ΔιατΕισΕφΘεσ 159/2009

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Υπεξαγωγή από δικηγόρο -.

 

Δικηγόρος έχει δικαίωμα επισχέσεως των κατεχομένων εγγράφων όταν δεν καταβληθεί σε αυτόν η αμοιβή του και τα γεννόμενα έξοδα (άρθρο 179 παρ. 3 Κωδ. Δικηγ.). Συνεπώς, δεν στοιχειοθετείται το έγκλημα της υπεξαγωγής εγγράφων.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

 

   ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

   Αριθμ. 159/2009

 

   Έχοντας υπόψη την από 14/5/2009 προσφυγή του ... κατοίκου Βάρνας Βουλγαρίας και ήδη κρατουμένου στην Κλειστή Φυλακή Αλικαρνασσού, κατά της υπ' αριθμ. 15/2009 διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών, διά της οποίας απορρίφθηκε η από 17/5/2008 έγκληση του ανωτέρω προσφεύγοντα κατά του ... δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Σερρών κατοίκου Σερρών, διά της οποίας καταγγέλλεται αυτός για την πράξη της υπεξαγωγής εγγράφων (άρθρο 222 του ΠΚ) που φέρεται να έχει τελεστεί στις Σέρρες στις 17/9/2007.

   Η κρινόμενη προσφυγή ασκήθηκε εμπρόθεσμα και νομότυπα ενώπιον του Διευθυντή της ανωτέρω φυλακής στην οποία κρατείται ...(άρθρο 474 του ΚΠΔ) και περιέχει νόμιμο λόγο άσκησης της, δηλαδή την εσφαλμένη εκτίμηση των νομικών και πραγματικών περιστατικών, τα οποία προέκυψαν από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε.

   Κατά την διάταξη του άρθρου 222 του ΠΚ «Οποιος με σκοπό να βλάψει άλλον αποκρύπτει, βλάπτει ή καταστρέφει έγγραφο του οποίου δεν είναι κύριος ή δεν είναι αποκλειστικά κύριος ή που άλλος έχει δικαίωμα, κατά τις διατάξεις του αστικού δικαίου, να ζητήσει την παράδοση ή την επίδειξη του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών». Από την διάταξη αυτή προκύπτει, ότι για την θεμελίωση του εγκλήματος της υπεξαγωγής εγγράφου απαιτούνται α) έγγραφο (δημόσιο ή ιδιωτικό) κατά την έννοια του άρθρου 13 στοιχ γ του ΠΚ, β) απόκρυψη, βλάβη ή καταστροφή του εγγράφου. Κάθε μία από τις πράξεις αυτές συνιστά χωριστό τρόπο τελέσεως της πράξεως, (υπαλλακτικώς μικτό έγκλημα) διά του οποίου προστατεύεται το έγγραφο ως αποδεικτικό μέσο. Απόκρυψη είναι η χωρίς σκοπό ιδιοποίησης πράξη ή παράλειψη, διά της οποίας στερείται της χρήσεως του εγγράφου προσκαίρως ή διαρκώς ο έχων δικαίωμα προς τούτο, γ) να μην είναι κύριος ή αποκλειστικός κύριος του εγγράφου ο δράστης ή έχει άλλος δικαίωμα κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα να ζητήσει την παράδοση ή επίδειξη του και δ) η ενέργεια του δράστη να έγινε προς τον σκοπό βλάβης άλλου. Για την υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος απαιτείται δόλος του δράστη που συνίσταται στην ενδιάθετη βούληση και αποδοχή αυτού, πως δεν είναι αποκλειστικά κύριος του εγγράφου ή και άλλο πρόσωπο έχει δικαίωμα παράδοσης ή επίδειξης αυτού και η συμπεριφορά του κατατείνει στην απόκρυψη του εγγράφου προς βλάβη άλλου. Για την συγκρότηση του εγκλήματος δεν απαιτείται και η επέλευση της βλάβης αυτής, αφού το ανωτέρω έγκλημα είναι διακινδύνευσης και για την θεμελίωση του δεν απαιτείται και η επέλευση αυτής (βλ. ΑΠ 1450/93 Υπερ. Δ σελ 805, ΑΠ 1151/94 Ποιν.Χρον ΜΔ σελ 1133, ΑΠ 419/90 Ποιν.Χρον Μ σελ 1121, ΑΠ 1756/89 Ποιν.Χρον Μ σελ 847, ΑΠ 1144/98, ΑΠ 844/2008, ΑΠ 718/2007, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών του ΔΣΑ).

