ΑΠΔ 62/2010

 

Δικαίωμα πρόσβασης συζύγου στα δικά του ιατρικά δεδομένα της, που περιέχονται στον ιατρικό φάκελο της συζύγου του. Παροχή αδείας σε νοσοκομείο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, να χορηγήσει στον ίδιο, ως τρίτο αιτούντα, τα ζητηθέντα από τον ίδιο ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα της εν διαστάσει συζύγου του, τα οποία αφορούν τις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησής της, για δικαστική χρήση (απόκρουση αγωγής αποζημίωσης για ηθική βλάβη).

 

 

        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

        ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

        ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

       

        Ταχ. Δ/νση:        ΚΗΦΙΣΙΑΣ  1-3   

                                       115 23  ΑΘΗΝΑ   

        ΤΗΛ.:        210-6475600

        FAX:          210-6475628     

 

 

 

Αθήνα, 29-09-2010

Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/5717/29-09-2010

 

 

 

 

 

        Α Π Ο Φ Α Σ Η   62/2010

(Τμήμα)

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τμήματος στην έδρα της τη 27/09/2010 και ώρα 10:00, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση που αναφέρεται στο ιστορικό της παρούσας. Παρέστησαν οι Χρήστος Παληοκώστας, Αναπληρωτής Πρόεδρος, κωλυομένου του Προέδρου της Αρχής Χρίστου Γεραρή, και τα αναπληρωματικά μέλη της Αρχής Πέτρος Τσαντίλας, ως εισηγητής, Γρηγόρης Λαζαράκος και Πηνελόπη Φουντεδάκη. Εξάλλου, δεν παρέστησαν λόγω κωλύματος, αν και εκλήθησαν νομίμως εγγράφως, τα τακτικά μέλη της Αρχής Αν. Πράσσος, Αν. Ιωάν. Μεταξάς και Αντ. Ρουπακιώτης, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν αντίστοιχα από τα προαναφερόμενα αναπληρωματικά μέλη της Αρχής. Στη συνεδρίαση παρέστη, με εντολή του Προέδρου, ο Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, δικηγόρος (ΔΝ) νομικός ελεγκτής, ως βοηθός εισηγητή. Επίσης, παρέστη, με εντολή του Προέδρου, και η Ειρήνη Παπαγεωργοπούλου, υπάλληλος του Διοικητικού Οικονομικού Τμήματος της Αρχής, ως γραμματέας.

Η Αρχή έλαβε υπόψη τα ακόλουθα:

Με την υπ αρ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/5329/09-09-2010 αίτηση της Διεύθυνσης Διοικητικού του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ως υπευθύνου επεξεργασίας, ζητείται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να χορηγήσει στο εν λόγω νοσοκομείο την προβλεπόμενη από το άρθρο 7 παρ. 2 άδεια επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για τη διαβίβαση στον αιτούντα A, κάτοικο X, πλήρη αντίγραφα του ιατρικού φακέλου της συζύγου του B, κατοίκου X, ο οποίος τηρείται στα αρχεία του εν λόγω νοσοκομείου, για δικαστική χρήση.

Μετά από εξέταση των προαναφερομένων στοιχείων, αφού άκουσε την πρόταση του εισηγητή και του βοηθού εισηγητή, και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης,

Η Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

 

1) Τις διατάξεις του Συντάγματος, και ιδίως εκείνες των άρθρων 2 παρ. 1, 5 παρ. 1, 9Α, 20, 25, 26, και 28,

 

2) Τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για την Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που ενσωμάτωσε στην ελληνική έννομη τάξη εκείνες της Οδηγίας 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, καθώς και τις διατάξεις της Οδηγίας αυτής,

 

3) Τις διατάξεις του Ν. 3418/2005 για τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας,

 

4) Τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, και, ιδίως, εκείνες των άρθρων 914επ.

 

        ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

 

 

1. Επειδή, το άρθρο 2 του Ν. 2472/1997 ορίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως: α) Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων. Δεν λογίζονται ως δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα στατιστικής φύσεως συγκεντρωτικά στοιχεία, από τα οποία δεν μπορούν πλέον να προσδιορισθούν τα υποκείμενα των δεδομένων. β) Ευαίσθητα δεδομένα, τα δεδομένα που αφορούν τη φυλετική ή εθνική προέλευση, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε  συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή,  στα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες, καθώς και στη συμμετοχή σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων. γ) Υποκείμενο των δεδομένων, το φυσικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, και του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί, δηλαδή μπορεί να προσδιορισθεί αμέσως ή εμμέσως, ιδίως βάσει αριθμού ταυτότητας ή βάσει ενός η περισσότερων συγκεκριμένων στοιχείων που χαρακτηρίζουν την υπόστασή του από άποψη φυσική, βιολογική, ψυχική, οικονομική, πολιτιστική, πολιτική ή κοινωνική. () θ) Τρίτος, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημόσια αρχή ή υπηρεσία, ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός, εκτός από το υποκείμενο των δεδομένων, τον υπεύθυνο επεξεργασίας και τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να επεξεργάζονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, εφόσον ενεργούν υπό την άμεση εποπτεία ή για λογαριασμό του υπεύθυνου επεξεργασίας. ()».

