ΑΠΔ 64/2011

 

Νομιμότητα διαβίβασης δεδομένων από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για χρήση ενώπιον ποινικού δικαστή.

 

 

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Αθήνα, 17.05.2011

 

Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/3413/17.05.2011

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ 64/2011

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της σε τακτική συνεδρίαση την 17.12.2009 στο κατάστημά της, αποτελούμενη από τους Χ. Γεραρή, Πρόεδρο, και τους Λ. Κοτσαλή, Α. Παπανεοφύτου, Α. Πράσσο, Α.Ι. Μεταξά, Α. Ρουπακιώτη και το αναπληρωματικό μέλος Γ. Πάντζιου, σε αντικατάσταση του τακτικού μέλους Α. Πομπόρτση, ο οποίος, αν και κλήθηκε νομίμως εγγράφως, δεν παρέστη λόγω κωλύματος. Στη συνεδρίαση, χωρίς δικαίωμα ψήφου, παρέστη με εντολή του Προέδρου η Κ. Λωσταράκου, νομικός ελεγκτής, ως εισηγητής. Επίσης παρέστη με εντολή Προέδρου η Γ. Παλαιολόγου, υπάλληλος του Τμήματος διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων, ως γραμματέας. Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της από 10.12.2009 τακτικής συνεδρίασης, όπου αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης για τη διερεύνηση συγκεκριμένων ζητημάτων.

 

Η Αρχή έλαβε υπόψη τα παρακάτω:

 

Με την με αρ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/1146/19.2.2009 αίτηση οι A και B ζήτησαν πρόσβαση σε δεδομένα καταγεγραμμένα από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί το κατάστημα E της περιοχής ..., ως υπεύθυνος επεξεργασίας. Ειδικότερα, στην ως άνω αίτησή τους οι αιτούντες αναφέρουν ότι την 17/02/2009 και περί ώρα 01.30 συνεπλάκησαν με αστυνομικό υπάλληλο μέσα στο κατάστημα και στη συνέχεια με δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρους τους, οδηγήθηκαν στο ακροατήριο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημ/κείου .. με τις κατηγορίες της λόγω και έργω εξύβρισης του ως άνω αστυνομικού και αντίσταση κατά της αρχής. Η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 8.10.2009. Το περιστατικό αυτό έχει καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του καταστήματος. Οι αιτούντες ζητούν από τη διεύθυνση του καταστήματος, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, τη χορήγηση αντιγράφου της κασέτας με τα καταγεγραμμένα δεδομένα της κρίσιμης χρονικής περιόδου, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στο δικαστήριο, διότι θεωρούν ότι η ανακοίνωση σε αυτούς των δεδομένων που αφορούν τον εμπλεκόμενο στο περιστατικό μηνυτή αστυνομικό είναι απολύτως αναγκαία για την ικανοποίηση των εννόμων συμφερόντων τους, δηλ. του δικαιώματός τους υπεράσπισης ως κατηγορουμένων. Οι ανωτέρω υπέβαλαν και αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής. Με την υπ’ αριθμ. 2/2009 απόφασή της η Αρχή, κρίνοντας ότι η καταστροφή των στοιχείων από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης λόγω παρέλευσης της υπό της Οδηγίας 1122/2000 της Αρχής προβλεπόμενης προθεσμίας των 15 ημερών από την ημέρα του επίδικου συμβάντος μπορεί να παραβλάψει το δικαίωμα υπεράσπισής τους ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου, δέχθηκε το περί προσωρινής αναστολής της επεξεργασίας αίτημα των προσφευγόντων και διέταξε τη διατήρηση των εγγραφών από το αρχείο κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης της καταστήματος E της περιοχής ... της 17ης Φεβρουαρίου 2009 μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από την Αρχή. Ο αιτούντες κλήθηκαν προς ακρόαση κατά την συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Τμήματος της Αρχής στις 07.09.2009 και παρέστησαν δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας E Α.Ε., ο οποίος παρέστη και αυτός στη συζήτηση μετά από κλήση, ανέφερε ότι είχε γίνει το 2004 γνωστοποίηση προς την Αρχή του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης για το συγκεκριμένο κατάστημα στην οποία υπεύθυνος επεξεργασίας είχε δηλωθεί η εταιρία με την επωνυμία «Β ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», η οποία είχε το χρονικό εκείνο διάστημα τον έλεγχο του συστήματος (τοποθέτηση καμερών, τήρηση των εγγραφών, διαγραφή αυτών κλπ). Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε την Αρχή ότι το επίμαχο τμήμα της βιντεοκασέτας έχει τηρηθεί σε συμμόρφωση προς την απόφαση της Αρχής που διέτασσε τη διατήρησή του.