   Εξάλλου κατά την διάταξη του άρθρου 179 παρ. 3 του Κώδικα περί Δικηγόρων (ΝΔ 3026/54) δεν στοιχειοθετείται το έγκλημα της υπεξαγωγής εγγράφων, όταν δικηγόρος προβαίνει σε επίσχεση εγγράφων που βρίσκονται στην κατοχή του λόγω μη καταβολής εκ μέρους του εντολέως του των γενομένων εξόδων και της αμοιβής του. Επομένως νόμιμα δικηγόρος δεν αποδίδει τα κατεχόμενα από αυτόν έγγραφα στον εντολέα του λόγω μη ολοσχερούς εξοφλήσεως της αμοιβής του. Η συνδέουσα τον δικηγόρο και εντολέα του σχέση είναι έμμισθης εντολής διεπόμενη από τους κανόνες ιδιωτικού δικαίου (ΣτΕ 868/2006, ΑΠ 982/2003, ΕφΑθ. 2019/2002, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών του ΔΣΑ, ΑΠ 619/2004 Δ/νη 2004 σελ. 1534). Το πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον στην παράδοση των κατεχομένων από τον δικηγόρο εγγράφων δύναται να προσφύγει στον Πρόεδρο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου και να ζητήσει με πράξη του να άρει το δικαίωμα επισχέσεως του δικηγόρου και να υποχρεωθεί ο δικηγόρος να παραδώσει τα κατεχόμενα από αυτόν έγγραφα χωρίς την εξόφληση της αμοιβής αυτού. Στην περίπτωση αυτή στην ίδια πράξη του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου μπορεί να εξαρτήσει την άρση της επισχέσεως από την καταβολή στο ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου ποσού εγγύησης, το οποίο κατόπιν αποδίδεται στον Δικηγόρο.

   Στην προκείμενη περίπτωση ο προσφεύγων παραπονείται κατά της αριθμ 15/2009 διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών διά της οποίας απορρίφθηκε η από 17/5/2008 έγκληση του κατά του δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Σερρών Ιωάννη Μάρκου. Ο οποίος αρνήθηκε να παραδώσει τα κατεχόμενα από αυτόν έγγραφα του φακέλου του εγκαλούντα, γιατί αυτός δεν κατέβαλε την οφειλόμενη προς αυτόν αμοιβή για τις παρασχεθείσες προς αυτόν νομικές του υπηρεσίες. (μετάφραση στην ελληνική των παραδοθέντων σ αυτόν εγγράφων ληξιαρχική πράξη γάμου, γεννήσεως των τέκνων του, βεβαίωση οικογενειακής καταστάσεως βεβαίωση εργασίας, ασκηθείσες προσφυγές κλπ) Το δικαίωμα επισχέσεως των κατεχομένων εγγράφων χορηγείται στον εγκαλούμενο δικηγόρο από τον νόμο, (άρθρο 179 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων) αφού ο εγκαλών δεν εξόφλησε προς αυτόν την οφειλόμενη αμοιβή του. Στις 7/9/2007 συνελήφθησαν ο εγκαλών και η σύζυγος του να έχουν εισαγάγει, προμηθευτεί και να κατέχουν πλαστά χαρτονομίσματα. Στις 13/9/2007 χορήγησαν εξουσιοδότηση στον εγκαλούμενο για να αναλάβει την υπεράσπιση τους.

   Κατά την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή ο εγκαλών εκπροσωπήθηκε από τον εγκαλούμενο ... και η σύζυγος του από τον δικηγόρο Σερρών ... . Κατόπιν ο εγκαλούμενος άσκησε για λογαριασμό του εγκαλούντα και της συζύγου του προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, γιατί διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση αυτών. Επειδή οι ασκηθείσες προσφυγές απορρίφθηκαν ο εγκαλών πίστευσε πως τούτο οφείλεται στην κακή άσκηση των καθηκόντων του εγκαλουμένου και ζήτησε τα παραδοθέντα σ' αυτόν έγγραφα για την ανάθεση της υποθέσεως του σε άλλον νομικό παραστάτη. Ο εγκαλούμενος δικηγόρος ... αρνήθηκε την παράδοση των εγγράφων επειδή δεν καταβλήθηκε προς αυτόν η οφειλόμενη αμοιβή του. Η άρνηση αυτή συντελέστηκε σύμφωνα με το χορηγούμενο προς αυτόν δικαίωμα επισχέσεως. Κατά συνέπεια ορθά κρίνοντας ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών απέρριψε την έγκληση του προσφεύγοντα ως αβάσιμη κατά νόμο. Αφού νόμιμα ο εγκαλούμενος άσκησε το δικαίωμα επισχέσεως των κατεχόμενων εγγράφων.

   Με τα δεδομένα αυτά και με βάση των στοιχείων της δικογραφίας, την απορριπτική διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών, την ασκηθείσα προσφυγή δεχόμαστε τυπικά και απορρίπτουμε την ασκηθείσα προσφυγή ως ουσιαστικά αβάσιμη.

 

   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

   Έχοντας υπόψη και την διάταξη του άρθρου 48 του ΚΠΔ δεχόμαστε τυπικά και απορρίπτουμε στην ουσία της την ασκηθείσα προσφυγή του ... κατοίκου Βάρνας Βουλγαρίας και ήδη κρατουμένου στην Κλειστή Φυλακή Αλικαρνασσού κατά της αριθμ. 15/2009 διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

 

   Θεσσαλονίκη 15/6/2009.

   Ο Αντεισαγγελέας Εφετών

   Ηλίας Σεφερίδης