 

 

2. Επειδή, η διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του Ν. 2472/1997, εναρμονιζόμενη, ιδίως, με τις διατάξεις των άρθρων 9Α, 25 παρ. 1 και 28 του Συν/τος, 8 και 7 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6 της Οδηγίας 95/46/ΕΕ, ρητά ορίζει ότι: «Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πρέπει: α) Να συλλέγονται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς και να υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία ενόψει των σκοπών αυτών. β) Να είναι συναφή, πρόσφορα, και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται εν όψει των σκοπών της επεξεργασίας. ()». Καθιερώνονται, λοιπόν, ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη νομιμότητα κάθε επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και για τη νομιμότητα της σύστασης και λειτουργίας κάθε αρχείου, οι αρχές του σκοπού της επεξεργασίας και της αναλογικότητας των δεδομένων σε σχέση πάντα με το σκοπό επεξεργασίας. Συνεπώς, κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, που γίνεται πέραν του επιδιωκόμενου σκοπού ή η οποία δεν είναι πρόσφορη και αναγκαία για την επίτευξή του, δεν είναι νόμιμη.

 

 

3. Επειδή, από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 5 και 7 του Ν. 2472/1997 προκύπτει ότι η συλλογή και κάθε περαιτέρω επεξεργασία απλών και ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται, καταρχήν, εφόσον το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Ωστόσο, η συλλογή και κάθε περαιτέρω επεξεργασία τόσο των απλών όσο και των ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται, κατ εξαίρεση, και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου τους, στις περιπτώσεις που περιοριστικά προβλέπει ο νόμος. Ειδικότερα, επιτρέπεται για τα μεν απλά δεδομένα, ιδίως, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 παρ. 2 στοιχ. (ε΄) και για τα ευαίσθητα δεδομένα, ιδίως, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 7 παρ. 2 στοιχ. (γ΄) του Ν. 2472/1997. Όπως παγίως έχει κρίνει η Αρχή, οι όροι και προϋποθέσεις της νομιμότητας επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 2 στοιχ. (γ΄) του Ν. 2472/1997, εφαρμόζονται κατά μείζονα λόγο και στην επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Βλ., ιδίως, τις αποφάσεις της Αρχής 27/2001, 75/2001, 83/2001, 8/2003, 61/2003, 8/2005, 9/2005, 75/2005, 25/2006, 38/2006, 1/2009, 2/2009, 10/2009, 37/2009, 2/2010, 3/2010, 21/2010 και 22/2010).

 

 

4. Επειδή, επιπλέον, το άρθρο 11 παρ. 3 του Ν. 2472/1997 ρητά ορίζει ότι «εάν τα δεδομένα ανακοινώνονται σε τρίτους, το υποκείμενο ενημερώνεται για την ανακοίνωση πριν από αυτούς».

 

 