 

Το Τμήμα της Αρχής, με την υπ΄αρ.84/2009 απόφαση ότι στην υπό εξέταση υπόθεση ανακύπτουν ζητήματα ιδιαίτερης σπουδαιότητας, ήτοι α) η νομιμότητα χορήγησης αντιγράφου βιντεοκασέτας από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για δικαστική χρήση και

β) η οριοθέτηση της αρμοδιότητας της Αρχής επί υποθέσεων εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων. Κατόπιν τούτων παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια, σύμφωνα με το άρθρο 5α παρ. 1 του Κανονισμού Λειτουργίας.

 

Η Αρχή, αφού έλαβε υπόψη όλα τα στοιχεία του φακέλου και μετά από διεξοδική συζήτηση

 

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

 

1. Η νομιμότητα χορήγησης αντιγράφου βιντεοκασέτας από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για δικαστική χρήση πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα του άρθρου 5 παρ. 2 στοιχ. Ε’ του Ν. 2472/1997. Εν προκειμένω, οι αιτούντες, εφόσον επιθυμούν τη χορήγηση αντιγράφου της επίμαχης βιντεοκασέτας χωρίς θόλωση του εικονιζόμενου αστυνομικού, είναι και υποκείμενα των δεδομένων - στο μέτρο που το εν λόγω αντίγραφο περιέχει και τη δική τους εικόνα - αλλά και τρίτοι σε σχέση με τα δεδομένα του εικονιζόμενου αστυνομικού (βλ. άρθρο 2 στοιχ. α', γ' και θ' του Ν. 2472/1997 για τις έννοιες του «υποκειμένου» και του «τρίτου»). Δεδομένου του πιθανολογούμενου ως βάσιμου ισχυρισμού των αιτούντων ότι η χορήγηση σε αυτούς των ζητηθέντων δεδομένων είναι απολύτως αναγκαία για την υπεράσπισή τους ως κατηγορουμένων σε εκκρεμή ποινική διαδικασία και δεν θίγει υπέρμετρα τα δικαιώματα του εικονιζόμενου αστυνομικού - αντιδίκου των αιτούντων (άρθρο 5 παρ. 2 στοιχ. Ε’ του Ν. 2472/1997), η Αρχή κρίνει ότι το κατάστημα E επιτρέπεται, κατόπιν εξέτασης του συγκεκριμένου αποσπάσματος προς διακρίβωση των ισχυρισμών των αιτούντων, να διαβιβάσει τα ζητηθέντα στοιχεία είτε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές είτε στους ίδιους τους αιτούντες. Πριν από τη διαβίβαση αυτή, το κατάστημα E οφείλει να ενημερώσει τον εικονιζόμενο αστυνομικό, ως υποκείμενο των δεδομένων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 3 του ν. 2472/1997, εφόσον είναι γνωστή η διεύθυνση της υπηρεσίας του.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

Η Αρχή,

Αποφαίνεται ότι το κατάστημα E επιτρέπεται, κατόπιν εξέτασης του ζητηθέντος αποσπάσματος από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης προς διακρίβωση των ισχυρισμών των αιτούντων, να διαβιβάσει τα στοιχεία αυτά είτε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, είτε στους ίδιους τους αιτούντες, εφόσον εκκρεμεί ακόμη η σχετική ποινική διαδικασία. Πριν από τη διαβίβαση αυτή, το κατάστημα E οφείλει να ενημερώσει τον εικονιζόμενο αστυνομικό, ως υποκείμενο των δεδομένων, εφόσον τούτο είναι εφικτό.

 

Ο Πρόεδρος         Η Γραμματέας

Χρίστος Γεραρής    Γεωργία Παλαιολόγου