήματος ή οποιασδήποτε άλλης παροχής, την άρνηση ικανοποιήσεως εν όλω ή εν μέρει τέτοιου αιτήματος, καθώς και από τη μεταβολή δημιουργηθείσας με διοικητική πράξη κατάστασης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας: α) Περί κοινωνικής ασφαλίσεως, καθόσον αφορά στις εν γένει ασφαλιστικές σχέσεις μεταξύ των φορέων και των ασφαλισμένων ή των εργοδοτών τους, ιδία δε οι διαφορές περί την υπαγωγή στην ασφάλιση και τη διάρκειά της, τις καταβλητέες εισφορές από τους εργοδότες και ασφαλισμένους και τις κάθε φύσεως παροχές από το φορέα». Περαιτέρω στο άρθρο 6 παρ.1 του Ν. 2717/1999 “Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας”(ΦΕΚ 97 Α΄) ορίζεται ότι: «1. Η, σε πρώτο βαθμό, εκδίκαση των διοικητικών διαφορών ουσίας ανήκει στο τριμελές πρωτοδικείο». Στο δε άρθρο 63 παρ.1 του αυτού νόμου ορίζεται ότι: «1. Με την επιφύλαξη όσων ορίζονται σε ειδικές διατάξεις του Κώδικα, οι εκτελεστές ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις, από τις οποίες δημιουργούνται κατά νόμο διοικητικές διαφορές ουσίας υπόκεινται σε προσφυγή».

 

 

Επειδή κατά την έννοια των διατάξεων αυτών διαφορά σχετική με επιδότηση ανεργίας αποτελεί διαφορά κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί κοινωνικής ασφαλίσεως και δημιουργεί διοικητική διαφορά ουσίας, για την εκδίκαση της οποίας αρμόδιο είναι το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο (Σ.Ε 1889/2000, 2927/2008).

 

 

 Επειδή εν προκειμένω η κρινόμενη διαφορά, μεταξύ της αιτούσας  και του εδρεύοντος στην Αθήνα (άρθρο 2 του Ν. 2956/2001, ΦΕΚ 258 Α΄) Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού» (Ο.Α.Ε.Δ), δημιουργήθηκε κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί κοινωνικής ασφαλίσεως (άρθρο 7 παρ. 1 εδ. α΄του Ν. 702/1977) και συγκεκριμένα αφορά την ειδική επιδότηση ανεργίας του άρθρου 7 του Ν. 2941/2001 (ΦΕΚ 201 Α΄). Συνεπώς το κρινόμενο ένδικο βοήθημα αποτελεί, σύμφωνα με την έννοια των προαναφερόμενων διατάξεων, προσφυγή ουσίας  και αρμόδιο για την εκδίκασή του είναι το Τριμελές  Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο και πρέπει να παραπεμφθεί η υπόθεση.

 

 

Επειδή περαιτέρω κατά το άρθρο 34 παρ. 2 του Ν. 1968/1991 (ΦΕΚ 150 Α΄), όταν συντρέχει περίπτωση παραπομπής στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, η κρίση περί της νομιμοποιήσεως ή παραστάσεως των διαδίκων ή των πληρεξουσίων, περί της καταβολής τελών και παραβόλου και γενικώς περί της εγκυρότητας του δικογράφου ή του παραδεκτού του ενδίκου μέσου ανήκει στο αρμόδιο δικαστήριο.

 

 

Επειδή κατ’ ακολουθία των πιο πάνω πρέπει η κρινόμενη αίτηση να παραπεμφθεί στο αρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσης Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

 

 

                             ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΛΟΓΟΥΣ  ΑΥΤΟΥΣ

 

 

 Κηρύσσει εαυτό αναρμόδιο.

 

Παραπέμπει την υπό κρίση υπόθεση προς εκδίκαση στο αρμόδιο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

 

Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα  στις 18 Μαρτίου 2010 και  δημοσιεύτηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση του Δικαστηρίου στην Αθήνα  στις  30 Μαρτίου 2010.

 

                      

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ                                     ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ

ΧΑ