5. Επειδή, το άρθρο 14 του Ν. 3418/2005 σχετικά με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «1. Ο ιατρός υποχρεούται να τηρεί ιατρικό αρχείο, σε ηλεκτρονική ή μη μορφή, το οποίο περιέχει δεδομένα που συνδέονται αρρήκτως ή αιτιωδώς με την ασθένεια ή  την υγεία των ασθενών του. Για την τήρηση του αρχείου αυτού και την επεξεργασία των δεδομένων του εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2472/1997 (ΦΕΚ 50 Α'). 2. Τα ιατρικά αρχεία πρέπει να περιέχουν το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα, τη διεύθυνση του ασθενή, τις ημερομηνίες της επίσκεψης, καθώς και κάθε άλλο ουσιώδες στοιχείο που συνδέεται με την παροχή φροντίδας στον ασθενή, όπως, ενδεικτικά και ανάλογα με την ειδικότητα, τα ενοχλήματα της υγείας του και το λόγο της επίσκεψης, την πρωτογενή και δευτερογενή διάγνωση ή την αγωγή που ακολουθήθηκε. 3. Οι κλινικές και τα νοσοκομεία τηρούν στα ιατρικά τους αρχεία και τα αποτελέσματα όλων των κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων. 4. Η υποχρέωση διατήρησης των ιατρικών αρχείων ισχύει: α) στα ιδιωτικά ιατρεία και τις λοιπές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ιδιωτικού τομέα, για μία δεκαετία από την τελευταία επίσκεψη του ασθενή και β) σε κάθε άλλη περίπτωση, για μία εικοσαετία από την τελευταία επίσκεψη του ασθενή. () 6. Ο ιατρός τηρεί τα επαγγελματικά του βιβλία με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται το ιατρικό απόρρητο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. 7. Στα ιατρικά αρχεία δεν πρέπει να αναγράφονται κρίσεις ή σχολιασμοί για τους ασθενείς, παρά μόνον εάν αφορούν στην ασθένεια τους. 8. Ο ασθενής έχει δικαίωμα πρόσβασης στα ιατρικά αρχεία, καθώς και λήψης αντιγράφων του φακέλου του. Το δικαίωμα αυτό, μετά το θάνατο του, ασκούν οι κληρονόμοι του, εφόσον είναι συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού. 9. Δεν επιτρέπεται σε τρίτο η πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία ασθενή. Κατ εξαίρεση επιτρέπεται η πρόσβαση: α) στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αυτεπάγγελτα ή μετά από αίτηση τρίτου που επικαλείται έννομο συμφέρον και σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, β) σε άλλα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, που με βάση τις καταστατικές τους διατάξεις έχουν τέτοιο δικαίωμα και αρμοδιότητα. 10. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα πρόσβασης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, στα εθνικά ή διεθνή αρχεία στα οποία έχουν εισέλθει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν».

 

 

6. Επειδή, στην υπό κρίση υπόθεση, ο Α ζήτησε, με την από 29/08/2010 αίτησή του προς Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, να τον πληροφορήσει «για ποια ακριβώς αίτια απέτυχαν οι προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης» της συζύγου του Β και δεν απέκτησαν τέκνο καθώς και να του χορηγήσει πλήρη αντίγραφα του ιατρικού φακέλου της συζύγου του, ο οποίος τηρείται στα αρχεία του εν λόγω νοσοκομείου, με όλα τα έγγραφα των ιατρικών εξετάσεων, γνωματεύσεων και αποτελεσμάτων παρακλινικών εξετάσεων, κλπ, είτε τα έγγραφα αυτά αφορούν τον ίδιο είτε τη σύζυγό του, για δικαστική χρήση. Ειδικότερα, ο Α σκοπεύει να προσκομίσει και να επικαλεστεί τα προαναφερόμενα έγγραφα ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων προκειμένου να αντικρούσει την από 14/07/2010 (και με αρ. έκθεσης κατάθεσης δικογράφου 130/22.07.2010) αγωγή της συζύγου του με αίτημα επιδίκασης στην ίδια χρηματικής ικανοποίησης ποσού δύο εκατομμυρίων (2.000.000) Ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης (άρθρο 931 ΑΚ σε συνδυασμό με άρθρο 914 ΑΚ), καθώς και τη συνακόλουθη από 23/07/2010 αίτηση της ιδίας για τη συντηρητική κατάσχεση (με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων) κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του και κάθε εμπράγματου δικαιώματος επ αυτής και εν γένει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του, είτε αυτά βρίσκονται στα χέρια του, είτε στα χέρια τρίτων, προς εξασφάλιση της προαναφερόμενης απαίτησής της με τους νόμιμους τόκους και τις μελλοντικές δικαστικές δαπάνες, μέχρι του ποσού των δύο εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (2.400.000) Ευρώ. Η τελευταία αυτή αίτηση έχει προσδιοριστεί και συζητείται ενώπιον του Πρωτοδικείου Ψ την 07/10/2010.

 

 

7. Επειδή, στα ως άνω ζητηθέντα από το Α στοιχεία που συγκροτούν τον ιατρικό φάκελο σχετικά με τις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης της συζύγου του Β, ο οποίος τηρείται στα αρχεία του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ως υπευθύνου επεξεργασίας, περιλαμβάνονται απλά και ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τόσο του ιδίου του Α όσο και της συζύγου του.

8. Επειδή, καταρχάς, ο Α έχει δικαίωμα πρόσβασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 2472/1997, στα δεδομένα του προσωπικού χαρακτήρα, απλά και ευαίσθητα, τα οποία περιέχονται στον ιατρικό φάκελο της συζύγου του Β, ο οποίος τηρείται στα αρχεία του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ως υπευθύνου επεξεργασίας. Συνεπώς, το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, υποχρεούται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 2472/1997, να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης του Α στα προσωπικά δεδομένα του ιδίου, που τηρούνται στα αρχεία του.

9. Επειδή, ακολούθως, ο Α ζητεί, ως τρίτος αιτών, την πρόσβαση σε απλά και ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα της συζύγου του Β, τα οποία αφορούν τις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης της ιδίας και περιέχονται στον ιατρικό της φάκελο, ο οποίος τηρείται στα αρχεία του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ως υπευθύνου επεξεργασίας. Ο Α έχει έννομο συμφέρον για τη διαβίβαση από το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, στον ίδιο των δεδομένων αυτών, όπως προκύπτει από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 14 παρ. 9 εδ. (β΄) του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, 914επ. ΑΚ, 5 παρ. 2 στοιχ. (ε΄) και 7 παρ. 2 στοιχ. (γ΄) του Ν. 2472/1997. Εξάλλου, η διαβίβαση των δεδομένων αυτών, από το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, στον Α πληροί τις προαναφερόμενες θεμελιώδεις προϋποθέσεις, που θέτουν για τη νομιμότητα κάθε επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του Ν. 2472/1997, εν όψει και του προβαλλόμενου από τον Α σκοπού επεξεργασίας, ο οποίος συνίσταται στην αναγνώριση, άσκηση και υπεράσπιση των νομίμων δικαιωμάτων του ενώπιον κάθε αρμόδιου δικαστηρίου, λαμβανομένων υπόψη της προαναφερόμενης αγωγής της ενάγουσας σε βάρος του και της προαναφερόμενης αίτησης της ιδίας για τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, την οποία υπέστη κατά τους ισχυρισμούς της ιδίας εξ αιτίας της συμπεριφοράς του και, ειδικότερα, εξαιτίας της ψυχολογικής και σωματικής βίας, που αυτός άσκησε σε βάρος της, προκειμένου αυτή να υποβληθεί σε σειρά διαδοχικών προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο εναγόμενος Α επιτρέπεται να κάνει χρήση των δεδομένων αυτών αποκλειστικά στο πλαίσιο του ως άνω προβαλλόμενου από τον ίδιο σκοπού επεξεργασίας, αλλιώς εκτίθεται, μεταξύ άλλων, στις προβλεπόμενες από το άρθρο 22 παρ. 2 του Ν. 2472/1997 ποινικές κυρώσεις.

10. Επειδή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 3 του Ν. 2472/1997, για τη νομιμότητα της διαβίβασης των προαναφερομένων απλών και ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της Β στον τρίτο αιτούντα Α, απαιτείται η προηγούμενη ενημέρωση της ιδίας από το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας.

 

        ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

Η Αρχή,

1) Αποφαίνεται ότι ο Α έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα του προσωπικού χαρακτήρα που τηρούνται στα αρχεία του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ως υπευθύνου επεξεργασίας. Συνεπώς, το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, υποχρεούται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 2472/1997, να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης του Α στα προσωπικά δεδομένα του ιδίου, που τηρούνται στα αρχεία του.

2) Αποφαίνεται ότι, όπως προκύπτει από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 14 παρ. 9 εδ. (β΄) του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, 914επ. ΑΚ, 5 παρ. 2 στοιχ. (ε΄), ο εναγόμενος Α, ως αιτών τρίτος, έχει έννομο συμφέρον για τη διαβίβαση από το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, στον ίδιο των ως άνω ζητηθέντων από τον ίδιο απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που αφορούν ως υποκείμενο την ενάγουσα σύζυγό του Β.

3) Παρέχει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 7 παρ. 2 στοιχ. (γ΄) και 4 παρ. 1 του Ν. 2472/1997, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, την άδεια να χορηγήσει στον τρίτο αιτούντα Α τα ως άνω ζητηθέντα από τον ίδιο ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα της εν διαστάσει συζύγου του Β, τα οποία αφορούν τις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης της ιδίας και περιέχονται στον ιατρικό της φάκελο, ο οποίος τηρείται στα αρχεία του εν λόγω νοσοκομείου. Εξάλλου, το Αρεταίειο Νοσοκομείο θα χορηγήσει στον Α βεβαίωση, όπου θα αναγράφεται ότι τα επίμαχα απλά και ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα της Β διαβιβάζονται στον ίδιο, προκειμένου να τα προσκομίσει αποκλειστικά ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και διοικητικών αρχών για τον ως άνω προβαλλόμενο από τον ίδιο σκοπό της αναγνώρισης, άσκησης και υπεράσπισης των νομίμων δικαιωμάτων του.

4) Το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, υποχρεούται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 3 του Ν. 2472/1997, να ενημερώσει την Β, ως υποκείμενο των ως άνω δεδομένων, πριν από τη διαβίβαση των δεδομένων αυτών στον τρίτο αιτούντα Α.

 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος

 

 

 

Χρήστος Παληοκώστας 

Η Γραμματέας

 

 

 

Ειρήνη Παπαγεωργοπούλου